Életbiztosítást vagy hitelfedezeti biztosítást kössek lakáshitel mellé?

Zsolt hitelfelvétel előtt áll és levélben kérdezte, hogy van-e valami különbség az egyesületi életbiztosítás és a hitelek mellé köthető hitelfedezeti életbiztosítás között.

Az egyesületi életbiztosítás egy csoportos kockázati életbiztosítás. A választott csomagoktól függően fizet fix összeget, ha olyan káresemény történik, amire szól a biztosítás: haláleset, baleseti rokkantság, baleseti műtét, táppénz és így tovább. A legolcsóbb csomag, ami 40 milliót fizet bármely halál esetén és 40 milliót (vagy annak arányos részét) baleseti rokkantság esetén, az havi hatezer forintba kerül. A drágább csomagokban további kiegészítők vannak (ezért drágábbak).

Ez elég könnyen érthető, talán további magyarázatot nem igényel.

A hitelfedezeti biztosításban van egy nagy trükk. Mégpedig az, hogy nem fix összegre szól a biztosítás, hanem csak a tőketartozásra. Ami hónapról-hónapra csökken, az utolsó évben már szinte nincs is tőketartozásod, mégis ugyanannyi a biztosítás díja, mint az első hónapban, mivel jellemzően a havi törlesztő bizonyos százalékát kell fizetni és a havi törlesztő végig ugyanannyi.

Az szólhat mellette, hogy vannak kiegészítő biztosítások, amik kérhetőek hozzá, ilyen például a munkanélküliség elleni biztosítás.

Azonban itt is el kell olvasni az apróbetűt, mert nem fizet, ha te mondtál fel vagy közös megegyezéssel jöttél el, az első három hónapban egyáltalán nem fizet, utána is maximum csak hat hónapig és így tovább.

Konkrétumok ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy melyik lenne a jobb választás Zsoltnak. El kell olvasni a biztosítási feltételeket (még egyszer: az apróbetűs részt is) és ennek fényében kell összehasonlítani az árakat.

(Ha a bank kötelez valamilyen életbiztosítás kötésére, akkor az egyesületi biztosítás nem lesz jó, mert az csoportos életbiztosítás és a legtöbb bank nem fogadja el. Vagy keress másik bankot vagy keress másik életbiztosítást ebben az esetben.)

Share

7 hozzászólás

 • Alfa
  Sztem az egyesületi életbiztosítás must have hitel nélkül is azokra az esetekre ami az ismertető cikkben van.
  40 misi nem olyan sok pénz sajnos.
  Ha egy fontos családfenntartó kiesik a képletből, akkor elég gáz, ha mondjuk ott van 20M hitel és fizetni kell. De legalább a 40M-ből valamilyen szinten megvan.
  Viszont mondjuk 1 év munkanélküliségre az eletbizti nem fizet, azt a kockázatot is kezelni kellene…
  Szóval ez nem vagylagos kérdés, az életbiztosítás kevés.
  Az ideális szerintem az, ha nem vesz fel 15 évnél hosszabb futamidejű hitelt, a havi törlesztő dupláját is ki bírná fizetni az adós, és szigorúan neki is áll félrerakni ezt az összeget. 2-3 év és a probléma megoldódik magától ha nem jön közbe semmi.
  Csak ez gondolom sokaknak nem adja ki a matek.
  Bár sok olyat is látok hogy panaszkodik valaki a hitelre, de közben évente 4x megy nyaralni repülővel.
 • Kiszamolo
  Alfa, egy év munkanélküliségre konkrétan semmi nem fizet. A legtöbb munkanélküliség-biztosítás eleve minimum 3 hónap önerőt ír elő, vagyis addig szóba sem állnak veled és jellemzően maximum 6 hónapig fizet, ott is mindenféle megkötéssel, hogy mennyi lehet a maximum havi kifizetés.

  Gyakran az árazása is attól függ, hogy hol élsz és milyen végzettséged van, vagyis akkor nem nagyon drága, ha fővárosi informatikus vagy, aki már másnap talál munkát.

  Én még nem láttam olyan munkanélküliség elleni biztosítást, amire azt mondtam volna, hogy megérheti. (Minden biztosítás túl drága, ha nem kell és talált pénzzé válik, ha mégis szükség van rá, de ennek ellenére sem volt a kezemben olyan ajánlat, amit bárki helyében megkötöttem volna. Nem azt mondom, hogy nincs ilyen, de én még nem láttam.)

  Egy év munkanélküliségre van ott a vésztartalék, aminek mindig meg kell lennie.

 • Zoltán
  Nekem először jelzáloghitelhez kötött biztosításom volt a legnagyobb magyar banknál, de annyira drága volt, hogy sokkal inkább megérte a Kiszámoló csoportos kockázati biztosítását kötni – nagyobb összegre és olcsóbban.
 • DaWid
  nekem volt hitelfedezeti biztosítás. Annak a díja a törlesztő százaléka volt. Csökkent, mikor előtörlesztettem… de ez pár éve volt (kb 6).

  Igen, de az első nap még 10 millió a tartozásod, az utolsó napon pedig 100 ezer. Amíg a törlesztő százaléka a díj, addig az utolsó nap is ugyanannyit fizetsz, hiszen a törlesztő fix.

  Azért csökkent a díja, mert a tőketartozásod is csökkent.

 • Pista
  svájcifrankos hitelem mellé unit linked életbiztosításom volt…nagyon megszívtam. de így mulat egy magyar úr
 • Zsoltinak
  Zsolti lehet nem jókor vesz fel hitelt…. Kicsit várnék a helyében..
 • Bereghi Márton
  Sorra mondom le a biztosításokat. Ne persze, ez túlzás – elgondolkodtam a Casco-n, de az maradt, mert sokat autózom. Vállalkozói vagyonbiztosítás – ment a kukába. Földrengésre biztosítanak, meg tűzre – ez egy iroda, két számítógéppel és némi bútorral egy társasházban, nem viharos helyen. Szóval nem kell. Szakmai felelősségbiztosítás: átolvastam a részletes feltételeket, szóval.. nem kell. Helyette: odafigyelés és vagyonkivonás – előre. Életbiztosítás: maradt, nagyon olcsó, két doboz cigarettámnál is kevesebbe kerül. Egészségügyi biztosítás: két megközelítés között vacilláltam. Drága, az biztos, cserébe akár Ausztriában is gyógyíttathatom magam. Plusz megváltoztattam a megközelítést: nem költség, hanem befektetés. Nekem nincsenek 20-30-100 milliók a bankszámlán. Magamból, a teljesítményemből élek .