Újabb családtámogatások

A tegnap bejelentett családtámogatásokról további, bár továbbra sem teljes információk láttak napvilágot.

A kedvezményes kamatozású CSOK hitelt (két gyereknél 10, felette 15 millió forint) használt lakásra is fel lehet használni és eltörölték a használt lakások idejét múlt felső vásárlási határát.

Továbbra is átvállalják a született gyerekek után a lakáshitel egy részét, a második gyereknél 1 milliót, a harmadiknál (további) négymilliót, majd újabb egy-egy milliót.

A négygyerekes anyák életük végéig SZJA mentességben részesülnek.

Legalább háromgyerekes családok új autó vásárlása esetén, ha az legalább hétszemélyes, 2,5 millió forintot kapnak. (Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély. Az, hogy abban jobban elférnek a csomagok és a nagymama is, meg hogy szűk az ötszemélyes, elég sovány magyarázat.)

A legfurcsább rendelkezés, hogy a negyven év alatti, első házasságban élő nők legalább három év munkaviszony után a következő három évben 10 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel akármire, aminek a törlesztését gyerekszülés esetén három évre felfüggesztik és a második gyerek esetén 30%-át, harmadik gyerek esetén teljesen elengedik. Hogy ennek mi az értelme, vagy mire gondoltak, nem tudom.

Jutalom, ha szül az asszony? Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta? 10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint. Van olyan bolond, aki nem veszi fel? Ha nem lesz gyerek, akkor is nyersz rajta 20 év alatt 8 ezer forint híján 9 millió forintot.

Mi lehet a cél? Vajon hányan fogják felvenni, elverni, elválni és vakarni a fejüket, hogy miből fizessék vissza? Hányan fognak csak ezért házasodni, főleg olyanok, akik soha nem láttak még ennyi pénzt és esélyük sincs, hogy máshonnan valaha is akármennyi hitelt kapjanak.

Update: Mára már módosult is a dolog, csak az új gyereket vállaló nőknek jár. Most már a fenti linken is az új feltételek vannak fent.

Update 2: Ma még újabb változtatást ismerhettünk meg, most már azt is kitalálták, hogy 5 éven belül szülni kell annak, aki felveszi a hitelt, egyébként kamatot fizet. Gondolom elolvasták a sok cikket arról, milyen aranybánya is ez az ingyenhitel bárkinek. Ezen túl lesz hitelbírálat is. 10 milliós szabad felhasználású személyi kölcsönt úgy nagyjából 2-3 milliós havi fizetésre adnak a bankok….

Várjuk az újabb és újabb “pontosításokat”. Bár jó lenne először valamit kitalálni, átgondolni, hatástanulmányt végezni, fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni, előre “pontosítani” és csak utána előállni vele. De majd talán legközelebb.

Update 3: most az is úgy tűnik, a hitelelengedésnél nem fog számítani a már meglévő gyerekek száma. Nem lehetett volna kihirdetés előtt leülni és átgondolni? Lassan már ugyanaz, mint a CSOK esetén, hónapokon át toldozták-foldozták az ötleteket.

Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz, elengedik, addig is 2% a kamata, ennél többet kapsz rá az Államkincstárnál. Igényeljétek a 10 milliót, de ne ebből vegyetek lakást, hanem CSOK hitelből, mert abból is elengednek akár 5 milliót is, ha lesz három gyerek. Minden pénzt pedig tegyetek be prémium magyar állampapírba, a kamatkülönbség nettó haszon. Ha nem lesz gyerek, akkor csak a kamatnyereség a tiéd, ha lesz, akkor további akár 15 millió plusz a diákhitel is elengedésre kerül.

Ennyit lehet tudni eddig a tegnap bejelentett támogatásokról. Legalább annyira tűnik átgondoltnak, mint a CSOK annak idején, amit utána még fél évvel is folyamatosan reszelgettek, mire nagyjából jó lett. Majd meglátjuk, mi lesz a vége.

Share

346 hozzászólás

 • Matteo

  Így van. Ezért egyáltalán nem a sajtó a hibás.

 • Fowler_
  @Petike: ha eleve úgy tervezték volna hogy csak a július 1 utáni első gyermek születésekor lehet igényelni a 10 millát (és szülés előtt nem) akkor nem úgy jelentették volna be hogy “az első gyermek születésekor 3 évig felfüggesztik a törlesztést” hanem úgy hogy “a futamidő első 3 évben nem kell törleszteni”.

  Ebből látszik hogy az elemzések alapján jöttek rá hogy eredeti formájában nem frankó a dolog.
  A júli 1-i kezdés is azt sugallja, hogy adtak maguknak időt emésztgetni a reakciókat és kigyomlálni a kiskapukat.

 • Bacek
  Politikát engedni az üzletbe nagyon nem jó jel a jövőre nézve neked. Főleg úgy ahogy te csinálod Miklós, hogy egy oldaluan. Mindent tiltanod kéne vagy mindent engedni, inkább tiltani. Ez csak egy jó tanács vagy megfogadod vagy nem! Nem fontos, hogy megjelenjen!
 • Kiszamolo
  Bacek, ez nem politika. Ez mindennapi pénzügy, ami mindenkit érint. Vagy azért, mert kapja, vagy azért, mert ő fizeti a számlát, mint adófizető.

  Politika az, hogy lehet százmilliárdos egy gázszerelő néhány év alatt.

 • Ági
  @Joy: szerintem még az kellene, hogy a gyerekteleneknek kötelező legyen a ruhájukon egy jól látható megkülönböztető jelzést viselni, hadd szégyenkezzenek miatta!!!
 • Bacek
  Na erről beszélek 🙂
 • ak
  Juni utolsó hetére van kiírva az asszony ikerterhesseggel,szerintetek izguljak?
 • attila
  aki önerőből semmire sem ment, mert nem jól gazdálkodott annak ez egyszeri eset,olyan mint a lottó, ha lecseng akkor ugyanúgy semmire sem megy. Sajnos most tényleg azok járnak rosszul akik mostanra jutottak el oda önerőből hogy lakást vennének, mert 2x annyiba kerül mint amikor elkezdtek gyűjteni és mindez a kormány árfelhajtó politikája miatt, kisebb részben meg a konjuktúra miatt. Sajnos meg kell várni egy újabb recessziót a vásárlással, szerintem 4-5 év, addig halasztani kell a vásárlást. Marad az albi….
 • Családfő
  Szerintem felesleges még a konkrét részleteket találgatni. Júliusig sok változás várható a legőrültebb pontok (pl. a 10millás hitel feltetelei) tekintetében, mert jelenlegi formájukban értelmetlenek.
 • Eva
  @jajnemár

  Csak megsugom, hogy a hazas kb. egyenlo a bejegyzett elettarsival. Egyetlen kulonbseg, hogy csak egyik fel lehet papiron szulo. Minden egyeb kedvezmeny (pl friss hazasok kedvezmenye) vonatkozik a bejegyzettre is.

 • nnk
  Nekem még mindig nem világos, hogy mi ebben az észbekapás és szigorítás…

  “Hangsúlyozta, a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.”

  A támogatás, amit igénybe lehet venni, az maga a (kamatmentes) kölcsön, nem?

  A kölcsön folyósításáról szó sincs, csak arról, hogy a júli 1. után született gyerekek hogy variálják meg a törlesztést/tartozást.

  De ha nincs gyerek júli 1 után, akkor mi van?

  Mert ha csak a júli 1 után született gyerek megszületésekor lehet igényelni, akkor mi értelme van a “megszületésekor felfüggesztik a törlesztést” kitételnek?

 • QTT
  Csak egy érdekesség:
  Gyereket szeretnénk, de csak lombikkal lehetséges, ha egyáltalán összejön. Még nem tudni, az orvosok sem tudják, hogy mekkora az esély a sikerre. 2020 tavaszán tervezzük a próbálozást.

  Na most, abban az esetben, ha több próbálkozásra sem sikerül, akkor mi a helyzet? Az állam azt mondja majd, hogy így jártatok, nem kaptok sem 10 milla kölcsönt, sem csok-ot? Cserébe elköltöttünk egy csomó pénzt a lombikra, mellé meg nézhetjük, hogy rohamtempóban megvehetetlenné drágult minden lakás Budapesten a mostani intézkedésektől?

 • jami
  Szerintem is visított már a beszéd alatt is pár ember, csak akkor még befelé; aztán konkrét számokat toltak az illetések elé már vasárnap – de kellett idő a kommunikációs rükverc kitalálásához.

  Az már biztos, hogy tovább nőttek az ingatlanárak.

  Hogy a 4 gyerekesek SZJA kedvezményéhez minek kell még 10 hónap, az nekem totál lila, az ltp, 400 túlóra emlékeim szerint napok alatt átment…

 • Robi
  Direkt elolvastam a hozzászólásokat, mert biztos voltam benne, hogy Pató Pálék országában mindegy mennyi pénz hajítanak az emberekhez, a lényeg hogy hülye a kormány és ő a felelős a szar életért..:)

  Tehát akkor ezeknek semmi értelme nincs, inkább átgondoltabb, kisebb felhajtás kéne, de persze attól sem nőne a szülési kedv. Szuper. Vagyis akkor egy dolog marad továbbra is: a panaszkodás.

  Komolyan le kéne ezeket fényképezni és majd mikor tényleg csak 100% lopás fog menni, akkor elküldeni az embereknek, hogy lássák, mennyit siránkoztak meg szitkozódtak a 30 millás támogatások után is.

 • LSV
  “azt tisztázni kell, hogy a termékenység azért csökkent a nyugati országokban, mert egyre több nő fér hozzá a felsőoktatáshoz.”
  Ez azt jelentené hogy a papíron műveltebb (diplomás) nők azért szülnek később mert 21-22 évesen végeznek a főiskolán/egyetemen? Vagy hogy ott olyan tudást szívnak magukba amitől rájönnek hogy nem kell gyerek vagy ej ráérünk arra még?

  nagytőkés “Akkor kinek épül a sok ingatlan és mi hajtja fel az árat?”
  Lehet olyan külföldi befektetőknek épül akik ingzsebből ki tudják fizetni.

  Vadis? “Valakinek ötlete a valódi célról?”
  Tippelnék, hogy a csökkent népszerűséget akarják ilymódon visszatornázni, ősszel önkormányzati választás is lesz… Az olyan ismerőseim akik a f.desz szekerét tolják közvetlen és közvetve már eufóriában ontják a kommentjeiket mindenfelé, és hogy ők most gyereket fognak vállalni mert végre már van támogatás..

 • LSV
  Ebben az a jó, hogy a sok értelmes ember aki a TV/rádióból tájékozódik már most fúj ránk, hogy már megint mennyi milliót meg ingyen autót kapunk (mert ennyi jön le, nem is csoda hogy a plakátkampányok is ennyire működnek).
  Reszelnek a támogatásokon fél évet, addigra már ki lesz fordítva és az eddigi esélyeseknek max 10%-a fogja megkapni, de addigra az egyszerű ember már nem fogja az eseményeket követni, csak arra fog emlékezni az első kormányinfón bemondták hogy a nagycsaládosoknak milyen jó lesz mert 40milliót!!! kapnak ha kihasználják a csok-ot és a többi lehetőséget (ma már ezt ontotta magából a rádió)…

  Elérték, hogy az emberek ok nélkül ugorjanak össze megint. Érdekes olyan is fúj aki 89/90-ben kifizette a lakáshitelét mikor a felét elengedték, csak azt már elfelejtette. Vagy az neki járt.

  A végén megint én legyek befordulva, és én ne mozduljak ki az ilyen sz@rjankók miatt…

 • Dragonmom
  Mi az a család vagyunk, aki kulfoldre koltozott, 3 gyerek van. Objektiven szemlelve 3 dolgot latok, Ami nem megfelelo Magyarorszagon:
  – levego minosege (fa es egyeb szemettel valo tuzeles, egyaltalan nincs szabalyozva, es hiaba vagy te kornyezettudatos, taplalkozol egeszsegesen, stb sajnos azt szivod, Ami kozos. Osszetett tarsadalmi problema, a szegeny azert tuzel szemettel, mert nincs penze minosegi tuzelore)
  – oktatas (magyar magolos oktatasi rendszer, felmerhetetlen mennyisegu stressz, es persze mi is tuleltuk Az erettsegit is, Meg lehet csinalni, de ertelme?)
  – egeszsegugy (nem allitom, hogy a nyugati maganbiztositasi rendszer hatekonyabb/atlathatobb/olcsobb mert ez mind nezopont es szemelyes egeszsegi allapot kerdese. Amig nincs katasztrofa, addig Az elmeleti szituaciot lehet targyalni. Ha bekovetkezik a katasztrofa, akkor viszont en nemagyarorszagi gyogykezelest valasztanek)
 • Legatus
  Mielőtt nagyon beleélnénk magunkat a minden 40 év alatti nő kap 10 millát sztoriba. Azért számoljunk is.
  Vegyük az egyszerűség kedvéért 10 milliónak az ország népességét, a fele nő. 5millió. Mennyi abból 18-40 közti potenciális jelölt? 1 millió? Ha csak 100ezerrel számolunk akkor 100ezer*10milla az 1000 milliárd forint.
  Jó gumicsont az EP választásokig, utána meg úgy körbekorlátozzák, hogy kb senki sem veheti majd fel.
  Csak az én szemem zavarja a szabad felhasználás? Még ingatlanra oké, de bármire? Hány ember lesz aki felveszi, 1-2 évig él mint Marci hevesen aztán szevasz, ott fog állni ahol a part szakad vagy még inkább ott.
 • jami

  Én már ma hallgattam, hogy de jó nekem, vehetek új autót. Mondom, én? Ha megbuggyantam. De hát kapok hozzá péééénzt.

  Ismerem a helyzetet, de csak az számít “teljesítésnek”, ha vagy min. 25 hét után születik a gyerek élve vagy halva; vagy örökbe fogadsz. És igen, szívás, hogy mire lombikkal eljutsz a gyerekig, már minden tartalék elfogy és akkor indul el igazán a költség…

 • Mami
  Kedves Biztosítási ügynök és Fox, köszönöm a hozzászólásukat!

  Nem tudtam mindenkit végig olvsni, lehet, hogy többeknek is meg kéne köszönnöm.

  El vagyok képedve a sok egoizmustól, amit itt olvasok. Mindenki olyan gazdag itt, hogy a 10 milliót csak állampapírban tudja elképzelni egy élet indításához? Úgy vélem egyszerűen nem ti vagytok a célcsoport……

  De szerintem kevés ember lesz, aki majd azt mondja, én erre nem vagyok rászorulva, tehát nem igényelem. Lehajoltok majd az aprópénzért……Ami jár, az jár. De én nem fogom ezt bánni, ha klassz gyerekeket neveltek a jövőnek. Egészségetekre, szívesen adom nektek az adóm kis részét!

  Szívből, tényleg!

  3 gyerekem van, a legkisebb most lesz 18. Zéró támogatással, gyed nélkül stb. csináltuk (2010-ig), ezért tudom, hogy mit jelent.

  Szívből remélem, hogy sok családnak jelent majd ez a közös erőfeszítés bátorítást.

 • Abstract
  32 leszek nemsokára, párkapcsolatban vagyok, de nem házas, még gyerekem sincs, szóval a nevem “Fizess”. Krónikus beteg vagyok, a szörnyű TB orvosok miatt magánellátásra kényszerülök, magán vérvétellel, ma fizettem 33 ezret a vérvételért, gyógyszerre támogatásom sincsen. Mindenhol teljes áron kapok mindent, kedvezményem 0 forint. A diákhitelt magamnak kellett kifizetnem. Dolgozom, a támogatás amit kapok és kaptam az államtól kb. 0 forint, ellenben ellehetetlenítették budapesti ingatlanvásárlásomat és a durva áremelkedések miatt, meg mert én és a hasonló peches társaim tartják el a fél országot – lassan az életemet is. Egy kicsit kezdem unni, hogy a pénzem mások jólétére, stadionokra, hasztalan dolgokra, segélyekre, és most már nagycsaládosok autójára, CSOK-ra, gazdagék harmadik-negyedik lakására megy el, fejőstehénnek nézve, miközben nekem, aki gürizik semmi sem jár, csak a sz*póroller.
 • LSV
  Nem véletlenül vagyok kiakadva. A vasárnapi évértékelő után már telefonon hívtak!, hogy már megint milyen jó lesz nekünk. Aztán hétfőn reggel már az ovi kapuban jött a folytatás..
  De ahogy írta más is és én is, jó kis gumicsont, és talán olcsóbb is így kampányolni. Mi már ötödiket nem fogunk bevállalni, úgyhogy majd a dácsiából integetünk azoknak a fiataloknak akik belevágnak. Ja, nem.
 • tgwh
  Mi eddig az összes létező ilyen akcióból kimaradtunk… szerintem ezzel sem lesz szerencsénk 😀 házat akartunk venni? Semmi támogatás, pár éve szüntették meg a gyerekek után járó pluszpénzt. Veszünk házat, közben körvonalazódik a csok… megvettük. Kibővítik használt házakra is… felújítottuk, most tartunk ott, hogy belement laza 7-8 millió forint, kész van. 12-ért vettük, olyan 17 körül talán el tudnánk talán adni. Utólag vegyünk fel csok-ot, építsünk? Venni felesleges másikat, bár lehet jól jönnénk ki… 10 millióból elmenne 7 csak arra, amennyivel drágult a házépítés a csok miatt… 25-30 millióból maximum hitellel, na abból ma már nem jön ki egy ház…

  A vicc az egész szja-s dologban, hogy alapból minimum egyik szülő szja mentes, ha nem másfél, ha szabad így írnom, mert igénybe veszi(k) a kedvezményt. Átlagnál magasabb fizetésnél már van értelme.

 • LSV
  Lásd a kormány “jóindulatát”, szálj le a rollerről, tessék megházasodni, és gyereket vállalni addig amíg “fiatal” vagy (40 körül már nem annyira jó ezt elkezdeni), így te is haszonélvezője lehetsz a támogatásoknak. Mert ne gondold ha te nem használod ki akkor más sem fogja. Te dönthetsz hogy nettó befizető vagy haszonélvező is leszel.

  Én nem irigykedem azokra a fiatalokra akik ezt mind ki fogják tudni használni. Ha már a megválasztott kormány ilyen döntéseket hoz (ezzel mégjobban bebetonozva magát a középrétegnél), ezt kell elfogadni, vagy nem elfogadni és a mandátum letelte után másként szavazni.

 • Robi
  Kedves Mindenki!

  Jelenleg van x millió sporolt forintom. Párom gyerekem nincs. Átlag feletti fizu van – programozás. Nagyobb vidéki városok egyikében élek. Egy 45 m2-es lakás kb. 5x-be kerül most. Terv az volt, hogy gyűjtök még legalább 2,5 x-ig, és utána veszek válságban hitellel.
  A bejelentett családtámogatások szépen húzzák át a számításaimat. Amennyit megspórolok egy évben, annyit növekszik is a lakások ára a támogatással. Nagyon gondolkodok, hogy – akár családtól kölcsönkérve – felmenjek mondjuk 1,5x-ig és arra próbáljak felvenni annyi hitelt, amiből azt meg lehetne venni.

  Alapvetően elég jól megfogom a pénzt. Hitelt csak lakásra és autóra vennék fel. De autóra inkább nem. Viszont attól félek, hogy CSOK és társai és külföldi befektetők miatt a válságig a lakás ára 10x lesz, és arról esne vissza 7x-re. Bár még nem akartam, de akkor inkább most vennék.

  Mit gondoltok?

 • expect
  Egyébként szerény hazánkban már a matematikai szabályok is megdőltek?
  Novák Katalin: “Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség.”
  Majd kicsit később: “Megjegyezte, ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel. ”
  Az a +2 millió micsoda, ha nem kamat? :D:D
 • jami
  Nem értem, mit nyafogsz, 4 gyerekkel igenis mindig, minden könnyű és agyon vagy támogatva :DD
  Nekem hangulatfüggő, mikor akadok ki; most annyira elegem van más miatt, hogy ez már csak színesít. Én néha még emlékszem, milyen volt az élet a gyerekek előtt. Idén, 12 év után, először volt 3 olyan nap, amikor egy sem volt itthon, csak dolgoztunk. Érdekes lesz, ha mind felnőnek…
  Nagyon örülök, hogy vannak, de azért mikor azt hallom, hogy mert ez milyen könnyű, akkor nem őszinte a mosolyom.
 • jami
  Pont ezt mondtam ma. Hogy legalább azoknak, akik tényleg akarnak gyerekeket, kicsit könnyebb lesz.
 • Abstract
  Nézd, nem mindenki olyan szerencsés, hogy 20 évesen megtalálja a Nagy Őt, és megy minden, mint a karikacsapás. Nekem 30+ sikerült találnom egy jó srácot, de még sosem laktunk együtt, így értelemszerűen hiába vagyok 31 és egyre nagyobb rajtam a nyomás, a vakvilágba nem házasodom és vállalok be 1-2-3 gyereket. Alig győzzük a lakásárakat követni, és bár teszünk félre, jobban nőnek az árak, így félek mi lesz a jövőnkkel.

  A kormány intézkedéseivel az a baj, hogy engem mint potenciális anyajelöltet teljesen ellehetetlenít azzal, hogy gyakorlatilag a mások életét finanszírozom a sajátom helyett, amiért cserébe kb. semmit nem kapok, mindenért fizetek állandóan, így értelemszerűen nehéz spórolni, tervezni és családot alapítani. A bizonytalanság, a hirtelen tett változtatások, pl. LTP 1 nap alatti beszántása szintén nem tesz jót. (ez volt kb. az egyetlen jó dolog, amit ki tudtam használni)

 • Geroj
  Hát igen, sorra megjelennek itt is a “Hüha, de sok mindenhez IS, csakis ÉN látom át a legjobban a mindent” megmondó, észt osztó emberkék a maguk kis 10 millióért ETF, 20 millió diverzifikácó, 30 millió osztalékos világukból.
  Az, hogy, ahány ember, az annyi különféle élethelyzet – még véletlenül sem jut eszükbe. Viszont a trombitát hajlamosak bármelyik végén fújni.
  A cikkel kapcsolatban: 20 éves koromtól takarékoskodtam, 25 évesen nősültem, régi kis lakás vásárlás. 2 év takarékoskodás, feleség várandós. A régi kis lakás penészesedik, újszülöttnek nem éppen ideális. Megtakarítás elő, kicsi hitel pótol, szép tiszta lakás vásárlás. Gyerek születése előtt 1 hónappal előkerült Bokros Lajcsi bácsi és kijelentette, hogy Anyukának nono 30.000-Ft, elég csak 9.600-Ft. Hogy a tűz égesse meg! A megtervezett, KISZÁMOLT családi költségvetés romokban. Lehet választani az vagy ez! Ja, maradt egy gyerek
 • dmry
  rémisztően felületes “megoldás”.
  a portfólió számításai szerint néhány év alatt 500 milliárdig kúszhat fel a program által felemésztett összeg.

  érdemes lenne áttekinteni az ötletgazdák és barátaik családi helyzetét…

  garancsi már nem csak az új, hanem a használt lakások piacán is toppon van?
  tényleg, hogy áll az energetikai szigorítás az új építésű ingatlanok esetén a tervezetthez képest?
  vagy újraindul a házgyár?
  az autófinanszírozás hogyan jön a képbe, esetleg az oktatás, egészségszűrés/egészségápolás nem vezetne messzebbre (még autó nélkül is 🙂 )?
  amennyiben sikerül növelni a lakosság, remélhetőleg minőségi létszámát, őket ugyan ki fogja eltartani (már ha létezne az ő korukban még nyugdíjrendszer)?

  ja, hogy carpe diem! akkor értem, mármint +értem;)

 • Abstract
  Nagyon elszomorítanak a külföldön élő magyarok kommentjei itt és más oldalakon, akik semmit nem fizetnek be a közösbe évek óta, de már rárabolnának a 10 millió ingyen hitelre hogy befektessék meg a CSOK-ot vegyenek fel, hogy aztán abból lakást vegyenek és adják ki. Elég szomorú, hogy mikor itt kellett élni akkor rossz volt ez az ország, de a támogatás azért jól jön, lehetőleg mihamarabb… Nekik lesz majd harmadik-negyedik-ötödik kiadni való ingatlanjuk, de a szerencsétlen itthon élő egyedülállóknak, pároknak – akik nyögik azok hitelét, akik külföldön nevelik a gyereket magyar lakcímmel, és évente egyszer hazalátogatnak – meg nulla, gyerekük szintén nulla, vagy legfeljebb egy. Értem én, hogy hülye aki nem használja ki ezeket az ingyen pénzeket, de nagyon nem fair ez így.
 • dmry

  nagyjából ez volt az LTP-t megállító bánki “medencés” erik:)

  pont itt a baj, hogy rövidtávon gondolkodva, heccelve, akár dacból kormányoznak a választottjaink, ahelyett, hogy alapvetésekben konszenzus lenne, ami mellett alapvetésként tartanának/tartanánk ki.

  az ideológiákat pedig mindenki a saját szája-íze szerint felüthetné, de nem tolhatná a hosszútávú érdekek elé, mert fenéken lenne billentve…
  no, legyen elég az álmodozásból 🙂

 • dmry

  valóban támadható, morálisan mindenképpen.
  ezt továbbgondolva igazán kemény, hogy mi pénz lett nálunk magánvagyonná az uniós polgárok befizetéseiből 🙁
  abból kb. minden magyar lakos összkomfortos ingatlanhoz jutott volna…(oké, van benne demagógia, de)
 • Pocak
  Sziasztok,

  Bennem az alábbi laikus kérdések/gondolatok merültek fel az egyre erősödő születésösztönző intézkedések láttán:

  – Picit holisztikusan szemlélve világunkat, szüksége van-e a túlnépesedett/túlnépesedő bolygónknak arra, hogy a jelenlegi emberi populációt tovább növeljük? Szerintem nem.

  – Mi az oka annak, hogy durva erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy növeljük a fertilitást? Én csak a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartását tudom idetenni.

  – Ésszerű-e ragaszkodni egy teljesen más demográfiai viszonyok között megalkotott 100 éves nyugdíjrendszerhez? Vannak-e alternatív lehetőségeink? A termékenység csökkenése lehet, hogy a civilizációs ciklusunkban egy természetes folyamat. Melyiket szükséges megváltoztatni?

  – Vannak-e hasonló jellegű, hosszútávon sikeresen végigvitt népesedési intézkedések? (Ratkó korszakot ne vegyük most ide). Elérhető ezekről esettanulmány?

  Köszi!

 • Zelle
  Az alapprobléma továbbra is az marad, hogy az átlagos “középosztálybeli” vagy affelé törekvő fiatalok egyszerűen nem tudnak hozzájutni már az első lakáshoz sem önerőből, nemhogy egy akkora otthonhoz, amibe több gyerekkel normálisan elférnének. Egy 1,5 szobás panel már a vidéki nagyvárosok legócskább körzeteiben is a 15 milliót döngeti alulról, amihez egy párnak szüksége van minimum 3 millió forint önerőre. Mindezt sokszor albérlet mellett kellene összespórolni. Egy normálisabb, konyha-étkező+3 hálószobás téglalakás már 28-30 millió forint. Plusz a kamat a hitelre még 5-8-10 millió. Honnan a tökömből szedi ezt össze önerőből két ember, pláne gyerekek mellett?

  És akkor jön a szöveg, hogy mindenki legyen hálás Orbán Viktornak, mert kaphat 10 millió kedvezményes hitelt(!), amúgy a visszafizetést, plusz a másik 30 milliót oldja meg maga valahogy.

 • jami
  Tölpörgöd. Az én adóm, te adód – értelmetlen. Jelentős arányban eu-s pénzekből élünk, amit nem feltétlenül azért kapunk, hogy nekünk jó legyen.
  Autótámogatás – nahát, mennyi autógyárnak vagyunk olcsó munkaerő?
 • Átlagmagyar
  Nem tudom mit aggódtok?! Minél kevesebben vagyunk, annál jobban élünk. Francnak kell diszkriminálni a szorgos férfiakat. Honnan lett ez a sok osztogatnivaló lóvé??? Hahó, tényleg ennyire dübörgünk? Amúgy meg kenjék a hajukra! Augusztustól megint ugranak pont egy 10-est az ingatlanok. Csepelen 50 nm-es panel 47.5 misiért? Valaki? 🙂 Ízlelgessétek csak! Na, én húztam ebből az országból.
 • Felháborító(?)

  Az hagyján, de az, hogy a külhoni magyarok, akik soha nem éltek és adóztak itt, és nagy részük soha nem is akar, ők is megkapják a kamatmentes 10 millát és a 2,5 milliós autótámogatást az én hülye fejemmel belföldön fizetett adómból, az még inkább felháborító. A szavazati lehetőségük ugyanezen okok miatt dettó, de ebbe most ne menjünk bele…

 • Second Wave
  Kedves Abstarct,
  tényleg nem értem, hogy te miért nem használod ki ezt a lehetőséget. Ahogy leírtad, minden paraméter adott, már csak döntés kérdése. Ne keseredj el, nekem 3 tini gyermekem van, de ezeket a támogatásokat nem tudom felvenni (esetleg az autót majd), csokból is 3,6 MFt “szocpol” lett. Ennek ellenére örülük ennek a csomagnak. Eddig több gyermeket vállalni óriási lemondás volt, kísérve a többi szülő megvetésével. Ők úgy vélték, hogy kizálóag 🙂 “Minőségi” 🙂 gyereket hajlandók nevelni. Nyilván így nem lesz akkora lemondás több gyermeket vállalni. Gondolom megvan, hogy az USA-ban sikk a sok gyermek (ráta: 2,06).

  Remélem itt is eljön ez az idő, divat lesz a sok gyerek és a nagy egyterű.

  Most lehet döntést hozni, cselekedj a saját érdekeid mentén és ne ülj fel a manipulációnak. Gondolom sejted, hogy ez a támogatás épp neked szól, és nem a célcsoportból kieső mélyszegényeknek.

 • Bakteriológus
  Én ezeknek az intézkedéseknek ÖRÜLÖK! Társadalomban élünk ahol bizony vannak közösségi érdekek.Amely társadalom nem vállal gyereket annak a napjai meg vannak számlálva.Nem hoznak a kötvények,részvények,befektetések a demográfiai hanyatláskor.
  Az jó volt amikor a Gyurcsány nem ismerte a család fogalmát és 4 gyerekes létemre fizethettem a szolidaritási adót? Az a plusz befizetésem hova lett? Még stadion sem épült belőle!! Gyanítom hogy azok az újságírók vannak leginkább felbőszülve akik a minimálbérre vannak bejelentve aminek az adómentessége megszűnt anno. Bár lehet hogy KATA-val még így is jobban járnak
  (Chrome-mal írva remélem megjelenik a kommentem)
 • Petike
  @Abstract: elméletileg CSOK-ot nem vehet fel, aki nem itt él, hisz legalább 10 évig be kell jelentkezni az ingatlanba. Nyilván lesznek ügyeskedők, akik inkább élnek majd cigányéletet, de nem hiszem hogy túl sokan.
 • Ildikó70
  Én úgy olvastam, hogy a házasok igényelhetik július 1 után és 5 éven belül kell megszületni az első gyereknek, akkor a törlesztést felfüggesztik 3 évre, majd utána újraindul a törlesztés.
 • Giorgo
  azért egy picit gondold át, amit írtál.

  “Ma már a 400 ezer főt is elérheti azon honfitársaink száma, akik az EU valamely országában dolgoznak, és tavaly már az 1000 milliárd forintot is meghaladta a hazautalt pénz összege.”

 • Petike
  : igen, szerencsésebb lett volna már Orbánnak kiemelnie ezt, akkor nem ment volna az hülyítés a sajtó részéről. Vagy ha már Orbán nem, akkor másnap Novák rátérhetett volna, bár a video alapján elég egyértelműen mondta már hétfőn hogy csak plusz gyerek után jár a támogatás, de egyes orgánumok azt sem írták meg. Ha már a sajtótájékoztatón nem figyeltek…
 • LSV

  “szüksége van-e a túlnépesedett/túlnépesedő bolygónknak arra, hogy a jelenlegi emberi populációt tovább növeljük? Szerintem nem.”
  A bolygónak szerintem sem, de azért jó lenne ha az afrikai arányok inkább itthon jelennének meg, mármint a népesedést tekintve. Azért csak jó lenne ebből az igazi “magyaros” mentalitású génállományból fenntartani (ha másra nem hát elrettentés képpen a jövő nemzedéknek 🙂 ).
 • Virag

  Én mint külföldön élő állampolgár már rendelkezem 2 gyerekkel és tervezünk harmadikat is. De abban biztos vagyok, hogy nem Magyaroszágon fogom felnevelni őket. Ezzel együtt simán felveszem ezt a támogatást ha lehetőségem lesz rá szívbaj nélkül. Emellett azért említsük meg, hogy az én befizetett adómból is kapja az ország az uniós támogatásokat. Az elmúlt támogatási ciklusban minden nap 2 milliárd forint értékű támogatás érkezett az országba többek között az én adómból is. Emellett ha hazalátogatunk világrekord áfát fizetünk mindenre amit megveszünk. Az hogy te ebből nem érzel sokat, arról nem én tehetek. A dühödet ne a külföldi magyarokon töltsd ki. Javaslom, hogy nézz körül jobban, mert van abban az országban egy híres gázszerelő aki egy saját adriai jachton szokott hajókázni és annak is van egy köpcös főnöke. Őket kellene megkérdezni, hogy mi újság.
 • Garbo
  Félretéve, hogy ez mennyire agybaj: 18 és 40 közötti nők, azaz nem 40 alattiak, mert nem mindegy.
  Ahogy az sem mindegy, hogy a legalább 3 év munakviszony hogyan értendő?
  Összesen?
  Megszakítás nélkül?
  Az elmlt 5 évben 3 év?
  Vagy hogy?
 • Öreg Anyu
  Én mindig azt mondtam azért nem lesz 4. gyerek mert nem fér be a kocsiba. Akkor amikor még szülőkorban voltam nem voltak 7 személyes autók Magyarországon. Szerintem ez segítség a 3 gyerekeseknek.
 • LSV
  No máris szűkül a kör, július 1-ig majd csak kiderül hogy nem eszik olyan forrón a kását és csak néhán ezer érintett lesz…
  “Novák Katalin államtitkár elmondta, hogy 5 éven belül kell a vállalt gyereket megszülni, egyébként a hitelt kamatostul kell visszafizetni. Az államtitkár nyilatkozata alapján valószínűsíthető, hogy a hitel nem alanyi jogon fog járni, hanem banki hitelbírálat kell hozzá.”