Változni szeretnél? Böjtölj te is

A Bibliában sok szó van a böjtről. Sokan böjtöltek, hogy a testi természetüket megfegyelmezzék, ezáltal megértsenek valami szellemi igazságot.

A böjt az ételtől, vagy könnyített esetben csak bizonyos ételektől való tartózkodást jelent napokig, vagy akár hetekig is.

Ezáltal az ember kiesik a napi rutinból és az automatikus cselekedetekből, így olyan dolgokra jön rá, amit a mindennapi mókuskerékben nem lát meg vagy nem ért meg. Ha nem mindig az evésen jár az eszed, sok minden másra is rá tudsz csodálkozni az életben.

Miért írok most erről?

Mert ezt megcsinálhatod a pénzügyi életedben is. Kitörhetsz a napi rutinból és az automatikus költekezésből azáltal, hogy pénzügyi böjtre fogod magad.

Ilyenkor 3-4-5 hétig semmit nem veszel meg, ami nem 100%-ig szükséges dolog, mint az étel a családnak, gyógyszer és ehhez hasonló dolgok. Elhatározod, hogy mondjuk egy hónapot át semmit, de semmit nem veszel meg, ami nem létszükséglet. Se egy ruhát, se egy kütyüt, de még egy szelet tortát vagy egy félliteres üdítőt sem.

Ahogy a rendes böjt is megtísztit és segít, hogy másként lásd magadat és a világot is, ugyanezt tudja elérni a pénzügyi böjt is, amikor kitörsz a napi rutinból és a vásárlásaidat minimalizálod és minden egyes pénzköltésed tudatos lesz és önfegyelemmel kontrollált.

Első lépésként le kell ülnöd és ki kell találnod, mi is a szükséges vásárlás kategória?

– Kenyeret, tejet, sonkát vagy felvágottat kell venni, de gyümölcsjoghurtot és túró rudit biztos nem. Elmész bevásárolni és rájössz a böjt alatt, hogy eddig a bevásárlásaid közel fele értelmetlen dolgok megvásárlásáról szóltak.

– Evések közötti nassolás biztos nem a szükséges kategória, ahogy a munkanapokon történő éttermi ebédelés sem az és a büfében való kávézás sem. Rájössz a böjt alatt, hogy mennyire automatikusan vásárolsz. Nem azért vásárolsz munkába menet és jövet valamit a pékségben a munkahelyed mellett, mert éhes vagy, esetleg szükséged van rá, hanem egyszerűen megszokásból. Ilyen megszokásból történő vásárlásokkal van tele az életed, amiből kizökkent a böjt és segít rácsodálkozni, hogy hányszor nyúlsz a zsebedbe, hogy megszokásból vegyél valamit.

– Taxizni szinte biztos nem kell ez idő alatt, de azon is gondolkodj el, hogy buszbérletet veszel és nem autóval jársz dolgozni.

– Fodrászhoz, kozmetikushoz is csak akkor menj el a böjt alatt, ha valóban nagyon szükséges. Ellenkező esetben bírd ki azt a pár hetet. Ugyanez igaz minden szórakozásra, ami pénzbe kerül.

– Ne járogass plázákba a böjtölésed alatt és ne is nézegesd az internetes oldalak ajánlatát. Sőt, akciós újságokat és egyéb vásárlásösztönzőket se olvass. Sokan unaloműzésből vásárolnak, jó arra rájönni, hogy pótcselekvésből vásárolsz. Arra is rájöhetsz, hogy mennyire nem veszélytelen mondjuk tévéreklámokat nézni, vagy akciós újságokat, ugyanis sokkal jobban hatnak rád ezek az ingerek, mint gondolnád.

Hagyd otthon a bankkártyádat vagy hitelkártyádat. Ha nincs nálad se feleslegesen sok pénz és bankkártya sem, nem fogsz tudni elcsábulni egy akció láttán, bármennyire is szeretnél vásárolni. De a kedvenc kávézódba sem tudsz bemenni munka után, ha egy ezressel a zsebedben indultál el reggel dolgozni.

A pénzügyi böjt rávilágíthat árra, hogy vajon mikor gondolkodtál utoljára, hogy mire, hogyan és miért költesz? Hogy az mennyire szükség, vagy csak inkább vágy, esetleg kényelem-szeretet.

Amit nem ismersz fel, azt nem is tudod megváltoztatni. Először szembesülnöd kell a jó vagy rossz szokásaiddal, hogy egyáltalán azt felismerd, hol kell megváltoznod.

Lehet, hogy nem hiszed el, de nagyon hasznos tud lenni egy ilyen egy hónapos pénzügyi böjt. Sok ember végigcsinálta már és sokan arról számoltak be, hogy sok tekintetben másként néznek azóta a pénzügyi életükre és a költéseikre. Sokkal tudatosabbak és összeszedettebbek pénzügyileg.

Sokan évente kétszer-háromszor is megcsinálják ezt a böjtöt.

Ha van kedved, vágj bele te is. Ha valakit rá tudsz venni, hogy veled együtt csinálja végig a hónapot, az nagy segítség és támogatás tud lenni.

Ha kipróbálod, szívesen vesszük, ha beszámolsz a tapasztalataidról, nehézségeidről, kudarcodról és győzelmeidről.

(Hasonló cikk: 200 nap új termék vásárlása nélkül)

Szeretnél egy ennél is még hatásosabb böjtöt?

Tudok mondani egy másik lehetőséget, amit akár ezzel a pénzügyi böjttel időben is végezhetsz.

Ez pedig böjt az időddel. Az emberek nem csak a pénzüket pazarolják el, de az idejüket is.

Sőt, az idejüket sokkal inkább. Több pénzt keresni nem olyan nagy művészet, de több időt egy perccel sem tudsz magadnak csinálni. Amit pénzt nem kerestél meg ma, annak nagy részét meg tudod keresni holnap is, de ami időt ma eltékozoltál, az már örökre kárba veszett.

Én azt csinálom, hogy megfogadtam, hogy este hétig semmi olyat nem csinálok, ami csak időpazarlás. Szórakozás, tévézés, hírportálok és mindenféle egyéb weboldalak olvasgatása, játék a telefonon, facebookozás, zenehallgatás, stb.

Nem érdekelnek a hírek, a pletykák, a tévéfilmek, semmi, ami lopja az időmet. Eddig órák mentek el naponta mindenféle hírportálok, autóstesztek, kütyütesztek olvasgatásával, de ennek most vége.

A böjt miatt ráérek este hét után átfutni a híreket és kikapcsolódni. (De érdemes egy másik korlátot is beállítani: este tízkor villanyoltás. Így fel tudsz kelni másnap frissen. Ha minden nap hajnal kettőig fenn vagy, ne csodálkozz, hogy ingerült vagy és szétesett állandóan.)

Mióta ezt csinálom, sokkal több mindenre van időm és szellemileg is sokkal jobb állapotban vagyok, mint amikor egész nap az indexet bújtam, meg a telefonon játszottam.

Naponta nagyon alsó hangon 2-3 órát eltékozol így egy átlagember az életéből. Plusz az átlagmagyar még napi 5 órát tévézik is.

Tudod hány napod van 25 és 65 éves korod között? 14.610 nap (beleértve minden napot). Ez borzasztóan kevés. Ahhoz mindenképp az, hogy az ébren töltött 16 órából legalább 3-4 órát üres és tartalmatlan dolgokra fecsérelj minden egyes nap.

Próbáld ki te is az idő-böjtöt.

Semmi üres és úgymond szórakoztató dolgot ne csinálj este hétig. Se hírek olvasgatása, se tévézés, se telefon-nyomkodás, se pletykák és vicces képek a facebook-on, se regényolvasás, semmi.

Helyette az így keletkezett tenger sok idődet fordítsd valami értelmes dologra.

A munkádra, a családodra, a szakmádban való elmélyülésre, nyelvtanulásra, bibliaolvasásra, elmélkedésre, bármire, aminek valódi haszna, értéke és értelme van.

Érdemes mindig egy-egy területet kiválasztani: mondjuk minden szabadidődben tanulj nyelvet vagy ismerd meg jobban a Java alapjait. Ha csak egy dolgot csinálsz a felszabadult időddel, sokkal nagyobb lesz a kontraszt, hogy mennyire értékes is a naponta elfecsérelt 2-3-4 óra.

Pár hét után rájössz, hogy mennyire untig elég az a napi 2 óra este arra, hogy az interneten lógjál, meg a tévéd bámuld, vagy a telefonod nyomogasd.

Nem is fog hiányozni a sok meddő üres dolog, ami ma kitölti a napjaidat és észrevétlenül eltékozolsz rá napi 2-3-4 órát. (Bár azért az első egy-két hét durva lesz, amikor nem tudod, hogy most mit csinálj, ha nem csinálhatod, amit eddig mindig. Hasonló érzés lesz, mint amikor a cigiről akartál leszokni. Sokan még fel sem ébredtek reggel, már nyúlnak a telefon után, mi történt a Facebookon, amíg aludtak. Ugyanolyan függők, mint aki cigarettáért vagy alkoholért nyúl, csak észre sem veszik.)

Ez egy olyan böjt, amit akár egy életen át tudsz csinálni.

Vágj bele te is és írd meg hozzászólásban, mik a tapasztalataid.

Kalandra fel! 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

154 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Vagy tanulhatsz nyelvet is, esetleg olvasol valami értelmeset, ami előrevisz az életben…
 • kislány a kocsiból
  __Promo921__ Ha még több pénzt szeretnél spórolni nem feltétlen kell kidobni a pengét. A napokban találtam rá erre a régi készülékre amivel meg lehet élezni a zsilett pengét. Nagyon egyszerű gépezet 🙂 Biztos van modernebb változata is ha esetleg ez a zsinóros megoldás túl régimódinak tűnik.

  Videó róla: indavideo.hu/video/Penge_elezo

 • blaci
  Idő (és pénz)megtakarítás: Nincs okostelefonom így esélyem sincs, hogy “morzsolgassam”, ahogy egy hozzászóló írta. nincs rajt így net amit böngésszek, és amiért fizessek. az ütésálló samsungom már sokszor leejtettem, hol lenne már egy érzékeny telefon? és sokkal könnyebb nyomogatni, mint az érintőképernyőt.
  néha jól jönne a net, pl. térkép. de azt előtte meg tudom nézni otthon is.
  8 éve még nem volt okostelefon és mégis megvoltunk nélküle. 22 éve indult a Pannon GSM és azelőtt még mobiltelefon nélkül is léteztünk. nekem az elsők között volt mobilom, digitális fényképezőm, lcd monitorom, lcd tévém, stb. de 6 éve leálltam. a megtakarított pénzből vettem egy lakást, amit kiadok. sajnos már három kiadó lakásom is lehetne, így meg tudnám csinálni a 4 órás munkahetet. de ezt már elbuktam. ha neked még van lehetőséged, gondold át, kell-e mindig a legjobb és legújabb cucc. folyt.
 • blaci
  kell-e rendszeresen étteremben vacsorázni, pénzt költeni és amitől ráadásul hízol is, lásd Norbi update, este már nem eszünk kalóriadúsat. akkor már inkább ebéd. így kiváltasz egy étkezést is.
  otthon főzök, egészségeset, meglepetés a családnak vagy barátoknak.
  kell-e több százezres nyaralás.
  tavaly 85.000 ft-ért nyaraltunk négyen KRK szigeten, Horvátoszágban. 4 nap 3 éjszaka volt. booking com-on szereztem 36.000-ért szállást 3 éjszakára. 3 személyes volt, de ledumáltam, hogy ezért az árért mehessünk négyen. kaptunk 1 nagy és egy kisebb ágyat, ami viszont bővíthető volt, tehát a gyerekeknek bőven jó volt. még egy “hátrány” volt: egy kis faluban volt, 5 perc autóval a tenger. de cserébe nyugodt és szép helyen laktunk.
  böjt: igen, olvassátok a Bibliát, nem kell ezen megdöbbenni, mint az egyik kommentelő írta. sőt válasszatok egy templomot és térjetek be. ennyi az egész. ennyi a titok. folyt
 • Kiszamolo
  Blaci, ne írj kisregényt, majd máskor folytatod. Ez itt a hozzászólás szekció, nem a cikkírás helye.

  Nem viccből van maximalizálva a hozzászólás hossza.

 • blaci
  oké, nem írok 🙂
 • Takács Attila
  A zenehallgatás időpazarlás???????????
  -ezt nem gondolod komolyan???
 • Petike
  Azért elcsodálkozom, mikor néhányan írják hogy akár 2 órát is utaznak oda-vissza munkába… Hogy bírjátok? Nekem 40 perc, de azt is kidobott időnek érzem az életemből.
 • Kiszamolo
  Mert akkor mi? Okosabb leszel tőle, bölcsebb, előrébb kerülsz a munkádban? Többet fejlődsz tőle, mint egy tévéműsortól?
 • Zedder
  Vannak, akik szerint két út lehetséges: fejlődés vagy halál.

  Ez mondjuk eléggé sarkított, de valahol igazuk van, és tendálok ezen hozzáállás felé.

  Merthát mi az alternatíva?

 • Ez vagyok
  Óriási!
  Végre valaki ír róla, felhívja a figyelmet a költés és idő visszafogásáról.
  Én már régóta így gondolom.
  Nem kell, hogy ez frusztráltá tegyen, ha ez az alap, tök természetes és amikor például kedved szottyan, hogy elutazzál álmaid helyére, elengedheted magad:)
 • dmry
  este hét után olyan zenét hallgatok, ami annyira feldob, hogy regényt is olvasni kezdek, minek hatására a pénzre eszközként és nem célként tekintek…:)
 • Grza
  Tulajdonképp ez az egész nagyon érdekes kérdés, mert azt hiszem mindenkinek az a célja hogy annyi pénzt gyűjtsön, hogy ne kelljen dolgoznia.
  Úgyhogy az IGAZI kidobott idő az amit a munkával és minden ehhez kapcsolódóval töltünk.
  De sajnos nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne tegyük.

  Ugyanakkor tény, a szórakozások közt valóban van értéktelen és értékes.

  Viszont munkával és mások igényeinek kielégítésével tölteni még pazarlóbb mint a napi 5 óra TV.

  Természetesen a többségünknek a relitások miatt (ami nagyjából a boldog nyugdíjaskor, lehetőleg minél előbb) a munka és a fejlődés elengedhetetlen…
  Valamint a böjt fontos, már csak azért is, mert egy sikeres böjt feltölti a lelket, és utána a kevesebb is elég lesz, jobban értékelünk mindent!

 • Fülig Jimmy
  Az öregemnek -szinte- egyetlen szórakozása a tv.De mikor bedöglött, én vettem neki másikat, holott
  bőven tellett volna rá, csak hát az pazarlás ugye.
  De (mivel a II. v.háború alatt volt tinédzser) neki legalább van mentsége erre.
  Más: szerintem az isten, mint olyan, nem létezik.Akik nem tudták elfogadni, hogy minden de minden az
  elmúlásé, nos annak idején ezek az emberek találtak ki egy lelki “kapaszkodót” melynek segítségével
  próbálták-próbálják elfogadni ezt a végső soron feldolgozhatatlan valamit.
  Tényleg nem akarok senkit megbántani de a dolgok jelenlegi állása szerint ez a valóság ,sajnos.
  Így egy bizonyíthatóan a monoteizmus előtti időkből (is) összeollózott írást legfeljebb tudományos
  szempontból tartok érdekesnek. Persze a tv-s agymosásnál nyilván sokszorta többet ér.
  Még egyszer , nem a hívőket akarom sértegetni, csak ez a véleményem.
 • Györgyi
  Mindenféle borotvapenge felesleges pénzkidobás. A gyanta olcsóbb, és tövestül szedi ki a szőrt, egy hónapig is eltart a hatása. 😛
  Viccet félretéve, azt elismerem, hogy a sok netezés nagyon rossz hatással van az agyunkra, a koncentráló képesség a béka feneke alá esik tőle. A rengeteg inger leszívja az ember agyát, legalábbis az enyémet, így bár kikapcsolódásnak tűnik, valójában azt az időt is felemészti, amit értelmes dolgokkal töltenék, mert nem bírok utána semmire normálisan odafigyelni, totál dekoncentrált vagyok.
  A könyvolvasásnál viszont nem tapasztaltam ezt. Az tényleg kikapcsol.
  Nekem amúgy az este 7-ig tanulás/munka, utána pihenés nem válna be. Kell legalább egy pihenős szakasz közben, mondjuk ebéd után 1 óra, utána újult erővel tudok nekiállni a tanulásnak. Viszont nem feltétlenül hagyom abba este hétkor.
 • Pontosan!
  … mégis 1000 éve működnek. Nem egyszerűbb már eleve a jó és helyes úton végig menni? Nem azért tiltja meg a Biblia, hogy a barátnőd/feleséged mellett flörtölj vagy szeretkezz más nőkkel (még ha a filmek szerint ez ma teljesen természetes dolog), mert meg akar fosztani az évezettől, hanem mert hosszú távon neked lesz jobb. Nagyon sok tanácsot kapsz többek közt pénzügyi kérdésekre is, és nagyon sok motivációt is találsz benne. Ezeket jobb alapvető igazságként elfogadni, ahelyett, hogy görcsölnél, nyomulnál… hidd el, alig számít valamit, ha csak erre alapozol. Szóval ha értelmes dolgot szeretnél olvasni:
  maiige.hu – naponta pár perc
  napiremeny.blog.hu – kiszámolóhoz hasonló, könnyed hangvételű blog
  biblegateway.com/ Példabeszédek könyve 31 részből áll: legyen kezdésnek egy hónapig napi 1 jó tanácsod innen az élethez.
  Hasznos időtöltést!
 • személyi edző
  Azért ne akarjunk már mindenről “szakérteni” 🙂 cukor mint ellenség? Annyira, mint az IMF vagy a bankok vagy az összes többi politika által gerjesztett vicc.

  A fehérkenyér ugyanez. Semmi káros nincs benne, ami a hántolt rizsben ne lenne. És nem, a teljes kiőrlésű sem szívódik fel lassabban, vagy emeli kevésbé a vércukrot! Nem kéne mindent elhinni, amit a marketingeszközökkel rátok sóznak!

  Személyi edzőként van fogalmam arról, mit lehet, mit nem, mi a marketing vagy PR, amivel a kókusz-retek-zsír-akármicsodát rád sózzák arany és gyémánt árban, nem beszélve a fogyasztó mangótabelttáról 😀 😀

  Mindenki ahhoz “szakértsen”, amiben tud szakérteni!

  Maradjunk annyiban, sem a cukor, sem a gyümölcsjoghurt nem árt és nem ellenség.

  A végére ehhez egy hasonlat: ha folyamatosan megiszol napi 10 liter vizet, meg fogsz halni! Húúú, most akkor a víz ellenség? Aki érti, érti, aki nem, nem. 🙂

 • Kiszamolo
  Még szerencse, hogy a gyümölcsjoghurt és édesség mint felesleges kiadás szerepel a cikkben, egy lapon említve az éttermi ebéddel és a taxizással…..
 • Családfő

  Ha már elvileg értesz hozzá, akkor miért írsz ilyen butaságokat? 🙂 Bár ez itt már off.
 • Garbo
  Hát ez cuki volt. Mindig élvezettel olvasom, ha valaki a testedzés meg a fogyás szempontjából közelíti meg az emberi test folyamatait. Általában ilyesmi sül ki belőle. 😀
 • Olajbogyó
  Miklós, arra nincs valami ötleted, hogy mit tegyen, aki a másik véglet embere? Aki ledolgozza a 9-10-11 óráját, gyereket nevel és háztartást visz, de hajnali négykor kel, hogy szakvizsgára és még egy nyelvvizsgára készüljön…hogyan lehet megtalálni azt a pontot amikor még nem nyuvasztod ki magad?-)
 • Kiszamolo
  Olajbogyó, általában az a nehezebb dolog, hogy az ilyen túlpörgő rájöjjön, hogy a karrier és a pénz nagyon fontos, de távolról sem a legfontosabb.

  Erről is elkezdtem már írni, egyszer majd megszületik az a cikk is.

 • személyi edző

  Igen, kérlek, értek hozzá 🙂 és gondolom Te is, és sokan, akik mind a reklámokból “okosodtok”, pontosan fel tudjátok mutatni azt az izomzatot, és szálkás testet, amit én a fehér kenyérrel és cukorral? (gondolom nem így van, de “okosok” vagytok)

  Elkezdhetném írni a biokémia alapjait, anatómiát, de nem fogom… A különbség közöttünk, hogy nekem a saját életmódom és testem bizonyítani tudja, annak ellenkezőjét, amit te a reklámokból elhiszel.

  …a gyümölcsjoghurt és édesség mint felesleges kiadás szerepel a cikkben”

  A cikked oké 🙂 de a példáid nem. A cukor a nehéz fizikai munkát végzőknek, vagy pl. napi 10-20 km-ert lefutóknak nem felesleges kiadás, hanem szükséges tápanyag! És még sorolhatnám, mikor KELL ezeket enni, diéta alatt is.

  Ilyenkor a leggyorsabb módja, hogy akár egy colát megiszunk, vagy egy balaton szeletet beverünk! A motiváció fenntartására is.

 • Zabalint

  A példádba az elején azért kötöttek bele, mert van, akinek a joghurt nem felesleges édesség, hanem az alap étrendjének a része, és ezt le is írták. Erre reagáltál azzal, hogy de egészségtelen (nyilván úgy kellett volna reagálnod, hogy úgy értetted, hogy simán elhagyható, ha valakinek desszert, édesség, és ide bármi más behelyettesíthető, amit az illető nem alap ételnek eszik, pl. csoki, chips, keksz, stb.). Innentől kezdve személyi edzőnek teljesen igaza van, ha ebből a szempontból nézi, hogy egészséges-e (nem tudom, de nem is érdekel, hogy az-e).
 • Zabalint

  Én nem vagyok cukor ellenes, de eddig úgy tudtam, hogy ha mértékkel fogyasztva nem is ártalmas a cukor, de nem is feltétlenül szükségesek a az egyszerű cukrok, sőt az öszetettebb szénhidrátok egészségesebbek, mert a szervezet lassabban bontja le őket, így nem dobják meg olyan gyorsan a vércukor szintet, mint az egyszerű cukrok.
 • Családfő

  Wow, egy orákulum! Szerinted akkor rajtad kívül mindenki a Blikkből, a Kiskegyedből és a TV-ből tájékozódik. Biztos ilyenek is vannak, még akár találkozhatsz is velük, csak szerencsés általánosítani. Mondjuk én egyikkel sem élek.
  A szálkás test és izom egy dolog – nem mindenkinek ez az életcélja -, az egészséges étkezés meg egy másik. Ha értesz hozzá, azt is tudod biztosan, hogy a fehér lisztnek nem csak a hántolt rizs az alternatívája. A kókusz-mangó vonalról meg itt senki nem beszélt, az egy másik extremitás. Technikailag persze igaz, amit a coláról írsz, csakhogy ennek is van egészségesebb alternatívája, ugyanazzal a hatással.
  Érdemes lenne a testépítő kultúrkörön kívül is tájékozódnod, akkor még ennél is jobban értenél hozzá.
  Mivel ez továbbra is off, majd Miklós egy dietetikai cikkében lenne praktikus ennél mélyebben belemenni.
 • Zedder

  Whoa, finomított cukorral és fehérkenyérrel szálkás-izmos testet építeni? Te aztán megvalósíttad a fából vaskarika projektet, sőt, a szarból várat projektet is, gratula!

  A többiektől elnézést az offért… De mint mondottam már egy másik bejegyzés alatt: a sarlatánokat, csalókat addig kell ütni, amíg mozognak…

 • Takács Attila
  Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.-Kodály Zoltán
 • Gabor
  Kicsit megmosolyogtató, hogy egy általában az elemző, racionális gondolkodást hirdető blogon (amivel 101%-ig egyetértek) a bibliaolvasás mint hasznos időtöltés szerepel. 🙂 Ettől függetlenül a tanácsok jók ismét.
 • studkell
  Megmosolyogtató, hogy a racionálisan gondolkodók többsége annyit sem tud, hogy jó néhány saját alapelvük rímel a Biblára: tanulj, dolgozz keményen, légy takarékos, ne vállald túl magad, de azért éljél is, és felelősen gondolkodj, illetve gondoskodj a mikro/makro környezetedről. Ez mind olyan racionális szemléletet ad, amit a Kiszamolo.hu is hirdet. Nem kell mindent egyből lenézni csak azért, mert spirituális üzenete IS van. Mondom ezt hithű ateistaként. Nem flame a célom, csak érdemes egy kicsit nyitottabban gondolkodni.
 • Teddy
  Nagyon aktuális e téma. Fő pénzügyi célkitűzésem egy költségvetési terv megvalósítása, a kiadásaim racionalizálása által havi rendszeres megtakarításom növelése.
  A pénzügyi diétát erős elhatározás és rövid lelki ráhangolódás után a mai naptól 4 héten át véghezviszem. (pont egy fizetési periódus). Bízom benne, hogy sikerül és lendületet ad további terveimmek.
  2 alkalommal már rávitt a kényszerhelyzet. Több mint 2 éve adósságspirálba kerültem. Nehezen fizettem a hiteleimet mikor ráadásként az utolsó fél évben minden hónapban nagyobb összegű váratlan kiadás is közbejött. 2 hónap különösen kritikus volt. Szerencsére volt otthon elegendő készlet amiből gazdálkodni lehetett, így minimálisat kellett vásárolni. Itt ajánlom nosalty honlapon mi van a hűtődben menüpontot, sok étel ötlettel. Túléltük, de nagyon tanulságos volt. Ekkor döbbentem rá, hogy változtatni kell.
 • Gabor
  @studkell: Persze, igazából nem is kötekedni akartam, csak fura, hogy a “regényolvasás” meg egyértelműen szórakozásként van kategorizálva, holott ott is lehet olyan könyvet választani, amiből az ember tanul valamit, fejlődik, ahogy a Bibliából is lehet az idióta nonszensz részeket olvasgatni az általad említettek helyett.
 • L70

  Sok sikert és kitartást.

  A “váratlan kiadás” témában egy megjegyzésem, hogy ezek a kiadások is jól tervezhetők. Nem az a kérdés, hogy felmerülnek, csupán az, hogy pontosan mikor és mire költünk. Az egyik ember mosógépet cserél, a másik kazánt, a harmadik kettős tömegű lendkereket az autóban, stb. Ha már írod a költéseidet, akkor látod, hogy egy évben átlag mennyi megy el “váratlan kiadásra”, és ezzel (vagy egy kicsit többel) nyugodtan tervezz is a jövőben.

 • Janos82
  :

  A multkor volt egy cikk egy hasonloan “okos” testepitorol, aki 40 eves korara tonkretette a testet, es meghalt. Siman lehet valakinek izmos, szalkas teste feherkenyerrel meg kolaval, energiaitalokkal es napi 8000 kaloriaval, csak nem egeszseges, es viszonylag hamar belehal. Ha valaki az egeszseges elkezesrol akar olvasni, annak ajanlom a :
  who.int -et
  Onnan lehet jo sokat fejlodni.

 • Teddy

  Köszönöm.
  Nagyon jó ötlet amit a váratlan kiadásról írtál. Valóban erre is készülni kell!
  A múlt héten elromlott a tűzhelyünk. A szerelő 5 ezer Ft-ért megjavította, de azt mondta, hogy számítsunk arra, hogy szerinte 1-2 év múlva cserélni kell (11 éves).
  Jó érzéssel töltött el, hogy most is simán meg tudnám venni az újat (eddig mindig hitelre vásároltam) és még csődbe se mennénk tőle.
 • QTT
  Nem tudom mennyien olvassák még a kommentem, tekintettel, hogy nem friss cikk. Azért leírom.
  Szóval átfutva a kommenteket többször felmerült, hogy a szabadidőben milyen tevékenység, ami hasznos és mi a felesleges. Például a “tüzhangyák vándolása”. Valóban lehet úgy felfogni a dolgot, hogy mindenféle dolog megismerése felesleges, főleg, ha az nem viszi előrébb az embert semmibe, csak ad egy “lexikális” tudást, amit az életben nem fogsz semmire használni.
  Én viszont amondó vagyok, hogy az sem jó, ha mindig célirányosan abban fejlesztjük magunkat csak, amiben előrébb akarunk jutni, fejlődni. Az pedig még rosszabb, ha semmi nem érdekel, csak hulla fáradtan leülünk a TV elé. Mindkettő esetben véleményem szerint az illető laikusként fog tekinteni a világra.

  Folyt…..

 • QTT
  Nem tudom a blogolvasók ki mennyire van így vele, de én gyakorlatilag a művészetek és irodalmi témákon kívül mindenről szoktam olvasni. A körülöttem lévő világ alkotóelemei, működése élőlényekre és tárgyakra lebontva mind érdekel. Ugyanúgy szeretném tudni, hogy miképp működik az előttem lévő monitor, minthogy hogyan és miből készül a billentyűzet gombja amit épp leütök, mint az, hogy hogyan él és mit eszik egy pingvin/tűzhangya stb… De ugyanez igaz a csillagászat teljes területére, vagy akár a kvantumfizikára. Egyszerűen a falra másznék, ha a körülöttem lévő legtöbb dologgal és a világgal nem lennék nagyjából tisztában. Meghülyülnék, ha nem tudná, hogy egy adott ország kb hol van a földön, mitől kék az ég, mitől vált csatornát a tv-n a távirányító.
  Utolsó Folyt…
 • QTT
  Múltkor egy a szakmában elég nagy koponya és elismert munkatársammal beszélgettem mindenféléről. Gyakorlatilag lefordult a székről amikor megtudta, hogy a rádióhullámok nem csak a Földön terjednek és nem kell hozzá légkör. Na engem például zavarna, h arra gondolnék, hogy rádióhullám és annyit tudnék róla, hogy van.
  Nyilván sok szabadidőmet felemészti a viszonylag sok területet érintő olvasgatásom és tisztában vagyok vele, hogy a legtöbbet semmire se fogom használni, de egyszerűen zavar, ha csak élek a világban, aztán egy szűk területen kívül más dologról azt se tudom, hogy “ez most vagy valami, vagy megy valahová”.
 • Zabalint

  Teljesen egyetértek.

  Feleségemnek volt az egyetemen gyógyszerész szakon egy olyan tantárgya, amely nem volt szigorúan szakmai, hanem inkább látókör tágító. Gazdasági, jogi dolgok, meg még olyan is belefért mint pl. big data. Nos, a többség 3 dologért sírt, egyrész mert hogy nem tudnak jegyzetelni (=az előadó nem dia felolvasó gép volt), másrészt nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy a ZH-n egyes kérdéseknél a véleményüket kérdezik, és a haramadik, hogy majdnem minden témakörre azt mondták, hogy ez minek kell. Nyilván addigra már a többséggel a közoktatás és a felsőoktatás agymosó hatása már “végzett velük”.

 • Ildikó
  Zabalint
  A cukor feleslegességéről: Édesapám 79 évesen kórházba került és azonnal megvonták tőle a napi fél zacskó cukorkáját (keménycukorka, szopogatós) mondván, hogy fekszik, lenyelheti és egyébként is magasabb a vércukra (0,1 mmol/l-el vagyis minimálisan a felső normális felett volt). 2 nap után nem ismert meg. Erre azonnal vittem neki egy zacskó cukrot, mondván csak szopogassa, ha neki jól esik. a 2. szem elfogyasztása után kitisztult az agya – szó szerint csillogott a szeme, élénk lett, beszédes – vagyis olyan, mint előtte volt.
  megbeszéltem vele, hogy én minden nap viszek neki valamennyit, amit egyen meg míg ott vagyok mellette én vagy anyu. Onnantól nem volt gond az agyával. igaz éjszaka is eszegette, e a nővérke odaült mellé beszélgetni, míg tartott a cukorka.
  Ezt az agy édesség utáni vágyát örököltem tőle, mindig ő jut eszembe ha bármi édességet eszek.
 • Ildikó
  L70
  Vannak olyan nagy kiadások amik tervezhetők: pl. kazánt szeretnénk cserélni addig, amíg nem kizárólag kondenzációst lehet beüzemeltetni. nem szeretnék úgy járni, hogy szegény megadja magát és kizárólag kondenzációsat tudok majd venni és beüzemeltetni, mert nincs erre min. 1 M Ft-om. De pl. a bojlerem cseréje 2 éve váratlan volt. Nyaralásból hazajöttünk és másnap kilyukadt. Isteni szerencse, hogy nem a nyaralás alatt, mert akkor ki tudja hány m3 víz is elfolyt volna.
  Egyébként van valakinek ötlete, hogy milyet vegyünk? Ár-érték arány? Szeretnénk 200E alatt maradni árban+beüzemelés.
 • kispista
  Szintén hithű ateista vagyok. A vallásokkal az a bajom, hogy ténynek akarnak beállítani valamit amire nincs bizonyíték, ami műszaki emberként pluszban zavar. Ellenben most rendeltem meg a Tolkien összest (a által megírt book24-es ajándékkuponnal, köszi! még van pár! http://book24.ajandekozunk.hu/) amiben leírt tanok szerintem nagyobb értéket képviselnek, mint a bibliában írt rémtörténetek, amik gyakorlatilag minden esetben az istenfélésre koncentrálnak, ahelyett, hogy azt tanítaná, hogy saját akartból legyünk jók, azért mert egyszerűen az a helyes, ahogy Tolkien a műveiben ezt megírta. Az igazán hithű keresztények (van még ilyen egyáltalán Európában?), akik 40 napig rendesen böjtölnek, ők sem azért teszik, mert az jót tesz a szervezetnek és a “léleknek”, hogy mondjuk megtanulja az ember értékelni azt, amikor van mit ennie stb, hanem azért mert az a szentírás, dogma.
 • Kiszamolo
  Hát, kispista, messze vagy még attól, hogy megértsd, miről is szól a Biblia… 🙂
 • Garbo

  Igen, a szervezet, kiemelten az agy a cukorból táplálkozik. Mely cukor NEM a finomított kristálycukor vagy cukorka, hanem a természetesen előfordulók, zöldségek, gyümölcsök cukortartalma vagy méz.

  A finomított cukor ártalmas, ugyanis hasnyálmirigy véges számú inzulinválaszt tudni adni egy élet alatt. Ha folyton ingerelve van, akkor kimerül. Akkor is, ha összezavarodik a finomított cukor miatt. Estébé. Egy beteg, idős szervezet egyszeri reakciója erről nem mondd semmit. Egy azonban tény. Soha, senki nem fogja neked azt mondani, egyetlen hozzáértő sem, hogy az emberi testnek szüksége van a kristálycukorra és annak származékaira. Ha azt kivonod az életből, egészséges élhetsz akármeddig, helyettesítők nélkül, azaz nincs rá szükséged, semmilyen módon és formában.

  Egy hájasra zabált társadalomban annál károsabbat nem tudok elképzelni, mint a cukor dícsérete. Életveszélyes.

 • kispista
  Most nagyot csalódtam benned. Gondolkozz el, hogy miért, az is lehet, hogy megtalálod a bibliádban választ.
 • Garbo

  Engem is zavarna, ha csak annyit tudnék valamiről, hogy “van”. A szakbarbárok társadalmát éljük, tele vagyunk ostoba, félművelt emberekkel, akik azt hiszik, hogy a BA, az MA vagy a DR, esetleg a PHD miatt automatikus értelmiséginek számítanak. Hiszen ahhoz is ostobák, hogy azt átlássák: értelmiséginek lenni egy gondolkodásmód, életvitel, gondolati beállítódás és igényesség, nem pedig papír birtoklása. Ismerek olyan többdiplomás, magát értelmiséginek tartó házaspárt, akik nem voltak színházba emberemlékezet óta, talán soha, semmilyen művészeti ág iránt nem érdeklődnek, a nem is tudnak semmi ezekről, könyvet nem olvasnak, csak fészbúkot, de rengeteg valóságsót és röhögősvígjátékot néznek, semmi egyebet, hobbijuk nincs. Ennek megfelelően nem lehet velük semmiről beszélgetni, mert csak tátott szájjal, méla unalommal bámulnak az arcodba, bármiről is van szó. Értelmiség? Ne már.
 • Ildikó
  Garbo
  Ez igaz, mégis 79 évig élt édesapám, pedig mikor a cigit abbahagyta akkor szokott rá a cukorkára. Ez akkor történt,mikor a Fecske 5,5 lett, tehát nem pár éve, hanem kb. 35. A mézet nem igazán fogyasztotta, zöldségből, gyümölcsből azt ami a kertben volt. Hasnyálmirigyével soha semmi baj nem volt, sütiket imádta, minden héten kellett neki sütni valamit. Az agya olyan volt mint fiatal korában, cukorbeteg se volt. Ha ez genetika akkor nagy szerencsém van, csak a szívemre kell vigyázni meg a csontjaimra. Ja és nem volt elhízott, talán ha 5 kg fölösleg volt rajta. Szívelégtelensége is csak a 2 lábon kihordott infarktusa után volt. Remélem, én is legalább ilyen egészséges leszek majd ennyi idős koromban. A finomított cukor a legegyszerűbb doppingszer, bár nem szabad töménytelen mennyiségben fogyasztani, de mint tapasztaltam hirtelen abbahagyni sem.
 • Kiszamolo
  Látod, ennyi a különbség: én sem értek veled egyet, de ettől még nem csalódtam benned.

  Ha akarod, majd egyszer elvitatkozunk erről, szerintem tudok sok újat mondani.

 • Garbo

  Hála az égnek édesapádnak szerencséje volt. Kérdés, hogy akkor is így lett volna-e, ha kövér?
  Kérdés, hogy egészségesnek tekinthető-e valaki 2 db, lábon kihordott infarktussal.
  De mindegy is, az ő sorsa nem tipikus, tényszerűen, hiszen az országban hullanak a férfiak 45-65 között, mint a legyek. Étkezés, dohányzás, ivás és stressz miatt, sport híján, így, együtt.

  Ha választhatok, akkor a hosszú, 100 körüli életet választom, jó életminőséggel, amiért amennyit tehetek, azt meg is teszem. A cukorról kb. nyolc éve jöttünk le teljesen, hirtelen, egyik pillanatról a másikra, és nem történt semmi. Az égvilágon. Csak nem hagyok ott pénzt a nassboltban. És szeretném, ha a 60% kövér ember, a narancsbőrös óvodások és az elhájasodott tinik országában minél többen így döntenének! Már csak anyagilag is kifizetődő lenne, mind nekik, mind a tb-nek.

 • kispista
  ha nem értesz valakivel egyet akkor nem az értelmi képességeire kell megjegyzést tenni, én ezért csalódtam benned, mert nem vitatkozni kezdtél el értelmes ember módjára, hanem lesüllyedtél erre a szintre. Pont mint a unit linkedes ügynökök, akik szintén vallásosak, mert ők meg a UL-ben hisznek, vakon, de ha rákérdezel a magas tkm-re, akkor azt mondják, hogy te hülye vagy nem érthetsz hozzá.