Újabb családtámogatások

A tegnap bejelentett családtámogatásokról további, bár továbbra sem teljes információk láttak napvilágot.

A kedvezményes kamatozású CSOK hitelt (két gyereknél 10, felette 15 millió forint) használt lakásra is fel lehet használni és eltörölték a használt lakások idejét múlt felső vásárlási határát.

Továbbra is átvállalják a született gyerekek után a lakáshitel egy részét, a második gyereknél 1 milliót, a harmadiknál (további) négymilliót, majd újabb egy-egy milliót.

A négygyerekes anyák életük végéig SZJA mentességben részesülnek.

Legalább háromgyerekes családok új autó vásárlása esetén, ha az legalább hétszemélyes, 2,5 millió forintot kapnak. (Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély. Az, hogy abban jobban elférnek a csomagok és a nagymama is, meg hogy szűk az ötszemélyes, elég sovány magyarázat.)

A legfurcsább rendelkezés, hogy a negyven év alatti, első házasságban élő nők legalább három év munkaviszony után a következő három évben 10 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel akármire, aminek a törlesztését gyerekszülés esetén három évre felfüggesztik és a második gyerek esetén 30%-át, harmadik gyerek esetén teljesen elengedik. Hogy ennek mi az értelme, vagy mire gondoltak, nem tudom.

Jutalom, ha szül az asszony? Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta? 10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint. Van olyan bolond, aki nem veszi fel? Ha nem lesz gyerek, akkor is nyersz rajta 20 év alatt 8 ezer forint híján 9 millió forintot.

Mi lehet a cél? Vajon hányan fogják felvenni, elverni, elválni és vakarni a fejüket, hogy miből fizessék vissza? Hányan fognak csak ezért házasodni, főleg olyanok, akik soha nem láttak még ennyi pénzt és esélyük sincs, hogy máshonnan valaha is akármennyi hitelt kapjanak.

Update: Mára már módosult is a dolog, csak az új gyereket vállaló nőknek jár. Most már a fenti linken is az új feltételek vannak fent.

Update 2: Ma még újabb változtatást ismerhettünk meg, most már azt is kitalálták, hogy 5 éven belül szülni kell annak, aki felveszi a hitelt, egyébként kamatot fizet. Gondolom elolvasták a sok cikket arról, milyen aranybánya is ez az ingyenhitel bárkinek. Ezen túl lesz hitelbírálat is. 10 milliós szabad felhasználású személyi kölcsönt úgy nagyjából 2-3 milliós havi fizetésre adnak a bankok….

Várjuk az újabb és újabb “pontosításokat”. Bár jó lenne először valamit kitalálni, átgondolni, hatástanulmányt végezni, fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni, előre “pontosítani” és csak utána előállni vele. De majd talán legközelebb.

Update 3: most az is úgy tűnik, a hitelelengedésnél nem fog számítani a már meglévő gyerekek száma. Nem lehetett volna kihirdetés előtt leülni és átgondolni? Lassan már ugyanaz, mint a CSOK esetén, hónapokon át toldozták-foldozták az ötleteket.

Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz, elengedik, addig is 2% a kamata, ennél többet kapsz rá az Államkincstárnál. Igényeljétek a 10 milliót, de ne ebből vegyetek lakást, hanem CSOK hitelből, mert abból is elengednek akár 5 milliót is, ha lesz három gyerek. Minden pénzt pedig tegyetek be prémium magyar állampapírba, a kamatkülönbség nettó haszon. Ha nem lesz gyerek, akkor csak a kamatnyereség a tiéd, ha lesz, akkor további akár 15 millió plusz a diákhitel is elengedésre kerül.

Ennyit lehet tudni eddig a tegnap bejelentett támogatásokról. Legalább annyira tűnik átgondoltnak, mint a CSOK annak idején, amit utána még fél évvel is folyamatosan reszelgettek, mire nagyjából jó lett. Majd meglátjuk, mi lesz a vége.

Share

346 hozzászólás

 • Petike
  Teljesen korrekt csomag, a középosztályra szabva, ahol a gyerekek nevelve, oktatva is lesznek, nem pedig csak megszülve. Mondom mindenzt úgy, hogy rám az ingyenpénz nem vonatkozik, max a 10 millás hitel. Persze nyilván vannak, akiknek semmi sem jó, ha van sapka az a baj, ha nincs, az. 🙂
 • Padre
  Nem olvastam el az eredeti kormányinfót, de gondolom, ha az asszony Doktori képzést csinált az elmúlt 3 évben, az nem 3 év munkaviszony?
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  a mindenkori hatalom érdeke hogy a nyugdíjasok akkor és azt kapjanak amit ők adnak nekik, akár nyugdíjemelés, akár ilyen-olyan ajándékok formájában, mert ők aztán tudják hogy kire kell szavazni hálából.

  Ezt az eddig jól működő rendszert féltik, ezért nem mer senki hozzányúlni a nyugdíjrendszerhez. Holott igazad van, nincs azzal önmagában semmi baj ha egy adott helyen néhány évtizedig kicsit csökken a népesség. Csaképpen nem tudnak kitalálni egy olyan rendszert ami kevesebb dolgozóval is működik, és az (arányaiban) egyre népesebb nyugdíjas szavazótábor is megmarad.

 • Kiszamolo
  Cogary, ezt még kiengedtem.

  Ugyanaz a kérdés: na és?

  Születnek a gyereknek, rendes oktatást kapnak, felnőnek és adófizetők lesznek.

  Az USA másból sem áll, mint bevándorlóból és köszönik, ők jelentik a világ GDP-je 25%-át.

  S az miért van, hogy a lengyel, magyar, orosz bevándorló otthon nem akar szülni, Svédországban meg szapora, mint a nyúl.

  Na ezen kellene elgondolkodni, mert itt a megoldás a problémára.

  De téma továbbra is lezárva, nem kellenek az idióta migránsozós gyűlölet beszédek. Elég folyik a csapból.

 • Pietari
  Az milyen érzés lehet, amikor előre bevállalsz 3 gyereket, nem feltétlenül csak a 10 millió miatt, hanem mert amúgy is szeretnél nagy családot. Aztán az első gyerek után megtapasztalod, mennyi idő és energia egy gyereket tisztességgel felnevelni, a második gyerek után pedig azt érzed, hogy már fizikailag sem bírnál egy harmadikat, mert pl nagyon rossz alvók, és nincs nagyszülő sem, vagy más segítség, aki rendszeresen tudna kicsit tehermentesíteni.

  És akkor gondolkozhatsz, hogy fizetsz, mint a katonatiszt, vagy bevállalod a harmadikat is úgy, hogy már nem vágysz rá tiszta szívvel, de inkább összeszorítod a fogad, lesz ami lesz.

 • Tevener
  Már az alapprobléma sem probléma. Egyáltalán nem baj, ha kevesebb gyerek születik. A minőség a fontos nem a mennyiség. Ellenben fogadjuk el teoretikusan, hogy mégis probléma. Ez az intézkedéscsomag természetesen nem demográfiai kérdések megoldásásra született, mert arra totálisan alkalmatlan. Komolyan akkora szellemi és értékrendi szakadék van a politikai döntéshozók és a szülőkorban lépvő középosztálybeli fiatal hölgyek között, hogy hihetetlen. Van aki elhiszi, hogy ingyenhitel meg CSOK meg Dacia támogatás ösztönzi őket? Akinek van 20-30 év körüli hölgy ismerőse beszélgessen már el vele. Próbálja megérteni mi foglalkoztatja vagy hogy mit vár az élettől. Garantálom, hogy 30 évesen nem 3 gyerekes anya szeretne lenni függő viszonyban. A nők többsége szeretne gyereket, de az értelmesebbje a minőségi gyereknevelést preferálja nagyon helyesen. Ez egy fogysztásélénkítő és röghöz kötő csomag.
 • Logikus

  A kommunikáció szerint minden ilyen támogatás célja az, hogy több gyerek szülessen.
  A hozzád hasonló családoknál, ahol már megvan a négy (vagy több) gyerek, hozzájárul a támogatás, hogy még több gyerek legyen? Nem.
  Ha valóban az lenne a cél, hogy több gyerek szülessen, akkor csak a jövőben megszülető gyerek esetében járna a támogatás, ellenkező esetben ez csak újrafelosztás, mese, hazugság. Magyarul a szegényektől átcsoportosítani pénzt a gazdagakhoz. (Hisz gondolom, nem egy putriban nevetétek eddig sem a 4 gyereket.)
  Ez a legnagyobb baj az ilyen fidesz-féle “támogatásokkal”.
  Arról már nem is beszélve, hogy nem csak az első lakóingatlan megvásárlását támogatják. Akkinek eddig is volt lakása, az vegyen még párat a közös adónkból, akinek nem volt (és nincs minimum 3 gyereke), annak ne is legyen később sem ilyen felfelé ívelő árak mellett. => Újabb elvánorlás => Kevesebb gyerek

 • Herr Riporter

  Sőt, egy 5 fős család se fér be bármely 5 személyes autóba, ha 2 gyerekülés kell.
  És akkor a csomagokról nem is beszéltünk.

 • Elektromodulator dva
  Nem ertem, hol van a buktato a CSOk-ban. Nem kell visszafizetni peldaul/tobbek kozott ha

  ” A gyermek(ek)et a szülők nem vállalják, mert a CSOK-szerződés megkötését követően valamelyiküket megváltozott munkaképességű kategóriába sorolják “.

  Hat egy ilyen papirt kizart, hogy lehetetlen beszerezni a 800 000 rokkant nyugger hazajaban…

 • jajnemár

  “Vicces kerdes: leszbikus par vagyunk, jovore kotunk elettarsit. Par eve dolgozunk mar mindketten, 40 alatt vagyilunk. Most mindketten felvehetnenk 10-10 millat?”
  Nem, házasnak kell lenni, nem elég az élettársi.
 • Szmokkencs
  Én arra gondolok, hogy a házas nőknek a 10 millió főleg a kiskapukat kijátszó családok miatt lesz. Mire is gondolok? Szerintem mindenkinek ismerős hogy apuka jól keres, anyuka nem. Van mondjuk 2 gyerek. Papíron anyuka egyedül neveli a 2 lurkót kevés pénzből, nem házasok, de mégis együtt élnek. Így anyuka havonta rengeteg támogatást fel tud venni…
 • Tamás
  Szerintem még egy országban sem tudták megfordítani ezt a tendenciát (vagy csak én nem tudok róla) lásd Japán, akik sokkal fejlettebbek minden téren, mégis katasztrofális ez a helyzet. Talán nem az elkerülhetetlennel kellene harcolni, és önteni a pénzt bele fölöslegesen, hanem “out of the box” kellene gondolkodni.

  1. Ezeket a milliárdokat miért nem robotika és mesterséges intelligencia fejlesztésére költik? A robotok fognak dolgozni nekünk, és nem vagyunk már messze ettől amúgy sem.

  2. Miért nem “oktatásra” költik ezt a pénzt, TV-ben leadni főműsoridőben hogy egyáltalán mi történik demográfiailag, mert a 99%-nak fogalma sincs egyáltalán erről.

  3. A kormány miért nem fektet mondjuk S&P500-ba vagy külföldi ingatlanokba ebből a pénzből? A magyarok gazdagodnának a hozamból. Miért aranyba fektet, ami semmit nem termel?

 • Blend Ahmed
  “Franciaország 1,96, Németország 1,5, Egyesült Királyság 1,8, Svédország 1,85, Norvégia 1,72, Dánia 1,72 Belgium 1,7 Hollandia 1,66
  Nem tudom honnan szeditek, hogy nem szülnek a nők Nyugaton. Csak Olaszország, Spanyolország, Portugália áll olyan gyalázatosan mint mi.”

  A jelenlegi magyar adatok inkább a német, osztrák, svájci értékekhez állnak közelebb, mintsem a dél-európaiakhoz.
  geofred.stlouisfed.org/map/?th=pubugn&cc=5&rc=false&im=user&sb&lng=19.336&lat=46.377&zm=5&sl&sv&am=Average&at=Not%20Seasonally%20Adjusted,%20Annual,%20Births%20per%20Woman&dt=2016-01-01&fq=Annual&rt=country&sti=1382&un=lin&ibs=1.7,2,2.2,3.995,7.239

 • gaborr
  hentes
  “Ha a munkát úgy vizionálod, hogy irodába megy 8-16-ig, és nyomkodja a billentyűzetet, vagy beáll a szalag mellé 3 műszakban, akkor tényleg nehéz. Szerencsére egy csomó 21. századi foglalatosság van, amit lehet gyerekek mellett csinálni. Egyik ismerős gyerekruhákkal seftel, másik angolt tanít, harmadik bébiszitterként vállal 1-2 napot hetente, negyedik saját vállalkozásban dolgozik, amikor ráér.”

  Akiket te írsz azok nem fizetnek SZJA-t, hanem vállalkozók és nagy valószínűséggel KATÁznak, vagy feketén dolgoznak. Pont ezt írtam, hogy semmit sem ér ez a fajta támogatás. Egyértelmű, hogy ez is a vagyonosoknak lett kitalálva, ahogy más is írta, hogy asszony nevére kell iratni a céget/értékpapírszámlát, és ő vegye fel az osztalékot.

 • DrJones
  Az a tény, hogy x gyerek születik, még egyáltalán nem nem garancia arra, hogy ennek a társadalomnak lesz “hasznos” tagja.
  És azt gondolom, azt sem kell sokáig magyarázni, hogy ~8 általánossal gazdasági szempontból az illető mérsékelt hasznot hajt a közösségnek… – tisztelet a kivételnek.
  A jelenlegi “ötletek” arra lehetnek alkalmasak (ha azok lesznek), hogy gyarapodjon a létszám. Aztén, hogy az mire lesz jó/elég/alkalmas, az a jövő zenéje – jelen állás szerint 18+ év. De azt már a jelenlegi vezetést pont nem érdekli…
 • kínzó (költői?) kérdések
  Szerintem ezen az oldalon felbukkanóként mi nem reprezentatív kivételek vagyunk sajnos, sok szempontból (pénzügyi tudatosság, pl.). Én sajna látom magam előtt a scenariot, amikor anyura felveszik a tízmisit, megatöbbit, majd apu elissza, esetleg együttes erővel élik fel hónapok alatt. Volt egy beszélgetés a facebookon, ahol arról volt szó, hogy több nap apaszabit osztogathatnának szülés utánra. Nem 1komment volt, ahol az volt a válasz, hogy “minek, addig is itthon fog vedelni”. A sokszázezer napról-napra élő alkesz országában (tisztelet a kivételnek) egész kevesen gondolják ezt át sajnos, vagy terveznek tudatosan, így nem tudom, mi a cél ezzel a támogatással, amit nem fognak tudni jól hasznosítani, akik igénybe veszik, hacsak nem kapnak mellé tudást (ez meg sose volt cél, sajna). Vagy majd mindenkit lesittelnek, aki nem fog tudni törleszteni? A gyerek meg megy állami gondozásba?
 • jkove
  Arról van információ, hogy a 40 év alatti kamatmentes kölcsönnél meddig lehet betölteni a 40-et? Feleségem Júniusban lesz 40 így szerintem emiatt kiesik a programból.
 • Joy
  Ez örök dilemma, hogy a célközönséget támogassuk, vagy a “nem teljesítőket büntessük”. Ugye előbbinek szebb a kicsengése, könnyebb vele szavazatokat nyerni, viszont pszichológialag szerintem hatásosabb, ha a gyerektelenek fizetnek magasabb adót, nem pedig a gyerekesek kapnak adókedvezményt. (Feltéve, hogy a végeredmény az államháztartás szemszögéből ugyanaz.)
  Pl. a gyorshajtástól is sokakat csak a rendőri jelenlét, meg a büntetés rettent el, nem pedig a nagyobb fékút és a rövidebb reakcióidő.
  Általánosan a pénz, a kényelem meg a jólét inkább arra ösztönöz, hogy éljünk, élvezzük az életet, én nem gyermekvállalásra.
  Miklós mindenféle migránsozást félretéve, azért nehéz nem sejteni az összefüggést, hogy igenis hatással van a népszaporulatra: indexmundi.com/g/g.aspx?c=sw&v=31
  Azért érdekes a kérdés, mert lehet, hogy nélkülük nincs is svéd “csoda”. Objektív képet csak így kapnánk
 • OFFliner
  Akkor most tényleg az a helyzet, hogy a zasszony kap puszira 10 milliót, csak mert 40 alatt van és elvettem másfél éve? Ez elég durva.

  Mik lehetnek a kockázatok akkor, ha felvesszük a kamatmentes 10 milliót, hogy kamatoztassuk? Segítsetek összeszedni.

  1, x idő múlva mégsem lesz kamatmentes, mert a főni rosszat álmodott, vagy más kerül a bársonyszékbe.

  Ekkor, mivel nem költöttük el a pénzt, akár vissza is tudjuk fizetni -> itt fontos tényező, hogy milyen feltételekkel lehet és engedik e előtörleszteni

  Összességében azt hiszem ez elfogadható kockázat.

  2, Nem kamatot emelnek, visszakérik egy összegben.

  Visszafizetjük. Ez is pipa.

  3, ?

  Illetve mi lehet a legdurvább lépés, ha meg akarnák azokat szívatni, akik felvették a pénzt, de nem költötték el?

  Autó téma:
  Superb-be befér 3 gyerekülés hátra. Érdekes módon a Passat-ba nem fért be.

 • Kobe
  ez komoly kerdes volt? 🙂 ha a hirek szerint Juli 1el indul, akkor erosen feltetelezhetoen Juli 1-jen 40 ev alatt kell lennie.
  Bar tuti alakul a feltetelrendszer (eletkor, mikor hazasodott, stb) mivel uszkve 400e hasonlo no felel meg a kriteriumoknak. Feltetelezzuk mindenki fel akatna venni (ingyenpenz, miert ne akarna), az egy laza 4000 mrdos csomag 3 ev alatt. Ez tobb mint a jelenlegi teljes ingatlan hitel allomany, illetve az einstandolt teljes manyup vagyon. Ezt nem lehet 3, de 30 ev alatt sem zsebbol kikohogni, osszeroskad a rendszer.
  Ugyhogy tuti ez lesz az elso olyan pont amit vagy kihuznak, vagy nagyom atfogalmazzak, maskulonben eselyes hogy kiurul a teljes allamkassza…
 • vim
  Velemenyem szerint pont a kozeposztalyba feltorekvok jarnak ezzel a legrosszabbul.
  Felsooktatasbol kiesett fiatal parok, “tanulj fiam/lanyom” de csoro szulokkel. Kapnak 10m-t de nincs melle masik 30m.

  Zsakfaluban a fiatal asszonyka behuz 10m-t, vesz az anyja nevere Kadar kockat, neki es a ferjenek haszonelvezet rajta.
  Jonnek a gyerekek, behuzzak a CSOK-ot (extra jolet). Nem jonnek a gyerekek akkor a 10m-t se fizetik vissza, behajtani meg nem lehet.

  Komolyan mondom, nem eri meg sajat erobol felkuzdeni magad. Szegeny, jomodu, kozeput nincs.

 • Móres
  Szerintem ez az igazi nemzeti konzultáció. Bedobják egy ötletbörze eredményét a nyilvánosságnak, aztán elolvasgatják a cikkeket, posztokat, kommenteket, hogy ki hogy ügyeskedne vele, ha változatlan formában maradna, majd finomhangolják. 🙂
 • szl
  Szánalmas a sok lehúzó vélemény. Egyik oldalon azért sírtok, mert a felső középosztályt támogatják az új juttatások, másik oldalon meg a megszületendő gyerekek “minőségét” (neveltetés, oktatás) kérdőjelezitek. Ha egy stabil középosztálybeli családban 1-2 gyereket fel tudnak nevelni, tisztességesen taníttatni, akkor a harmadikat és esetleg a negyediket is meg fogják oldani! Alapjaiban pedig ezek a támogatások jók, tolni kell a gyerekes családokat anyagilag. Ők fogják a nyugdíjakat is kitermelni, még akkor is ha bármilyen befektetésben tartod is a nyugdíjcélod. A tőkét ugyanis dolgoztatni is kell, nem csak berakni az alapba vagy a tőzsdére…

  A gyerekvállalás továbbra sem kötelező, csakhogy azzal egy bizonyos értelemben “FREE RIDER” leszel öregségedkor.

 • Zsolt

  neked szerintem semeddig, mert szülni kell hozzá gyereket is, s gondolom te már nem szeretnéd ezt 😀

  ez az új hír, csak új gyereknél jár ez. Közben el kezdtek számolni a fijjúk 😀

 • Vili
  Az jó lesz, ha még tovább nőnek emiatt az ingatlan árak. Viccesek azok az összehasonlítások, ahol csak azt nézik, hány havi/évi jövedelem egy lakás ára … igazából a szabadon elkölthető jövedelem, megtakarítás az, ami számít, abból lehet félrerakni lakásra, nem? Nyitottam egy numbeot:
  Bécs: Average Monthly Net Salary (After Tax) 2,011.10 €, A single person monthly costs: 743.65€ without rent. Apartment
  (1 bedroom) Outside of Centre 642.96 €, Total: 1385 €, Monthly saving: 626 €
  Budapest: Average Monthly Net Salary (After Tax) 233,503.03 Ft, A single person monthly costs: 164,770.34Ft without rent, Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 109,233.24 Ft … aztán itt meg is állhatunk, mert nem érnek össze a számok, megélni se lehet az átlagfizuból, nem félrerakni … segítsetek, ez így hányszoros szorzó, most akkor olcsó vagy drága a budapesti ingatlan piac? 🙂
 • ReálMargit
  Friss hír: csak a július 1-je után született gyermek(ek) után ÉS első házas nők részére jár a 10 guriga ingyé hitel. Az továbbra is kérdés, hogy a MÁR házas nőkre is vonatkozik-e, oder aki majd csak július 1.-e után lesz ELSŐ házas.
 • Danhadnagy
  nagyon izgalmas ez a téma, ami a kommentek számán és sokoldalúságán látszik. azt tisztázni kell, hogy a termékenység azért csökkent a nyugati országokban, mert egyre több nő fér hozzá a felsőoktatáshoz. ha megnézed a magyar adatokat, láthatod, hogy a nők vagy 20 évesen kezdnek el szülni vagy 30. Irán (ahol több nő jár egyetemre mint az uniós átlag), már ott is csak 1,7 a termékenységi ráta.

  egy kétszobás penellakásomat cserélném négyszobásra 5 millió ráfizetéssel, kicsit kijebb a városból. Feleségem van, gyerek nincs. Most nem tudom, érdemes-e kivárni vagy bonyolítsam le a két adás-vételt minél gyorsabban?

 • jami
  Vannak gyerekeim, így mondom, hogy nagyon fontos a minőség – de ha megfeszül sem tud kevesebb felnőtt ugyanúgy dolgozni. Nemcsak mérnökök, orvosok stb. kellenek. Ráadásul pl. oktatási rendszernek, a szolgáltatásoknak stb. is kell egy alaplétszám az ügyfél oldalon ahhoz, hogy megérje fenntartani.

  No és ok, csak negyedannyi jól nevelt gyerek születik – nem garantált, hogy ők is mind nagy értéket előállító dolgozók lesznek.

  És igen, sokan el fogják dobálni a pénzt. De pont ezek az emberek vannak annyira felelőtlenek, hogy meglesz az x gyerek, mert nekik könnyebb 3 gyereket összehozni, mint visszafizetni 10m-t. Ez az ördögi ebben a tervben. Az én korosztályomban voltak az otp gyerekek, most készült pár a csok miatt (igen, tényleg, magam is beszéltem olyannal, akik épp vaciláltak, és az a 10m billentette el a mérleg nyelvét); ezután több fog a hozomány miatt.

 • jami
  +1 nem tudom, itt ki milyen családi háttérrel bír. Nekem sok ismerősömnél nem túl fényes, az enyém sem. Ettől még egészen hasznos tagja lettem a társadalomnak, igen, nehezebben.
  Gondoljatok a családjaitokra – mindenkit felelősen vállaltak és neveltek? És a végeredmény nagyon borzasztó? Vagy azért, amit lehetett, kihoztátok a helyzetből?
 • ultrakapitalista nagytőkés
  Érdekes ez a sírás a bejelentetett támogatások miatt. Korábban azért sírtak sokan, mert az állam nem támogat, nincs pénz gyerekvállalásra. Most az állam letesz az asztalra valamit a gyerekvállalásért, persze mindenkinek a SAJÁT DÖNTÉSE MARAD A GYEREKVÁLLALÁS továbbra is.
  Mi a böszme rémuralma alatt házasodtunk, és született meg két gyerekünk. 2006 őszén mit kaptunk? Gyurcsány csomagot (mert elkúrták és hazudtak reggel délben és este), nettó -10%-ot. Az persze nagyon jó volt sírjuk azt vissza. A “szocpolitikát” meg hasonlókat.

  Ja menekül mindenki az országból. Akkor kinek épül a sok ingatlan és mi hajtja fel az árat? Gondolom mert menekül mindenki és nem akar itt senki ingatlant venni.

 • Bálint
  Ha csak a hajadon, még nem házasodott nők kapnák meg a 10 milliót, akkor hamarosan jön a Nonfprofit Közép-Kelet EUrópai Lőrinc Esküvőszervező Társaság.
 • Petike
  @jkove: valószínűleg igen sajnos. 🙁 A leglogikusabb, ha a hitel felvételekor nézik hogy mennyi idős.
 • Vendash
  Azért még ne költse el senki ezt a 10M-t. Várható volt, hogy nem kapja meg mindenki…

  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/kijozanito-hir-csak-a-szulo-nok-kapnak-a-kormany-kamatmentes-hitelebol.313805.html

 • Kiszamolo
  Csak a szokásos. Bejelentik, aztán elkezdenek gondolkodni és fél évig reszelik. Nem lehetne egyszer fordítva csinálni?
 • Kornél
  Aki kérdezte: kevesebb a kamat, mint a törlesztő, de TŐKÉT törlesztesz, ezért nyersz rajta.

  Várjuk ki a végét, mi lesz belőle.

 • tandankin
  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség.

  Forrás:kormany.gov.hu

 • BB
  Azért kell 7 személyes autó, mert próbálj meg betenni 3 minőségi gyerek autós ülést bármelyik 5 személyes autóba… Nem fér be, míg az egyterűeknél 3 teljes ülés van hátul. Plusz 5 embernek már kell egy tágas csomagtartó is, ami a 7 személyeseknél meg is van, ha le van hajtva vagy ki van szedve a 6.7. ülés. Plusz, ha sógor, anyós xy is jönni szeretne, van neki hely.
 • józsi
  én csak azt nem látom, mi fogja “visszafordítani a folyamatot”. Mert persze, ezek a plusz millák szépen beárazódnak az eladói oldalon, minden drágább lesz. De mikor/mitől csökkenhet újra a lakások ára? ez a szép duplázódás/triplázódás nem látom hogy mitől esne be… hiszen eladói oldalról úgy számolnak, hogy ezek a “családtámogatások” náluk fog landolni, annyival drágábban adhatják az ingatlant…
 • Kobe
  En ezen jót röhögtem, mármint magán a folyamaton. Nagyon jól példázza a felkészültséget….konjunktúrában vicces, 1 év múlva zokogós lesz. Azt ne felejtsük el, hogy ugyanezek az emberek, ugyanilyen hasraütés-szerű / pincepöri főzés melletti elmélkedést fognak tolni akkor is, amikor aktív válságmenedzsmentre lesz szükség (merthogy ugye már mindenki erre készül).
  Kijön vasárnap egy hír (hasraütünk, vasárnap délután mégiscsak kéne már mondani valamit)…..hétfőn az egyik padavan odaszól a pórnépnek, valószínűnek teljesen önvezérelt módon…..kedden valószínűleg valamelyik osztályvezető / statisztikus odaszól a padavannak hogy mégse lesz ez így jó, a 150mrd helyett véletlen beígértünk 4-5000mrdot. Kommunikáció szigorítása. Excel Do Until / Loop ciklus működése kormányzati szinten 😀
 • Petike
  : inkább megint a jó magyar sajtó irogat össze-vissza konkrétumok nélkül. Egyértelműen elmondta Novák, hogy kik kapják meg, a sajtó terjesztett hülyeségeket.
 • Quo Vadis?
  Kiszámolónak igaza van. Csak a szokásos ideológiai baromkodás egy félkegyelmű kormány részéről. Kitöltetnek egy irányított kérdőívet, amit konzultációnak nevezenek. De műfajilag sem konzultáció. Bejelentenek valamit, ami felkavarja az állóvizet, de az embereknek gőzük sincs, hogy akkor most mit is jelentettek be pontosan, mert nem ismertek a részletek. Aztán később kiderül, hogy azért nem ismertek, mert nincsenek kidolgozva. Gondolom nem is számolták át a költség oldalt, nem ismerik a társadalmi hatásokat, nem tudnak semmiről semmit. Ne legyünk álnaívak, ezt tuti nem a gyerekvállalás ösztönzésére találták ki. Ha kicsit mögénézünk a dolgoknak, akkor kiderülhet, hogy a demográfiai ideológia mögé van eldugva a lényeg, det én most őszintén nem látom a végső célt. Mi a célja az intézkedéseknek? A GDP növekedés fenntartása miatt adósítják el az embereket? Valakinek ötlete a valódi célról?
 • sugár dezső
  Siralmas, elképesztő, átgondolatlan, negatív üzenetű. Mint az egész fideszmaffia.
 • Zabalint

  Ez azért vicces kérdés, mert a nyár esküvőszezon, de a helyeket jellemzően most télen, vagy már korábban foglalják a párok. Majd lesznek, akik emiatt lemondják, elhalasztják? Vagy megcsinálják a lagzit, majd a formális esküvő a hatályba lépés után.
 • jami

  és aztán még 1-3 havonta alakítanak rajta kicsit, annak függvényében, hogy a vártnál kevesebben/többen veszik igénybe. ÉS az istennek sem jönnek rá, hogy ettől lesznek megbizhatatlanok és kiszámíthatatlanok – azaz a fő kör az lesz, aki már épp benne van, de aki még csak tervezi, az nem mer velük kalkulálni.

  Nekünk anno 4 év volt, mire eljutottunk addig, hogy végre, esetleg, lesz esély a terhességre. És akkor már évek óta stabil kapcsolatban éltünk… Lakás/ház vásárlásra elég 3 év. Építésre már határeset. Gyerekre annak, aki már épp terhes/már az akar lenni. És a szerencséseknek.

 • Legatus
  A legnagyobb baj ezzel az egésszel, hogy csak egy ad hoc ötletelgetés a pillanatnyi politikai érdekek miatt. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy a válasz a rabszolgatörvényre. Abba bele tudott állni az ellenzék, most kell valami népszerű intézkedés. Aztán persze ebből következik, hogy ki tudja mi lesz 2-3-4 év múlva? Akkor mi lesz az éppen aktuális politikai érdek? Lehet pont az ellenkezője a mainak? 4 gyerek után nem kell SZJAt fizetni? Remek. Aztán mi garantálja hogy 5 év múlva mégis azt mondja pártunk és kormányunk, bocs mégis csak kellene fizetned azt a személyi jövedelemadót, így jártál, majd ráfogjuk az éppen aktuális ellenségképre. Egy nap alatt kinyírták az LTPket, a MANYUP pénzek simány lenyúlták stb. stb. Ezeknek az ígértekenek a visszavonása már semmi.
 • Zabalint
  Egyébként ami a sajtóban megjelent, az alapján nem kell a házasságnak újnak lennie, csak a nő legyen 18-40 között. A poén, hogy arról szó sincs, hogy kötelező gyereket vállalnia, tehát ha felveszi a kamatmentes 10 milliós hitelt, egyből vesz belőle állampapírt, majd 16,6 évig fizeti az 50 ezres törlesztőt, akkor 3% kamattal számolva a végén lesz kb. 16 milliója, ha közben egyáltalán nem vállalt gyereket. Ha valami közbejön, mert megváltoznak a feltételek, akkor felbontja a pmákot/bmákot, éy visszafizeti (itt egyedül az lehet a necces, ha az állam direkt arra az időszakra bevezeti, hogy 1% helyett mondjuk 10%-ért veszi vissza a papírt).

  Igazából pontosan emiatt, gyakorlatilag minden 18-40 év közötti házas nőnek fel érdemes ezt vennie, még az is gyanús, hogy kamuházasságok is lehetnek emiatt. De pontosan ilyen formában emiatt nincs is ennek értelme, 100 hogy nyárig valtozni fog.

 • Kiszamolo
  Petike, az. A kormany.hu hivatalos oldalon volt fenn az infó, amit mára már átírtak, mert rajottek, hogy így hülyeség.
 • Zabalint

  Úgy, hogy ezek a támogatásos meg hitelfelvevős rendszerek nem fenntarthatóak, minél durvábban fújjak vele az árakat, annál durvább lesz az esés, mikor összeomlik. Ez nem ingyenpénz, az állam az adófizetők pénzét költi el.
 • Danhadnagy
  de továbbra se derült ki, hogy mi a szankció, ha mégsem esel teherbe. menopauzakor vissza kell fizetni egy összegben?
 • bicskanyitogato
  De jó! Végre egy igazi “komment-generátor” cikk! Még csak most kezdem belevetni magam, remélem legalább olyan tanulságos lesz, mint anno a CSOK 1.0-nál és ismét megismerhetünk véletlenül idetévedt, egyszeri kommentelőket és érdekesebbnél érdekesebb elképzeléseket/élethelyzeteket…
  És mivel én sem vagyok sűrűn kommentelő, most megragadom az alkalmat:
  KÖSZI MIKLÓS!!! És szerintem arról írj – amiről akarsz. 🙂