Pénzügyi wellness oktatást minden magyar munkahelyre! :)

A munkáltatóknak elemi érdeke, hogy a munkavállalói jó fizikai és szellemi állapotban legyenek, hiszen ez kihat a munkavégzés minőségére.

Éppen ezért sok munkahelyen támogatják az alkalmazottak sportolását, alkalmanként vagy rendszeresen például masszőröket hívnak a céghez és különféle oktatásokat tartanak a munkavállalóknak.

Ez nagyon helyes dolog és sokkal jobban elterjedhetne itthon a hasonló támogatási programok.

Amivel még elvétve is alig foglalkoznak a cégek, a munkavállalók pénzügyi kultúrájának fejlesztése. Pedig legalább annyira kifizetődő lenne, ha a munkavállalók nem máról holnapra élnének, ha nem mindenféle bután felvett hitelekre menne el a megkeresett jövedelmük. A kiegyensúlyozott anyagi életet élő dolgozó kevésbé elégedetlen is a jövedelmével, mint az, akinek a pénzét már a hónap elején felemészti a mindenféle hiteltörlesztés.

A magas hitellel élők sokkal többet betegek és egyébként is rosszabbul teljesíthetnek a munkahelyükön a pénzügyi problémáik miatt. Erről már írtam itt bővebben: A sok hitel beteggé tesz.

AP-STRESSING-OVER-DEBT

Ennek ellenére két kezemen meg tudom számolni, hányszor megyek egy évben cégekhez oktatást tartani a dolgozóknak. (Pedig az ára általában olcsóbb, mint egy átlagos akármilyen előadásnak és legalább annyira megtérülne, mint a 26. értékesítési tréning.) De azt sem hallottam, hogy mástól rendelnének meg ilyen előadásokat.

Ezért is lepett meg a CBNC cikke, miszerint az Egyesült Államokban a nagy és közepes munkáltatók 72% fog idén valamilyen pénzügyi oktatást kínálni a dolgozóinak, legalább egyet az alábbiak közül.

tábla.jpg-large

A programok gyűjtőneve “pénzügyi wellness”. A Bank of America felmérése szerint a(z amerikai) munkavállalók 75%-a nincs pénzügyileg biztonságban, 60%-a él át stresszt kisebb-nagyobb mértékben a pénzügyei miatt, 55%-a szeretne segítséget a pénzügyeihez.

stati

 A munkavállalók harmada szerint kezelhetetlen méretű adóssága van, 80%-uk szerint három hónapnyi távollét a munkától már anyagi nehézséget okozna.

stati2

Mindezeknek a problémáknak jelentős részét megoldaná egy pénzügyi oktatás is, vagy egy a munkavállalók által (ingyen) elérhető valódi pénzügyi tanácsadó is.

Reménykedjünk, hogy egyszer nálunk elkezd változni valami, még ha az amerikai adat, miszerint a közepes és nagyobb cégek 72%-a biztosít ilyen oktatást a dolgozóinak, elég sci-finek is tűnik egyelőre.

Ha pedig mész a HR-re, vesd fel nekik a lehetőséget. 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

35 hozzászólás

 • Gonosz
  Nem sértésnek szánom, de egyrészt nálad központi gondolat, hogy a meglévő adósság lefaragásának hangsúlyos része a bevételi oldal megnövelése, aminek legjobb módja (ismét szerinted) a munkahely-váltás.

  Másrészt, ha valakinél hiányoznak a rövid távú tartalékok, akkor könnyen függőségbe kerül a mostani munkahelyétől, nem mer váltani, mert annyira függ a biztos havi jövedelmétől.

  Nem biztos, hogy ezek után olyan sok céges meghívást fogsz kapni… 😀
  (amúgy lelkes olvasód vagyok sok év óta)

 • Kiszamolo
  Gonosz, természetesen egy céges oktatáson nem azt mondom, hogy mondjál fel még ma, mert a konkurenciánál tárt karokkal várnak 50 ezerért többért. Azért ennyi eszem még nekem is van. 🙂
 • Imre
  Nagyon jó lenne itthon is.

  Igény is van rá: én a Pénzügyi Szolgáltatásközvetítő Hatósági Képzésen oktatok, a jövő hitel- és pénzügyi termék értékesítőit készítem fel az ehhez szükséges alapvizsgára.

  A képzés három napos és a hitelezés mellett komoly áttekintést ad arról, hogyan működnek a pénzügyi piacok és a pénzügyi közvetítő rendszer Magyarországon.

  Szinte mindig elhangzik a hallgatóim részéről, hogy ezt iskolában kellene oktatni, akkor nem csinálnának ennyi marhaságot az emberek; illetve majdnem mindig kérdeznek a saját pénzügyi helyzetükkel, termékeikkel kapcsolatban.

  S én mindig megemlítem a Kiszámoló blogot, hogy olvassák, mert szerintem ez az ország legjobb pénzügyi blogja.

 • NAR
  Azért felmerül bennem, hogy mi a jobb a cégeknek: ha a munkavállalójuk vásárol a cég termékeiből (és eladósodik) vagy nem adósodik el (és nem vásárol) 🙂

  Egyébként tényleg fontos lenne és tényleg már az iskolában. És az amerikaiak hiába kapnak ilyen oktatást, mégis eladósodnak. Persze ennek az is oka lehet, hogy a “financial professional” személyek nem az ügyfeleik érdekeit nézik, hanem “tuti befektetési tanácsot adnak”…

 • L70
  200-400 Ft a kávé a kantinban, ahol le lehet ülni mellette beszélgetni.

  Ingyen van a kávé szintenként a konyhában, ahol szintén le lehet ülni beszélgetni.

  Jelentős többség ennek ellenére a kantinba ül be beszélgetni. Én nem érzek különbséget a kávé minőségében, úgyhogy napi 1,5 kávéval kalkulálva havi 8000-rel vagyok beljebb (évente 96.000 Ft!!!, nekem számít, pedig nem éhezünk otthon).

  Kiszámoló pénzügyi oktatása tönkretenné a prosperáló kantint.

 • Zabalint
  Nálunk szoktak hirdetni ilyen financial wellbeing-es előadásokat.
 • Ildikó
  Nagyon nagy szükség lenne már legalább a középiskolában néni közgazdasági ismeretek tanítására, amellett, hogy a diákok megtanulnának megírni egy önéletrajzot, motivációs levelet, megtanulnák mi kell egy vállalkozás indításához.
  Azt hiszem 3 éve a középszintű matek érettségin volt egy feladat, hogy ha valaki betesz a bankba X Ft.ot Y éves kamatra akkor a futamidő végén mennyi pénze lesz. A diákok egy része fel volt háborodva, hogy milyen nehéz kérdés volt.
  Magyarországon az embereknek nincs pénzügyi kultúrája. Fogalmuk nincs mit jelent a fix vagy változó kamat, mit jelent az árfolyamkockázat és társai. Ha lenne nem lett volna annyi ember aki így jár a deviza alapú hitelével.
  Felnőtt, gondolkodni képes emberek is képesek akkor marhaságot csinálni, amit már egy 10 éves gyereknek se lenne szabad.
 • Pompi

  A többség oda jár, így beszélgetni ott lehet a legtöbb emberrel. Közösségépítő, mint a cigizes. Majd ha több ember lesz a kantinban, átszoknak oda.
 • Penge
  Az emberek többsége kényszeresen szeret párszáz forintokat költeni apránként. Sosem értettem ezt a mentalitást. Meg a kávés példádhoz a másik kedvencem amikor kihúzza magát büszkén “én nem cigánykodok” (bezzeg a társadalmilag elfogadott dolgokban nyakik sáros, warezol, bliccel, zsebbe kapja a fizetését meg még a céges dolgokat is hazalopja), aztán leül a kantinban és jól kibeszéli, hogy
  – Nézd meg Mancika, a sok öltönyös “urat” burzsujok mégis ingyen isszák a kávét ahelyett, hogy lejönnének ide.
  – Á, ne is mondd. Az ilyen megenné a saját szarát is vagy megizélné az anyját 2 fillérért.

  Vagy: Slattyog mellettem a Jabba (erős csontú, nem cikizni :D)
  – Beugrok xy-ért.
  – Itt van 300 méterre a Tesco, ott kb. fél áron van.
  – Nem esik jól annyit gyalogolni.

 • Bluestar
  Komolyan mondom ha lenne ilyen oktatás középiskolás szinten a gyerekek meg tanulnának gondolkodni, minden a pénz körül forog! tudják meg mi az ÁFA, bruttó, nettó, járulékok, megtakarítási formák, tudatos megtakarítás, vállalkozási formák, egyéb pénzügyi – gazdasági alapismeretek!
  Dolgozz ki egy programot küld el a klikknek! :)))
  Lenne végre egy generáció amely végre nem egy pénzügyi analfabéta lenne….
 • Közösségi Pénz
  az átlag munkáltatónak, legyen az multi, KKV, vagy kisebb, pont nem érdeke a pénztudatos alkalmazott! Az államról nem is beszélve, jójó, tudom(!), nem a jól felfogott értelemben, de nem érdeke! Egy máról holnapra élő, nopláne (túlvállalt)hitellel küszködőnek, könnyebb bármit letolni a torkán, bármit bármilyen feltétellel elvégeztetni, lehet keveset fizetni…
  Gondolj bele, ha van rálátásod, már feljebb vagy mint a Átlag János “főnököd”, ha nincs hiteled, kevésbé kussolsz, ha még megtakarításod is van, jó esetben felmondasz, egyébként még azt asztalt is ráborítod a művezetődre.

  az egyik megoldást felvázoltad, a másik pedig egy kiegészítő opció, amikor a pénz úgy működik, mint a fizika, egyszerű mint a gravitáció, és nem (kell) spekulálni! Ezt csináljuk mi, igaz még manufaktúra, de a Zwack is így kezdte! ;))

 • Kiszamolo
  Közösségi, ha meg hiteltörlesztésre megy el a fizetés kétharmada, akkor meg egy elégedett és termékeny dolgozó lesz, aki még véletlenül sem akar többet keresni máshol, igaz?
 • Hol élsz jóember??? Szerinted kinek lenne érdeke egy ilyen oktatás?
  A boltoknak, hogy ne vegyenek meg minden szutykot? A bankoknak, hitelnyújtóknak, hogy mindezt a sok vackot ne jó magas kamatozású hitelre vegyék? Szeretett pártunknak-pártoknak akik nem tudnák kommunikálni,hogy megmentünk Téged Te szegény becsapott kisember a csúnya gonosz banktól?
  Még a végén elkezdenének máson is gondolkozni és az nagyon nem lenne jó!
 • Közösségi Pénz
  lehet nem voltál minimálbéres, vagy szürke/fekete melós, vagy, ha mégis akkor a ritka kivétel voltál. A nagy többség nem lesz elégedett, motiváltságról meg fingja sincs, viszont pont annyit dolgozik, hogy ki ne rúgják. Igaz pont annyit fizetnek neki, hogy még épp fel ne mondjon.

  Igen! Sarkítok, mert ennyire nem fekete vagy fehér, és nem védem a munkaadót, de terheik nem piskóták, tény, hogy az sem piskóta amit némelyek az elkerülése érdekében megtesznek! 😉

  ui.: Hálás lennék, ha a nevemből a ” “-t hagynád meg! Köszönöm! 😉

 • PöLö
  Pénzügyi oktatás az iskolában? Miért tenné a mindenkori hatalom nehezebbé a saját dolgát? A tájékozott embereket nehezebb terelgetni, manipulálni. De ha valami csoda folytán mégis úgy döntene, le kellene küzdeni az oktatási rendszer ellenállását is: új tantárgyhoz óraszám is kell, azt meg el kell(ene) venni más tárgytól, ami leépítést generálna és így lobbiérdeket sért. De ha el is tekintünk ettől: tematikát kitalálni, tananyagot fejleszteni, tanárokat (tovább)képezni évekbe tellene.

  Ehhez képest a jelen úgy néz ki, hogy miközben a cégek tízezerszám keresnek mérnököket meg informatikusokat, az info órák számát harmadával csökkentették, a reál tárgyakat meg egyenesen megszüntetni tervezik a szakközepekben.

  Folyt, köv

 • Én is akarok kommentelni

  Minden poszt alatt ott van, hogy az akadémia 25k HUF.
  Pl. egy 15 fős kis KKV-nak egy maximum egy napos előadás/előadás valami mennyibe kerülne, ha esetleg oda az ott dolgozók a párjukat is elvihetnék mondjuk, így felturbózódna kb. 20-ig a létszám? Komolyan érdekelne.
 • Cip
  Srácok törzsidőn belül inkább dolgozzatok és otthon olvassátok a blogot 😉
 • PöLö
  A felsőoktatásból kikerülők kb ötöde hosszú évek óta azért nem kap diplomát, mert nincs nyelvvizsgája. Ezzel szemben egyre kevesebb középiskolai nulladik évfolyam indul, pedig az, hogy magas óraszámban tanulják egy évig a nyelvet, majd utána az idegen nyelven a tárgyakat egyértelműen a legeredményesebb és költséghatékony módja (volt) az oktatásnak.

  De hogy valami jó is legyen a végére: a feleségem osztálya jövőre érettségizik és tervezi, hogy az ofő órákon tol nekik ilyen ismereteket. Kérte, hogy segítsek anyagot gyűjteni. Mondtam, hogy kiszamolo.hu 🙂 Mivel én már átrágtam magam az összes bejegyzésen, most már csak szelektálni kell.

  Várom a javaslatokat: heti 1 ofő óra van, ami évi 36. Ebből max 8-at tud a témára szánni. Ti mely témaköröket zsúfolnátok bele ebbe az időkeretbe?

 • jurta
  Azért beeshet az a hatás is – bármilyen irracionális -, hogy ciki lehet a kollégák előtt, ha úgy érzem, szükségem van egy ilyenre, pláne, ha egyébként van kb. fogalmunk, ki mennyit keres. Mintha egy csoportos orvosi vizsgálat lenne, vetkőzéssel. 🙂 Nagy cégnél, ahol nem mindenkivel olyan közeli a kapcsolat, talán könnyebb lehet befogadásra találni.
 • Családfő

  CNBC lesz az (nem CBNC)… 🙂

  Egyetértek, hiánypótló lenne sok helyen egy ilyen előadás. Több kollégának ajánlottam már a blogodat, de persze ez csak csepp a tengerben, nem jut el mindenkihez.

 • Kiszamolo
  Én is, 450 ezer a komplett céges akadémia, plusz a költségek (utazás, ha nekem kell projektort vinni, stb.). Létszámtól függetlenül. 16 főtől már olcsóbb ha én megyek.
 • Kiszamolo
  Pölö: http://penziranytu.hu/iranytuapenzugyekhez

  A tankönyvet már megírták.

 • Kaizen
  Kérj és megadatik…
  Talán egyszerűen nem tudnak a cégek róla.
  Egyik nap végigkérdeznél 100 céget, elképzelhető, hogy lenne köztük olyan, akit rögtön érdekelne.
  Ha nem szeretsz telefonálni, akkor olyan embert is találsz, aki megcsinálja helyetted.
  Vagy megmondod pár kapcsolatokkal rendelkezőnek, hogy vigyen üzletet és adsz nekik 30% jutalékot. Biztos akadna jelentkező.
 • homo oeconomicus superior
  Szerintem már réges-régóta létezik pénzügyi wellness oktatás Magyarországon. Olyannyira, hogy már a kommunisták is csinálták: “Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy”. És aki nem hitte, annak utánajártak.
 • jurta
  Igazi szemléletváltáshoz, ami már a munkaerő állapotán is meglátszana, 17 előadás kellene, nem 1 (ha csak nem kezdenek el a hatására buzgón olvasni). Ez nem az akadémia, aminek utánajárnak, hónapokig várnak rá, odautaznak, saját adózott jövedelmükből kifizetik.

  De egyetértek, legyenek ilyenek, egy előadás is máris sokkal több, mint a semmi.

 • István
  Mi Cashflow 101-et játszatunk Táborainkban 12-17-éves gyerekekkel. Ide tanévben 11 iskola több mint 500 diákját is sikerült EU-s pénzből, egy picit jobban felkészíteni a pénzügyi életükre, a Cashflowwal
  A szomorú az, hogy a most induló pályázat kapcsán, amikor is szintén EU-s pénzből lehet oktatni, 31 hátrányos helyzetű kistérségben, akkor a polgármesterek nem fogadnak minket! Pedig a programunk már 4 részből áll:1. egészséges életmód (mozgás,táplálkozás)
  2. Pénzügyi tudatosság (Cashflow)
  3. Nagy leszek művész leszek
  4. Angol nyelvoktató program
  És nincs semmilyen pénzügyi termékünk, a gondolkodásmódot adjuk át!
 • Én is akarok kommentelni

  Köszönöm. A főnököm megvárja, míg duplájára nő a cég eredménye (soha nem fog), és akkor bevállal egy ilyet, de most sokallja az árat, mondjuk egy ekkora cégnek, tényleg sok.
 • Átlagparaszt
  A hazai viszonyok néminemű ismeretében kicsit naivnak érzem a cégek által a dolgozóknak biztosított pénzügyi wellness gondolatát. A mi cégünk például még a kötelező tüdőszűrésre is saját költségen küld el minket. A munkahelyi mobilról -mert a mezei dolgozók természetesen nem kapnak céges mobilt- meg letiltották a kimenő hívásokat, így csak a „vezető beosztásúakat” tudjuk hívni. Ez már csak azért is érdekes, mert egy szolgáltatónál dolgozom, és a rendes munkaidő után mi látjuk el az ügyfélszolgálati teendőket is. Vagyis a munkahelyi mobilról még az ügyfeleket se tudjuk visszahívni, csak vezetékes telefonról, vagy saját mobilról, saját költségre. Ebből azt hiszem, már ki lehet számolni, mennyi esélye van annak, hogy a cég majd pénzügyi wellnesst biztosít a munkavállalóinak. Már annak is örülnénk, ha a túlórákat kifizetnék.
 • kh (már nem zéró)
  Valóban szükség lenne munkahelyi pénzügyi tréningre, a gazdasági osztályokon is. Közgazdász végzettségű embereket is látok rossz pénzügyi döntésekkel a magánéletben. Egyszer a kollégáknak kiszámoltam évente mennyit költenek kávézásra, miközben a cégnél ingyenes a kávéautomata. Erre leszűrték hogy vagy keveset keresek, vagy az autózás miatt nem marad másra pénzem (persze-persze).
 • PöLö

  Rég láttam már ennyire tisztességesen összerakott anyagot: kézikönyv, prezik; köszi! 🙂

 • parizzer józsi

  Bizony nálad van a pont, isten őrizzen, hogy mindenféle tudatos emberek dolgozzanak egy munkahelyen, pláne még az ország is tele legyen velük. Az államnak az az érdeke, hogy a jónép üljön otthon, legyen boldog a sörével, szívja a cigijét, esetleg néha átrendezi a lakását, de a nagyok dolgába ne szóljon bele. Ja még nézze a Tényeket, ott bemondják, miben kell hinni.

  Ugyanez a cégeknél is: a legjobb a kiszolgáltatott, megfélemlített, éppen csak megfizetett dolgozó. És ez a nagy multiknál is így van, a NAGY EMBEREK majd tudják a tutit, a többi végrehajt, ha nem állsz be a sorba, szevasz.

  Dehogy kell ide tudatosság, isten őrizzen tőle!

 • BTM
  @PöLö: “…új tantárgyhoz óraszám is kell”.
  Én nem találnék ki erre egy új tantárgyat. Inkább valamelyik már létező tantárgy (a matematika célszerű lenne) keretein belül találnék neki helyet. Mivel zömében amúgyis számokról és képletekről van szó, a tanároknak nem okozna nagy nehézséget. A pontos fogalmakat persze nekik is meg kellene tanulniuk, hogy aztán jól adják tovább. Vannak olyan témakörök a középiskolás matematika oktatásban, amit nem kellene erőltetni (pl. deriválás, integrálás), mert a többség úgysem használja soha. Akinek a későbbiekben szüksége lesz rá, az majd megtanulja a felsőoktatásban. A szöveges példákat viszont általában szeretik a diákok, oda bele lehetne csempészni. Legalább életszerűvé válna egy kicsit az iskola.
 • Balint
  @kozossegi-penz
  nekem egy kicsit populista ez a hozzáállás, hogy nem érdeke az államnak / cégeknek, hogy oktassa az embereit. igen, jelenleg tényleg sajnos ez tűnik fel a jelenlegi kormányzati lépésekből (összeszerelő üzem legyen az ország stb.), de attól ez még nem ideális.
  egy normális vezető tudja, hogy akkor lesz sikeresebb a cége, ha a benne lévő emberek is sikeresek és képzettebek. Azt állítani, hogy a cégek érdeke az emberek kihasználása, az finoman szólva is bullshit, önsajnálás és demagógia.
 • Penge
  Nem bullshit, hanem evolúcióbiológia. A héja mentalitás mindig kedvezőbb lesz egészen addig a pontig, amíg el nem éri a kritikus tömeget (ettől még messze vagyunk). A karakterlimit miatt nem lehet ezt a témát bővebben kifejteni, de ezen a ponton lép be a vallás mint pozitív, társadalomformáló, amely elhiteti az emberekkel (akár igaz, akár nem), hogy van élet a halálon túl. Jelenleg a tudomány is hasonló szerepet tölt be a transzhumanizmussal. Esetleg még a “természet rendje” mint eszme, hogy a gyereked, unokád, stb. miatt légy normális.

  De akiknél egyik sem válik be (és az ilyenekből lesznek politikusok, vezetők többnyire) azok úgy vannak: egy életem van és szeretném kimaxolni az életérzést. Ahhoz pedig ha kell egy kontinensnyi embert is nyomorba döntenek, mert nincs nemhogy 100 de még 30 év sem. 4 év van, esetleg 8 vagy 12 utána akár a halál is jöhet, bakancslista completed.

 • merienn

  Lehet szépíteni, de bizony a cég alkalmazottja bio erőforrás. Azért adnak neki pénzt, hogy profitot hozzon, minél olcsóbban. Ha nem hoz. cégmérettől függően mehet, kkv-nál már másnap, multinál a következő leépnél.

  A többi csak rózsaszín álom 🙂