Újabb dollár kamatemelés és eurós szigorítás

A világban tovább folytatódik a pénzügyi szigorítás, úgy tűnik, végre tényleg közeledik a túl laza monetáris politika vége, ami a gazdasági előnyök mellett rengeteg kárt is okozott, többek között a további eladósodás miatt és az eszközárak, mint ingatlanárak, részvényárak, kötvények drágulásán keresztül.

Ingyenpénz: Kockázatok és mellékhatások

A FED a héten már másodszor emelt kamatot az idén, így a dollár alapkamata már most is 1,75-2% és idén még legalább kétszer fognak kamatot emelni, 2019 végére már 3% felett lesz az amerikai alapkamat. (Csak az összehasonlítás kedvéért, 11 éve a válság kitörése előtt 5,25% volt a dollár alapkamata, így a 3% feletti alapkamat sem fog magasnak számítani.)

Késéssel, de az Európai Központi Bank is bejelentette a héten, hogy felhagy a mennyiségi könnyítéssel, vagyis nem önt további pénzt a piacra, hogy ezzel mesterségesen lenyomja a kamatlábat és a kötvények kamatait és ezen keresztül élénkítse a gazdaságot. (Ha a központi bank töménytelen mennyiségben felvásárolja a kötvényeket, nem törődve az elérhető kamattal, ezzel lenyomja a többi kötvény hozamát is és ezen túl is pénzbőséget okoz a piacon. Mindez nulla közeli vagy akár alatti alapkamat mellett szinte ingyenessé teszi a hitelfelvételt.)

Szeptemberig folytatja a jelenlegi havi 30 milliárd eurós vásárlást, utána az év végéig már csak 15 milliárd eurót önt a piacra, majd az év vége után már semmit. (Összességében eddig 2.500 milliárd eurót öntött a piacra az Európai Központi Bank, aminek a mennyiségét is nehéz felfogni, kerekítve 800.000.000.000.000 forintnyi összegről van szó.)

2019 közepéig még marad a nulla közeli eurós alapkamat, a tervek szerint csak akkor merik elkezdeni majd emelni a kamatot.

Amint látszik, az Európai Központi Bank még csak nagyon óvatosan mer szigorítani, de egyértelmű az irány: véget kell vetni az ingyen pénz korszakának, mert a haszna elég kétséges (a rossz nyelvek szerint semmit nem javult az európai gazdaság sem szerkezetében, sem teljesítményében, a pénzeső csak átmeneti eredményeket hozott), de a hátrányai elég egyértelműen láthatóak.

Mindeközben idehaza a jegybank még kitart a túl laza monetáris politika mellett, nem került szóba az alapkamat emelése. Ennek következtében a forint régen látott mélységekbe zuhant, jelenleg úgy tűnik, hosszabb távon velünk maradhat a 320 forint feletti eurós árfolyam, hacsak nem lesz egy egyértelmű jelzés a jegybank felől az esetleges kamatemeléssel kapcsolatban.

Hogy meddig tartható a jelenlegi piaci folyamatokkal szembeni monetáris politika idehaza, egyelőre még kérdéses, de vagy gyenge és könnyen megtámadható forintra vagy emelkedő kamatokra érdemes felkészülni.

Share

187 hozzászólás

 • Pampalini
  Sok helyen hallani, hogy a kormany a gyengebb forinttal probalja tamogatni az exportra termelok versenykepesseget. A szemuk se rezzen 3-4% forintgyengulestol.
  Mi lehet vajon az arfolyamcel? Meg 10% belefer? A 350 az uj 310?
 • Én is akarok kommentelni
  Pár apróság talán kiegészítésként:
  – a FED már 90% eséllyel idén még 3x fog 0,25%-ot emelni, amivel nagyon szét fog nyílni az EU és USA között
  – a legnagyobb cégeket figyelembe véve sajnos az EU cégei lemaradtak nagyon, nem használták ki az ingyen pénz adta előnyöket: ami miatt még nem ütött be az amerikai piacokon a részvények esése, és nem is várható még csak korrekció jövő évben is az az, hogy a cégek iszonyatosat javítottak hatékonyságban mind költségek, mint termelés terén az elmúlt években: YoY 40-80% emelkedések sem ritkák, szemben az EUs kiemelkedő 20%-kal

  Viszont elkezdődött amerikai oldalon a könyökölés is, csak egy példát említve: olyan szinten nyomják lefelé pl. a DB-t a víz alá (idén 55%-ot esett), mert meg akarják venni az amerikai részét, hogy nem is igaz.

  Végül: Nagy Márton az idei kamatemelések kezdetét az önkori választások utánra datálja. Nem véletlenül.

 • pickpepe
  Örülök, hogy mostmár te is belátod, nincs más út, mint előre a forintgyengülés útján. Legutóbb még csak arról írtál, hogy nem most kell venni a nyaraláshoz. De akkor kellett volna 317-ért, annak aki nem gondolkodott előre.
 • Mézesmázos Mózes
  Arra leszek kíváncsi, hogy a kockázatmentes hozamok emelkedésével mikor kezd el a tőke az ingatlanpiacról a kötvények felé áramlani és ez majd mekkora áresést hoz a lakások áraiban.
 • Kiszamolo
  pickpepe, vagy kamatot emel az MNB, akár csak jelzésértékűt is és újra 310 Ft lesz az euró.

  Esetleg nem emel, megtámadják a forintot, mint a török lírát és nagyon csúnya árfolyam lesz.

  Minden lehetséges, de én akkor sem veszek most ennyiért eurót.

 • Bltzr
  #Én is akarok kommentelni
  Szólj nyugodtan Nagy Mártonnak, hogy az idén nem lesznek önkormányzati választások… Nem véletlenül…
 • László
  Azt nyilván Matolcsyék is tudják, hogy ha kint emelnek, akkor az ő szép szemükért nem fogják tartani a forintot, csak az utolsó pillanatig kivárnak az emeléssel.

  Miklós, szerinted az EKB tényleg abbahagyja a pénzpumpát? Ugye az is ott van, hogy ha a déli országok kötvényeit nem támogatja vásárlással, azok könnyen bajba kerülhetnek, pl. az olaszok. Ezt is bevállalja az EKB?

  Ez ugye csapdahelyzet. Nem lehet az adósságot örökké növelni, viszont azt sem hagyhatják, hogy az olaszok bedőljenek, mert az az európrojektnek nem használna.

  Mi ebből a kiút?

 • Unemployed
  Régóta cikkeztek már az ingyen pénz korszakának a végéről, hogy hirtelen megfordul a szélirány és nem a hitelezők fizetnek többé az államnak, hogy kölcsönadhassák neki a pénzüket – ez a fordulat idén már bekövetkezett.
  Az állam kétségtelenül mára nagyrészt kivezette a forint árfolyam közvetlen kihatását a gazdaságra és nem titok, hogy a jegybank és a miniszterelnök is hisz a gyenge forint gazdaságra gyakorolt jótékony hatásában.
  Egyelőre tehát a jegybank próbálja eljátszani a már sokat próbált szerepet:”nem számít,hogy mi van a világban, önállóak vagyunk és a magyar gazdaság fundamentumaira figyelünk csak a pénzpolitika alakításakor”.
  Ha azonban nem kezdenek kicsit árnyaltabban kommunikálni, akkor ezzel a hozzáállással összehozhatnak egy árfolyamválságot,amelynek a végén egy drasztikus kamatemeléssel kell a piacot megnyugtatniuk, sokkalta nagyobbal,mint amire előtte szükség lett volna
 • Györgyi
  Pedig érdemes eurót venni. Most kivételesen olyan szállásunk volt, amit előre ki kellett fizetni, és sokkal rosszabb árfolyamon váltotta a bank, mintha a szokásos pénzváltónál készpénzt vettem volna, és úgy fizetem.
 • kritizátor
  Végül: Nagy Márton az idei kamatemelések kezdetét az önkori választások utánra datálja. Nem véletlenül.

  Az önkori választások 2019-ben lesznek

 • Andras
  Kiszamolonak: Csak dollart 😉 ?
 • Kiszamolo
  László, ezért mondják, hogy nem volt sok értelme az ingyen pénznek. Nem arra használták, hogy gatyába rázzák a gazdaságot és csökkentsék az államadósságot, most nincs jobb állapotban Európa, mint volt néhány éve. Hogy mi lesz a megoldás, nem tudom, de lehet, hogy még az EKB sem tudja.
 • olvasó
  “ezért mondják, hogy nem volt sok értelme az ingyen pénznek”

  Az Euró jövője az érdekes. Szerinted van értelme pl. euróban tartani pénzt? Vagy jobb a dollár, ha a megtakarítások diverzifikálásáról van szó?

  Stabil az euró jövője 5-10 éves távon?

 • Petko
  A jegybank alapitvanyokon keresztul veszi ki a penzt , gondolom a 310 helyett a 340 lesz a cel. Ezt nem tudjuk , amig az a nyilatkozat , hogy nincs teendo addig gyengul a forint. Az arfolyamok kozt kulonbozet pedig elveszti kozpenz jelleget … joga, alapitvany, b&o hifi stb stb.
 • Nagy Vonalakban

  Az igazság órája mindig eljön, az olaszok bedőlnek, ez nem kérdés.
  Az lesz mint a görögöknél, csak jobban fog fájni.

  A forint esésében benne van a 350-es euróárfolyam, ami a jegybank szerint kezelhető: a devizahitelek forintosítva,
  az államadósság már csak kis része devizaalapú, és hát arról nem beszélve,
  hogy a jegybank euro eladàsai révén Matolcsyék elég jól keresnek…meg szerintük ugye ez jót tesz az exportnak.

  Trump kereskedelmi háborúja közvetlenül és (Kína révén) közvetetten betesz a német iparnak, ezáltal a magyar növekedésnek is lőttek.
  A fejlett részvénypiacokon medvepiac lesz, ezért tőlünk további pénzkivonás és részvényesés várható.
  Az ingatlanárak is esnek, 20-30%-kal (ez egy lassú, elhúzódó esés lesz).

  A dollár még mindig nyerő.

  Öveket becsatolni, kemény landolás lesz.

 • Mate12345
  Egy szigorúan elméleti kérdés, de ez egy olyan témának tűnik, ami alá odafér.
  Szerintetek mi történne, ha minden lakossági hitelt betiltanának?

  Az én forgatókönyvem szerint visszaesne egy csomó termék ára, sok luxustermék megszűnne, sok ilyenekre alapozott cég menne tönkre és egy ideig nagyon fájna mindenkinek. (Hiszen az emberek könnyebben vesznek fel impulzusszerűen egy 200.000Ft-os hitelt telefonra, hogy aztán 3 évig kényszerből fizessék, minthogy 3 évig félretegyenek egy telefonra.) Néhány terméknek biztosan felmenne az ára.

  Szerintem egy pár év átmenet után viszont egy lassabban növő, de stabilabb és reális gazdaságot kapnánk.
  Szerintetek? (Az ingyenpénzről jutott ez eszenbe, talán nem off ide.)

 • Dörnyei József
  Az ECB adhat ingyenhitelt Olaszországnak is, ahogy teszi Görögországgal.
  Attól még emelhet kamatot, ha akar. Valószínűleg jövőre már látunk valamennyi kamatemelést az ECB oldaláról is.
  Az MNB szvsz. nem fog kamatot emelni egészen addig, amíg az ECB nem emel. Utána várhatóan követi kb. az ECB rate-et.
  Az ECB viszont nem megy 2% fölé. Az is k.b. 3 év múlva várható.
 • Zabalint

  Szerintem hosszútávon stagnálna vagy növekedne a fogyasztás, a luxustermékek ára viszont nem csökkenne, mivel azoknál eleve a megszerzés nehézsége a fő tényező (a 200 ezres telefon nem luxus, hanem max. prémium termék, de legtöbb esetben sima kommersz).

  Azért gondolom ezt, mert a pénz csak értékmérő, a fogyasztói hitel pedig csak a fogyasztás előre hozására jó, az erőforrások akkor is ugyanazok, ha hitelből vásárolnak, és akkor is, ha megtakarításból, a fogyasztói hitel meg nem járul hozzá az erőforrások optimalis felhasználásához (a beruházási hitellel szemben), cserébe szélsőségesebbé teszi a gazdasági hullámzást, így a mélyebb hullámvölgyekben nem használódnak ki a gazdasagi erőforrások. Azaz azt gondolom, fogyasztói hitel mellett válságban rosszabbul megy a gazdaság, de fellendüléskor sem megy jobban, csak ugyanúgy, mint ha nem lenne fogyasztói hitel.

 • Matteo

  Már volt itt erről cikk.

  https://kiszamolo.hu/a-vilag-hitel-nelkul/

  Kihagytad például az adóbevételek visszaesését. Ha megszűnnek a cégek, akkor kevesebb a befizetett tao, de ami fontosabb, hogy a visszavágott hitelek miatt az emberek kevesebbet fogyasztanának, tehát kevesebb lenne az áfa bevétel is, ami az állam egyik legfontosabb bevételi forrása, és ha csökken az állam bevétele, az valószínűleg megszorításokhoz vezetne. Mindez valószínűleg recesszióba taszítaná az országot, és elég fájdalmas néhány év elé néznénk.

  De ilyen egy darabig biztosan nem lesz, mert a mai gazdaságunk egyik alap filozófiája, hogy költs annyit amennyit csak tudsz, lehetőleg hitelből persze.

  Ezért is gondolom úgy, hogy korunk gazdasága egy óriási kamu a hitelek miatt. És szintén kamu mindaz, ami 2008 óta történik. Nagy Vonalakkal értek egyet, kb. hasonlóan látom én is.

 • KovácsJános
  Mi az összefüggés az állampapír kamatok és a jegybanki alapkamat között? Elképzelhető pl. olyan, hogy az állampapír aukción magasabb hozam jön ki, de a jegybank mégsem emel kamatot?

  Vagy a kettő összekapcsolódik, így ha az egyik emelkedik, akkor a másiknak is kell?

 • Én is akarok kommentelni...
  @kritizator
  Jól látjátok, jövőre lesznek az önkori választások, és erre az évre (keressetek rá) gyakorlatilag kizárták a kamatemelés lehetőségét minden kamatdöntő ülés után. Ezért is írtam le külön, hogy mivel nagyot kaszálnak is a gyenge forinton, nagyon nem akarnak majd idén emelni (nincs miért).
 • Thistimeitsdifferent
  Ahogy Buffett mondta: “Csak akkor látszik ki úszott meztelenül, ha jön az apály”.

  Pár év és meglátjuk. Lesznek itt nagy bukók a tőzsdén (pl. Tesla, ha nem oldja meg addig a termelési problémáit és Musk kifut a figyelemelterelési ötletekből).

  Az is szép lesz majd, amikor a medvepiac miatt tömegével akarnak majd kiszállni az emberek a hatalmasra hízott ETF-ekből, de nem lesz vevő.

  Mindez persze még nem holnap lesz, szerintem inkább a 2020-as évtized közepe felé.

 • Én is akarok kommentelni...

  Azért az a kereskedelmi háború nem olyan forró krumpli szerintem. Eleve annyira szelektáltan vetik ki, hogy pl. a Nasdaq köszöni szépen kb. nem is érintett, ellenben a Dow-al, amiből pl. a CAT-ot gyönyörűen telibe kapja mind a kereskedelmi háború szele, mind pedig a hatalmas hitelállomány miatt a kamatemelések

  Szerintem nagyon nem lesz egységes az a medve. Inkább lesznek beszakadó, stagnáló, és továbbra is emelkedő részvények (menekülő utak). De az igazán nagy pofon a világnak, ha tényleg beüt egy rohadt nagy medve, és annak a pénznek nagy része bemenekül amerikai állampapírba/dollárba jelentősen megnyomva annak a keresleti oldalát. Akkor helló 300-as dollár!

 • Tibor
  Nem az a baj hogy 320, 350 vagy akar 400 forint az euro, hanem az a baj, ha nem stabil. Ha gyengul/ugral, stb. Alljon be egy fix arfolyamra, az mar masodlagos hogy az pont mennyi.
 • Tibor
  : az lenne mint szesztilalom eseten: viragozna a fekete gazdasag, uzsorasok hiteleznenek feketen horror kamatokra.
 • Unemployed

  Kellenek a “hülyék” (tisztelet a kivételnek, itt nem a jól megfontolt ingatlanhitelre gondolok) ahhoz, hogy pörögjön és működjön a gazdaság. Olyan utópia a hitelmentes gazdaság, mint mondjuk a 100% zöld energiára történő átállás, jelenleg nincs semmilyen realitása.
  Komoly előre lépés az is, hogy komoly jövedelmi korlátot vezettek be a hitelezésnél, illetve a fekete jövedelmekre már nem lehet fedezetként hitelt felvenni.
 • KZoltán
  Az ősi Egyiptom kétszeresen szerencsés volt – és kétségtelenül ennek köszönhette mesés gazdagságát –, mert két tevékenységet is végzett – piramisokat épített és nemesfémeket bányászott – amelynek gyümölcsei, mivel nem arra szolgáltak, hogy elfogyasztva emberi szükségleteket elégítsenek ki, bőségük ellenére sem értéktelenedtek el. A középkor katedrálisokat épített és siratóénekeket énekelt. Két piramis vagy két siratóének a holtakért kétannyit ér, mint egy; két vasútvonal Londonból Yorkba nem ér kétannyit, mint egy. Ám amióta olyan okosak vagyunk, s annyira elsajátítottuk az óvatos pénzemberek magatartását, hogy aggodalmasan mérlegelünk, mielőtt lakóházak építkezésével megnöveljük az utókor „financiális” terheit, nincs ilyen könnyű kiutunk a munkanélküliség nyomorúságából. Kénytelenek vagyunk tudomásul venni a munkanélküliséget, mint elkerülhetetlen következményét annak, hogy az állavezet
 • Lumpenproletár
  Pici off… kellene már egy olyan cikk, ami arról szólna, hogy milyen értékálló tárgyakat-eszközöket – cikkeket érdemes vásárolni. Ami tartja az értékét, vagy olyan -hosszabb /rövidebb távon- hasznot is termel/hoz. Főleg itt a kommentek lennének értékesek, hogy ki mibe menekíti a pénzét-hogy ne értéktelenedjen el. Ez valakinek festmény, valakinek kristálycukor/vegyi háztartási áru akciósan,akár tűzifa -még ha nem is azzal fűt ,de nagy kereslet van rá ,nagy tételben.
 • Karcsibácsi
  Kedves @kiszamolo!

  Két pontosítás a cikkhez:
  – “A FED a héten már másodszor emelt kamatot” idén már másodszor emelt kamatot
  – AZ EKB QE csökkentése az utolsó negyedévben még nem eldöntött, csak kilátásba helyezték, a beérkező inflációs adatoktól függ, mindenesetre valószínű, hogy csökkentik a keretösszeget és év végével kifuttatják

 • Nagy Vonalakban

  A NASDAQ a mi szempontunkból nem játszik.

  Nekünk elég, ha a kereskedelmi háború a német autóipart érinti.
  Márpedig valószínűleg fogja, ezt Trump egy párszor már belengette.
  (Főleg ha Kínát is úgy megütik,
  hogy beszakad az oda irányuló export.
  Német luxusautókról beszélünk ugye.)

  Ja, és ekkor Hello 350-es dollár!

 • Tibor
  : szerintem Mate nem “a hitelek” eltorleserol beszelt altalaban, hanem csak a fogyasztoi hitelek (maganhitelek) eltorleserol, ami ugy en bloc nem lenne hulyeseg, ha nem indukalna kapasbol egy jelentos feketepiacot.
  Cegalapitasra, vallalkozas szamara stb persze szuksegszeruseg a hitel.
 • Deviáns
  Más szemszögből nézve: végre elindult egy (szerintem pozitív) bérnövekedési folyamat Magyarországon. Ennek az eredménye az lett volna, hogy kevesebb tehetséges ember hagyja el az országot, mivel nem akar éhbérért rabszolgamunkát végezni, illetve több kisiparos/őstermelő tud piacot találni a termékére. Ez erősítené a gazdaságot.
  Az infláció és a forint leértékelődése viszont ellentétes hatású. Kompenzálja a cégek magasabb bér miatti veszteségét, hiszen Euróban ugyanannyit füzet, csak a magyar dolgozó látja úgy, hogy többet keres, és ugyanúgy éhbérért fog dolgozni, és veszi a diszkont takarmányt a kisiparos/őstermelő termékek helyett. Maradunk rabszolgaállam. Ebben a politikának és a jegybanknak óriási a felelőssége.
 • gertitorpee
  Én azért nem félek annyira az emelkedő kamatok miatti válságtól mert a jegybankok kormánytól való függetlensége szerintem eléggé eltűnőben van az elmúlt években. Ők is csak a gazdaságpolitika egy eszköze lettek. A politikusok pedig ha választaniuk kell infláció és recesszió között mindig az inflációt (alacsony kamatok) fogják választani. Jól látszik ez itthon, a törököknél… Nyugaton is ez megy csak még senki sem szólt a királynak hogy pucér.
  Ha megremegnek a piacok, bármekkorára visszavágják a kamatot 1 perc alatt, vagy indítják a következő QE-t. Miért ne tennék? Recesszióban úgyis alacsony az infláció.
  Szerintem részvényben van jó helyen a pénz, mégpedig olyanokban amik nincsenek benne a legnépszerűbb ETF-ekben, mert azok tényleg nagyon drágák. Melyik országban? Ahol erős az oktatás, a demokrácia, a magántulajdon védelme. Bármi jön, mindig a legrugalmasabb, leginkább alkalmazkodó nyer
 • Zabalint

  A feketepiacot, és nem csak az uzsorahitelét, hanem mindenféle feketepiacot leghatékonyabban a készpénz visszaszorításával lehet visszaszorítani.
 • Nagy Vonalakban

  “…hogy ki mibe menekíti a pénzét-hogy ne értéktelenedjen el. Ez valakinek festmény, valakinek kristálycukor/vegyi háztartási áru ….”

  Festményekkel csak óvatosan, erre a piacra azért elég magas a szakmai belépési küszöb. A kèpek mindössze 5 %-a az,
  ami egyértelműen jó befektetés,
  másik 5% ami tartja az árát, a többi bukó..

  Pár éve a válság után vettem egy képet 2,5 misiért, most beadtam aukcióra,
  a kikiáltàsi ára 7,5 M, becsértéke 8-16 M.
  Így elsőre jó üzletnek tűnik, de erre majd az aukció után térjünk vissza…

 • Kobe
  kiváncsi elszek a szigorítás hatására. Szerintem autópályán kézifék behúz jellegű hatása lesz: Egyelőre még többen vannak a nettó 400 alatt keresők, mint a felette. Egy 25%-os JTM-re való lecsökkentés kb 100e forintos törlesztőrészletet jelent, ami mondjuk egy budapesti átlag 22M-es panelnél sem életszerű már,nemhogy nagyobba, átlag felettibe vagy mondjuk újépítésűbe költözésnél. 2 fős háztartásnál mondjuk 350+350 nettó mellett mondjuk ez 175e-s törlesztő, abból sem lehet nagyon a jelenlegi árszínvonalon ugrálni.
  Van egy érzésem, hogy inkább az adósodj el 10 év helyett 20-30 évre logikát fogja követni a lakosság, és nem a józan ész diktáltát.

  @Lumpenproletár: nem vagyok teljeskörüen képbe ezekkel, de hobbiszinten hangszerekkel igen, azoknak ha vintage darabok, midnig csak felfele ment az áruk, 10 év alatt meg lehet 3x ozni egy gyűjtői darab értékét pl.

 • Én is akarok kommentelni...
  :
  Az a baj, hogy nem egy egészséges bérnövekedési folyamat indult el. Az, hogy azoknak akik még a kapához sem értenek is megemelték a minimálisan adható bérét 3 év alatt 40%-kal, az nagyon nem volt jó. Ezzel el felettébb egészségtelen folyamat indult el, mégpedig a bértorlódás.
  Pl. konkrétan én is azért álltam fel a melóhelyemen, mert az általam elvégzett munkáért 30%-kal kaptam csak többet, mint mások az ötödéért (minőségben meg századáért), mert évről évre én alig kaptam emelést, míg másoknál alattam repkedtek a 20-30%-ok.
  Aztán meg leb*szott a főnök mikor felmondtam, hogy ennyiért senkit nem fognak találni, és próbálta érzékeltetni velem, hogy milyen sz*r alak vagyok mert felmondtam.

  Továbbá amennyire lehet szétszakadt az ország bérek terén: szakács 400 nettó alatt már el se megy dolgozni, de ennyit keleten nem lehet kigazdálkodni. Így elhal a kelet még gyorsabban.

 • Bjozef
  @Deviáns:
  Érdekes, én pont nem ezt látom, tapasztalom.
  A múlt héten került szóba pont a kollégákkal, az iskolai év vége kapcsán, hogy kinek hova/merre megy a gyereke és még én is teljesen el voltam hűlve a halottaktól:
  egy vendéglátós gyerkőcnek az iskolája már úgy szervezi a nyári gyakorlatot, hogy azt Ausztriában(!!!) töltik el.
  a másik spec matekos gyerkőc éppen a héten ment a második nyelvvizsgájára
  harmadik már eleve külföldön tanul tovább felsőfokon, valami dán egyetemen

  A legdurvább, hogy nem volt egy gyerek aki idehaza képzelné el a jövőjét és ehhez minden szülői támogatás is meg van. Szerintem ez félelmetes…

 • Giorogo
  Szerinem erről azért nem lesz cikk, mert senki sem tudja a tutit. Robert Kiyosaki például azt mondja, hogy vegyél aranyat meg ezüstöt, mert az az igazi pénz, de ha elolvasod az itteni cikkeket az arany befektetésről, akkor rájön az ember, hogy nem érdemes minden pénzét aranyba tenni.

  A tűzifánál úgy tudom jó, ha 2 évig áll mielött eltüzeled, így kevesebb hő veszik el a nedvesség miatt. Szóval, ha van helyed vedd meg a tűzifát jó előre. 😉

 • pickpepe
  Kiszamolo, jogos, én sem veszek ennyiért eur-t, megvettem régen amit megakartam 247-es vételeim is voltak, igaz ezek nem mai vételek. Közben persze befektettem, nem párnacihában tartom otthon. Nem sokkal értem el eur-ban kisebb hozamot, mint ft-ban, így az árfolyamgyengüléssel bőven megérte.
  Szerintem nem lesz jelzés értékű kamatemelés sem mostanában, az infláció felpörgetéséhez ideális a ft gyengülése. Azért én nem keverném össze magunkat Törökö-gal, ahol jelentős USD hitelállpmány van aminek a kamata éppen most megy az égbe. A magyar gazdaság szerkezete sokat javult, a devizakitettségünk csökkent a folyó fiz. mérleg is szép. Jelenleg nem várható törökhöz mérhető esés, annyi igen, hogy a kamatkülönbség további növekedése ft eladást fog okozni, azaz szépen lassan gyengül tovább a ft.
 • Lumpenproletár
  Nem is a tutit kellene megírni Kiszámolónak, hanem mint témát elindítani, és utána a kommentekben hátha találna az ember valami értékeset, amit hasznosíthatna. Épp az egyik ismerősöm nagy tételekben vesz mindig akciósan márkás italokat,mert szerinte ez mindig tartani fogja az értékét, és nem romlik meg 🙂
 • Kiszamolo
  Pick, nem azt mondtam, hogy Magyarország úgy áll, mint Törökország. Lényegesen jobban állunk, de ugyanúgy megtámadhatják a forintot, mert túl könnyű préda, ha sokáig nem lesz kamatemelés.
 • Serrin
  Bjozef: Ez teljesen reális viselkedés. Remélem, hogy a fiam is majd így képzeli el a jövőjét és mi ebben támogatni fogjuk. (Most még a játékautók foglakoztatják. 🙂 )

  Ha kapnék egy külföldi, értelmes ajánlatot, akkor mennék is, idővel meg követne a család.

 • Serrin
  Off:
  A hozzászólásnál már nincs cím és weboldal mező, de mégis ezt lehet olvasni:
  “A nevem, email címem, és weboldalcímem mentése a böngészőben a következő hozzászólásomhoz.”
 • Névtelen
  Ráadásul, sokan tuti hamisat tartanak a falon,mert átverték őket a hozzá nem értéssel.
 • random okos
  Kedves Kobe,

  Nem érted a lényeget, segítek a sorok között olvasni.
  Amikor M. György előírta a hitelek forintosítását, utána nem sokkal az SNB odapirított.
  Most M. György kvázi eltörli a változó kamatozású lakáshitelt. Tippelj mi fog történni.
  Mo. nem tud úgy kamatot emelni majd mint a US, hogy 25bp lépésenként emelget.
  A harmadik világban ilyen helyzetben mindig fel kell b***ni 200-300-al. Tudom hogy mindenki azt hiszi ez most más lesz.
  Nem lesz.
  Jön most egy 2-3 éves kamatemelési ciklus, végén egy jó kis adósságválsággal, az EU pedig a mostani politikában ezt nem fogja elbírni.
  Aki most 600e/nm-ért vesz panelt (vannak ilyenek), 5 év múlva zokogni fog.

 • Sokatolvas
  Random okos
  Nem lehet, hogy a meglóduló infláció inkább a lakás befektetés irányába hat és tovább növeli az árakat?
 • Lumpenproletár
  Pont ezért lenne jó ez a téma, mert ahogy a hozzászólásod is mutatja, mindig tanul az ember valami érdekeset. Ezért lennék kíváncsi,hogy mások miben látják meg az érték megőrzését.
 • Mate12345
  Köszönöm a válaszokat. Mindegyik érdekes volt.
 • naa
  Zsiday mai bejegyzése (holnapi MNB kamatdöntés előtt) – megismétli, hogy vagy a kamat marad alacsony, vagy a forint stabil / erős, ezt ragozza mindenki…
  zsiday.hu/node/1149

  Szerintem elég egyértelmű, hogy az MNB az alacsony kamatot próbálja tartani, amíg lehet, ergó a forinttal a jóég tudja, mi lesz…

  Ezért kell több devizában benne lenni – bár bevallom, én nem számítottam ilyen hirtelen és főleg tartós 320 fölé kerülésre, ezért kicsit engem is odapörköltek most, mint a többi spekulánst, aki a forint erősödésére fogadott… 🙂 Aztán szépen megpörkölik azokat is, akik a gyengülésre fogadnak tőkeáttétellel, így megy ez… 🙂

  , a tartósan és stabilan 350-es EURHUF azért sok mindenkinek fájna, pl. az import áruk (ami elég sok minden, lássuk be) forintban ugye 10%-kal mennének fel…