Utalás Wise-on keresztül

Tegnap el kellett utalnom 6,5 millió forintot a bankszámlámról négy helyre. Elkezdtem felvinni az utalásokat, amikor félúton rájöttem, hogy milyen balek vagyok.

A négy utalásra csak a tranzakciós adó kevés híján húszezer forint. Ennyi büntetést kell az államnak fizetnem, mert banki átutalással fizetek a gazdaság fehérítése érdekében.

A tranzakciós adó 0,3% minden utalásra. Azonban az adó felső határa utalásonként hatezer forint.

Úgyhogy elutaltam az egész összeget egyben a Wise számlámra hatezer forintért, majd onnan elutaltam négy helyre darabonként 85 forintért, tranzakciós adó nélkül.

(Arról már biztos tudsz, hogy bevezette a Wise a normál magyar bankszámlaszámot, úgyhogy rendes magyar számlaszámként üzemel már egy ideje, belföldi utalásnak minősül, ha oda vagy onnan küldesz forintot.)

Transferwise magyar bankszámla

Közel 14 ezer forintot spóroltam egyetlenegy alkalom alatt.

(S most felmerül a kérdés, miért nem eleve oda kértem ezeket a pénzeket. Ennek az az oka, hogy van egy hátulütője a Wise-nak: bár rendes magyar bankszámlaszám és úgy is viselkedik, de határon átnyúló szolgáltatás (ezért tranzakcióadó-mentes) és a SWIFT kódja, ami a nemzetközi utaláshoz kell, az nem magyar.

Azonban nagy cégeknél a rendszerben fel kell vinni a SWIFT kódot is és ott kiabál a rendszer, hogy a számlaszám országkódja és a SWIFT kód nem egyezik. Úgyhogy céges utalásoknál általában a magyar bankszámlaszámomat adom meg, kivéve a kisebb cégeket, mert azoknak nincs ilyen agyonkomplikált utalási rendszere. Általában a nemzetközi multiknál szokott fennakadni a Wise számlaszám.

Amire vigyázz még, ha mindenféle helyről kapsz pénzt, azt ne a magán Wise számládra kérd, hanem nyiss Business számlát, mert egyébként egy idő után letiltanak, ha magánemberként túl sok utalást kapsz mindenféle helyről.

(Ugyanannyiba kerül a Business is, mint a magánszámla, csak az elején kell valami 6-7 ezer forintot pluszban befizetni, mert ellenőrzik a vállalkozásodat. Egyébként szintén 85 forintért utalsz forintot és eurót is gombokért és ugyanúgy nincs havi díj.)

Transferwise céges számla: spórolj tízezreket belföldön is

S el mertem-e ennyi pénzt utalni egy online számlára? Igen, a Wise-ra igen, mert az már sok éve nyereségesen működik és egyébként is csak perceket töltött ott a pénz. Nem használom arra, hogy milliókat parkoltassak ott hónapokon át.

Revolutom is van és szeretem is, de azt csak arra használom, hogy feltöltöm alkalmanként 80 ezer forinttal és azzal fizetek a boltokban. Így nem úgy néz ki a bankszámlakivonatom, mint egy áttekinthetetlen dzsungel a sok kis apró vásárlás miatt,  hanem csak a Revolut feltöltések jelennek meg a rendes bankszámla-kivonatomon.

Ezen túl további biztonság, hogy ha bárki megszerzi a kártyámat vagy a kártyaadataimat, maximum azt a százezer forintot tudja ellopni, amit a Revoluton tartok. Ezért remek dolog a Revolut is. Viszont a Revolutnál nem jutott volna eszembe, hogy milliókat átfolyassak rajta.

Nem kell velem egyetérteni, ez csak az én véleményem. Ha te maradék nélkül megbízol benne, rendben van. Én nem szeretem az olyan pénzügyi szolgáltatókat, se brókereket, se bankokat, se biztosítókat, amelyek csak online léteznek. Ha ezen túl évek óta veszteségesek, akkor különösen nem.

Lekapcsolnak egy szervert valahol a távolban és onnantól futhatok a pénzem után vagy ha bármi probléma van, senkit nem érek el, ha ők nem akarják. Inkább fizetek többet egy banknak, brókercégnek, de tudjam, hogy bármikor bemehetek egy irodába, ha online nem sikerül megoldani egy problémát. Ha ott sem sikerül megoldani, még mindig rájuk küldhetem a pénzügyi felügyeletet.

De még egyszer, ez csak az én véleményem. A lényeg, ha van Wise számlád, ilyenkor jusson eszedbe, hogy ne fizess annyi utalási díjat, ha már nem muszáj.

Share

78 hozzászólás

 • Trixi
  Segítség kérés.
  Pár napja nem tudok Erste kártyáról Revolutra feltölteni, George szerint megy az utalás, de a 3ds azonosítást hiányolja a Revolut így nem fogadja a pénzt ( nem is kerül levonásra az Erste számláról).
  Mi a teendő? Eddig működött.
  Köszi!
 • Megtakarítós
  Szia,

  igen, biztos vagyok. 🙁 Magyarul írta ki, felugró ablak, mint amilyenben most hirdetik, hogy menj át Revolut Bankra. Azt írta, hogy a gyakori utalások a házirenddel kapcsolatos dolgokba vágnak, mert a hitelkártyákkal kapcsolatos utalási dolgok tiltva vannak. (Nincs hitelkártyám, nem erről volt szó, de gondolom valaki játszik ilyenekkel). Mindenesetre most nem merek ezen keresztül utalni és ez sajnos elég nagy érvágás nekem 🙁

  Nem gyakran használom ezen kívűl a revoltut-ot, pár havonta cirka 100 ezer forint értékben. (ha éppen külföldön vagyok)

 • Blend Ahmed
  Esetleg így? otpbank.hu/static/portal/sw/file/LAK_Bankszamlak_H_20211201.pdf

  Pl. az OTP-nél a netbankban megadott eseti utalás bankon kívül belföldre forintban: 0,2% (min. – /max. 6 000 Ft)
  Rendszeres utalási megbízás bankon kívül forintban: 155 Ft

  Vagyis rendszeresként vesszük fel az egyszeri utalást is, majd miután az egyszer teljesült, akkor töröljük a rendszeres utalási rendelkezést?

 • attila
  alfa és a többiek, a revoluttal az a probléma hogy teljesen átláthatatlan logika szerint csinál problémát egy-egy utalással, én is tudok olyat akinek soha nem problémázik több milliónál sem de van akit hónapok óta nem enged utalni a saját néven lévő számlára sem, tehát kijelenthető hogy megbízhatatlan, ha wise-t használsz 24-48 órán belül minden problémát megoldanak. Na ezért kell fizetni érte ! Van nekik magyar telefonszámuk is hétköznap 13-17 h között ahol el is tudsz érni valakit.
 • Alfa
  :
  Nekem ezek voltak eddig hiba okok:
  1) kártya limit. Meg kell nézni hogy rendben van-e. Ha egyszer elrontod akkor up-to 24 óráig nem fogja a Revolut engedni, hiába emelted fel.
  2) Maestro kártya. Valamikor ősz óta a Revolut nem fogadja el. Augusztusban ment nekem utoljára.
  Másról nem tudok.
  De az ERSTE-től minden kitelik.
  Nyomi egy banda…
 • Kétkedő
  Biztos nagyon jók ezek az online számlák, de engem kicsit megrémít, hogy face-to-face ellenőrzés nélkül lehet teljes értékű számlához és kártyához jutni. Csak az adatok kellenek, meg az iratok fotói.
  Nem XXI. századi biztonság…
 • B.Csaba

  Nekem pont ez adja (majd) a sava-borsát. Itt a fórumon sokan spórolnak 1-2-3e Ft-ot (6m Ft-os ritkán utalnak emberek, talán évente 1x, nem szempont nekem a 20e Ft-os díj csökkentése, még ha elveimmel ütközik is), nekem pont a digitális dolgok tetszenek, amit a bankok évek óta nem tudnak meglépni. Nyilván nem fogok 30e euro-t egy wise számlán tartani (sokak szerint kp-ban sem jó, de most jobb helye nincs), de a pár100e Ft-os mozgásokhoz jó lesz a digitális világ. Nekem kicsit olyan mint az SMS és a Telegram közti különbség. Fancy és olcsóbb (még ha Telegram bot-ot üzemeltetek is szerver uptime figyelés miatt).
 • rotototor
  Nekem 1.5 hónapja egyszer csak nem engedte az erste bankkártyát használni wise utalashoz . Felhívtam az erstet és azt mondták, h nem küldi el megfelelően nekik a kétszeres hitelesítéshez az adatokat . Mondtam , h pár hete még sikerült , majd az összeg problémáját említették, de azt is sikerült megcáfolni.
  A megoldás az lett , hogy felvitték a számlámhoz “biztonságos partnernek” és azóta működik.
  Szóval szerintem bármit megpróbálnak , hogy tőlük utaljon az ember és ne más helyen keresztül…
 • Kétkedő
  .Csaba
  Oké, hogy fancy, de amikor benne van a pakliban, hogy mondjuk a tudtomon kívül, az adataimat felhasználva nyitnak egy ilyen számlát a nevemben, az több, mint ijesztő.
  Minden online csalás gyenge pontja a pénzhez való hozzájutás. Ha bárki nevére nyithatok számlát, és kártyát is szerezhetek hozzá, akkor ez az “akadály” kilőve. A rendőrség meg majd annál kopogtat, akinek a nevén van a számla, és nem is tud semmiről.
  Nagyon durva biztonsági rés ez.
 • Trixi
  @rotototor köszi a tippeket.
  A limit oké, a kártya MasterCard.
  Írtam nekik, de akkor holnap felhívom őket én is. Az a furcsa, hogy kb egy hónapja pár nap alatt milliós összeget is engedett, most meg semennyit. Az Erste oldalán még nem találtam semmit erről a 3ds azonosításról, miközben más bankoknál jött fel találat.
 • Kontra James
  Szervusztok!
  Ezenkívül a Wisére még nem jött inkasszó soha… ☺️
 • Bélányi
  A Raiffeisen Bank prémiumában nincs sem havi díj, ses utalási díj, sem tranzakciós díj.
  0 költséggel tudod fenntartani.
 • Szaky
  Nagyon OFF

  Az EP-ban lekötött összeg 10%-ra járó adókedvezmény a 150eFt felett jár vagy max ennyi?
  Pl: befizettem 750eFt-ot a teljes összeget lekötöttem akkor 150eFt + 75eFt-ot igényelhetek vissza?

  Előre is köszönöm és elnézést az OFF-ért 🙂

 • Indexkövető
  A PayPal-ról mit gondoltok, jó választás utalásokra?
 • Buzgomocsing
  Adott 2 pénzügyi szolgáltatás. Az egyik oldala, feltételei egész áttekinthetőek, nem hazudja, hogy ingyenes a pénzváltás, korrekt ügyfélszolgálata van, és a cég évek óta nyereséges. A másik zavaros hátterű cég, a feltételeket a súgó különböző bugyraiból kell összeszedni, ingyenesnek hazudja az átváltási díjakat, ügyfélszolgálat gyakorlatilag nem létezik, néhányan panaszkodtak, hogy olyan papírokat kér be, amihez semmi köze, és a cég csak (állítólag) nemrég lett nyereséges. Vajon a 2 szolgáltatás közül melyikre kattantak rá tömegesen (több százezren) a magyarok?

  Per pillanat 1 000 000 Ft-ért a Revolut 2738,85 eurót ad, míg a Wise csak 2729,13 eurót, ahol a díj euróba átszámolva 11,47 euró. Ha elhisszük, hogy a Wise tényleg középárfolyamon vált, akkor a Revolut-nak igenis van díja, hiszen a Wise díjak nélkül 2740,6 eurót adna.

 • Buzgomocsing
  A Revolut tényleg olcsóbb, kivéve hétvégén, kivéve ha túlléped a havi 350 000 Ft-os limitet, (mert akkor 0,5% a díj – kérdés, hogy az egész összegre-e?), és csak nagyobb összegeknél jön ez igazán ki. Az ingyenes pénzváltáshoz a 2 500 Ft-os havidíjas csomag kell, azaz annyi pénzváltást kell csinálni évente, hogy az éves 30 000 Ft-os díjat kitermelje a Wise és Revolut pénzváltási szolgáltatása közötti árkülönbség. Most 3 546 Ft a különbség millió forintonként, azaz a Revolut 8,46 millió forintnál lesz nullszaldós.

  Ha viszont nem fizetünk elő csomagra, évi 12 x 350 000 forintot válthatunk ingyen, ami 12 x 1 241 Ft-os (14 893 Ft-os) spórolást jelent a Wise-hoz képest.

  Olcsóság ide, vagy oda, én személy szerint nem adom oda a személyim adatait, és és a pénzemet kezelésre ennek a cégnek az előző kommentemben leírt okok miatt. Van olyan is, hogy méltóság…

 • FifiTheReal

  Max. 150eFt. A lekötést törd fel és kösd le újra januárban.

 • Karcsika
  @Indexkövető
  2021-12-06 at 13:56

  Paypal drága volt és lépten nyomon le akar húzni (előbb utóbb le is fog, senki sincs állandóan résen), én megszüntettem a számlám náluk.

 • Indexkövető
  Köszi Karcsika!

  A Revolut v a Wise éri meg jobban, bankkártyás feltöltés és fizetés ezeknél is megoldható, Wise-nál is van bankkártya?

 • Agika
  Szia! Írtad, hogy a wise számlát ellenőrzik forgalom (pénzbeérkezés) szempontból, ez más számlánál is (otp, mkb, stb) így van? Ha a fizetéseden kívül érkeznek rá utalások akkor azzal a bank fog foglalkozni? Milyen összeghatáron, vagy gyakoriságon túl? Köszi

  A törvény szerint a 3,6 milliónál nagyobb, nem általános utalásokat kell(ene) ellenőrizni. Meg persze az Iránból, Észak Koreából kapott pénzeket vagy a gyanúsan megugró forgalmat. De nem nagyon törődnek vele a bankok.

 • Karcsika
  @Indexkövető
  2021-12-07 at 08:34

  Revolutot én nem ismerem, sosem használtam, így nem tudom összehasonlítani a kettőt. Wise-vel elégedett vagyok.

  Van bankkártya Wise borderless számlához (MasterCard).

  Nem tudom biztosan, de azt hiszem lehet a Wise számlát tölteni bankkártyáról, de talán annak van valamennyi költsége.? Ezt meg kéne nézzem, én mindig csak utalok rá.

  Hátha jön erre valaki aki fejből tudja.

 • Zsolt
  @Megtakarítós: Igen, fenn lehet akadni a Wise rendszerén, és a kiút nagyon fájdalmas.

  Kb 2 éve engem és az összes ismerősömet akinek valaha Wise-on küldtem pénzt mindenfajta figyelmeztetés nélkül kitiltottak. Az ügyfélszolgálat nagyon kedves hangon mondta el minden alkalommal hogy nem tud segíteni, a számlákon tartott több millió forint megtakarítást sehogyan sem lehetett elérni.

  Picit több mint fél év, eleinte heti, majd később napi szintű reklamáció, és a britt pénzügyi ombudsmanhoz leadott panasz után végülis sikerült a pénzeket visszakapni, de indoklást, kárpótlást, vagy akár csak egy írásos választ sem adtak.

  Annak idején a panaszomat az MNB felé is elküldtem, de – érthető módon – fennhatóság hiányára hivatkozva nem foglalkoztak vele. Ügyvédi levélre sem a Wise londoni címéről sem a tulajdonosoktól nem jött válasz. A magyar címükre küldött levél “címzett ismeretlennel” visszajön.

 • Zsolt
  @Belavoltam: A Wise support egyébként tökéletesen beszél magyarul, sőt az egyik legnagyobb support centerük Magyarországon van.

  Sajnos nem a supportos kollégákkal van baj, hanem a hatáskörükkel meg azzal ahogy a Wise a “pénzmosás gyanús” eseteket kezeli.

  Ha véletlenül kivesz az AI vagy valamelyik humán ellenőr akkor neked reszeltek. A supportnak parancsba van adva hogy ilyenkor nem segíthet, a “pénzmosásos csapat” meg többhónapos lemaradásokkal dolgoz fel bármit, és leginkább először lő majd utána sem kérdez.

  Sem hivatalos iratok sem más nem hatja meg őket. Leginkább úgy zárják le a pénzmosásos eseteket hogy visszautalják a pénzedet, de ennek a feldolgozása is több* hónapot vesz igénybe.

  (*Hivatalosan is legalább 3-at, mert 60 munkanapot ígérnek “because of the way we are regulated”. Ennél bőven több is lehet…)

 • ep lekotes
  Szerintem nem jo ha feltorod es januarban kotod le, mert ugy tudom h az uj befizetest lekotve jar a visszaterites, januarban mar nem lesz uj befizetes az ideid. Ugyfelszolgalatot kell megkerdezni.
 • Moltiszanti
  és mindenki!
  Azt azért vegyétek figyelembe, hogy hiába fizettek a revolutnak a drágább csomagért, világosan le van írva, hogy annak ellenére, hogy a pénzváltás korlátlan és ingyenes, ez a történet nem a pénzváltásrol szól. Tiltják!
  Ha azt látják, hogy te forexezel a számlával akkor rosszul jarhatsz.
  Nem tudom, hogy mikor szólal meg a gyakorlatban az a csengő náluk mert nem próbáltam, de kizárólag az arfolyamnyereség elérése érdekében folytatott hasznalat nem welcome.
 • FifiTheReal

  Rosszul tudod, nem kell új befizetésnek lennie:

  Idézet az SZJA törvény 44/A. § (1) ba)
  ” az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a rendelkezése alapján elkülönített és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 24 hónapra lekötött – az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott – összeg 10 százaléka a lekötés adóévében, ”

  Link:net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv

 • Buzgomocsing

  A Wise-ba történő bankkártyás feltöltés díja kb. 0,5% – a banktól függ, hogy ezt átvállalja-e, vagy sem. (A CIB pl. nem). A feltöltésnél látszik a díjjal megnövekedett összeg. (A Revolut-nál meg volt valami kavarás, miszerint ingyen volt a top up, de utána ATM pénzfelvételnek könyvelték el).

  Hát ez nagyon szomorú. Úgy néz ki, ez az ára a fintech-ek olcsóságának. A “túl szép, hogy igaz legyen” ezek szerint itt is érvényesül.

 • Karcsika
  Követő
  2021-12-07 at 08:34

  Lásd

  Buzgomocsing
  2021-12-08 at 19:42