Újabb rekord inflációs adat

A magyar gazdaságot addig tüzelték teljesen feleslegesen, amíg a sok olcsó hitel, állami támogatás, az uniós források erőltetett ütemű lehívása és elköltése és egyéb stimulusok miatt komoly infláció alakult ki, éveken át Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Unióban, 2019 végére már elértük a 4,7%-ot. (És toronymagasan a legtöbbet a forint veszített az értékéből, egyedül a török líra és az orosz rubel tudott jobban gyengülni Európában.)

Amikor már mindenki kamatot emelt a környéken, mi még mindig ultra alacsony kamattal operáltunk, ami miatt még tovább romlott a forint. (A forintnál lényegesen jobb megítélésű cseh korona alapkamata is 2% lett 2019-ben a 2017-es 0,05% után. Ugyanígy a román lej alapkamata is 3%-ra nőtt a 2017-es fél százalékról.)

A túlfűtöttség miatt a munkabérek is átlag felett növekedtek forintban mérve, ez tovább fokozta az inflációt.

Aztán ebből a szempontból szerencsére jött a járvány, így csökkent az inflációs nyomás. Most viszont az újranyitás miatt újra berobbant az infláció. A múlt havi 5,1% után 5,3%-ot sikerült összehozni, vagyis nagyon nem úgy tűnik, hogy egyszeri eset volt a magas infláció. (A maginflációs adat is 3,8%)

A jegybank látva a bajt, kamatot emelt néhány év késéssel, de sajnos inkább csak jelzés értékkel, nem is csoda, hogy a forint nem tudott tőle érdemben erősödni.

Nagy kérdés, hogy még ez az inflációs adat is a bázishatás miatt ilyen magas vagy a világban egyre inkább elszabaduló inflációt importáljuk kiegészítve a magyar gazdaság problémáival. Az utóbbi mellett érv az, hogy csak az elmúlt egy hónapban is 0,6%-ot emelkedtek az árak illetve az egész világon beindulni látszik az infláció, ami tovább növelheti az importon keresztül a magyar inflációs adatokat is.

A részletesebb inflációs adatok a KSH közleményében.

Share

109 hozzászólás

 • KommentElek
  Magyar Állpapírokkal tuti a bukó

  Nagyon fura volt anno, hogy sztárolták a MÁP Pluszt. Mostanra már látszik, beültették az embereket sok ezer milliárddal, az infláció pedig dolgozik, eszi a megtakarításokat.
  Most már a hivatalos infláció is a MÁP+, PMÁP hozama felett van.

 • Bér rabszolga
  Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire durván kezd elszállni az infláció (ráadásul a KSH adatok ugye kozmetikázottak), a fizetések hogy fogják tudni ezt érdemben követni. Gyanítom sehogy, azaz végső soron életszinvonal csökkenés következik be folyamatosan.

  Már többször említettük a vezetőségnek, miért nem lehetne EUR-ban kapni a fizetésünket (alkalmazottak vunk)? 😀 A válasz az volt, hogy mi lenne ha erősödne a HUF? Akkor rosszul járnánk. Persze simán bevállalnánk ezt a kockázatot, mert ahogy lehet látni ilyen veszély soha nem fenyegetett és soha nem is fog.

  Jó lenne egy cikk erről a problémáról is, hogy lehet kialkudni (vagy inkább kikényszeríteni) a munkaadóból, hogy az elszabaduló inflációval arányosan emelje a fizetésünket folyamatosan.

  Milyen jó lenne egy rendelet, ami hónapról hónapra kötelezően írná elő mennyivel kellene fizetést emelni emiatt.

  Utópusztikusak amiket leírtam ugye?

 • István
  Nem annyira váratlan meglepetés azért 🙂
 • Én is akarok kommentelni...
  Próbáltam megkeresni a KSH-s jelentésben, illetve az ezzel foglalkozó cikkekben, de nem találtam az építőanyagok 100-250%-os drágulását. Azt melyik alpontban kell keresni, hogy pl. a faanyagok mára közel 250%-ot drágultak idén? Vagy ez is olyan lenne, mint a lakhatási költségek, hogy nincsenek benne a kosárban, mert úgyis ritkán vesz az ember betont, vagy fagerendát?
 • mzoli1975
  Vicc ez az egész 5% körüli infláció… mi alapján számolják? Cipőfűző+ gémkapocs? 🙂
  Bárki elmegy egy élelmiszerboltba vásárolni,és minimum 20%-kal többet fizet,mint tavaly.
  A tüzépekről ne is beszéljünk 🙂
  De mondhattam volna bármit. Üzemanyag pl….
 • Maki
  Amíg a lakosságnál van forintban az államadósság, addig nincs baj. A moratórium elfedi a kb 30%-os NPL rátát a választások utánig, a bankok pedig szépen keresnek az MNB hitelein (nhp hajrá, zöld lakás hitel). Hol van itt gond?
 • Bambabababa
  Rövid távon, COVID után ne legyen ennél nagyobb gondod.
  Más: mindenki jajjgat az állampapír hozamához viszonyítva, de “kéremszépen”, 5 éves távlatot tessék nézni, ne egy éves adathoz viszonyítani az 5 éves átlagos hozamot. Nekem ok a 8% infláció is, ha köv. évben 3%, utána 2.5%, utána 2%, stb. 80-100 éve nem volt pandémia, nincs éhezés, egy évre vonatkozó adat. Újjászületés 1929 előtt, vagy most élni? Na ugye, hogy keep calm. Persze azt nem tudom mi jön, néhány országban lehet fekete augusztus, akár július is… biztosan ezt biztosan nem tudod.
 • Sre
  Bér rabszolga:
  Magyarországon tudtommal csak HUFban kaphatod alkalmazottként a fizetésed.

  Mi lenne ha kötelezően emelnék rendelettel a fizetéseket ahogy felvetetted? Egyszerű a válasz, sokkal jobban elszálló infláció… az életszínvonal ettől nem nőne, a piac nem ilyen kétbites módon működik

 • GZ
  A konditerem, ahová járok, néhány hete egyetlen lépcsőben emelte meg a havibérlet árát – minden különösebb indoklás nélkül – 10 500 forintról 14 000-re. (Nálam jobb matekosok számolják ki, hogy az pontosan hány százalék – bár annyit még én is meg tudok állapítani, hogy 5,3%-nál jóval nagyobb mértékű volt az emelés.)
 • AAA
  Bambabababa
  Hát ha lehetne én 100-ból 100x választanám inkább azt hogy ne legyen jó kamat az állampapíron, cserébe felejtsük el a Ft-ot és legyen szépen EUR, de kurvagyorsan.
 • V.A.Laki
  A hivatalos inflacio az nem azt meri, hogy te a kis kinkeservesen kuporgatott penzedert majd falecet veszel, meg marvanycsempet, meg ujepitesu lakast, meg autot, meg sportmotort, meg ilyen burzsuj hulyesegeket, ugyan mar. Az azt meri, hogy a kis csoringer melos az meg tudja-e venni a kis krumplijat, cigijet, marek rizset, tud-e kis sort venni meg tud-e benzint venni a kocsijaba, mert ha igen, akkor elvan, nem vonul ki az utcara es nem tori be a kirakatokat. Talan helyesebb lenne parasztlazadas-indikatornak hivni.

  Viszont ebbol az is kovetkezik, hogy ha mar ez az ertek is elszall, annak sajnos kozvetlen es kellemetlen hatasai vannak (akar a regnalo hatalom reszere is).

 • untermensch4
  Kapni huf-ban kaphatod, de szerződni lehet eur-ban. Csak a kifizetéskori ft-árfolyamon kell átváltani.
 • Ki van ez találva
  Anno a lakás jelzálog devizahitelnél 2008ban megkérdeztem hogyha az euros hitel pl havonta 300eur a törlesztőm, akkor azt kiegyenlíthetem e euróval és nem a forint fizetésemből.
  Deviza számlán tartom és onnan vonják le a 300at, mert teszem fel a 15 éves futamidő alatt külföldön dolgozom tovább a nagy multi cég már nem magyarországi részlegénél.

  Válaszuk az volt hogy csak forintban egyenlíthetem ki. Ha eurót viszek is be hozzájuk, ők azt először forintra váltják, levonják az adott összeget és visszaváltják euróra.
  Igy lettem forinthiteles, rosszabb kamattal…utólag jól jártam. A fizetések is a munkáltatónak jó ha forintos, esze ágában nincs váltani eurósra. Ha romlik a forint te egy külföldi anyavállalatnak még 5% forintos fizetésemelésnél is hasonló bérköltséget jelentesz.

  A magas infláció nem csak itthon magas. FED is nyekereg már hogy tartós lesz. Helikopterpénz ugye

  Ez így részben igaz csak. Te deviza alapú hitelt vettél fel, ezért kellett forintban törleszteni. De vehettél volna fel devizahitelt is, akkor euróban kellett volna törlesztened.

 • Guest
  En csak attól tartok, hogy egyszer feltűnik a népnek mekkora bukó a MÁP plusz, és megindul a sok pénz a másik kedvenc lakossági befektetésbe, az ingatlanba…
 • Laci bácsi
  Sok ember szerint ilyenkor nem szabad aranyat venni.
 • jami
  Az építőipari adatokhoz…
  komkel.blog.hu/2021/07/08/elszallo_epitesi_koltsegek_valodi_okai?fbclid=IwAR3IkCO-lrcQgp5YouZs3SpOL-iOnKZaZCUCTmtotv3dL_OFmSUckYT5aqg
 • Betonbéka
  Az az igazán durva, hogy az elhibázott kormányzásnak nem csak Magyarországon sikerült feltüzelnie az inflációt, hanem az egész világon. Ez azért teljesítmény egy ilyen kicsi országtól!

  A durva az, hogy nálunk már akkor is sikerült majdnem 5% inflációt összehozni 2019-ben, amikor az egész világ még a deflációval küzdött….

 • Lacika
  Bér rabszolga:
  Mi akadályoz meg benne, hogy amikor megkapod a fizetésed, átváltsd te EUR-ra? Ha a munkáltatód nem váltja át, te nem tudod? Miért tőle várod? Ha akarod, bármikor átválthatod. Az fx kockázatot miért vállalná ő, ha nem EUR-ban van a bevétele? Ha EUR-ban van a bevétele, akkor ő jobban jár a folyamatos gyengüléssel, kevesebb a bérköltség (EUR-ban több marad nála).
 • Foximaxi
  Ha bedurran az infláció világ szinten is, akkor jön el a fix mennyiségű kroptok kora.

  Szerintem ezt ma már sok reálisan gondolkodó ember látja.

 • Géza
  Van 20 millió forintom állampapírban. Ha a papír 1%-al fizet az infláció alatt, akkor az éves szinten 200.000 forint veszteség, az havonta 16.600 forint, az naponta 550 forint. Akárhogyan is, de ez szemmel látható összeg.
 • random okos
  Nézd, értjük hogy politikailag nem vagy nemzeti érzelmű, de egy gazdasági blogon tartsuk már a színvonalat.
  Az infláció elsődleges oka az áruhiány (jelenleg külső okokból). Többet kéne dolgozni, több lenne az áru, nem lenne infla. Mindenki csak kivenni akar a közösből, az a baj.
  A másodlagos oka, a magánhitelezés felfutása. A helyzet itt is hasonló, ha 10 helyett 20 évre veszel lakáshitelt azonos törlesztővel, érdem nélkül kerül be a pénz a gazdaságba.
  Amiket te írtál, azok pont nem csinálnak inflát. Azokat ugyanis csak belföldi termelő entitások tudják lehívni.
  Az én személyes véleményem, hogy örülök egy kis inflának, két okból.
  1. a hazai termelő cégeknek piacok nyílnak, függetlenedhetünk
  2. itthon sok embernek volt nagy az arca érdemtelenül, kell egy kis kijózanodás
 • random okos
  Bér rabszolga
  Amikor ez a válasz megérkezett, aznap kellett volna felmondani.
  Ott titeket nem partnernek tekintenek, hanem csicskáknak.
 • Zoli
  Nem igazán értem a MÁP+ problémát, ha valaki ki akar belőle szállni simán megteheti.
  Az infláció követő PMÁP meg követi az inflációt. 5 éves távban szerintem egész jól le is fedi.
  De ha az se tetszik abból se bonyolúlt kiszállni.

  Eurót meg mindenki vehet a megmaradó fizetéséből ha éppen abba szeretne fektetni.
  Mi itt a gond ??

 • kommentelek_én_is

  A mi részlegünk még azért létezik – amerikai IT multi – mert a forint folyamatos értéktelenedése és a fizetések nagyjából 5 éve történt befagyasztása révén, évről évre kevesebbért melóz(gat)unk… 🙂 Az ingyenes juttatásokat, főleg ha ők ezzel még pénzt is keresnek viszont tolják ezerrel pl. home office bármiféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül – irodabérlet szinte teljes felmondása.
  Régen az átlagbér 3-4-szeresét kerestem, jelenleg tartok a 2,5-szeresnél, fejlődünk na. 🙂
 • Giorgio
  “nemzeti érzelmű” Te nemzeti érzelmű vagy? 😀 Természetesen itt mindenki csak azért kritizál, mert a globális töke fizetett ügynökei vagyunk. 😀 Más Vlogerek is oda szoktak szúrni a kormánynak amúgy… Persze lehet ezt mind Gyuri bácsi fizeti. Pontosabban most már a fia lendült támadásba. 😀

  Már nekik is ciki volt, hogy egy 90 éves dédnagypapival ijesztgetnek, beújították a fiát. Az eszem eldobom, hogy vannak emberek, akiket meg lehet ekkora hülyeséggel etetni. A célközönséget olyan debilnek nézi a kormány, hogy már inkább csak emojikkal kommunikál velük, mint az óvodásokkal.

 • Teszt Elek
  Év elején számolgattam, hogy mennyire éri meg nekem a PMÁP és arra jutottam, hogy nagyon nem érte meg az euróval szemben. Ha anno fogtam volna a pénzt és átváltom euróba és csak hagyom állni a számlán, valamint év elején eladom az állampapírt és a teljes összeget átváltom 350-valahány forintos árfolyamon átváltom euróba (hozammal együtt, valamint a kamatadótól eltekintve), máris buktam ~12.5%-ot a pénzemen.

  Bő két éve Németországban dolgozom, így ennek fényében úgy döntöttem év elején a számolgatás után, hogy megszabadulok a magyarországi kitettségeimtől. Az akkori 354 forintos árfolyamon átváltottam és betoltam a pénzt VANG S&P500 USDD-be. Február óta sikerült ~12%-os növekedést elérnie… Folyt. köv…

 • Teszt Elek
  Tudom, hogy a stock market teljesen elszakadt a valóságtól, de a logikám az, hogyha beüt a krach, akkor a forint is be fog dőlni 2008-hoz hasonlóan, és ha az ember ránéz a grafikonokra, akkor látszik, hogy az S&P 500 az 30-50 éves viszonylatban mindig magához tér, a forint viszont úgy tűnik, hogy csak gyengülni képes (konkrétan 44.7%-ot gyengült 2008 júniusához képest, jelenlegi állás alapján))

  A kérdésem, hogy miért forint alapú állampapírban tartják az emberek a pénzüket? Kényelmesebbnek vagy biztonságosabbnak tartják? Ha az utóbbi, akkor miben biztonságosabb az állampapír ami csak elvben követi az inflációt, amit az állam határoz meg és gyakorlatban nem sok köze van a valósághoz?

  Off: nagyon meglepődtem a bolti árakon, amikor hazajöttem nyaralni idén. Szintén egy érdekes megfigyelés, hogy rengeteg elektronikai és egyéb cikknek az ára alacsonyabb Németországban, mint Magyarországon,

 • Richmond
  Az euróban mért államadósság hogyan nőtt az elmúlt időben? (tényleg nem tudom, mindig csak a forintban mérttel találkozom)
  Elvileg a fentiek – alacsony kamat, kedvező adósságszerkezet és növekvő infláció miatt (többnyire forint) maga a finanszírozás és hitelfelvétel/visszafizetés kifejezetten kedvezőnek tűnik.
  Persze ehhez tényleg az kell, hogy legyen egy gyenge nemzeti fizetőeszközünk és elszálljanak az árak.
  Btw, szerintetek tényleg a támogatások miatt szálltak el az építőanyag árak? Azért ezt túlzásnak tartom.
  Illetve sok olcsó hitel és állami támogatás mostanság nem feltétlenül magyar sajátosság.
 • Szefi
  Sziasztok,
  igen, az állampapír jelentősen vesztett az értékéből. Nem véletlen, hogy az inflációt követő PMAP kamatfelára csökkent. Tisztában voltak ezzel. Nem egyszerű most befektetést keresni ami ki is állja az idők próbáját.


  Az Általad ideálisnak vélt inflációs számok mellett reálértéken a befektetett 1mFt 5 év múlva 1,063mFt-ot fog érni. Tehát kölcsön adtál az államnak és valósan 63eFt-ot kapsz milliónként 5 év lekötésért.

 • Brekee
  Ki van ez találva:
  Szintén zenész:
  Én is 2008 nyarán vettem fel hitelt. Devizás lett. És ugyanezzel a kérdéssel álltam az akkori bankom elé. Csak nekem végül rábólintottak.
  CHF hitel lett, devizaszámlára folyósítva. Egy bankos ismerős tanácsára maradtam a forintos törlesztésnél. Azt mondta, hogy ha CHFben kapom a fizetésem akkor persze kérjek devizás törlesztést, különben nem sok értelme van.
  Szerintem kábé az egyetlen voltam az országban aki “kereset” az elszáló CHF árfolyamon. (komoly 1 forintot per CHF) 🙂
  Mivel építési kölcsön volt, szakaszosan folyósították. Átváltani meg mindig akkor váltottam amikor kellett. Volt amit 160 volt amint 200 forintos CHF árfolyam mellett. A súlyozott össz-átváltásim 181 HUF lett. Hitelkiváltáskor pedig ugye 180 -on lehetett kiváltani a hitelt. (a kamatokat, meg azok árfolyamát amit a kettő között fizettem azt most hagyjuk.)
  Jót akartál, csak leráztak
 • ultrakapitalista nagytőkés
  2019-ben majdnem 5% volt az infláció?
 • csgary
  A MÁP+-ból könnyű kiszállni, aki itt tépi a száját hogy becsapás az mondjon egy majdnem kockázatmentes, munkát nem igénylő befektetést ami garantáltan jobban fizet. Igen, nincs ilyen. Köszönjük az értékes hozzászólásokat.
 • attila
  2008-ban ersténél vettem fel eurós hitelt. Kellett nyitnom eurós számlát náluk havi 1,5 euró volt a költség. 2-3 havonta befizettem rá eurót és minden hónapban vonták róla az eurót. 8,25% volt a thm anno, de 2011-ben mikor előtörlesztettem akkor már 8,9%. Volt ilyen hitele az Uni Creditnek is de rosszabb kondikkal…
  nem tudom te hol vásárolsz élelmiszert, amit én veszek az szinte ugyanannyi mint tavaly….
  sonka, kolbász, sajt, rizstej, paradicsom, alma, csirkemell, halkonzerv….
 • Kamatvadász
  Üdvözlet Mindenkinek ! Sokkhatásként ért hogy “kedvenc bankom ” a -city- után szabadon egy lehuzógép. MÁK kártyás fizetés -készpénzfelvételnek – számit annak minden költségével Na menjenek oda ahova gondolom…botrány
 • MÁPpék a dagasztó
  @geza “tuti a bukó”/”szemmel látható összeg”? Mióta bevezették, azóta kb. 100eFt-t kerestem rajta, amit végeredményben ki is tudnék venni. Igazán nem értem: Ha 2019-ben adtam volna minden nélkül 100eFt-ot valakinek, az nem annyit érne, mint most, ez igaz. De azért annál csak jobb, mintha az üres markomat mutogatnám neki helyette, vagy a folyószámlám évi 24! forintos kamatáról szóló vécépapírt, ugye?
 • Mammut
  Legalább egy 1-es lemaradt a valódi inflációs adat elejéről. De inkább 2-es, egyes élelmiszereknél.
 • Treil
  Egyébként mit tud csinálni az ember, hova tegye a pénzét hogy egyáltalán a reálértékét megtartsa? Részvénypiac ami állítólag bármikor pukkanhat? Ingatlan amit nem tud megfizetni? Állampapír ahol még 5 éves lejárattal is bőven infláció alatt leszek?
  Értem én hogy ha már van 100+ millióm és saját ingatlan akkor a nagy részét beviszem tőzsdére és majd kiveszem amikor jók az árfolyamok, esetleg másba fektetni. De nekem nincs olyan pénzem amire nem lehet jóformán bármikor szükségem.
 • Zabalint

  Ez a nemzeti érzelműzés nagyon sértő azokra a magyarokra nézve, akik nem ugyanarra a pártra szavaznak, mint te, úgyhogy ha minimálisan van benned nemzeti érzés, akkor ezt visszaszívod.
 • Husz János Puszita

  “Jó lenne egy cikk erről a problémáról is, hogy lehet kialkudni (vagy inkább kikényszeríteni) a munkaadóból, hogy az elszabaduló inflációval arányosan emelje a fizetésünket folyamatosan.”

  Ezt nem állami rendelettel lehet kikényszeríteni, hanem erős érdekképviselettel. Nem olyan Kádár rendszerből itt maradt szakszervezetekkel és mentalitással, ahol csak lobbizás, korrupció és látszattevékenység folyik, hanem valódi érdekegyeztetéssel, ahol valódi partnerként ülnek le a kormánnyal és a munkáltatókkal tárgyalni. Ausztriában nagyon erős iparági képviseletek vannak, akik minden évben újratárgyalják az ágazati kollektív szerződéseket, nem csak a bérminimumot, hanem a munkaidőtől kezdve minden részletre kiterjedően a foglalkoztatás kereteit. Nem balosan, hanem józan elvárásokkal. Így gyakorlatilag minden dolgozó megkapja az infláció arányában a béremelést, néhány kivétellel.

 • Peter
  “De nekem nincs olyan pénzem amire nem lehet jóformán bármikor szükségem.”
  Ez azt jelenti hogy nincs befektetheto penzed, viszont van biztonsagi tartalekod, ami egy szuper dolog! Igy nincs is ertelme befektetesek utan nezni, neked egy likvid, kockazatmentes konstrukcio kell. Likvid kockazatmentes dolgok nem szoktak 5% hozamot adni, ezt ne vart doluk. Ezekkel a parameterekkel a MAP+ egy nagyon jo opcio.
 • Zabalint

  Közben az újabb PMÁP papírok kamatai csökkentek, tehát aki a MÁP+-t választotta a PMÁP helyett, az ha most átugrik, rosszabbul járhat, mint aki eleve PMÁP-ot vett. Én egyébként pont ezen kockázatok miatt tartok mindhármat: PMÁP-ot, PEMÁP-ot és MÁP+-t is, jelenleg a PEMÁP-al állok legjobban.
 • Husz János Puszita

  Szerintem a nemzeti érzelmet ne keverd a gazdaságtannal, mert ilyen zagyvaság jön ki belőle, mint amit írtál. 😀

 • Bwoah

  Ez a “nemzeti érzelmű” egy szép eufemizmus volt a fasisztára. Undorító, hogy még a hazaszeretetet is ki akarjátok sajátítani.

  “Mindenki csak kivenni akar a közösből, az a baj.”
  Lehet nem kéne a kormánynak számolatlanul szórni a közösből, erre még nem gondoltál?

  “Az én személyes véleményem, hogy örülök egy kis inflának”
  Egy kicsinek én is örülnék, az 5% feletti infláció, 3,8%-os maginflációval, az nem kicsi.

  “a hazai termelő cégeknek piacok nyílnak, függetlenedhetünk”
  Milyen cégeknek nyílik piac, és kitől akarsz függetlenedni?

 • Géza
  @MÁPpék a dagasztó

  Azt számoltam, hogy egyáltalán van-e értelme foglakozni ilyen kis összegű megtakarításnál a mindenkori kamat / infláció mértékével. Úgy tűnik figyelembe kell venni.

  Nem mintha a jelenlegi környezetben tudnék jobbat mint a MÁP. Továbbá ki és beugrálni általában rossz ötlet, úgyhogy marad.

 • hemond
  Meg fogsz lepődni, az emberen nem csak állampapírban, hanem otthon is tartják a pénzt. Nincs pontos számom, de egy két hónapja olvastam, hogy a kp állomány jelentős része a párnacihába eltett pénz.

  ott topic: világbajnok áfa a megfejtés

 • Treil
  Peter:
  Nem csak biztonsági tartalékról van szó. Önerőgyűjtésről ingatlanhoz, gyerekre való kiadások óvodától egyetemig, egészségügyi kiadások, autó cserére és még sorolhatnám az embernek milyen megélhetési megtakarításokra van szüksége ha nem hitelekből, személyi kölcsönökből akar élni. Ezek vésztartalékon, önerőn felül alaphangon 10 milliós tételt jelentenek, amit ha csak 2%-al marad infláció alatt az évi 200 ezer bukta ami közel egy havi mediánbér. Tulajdonképp ez a hozam-infláció különbség amit kifizetsz arra hogy van megtakarításod.
 • hemond
  Nem vagyok szakszervezeti tag, de jön néha a szakszevezetisünk a cégnél, hogy megint hülyének nézte őket a cég vezetése és ugyan ők jól felkészültek érvekkel és úgy mentek be tárgyalni a bérekről, de lesöpörték. Na ez szokott lenni a pont mikor megkérdem: és sztrájkhoz mit szóltok? Erre a válasz: hát azt nem lehet, hogy nézne az ki?

  Na így nem lesz érdekérvényesítés, ha a szakszervezetis a legerősebb fegyverét nem meri még megmutatni se

 • Elon fan
  Gyerekek, bohóckodtok itt az állampapírral, meg az ilyen-olyan befektetésekkel. Bitcoint kell venni, előbb vagy utóbb iszonyatosan sokat fog érni, és a jövő ez… SEMMILYEN másik befektetésben nincs ekkora potenciál jelenleg mint a kriptoban.
 • Hollós
  Vizsgáljuk meg a kérdést a másik oldalról is. Nézzük meg az inflációs adatot az eladósodott állam, NHP, Széchenyi, babaváró, CSOK hitellel rendelkezők, vagy csak egy sima piaci 3,5% kamatozású 10 évig fixált lakáshiteles szemszögéből.
  Ugye máshogy fest a kép?
  Továbbra is tartom, hogy jelenleg a legjobb befektetés egy hosszú távon kiszámítható alacsony kamatozású forinthitel.
  Ezt az MNB csak megerősíti az új “zöld” hitelével. Szerintem a jövőt teljesen világosan megmutatja.
  Másrészt végtelenül sajnálom azokat, akik elhitték (elhiszik?), hogy hónapról hónapra megtakarítva, megszortíva kuporgatva jelentősen előrébb lehet jutni anyagilag vagy vagyongyarapítás terén.
  Persze, lehet vízinonálni válságot és várni például egy ingatlan áresést, mint az elmúlt öt évben. De, szerintem csak eljött egy új típusú gazdaságpolitika a világon, amit sokan nehezen emésztenek még meg.
 • Szefi

  a MÁP+ semmiképpen nem nevezném becsapásnak. A bankbetétnél és még számtalan “befektetési formánál” lényegesen jobb megoldás. Pénzügyi tudás nélkül használható, biztonságos és mobil. Annak ellenére, hogy az infláció miatt veszít az értékéből tény, de számos előnye miatt van létjogosultsága minden magyar háztartásban. A lényeg, hogy ne ez legyen az egyetlen megoldás, mert befektetésre nem alkalmas.