Válság van?

Nagyon sok embertől hallom, hogy mekkora válság van. Olyanok is vannak, akik szerint a mostani válság nagyobb, mint a 2008-as válság volt.

Akik ezt gondolják, azoknak van egy rossz hírem: semmilyen válság nincs. Mármint a világban. A forint összeomlott, a magyar maginfláció hajszál híján 14% és komoly megszorítások vannak, de ez nem azért van, mert bármilyen válság lenne (már) a világban. Ez sajnos magyar csapás csak és ráadásul még ezt sem lehet válságnak hívni egyelőre. Bővebben ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Az Unió gazdasága az első és a második negyedévben is szépen nőtt, 5,4, illetve 4%-kal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. Ekkorát utoljára 1973-ban nőtt Európa gazdasága. Nem kifejezetten mélyrepülésre utaló adatok. Idén a második negyedévben 0,7% volt a növekedés három hónap alatt, amit egész évre kivetítve a lassulás ellenére is átlag feletti növekedést jelentene.

A munkanélkülisági ráta 6,1% uniós szinten, ami erőteljes, 1,2 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Nem csak a múlt évhez képest, de a megelőző hónapokhoz képest is csökkent a munkanélküliség. Ez is minden, csak nem válság.

Az eurózóna maginflációja 3,7%, ami lehetne kevesebb is, de nem tragikus. Az élelmiszerek 8,9%-kal drágultak egy év alatt az eurózónában, ami biztos kellemetlen, de túlélhető.

A nemteljesítő hitelek (vagyis a legalább 90 napja nem fizetett hitelek) aránya 2,06%, ami történelmi mélypont.

Az Egyesült Államok technikai értelemben recesszióba került, mert a második negyedévben 0,22%-kal csökkent a gazdaság, de nem véletlen, hogy ott sem hirdettek recessziót sem, nemhogy válságot.

A munkanélküliségi ráta ott 3,6%, ami történelmi mélypont. Nehéz recesszióról beszélni, amikor kínzó munkaerőhiány van. (5% alatti munkanélküliségi ráta a gyakorlatban munkaerőhiányt jelent.)

A hiteleket is rendesen fizetik:

A szomorú igazság az, hogy nemhogy válság, még recesszió sincs a világban. A világ jelenleg csak tart a recesszió lehetőségétől.

“De hát csökkent az amerikai tőzsdeindex 16%-ot idén.”

2008-2009-ben jóval 50% feletti volt a zuhanás.

“A kőolaj megfizethetetlen, 100 dollár felett van az ára.”

Igen, pont úgy, mint közel tíz éven át a kétezres években. Csak már olyan régen volt, hogy el is felejtettük, gond nélkül elkaristolt a világ 100 dollár feletti olajár mellett. Akkor az volt a normális.

“Na és a műtrágya? Ilyen drága még soha nem volt, éhen fog halni a világ.”

De volt már ilyen drága és akkor sem halt éhen a világ.

Jelenleg még jele sincs a válságnak. Problémák vannak, de ez még nem az.

Most kezd kijózanodni a világ egy 14 éven át tartó felelőtlen pénznyomtatás okozta mámorból, a bedurrant infláció miatt a jegybankok kénytelenek kamatot emelni világszerte. Most kezd ráeszmélni a világ, hogy az ingyenhitelek korszakának egy ideig mindenképp vége.

Elhalkult a zene, felkapcsolták a buli végén a lámpákat, most kezdik felfogni a világban, hogy egy korszak lezárult.

Itt tartunk most.

Sokan nem tudják, merre tovább, sokan attól félnek, hogy a 14 év mámor után következik a másnaposság vagy az elvonási tünet, ami nagyon fog fájni.

S lehet, hogy tényleg nagyon fog fájni hamarosan. Mert sok jel mutat arra, hogy igaz lesz a mondás, minél nagyobb volt a mámor, annál súlyosabb lesz a másnaposság is.

Nem azt mondom, hogy minden rendben van és azt sem, hogy nem csúszhat bele a világ egy komolyabb válságba is akár. Lehet, hogy néhány hónapon belül.

Csak annyit mondok, hogy a válság még nincs itt.

A fenti ábrákon is látszik, hogyan is néz ki egy valódi válság:

– 10% feletti munkanélküliség (2009-2013 között 10% felett volt a magyar munkanélküliségi ráta, három éven át még 11% felett is. Jelenleg 3,3% a munkanélküliek aránya itthon. Ma heteken belül találsz új munkát, 2010 környékén gyakran másfél év is kevés volt hozzá),

– Nemfizető hitelek aránya 10-15% felett (2015-ben közel 25%-át a hiteleknek nem fizették már legalább 90 napja, de az olasz adat is 18% felett volt. Most 4% alatti itthon a nemfizető hitelek aránya), a gazdaság zsugorodik és így tovább.

Valószínű, hogy a hét bő esztendőnek vége és még az is lehet, hogy most jön a hét szűk esztendő. De ebből a számok alapján még semmit nem látni.

Persze a számok csalókák, 1929 decemberében, de még 1930 nagyobbik felében is alacsony volt a munkanélküliség és a felszínen minden rendben volt. A folytatást már tudjuk a történelemből. Cikk erről:

Az 1929-es válság és a tőzsde

2008 augusztusában is mint a mérgezett egerek vették az emberek az új autókat 0% önerővel, 10 év svájci frankos hitellel, majd rá néhány hétre beütött a válság, amekkorát nem látott a világ már közel nyolcvan éve.

Tehát bármi megtörténhet és az is megtörténhet, hogy nem történik semmi komoly dolog. De még egyszer a lényeg: nem, ami most van, az még nem a válság miatt van, mert az még nincs. De még csak recesszió sincs, amiből nem feltétlen lesz majd válság. Egyelőre még csak recessziótól való félelem van és sok olyan dolog, amiből akár rossz dolgok is lehetnek.

Válság majd akkor lesz, ha egy évig nem találsz munkát, ha a hitelek negyedét nem tudják fizetni az emberek, ha senki nem akar vagy tud majd új autót venni, ha majd az emberek nem képesek fizetni a rezsit és hónap végén nem marad majd kenyérre sem pénz.

Addig csak problémák vannak.

Share

299 hozzászólás

 • nekapkoddel
  Nono, azért nem kell elhamarkodni, minek költözni, ha kényelmesen megélsz itt és független vagy, nem vagy rászorulva senkire? A gyereked írasd magániskolába (kezdj el félretenni rá 🙂
  Persze, szembejön az óriásplakát, de a médiában nem kötelező nézni a propagandát.
  Mindenkinek van rokona, ismerőse más politikai oldalról, azért – a nagyon elvakult és unintelligens eseteket kivéve – lehet normális kapcsolatot tartani, nem kell szóba hozni a politikát, ha reménytelen.
  Még támogathatod is a független sajtót például, csakazértis.
  Nem rossz hely ez, nem kell túldramatizálni, a hülyeséget nem kell hallgatni és annyi.
 • No para
  Azert az vicces, hogy 3 hete es azelott meg a millios fizetesek es 50-100 millios vagyonok es hurraoptimozmus volt itt s forumon. Kata es rezsinovekedes utan meg vilagvege…
  Nemar… 😀 a valsag max ott fog jelentkezni, hogy majd kevesebb autovasarlas, luxuscikk es utazgatas lesz a kov 1 evben… aztan jonnek az eus penzek es ujra porog minden. De amugy azt vagjatok hogy a tavaly elkezdett beruhazasok, fejlesztesek meg akar jovore is kitartanak.
  Munkaerohiany meg csak noni fog ha meg tobb ember fog elmenni innen, akik maradnak majd meg jobban fognak elni. Bezarnak az ettermek a munkaerohiajy miatt igen, nem is kell ennyi kavezo, etterem stb .
  Covidnal ugyanigy visszaestek a koltekezesek es vilagvege hangulat volt, na akkor volt letszamstopp, elbocsatas, fizucsokkentes, nyitott allasok szama felezodes, most semmi ilyen…
  Elkene olvasni a cikket mindenkinek, no para.
 • ÚrAzŰrből
  Szintén zenész, nekünk is elegünk lett, mi is külföldre költözünk. Én rendszermérnök, párom építészmérnök.
  Pedig még 2010-ben rájuk szavaztam, gyurcsányék elszámoltatásában különösen bíztam.
  Tévedtem.
 • Kalv
  Nem volt korábban egy cikk pont egy ilyen xy pillanatról, amire utólag rá lehet mondani, hogy ott kezdődött a válság (pl. 2008 Lehman Brothers)? Én el tudom képzelni, hogy utólag majd onnan számítjuk a mostani események kezdetét amikor az oroszok minden racionalitás ellenére megtámadták Ukrajnát, de az is lehet, hogy a következő napokban Tajvan környékén fog történni valami még durvább. Esetleg van valamilyen nem háborús esemény is a jelöltek között?
  (vissza is kerestem, érdekes majdnem egy éve volt és akkoriban még álmunkban sem gondoltunk háborúra: https://kiszamolo.hu/a-minsky-pillanat/)
 • Kalv
  Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek azokon a kommenteken amik az oktatás és az egészségügy állapotára meg hasonlókra panaszkodnak. Mintha ezek bármikor is jól működtek volna az elmúlt 30 évben. Egyébként is ezek olyan lózungok amik nehezen mérhetőek, nagyon szubjektívek. Nekem például pont pozitív élményeim vannak az elmúlt időben az egészségügyről: mindenhol időpont foglalás, rövid várakozás, felújított rendelő, szakszerű ellátás. Végre nincs hálapénz para sem és talán már el is felejtettük, de mindenki annyi covid oltást kapott amennyit akart.
  Akkor minden rendben? Azt nem mondanám, de ezt az egészségügy meg oktatás színvonala érvet szerintem engedjük el. A minden közgazdász által istenített Bokros idején talán jobb volt tanárnak meg orvosnak lenni?
 • IDSx
  van több árösszehasonlito-elemzö oldal is. Példa: német Lidl 1 liter Hohes C 1.89 helyett most 1.19, de más üzletekben 1 EUR/liter egységár is kifogható akcióban. Sajátmárkás 100% narancslevek alapból 1 EUR/liter.

  Sokat jártam Ausztriába egy idöben (covid óta kevesebbet), ami megmaradt 12-14 év alatt: a helyi viszonylatban drágábbnak mondhatœ Billa/SPAR-ban mindig 0.9-1.1 volt a márkásabb de kommersz 0.5 literes hazai láger (Zipfer Urtyp). Ez most is ennyi, itthon pariban kb a Dreher van, az 300 Ft. De rengeteg más termék meg olcsóbb vagy ugyanannyiért jobb minöség.

  régen mindig vittünk ki kaját-piát ha környezö országokba utaztunk (sielés, túra, bicajtúra), most már meg se eröltetjük magunk ha a szállás közelben van élelmiszerüzlet.

 • IDSx
  összességében jobban zavar engem is, több barátom is ezt emeli ki: itthon ha akarnék se tudnék sok termékböl olyan minöséget-választékot találni-venni, ugyanannyiért, mert nincs.

  ALDIba van egy 15 dkg csomagolt sonkaszelet, az egyetlen amiben értelmes (95% vagy ilyesmi) hústartalom van. Nincs egy éve hogy 499 Ft volt, most kerek egy ezres.

 • Álomország
  János ez melyik ország?Mert ennyit sehol nem adnak tudomásom szerint…de az internet sokat elbîr ugye…szerintem maradjunk a tényeknél.
 • IDSx
  sokaknak azt kellene megértenie (ide értve a magyar munkáltatókat is): nincs olyan, hogy valaki orvos, mérnök, stb. Állampolgárok vannak, akik idejükkel-energiájukkal-pénzükkel kitanulják az orvosi, mérnöki, stb. szakmát és ideális esetben életük során is továbbképzik magukat. Lehet meglepő, de ezt ők nyilván nem ingyen teszik (pont, ahogy egy vállalkozó sem szeretetszolgálatból vállalkozik), hanem egy jobb életszínvonal, magasabb társadalmi megbecsültség, stb. reményében. Csak azért, mert te is magyar vagy még nem jelenti azt: alanyi jogon jogosult vagy más tudására, miközben otthon lógatod a lábad.

  Igen, van az a szint, valahol a Maslow-piramis teteje fele, amiről te beszélsz; amikor az egyéni jóléted már stabil és vissza is adsz a társadalomnak. De az nem itthon van.

 • IDSx
  ma Magyarországon nyelveket beszélő, diplomás, EU-szinten is versenyképes szakmával bíró értelmiséginek lenni szinte ciki. Várni kell a sült galambot, tartani magunk elé a nagy magyar pajzsot, közvetlen a “dehát nekem gyerekem van” ultimate érv mellé…érdemes akár csak itt is megnézni a kommenteket, milyen köpködés megy az értelmiségiekre, mióta “szűkösebb” idők vannak, de szerintem a nagy többség napját se tudja, mikor ült le utoljára egy szakkönyv vagy e-learning elé a szakmájában.

  A magyar kormányok üzenete jó ideje az: Magyarországon ezekre a szakemberekre nincs szükség. Nincs érdemi eü beruházás; a külföldi multiknak a mérnöki-technológiai munkák jó része kimerül az üzemeltetgetés-karbantartásban; stb. Miért maradna itthon, akinek ez nem elég vonzó?

 • IDSx
  hazafiságról beszélsz, de közben már a vidéki fiatalok legelső dolga is minimum Budapestre vagy valamelyik nagyvárosba költözni akár munka, akár tanulmányok miatt – még ha ez az anyagi lehetőségeik határa is. Nyilván nem lesznek jó lehetőségek, beruházások ott, ahonnan a fiatalok eljönnek, mert semmiféle vízió nincs eléjük rakva, és nem naivak: ha nem volt 3 évtizedig, akkor majd nem most lesz hirtelen. Büszkeséggel meg lokálpatritozimussal nem lakik jól az ember.

  A magyar tudósok szinte kivétel nélkül, de az élsportolóink jó része is külföldre kellett menjen és megy a mai napig, ha érdemi eredményeket szeretne elérni. Borzasztó büszkék vagyunk rájuk, de valójában a magyar társadalomban felnevelkedés ELLENÉRE értek el / érik el sikereiket, nem miatta.

 • IDSx
  a történelem során bármilyen hódítás, népvándorlás (a honfoglalásunk is!) az adott korban tettrekész, releváns tudású-képességű emberekkel indult. Nem a köznépet küldték az Újvilágba sem, ahogy őseink is egészen biztosan nem a legjobb embereik hagyták hátra Levédiában. Értelmes nemzetek már régóta rájöttek: belterjes büszkeségből nem lehet sehova se jutni, nem feltétlen gond az, ha “fiaink” világot látnak.

  Te magad írod: a fideszre szavaztál. A Fidesz egy jobboldali párt, és mint ilyen: társadalmi adottságként kezeli az egyenlőtlenségeket. (Sőt, a Fidesz kifejezetten sokat tesz a társadalmi egyenlőtlenségek erősítéséért) Te mégis azt várod el: a diplomás, fiatal, tettrekész értelmiség viselkedjen baloldaliként – egy erősen szélsőjobb közegben, egy igazi xenofób, kisstílű társadalomban, széllel szemben hugyozva. Nem tudom, mit szedsz, de adj nekem is belőle 😀

 • IDSx
  naigen, gondolatai itt a tipikus magyar, tanult tehetetlenséget tükrözik: aki tud és akar tenni, az oldja már meg az ország gondjait (mindazon tényezők ellenére is, amik alapján az ország NEM szeretné hogy ezek meg legyenek oldva) – ő inkább hátradőlne, jó a langyos pisiben tapicskolás, “ezt szoktuk meg, ezt ismerjük, különben is minden más is ugyanilyennek tűnik”.
 • UKbanDolgozoMagyar
  : az UKban hivatolosan 17% az elelmiszer inflacio viszont a legtobb (nem karos termeken mint pia, cigi, csipsz) nulla altalanos forgalmi ado van ezert a bevasarlas nem akkor tetel. Ha rendelsz kajat vagy ettermezel, na az draga (£10 egy paki friss pizza, £35 egy Dominos)
 • Beaver321
  Fentebb valaki írta, hogy kis hazánkban az ellenzék jelentős részben a Fidesz fiókszervezete. Nekem is ez az érzésem, hogy valójában a fidesz alkotja meg már nagyon nagyon régóta a saját kis ellenzékét, lehetőleg minél unszimpatikusabb és bárgyúbb alakokból. Ezt igazolta nemrég az egyik Fidesz párttag kollégám is, aki sejtelmesen mosolyogva csak annyit mondott, hogy “a Fletóra mi nagyon nagyon vigyázunk”…
  Jól keresek itthon, a külföldre költözés nekünk anyagi és szakmai visszalépés lesz, de apósoméktól fröcsög a gyűlöletteli propaganda (“nehogy az unokámnak migráns vagy buzi legyen az osztálytársa”), sógorom pedig pedig brüsszelieket szeretne gyilkolászni. Bakker itt nem nőhet fel a fiam, ez egy fertő. Minden hátrány ellenére mi is az emigrálás mellett döntöttünk.
 • nyman
  Építőiparban dolgozom. Több tizmilliárdos volumenben épít a cég..

  Amit lehet érezni, hogy egyes alapanyagok ára – fa, acél, kőzetgyapot stb. – esik. Acél kb. 40-45%-al esett az elmúlt pár hétben. Az okok között lehet.
  – Esik globálisan a gazdaság, csökken a kereslet
  – Mindenki elkezdett betárolni az év elején, most már visszaesett a kereslet az áltagos normál szintre (WC papír effektus)
  – Az orosz árú megtalálta a kerülőutat Indián, Kínán stb. keresztűl.
  – stb.

  Egyre több cég jelentkezik munkáért, korábban ajánlatadásra sem volt kapacitás. Ez persze lokális, itt az állami beruházások megnyírbálása is benne van, hogy vannak kapacitások.

  Azért vezetés közben hallgatok pár külföldi online adót. Én nem mondanám fényesnek a helyzetet máshol sem.

  Érdemes az EUR-USD árfolyamot is nézni. Annyit gyengült kb. az Euró az elmúlt egy évben a dollárhoz képest, mint az EUR-HUF viszony.

 • Husz János Puszita
  @Álomország

  Ausztria, de te biztos jobban tudod, mint az osztrák Finanzamt. 😀

 • valszám
  off: a rezsi témában már nem folyik diskurzus, ezért ide:
  Létesíttetett valamelyikőtök H tarifás mérőórát utólag, a már szabványosított mérőszekrénybe? Mi a költsége, mert ezt sehol nem találom szolgáltatónál, és különböző topic-okban. Köszönöm
 • tumpara
  Kalv: jogos, az eü és az oktatás mindig is rossz volt, de a Bokros-csomag idején nem tudtak annyian és olyan egyszerűen kivándorolni az emberek. Keveset kerestek, de voltak. Most masszívan fogynak. Előbbinél minimum szinten el lehet evickélni, amíg jobb nem lesz a helyzet, mondjuk egy világgazdasági konjunktúra megérkezéséig. Utóbbinál nincs mivel.
 • Nacionalista

  Aki a szakmájában ambíciózus és nem elég a langyos víz (kevés pénz, de legalább nem kell dolgozni), annak eddig is arra mutatott a pénzügyi matek, hogy nyugatra kell menni, jobb életszínvonalat lehet teremteni. Ezt nekem eddig kompenzálta a család, a barátok, az anyanyelvem, a gyökerek, maradtunk.

  No most ha fizetned kell a magánovit, magánsulit, magánegészségügyet, elit helyen lakást hogy teremtsél magadnak egy buborékot amibe nem szűrődik be ez a sz*r, az nagyon-nagyon drága, annyival kevesebb marad a nyugdíjadra… Közben meg frusztrálna a tudat, hogy az adómból pénzelem a NER nyaralásait, a leadózott pénzemből fizessek meg még pluszban a közszolgáltatásokért.

  Nálunk is betelt a pohár, a jövő évi szilvesztert már külföldön fogjuk tölteni. Én elengedtem ezt az országot. Segíteni csak azon lehet, aki maga is szeretne változtatni.

 • nyman
  “A 21. század lázadói nem forradalmat csinálnak, hanem elmennek. ”

  A 20 századiak is. Többször leírtam már, hogy mentem már külföldre. Egyetemre és dolgozni is. Volt kanadai tartózkodási engedélyem is. Ma mégis Mo-n.

  Amit viszont csináltam, hogy soha nem kürtöltem telibe sehol, hogy mit fogok csinálni. Hanem utólag, amikor már megcsináltam. Volt több tucatnyi opció, próbálkozás, rengeteg sikertelen, sok kudarc. Nem adtam meg a lehetőséget arra, hogy körbe röhögjenek.

  Az áprilisi választás óta (is) rengeteg ismerősön erről beszél, hogy megy. De még itthon vannak. Néhány emberről hallottam, aki tényleg meglépte.

  Nem tudom nálad mi a matek, de én azt számoltam, hogy évi 70-80 ezer euróért és 400 forintos árfolyamnál még jelenleg nem éri meg elmenni. Ha kivonom a megélhetés költségeit, nem marad több pénzem a hónap végén. Kb. erre van reális esélyem. Talán 90-re.

 • LSV
  “egészségügyről: mindenhol időpont foglalás, rövid várakozás, felújított rendelő, szakszerű ellátás. Végre nincs hálapénz para sem és talán már el is felejtettük, de mindenki annyi covid oltást kapott amennyit akart.”

  Időpont foglalás: Mi két gyerkőcnek intézünk időpontokat, általában 2-3 hónapra kapunk. Szóval igaz, időpontra megyünk (akkor is lehet 1-2 óra csúszás ami belefér), de mikor. Most iskolához kellene papír, állami kórház novemberi időpont, magán okóber vége (az iskola meg szept. 1.-jén kezdődik)…
  Amíg nincs baj, vagy nem tartósan beteg valaki, addig akár tök jó is lehet az egészségügy kívülről.

  Mindenki annyi covid oltást kapott amennyivel megtarthatta a munkáját, nem annyit amennyit akart. Igaz vannak olyan szerencsés kivételek akinek a munkája is megmaradt úgy hogy nem oltatott.

 • nyman
  A 100 dollár feletti olajárra emlékszem. Az olajpalát kb. innen éri kitermelni. 2006-2007-ben Írországban voltam, ott is futott a szekér 2007 év végéig rendesen. De tele voltak az álláskereső portálok kanadai olajos melókkal. Volt olyan hirdetés, hogy százas(!) nagyságrendben kerestek csőszerelőket, hegesztőket. Közel keleti lehetőségekkel is rendszeresen csörgött a telefon.
 • Zabalint

  “a legtöbbjük hidd el, hogy ugyanúgy azt szeretné, mint Te vagy én, hogy az neki és az országnak is jó legyen. ”

  Régebben én is ebből indultam ki, ma már nem. Ha így lenne, akkor lennének témák, amiben a Fideszes szavazók is tömegesen tiltakoznának, csak ők nem kormányváltást követelve, hanem pusztán az adott döntés megváltoztatásáért. De nem ez történik, hanem az, hogy ahol a legdurvábban kilóg a lóláb, ott is a tiltakozó ellenzékieknek mennek neki. Ugyanez igaz a szélkakas jelenségre, amikor irányt vált a kormány, akkor a szavazók nagy része megy vele, és ugyanarról alkot a korábbival ellentétes véleményt. Nem mondja azt, hogy az új irány nem tetszik neki. Ha legalább a szándék meglenen bennetek, hogy az országnak jót akartok, akkor kritikusak lennétek a saját oldallal is. Nem, nem jót akartok, hanem őket akarjátok, legyenek bármilyenek is, és másokat meg nem, ennyi.

 • Zabalint

  A Fidesz már rég nem jobboldali párt, a szavazói sem azok, inkább szélsőbal gazdasági tengelyen, kombinálva némi feudális maradvánnyal.
  És ez nem újdonság, már régebben is látszott, már 2002-ben is a rezsidemagógiát tolták, de akinek akkor még nem esett le, ott volt a hülyenépszavazás, aztán a manyup államosítás óta nevetséges ha valaki a Fideszre szavaz, de jobboldalinak vallja magát. Maradjunk annál, hogy kommunisták, csak olyan komcsik, akiknek erősen maguk felé hajlik a keze (nem mintha a régi komcsiknál ne lett volna valójában így, tisztelet a kivételnek).

  Orbán Viktor szélsőséges liberálisként kezdte (Imára csuhások megvan még?), aztán rájött, hogy az akkor erős szintén liberális SZDSZ mellett nincs esélye, viszont az MDF bukása miatt támadt egy piaci rés a konzervatív jobboldalon, így egy nap alatt konzervatív jobboldalivá kiáltotta ki magát Viktor.

  Aztán rájött, hogy Kádár még jobban eladható, ezért egy perc alatt latin-amerikai értelemben is erős populista baloldalivá vált.

  De a szélsőjobbon is lehet még halászni, ezért göbbelsi fajelméletet is hirdet.

  Orbán nem jobboldali, nem baloldali, nem szélsőjobbos és nem liberális, egyszerűen bárhová odafekszik, ahol hasznot remél.

 • nyman
  OFF

  “Létesíttetett valamelyikőtök H tarifás mérőórát utólag, a már szabványosított mérőszekrénybe? ”

  Most csináltatom a mérőhely szabványosítást, de teljesen új minden. Nekem 610 ezer volt, de azért mert dupla mérőhelyet csináltam. Ebből maga a “műanyag doboz”, amibe a mérő kerűl 150 ezer forint és hetekig kellett várni. A fenti költséghez jön még a közműfejlesztés, ha kell, ami 3600 + ÁFA amperenként és a mérő felszerelése, ami tizenezer forint.

  Ha a mérő helye már ki van alakítva, megvan a H tarifásnak is a helye, akkor szerintem néhány tizezer forint, ha csak kábelezés és ennek a munkadíja van. Ha kell a doboz is, akkor plusz egy százas.

  Az MVM oldalán ott vannak minősített szerelők elérhetőségei, akiktől tudsz ajánlatot kérni.

 • Dani

  Szamomra egyeterlmuen nevetseges,h sajat tapasztalatbol v epp mikrokornyezetbol, totalisan komolyan ki mered jelenteni,h rendben vannak ezek az agazatok. Egyebkent nyilvanos adatokbol elerheto,h mennyire leszakadoban vagyunk es az elmult 12 evben ez felgyorsult.

  Az meg a kedvenc ervelesei tipusom,h hat esdig se volt jo, akkor most mit nyuszitunk.
  Ez egyenlo azzal,h lop a fidesz, majd a masik oldalrol az a valasz jon,h hat a masik oldal is lopott.

  Gratulalok, ilyenek miatt van 2/3 es tart ott az orszag, ahol. Akik kikoltoznek, pont azert teszik, mert jo resze itthon is meg tudna elni, de a kornyezet, tarsadalom es a berendezkedes az elhetetlen es vedhetetlen.

 • IDSx
  idösebb, vidéki, föképp nyugdijas rokonaim ultimate érvelése: “ezekröl legalább tudjuk is hogy lopnak, de legalább..” – és felsorol tipikus látványberuházásokat a faluban, ahol az átlagéletkor 75 és a halál között, se posta, se orvosi rendelö, a presszó is már csak EU forrásokból marad fent. De van új focipálya, öregfiúk szebb gyepen tudnak épp csak nem kiesni megye3/B-böl is, mint a szomszéd nemfideszes falu csapata. Meg biciklút ki a pusztába, a mezö közepére tákolt “kilátóhoz”, cirka 200 misiért, mint turisztikai attrakció fejlesztés 🙂
 • beetle
  Hasonlóak a mi számitásaink is, anyagilag visszalépés lenne távozni.

  “Akik kikoltoznek, pont azert teszik, mert jo resze itthon is meg tudna elni, de a kornyezet, tarsadalom es a berendezkedes az elhetetlen es vedhetetlen.”

  Tökéletes definició. Baráti társaságban ugyanez megfigyelhető, jobbára azok nem terveznek elmenni, akiknek már saját ingatlanja van.

  “No most ha fizetned kell a magánovit, magánsulit, magánegészségügyet…” Ezt szajkózom már nagyon régóta a fidesz szektásoknak, de ezen érvek nem tudják átütni a soros-brüsszel-migráns-transzovis tűzfalat. Nem beszélve a “bezzeg az szja visszatérités az jó volt ugye?” visszavágásról. Kemény 809 ezer huf – ha elérted egyáltalán -, egy évig talán elég, ha mindent saját zsebből fedezel magatoknak és a gyerek(ek)nek.

 • nemeranevem
  Én nem akarok 5 méteres téglafalak mögött élni, annak egyik oldalán sem. Nem a buborékban akarok élni a magánóvodában, magániskolában és magánegészségügyben, hanem egy normális 21. századi társadalomban, ahol nincsenek olyan társadalmi csoportok, akik fegyveres őrökkel örzött falak mögött élnek, se úri huncutságból (pl: rogánék lakóparkja…), se gettósitás miatt.

  Ráadásul, ha ezeket kifizetem, akkor már annyira nem jó a fizetés sem. Szívesen adóznék többet, ha azért egy normális társadalmat kapnék, de itt pont a lepusztítást pénzelem. Ha meg nem fizetek, akkor azért pusztul le.

  Egyébként nem tudom ki mióta jár magánegészségügybe, de én úgy érzem, hogy komoly lejtmenet van ott is. A gyorsan emelkedő árak mellé gyorsan zuhanó szinvonal is társul. Más is érzi így?

 • Nacionalista
  @nyman

  “Anyagilag visszalépés lenne távozni”

  Én most éppen ezt számolgatom. Korábban nekem is az jött ki, hogy nem akkora plusz amiért érdemes lenne itthagynom a nem pénzügyi dolgokat. De ha úgy állok hozzá, hogy itthon kénytelen leszek magánt fizetni mindenből is, Németországban meg mondjuk az állami ovi/suli is jó, akkor már szerintem át fog billenni a mérleg a nyelve.

  Jelenleg még csak intenzív információgyűjtés folyik, hol/mennyiért tudnék elhelyezkedni, mennyi lenne az albérlet stb. De most már úgy vagyunk, ha ugyanezt az életszínvonalat meg tudjuk teremteni ami most van, akkor megyünk.

 • beetle
  Igen, mi is ezt tapasztaljuk. A gond ott lehet, hogy attól, hogy fizetős, még nem lesz elég ember. Az elvándorló orvos, ápoló a magántól is elvándorol. Engem jellemzően arab, kínai orvosok szoktak fogadni, mikor magándokihoz megyek.

  Más: volt régen egy cikk, hogy hogy állsz most az anyagiakkal, mit értél el az utóbbi időben. Érdekes lenne majd egy ilyet olvasni február környékén.

 • beetle
  Mi az asszonnyal ott rontjuk el, hogy mást sem csinálunk csak számolgatunk. 😀 Van félretéve pénz, nincs hitel, se saját ingatlan, max veszítünk két-három millió huf-ot, ha nem jön be. Hát micsoda tragédia. Túlagyaljuk, meg kellene lépni is kész.

  Ami visszatartó erő az egyrészt a rosszabb cash-flow, ami ahogy te is említetted, egyre kevésbé rosszabb odakint, figyelembe véve, hogy a rengeteg befizetett adó mellett még nekünk kell saját zsebből magánúton megoldani mindent.

  Másrészt nincs szívünk a szülőket, testvéreket itt hagyni. Mert lássuk be, nem fogsz még szomszédos országból sem hazajárni két havonta látogatni, nem hogy távolabbról.

  Harmadrészt, amit írt is itt már valaki, tartok a megvetéstől. Nem védhető már az amit a kormány csinál, szembemegy a morállal minden ponton és hiába nem eszem a kenyerüket, én is csak egy alja magyar leszek odakint.

 • realitycheck
  @nemeranevem:
  “Egyébként nem tudom ki mióta jár magánegészségügybe, de én úgy érzem, hogy komoly lejtmenet van ott is. A gyorsan emelkedő árak mellé gyorsan zuhanó szinvonal is társul. Más is érzi így?”

  Abszolút ez a tapasztalatom nekem is. Gondolom a magánemberek nagy része is inkább magánba megy már, ha megteheti, és sok cég is mostanában fedezte fel magának, hogy a munkavállalóknak leszerződik magán egészségbiztosításra a package részeként (cafeteriaként korábban is lehetett sok helyen kérni, de azért az más számosság, mint amikor az egész sokezres multit ráeresztik a rendszerre).
  4 éve még másnapra kaptam mindig időpontot akár vizsgálat, akár diagnosztika (Rose, Medicover) legutóbb 2 hétre adtak egy sima rtg-re is időpontot, aztán még 10 nap, hogy arról szöveges kiértékelés legyen (mert anélkül nem lehet tovább menni pulmonológushoz, aki nyilván sose látott még rtg-t…)

 • Csizkek
  ” Kata es rezsinovekedes utan meg vilagvege…”

  Funkcionalis analfabetizmus nepbetegseg Mo.-n.

 • Hadenishadenis
  tökéletesen körbeírta, hogy fog kinézni új, latin amerikai típusú társadalmunk, ami már most is gőzerővel épül. Sajnos a szakmám miatt annyira nem opció a külföld, szóval igyekszek majd a szerencsésebb társadalmi osztály tagjává válni. De a legviccesebb, hogy akik ennek tapsolnak, nagyrészt azok fognak a phallosz rosszabbik oldlalara kerülni és meg jobban lecsúszni. Remelem, majd a propaganda vigasztalja őket akkor is 🙂
 • Én is akarok kommentelni...

  “A 100 dollár feletti olajárra emlékszem. Az olajpalát kb. innen éri kitermelni.”
  Javaslom nézz körbe a Devon Energy (DVN) weboldalán, volt 2015 környékén egy jelentősebb technológiai fejlődés a palaolaj kitermelés terén is, és ez a cég volt az első pár éve, aki 40$ alá tudta vinni egy hordó palaolaj kitermelésének költségét.
  Ez a cég már 55 dolláros olajárnál is úszott már a pénzben, a jelenlegi szinteken (pár napja volt a 2022Q2 reportja) ismét pénzügyi gondokkal küzd: fogalma sincs, mihez kezdjen vele, annyi van neki.

  Persze ez még fényévekre van az arab olaj kitermelési költségétől, de azért már nagyon messze van a 100 dollártól.

 • Kalv

  Ha értőn olvastál volna, akkor nem írnál ilyeneket, hogy “komolyan ki mered jelenteni, h rendben vannak ezek az agazatok”, mert ilyet én nem írtam. Pont arra szerettem volna rámutatni, hogy sokan a saját tapasztalatukból jelentik ki univerzálisan, hogy csökken az egészségügy meg az oktatás színvonala. Talán ez nem jött át rendesen, túl direkt volt a saját tapasztalatom megosztása, de én azt nem vetítem ki az országra, szerintem az, hogy én most épp szerencsés voltam nem jelenti azt, hogy minden rendben van, és ugyanúgy nem kéne a másik irányba vetíteni. Már csak azért sem, mert 20-30 éve folyamatosan ezt szajkózzák egyesek, teljesen hiteltelen. Panaszkodni, a rosszat meglátni és kiemelni, megtalálni azt a nemzetközi összevetést amiben épp rosszul teljesítettünk nagyon könnyű. Tényleges objektív összehasonlítást, ok-okozat felderítést csinálni szinte lehetetlen.
 • Meepwn
  Az usa recesszióban van.
  -1.6% az első és -0.9% a második negyedévben.

  Egyből lebuktál, hogy nem olvastad a cikket…

  Egyébként az amerikai számokat osszd el néggyel, mert ők ilyen hülyén számolják. Tehát a valóságban 0,225%-kal csökkent az amerikai gazdaság a második negyedévben.

 • Álomország
  Puszita
  Linkeld már be kérlek hol vannak ilyen támogatások Ausztriában..
 • Fabatka
  Ne legyünk naivak, nem annyira különbözik a helyzet tőlünk nyugatabbra sem, ott is megosztott a társadalom, csak nem olyan gyakran kerül szóba, ált tabu. A helyi kórház osztályos orvosa a magániskolába járatja a gyerekét, pénzért, vele nem találkozol a sima iskolában. Ezért persze jobb oktatást kap a gyerek, és nem nagyon fogsz vele a helyi fősulin találkozni, mert egy tényleg jó egyetem lesz neki a cél, nem a büfészak, és nem a szakmunkásképző. Sőt, még a szomszédod se lesz, mert a magánsulik körzete olyan drága, hogy friss bevándorlóként, ha nem hozol létre nyolc sikeres stratupot, meg sem fordul a fejedben, hogy ott vegyél vagy bérelj.
  A teljes orvosi ellátórendszer duplikálva van – ha fizetsz, nincs várólista, azonnal van ellátás.
  Aki Németországba készül, megemlíteném, hogy inog az ellátórendszer, és a kilátásba helyezett reformok megnyirbálnák a juttatásokat
 • Karcsika

  2022-08-03 at 17:04

  Fura hogy azt hiszed, nincs hazaszeretet, vagy nem elég erős abban, aki elmegy. Az ember szíve vérzik, miközben sírva nézi, hogy hogy sztbszták az országot. Bocs a durva beszédért, de még ez a kifejezés sem elég erős, hogy leírja ami történt, történik és hogy ez mennyire fáj. Az is az egyik motiváció (szerintem), hogy nem akarja, vagy bírja az ember ezt testközelből látni.

  Szerintem nagyon elhibázott azt gondolni, hogy csak anyagi okok miatt hagyják el az országot az emberek.

  Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy az az ország, amit elhagy a gondolkodó, tenni akaró és képes lakosságának jelentős része, kivérzik, mint a disznó decemberben. Ez a folyamat pedig már több mint 10 éve elindult és egyre csak gyorsul.

  folyt…

 • Karcsika
  …folyt

  Szerintem karnyújtásnyi körben vagy felelős a világért. De az a te felelősséged. Így pl. az is, hogy te ne szemetelj és te normálisan viselkedj embertársaiddal (nem feltételezem, hogy nem így lenne, csak pár alappélda volt), vagy hogy a lehetőségeidhez képest jó életet élj és biztosítsd ugyanezt a családodnak.

  A hazaszeretet azon formája, amire te célzol, nevezetesen: „inkább élek olyan helyen, olyan közegben, ami halálra van ítélve és bevállalom annak kockázatát, hogy a gyereket nem fogják időben megműteni, (itt egy hosszú felsorolás jönne, mi nem működik már most és mi nem fog pár éven belül), mint hogy külföldre költözzek”, nagyon nemes, de leginkább értelmetlen önfeláldozás, a semmiért.

 • Krokodil888
  : ‘Mintha ezek bármikor is jól működtek volna az elmúlt 30 évben.’: most volt 12 év abszolút politikai akarattal, brutális menniységű EU-s segéllyel. Át lehetett volna alakítani ezeket a nagy rendszereket is.
  ‘Egyébként is ezek olyan lózungok amik nehezen mérhetőek, nagyon szubjektívek.’: nem, van objektív mérőszám is. Mennyi kórházban kellett átszervezni az ellátást orvos és nővérhiány miatt? 444.hu/2022/08/03/fogynak-az-orvosok-es-az-apolok-feladjak-a-korhazak
  NNK és OKFŐ adatokat dolgoztak fel

  ‘A minden közgazdász által istenített Bokros idején talán jobb volt tanárnak meg orvosnak lenni?’ Mé’ most talán jobb? Ha igen, akkor miért mentek/mennek el az elmúlt egy évtizedben is? Pedig ’10-óta már nem a gyúúúcsány a főnők… Pénz lett volna rogyásig.

 • Tamás #2
  @husz-janos-puszita teljesen valid dolgot írt le, sőt az egész úgy kezdődött, hogy a jövő évi adócsökkentést (pár éve minden évben viszik lentebb, kivéve a legtöbbet keresőknek, Steuerreform: finanz.at/steuern/steuerreform/ ) előrehozták idén nyárra. Energiabonus, extra csaladi, helikopterpénz, klimaticket, mobilitätsunterstützung elég hosszú a sor ebből az évből. Tartományonként változhatott az összeg. Pl van elektromos kerékpár, teherbicikli támogatás, ahol ad a pénzt a munkahely, a tartomány illetve az ország is plusz még adóból is jönni vissza, így kb ott tartunk, hogy 6000 EUR Urban Arrow árából 2-3 000 lejön. Mindezt úgy, hogy a társadalom nagy részének nem okozna komoly problémát az áremelkedés, egyrész a kereset miatt, másrészt a épületek állapota/szigetelés miatt. Az alacsony keresetűek nyugdíjasok többet kaptak.
 • Zsu92
  mi úgy mentünk ki, hogy rendelkezünk saját ingatlannal. Két sokdiplomás, nyelveken beszélő. Nyugodtan kijelenthetem, hogy mindenünk megvolt otthon, de a mérleg nyelve ígyis külföldre billent, több a megtakarításunk kinn, plusz a hihetetlen szakmai fejlődést nehéz pénzben mérni. Sajnos otthon a kevés multit leszámítva nagyon szűk a mozgástér annak, aki szeretne szakmailag az élbolyban dolgozni
 • jami
  Igen, érezhetően ott sincs jó szakember, nem azért magán, mert meg akarja fizettetni a jobb tudását, hanem, mert így jobban keres – de a tudása nem több, sőt, régebben elszakadt a korszerű dolgoktól, mint egy klinikai rezidens.

  lusz tudják, hogy igazából nincs alternatívájuk (=állami). Én pont ezekről írok, amikor azt mondom: hogy nem nagyon akarok itt öreg lenni, mert nem betegen sem egyszerű a sima kontrollokra bejutni sem; a gyerekeknél pedig (főleg a pandémia óta) totálisan csak akkor van bármi, ha ÉN rájövök, mi a gond és kinyomozom, hová kell őket vinni. Korábban is volt ilyen, de nem 100%-ban.

 • Meeshee

  “Nem barátkozok olyannal, a személyes érdekeim ellen dolgozik. És ellenem.”

  Érdekes, nekem szélső baltól szélső jobbig mind van a baráti – ismétlem baráti – körömben. Ez csak téged minősít, ha nem vagy képes a politikai meggyőződésen túllátni. Aki másra szavaz az ellenség? Ki az, aki egy ilyen szinten hamis világban mindent jól lát? Gondolom még sosem tévedtél és csak nálad van fáklya, mindneki más a sötétben tapogatózik.

  “Erre kellett volna szavazni akkor ha változást akar. Bármi áron.”

  Ezen csak nevetni tudok. Bármi áron… ameddig ezt nem fogod fel, mekkora balgaság, addig nincs miről vitáznunk.

 • Athos
  Szép napot,

  Csak részben tartozik ide de mégiscsak a válsággal is (már ha van) kapcsolatos a részvények árfolyamának alakulása. Számomra fura, hogy a magyar főbb részvények közül az OTP bukta a legtöbbet, még a MOL (amelyiket igazán direkten sújtottak az utóbbi hónapok eseményei) is sokkal erősebb, mint pl márciusban. Mi a túró történik az OTP-vel és milyen időtávban lehet bármi szignifikáns erősödésre számítani?

 • jami
  szűk 2 évtizede is béna volt állami eü, de elérhető a legtöbb helyről, sokféle szakrendelő, megyeszékhelyen lakunk. Nem mellesleg, volt idehaza vagy 4 Kaáli és még pár egyéb magán meddősségi-centrum: ezért vannak most szép nagy kamasz gyerekeim.
  Még 10+ év fülészeti ügyeletre EGÉSZ ÉJJEL vihettem a gyerekeket. Aztán már nem szakorvosok voltak, csak rezidensek, aztán csak este 8-ig, aztán csak összevont gyerekügylet van, ahol a körzeti gyerekdokiktól a különböző szakdokik rendelnek, volt már párzok, mikor tőlem kérdezték, mit szoktak arra felírni, mert neki nem szakterülete…
  bő 5 évvel ezelőttig tökéletesen jó körzeti fogdokim volt; 4 éve egy csapás, máshoz nem mehetsz – csak magánba.
  Elég sokáig tudnám sorolni, mi ment a levesbe 10+ év alatt az eü-ben – nem, nagyon nem ugyanolyan sz@r, hanem jórészt már NINCS.
  Az oktatás: vmi 6700 tanárszakos lesz. 30 éve egy egyetemen volt 1000