Csak egy olvasói levél

2017-07-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Edina írt egy levelet, amiről úgy gondoltam, hogy ösztönözhet másokat is, hogy megéri tudatosan kezelni a pénzügyeket.

Éppen elbocsátások vannak a cégénél, ő az egyetlen, aki nem izgul ez miatt. De következzen inkább az ő levele:

Szlovákiából olvasom Önt már pár éve, megnéztem a youtube található összes videóját és meg szeretném köszönni mindazt, amit Öntől kaptam.

A spórolási tippeket tartalmazó cikkekhez vissza-vissza térek pár havonta, hogy inspirációt és erőt szerezzek, ha esetleg eszetlenül költekezni lenne kedvem a plázában. 🙂 Még mindig sokat merítek belőlük.

A fősulit 24 évesen fejeztem be, ekkor volt körülbelül 2000 euró diákhitelem, melyet 10 évre osztott el az állam, 22 eurós havi fizetőrészlettel.Önnek hála kaptam az inspirációt, hogy minél gyorsabban legyünk túl rajta. Most 28 vagyok, még hiányzik belőle körülbelül 600 euró és a számításaim szerint decemberben végleg elfelejtem életem első (és a lakáshitelen kívül remélem egyetlen) kölcsönét.

Hatalmas sikernek könyvelem el azt is, hogy sikerült összeszedni a 6 havi tartalékot. Erről elmondanék egy történetet, melyet két hete éltem meg. A cég, ahol dolgozom, idén kisebb problémákkal küzd, nem sikerül teljesíteni az előírt pénzügyi tervet, a kollégáimon érezhető, hogy idegesek. Az egyik kollégámat a főnök behívatta, és közölte vele, hogy kapja össze magát, mert ha nem, akkor valószínűleg elbúcsúzunk tőle. Beszélgettem a sráccal, és elmondta, hogy a nyomás miatt egyre idegesebb, most nősül, lakáshitel a nyakán, nem tudja mi lenne, ha elveszítené az állását. Persze munkát kapna, de megint - nem akar akármelyik multiba elmenni, mégiscsak mérnöki diplomával rendelkezik, szeretné azt csinálni, amit eddig, amit tanult.

Megkérdezte, hogy én miért nem vagyok ideges egyedüliként a cégben. Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy ha arra kerül a sor, az én munkám is veszélybe kerülhet (asszisztensi és marketinges pozícióm van, semmi pótolhatatlan), mivel megvan a 6 havi tartalék, hat hónapig ugyanazt a nettó jövedelmet tudnám magamnak biztosítani, mint ami most is megvan, s még csak egy tollat sem kellene keresztbe tennem. és mivel olyan erős a munkaerőhiány Pozsonyban, hat hónap alatt csak az nem talál magának megfelelő munkát, aki aztán végképp nem akar dolgozni. A múlt hét végén értettem meg, mi is az, amit állandóan ír a cikkekben, hogy mi az a nyugalom, mi az a kézzel fogható pénzügyi szabadság. Amikor nem kell aggódni, hogy elviszik a fedelet a fejem felől.

Most a rövidtávú terveim között szerepel (a diákhitel lefizetésén kívül), hogy "pótolhatatlanná" teszem magam - felfrissítem a német ismereteimet, és a számítógépes grafikával, az adobe flash-sel is kacérkodom. 🙂
Igaz, csak egy szeletét emeltem ki annak, amiről ír, de természetesen a többi tanácsát s próbálom megfogadni - hogyan spóroljunk a nyugdíjra, a befektetésekről, hitelekről, hitelkártyákról írottakat, különösen hasznosak voltak számomra a piramisjátékos és unit-linked biztosításos cikkei is.

Eddig a levél. Egyszerű igazságok, amik sok fejfájástól megszabadítják Edinát: hitelek kifizetése, hathavi vésztartalék és önképzés. (Bár az Adobe Flash talán már idejétmúlt termék, de ez csak az én véleményem.) Remélem, sokan követik még Edinát ezen az úton és egyre kevesebben fognak aggódni a mindennapi megélhetés miatt.

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram