Csak egy olvasói levél

Edina írt egy levelet, amiről úgy gondoltam, hogy ösztönözhet másokat is, hogy megéri tudatosan kezelni a pénzügyeket.

Éppen elbocsátások vannak a cégénél, ő az egyetlen, aki nem izgul ez miatt. De következzen inkább az ő levele:

Szlovákiából olvasom Önt már pár éve, megnéztem a youtube található összes videóját és meg szeretném köszönni mindazt, amit Öntől kaptam.

A spórolási tippeket tartalmazó cikkekhez vissza-vissza térek pár havonta, hogy inspirációt és erőt szerezzek, ha esetleg eszetlenül költekezni lenne kedvem a plázában. 🙂 Még mindig sokat merítek belőlük.

A fősulit 24 évesen fejeztem be, ekkor volt körülbelül 2000 euró diákhitelem, melyet 10 évre osztott el az állam, 22 eurós havi fizetőrészlettel.Önnek hála kaptam az inspirációt, hogy minél gyorsabban legyünk túl rajta. Most 28 vagyok, még hiányzik belőle körülbelül 600 euró és a számításaim szerint decemberben végleg elfelejtem életem első (és a lakáshitelen kívül remélem egyetlen) kölcsönét.

Hatalmas sikernek könyvelem el azt is, hogy sikerült összeszedni a 6 havi tartalékot. Erről elmondanék egy történetet, melyet két hete éltem meg. A cég, ahol dolgozom, idén kisebb problémákkal küzd, nem sikerül teljesíteni az előírt pénzügyi tervet, a kollégáimon érezhető, hogy idegesek. Az egyik kollégámat a főnök behívatta, és közölte vele, hogy kapja össze magát, mert ha nem, akkor valószínűleg elbúcsúzunk tőle. Beszélgettem a sráccal, és elmondta, hogy a nyomás miatt egyre idegesebb, most nősül, lakáshitel a nyakán, nem tudja mi lenne, ha elveszítené az állását. Persze munkát kapna, de megint – nem akar akármelyik multiba elmenni, mégiscsak mérnöki diplomával rendelkezik, szeretné azt csinálni, amit eddig, amit tanult.

Megkérdezte, hogy én miért nem vagyok ideges egyedüliként a cégben. Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy ha arra kerül a sor, az én munkám is veszélybe kerülhet (asszisztensi és marketinges pozícióm van, semmi pótolhatatlan), mivel megvan a 6 havi tartalék, hat hónapig ugyanazt a nettó jövedelmet tudnám magamnak biztosítani, mint ami most is megvan, s még csak egy tollat sem kellene keresztbe tennem. és mivel olyan erős a munkaerőhiány Pozsonyban, hat hónap alatt csak az nem talál magának megfelelő munkát, aki aztán végképp nem akar dolgozni. A múlt hét végén értettem meg, mi is az, amit állandóan ír a cikkekben, hogy mi az a nyugalom, mi az a kézzel fogható pénzügyi szabadság. Amikor nem kell aggódni, hogy elviszik a fedelet a fejem felől.

Most a rövidtávú terveim között szerepel (a diákhitel lefizetésén kívül), hogy “pótolhatatlanná” teszem magam – felfrissítem a német ismereteimet, és a számítógépes grafikával, az adobe flash-sel is kacérkodom. 🙂
Igaz, csak egy szeletét emeltem ki annak, amiről ír, de természetesen a többi tanácsát s próbálom megfogadni – hogyan spóroljunk a nyugdíjra, a befektetésekről, hitelekről, hitelkártyákról írottakat, különösen hasznosak voltak számomra a piramisjátékos és unit-linked biztosításos cikkei is.

Eddig a levél. Egyszerű igazságok, amik sok fejfájástól megszabadítják Edinát: hitelek kifizetése, hathavi vésztartalék és önképzés. (Bár az Adobe Flash talán már idejétmúlt termék, de ez csak az én véleményem.) Remélem, sokan követik még Edinát ezen az úton és egyre kevesebben fognak aggódni a mindennapi megélhetés miatt.

 

Share

160 hozzászólás

 • Szabó Dénes
  Adobe flash döglött, azt nem érdemes tanulni. A többire: szép!

  Kiszámoló: neked meg grat! Remélem az a video sorozat elkészül egyszer. Első két rész jó volt.

 • sz.krisz
  A Flash tényleg idejétmúlt, most a HTML5 a menő. De ezzel együtt tisztelet a hölgynek, mindegy mit tanul, amíg tanul.
 • Tamás
  Örülök ennek a posztnak, mert pont mostanában fogalmazódott meg bennem egy ehhez kapcsolódó kérdés. A hathavi tartalékos ökölszabály mindenféle bevételre érvényes? Ha teszem azt, 1 milliós havi bevételem van, akkor valóban érdemes felhízlalnom ezt 6 millióra?
 • Kiszamolo
  Tamás, hathavi kiadást gyűjts össze, ne hathavi bevételt.
 • Tóth Zsuzsanna
  HTML+CSS3 komboval es egy marketinges hatterrel jelenleg tenyleg potolhatatlan lenne – nalunk meg is tanulhatna 😉 En is rengeteget tanultam a penzrol ebbol a blogbol, ma mar nem aggodalmaskodom miatta, nincsenek hitelkartyaim, tartozasaim, csak megtakaritasom, koszonom!
 • Tamás
  Áh, efelett valahogy átsiklottam. Köszönöm.
 • Ahlan
  Hasonló sikereket mondhatok magaménak, bár kissé idősebb vagyok mint Edina a magam 49 évével. Elmondhatom viszont, hogy van 1 évre elegendő tartalékom, vannak megtakarításaim, nincsenek hiteleim, illetve szeptembertől újra iskolapadban ülök 🙂
 • graphite
  edx.org/course/html5-css-fundamentals-w3cx-html5-0x

  edx.org/course?search_query=HTML5

  HTML5 kurzus, hivatalos diplomát is lehet szerezni. Ugyanott, edx.org rengeteg tantárgyból lehet akár oxfordi diplomát is szerezni.

 • VLaci
  Nem értem ezt a rettenetes aggodalmat a hiteleken. A hitel önmagában nem jó és nem is rossz dolog.
  A lényeg a mértéke és a hitelen vett dolgok hasznossága. Általában egy hitelre vett nyaralás buta dolog lehet, hitelre vett esztergagép meg esélyes hogy jó beruházás.
  A tervezés, amit a kollegina csinál, az viszont jó dolog.

  A cégben a 24 havi kiadás-tartalékolása a norma, de most, hogy lejárt pár pályázattal vett lakás fenntartása, és kiadhatókká válnak, jelentősen le akarjuk vinni, mert az ingatlankiadás bevételei kvázi konjunktúrafüggetlenek, így fedezhetik a bérek nagy részét, kevesebb tartalékkal is.

 • Tinaturner
  Oxford az uj okj 🙂
 • István
  Na ilyen az, amikor egy értelmes ember megfogadja egy másik értelmes és hozzáértő ember okos tanácsait. Az élet így sokkal könnyebb, és nem utolsó sorban nyugodtabb. Köszi Kiszámoló az eddigi munkádat!
 • Robi
  Nekunk is megvan a 6 havi (meg mellette a tobbi megtakaritas befektetve havonta diverzifikaltan)

  Van egy kocsink, mivel a 12 km-es hegyi utat a busz 45 perc alatt abszolvalja mindenfele kiterokkel, bicajjal eletveszely, kozelebb koltozni nekem buko lenne, ezert az marad es azzal jar a nejem, de direkt kicsi fogyasztasu.

  En bicajjal es vonattal jarok dolgozni, termoszban viszem a fozott kavet, az elozo este megcsinalt szendvicseket es ebedet.

  A ingatlant eladtuk, alberletben elunk (mashol), mindent a foberlo javittat meg es ujit fel ha muszaj.

  A fizetesunk 65%-at eltesszuk havonta es kenyelmesen elunk a maradekbol. A felesegem most kapott emelest, megy a megtakaritasba, nincs okunk tobbet kolteni.

  Meg anyam kozuzemi szamlaira is jut.

  Ebben a tempoban 6 ev mulva, 48 evesen abbahagyhatom a munkat ha akarom, bar szeretem csinalni, igy majd eldontom mit szeretnek.

  Koszonjuk Miklos!

 • Marcsi
  Kedves Miklós!
  Személyes tanácsadásod nálam is sikeres.
  Sikerült visszafizetnem a lakás és autó hitelt, félre tenni 6 havi kiadásnak megfelelő összeget Cetelem számlán és még azon felül 7M Ft-ot (jelenleg ez is Cetelemnel, mert szeretném befektetni ingatlanba és azt kiadni). Kötöttem 5db LTP-t 4 évre és szeptembertől újra neki állok az angolt felfrissíteni (hogy miért csak szeptembertől? Mert akkor a gyerekek már bölcsibe, oviba és iskolába fognak járni, így minden nap lopok fél órát magamnak) és megtanulok mellé még egy nyelvet.
  Mind ezt 3 gyerekes anyukakent, egyedül.
  Ha nem nyitod fel a szemem, ma még mindig tele lennék hitellel és aggódva elnem életem.
  Köszönöm neked a biztonság érzetét, ami megfizethetetlen.
 • Marcsi
  Ami még kimaradt: a cafeteriát bölcsi és ovi díjra kérem, ezen felül nyitottam egészségpénztár számlát, amivel rengeteget sporolok, főleg a pelenkan (akciósan veszem a drogériában, végösszeg 10% kedvezményt is kérek rá, pénztárnál számlát kérek és bekuldom az egeszsegpenztarnak, így fele összegbe kerül a 2 pelusosom pelenkaja).
  Év végén pedig le fogom kötni az 500e Ft-ot az egeszsegpenztarnal, bár az meg nem tiszta, hogy ezt minden évben megtehetem újabb 500e Ft-tal az évközi befizetések felett? Próbáltam visszaolvasni, de nem találtam erre írást.
 • Hozzászóló
  Nekem is van lakáshitelem, de amíg a különféle fix állami támogatások összege magasabb, mint annak a kamata, én sem aggódok. (Ltp + önsegélyező pt + cafeteria elemként lakáshitel törlesztés adómentesen + a hitel összegének egy jó része TBSZ-en) Szerintem nem feltétlenül éri meg visszafizetni.
 • WransferTise
  @kiszámoló

  Volt régebben egy Hölgyről szó, aki Bp környékére költözött, belsőépítész volt. Vele mi van?

 • Kiszamolo
  Wrans, majd olvassa a kérdésed és jelentkezik. 🙂

  Néha szokott hozzászólni, de hogy pontosan mi van vele, nem tudom.

 • Ádám
  A flash halott és élvezi. Hagyd szegényt nyugodni.
 • naa
  Marcsi, őszintén gratulálok! 3 kis gyerekkel fogalmam sincs, ez hogyan lehetséges.

  A feleségemnek azt mondtam régen, ha velem valami történne, keressen egy jó privát bankárt és egy ügyvédet (adásvételekhez), és velük alakítson ki egy olyan portfóliót a hátrahagyott dolgokból, amiből ő és a gyerekek megélnek majd. Ezek után azt hiszem ezt módosítom: kezdje azzal, hogy elmegy Kiszámolóhoz tanácsot kérni…

 • Dani2
  Ha HTML és CSS, akkor egy kis JavaScript + jQuery is belefér még 🙂
  Viszont ha ez a vonal nem tetszik meg annyira, egy haladó Excel + vba + Access tudást elég hamar össze lehet szedni, és ez már szinte mágiának tűnne az irodában (ha a jelenlegi átlag Office tudást nézzük, ami legjobb esetben is a pivot tábla és a vlookup ismeretét jelenti 🙂 ).
 • Marcsi
  naa: nagyon szépen köszönöm.
  A legjobb az egészben, hogy még élveztem / élvezem is az okos kiadást, szinte egész nap Gazdálkodj okosan társasjátékot játszom 🙂
  Szerencsés a felesége, ha Ön előrelátóan gondoskodik a családról.
  Hogy én hogyan csináltam? Otthagytam a volt férjemet, aki folyton értelmetlenül és meggondolatlanul adta ki a pénzt, és Miklós átnézte a hiteleimet, biztosításaimat, bankszámláimat, kiadásaimat és bevételeimet egyaránt. Közben jegyzeteltem és minden pontot lépésről lépésre teljesítek. Vannak rövid (pár hónapos) és hosszú (max 1 éves) tervek, ezeket követem.
  A mindennapok költéseit pedig a mobilomra letöltött MoneyPro alkalmazással követem, amiből sokat okulok.
 • boma
  Kedves Marcsi! Gratulálok! 🙂 Miklósnak köszönjük a remek cikkeket, szerintem ezek lehetőséget adnak nekünk, olvasóknak az ingyenes tanulásra és az önmegvalósításra is!

  De…sajnos eléggé lehangoló sok ember hozzáállása a saját pénzügyi dolgához. A hitelekkel terhelt és máról-holnapra élő ismerőseimnek, amikor beszélek a kiszamolo.hu honlapról és a cikkekben szereplő megoldási alternatívákról, sajnos legyintenek… legyen szó a croissant/kv vásárlásáról a kedvenc kisboltban, vagy az Okos úr – Buta úr autót vesz témakörről. A legtöbben azt mondják, hogy “nekik az jár”, mert megdolgoztak érte. Egyikük még mindig reménykedik a Kairosban és most épp egy új kriptovalutában hisz… de amikor belekérdezek, látszik rajta, hogy fogalma nincs az egészről. 🙁

  Azok pedig, akik olvassák a honlapot, nos: nekik már rég megvan a hathavijuk…
  🙂
  Hajrá, Miklós, én még sok-sok cikket olvasnék… (Y)

 • digimini

  “En bicajjal es vonattal jarok dolgozni, termoszban viszem a fozott kavet, az elozo este megcsinalt szendvicseket es ebedet. A ingatlant eladtuk, alberletben elunk (mashol), mindent a foberlo javittat meg es ujit fel ha muszaj.”

  Szörnyű lehet így élni. Őszintén mondom és nem bántás nélkül, pontosan leírta azt a típust amitől én – túlzás nélkül – iszonyodom. Mindig felmerül a kérdés bennem: így minek?

  Az ingatlanról csak annyit, hogy nagyon meg tetszenek majd lepődni a végén, amikor ki tetszett fizetni egy lakás árát, és nincs mit az utódokra hagyni.

  @Erika: munkaerőhiány van, jól látja. Most.

 • bklement
  A jQuery is halott 🙂
 • siff
  Bocs, off, de azért leírom. Mi sosem használtunk eldobható pelenkát, egy mosható modern pelenkát 3 -4 000 Ft kornyékén már jó minőségben lehet venni, állítható a méretük, ahogy nő a gyerek, vettunk 15 darabot, egy nap elhasznált 4-5öt (nagyobb végtermékhez papírfogót lehet venni, ami aztan wc-n lehuzható, mukodik is a dolog ha nem megy a gyerek hasa) és mosasi költséggel mindennel egyutt 100 ezerből megvan 0-tól 2-2.5éves koráig a pelenkaköltség (és gondolom amugy ez is elszamolhato egpénztárra vagy önsegélyezőben). Ennek többszörösét költik el a szülők eldobható pelenkákra, pedig az még környezetszennyező is, és csak kicsivel kisebb macera (mi elsősorban a környezettudatosság miatt választottuk).
 • Okoska2
  A legnagyobb előrelépés: elfogadni a szemléletet, amit Miklós képvisel. Onnan már minden lépésről-lépésre le van írva a blogon, teljesen megcsinálható, mindegy, milyen anyagi szinten van valaki.

  Az a legjobb, hogy nem kell pénzügyi szakmán belülinek lenni, és mégis meg lehet érteni mindent, amire szükségem van. (Pl. bölcsész létemre simán eltársalogtam az ügyvéddel ingatlan/hitel/illeték ügyben a múltkorában, mikor lakást vettünk. Megjegyezte, hogy látja, tájékozott vagyok… mondtam, Kiszámolót olvasok!)

  Edinának, Marcsinak és persze mindenkinek további sikereket!!!

 • headset

  2017-07-20 at 20:50

  “Év végén pedig le fogom kötni az 500e Ft-ot az egeszsegpenztarnal, bár az meg nem tiszta, hogy ezt minden évben megtehetem újabb 500e Ft-tal az évközi befizetések felett?”

  Amennyi lekötetlen pénzed van, azt lekötheted és jár a 10% adóvisszatérítés.

  De arra figyelni kell, hogy az egészség-, az önsegélyező és az önkéntes nyugdíjpénztár 10 és 20%-os adóvisszatérítéseiből legfeljebb 150 ezret kaphatunk meg összesen.

 • Rhino
  Tok igazad van digimini! Ez mar nem spórolás hanem fillereskedes. Engem is sokan megszólnak, mert nem 3000ft os reggelikre meg auto hitelekre koltom a pénzem, illetve 2 honapig nem volt az uj hazban konyhánk, mert addig kellett varnom egy jo ajanlatra, de megspóroltam fel millat, kaja rendelésem meg max 50 pluszba volt a bevásárláshoz képest. Es olyanok, akik semmit nem ertek el az eletben. En sem sokat, de harminc éves koromra van egy 40’millas kp es hazam, ami 25 be áll, es eladas utan, megint veszek, felújítok, eladom. Két evente költözünk, de mindig jol veszek rs jol adom el. 6 milliosbol 5 ev alatt…es soha senkitől egy ft ot nem kaptam. Sajnos most nem megy az uzlet ugy, csak ezzel tudok fejlődni. Lenyegeben a spórolás es a fukarsag kozott van különbség, volt is rola egy jó cikk. (Bocs az ékezetek hiánya miatt telefonról irtam)
 • szocske
  Marcsi, gratulálok, szép teljesítmény.
  Egészségpénztár:
  összesen max. 150ezer Ft adókedvezményt kaphatsz minden évben.
  Befizetésre 20% lekötésre 10% jár.
  Ezt a 150ezret bármilyen mixben összehozhatod, lehet 750ezer befizetés 0 lekötés, 1,5M lekötés 0 befizetés*, vagy akár 500ezer befizetés 500ezer lekötés.

  *Ez azért pénztárfüggő, szinte minden pénztár előír min. befizetést, ha ezt nem éred el, van amelyik csak levonja a hozamból azt a működési ktsget, amit a minimumból is levont volna, de olyan is akad, aki ilyenkor zárolja a számlád, amíg be nem érkezik az elmaradt minimum díj.

 • Robi

  Szerintem te osszekevered a boldogsagot a vasarlassal.

  Pontosan melyik resze a szornyu? A tizedannyiba kerulo, de ugyanolyan finom kave kevesbe fancy bogreben?
  Vagy az, hogy telen-nyaron bicajjal megyek, amitol jobb az eronletem, a hangulatom?

  Esetleg a vonat? Ahol – amellett, hogy 28 perc alatt a melohely mellett rak le – olvasok, tanulok vagy zenet hallgatok a hangulatomtol fuggoen es nem kell egy masodik kocsit tartani annak minden nyugjevel egyutt?

  Mondok jobbat. Nem hasznalok liftet csak es kizarolag lepcson kozlekedek. Ha varosban vagyok akkor inabb gyalogolok vagy fogok egy berelheto bringat es azzal tekerek a celba. A mobiltelefonom Huawei es nem Samsung vagy Apple, mert szerintem az ar/teljesitmeny mutatoja sokkal jobb es nem bantam meg, amikor nem fizettem ki a brand felarat.

  Ha kedvem van veszek kavet, elmegyek etterembe vagy moziba, de nem KELL megtennem.

 • gcs85

  Sokat egyszerűsít az életen, ha elfogadjuk, hogy más emberek másmilyenek 🙂 Bizony vannak akiknek más a céljuk, vagy másképp élik az életüket, és még élvezik is úgy.
  Egy kicsit magamra vettem a megjegyzést, mert hasonlóképpen visszafogott életet élek. Albérletben, pedig lenne pénz sajátra, sétálok a munkahelyemre, mert megtehetem, hogy közel költöztem hozzá, kávézni nem kávézok ugyan 🙂

  Ön valószínűleg azt hiszi, hogy Robi életformája lemondással jár, és ő ezt mindennap szenvedésként éli meg. Szerintem nem (bár magamból indulok ki). Én például, nem egy cél (korai nyugdij, pénzügyi függetlenség) érdekében élek visszafogottan, hanem mert így esik jól. A remélhetőleg 10 éven belül pénzügyi függetlenség, csak mellékhatás, hab a tortán.

 • Robi

  “Az ingatlanról csak annyit, hogy nagyon meg tetszenek majd lepődni a végén, amikor ki tetszett fizetni egy lakás árát, és nincs mit az utódokra hagyni.”

  Nekem anyam olyan szegeny, hogy en fizetem minden szamlajat, hogy ne kerulon az utcara. A lakasaimat is anno sajat penzembol vettem, nem kellett szuloi segitseg.

  Nem igazan ertem, hogy ha a gyerekemnek a megfelelo vegzettseg elereseben tudok segiteni es eleget keres, akkor mi a fenenek kell nekem lakast tolni a segge ala. Masreszt azt sem ertem, minek kene roghoz kotni valakit azzal, hogy lakasa van. 10 ev alatt mar a negyedik orszagban elunk, mert ugy tartotta kedvunk es ebben nagy segitseg volt az alberletben lakas.

  Raadasnak a fizetesem 10 ev alatt meghetszerezodott ezeknek a koltozeseknek (is) koszonhetoen.

  Ha majd nyugdijba vonulok (esetleg 6 ev mulva) lehet vhol veszek vmit, de nem vennek ra merget.

 • FoX
  Sokszor én is megdöbbenek, hogy emberek mennyire buta módon spórolnak. A fillért próbálják megfogni, és a forintokat szórják. Az ilyen aszkéta életmód tud működni egy darabig, de idővel megöli a lelket.
  Nemrég valaki kioktatott a munkahelyemen, hogy miért veszek boltban ásványvizet, bezzeg ő milyen okos, mert a benti vízgépből hordja haza minden nap. Aztán a beszélgetés végén mondta, hogy ő még elszív egy cigit. No komment…
  Ugyanez az illető múltkor kinézett valami lámpát a neten, mert abban az üzletben 1500,-Ft-tal olcsóbb. De nem szállítják házhoz, ezért munka után elment érte autóval. A belvárosból a XVI. kerületbe. Gratulálok… És meg van róla győződve, hogy ő spórol… 😀 😀
 • Tibor
  @Robi: a koltozeseket hogy tudtad hitel nelkul megoldani? Hasonlo cipoben jarok, de egy koltoztetes horror osszeg itt nyugaton, es ott meg nem tartok hogy zsebbol kiperkaljak 2-3ezer eurot…
 • Marcsi
  headset és szocske: köszönöm, így már értem az egeszsegpenztaras példát. Akkor evvegen befizetem az 500e Ft-ot és le is kotom. A havi 40e Ft befizetesem 3 gyerek mellett rendszeresen el is fogy.
  Szintén jó megtakarítás lehet a kismama bérlet Budapesten.
  Mivel 3 gyereket 3 külön helyen teszek le (Óbudán, Alsorakoson és Pestujhelyen) őket autóval viszem el és az ovinal hagyom a kocsit, villamossal 9 megálló a munkahelyem. A kismama bérlet 3000 Ft, munkahelyen elszámolható, és így a munkahelyemen a parkolási díjat is meguszom.
 • Robi

  Ugy latom egy csonakban evezunk 🙂

  Igazandibol elfogadom azt, hogy nem erti vagy nem kedveli az eletformankat es nem is akarom ot rakenyszeriteni, hogy hasonlokeppen eljen es gondolkodjon.

  Nekem teljesen megfelel ha szamara mas dolgok fontosak, el nem vennem tole ezek elvezetet 🙂

  A mondandom inkabb az volt, hogy nem muszaj a konzumer tarsadalomba teljesen beilleszkedni ha az ember nem akar. Ez egy tudatos dontes volt a felesegemmel es eredetileg az volt a cel, hogy elerjuk a penzugyi fuggetlenseget es nyugdijba vonuljunk. Csak olyan valtoztatasokat vezettunk be, amirol azt gondoltuk, hogy eletunk vegeig kepesek vagyunk hozzaigazodni… aztan ez valahogy eletforma lett, amivel elegedettek vagyunk es elvezzuk a stressz nelkuli eletet.

  Sosem kell azt mondanom, hogy “ha kapnek 20% emelest, akkor…” vagy “vegyuk meg reszletre…” es hasonlokat. Es ez nagyon jo erzes:)

 • Robi

  Az asvanyvizzel mondjuk attol meg igaza volt 🙂

  Mellekesen kajat fozni a felesegemmel kozos esti program, a kavet reggel csinalom meg magamnak es neki is, hogy kedveskedjek. Neha mellecsempeszek egy kis kocka csokit (dacara a szigoru dietajanak, mert most epp ez a korszak van)
  Neha 10 perccel kesobb kelek, akkor o csinalja meg a kavet (es en kapok csokit 🙂 )

  A nyari reggeleken a bicajozas kimondottan frissito erzes es a kornyek gyonyoru.

  Ha venni kell valamit megbeszeljuk, hogy miert kell es mire es tenyleg kell-e es ha igen, akkor megvesszuk. Mindez nem akadalyoz meg abban, hogy havonta tamogassak alapitvanyokat vagy a heten elutaljak 25.000 forintot valakinek aki segitseget kert, mert mar nem volt semmi penze. Nem kolcsonbe, hanem ajandekba.

  Ez nem aszketa eletmod csak masmilyen.

 • Családfő
  Neken kifejezetten szimpatikus, amit Robi csinál – hisz pont, hogy telne neki bármire, mégsem szórja el a pénzét, miközben boldogan él. Utóbbi a lényeg. (Miközben ha digimini úgy boldog, ahogy ő él, akkor az is rendben van. Nincs szükség iszonyodásra, inkább nyitottságra és elfogadásra.)

  A levélíró Edinának és Marcsinak gratulálok, példa értékű a hozzáállásuk.

 • FoX

  Az írásom nem kimondottan neked szólt, csak a többi komment között tűnhetett úgy, hogy rád hegyeztem ki. 🙂
  Ahogy te csinálod, az tényleg egy életforma, amin teljesen fölösleges vitatkozni. Abban is egyetértünk, hogy Magyarországon rengeteg embernek van sajátlakás-fétise. Bár nekem is sajátom van, de nem fogadom el azt, hogy csak akkor ember az ember, ha saját ingatlana van. Főleg, ha huszonévesen aláír egy húszéves hitelt egy olyan lakásra, ami tíz éven belül nem lesz neki megfelelő. És abban az álomban ringatja magát, hogy sajátja van. Dehogy is van, a bankéban lakik.
  Ásványvíz…oké, nem muszáj megvenni, mert nálunk a csapvíz is elég jó, de hogy a melóhelyről hordjam haza, azt azért mégse…. 😀
 • Stanlee
  szerintem digimini arra gondolt, hogy a sajat ingatlan mennyivel jobb, mint az alberlet. Reszben igaza van, de amit nem vesznek a sajat ingatlant preferalok figyelembe: mi van ha koltozni kell munka miatt? Mi van ha a gyerekek kikoltoznek es kisebb kell? Mi van, ha a gyerek nem ott kepzeli el az eletet, ahol az ingatlan van? Eladjuk, persze, de az eladas maceras, sokaig all a penz benne, nem tudsz masikat venni rogton ha uj helyre koltozol, elertektelenedhet az ingatlan (igen, mert nem csak noni tud az erteke), fel kell ujitani, stb.

  Nem, nem azt mondom, hogy nem kell sajat, de nem minden aron kell sajat.

  Megengedhetnem magamnak a kajavasarlast, megis inkabb fozok. Kavet is vehetnek, de minek, ha tudok magamnak csinalni. Fillerbaszas? lehet, de itt is tud megtakaritani az ember valamennyit.

 • szocske
  , “evvegen befizetem az 500e Ft-ot és le is kotom. A havi 40e Ft befizetesem”
  Havi 40 az már eleve 480ezer/év, erre már ne fizess be +500-at, max. 270ezret, de akkor már azt se kösd le…
  Kivéve, ha ezt a havi 40-et nem te, hanem a munkáltatód fizetni cafetériában…
 • Kaizen
  @kiszámoló

  Mostanában dívik a könyvkiadás, ráadásul olyanok adnak ki könyveket, akik nem is konyítanak ahhoz, amiről beszélnek.
  Nálad viszont van egy hatalmas tudás, ami használható, ezt érdemes lenne összefoglalnod. És ezt nem azért mondom elsősorban, hogy milyen jó üzlet és mennyit kereshetnél vele, hanem mert sokunk véleménye szerint képes vagy valódi értéket az embereknek. Elindítottál egy folyamatot, érdemes lenne tovább fejlesztened! 🙂

 • Rafinha04

  33 évesen nekem is megvan a saját ház, több mint 10 millió a számlán és sose volt egy hitelem se.Ennek ellenére ugyanugy élek mint Robi(kávé, főzés, BKV-s közlekedés stb.)

  A különbség, hogy én ugyanigy éltem 10 éve mikor nem voltam sehol és most is, viszont nem érzem azt hogy bármi olyan dolog kimaradna az életemből, amit egy céges kávé, egy kocsi vagy egy éttermi ebéd plusszban adna. Ugyanugy járok szórakozni mint mások, de nem iszok 1000 HUF-os helyen sört, amikor megoldom 300-500-as helyen is(és most nem lerobbant késdobálo kocsmákrol van szo, hanem a köruton bármelyikben már lassan)

  A próbléma amit én látok embereknél, hogy az 1000 HUF os helyek(meg ebédek kávék stb) azok kellenek presztizsből, de semmi értékit nem adnak plusszban

  Röviden a helyzethez való hozzáálláson mulik az egész

 • tomzol

  Tetszett a hozzászólásod, ahogyan gondolkodsz.
  Én lakásvásárlás előtt állok, tudom nem épp a legjobb pillanat, eszem szerint nem is vennék lakást,hanem megvárnám a következő összeomlást és miután mindenki elad, akkor vásárolnék.
  A helyzet a következő: Kinéztem egy 26M körüli új építésű ikerházat Soroksáron egy épülő lakóparkban. Jövő december körül lenne a költözés. Úgy számolok hogy kb. 14 milliót tudnék beletenni, a maradék 12 millióra hitelt vennék fel. 20 évre változó kamatozással. Nyitnék hamarosan 2-3 LTP-t 4 évre és ahogy tudom mielőbb ki is csengetném a hitelt.
  Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy 120 ezer a ház albérlete rezsivel együtt két fővel számolva, tehát a rám eső rész 60 ezer/hó. Nem kell félnünk hogy megszűnik a fedél a fejünk felett, tehát nem ezért akarnék lakást venni, hanem párom már itt él 6 éve és gyakran pedzegeti hogy 2-3 év múlva gyerkőcöt saját
 • tomzol
  folyt köv:
  lakásba szeretne szülni. Évek óta aktívan figyelem az ingatlanpiacot és mind a két oldalt volt is tranzakció barátaim részéről,melyekben részt is vettem, szóval mindent mérlegelve azt látom, hogy ha csak a magyar helyzetet nézem, akkor a következő 1-2 évben még további emelkedés várható,mert nincs munkaerő az építkezéseken, drágulnak az építőanyagok és a sok hülye sajtó is csak olyan cikkeket ír,amivel szintén felhajtják az árakat. Ellenben az utóbbi hónapokban egyre többet olvasni hogy újabb és nagyobb világpiaci problémák jelei vannak…
  Szóval szívesen fogadnék néhány jó tanácsot, bár azt hiszem tudom milyen tanácsokat kapok,de örömmel fogadnám.
  Még arra is gondoltam az előbb egy olvasott hozzószólásból kiindulva, mi lenne ha a cégemre vennék egy lakást és airbnb-nék vele,magam csinálnám, szeretek emberekkel foglalkozni,nem okozna gondot hogy ki kell takarítanom.
 • tomzol
  folyt köv:
  bár tény, hogy befektetési célzattal sem látom jobbnak a helyzetem, azaz mivel annyira magasan állnak az árak,így az Airbnb sem feltétlenül akkor biznisz manapság a túltelített pesti piacon, csak a legjobb és legfrekventáltabb helyeken éri meg vele foglalkozni.
 • VAB

  Nekem teljesen OK, amit csinálsz (sőt), de az ásványvíz nekem is mániám. Arra bármennyit kiadok, csak ne kelljen a szlovákok/osztrákok/győriek tisztított pisijét (elég sok nitráttal dúsítva) innom. )) A ballonos vízzel meg úgy vagyok, hogy iszom-iszom de ugyanolyan szomjas vagyok utána. Akkor minek?

 • Gábor
  Valószínűleg mindenkinek meg van a maga története, de abban is biztos vagyok, hogy mindenki volt már anyagilag mélyponton, amiből aztán talpra állt és pluszos lett.
  Az én életemben is jelen volt a válás, csődbement vállalkozás, uzsorakamatos hitel és közüzemi tartozás, ami meg tanítót arra, hogy alkalmatlan vagyok vállalkozónak, így stabil alkalmazott lettem és azóta elértem (7év alatt), hogy minden tartozást kifizettem, vettem autót, egy kis nyaraló jellegű házikót és néhány milliós megtakarítást is felhalmoztam a számlámon. Könnyű volt? Nem! Mert sok lemondással járt, első években szinte csak szendvicsen éltem, pár évig csak egy szobát béreltem (negyvenévessen nehéz megalkuvás volt), de ez kellet, hogy rendezem az adósságaimat. Utána jöhetett a gyűjtögetés, húzni egy határt, hogy havonta max 70ezret költhettek, a többi megy
  Azóta már 120ezer a limit, de megtanultam jól beosztani a pén
 • Gábor
  ‘havonta max 70ezret költhettek, a többi megy….’
  Mármint a fizetésem többi része ment megtakarítási számlára.
  Ja és nem keresek milliókat, kicsit az átlagbér felett, de ehhez mint alkalmazottnak, le is kellet tennem valami pluszt az asztalra, hogy feletteseim ezt honorálják.
 • Robi

  Nagyon egyszeruen. Van eleg felretett penzem es minden honapban teszek meg hozza. Ha nem tudsz parezer eurot kifizetni valami varatlan eset okan, akkor kezdj el te is termoszban cipelni kavet es ebedet fozni magadnak es maris van havi 2-400 eurod. Par honap es nem gond a koltozes. Meg par honap es megvan a 6 havi tartalek, amit tegyel sparkontora es ne piszkald. Es utana johet az igazi megtakaritas.