Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön

2024-02-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Aki már kellően idős, emlékszik a címben idézett reklámra, ami a kölcsönző vállalatot reklámozta a nyolcvanas években.

Azóta valahogy elfelejtettük, hogy bérelni is lehet dolgokat, nem feltétlen kell mindent megvenni, csak azért mert kell egy körfűrész egy hétig vagy ágdaráló egy napra. De mondhatnék fagylaltkészítőt, varrógépet, amit évente háromszor veszel elő, gőzölös kárpittisztitó gépet, esetleg hangtechnikát és projektort a hétvégi buliba.)

Nagyon sok mindent lehet bérelni például az Obiban, de akár a Decathlonban is, a sok maszek gépkölcsönzőről nem is beszélve. (Cikk a decathlonos kölcsönzésről.)

Megveszünk mindent, aztán már a dupla garázsba sem fér be az autó a sok kacattól. (Az amerikai duplagarázsos házak bő felénél csak egy vagy egy autó sem fér be a garázsba a sok kacattól, sőt rengeteg amerikai még külön raktárt is bérel a cuccoknak. Cikk.)

A környezetszennyezés miatt is egyre többen nem vásárolnak meg olyan dolgokat, amikre nincs igazán szükségük, vagy ha van is, akkor is csak évente néhány napra.

Most jött szembe egy londoni kölcsönzős cégről szóló cikk, a cég neve a Library of things.

Nem egy hagyományos cégről van szó, mindent online intéznek, a lefoglalást, a fizetést, a termékeket pedig egy kóddal nyíló szekrénysorból lehet kivenni és visszatenni. Ha valami elromlott, jelzed az appban és elviszik megszerelni.

Londonban már 18 helyen vannak és egyre több mindent lehet bérelni náluk. Ha közel lenne egy ilyen lerakat és/vagy kicsi lenne a hely, ahol lakom és/vagy lennék annyira környezettudatos, hogy nem vennék meg semmit, amit nem sűrűn használok, valószínűleg én is élnék a lehetőséggel.

Nagyon jó ötlet és mivel minden online megy, valószínűleg rentábilis is az egész.

Amerikai nagyvárosokban terjed a modell, hogy a nagy lakóparkok nem csak medencét és konditermet nyújtanak az ott lakóknak, hanem közösségi eszközök bérlésének lehetőségét is, beleértve a sporteszközöket, 12 személyes étkészletet, plusz székeket, létrát, kárpittisztítót, porszívót, nyomtatót, szkennert, kenyérsütő gépet, társasjátékot, hátizsákot és minden hasonlót. Az eszközöket hasonlóan lehet bérbe venni egy kódos szekrényből, appal, mint a fenti példában.

Nem csak a környezetvédelem az ok, hanem az is, hogy jellemzően nagyon aprók ezek a lakások, a több ezer dolláros bérleti díj ellenére is, ezért nincs hely egy sporteszköznek vagy évente kétszer használt 12 személyes étkészletnek vagy egy kenyérsütőgépnek.

Mivel a bérelhető tárgyak az épületben vannak vagy legrosszabb esetben valamelyik szomszédos épületben, kényelmesebb lemenni egy nyomtatóért (de akár egy porszívóért is) mint állandóan kerülgetni a 30 négyzetméteres lakásban a ritkán használt tárgyakat. Akkor is, ha néhány dollárt fizetni kell a bérlésért. (Ha nem kellene, senki nem sietne visszavinni a dolgokat, ha már nincs rá szüksége. Egy sávosan dráguló árazással el lehet érni, hogy mindenki csak addig tartsa magánál a tárgyakat, amíg tényleg szüksége van rá. Az első két óra akár lehet ingyenes is.)

De nem csak barkács és háztartási gépeket, nyomtatót vagy tányérokat lehet bérelni.

Hanem akár ruhát is, méghozzá közösségi alapon, bérelhetsz is, de akár bérbe is adhatsz a ruhatáradból egy app segítségével. Természetesen nem farmert és pólót adnak kölcsön egymásnak az emberek, hanem alkalmi ruhákat, kisestélyit, nagyestélyit, szmokingot, kiegészítőket, drága táskákat és így tovább. (Mivel a ruhákat kitisztítva kapod meg, pont annyira higiénikus, mint az étteremben enni abból a tányérból és azzal a villával, amivel már több ezren ettek előtted.) Felesleges megvenni egy öltönyt vagy egy alkalmi ruhát, ha évente maximum kétszer-háromszor használod, csak a helyet foglalja a szekrényben.

Jók ezek a lehetőségek és nem csak a pénz miatt, hanem azért is, hogy egyre kevesebb kacatot, nem, vagy csak ritkán használt dolgokat, háromévente egyszer használt ruhákat gyártsanak le, mert már így is belefulladunk a szemétbe, az elektronikai hulladékba és az egyik legnagyobb környezetszennyező a ruhaipar. Nem csak a gyártás jár rengeteg természetkárosítással, de a műanyagtartalmú ruhák pont olyan lassan bomlanak le, mint az egyéb műanyag termékek.

S ha nem kellene mindent otthon tartani, csak azért mert évente néhányszor kell, hanem helyette kényelmesen és egyszerűen bérelni is lehetne órákra vagy néhány napra, még az is kiderülne, hogy akár lényegesen kisebb lakás is elég lenne, aminek a vételára és a fenntartása is olcsóbb lenne.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram