Megtakarítási számlák

Az elmúlt napokban meglepően sok levelet kaptam, amiben megtakarítási számlák után érdeklődtek a levélírók.

Mindenki szeretné tudni, melyik az a szuper számla, amibe érdemes félretenni havi 10-20-30 ezer forintot.

Első körben kezdeném a rossz hírekkel:

– Amikor 1,5% a magyar alapkamat és a bankok 0,97%-ot kapnak a diszkont-kincstárjegyben tartott pénzük után,

– Viszont a kamatadó betétekre 22%

– A megtakarítási számlára és az onnan elutalás tranzakciós adója 0,3-0,3% alkalmanként,

– A készpénz-felvételt pedig 0,6%-os adó sújtja,

Akkor túl sok jóra nem kell számítani sehol.

Ha találsz 1,5-1,7%-os megtakarítási számlát, már nagyon boldog lehetsz.

Erre kapsz kamatadó után évi 1,17-1,33% nettó kamatot.

Ha ebből csak a kétszer 0,3% tranzakciós adót vonod le az utalások miatt, máris évi 0,6%-0,7% kamatról beszélünk.

Ha egyéb költségeid is vannak (például a bank is kér pénzt az utalásért a tranzakciós adón túl), vagy egy évig sincs benn a pénzed, könnyen mínuszba fordul az egyenleged.

Ha semmi költséggel nem számolsz és elteszel havi 20 ezer forintot egy éven át, 1,5% bruttó kamatra, havi kamatfizetéssel, akkor 1.528 Ft lesz a teljes kamatjövedelmed egy év alatt. Vagyis ugyanott vagy, mintha befőttesüvegben gyűjtenéd a pénzt és havi 120 forinttal többet tennél el.

Ha az odautalásra csak a tranzakciós adót kell megfizetned és a visszautalásra is, már csak 806 forint a teljes éves kamatjövedelmed.

Ha véletlenül havi 75 forint egyéb költséged támad, máris mínuszos a megtakarításod.

Ha a ma már meseszerűnek tűnő 4%-os megtakarítást érsz el három éven keresztül, de a számlavezetés felemészt havi 500 Ft-ot, akkor a teljes nyereséged igen sovány 13.420 Ft, vagyis havi 372 Ft-tal lettél csak gazdagabb a befőttesüveges megoldáshoz képest.

Ilyen sokat is csak akkor hoz, ha havonta van kamatfizetés, ha negyedévente, vagy évente, még ennyi hasznod sem lesz.

Tehát nagy csodát egyetlen megtakarítási számlától se várj, még akkor se, ha évi 4%-ot fizetne.

(Csak hogy nehogy félreértsd: takarékoskodni fontos és nem ez ellen beszélek. Csak nem szeretném, ha illúzióid lennének a várható hozammal kapcsolatban. Az alacsony hozam ellenére a tőkéd még megmarad, mert nem költötted el és ez biztos nyereség a számodra.)

Ennyi kedvcsináló után ajánlok egy linket, ahol meg tudod nézni a megtakarítási számlák kamatait, mégpedig az MNB oldalán itt.

Itt is láthatod, hogy két jó ajánlat van, az egyik a Cetelem Banké, amiről itt már írtam. (Azért ajánlom figyelmedbe a hozzászólásokat is.)

A másik az Oberbank Előny takarékszámlája állítólag. Azért mondom, hogy állítólag, mert az Oberbank weblapján sem lehet semmit megtudni a termékről, sőt, a kondíciók oldalon is rossz helyre mutat a link.

A többi ajánlat a maga 0,2-1%-os bruttó kamatával a költségek előtt inkább a “vicces” kategóriába tartozik. Bár mint mondtam, erről nem annyira a bankok, mint inkább a jelenlegi kamatkörnyezet tehet.

Számításba jöhet még a Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Programja, aminek működését leírtam ebben a cikkben. Ehhez nagyon hasonló az Unicredit Bank hasonló terméke.

Ebben az esetben havonta befektetési alapot veszel havonta a pénzedért, kvázi költségmentesen, de persze a befektetési alapok 1,5-2,5%-os éves költségét azért ne felejtsd el.

Itt a kockázatod sokkal nagyobb, mint egy normál megtakarítási számlán, de ha minden jól sikerül, a hozamaid legalább már nagyító nélkül is láthatóak lesznek. De erre semmi garancia nincs.

Arra is van lehetőséged, hogy a Magyar Államkincstárnál nyiss ingyenes számlát és havonta vegyél állampapírokat 10-20-30 ezer forintért.

Vehetsz féléves kincstárjegyet jelenleg 2,5% kamatra, akár hosszabb távra 3-4-5 éves állampapírokat 3-5%-os kamatra.

Ez is egy jó lehetőség, többet hoz, mint a legtöbb megtakarítási számla és nem olyan kockázatos, mint befektetési alapokat venni.

Az állampapírokról itt már írtam bővebben: Az állampapírokról.

Szóval röviden ezek a lehetőségeid:

A jelenlegi kamatkörnyezetben és adóztatás mellett legbiztosabb és a legkisebb költségű a befőttesüveg, a megtakarítási számlák alig hoznak többet, ha egyáltalán. A befektetési alapokba fektetés havonta kockázattal jár, de van esélyed normálisabb hozamra, magasabb hozamot alacsony kockázat mellett az állampapír tud nyújtani.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

74 hozzászólás

 • kridli
  Esetleg a saját számlavetetőbanknál érdemes megnézni mi van. Pl. Erstéseknek Célbetét, Cib-eseknek malacpersely, mert akkor saját számlák közti átvezetéssel lehet oda-vissza utalni, ami ingyenes. De persze az alacsony kamatokon ez sem segít.
 • Zabalint
  Ha saját banknál van a megtakarítási számla, az arra is jó, hogy nyugodtan állíthatom 500 ezerre a kártyán a napi limitet, mivel 100-200 ezernél a fő számlán nem tartok többet. Másrészt sok befalapnál fix a vételi jutalék, így érdemesebb nagyobb adagokban venni, addig meg mehet megtakarítási számlára.

  Ja amúgy ha már befőttes üveg, egy ismerősöm nemrég mondta,hogy olyan perselyben gyűjti a pénzt, ami csak konzervnyitóval nyitható…

 • fudosin
  Az MNB táblázata egy ****. Erste cél betét számlára pl. 0,01%-ot ír, ami valóban az alap kapat, de 20 000 Ft-tól van 1,59% (24.-től csak 1,34%) kamatprémium. Lásd:
  erstebank.hu/static/internet/download/LBBH_m1_3_20150724.pdf

  Nekem Erste számlám van, a számlák közötti mozgatás tranzakció adó mentes, ez a költség kiesik. Akármennyit lehet belőle nyitni netbankból, így ha az egyikhez hozzá kell nyúlni, akkor kiürítem teljesen és egy másikba tolom be a pénzt, így megkapom a kamatot a hónapra.

 • Családfő
  Igen, ez ma a helyzet.

  Egy tipp még azoknak, akik 4 év múlva biztosan lakáscélra használnák fel a félretett havi 10-20-30 ezer forintokat: lakástakarékpénztár. Erről Miklós pár napja is és korábban is írt többször. Az állami támogatás miatt 4 eves futamidővel esélyesen megéri majd, még ha számítunk is alapkamat emeléssel a következő években.

 • Vass Barbara
  Nem akarok reklámot csinálni, de az AXA-nál 3%-os lekötést lehet csinálni 3 hónapra, de mindezt rendszeresen!!!
 • Zedder
  Szerintem ez inkább elvi kérdés már, nyugaton simán 1% alatti kamatok vannak, de az egy külön mindset, hogy rendszeresen, mindig teszel félre pénzt egy külön számlára. Amúgy sem szeretem, ha csak úgy szabadon ott van, a havi szükséges pár ezer eurón kívül minden le van kötve, már odahaza is így bankoltam.

  Mondjuk utalgatni ha pénzbe kerül, és tényleg minimális a hozam, akkor felesleges. Saját banknál is csak van valami lekötött betét, a semminél több.

 • Kiszamolo
  Szerintem csak akkor, ha a legdrágább bankszámla-csomagod van, egyébként csak új pénzre jár ez a kamat.
 • Kiszamolo
  Zedder, ha nem kapsz kevesebbet vissza, mint amit befizettél, persze hogy jobb számlán tartani a pénzt. De idehaza úgy néz ki, hogy még 6-7 hónap után is kevesebb pénzed lesz, mint amit betettél a sok adó miatt.
 • Wiktor
  Akkor már csak az a kérdés, hogy lehet a legolcsóbban befőttesüveget venni. 😉
 • L70
  Szerintem ha valaki 20 ezret tud félretenni havonta, és most kezdi, az vegye ki ingyenes kp-felvéttel havonta, tegye egy perselybe félévig, akkor pedig vigye be az államkincstárba, és vegyen belőle féléves vagy éves kincstárjegyet. Félévente ismételje meg a folyamatot, 120 ezer Ft-tal.

  Legalább az EHO-t nem kell fizetnie, ingyenes a számlavezetés, és amíg nem akarja felhasználni, nincs költsége.

  Alacsony kamatkörnyezetben is meg kell takarítani, de amíg nem jelentős az összeg, nem érdemes túl sok energiát és időt rászánni.

 • Györgyi
  Nekem az Ersténél van, nem a célbetét, hanem még az előző. Amikor elindult ez az új, át akartak csábítani, de semmi értelmét nem láttam. Nem értem, mi abban a ráció, hogy elindítanak egy takarékszámlát sávos kamatozással, aminél 20 ezer forint feletti havi befizetésnél már 3,9% kamat jár, majd ezt lecsökkentik pár hónap alatt 1% körülire, és cserébe indítanak egy gyakorlatilag ugyanolyan számlát más elnevezéssel újra 3% körüli kamatért. Ma néztem, mostanra ott is 1% körülire süllyedt a kamat, értelme nem lett volna új takarékszámlát nyitnom.
  Nekem amúgy bevált, nem a pénzem fialtatására, meggazdagodni nem fogok rajta, viszont rövidtávú gyűjtögetéshez ideális, és biztonságnak is jó, mert az összegyűjtött pénzem így nem azon a számlán van, amit a kártyámmal lehet használni, nem tudnak visszaélni vele.
 • Zsoca
  Esetleg összegyűjteni mondjuk három havi adagot, és azt befektetni kincstári takarékjegy pluszba, az ráadásul lépcsőzetesen kamatozik szóval viszonylag likvidnek tekinthető.
 • jurta
  Befőttesüveget venni?! Elég sok benne árult termékhez adják “ingyen”. Ugyanúgy, mint a “0 Ft-os” folyószámlát. Én a kettő közül az utóbbit preferálom, kevésbé törékeny.
 • Lazybones
  Zedder, Itt az Egyesült Királyságban már lehet találni 1% feletti kamatokat, a Nationwide például 1,65%-ot fizet.
 • Donau
  Jól látom, hogy a Cetelem számláról az elutalás díjmenetes? Ha oda is ingyen utalok, akkor a feltüntetett kamatból csak a 16+6% “költséget” számoljam le?
 • kodex
  tudom, nem megtak. szla téma, de: ha hosszabb távra kötnék le magasabb összeget “óvatos” kockázati kategóriában nyíltvégű alapban, a KHról (azon túl amit a tájékoztatójukban leírnak) kell vmi pluszt tudni? ajánlható/érdemes? avagy még ezzel szemben is TBSZen érdemesebb állampapírt venni/tartani a Kincstárnál? (tudom, senki nem lát a jövőbe, de hátha :)))
  kh.hu/publish/kh/hu/lakossag/media/dokumentumok/apro_betuk_helyett_lakossagi/apro_betuk_helyett_megtakaritasi_termek/apro_betuk_helyett_nyiltvegu_alapok_pdf.download.pdf
 • ptya
  Egyszer már volt irás robotbrokeres oldalakról amerikában meg máshol (Betterment és társai). Manapság én is utána jártam és az angol piac vezetője, a Nutmeg várhatóan ősztől elérhető lesz EU-ban. Én nagyon várom, és remélem jó lesz és nem kell brutál mennyiségű tranzakciós dijat fizetni értük.

  nutmeg.com/faq#non-uk-resident
  “Non-UK residents will currently have to wait until Autumn 2015 before signing up for an account.”

 • Zorkooo
  Donau: igen, a Cetelem számlán csak az állami sarccal kell számolni, egyéb költsége nincs.
 • Zorkooo

  “tegye egy perselybe félévig, akkor pedig vigye be az államkincstárba”

  Sosem értettem, hogy az emberek miért szeretnek személyesen ügyintézni.
  Személy szerint én mindig utáltam bankba, postára, stb. járni.

  A megoldás a Webkincstár, amivel neten akkor és azt veszel, amit csak akarsz.
  Csak kivételes esetben kell személyesen bemenned, pl. ha TBSZ számlát akarsz nyitni.

 • Tamás88
  KH-nál vagyok ahol a megtakarítási számla 1,56% kamatot fizet évente. Meg is nyitottam a héten az államkincstárnál a számlám ahova a hathavi megélhetésemen felüli összegeket fogom egyelőre féléves kincstárjegybe fektetni.

  Ezzel egyidejűleg esetleg még befektetési alapok, főleg a nyersanyag alapúak nagyon vonzóak most, hiszen szinte történelmi mélységekben vannak. Erről ki mit gondol?

 • blu
  Nekem ersténél van célbetétem, mellette szupernulla folyószámlám (ezt már nem forgalmazzák, ha oda utaltatom a fizumat, totál költségmentes.) a számlák közti átvezetés ingyenes, a szupernulláról fenti esetben az utalás is korlátlanul. ha min 20.000 ft megy minden hónapban a célbetétre és nem történik terhelés, akkor havi kamatjóváírással (július végétől) 1,35 a kamat. napi kamatszámítás van. nem sok, de hát hol az 🙂 a pénzem egy részének jó
 • Györgyi

  És a perselyből a pénz hogyan kerül a bankba? Beszkenneled?

 • Andreana
  Györgyi, az volt benne az üzlet, hogy a régi, amit Előrelátónak hívtak, nem összesen 2 Millió Ft felett nem kamatozott, mint az új, hanem évente ennyi összeg felett. Tehát évente befizethettél rá 2,5 millát, és az is a magas kamattal számolódott. Most az új célbetét esetén, ha bármikor eléred a 2,5 millát, utána 0 a kamat.
  Plusz az előrelátóról évente 2 alkalommal ingyen törleszthetsz elő hitelbe. Szerintem a nagy devizahitel mizéria után ez ér most a legtöbbet. Nekem szerencsére még van, úgyhogy erre felhasználi tökéletes.
 • kustela
  Amikor rövidtávon (1-1,5 év) gyűjtenem kellett pénzt, akkor én gépkocsinyeremény betétkönyveket vettem. Gyengébb hónapban 5000-ért, átlagosban 10-ért, ha megszaladt, volt, hogy 20ezerért. Hasonlított a befőttesüvegbe tett pénzhez: nem kamatozott, vigyázni kellett rá otthon, viszont két nagy előnye volt a befőttesüveghez képest: nem lehetett hirtelen felindulásból kivenni belőle, és volt egy icipici esély a nyerésre is. (Anyukámék nyertek vele anno, szóval én hiszek benne 🙂 ) Most majd megint lesz egy ilyen gyűjtésem valamire, megint ezt fogom használni. OTP és/vagy posta mindenhol van, szerintem simán vállalható módszer 🙂
 • Györgyi
  Andreana, igen, tényleg, Előrelátó Betétszámla a neve. 🙂 Nekem is ez van. Akkor a különbség valószínűleg azért kerülte el a figyelmemet, mert ezt a számlát mindig csak a következő nyaraláshoz való pénz összegyűjtésére használom, tehát nem fenyeget, hogy valaha is 2 millió fölé megy az egyenlegem, másrészt nincs hitelem sem devizában, sem forintban.
 • L70

  Az emberek nem szeretnek személyesen ügyintézni, de a mai kamatkörnyezetben és tranzakciós adó mellett havi 20 ezret megtakarítóknál elfogyna az a kis pénz is, ha mindig utalnának. Kp felvétel pedig ingyen van (kedvenc jegybankelnököm legjobb agymenéseinek egyike, hogy nem az első 150 ezer átutalása van ingyen, hanem a kp felvétel, mert az a jó a kádári kisembernek), évente 240.000 x 0,003 = 720 Ft adót se fizessenek, ha nem muszáj.

  Államkincstárban havonta vásárolgatás pedig csak szétaprózná az egészet, mert 20 ezer Ft-nál félévente 210 Ft kamattal kellene valamit kezdeni, ami havonta képződne. Lenne egy lepedőnyi kivonat az éves záráskor, benne féléves kincstárjegynél 6 különböző állampapírral, szumma 245 ezer Ft körüli összegről egy év után.

 • Oscee
  fura, engem az ERSTE automatikusan atrakott az uj CelBetetbe. Pontosabban egyszer csak 0 kamatot kezdtek fizetni a regire es mikor bementem, kozoltek, hogy ja az mar kifutott termek, nyissak helyette CelBetetet es mozgassam at oda. (koszi, kamatot lenullaztak, szolni nem szoltak, de automatikusan persze nem mozgattak at – kicsit kesobb kaptam valami jovairast a regi szamlara, lehet, hogy az a kiesett kamat volt, nem szamoltam utana)

  Mokas, hogy az a szamla azota is ott van, pedig elmeletileg 1-2 havi inaktivitas utan meg kellett volna szunnie.

 • Györgyi

  Kamatot én sem kapok rá, de mivel nem akkora összeget tartok rajta, hogy ez számítson, nem foglalkoztam vele. Nekem csak javasolták, hogy nyissam meg a másikat, amikor bent jártam, automatikusan nem csináltak semmit. De akkor ezek szerint használhatom párhuzamosan mindkét számlát is? Úgy szívesen nyitnék, ha megmaradhatna ez is, mert akkor arra tudnék más célból gyűjteni. Végül is ez ugyanaz, mint az otthoni borítékozós módszer, csak takarékszámlákkal. 🙂

 • Apuka
  Tamás88
  2015-07-17 at 12:05

  Egy hónapja van a megtakarításunk egy jó része olajban. Hát ha nem sürgős hozzányúlnod akkor 2-3 éves távon gondolkodva jó döntés lehet, de azért ez nyilván egy kockázatos befektetési forma.. Amivel számolni kell, ha sima index követő certifikáton keresztül fektetsz is be: Havonta kb 1 %-ot buksz a havi rolloveren, nem csak a nyersanyag árát-, hanem ez esetben az USD/HUF árfolyam változását is figyelembe kell venned. Olaj esetében a nemzetközi környezet-, a kitermelési-, és készlet adatok, a háborús konfliktusok stb mint tényezők. Maga az alaptermék a maga 50-60 USD közötti árával valóban nagyon kedvezőnek tűnik most.

 • Gabo
  Sajnos ez elég szomorú tény és igaz, de kivenni a pénzeket a megtakaritási számláról azért, hogy beföttes üvegben az otthonunkban tároljuk, nem igazán jó ötlet.
  Talán jobb, ha nem nyuluk hozzá és hagyjuk ott ahol van.
  Nekem is van két megtakaritási számlám, amikhez nem nyulók, és amik szinte semmit nem kamatoznak, ebböl az egyik deviza alapú, ahol az árfolyam külömbség azért hozot némi plusszt, ha már a kamatok nem.
  Persze lehet, hogy árúcikbe kellene fektetni, mert még egy bicikli belsőre is lehet 20% hasznot rakni. De ez csak egy kis elkalandozás……………
 • Andor
  Én is csak havi 10ezer Ft-ot tudok félrerakni egyelőre. Én nem az alacsony kamatozású megtakarítási számlát és nem a befőttes üveget választottam.
  Nyereménybetétet veszek minden hónapban, annak sincs hozama, mint a befőttes üvegnek, de van egy kis nyerési esély. Költsége 0Ft. És ha kisértésbe essem hogy hozzá nyúljak, macerásabb felvenni, mint kivenni a perselyből.
 • szocske
  én mondjuk nem járok bankfiókba, de a családban van több erste számla is, mindenkinél megmaradt a régi megtakarítási szla (nem ugrik be a neve most), mellé netbankon lehet nyitni több darab célbetét szlát.
  A réginek előnye, hogy évente 2x ingyenesen lehet előtörleszteni egy esetleges erstés lakáshitelt (max a hitel 25%-ig)
  Az újnál vmi picivel jobb a kamat.
  A többnek, ahogy már írták, akkor van értelme, ha részösszeget kellene felvenni, mert akkor ki lehet venni az egészet, ami kell a folyószámlára megy, ami nem kell egy másik célbetétre, így nem bukó az adott hónapban a kamat a teljes összegre. Bár az ilyen 1-1,5%-oknál már nem nagyon van miről beszélni 🙁
 • Carrie
  @kustela: aztamindenségit hogy ilyen még itt ragadt a régi időkből. És még app is van hozzá amivel le lehet kérdezni hogy nyertél e. otpbank.hu/portal/hu/Megtakaritas/ForintBetetek/Gepkocsinyeremeny
  You have made my day! 😀
 • zsizsik
  ubank.com.au/transaction-accounts

  1 AUD = 0.74 US Dollar

  A világvégén sem biztatóbb.

 • Zsé
  Erről az otp gk nyeremény betétről még nem is hallottam. Tudja valaki, hogy hol lehet megnézni a forgalomban lévő, tehát a sorsolásban részt vevő betétek aktuális (de jó a +-10%-os pontosság is) számát, illetve, hogy hány darab nyereményt, ezeket milyen értékben és milyen módszerrel sorsolnak ki?

  Esetleg más hasonló betétek más bankoknál vannak forgalomban?

  Köszi!

 • BT
  2 éve még hezitáltam hogy jól döntök-e, de most már örülök hogy 5 évre kötöttem le 5÷ kamatra, adómentesen. 3 év még hosszú idő de talán ez már soha nem fog rossz döntésnek számítani. És még a tranzakciós költséget és betét felbontási bukást is átvállalta a bank ha megcsinálom.
 • bklement
  Sosem értettem igazán ezt a betenni-kivenni dolgot. Eleve ma az emberek többsége számlára kapja a fizetését, tehát bent van. Szinte minden banknál van ingyenes megtakarítási számla, amire ingyenes az átvezetés. Kivenni meg minek, főleg egyben akár milliókat? Szóval aki a bankjánál tud ilyet nyitni, nyisson, még ha csak 0,5%-ot is ad, egyrészt szokja a havi félretételt, másrészt tényleg nem árt, ha nem egy esetlegesen csapolható számlán van minden.
 • Kepe
  Én a saját magnetbankos számlámon kötöm le online fél évre 2.25%-os kamatra, a havi kis megtakarításomat. Sz ámolgattam ên is, nyitok más kedvezőbb kamatù számlát, de mivel ez rövidvtâvù megtakarítás, az utalgatások költsége felemésztené alehetséges kamat előnyt.
 • VAG
  Ugyanez, csak nekem van egy külön 0 ft-os Csillag számlám, hogy ne a bankkártyás folyószámlán legyen a pénz. A külön számlán meg 100e Ft-jával évi 2.25%-ra lekötve. Még akkor is fizet 1%-ot, ha idő előtt feltöröd.
 • Andreana
  Györgyi,
  igen, lehet több is. Nekem pl van 3 célbetét plusz az Előrelátó.
  1 célbetét a váratlan kiadásokra, ide megy minden hónapban 10 ezer Ft. Egy van a tizednek, ide jön a fizum 10%-a automatikusan. A harmadikat pedig kombinálom az Előrelátóval, a célbetéten gyűjtöm a havi törlesztő részlet minimum a felét minden hónapban (a havi aktuálison felül), és így 6 havonta, ha összegyűlik a 3 havi törlesztő, átpakolom az Előrelátóba és megy előtörlesztésbe. Az a jó, benne, hogy így akkor párszázezret is betörleszthetsz, ingyen.
  Azon meg csodálkozom, hogy azt mondták, megszűnt az Előrelátó és átpakolnak automatikusan – bár nekem mindig van rajta 2-3 ezer ft egyenleg, pont ezért, hogy ne mondják, hogy nincs használatban.
 • Spidy
  Ennek a cikknek a végső megállapításával kivételesen nagyon nem értek egyet!

  “A jelenlegi kamatkörnyezetben és adóztatás mellett legbiztosabb és a legkisebb költségű a befőttesüveg”

  Ez addig igaz, amíg el nem lopják az egészet!

  A biztonságnak is van ára, és jelenleg bármelyik bankbetét 0% nettó kamat mellett is megéri. A kincstár + állampapír kombó pláne.

 • VAG
  Sajnos a mai Magyarországon nagyobb esélyed van, hogy a bankod vagy az állam lopja el, mint egy betörő…
 • Uff
  Az megtévesztő, amikor a nominális kamatlábak alacsony volta miatt tántorodnak el emberek a megtakarítástól. Kiszámolják, hogy évi 1% kamatbevétel milyen kevés Ft összeget eredményez lejáratkor, és inkább hajlanak a párnacihára, mert így még befőttes üveget sem kell venni az uborkaszezonban.

  Valójában ha – mondjuk – 46% lenne az éves betéti kamat, az sem jelentené azt, hogy itt a kánaán a megtakarítók számára, hiszen a betéti kamatok igen szoros korrelációt mutatnak az inflációval. Ergo ekkora betéti kamat vásárlóereje a lejáratkor könnyen lehet, hogy kisebb lesz, mint a betét elhelyezésekor, így a magas betéttel nem jól járt, hanem veszített attól függően, hogy a saját vásárlói kosarába tett termékek aránya mennyiben tér el a statisztikai hivatal kosarától.

  Szóval ez a mai extrém alacsonynak tekintett betéti kamat korántsem biztos, hogy reál értékben rosszabb helyzetet jelent ….

 • Uff
  @Zsé: ezzel a gépkocsi nyeremény betétkönyvvel érdemes óvatosan bánni, mert ez valójában egy szerencsejárék számodra. Csodák itt sincsenek, a szerencsés nyertes autóját abból a pénzből veszi meg a zótépé, amit a többi betétesnek nem fizet ki kamat formájában.
  Szóval az ilyen betétkönyv tulajok 99,999 %-a úgy dobja össze a szerencsés nyertesnek az autó árát, mint amikor sorsjegyet veszünk a lottózóban. Az ilyen megtakarítási forma helyett érdemesebb lehet lottószelvényt venni, azon még többet is lehet nyerni.
 • Átlagparaszt
  Kicsit furcsának tartom én is a konklúziót. A végén már szinte vártam, hogy a szerző azt írja, a legjobb megoldás, ha kötünk egy ULt, és oda tesszük be a havi 10-20-30 ezer forintunkat.
  Amúgy nekem bef. alapokba fektető Unicredites megtakarítási számlám van. Nem nagy durranás, de a 4 százalékot azért elég jól hozza.
 • Spidy

  “Sajnos a mai Magyarországon nagyobb esélyed van, hogy a bankod vagy az állam lopja el, mint egy betörő…”

  Ez azért ‘némileg’ demagóg állítás, ráadásul nem is igaz.
  Utoljára Rákosi idejében történt ilyen. Most nem a gagyi alapokról / brókerekről beszélünk, hanem a bankbetétekről.

  Betörések ellenben ezrével vannak.

  Ezen a blogon inkább gondolkozni szoktak az emberek, mint indulatból írni.

  Bár hozzáteszem, hogy nekem is elég rossz a véleményem a magyar politikai elitről…

 • Spidy
  @Átlagparaszt

  Hát azt megnézem, hogy itt mikor fognak neked UL-t ajánlani 🙂

 • ,@Uff “Az ilyen megtakarítási forma helyett érdemesebb lehet lottószelvényt venni, azon még többet is lehet nyerni.”
  Azt azért ne felejtsük el,hogy “csak” a kamatot bukod el,ha nem nyersz, míg a szerencsejátéknál a tőkét is.
  A zotépénél havonta sorsolnak 5-10-20-50 ezer Ft-os gépkocsinyeremény betétkönyveket.Az 50000 Ft-osok között mindig kihúznak 4 db autót, a kisebb összegűeknél logikátlanul vagy sorsolnak vagy nem.Toyota Aygonak, Suzuki Swiftnek, Chevrolet Sparknak örülhetnek a szerencsések. Plusz negyedévente sorsolnak egy nagyobb értékűt pl. Mercedes vagy Ford Mondeo.
  Ha jól tudom, akkor még a postán is kapható 10000 Ft értékű betétkönyv, ott egy Fiat 500 a nyeremény.
 • Vass Barbara
  Nem legdrágább, mert 0 Ft. ha havi 300 netto beérkezik, akár többféle forrásból.. Sőt, most 25.000 ft-ot jóvá írnak csak úgy.. És a kiszámoló olvasóinak nagyobb ennél az átlagnetto.. De ha tud bárki jobbat, szóljon. Amúgy erste supernullám is van, az se kerül pénzbe, igaz olyat már nem lehet kötni..
 • VAG
  Jaja, kérdezd meg a Honvéd Egészségpénztár tagjait, hogy hol a pénzük, ami egy bankbetéten volt.