Válság van?

Nagyon sok embertől hallom, hogy mekkora válság van. Olyanok is vannak, akik szerint a mostani válság nagyobb, mint a 2008-as válság volt.

Akik ezt gondolják, azoknak van egy rossz hírem: semmilyen válság nincs. Mármint a világban. A forint összeomlott, a magyar maginfláció hajszál híján 14% és komoly megszorítások vannak, de ez nem azért van, mert bármilyen válság lenne (már) a világban. Ez sajnos magyar csapás csak és ráadásul még ezt sem lehet válságnak hívni egyelőre. Bővebben ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Az Unió gazdasága az első és a második negyedévben is szépen nőtt, 5,4, illetve 4%-kal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. Ekkorát utoljára 1973-ban nőtt Európa gazdasága. Nem kifejezetten mélyrepülésre utaló adatok. Idén a második negyedévben 0,7% volt a növekedés három hónap alatt, amit egész évre kivetítve a lassulás ellenére is átlag feletti növekedést jelentene.

A munkanélkülisági ráta 6,1% uniós szinten, ami erőteljes, 1,2 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Nem csak a múlt évhez képest, de a megelőző hónapokhoz képest is csökkent a munkanélküliség. Ez is minden, csak nem válság.

Az eurózóna maginflációja 3,7%, ami lehetne kevesebb is, de nem tragikus. Az élelmiszerek 8,9%-kal drágultak egy év alatt az eurózónában, ami biztos kellemetlen, de túlélhető.

A nemteljesítő hitelek (vagyis a legalább 90 napja nem fizetett hitelek) aránya 2,06%, ami történelmi mélypont.

Az Egyesült Államok technikai értelemben recesszióba került, mert a második negyedévben 0,22%-kal csökkent a gazdaság, de nem véletlen, hogy ott sem hirdettek recessziót sem, nemhogy válságot.

A munkanélküliségi ráta ott 3,6%, ami történelmi mélypont. Nehéz recesszióról beszélni, amikor kínzó munkaerőhiány van. (5% alatti munkanélküliségi ráta a gyakorlatban munkaerőhiányt jelent.)

A hiteleket is rendesen fizetik:

A szomorú igazság az, hogy nemhogy válság, még recesszió sincs a világban. A világ jelenleg csak tart a recesszió lehetőségétől.

“De hát csökkent az amerikai tőzsdeindex 16%-ot idén.”

2008-2009-ben jóval 50% feletti volt a zuhanás.

“A kőolaj megfizethetetlen, 100 dollár felett van az ára.”

Igen, pont úgy, mint közel tíz éven át a kétezres években. Csak már olyan régen volt, hogy el is felejtettük, gond nélkül elkaristolt a világ 100 dollár feletti olajár mellett. Akkor az volt a normális.

“Na és a műtrágya? Ilyen drága még soha nem volt, éhen fog halni a világ.”

De volt már ilyen drága és akkor sem halt éhen a világ.

Jelenleg még jele sincs a válságnak. Problémák vannak, de ez még nem az.

Most kezd kijózanodni a világ egy 14 éven át tartó felelőtlen pénznyomtatás okozta mámorból, a bedurrant infláció miatt a jegybankok kénytelenek kamatot emelni világszerte. Most kezd ráeszmélni a világ, hogy az ingyenhitelek korszakának egy ideig mindenképp vége.

Elhalkult a zene, felkapcsolták a buli végén a lámpákat, most kezdik felfogni a világban, hogy egy korszak lezárult.

Itt tartunk most.

Sokan nem tudják, merre tovább, sokan attól félnek, hogy a 14 év mámor után következik a másnaposság vagy az elvonási tünet, ami nagyon fog fájni.

S lehet, hogy tényleg nagyon fog fájni hamarosan. Mert sok jel mutat arra, hogy igaz lesz a mondás, minél nagyobb volt a mámor, annál súlyosabb lesz a másnaposság is.

Nem azt mondom, hogy minden rendben van és azt sem, hogy nem csúszhat bele a világ egy komolyabb válságba is akár. Lehet, hogy néhány hónapon belül.

Csak annyit mondok, hogy a válság még nincs itt.

A fenti ábrákon is látszik, hogyan is néz ki egy valódi válság:

– 10% feletti munkanélküliség (2009-2013 között 10% felett volt a magyar munkanélküliségi ráta, három éven át még 11% felett is. Jelenleg 3,3% a munkanélküliek aránya itthon. Ma heteken belül találsz új munkát, 2010 környékén gyakran másfél év is kevés volt hozzá),

– Nemfizető hitelek aránya 10-15% felett (2015-ben közel 25%-át a hiteleknek nem fizették már legalább 90 napja, de az olasz adat is 18% felett volt. Most 4% alatti itthon a nemfizető hitelek aránya), a gazdaság zsugorodik és így tovább.

Valószínű, hogy a hét bő esztendőnek vége és még az is lehet, hogy most jön a hét szűk esztendő. De ebből a számok alapján még semmit nem látni.

Persze a számok csalókák, 1929 decemberében, de még 1930 nagyobbik felében is alacsony volt a munkanélküliség és a felszínen minden rendben volt. A folytatást már tudjuk a történelemből. Cikk erről:

Az 1929-es válság és a tőzsde

2008 augusztusában is mint a mérgezett egerek vették az emberek az új autókat 0% önerővel, 10 év svájci frankos hitellel, majd rá néhány hétre beütött a válság, amekkorát nem látott a világ már közel nyolcvan éve.

Tehát bármi megtörténhet és az is megtörténhet, hogy nem történik semmi komoly dolog. De még egyszer a lényeg: nem, ami most van, az még nem a válság miatt van, mert az még nincs. De még csak recesszió sincs, amiből nem feltétlen lesz majd válság. Egyelőre még csak recessziótól való félelem van és sok olyan dolog, amiből akár rossz dolgok is lehetnek.

Válság majd akkor lesz, ha egy évig nem találsz munkát, ha a hitelek negyedét nem tudják fizetni az emberek, ha senki nem akar vagy tud majd új autót venni, ha majd az emberek nem képesek fizetni a rezsit és hónap végén nem marad majd kenyérre sem pénz.

Addig csak problémák vannak.

Share

299 hozzászólás

 • Pampalini

  “De a huxit szerintem irreális.” Abban a formában, ahogy a Brexit lezajlott, szerintem is. De nem is ez a cél.

  Vityának az, hogy meg lehessen tartani a hatalmat, és lazítani az EU-s gyeplőn.
  A fritzeknek az, hogy továbbra is legyen profit, de kevésbé legyen zavaró a belpolitikában, hogy Vityáék ellopják a pénzt és odasz@rnak az asztalra.

  Ebből simán kijön néhány év alatt egy olyan megoldás, ahol névleg EU tagok vagyunk, de nincs vétójogunk. Bizonyos témákban talán szavazati jogunk se, és jóval kevesebb pénzt kapunk, cserébe nem piszkálják az ilyen jogállamisági izéket. Lesz majd valami jól eladható neve (EU light? Speciális gazdasági övezet? Kétsebességes Európa?) és máris mindenki elmondhatja a saját táborának, hogy győzött.

  Ez bármilyen sötéten hangzik, szerintem korántsem irreális.

 • jami
  Az egyik gyerekem már nem élne, a rendszeren múlna. Nagyon át tudja az ember gondolatait rendezni egy ilyen és nem egyszer volt kisebb mértékű, csak ennyire durva még nem.
 • Meeshee

  “… a magyar miniszterelnök legutóbbi kijelentései után nem kívánok magyarországi vendégeket fogadni. Éppen ezért kérem, hogy törölje a foglalását”

  Azt írtad, hogy no comment, de engem azért érdekelne a véleményed. Mit szűrsz le ebből? Mert én maximum azt, hogy ott is vannak olyan 1bites idióták, akik egy ország vezetőjével mossák össze a hétköznapi embert… ohh wait, ez ismerős az elmúlt fél évből, csak orosz művészekkel és sportolókkal…

  ————

  Egyébként érdekes, hogy sokan reagáltok arra a véleményemre, hogy szerintem anyagias elsősorban az, aki lelécel az országból. Jogos érveket írtok ellene, de arra viszont nem reagáltok, hogy ennek a következménye (elvándorlás) valóban a visszamaradottságunkat növeli a nyugattal szemben. Ezek szerint akkor ez igaz. Viszont nem olvastam egy épkézláb ötletet sem arra, hogy lehetne ezt mérsékelni…

 • Pampalini
  “Nem tudom nálad mi a matek, de én azt számoltam, hogy évi 70-80 ezer euróért és 400 forintos árfolyamnál még jelenleg nem éri meg elmenni. Ha kivonom a megélhetés költségeit, nem marad több pénzem a hónap végén. Kb. erre van reális esélyem. Talán 90-re.”

  Számszakilag ugyanitt tartok én is. De aki próbálta, az tudja: semmihez sem fogható, felszabadító érzés kiszabadulni ebből a fojtogató, sötét posványból. Ha hó végén ugyanott vagy, de minden nap ér valami pozitív impulzus az oktatásban, az egészségügyben, a gyűlölködés hiányában, esetleg abban, hogy valahol valaki simán emberként viselkedik veled. Nálam simán átbillenti a mérleg nyelvét.

  “Akik kikoltoznek, pont azert teszik, mert jo resze itthon is meg tudna elni, de a kornyezet, tarsadalom es a berendezkedes az elhetetlen es vedhetetlen.” +1

 • Hopp Júlia
  “Szerénység” LOL :DD soha aktuálisabb nem volt ez a film.
  Juteszembe a szerénységről, most jövök a tüzépről 1 erdei m3 kalodás bükk 95000 huf. Ha(!) egyáltalán felférsz a várólistára. Nem elírás. És még panaszkodtok hogy nem piaci alapon működik ez az ország.
 • AA.

  Egy eset miatt többször kellett mennem az utóbbi időben orvoshoz. Magánban mindig 40 perc-1 órát kellett várnom, az időpont ellenére, az orvos átlagos volt, cserébe drága és adminisztrációs problémák is voltak többször.

  Meguntam, gondoltam kipróbálom az államit.

  Nem viccelek, délelőtt hívtam őket, délutánra kaptam időpontot a rendelő felújított volt, várnom semmit nem kellett, végeztem időre. Az orvos ugyanúgy átlagos volt, nem bájcsevegett, de nem rázott le.

  Arra számítottam a sok rémtörténet miatt, hogy majd hetekre előre kapok időpontot, és majd órákat kell várakoznom egy koszos rendelőben, ahol aztán leráznak, így alapból a magán felé fordultam elsőre. Most már bánom, hogy kifizettem többször több tízezret… szakmailag egyébként egyikkel se volt gond.

  Persze ez 1 történet, és nem mondom hogy minden rendben van az eü-vel, sőt, de azért ez nekem tanulságos volt..

 • John Smith

  “ha a gyermekekbe a szülők nevelnének (haza)szeretetet is”

  Abuzív kapcsolatokban nem létezik szeretet, csak Stockholm szindróma. Aki teheti, elmegy és igaza van. Nincs értelme időt/energiát/életet vesztegetni egy reménytelen társadalomra. Sándor Máriára emlékszik még valaki? Vagy a kockás inges tanárokra? Folytathatnám, de minek.
  Mindenki a másikra vár. Kaparják ki a gesztenyét a tűzből, de NEKEM ne kelljen csinálni semmit! Na, ez az önzés, nem a kivándorlás.

 • arul

  2022-08-04 at 15:56

  Az ország miniszterelnöke nem egy születési adottság, amiről nem tehetünk! A lakosság szabad akaratából megválasztott egy embert, aki szabad akaratából ilyeneket mond. Ez szégyen, és nem lenne szabad hagyni.

 • arul

  Zabalint
  2022-08-04 at 10:44
  reakciójára fogsz valamit válaszolni?
 • Husz János Puszita

  Anwaltneudoerfler a facebook-on összefoglalta magyarul a drágulással kapcsolatos összes támogatást.

 • Csinolina
  amúgy hadd ne kelljen már századjára leírni, az élhető bér meg a normális eü/oktatás, kiszámítható jogrendszer szavakat..és ez még csak 3 a rengetegből..ha neked ezeket le kell írni újra, akkor pls olvass korábbi cikkeket, mert oda is 180x le van már írva, már kicsit komplikáltabb kérdésekről szeretnének itt a többiek is beszélni..
 • Hopp Júlia

  Két gyermekem van, vállalnék/tam volna/ harmadikat de nem jön. Kaálit beszántották, államosították a lombikkezelést, ott pedig az a szabály hogy csak kettőig jár, többre ha fizetnél sem, magán pedig nincs. Na ezt sikerült elérni a nagy demográfiai igyekezetben.
 • Husz János Puszita

  Gondolkodtam rajta hogy nyugdíjas koromban hazaköltözöm, de most hogy kezdődnek az idősebb kori nyavaják és tettem néhány kört az osztrák (állami) egészségügyben, úgy döntöttem inkább itt maradok, pont amiatt amit írsz. Ha összeesnék az utcán, inkább osztrák kórházba vigyenek be. Várólista itt is van egy MR-re például vagy fogorvoshoz nem sürgős esetben. Viszont ahogy Tamás írja, kettős orvosi ellátás van, szabadon választhatsz orvost annyi kitétellel, hogy amelyiknek nincs szerződése a pénztárral (abból is van több) az fizetős, de abból is térít a TB változó összeget. Így kikerülhetők a várólisták. Nagyon jó rugalmas rendszer, a magán- és állami szektor szimbiózisa magas színvonallal.

 • tumpara
  “Jogos érveket írtok ellene, de arra viszont nem reagáltok, hogy ennek a következménye (elvándorlás) valóban a visszamaradottságunkat növeli a nyugattal szemben. Ezek szerint akkor ez igaz. Viszont nem olvastam egy épkézláb ötletet sem arra, hogy lehetne ezt mérsékelni…” – Meeshee

  Mondjuk talán azon dolgok megváltoztatásával, amik miatt a kivándorláson gondolkodunk? Csak egy ötlet. De ha ehhez lista kell, tessék: tanárok, ápolók bérrendezése (5-10 év és nem lesz senki), árstopok helyett célzott támogatások (nem Lölönek), társadalmi egyeztetések felelevenítése, látványberuházások leállítása, igazi ügyészség létrehozása (vicc ez a következmények nélküli ország) és ami talán a legfőbb, a propaganda megszüntetése, mert már az egyébként értelmes emberek is teljesen torz rigmusokat szajkóznak, amik egy kósza fact checket sem bírnak ki. Ez utóbbi biztosítja, hogy ez csak rosszabb lesz.

 • Cts
  Úgy tűnik, hogy sokan azt gondolják, hogy az egységnyi Fidesz szavazó csak most a Fidesz alatt került elő és addig nem volt ennyi sötétség. Hát nem. Kb 40 évvel ezelőtt Rétságon voltam a Műegyetem előtt katona. Amit Nógrádról tapasztaltam azt nem írhatom le sehova mert nem tűri a nyomdafestéket. Akik voltak katonák tudják, hogy igaz. Mi még voltunk az egyetemről almát szedni is. Egyik évben Hodászon voltunk. Voltunk egy kocsmában, ami ott volt az még a katona viselt embereknek is hihetetlen volt. Évfolyamtársaimat kérdezgetve teljesen hasonlókat tapasztaltak katonaságuk alatt, mint mi. De Bp se sokkal jobb. Barátom Indonéz feleségét leköpték a 4-es villanyon. Egy egyetemet végzett angolul beszélő hölgyről beszélek.
  folyt.
 • Cts
  folytatás:
  Ez az ország mindig is rasszista és homofób volt. A honfoglalás óta nem nőtt az IQ az országban. Miután Viktorék annyi köztörvényes bűncselekményt követtek el, hogy egy teknősbéka életkorát le kéne ülniük ezért minden eszközzel meg fogja tartani a hatalmat és lesz Huxit. A magyar tarka nemzeti nagybarmok (minősített többség) pedig boldogan ünneplik majd Őt. Úgyhogy aki tud most induljon el mert akkor sokkal nehezebb lesz. Én már sajnos itt döglök meg mert már túl öreg vagyok.
 • Attecte
  teljesen komolyan gondolom azt, hogy túl nagy ár nincsen. Mert mi a kitartás, az elszántság, mi a GERINC, ha nem ez?

  Képzeld én is szoktam tévedni, tanulok is belőle. Attól még amit csinálsz, azt ne csináld félgőzzel. Nincs olyan forgatókönyv a fejemben, hogy van rosszabb a Fidesznél, mert csak ez a cél lebeg a szemem előtt.

  Az ideológiás részhez annyit hogy súlyosan félreértetted, nem a szavazaton múlik, hanem az emberi hozzáálláson. Nekem is van széljobbos és szélbalos barátom is. Az a közös bennük hogy az ideológiájuk ellenére nem akarnak elpusztítani azért, amiért én liberális, vagy amiért pénzes vagyok. De meg is ütnek egy akkora értelmi szintet, ahol nem veszik be a populizmust.

  Ezt a legtöbb embertől nem várhatom el, leül velem sörözni aztán otthon fröcsög “ezekre a mindig csak panaszkodó pénzes libsikre”. Ez neked egy normális emberi kapcsolat lenne? Ez nem ellenség?

 • Deviáns
  Étteremben enni Magyarországon annyiba kerül most, mint Németországban. Görögországban a tengerparti éttermek olcsóbbak, mint a Balatonpart. Magyarországon elképesztően sok a magyar túrista. A Tiszató mellett a szomszéd asztalnál pont azt beszélték az értelmiségiek némi bor mellett, hogy honnan került elő ennyi ember. Nekem is ez a tapasztalatom. Bármilyen túrista céplontot választunk, temérdek ember. Honnan van az embereknek ennyi pénze?
  Már a 2021-es nyaralás alatt gondolkodtam, hogy valami valahol nagyon nincs egyensúlyban.
  Aztán leesett. Utoljára ilyen helyzet a 240 Ft-os Euró idejében volt, akkor a műszaki cikket, ruhát volt érdemes venni Németországban (olcsóbb volt), illetve a diszkon élelmiszer egy árban volt (van azóta is) a Magyarországi árakkal. 2008-ban óriásit esett a forint, 330 Ft-ig is elment 1 Euro talán.
  Folyt…
 • Deviáns
  Folyt…
  Ez a jelenlegi helyzet is azt mutatja nekem, hogy a Forint jelentősen túl van értékelve.
  Ehhez kapcsolódik, (ezt már többször is írtam itt) hogy az állam a közalkalmazottak bérével szabályozza a magyar béreket, hogy a multiknak olcsó és vonzó legyen Magyarország. Az alacsony bérek miatt kellettek a mindenféle árstopp intézkedések, hogy az átlagember ne jöjjön rá, mennyire nem ér semmit a fizetése. Idén még megy a nagy nyaralgatás, de ez szerintem hattyúdal. Jövőre nem lesz pénze az embereknek ezekre.
  Figyeljétek meg, ahogy jön egy olyan időszak, amikor azt mondják, az életszínvonal elérte az 1988-ast, utána mindig visszaesés jön.
  A prognózisom: erős forint leértékelődés, ezzel az energiaárak még megfizethetetlenebbek lesznek, sok családban drasztikus elszegényedés. Már nincs más út… Ne legyen igazam…
 • Csizkek
  ” Viszont nem olvastam egy épkézláb ötletet sem arra, hogy lehetne ezt mérsékelni…”

  Ez a ner vallasuak kedvenc erve a “mijje gyurcsok jobb volt?” mellett:) Te mindig csak kritizalsz, de eppkezlabb otleted nincs erv..
  de van, millioszor ki lett targyalva. Csak 5cm-re allsz a fatol es nem latod az erdot.
  Es ennek hatasa hogy aki tud es eppkezlab, az elhuz. De ne aggodj, en is teged tamogatlak!:) legyen helyi dontes mindenben, viva huxit! En tamogatnam..

 • Csizkek
  Kimenetelen gondolkozoknak.. lehet a mateknepp csak adja, de ha sokat tokolsz 1-3 ev, beut egy rendes recesszio. Akkor nezheted az elment lehetosegeket es nem az lesz mint most.
  Nemetorszagban a munkaeropiacra alltalaban nagyon hosszu a felveteli procedura es 100x meggondoljak hogy vkit felvegyenek munkavallalo ak. Most feszitett a piac, sok a lehetoseg szvsz, de ha recesszio vanlesz akkor nem kapsz munkat ugu hirtelen. A 70-80k azert manapsag nem nagy fizu. ITben tutti nem, egyeb tech meloknal is so-so. Kezdokwnt lehwt annyi, de lehet mozogni ha van mar nemet tapasztalat. Ha van helyi networking akkor mar szepen lehet melokat talalni kesobb jobb penzert. Plusz tegyuk mele a sok adojovairas lehetoseget es a szocialis halot.
 • jami
  Nagyon sajnálom.
  Ha nincs a Kaáli int, nekem nem_lenne_gyerekem. Előtte bolyongtam a rendszerben, nem költői túlzok; szerencsére csak 4 évet vesztegettem el… És igen, a legnagyobb különbség a hozzáállás volt. A dokiké, a nővéreké. A biológus pár évvel később is megkérdezte az utcán, hogy vagyunk. Alapvetően sem szégyellős, sem túl mimóza nem vagyok; de a korábbi élményeim túlmentek a tűréshatáromon. Ott pedig emberként bántak velem és még terhes is lettem.
 • untermensch4
  ” A honfoglalás óta nem nőtt az IQ az országban.” Több irányból is találtam azt a levezetést hogy a problémánk az hogy a nemzet alapja/példaképe a feudális nemesség. Ezért nem egyenlő jogokat akarunk hanem előjogokat. Minél többeknek sikerül egyre több előjogot szerezni, azok annál inkább elinflálódnak. A nemzet lelki mókuskereke egy nagy virtuális forgóajtó.
 • Csizkek
  ” Ugyanez igaz a szélkakas jelenségre, amikor irányt vált a kormány, akkor a szavazók nagy része megy vele, és ugyanarról alkot a korábbival ellentétes véleményt. Nem mondja azt, hogy az új irány nem tetszik neki. Ha legalább a szándék meglenen bennetek, hogy az országnak jót akartok, akkor kritikusak lennétek a saját oldallal is. Nem, nem jót akartok, hanem őket akarjátok, legyenek bármilyenek is, és másokat meg nem, ennyi.”

  Tokeletesen leirtad!! De Ner vallasu ugyse erti ezt. Azert mukodnek vallaskent. Kell vmi fenseges identitas, aki elmagyarazza hogy kell latni a vilagot. Es a hatterben mindig a jo es a gonosz kuzd egymassal. Pufi es focicsapata a jo, mindenki mas a rossz. Es mindig van vmi lekuzdendo rossz:)

 • Nacionalista

  Nyilvánvaló, hogy az értelmiség elvándorlása növeli a szakadékot Mo. és a nyugat között, ezért nem érvel ellene senki.

  De miért kéne ezen bárkinek dolgoznia, hogy megváltozzon? Ebben az országban egészen egyszerűen erre van igény. Mintahogy az is általában kudarcba fulladt ha az USA odament valahova demokráciát építeni, ez sem működne.

  Áldozzam fel a gyerekem jövőjét olyan emberekért aki sz*rnak bele az egészbe? Akiknek pont így jó? Őszintén kérdem: miért?

  Segíteni olyan embereken/nemzeteken kell, akik tesznek azért hogy jobb legyen, csak nem megy. Itthon egészen pontosan arra van igény, amit kapnak az emberek. Ki vagyok én ahhoz, hogy megpróbáljam kirángatni őket ebből?

 • Tipp
  “az a szabály hogy csak kettőig jár, többre ha fizetnél sem, magán pedig nincs. Na ezt sikerült elérni a nagy demográfiai igyekezetben.”

  A megoldás: Pozsony, Prága.

  Az országon nem segít, de Rajtad lehet, hogy igen.

 • Csizkek
  ” Ne legyünk naivak, nem annyira különbözik a helyzet tőlünk nyugatabbra sem, ott is megosztott a társadalom, csak nem olyan gyakran kerül szóba, ált tabu. A helyi kórház osztályos orvosa a magániskolába járatja a gyerekét, pénzért, vele nem találkozol a sima iskolában. “

  Szokasos szovjet relativizalos erveles. Eloszor is az angolszasz iskolarendszert osszemosod a nemet teruletekkel mint nyugat! Nemetorszagban a maganiskolak a felso kb 0,5% jateka, Mo meg lassan a standard egy atlagcsaladban legfeljebb nem esznek. Nemetorszagban nem jar a foorvos gyereke maganiskolaba, max ha nem volt eleg okos a helyi elit gimnaziumba. A maganiskolak inkabb az expatek es par nagyon mrd-os jateka.

 • Kalv

  “most volt 12 év abszolút politikai akarattal, brutális menniységű EU-s segéllyel. Át lehetett volna alakítani ezeket a nagy rendszereket is”
  teljesen igazad van, csak éppen nem erről volt szó. Azt teljesen el tudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy itt volt 12 év 2/3-os többség, bármit jobbá tehettek volna és kihagyták ezt a lehetőséget. De itt senki nem ezzel érvelt, hanem az egészségügy és az oktatás hanyatlásával.

  köszönöm, hogy bemutatod az iskolapéldáját annak amiről beszélek: gyönyörűen levonod a saját szubjektív megélésedből az általános következtetést

 • Csizkek
  “ Azt teljesen el tudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy itt volt 12 év 2/3-os többség, bármit jobbá tehettek volna és kihagyták ezt a lehetőséget. De itt senki nem ezzel érvelt, hanem az egészségügy és az oktatás hanyatlásával.”

  Ezt olvasd el megegyszer:) kicsit olyan “bibibii akkor is nekem van igazam” erveles:)

 • NagyonVidék
  Az Európai Uniónak a jogállamisági eljárás kapcsán nem a támogatások visszatartásával kellene megpróbálnia elérni a célját a kormánnyal szemben, hanem csak be kéne lengetnie a magyarok Unión belüli szabad munkavállalásának korlátozását, visszavonását… Ha a külföldön dolgozó és élő magyaroknak haza kellene térniük, azt nem élné túl ez a vezetés, ha választások előtt lennénk, akkor a gondolatát sem.
  11 éve lehet külföldre menni szabadon dolgozni, élni. Mindenki úgy beszél róla, mint egy természetes dologról, mintha örökké így lett volna. Ez egy kiskapu, egy lehetőség a jobb életre és aki elégedetlen az elmegy. Ez az egyszerűbb megoldás. Így nincs hőzöngés, nincs forradalom. A többieknek van M1-M2 megnyugtatásul. A fenti intézkedés lenne szerintem a Jolly Joker, ez gondolat szinten is hatalmas felháborodást keltene. Ha ténylegesen haza kéne térniük, akkor meg lenne rendrakás.
 • Dris

  Alapból megértem amit írsz, de sajnos szerintem semmilyen szinten nem okozna ez fennakadást. Akik elmentek, azoknak a nagyobb része most is fidesz ellenes, és elég sokan el is mentek szavazni, akármekkora bonyodalom volt ez számukra – nekünk is jött haza több rokon a választásra.
  Amennyiben ezt meglépné az EU, akkor annak a – választás szempontjából nem lényeges – tömegnek rossz lenne, viszont a törzsbázisnak ez nem okozna semmilyen gondot, sőt, jó magyar mentalitás alapján még kárörvendés is lenne, hogy “nesze nektek, kellett kimenni. “
 • BlaZember
  Miért, szerinted nem hanyatlik az oktatás és az egészségügy színvonala? Nincsenek ezekre mérőszámok? Nem teljesítenek egyre rosszabbul a magyar diákok a külföldiekhez képest? Nem csökken drasztikus mértékben a tanárnak tanulók száma? Nincsen tanári elégedetlenség? Nincs súlyos orvoshiány már gyakorlatilag szinte mindenhol? Még maga a bajuszkirály is elismerte, hogy rendezni kéne pl a tanárok bérét, és hogy valóban probléma van. De sajnos nincs rá keret, úgyhogy próbáljanak megértőek lenni éhenhalás közben. Betonra volt keret csak. Most már arra sincs.

  Nem csak az igaz, hogy 12 év 2/3 alatt nem javítottak – ami egy történelmi hiba, mert ha így nem, akkor ki és mikor -, hanem az is, hogy ezek lecsúszóban vannak. Amikor ezek már nem csak a dolgozókig, hanem az emberekig is eljutnak, akkor az már előrehaladott állapot. Ezért nagyon rossz szubjektívitásra hivatkozni.

 • Zedder

  Kosz, hogy kijavitottad a nagyotmondo kommentelot, en mar csak legyintettem, meg meg is untam ezekre folyton fact checket nyomni…

  Azert akkor en is, hogyan is nez ez ki nemetben:

  Korzetesites vs. maganiskola, rohog a vakbelem. Epp ellenkezoleg! Egyebkent a korhaz foorvosainak es egyeb dokik gyerekei is az enyemekkel egyhelyre jarnak az allami, korzetes iskolaba (Grundschule.) Jo helyen lakunk, nyilvan nem a takaritok meg repteri munkasok gyerekeivel leszunk egyutt, mert ok kiarazodtak ezekbol az ingatlanokbol mar reges regen.

  A maganiskolak az expatok mellett az igen problemas gyerekek gazdag szuleinek a vegso menedeke. Van ott baj boven… de ez total offtopik itt.

 • Zedder

  “Kimenetelen gondolkozoknak.. lehet a mateknepp csak adja, de ha sokat tokolsz 1-3 ev, beut egy rendes recesszio. Akkor nezheted az elment lehetosegeket es nem az lesz mint most.”

  Ez top komment! Mozdulni meg most kell, kb. senki sem tudja merre az elore!

  Nalunk az uzletileg nem kritikus pozikra mar most letszamstopp van, pedig meg NINCS valsag.

 • Makk
  Az EU-n belüli szegényebb országok kárára történő elvándorlás és agyelszívás ellentétes az EU egyik alapelvével. Ebben vannak Mo-nál jóval hátrányosabban érintett országok is. Kár, hogy ez ellen nincs határozottabb fellépés vagy kompenzáció:
  “fokozza a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót és szolidaritást az EU országai között”
  european-union.europa.eu/principles-countries-history/principles-and-values/aims-and-values_hu
  Meg lehetne csinálni pl hogy a kivándorlók első 10 évben befizetett adóját még a kibocsátó országnak küldik ‘haza’.
 • Petya (az egyik a sok közül)
  “Azt teljesen el tudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy itt volt 12 év 2/3-os többség, bármit jobbá tehettek volna és kihagyták ezt a lehetőséget. De itt senki nem ezzel érvelt, hanem az egészségügy és az oktatás hanyatlásával.”

  Nehéz követni a gondolatmenetét. Tehát az nem baj, hogy itt volt 12 év 2/3-os többség (egy valagnyi EU pénzzel), ennek ellenére sikeresen lerohasztották az egészségügyet és az oktatást. Az a baj, hogy itt volt 12 év 2/3-os többség (egy valagnyi EU pénzzel), ennek ellenére nem tették jobbá az egészségügyet és okatást. Ez utóbbit maga is gondnak tartaná, csak senki nem mondta ezt így, ebben a formában.

  Kérem, akármilyen gyógyszert is szed, hagyja abba!

 • Szabolcs2

  Ezzel az EU központi tagállamai is maguknak adnának egy pofont. Egészségügy, szociális szféra sehol sem dúskál humán erőforrásban, építőipari cégek dettó, a további képzett munkaerőre meg mindenhol szükség van.
  És azért nekik tökmindegy, hogy ki a magyar miniszterelnök, a lényeg, hogy beállítsák a sorba. Tévedés, hogy a megbuktatás a cél… Még a korrupció sem lenne baj, ha nem akarnál keresztbe tenni nekünk. Lásd Bulgária, Görögo. Gyakorlatilag annyira korruptak mint mi.
  És azért az EU-nak ( Bizottságnak) nem kormányok megdöntése a feladata, ezt Brüsszelben tudják.
  Az én érdekeimért cselekszek, nem ellened.
  Ez szerintem hatalmas különbség, és mutatja a magyar közélet szintjét, hogy képes bárki azt hinni, hogy egy EU politikus ellenséget keres. Ha így lenne még OV-nak is igaza lenne, hogy harcolnia kell ellene.

 • Szegedi Dorina

  “Meg lehetne csinálni pl hogy a kivándorlók első 10 évben befizetett adóját még a kibocsátó országnak küldik ‘haza’.”

  Legfeljebb, ők személyesen dönthessenek arról,hogy 10%-ot. Mert, hogy lényegében pont azt jelenti a választásuk, hogy egy olyan országba mentek ami hatékonyabban használja fel az adót, mint pl. amit itt is látunk. Itt látványberuházásokon keresztüli magánvagyonosodásokra költik a köz javát jelentő egészségügyi, oktatási, jogbiztonsági, (de akár sorolhatnánk a tűzoltóságot is) helyett.
  “Azt teljesen el tudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy itt volt 12 év 2/3-os többség, bármit jobbá tehettek volna és kihagyták ezt a lehetőséget. De itt senki nem ezzel érvelt, hanem az egészségügy és az oktatás hanyatlásával.”
  Na akkor gondold át újra: ezek a legfontosabb területek, de nem hogy nem javultak, hanem tragikusan leromlottak.

 • Zabalint

  Az egyszerű megoldás a közös EU-s nyugdíjrendszer lenne (lehetne több pillérű is, de ez részletkérdés). Nem az, hogy a szegényebb országok nagyobb nyugdíjat kapnának, ugyanúgy azzal lenne arányos, mennyit fizettél be, tehát a gazdagabb országok befizetői nyilván többet kapnának. Hanem hogy közös kassza lenne, így teljesen mindegy lenne, hogy ha ledolgoztál 40 évet, a gyerekeid Magyarországon vagy épp Franciországban dolgoznak, a járulék a közös kasszába menne, amiből a ledolgozott időszakod befizetéseivel arányosan kapnál nyugdíjat. Így mindegy lenne, hol dolgozik a nyugdíjasok gyereke.
 • nemeranevem
  Ahogy korábban írtam a feleségem terhes.
  Konkrétan ott tartunk jelenleg itthon terhesség és szülés oldalán, jelentős részben a tavalyi változtatások miatt, hogy hajlandó vagyok milliós nagyságrendben fizetni a magánért de így is küzdeni kell a helyért.

  Magánban, milliós összegnél nem hívnak vissza meg nem tudnak időpontot adni és 4 hete megy az egyeztetés és még nem sikerült szerződni, mert nincs kapacitás, üresedő helyre kell várni, ami tuti lesz, de még nincs.

  MAGÁNBAN.

  wmn.hu/ugy/58109-sorban-allnak-le-a-szuleszetek-de-senki-sem-torodik-vele–ezt-okozza-a-rendszer-lassu-kivereztetese

  Családbarát kormány 12 év alatt még ezt az egyet sem tudta helyretenni.
  A válságkezelésük gyakorlatilag egy mohó algoritmus (a legnagyobb haszonnal járó azonnali lépést választja a jövő teljes ignorálásával).

  Idei fákat vágnak ki idei fűtésre.

 • jami

  Nekem pl annak idején megoldhatatlan lett volna, a gyógyszerekre volt pénz, amúgy meg a protokoll alatt kb végig tudtam dolgozni. Ha pár évig gyűjteni kell/hitelt felvenni – akkor jobban jártunk volna közelebb költözni. És nem hiszem, hogy azóta javult volna lakosságarányosan az érintettség, nekem is megdöbbentő volt, mennyi pár küzd ezzel.
  Amiért pedig felhoztam, hogy VOLT jó, többeknek elérhető rendszer itthon. És most már nincs, mertcsak.
  Voltak jó szakorvosi ügyeletek és már nincsenek. Se akarat, se orvos hozzá – beteg lenne.
 • NGergő

  “Egyébként nem tudom ki mióta jár magánegészségügybe, de én úgy érzem, hogy komoly lejtmenet van ott is. A gyorsan emelkedő árak mellé gyorsan zuhanó szinvonal is társul. Más is érzi így?”

  mivel mi a bevált magánorvosokhoz járunk (fogorvos, bőrgyógyász, állatorvos [igen, nem mi járunk hanem a macska :)], nőgyógyász, dietetikus, ide sorolnám a masszőrt is), így a színvonal nem változott egyiknél sem, az árakon mindannyian növeltek igen

 • Meeshee

  Reagálok, csak elsiklottam felette elsőre. Teljesen jogos a komment, sajnos van ilyen réteg is, megjegyzem mindkét oldalon. De mit tudok tenni ezzel? Én próbálok józan maradni, és mint korábban is leírtam, nincs nonstop imazsámolyom a kormány felé, csupán úgy látom, hogy ők a kevésbé rossz. Ezzel remélem érzékeltettem, hogy természetesen nem értek egyet minden intézkedésükkel!

  Mellesleg erről jutott eszembe: miért van az, hogy ha a kormány dönt valahogy, pl. “x”, akkor az ellenzék instant kijelenti, hogy az ő véleménye “nem(x)”? Költői kérdés.. sajnos az ellenzék táborát minősíti, hogy ez a fajta “politika” működik az országban. Egyébként én sem állok távol attól a feltételezéstől, amit ‘nemeranevem’ írt, hogy az ellenzék is csak a kormány műve… csakhát a hívői nagyon is valós emberek…

 • Meeshee

  ” tanárok, ápolók bérrendezése (5-10 év és nem lesz senki)”
  LoL, ugye, hogy az első helyen rögtön egy anyagias szempont 😛 Mellesleg a mi városunkban egy orvos ismerős azért cuppant ki Svédorszgába, mert kerek 6x annyit ajánlottak. Matekozd már ki ezt Magyarország minden orvosának, tanárának és ápolójának…

  “árstopok helyett célzott támogatások (nem Lölönek)”
  Aha, igen… akkor ki is fog támogatást kapni? A minimálbérre bejelentett vállalkozók és azok a putrisok, akik viskója előtt ott áll a 30M-s BMW…

  “társadalmi egyeztetések felelevenítése”
  Ez mit takar?

  “igazi ügyészség létrehozása (vicc ez a következmények nélküli ország)”
  Ezzel részben egyetértek, sokkal komolyabb következmények kellenének az igazságszolgáltatásban.

  “propaganda megszüntetése”
  Ez is igaz, sajnos van egy elég széles réteg, ami miatt ezt végig kell csinálni, ha folytatni akarod a programod… :/

 • Makk

  Az a baj ezzel amit írsz, hogy a kibocsátó országban maradt adózók sem dönthetnek arról, hogy pl egy elvándorló (nagy)szülőjének a nyugdíját, egészségügyi kiadásait kívánják-e finanszírozni vagy esetleg ezt a költséget áthárítanák a kivándorlóra vagy annak fogadóországára. Én az EU által deklarált országok közti szolidaritást kérem számon, amit te írtál az ezt nem segítené elő.

  Valóban ez javítana a helyzeten, de az egészségügyi kiadásokról se szabad megfeledkezni aminek nagy része az emberek nyugdíjas korára esik (nem emlékszem pontosan az arányokra). Mindemellett a felzárokózást az agyelszívás mindenképpen hátráltatja.
 • Gauchos
  Való igaz, hogy most még kevésbé látszik milyen válság következik hamarosan. Azonban a Kormány emberei már legalább 1-2 hónapja folyamatosan mondogatják, hogy nagy baj van, nagyon nehéz, válságos éveek következnek. Varga Judit, Nagy Márton nyilatkozatai nem kaptak nagy hírverést, de még Orbán rádióbeszéde sem, amikor kijelentette, hogy akinek van munkája, próbálja mindenképp megtartani, mert baj lesz. Ebből következik, hogy jelentős munkanélküliség várható hamarosan. Mészáros Lőrinc is azt mondta egy beszédében pár nappal ezelőtt, hogy nagyon nehéz évek következnek. Teljesen nyilvánvaló, hogy válság lesz. 2-3 hónap múlva már bizonyosan láthatóvá válik.
 • jami

  Megdöbbenve hallom, hogy az államiból 1 éjszaka után hazaengedik a friss mamákat; hogy vannak térségek, ahol hétfőn ÉS szerdán 16.00-ig lehet szülni és egyébként nagyon családbarátak vagyunk, naná.
  Nekem mindenki (doki, család, én is) arra számított, hogy 30+ feletti első szülés min. 8-10 óra lesz vajúdással. Első (!) fájástól volt 3 óra (ebben már a varrás is). A következő szülésnél ez az idő rövidebb lett… Épp ezért lázasodtam, harmatgyenge voltam bő 2 napig, nemhogy hazamenjek a gyerekkel.
  A legtöbb szülés túlélhető babának-mamának; csak aztán nem kell csodálkozni, hogy sehogy jönnek a tesók.

  A gyerekorvosokról ne is beszéljünk, a gyerekek 2 éve nem találkoztak vele, anyuka ne hozza be a gyereket, jó lesz telefonon – de laborbeutalóért be kellett mennem. Az enyémek már nem kicsik, edzett vagyok a betegségekkel – de egy kezdő mamát is ugyanígy magára hagynak. Baj van.

 • testemen a jel

  “Meg lehetne csinálni pl hogy a kivándorlók első 10 évben befizetett adóját még a kibocsátó országnak küldik ‘haza’.”

  Tehát abban az országban, ahol ténylegesen igénybe veszi mondjuk az állami oktatást, állami egészségügyet, honvédelmet, rendőrséget/bíróságot/stb, ahol koptatja az utakat, stb., na abban az országban semmit ne fizessen ezekért a szolgáltatásokért. Ellenben egy olyan ország államkasszájába fizessen pénzt hosszú éveken át, ahol semmilyen közszolgáltatást nem vesz igénybe. Logikus!

 • Akkor ezt most álnéven

  Kérlek olvasd el azt a részt mielőtt bármit aláírsz / fizetsz, hogy mi történik, ha baj (szövődmény) van.
  Egy ismerős lánya akart magánban szülni, elolvasták az apró betűt, bármi probléma esetén hívják a mentőt és mész át az államiba.
  Vannak olyan szülések amikor bemosakodni sincs idő rendesen, nem még elszívni egy cigit amíg kiér a mentő…
  Államiban szült.
  Persze amíg nincs baj addig nincs baj, de érdemes tájékozódni.
  Egyébként meg sok boldogságot 🙂

 • nemeranevem
  A hülyeség ellentéte nem a jó, hanem egy másik hülyeség (alias túlkapás, végletek…)
  Az ellenzék taktikája valóban a nem(x), pont ahogy a fideszé volt 2002-től, meg ahogy a fideszé minden nem tőlük jövő kezdeményezésre most is.

  Amúgy a nem(x) pont azért akkora hülyeség, mert már az x is az volt.