NYESZ számla: ha akarsz, még idén nyisd meg a számlát!

A NYESZ számláról már többször írtam, utoljára itt.

Ez a nyugdíj-megtakarítás egyik formája, szerintem 20-40 évre elég veszélyes vállalkozás a magyar viszonyok mellett kötelezettséget és kötöttséget vállalni.

Azonban aki nyugdíj előtt áll pár évvel, vagy már nyugdíjas is, annak megérheti a NYESZ számla. A nyugdíj előtt állóknak az adóvisszatérítésért, a már nyugdíjasoknak pedig azért, mert így 3 év után kamatadó-mentesen felvehetik a megtakarításukat. (További infóért olvasd el a fenti linken található cikket.)

Nade! Most jön a feketeleves: jövőre változik a NYESZ szabálya, nem 3 év, hanem 10 év lesz a kötelező tartási idő.

Tehát ha nyugdíj előtt állsz és szeretnéd kihasználni a NYESZ adókedvezményét, még idén nyisd meg a számlát, mert jövőre már késő lesz.

Share

28 hozzászólás

 • Bence
  De figyelni kell rá, hogy az osztalékadót a NYESZ-nél is fizetni kell! Tehát ha vki OTP részvényt vesz NYESZ-re, akkor az árfolyamnyereség után nem, de az OTP-től kapott osztalékok után kell adót fizetni.

  És csak forintos eszközt lehet rá venni. Prémium magyar államkötvényt tudtommal nem lehet NYESZ-en venni.

  Igazán kibővíthetnék a NYESZ-es értékpapírok körét devizás papírokkal, illetve a lakossági állampapírokkal is. Továbbá az osztalékadót is le kéne róla venni.

 • Bud Fox
  A TBSZ sokkal előnyösebb a NYESZ-nél.
  A Random Capital Brokernél teljesen ingyenes a számlavezetése, ahogy a normál számláé is, csak a kötésért kell fizetni 0,1-0,2%-ot, határdős kontraktus 50Ft.
 • Pannontiger
  OTP honlapja szerint vehetsz állampapírt, az más kérdés,hogy prémiumot vehetsz-e. Ha az OTP forgalmazza, akkor nem látom akadályát. Persze nyilván ők a saját termékeiket akarják eladni.
 • Kiszamolo
  A forintos prémiumot csak a kincstár forgalmazza.
 • Tamás
  családtag nyugdíjas, eltelt 3 év felvehetné..
  vegyük fel, vagy esetleg kinézzük ebből a kormányból, hogy a már meglévőekre is vonatkozni fog a 10 év?
 • tőzsdetulok
  Szó van itt (http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=118231749&t=9184247) a NYESZ és TBSZ közötti átjárásról.
  Te írtad? Szted működik?
 • Kiszamolo
  Eddig működött és nem hallottam róla, hogy megváltoztatták volna.

  De vigyázz. mert ha ezért nyitsz NYESZ-t, lehet, hogy mikor megjátszanád, már nem él a lehetőség.

 • Tamás
  kiszámoló: nem akarom megjátszani (úgysem lesz nyugdíj 10-20 éven belül) kérdés, hogy a szülő NYESZ-ét megszüntessem-e..
  végül is van még 3 hét.. 🙂
 • Kiszamolo
  A régieket nem érinti a változás, ne szüntesd meg ezért.

  Alakítsd át TBSZ-re őket, akkor fel lehet venni a pénzt, csak a legutolsó két év adójóváírását kell büntetéssel visszafizetni (20%)

  Egyébként meg ezt is és még SZJA és EHO. Vagyis a pénz szinte fele megy a levesbe.

 • Laci
  Tisztelt Kiszámoló!

  Biztos, hogy már meglévő NYESZ-számlákra nem fog vonatkozni a 10 év várakozási idő, csak az újonnan nyitottakra? Nyugdíjas szüleimnek van 3 éve megnyitott NYESZ-számlájuk, amit valószínűleg pár év múlva akarnak majd megszüntetni, de most még nem. Plusz 7 évet biztosan nem vállalnának be. Megtaláltam a törvényt (SZJA törvény, 1.sz.melléklet 6.5.), de abban nem találtam erről semmilyen infót. Melyik paragrafusban van infó arról, hogy ez csak a jövő évtől kezdve az újonnan nyitottakra vonatkozik? Jó lenne ezt biztosan tudni. Köszönöm! üdv. Laci

 • Pannontiger
  Igen, biztos.
 • Petya
  Ha már valaki nyugdíjas és nincs adóbevallása (nincs adóköteles jövedelme, csak a nyugdíját kapja) de befizet a NYESZ-R számlájára, akkor jól gondolom, hogy nem jár neki a jóváírást (130.000 Ft) mivel nincs fizetendő SZJA-ja? vagy így is kiutalják neki?
 • Kiszamolo
  neki nem jár. Ő azt nyeri, hogy 3 év után kamatadó mentes a megtakarítás.
 • Portugéza
  Én is hasonló helyzetben vagyok a nyugdíjas szüleimmel, azzal a különbséggel, hogy SZJA-t ugyan nem fizetnek, DE a vállalkozásból kivett osztalék után fizetnek osztalékadót, ami az SZJÁ-val azonos kincstári számlára megy. Most kattogok, böngészem az SZJA-törvényt, az osztalékadóra is érvényesíthető-e a jóváírás, azaz érdemes-e még holnap nyitni NYESZ-t egyiküknek. Persze én fizetném.

  Idén nem vettek ki pénzt a Bt.-ből, de 2013-ban terveznek 500 ezret kivenni, ennek a 16%-os osztalékadója 80 ezer, ezt adójóváírásként visszakapnák és ha még holnap megnyitják, 3 éven beül hozzáférhetnénk.

 • Margaretta
  Csak a munkabér után fizetett szja számítható bele a jóváírásba.
  Az osztalékadó nem.
 • Portugéza
  Amennyire a neten utána tudtam nézni, a társas vállalkozásból származó vállalkozói kivét (továbbá a vállalkozói osztalék) adója jövedelemadó és az Szja tv. hatálya alá tartozik. Ebből azt gondolom, hogy az Szja befizetés után érvényesíthető befektetési adókedvezmény is igénybe vehető.

  Akkor:

  1. Holnap elkísérem egyik nyugdíjas szülőmet NYESZ-t nyitni.
  2. Jövőre hivatalos véleményt kérek a NAV-tól, hogy a vállalkozói kivét adója is szja-ekvivalens-e adókedvezmény szempontjából. Ha nem, csak a NYESZ számlavezetés díját buktuk.
  3. Ezután minél több lóvét befizetek szüleimen keresztül a NYESZ-re.
  4. Szüleim megejtik a vállalkozói kivétet valamikor 2013-ban (meg a későbbiekben is).
  5. 2014-ben (az első) adókedvezmény igénylése.
  6. Leghamarabb 2016. december 28-án a pénzemhez férhetek, adókedvezményekkel, hozamokkal együtt, kamatadómentesen.

  (Ha a T. Olvasók közül bárkinek szúrná a szemét ez az ügyeskedés: szüleim három évtizede vállalkozók, még kisiparosként, maszekként kezdték. A 30 év alatt összesen 70-90 millió forint közterhet (ezen felül magánszemélyként ÁFÁ-t, jövedéki adót, illetékeket) fizettek be a kedves magyar állam részére. Mondanom sem kell, ezt a pénzt soha nem fogják visszakapni, sem ilyen értékű ellenszolgáltatást, ráadásul az életszínvonalukban sem tükröződik a sok befizetett adó. Ezért engedtessék meg, hogy kihasználjanak – az én segítségemmel – egy ilyen legális lehetőséget.)

 • Portugéza
  Leghamarabb 2015. december 28-án a pénzemhez férhetek
 • Margaretta
  Your comment is awaiting moderation.
  Mit jelent ez?
  Miért nem jelenik meg a hsz-em?
 • pdw
  Azt, hogy eloszor a blogtulajnak jova kell hagynia a hozzaszolasod.
 • Portugéza
  Később olvastam a válaszod, köszönöm, máshol is azt mondták, hogy az osztalék külön adózó jövedelem, annak adójával szemben nem érvényesíthető kedvezmény.

  De most nem tudjuk megmondani (könyvelő nyilván szabadságon…), hogy osztalék vagy kivét formájában történne a pénz kivonása a társas vállalkozásból.

  Én abszolút nem értek hozzá, mi a különbség a kettő között, van-e egyáltalán, ill. az osztalékkal ellentétben a vállalkozói kivét jövedelemadója mérsékelhető-e a kedvezménnyel. Kár, hogy az utolsó pillanatban jutott az egész eszembe…

 • Margaretta
  Én úgy tudom, hogy vállalkozói kivét az egyéni vállalkozóknál van.
  Másként adózik, mint az osztalék.
  Adók, járulékok, amit a kivét után fizetni kell:
  16% szja, 10% nyugdíjjárulék, 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, 27% szociális hozzájárulási adó.
  Ez sokkal több, mint az osztalék 16%-os szja-ja és az EHO-ja a 450ezres plafonig.
  Tény, hogy a kivét beleszámitható az adójóváírásnál (max.130ezer Ft), de sokkal nagyobb az adó- és járulékterhe, mint az osztaléknak.
 • Margaretta
  Halló Portugéza!
  Remélem, nem nyitottál NYESZ-számlát!
  BUÉK!
 • Portugéza
  Köszönöm az érdeklődést, BUÉK neked is.

  Nyitottunk NYESZ-t…

  A könyvelő átfuttatta az általa használt, NAV-tól kapott számítógépes programban azt a lehetőséget, hogy az osztalékadóból – ami tulajdonképpen szja – visszaigényli a NYESZ befizetés után járó kedvezményt. És a program engedte!

  Mivel a programot a hatályos adó- és jogszabályok alapján írták, ez azt jelenti, hogy érvényesíteni lehet az adókedvezményt – feltéve, hogy nincs hiba a szoftverben. Természetesen konzultálunk még a könyvelővel, és a NAV-tól is kérünk állásfoglalást.

  Egyébként a banktól azt a szóbeli tájékoztatást kaptam, hogy bármilyen típusú szja-ból visszaigényelhető a NYESZ adókedvezmény.

  Ha mégsem, akkor a NYESZ éves minimumdíját, 2000 Ft-ot buktunk. Illetve, lehet, hogy akkor sem szüntetjük meg, egy jó kis kamatadómentes megtakarítási lehetőség, és mivel később lehet csak hozzáférni, rákényszeríti az embert a takarékoskodásra, a pénz elszórása helyett. Ráadásul kiderült, a 2012.12.28-án nyitott NYESZ-hez már két év múlva, 2015. január 2-án hozzáférhetünk, mivel az adóévek számítanak, nem az eltelt naptári idő.

  Ezen a fórumon közzé fogom tenni a fejleményeket, másokat is érinthet. Bár speciális esetről van szó, hiszen más vállalkozók általában munkabért is vesznek ki, ami után “rendes” szja-t fizetnek, ami tiszta ügy.

 • Margaretta
  Szia!
  Az a lényeg, hogy nem kivétben, hanem osztalékban vettétek ki a pénzt. Mint írtam a kivét sokkal nagyobb adó- és járulékterhekkel járt volna.
  Továbbra is fenntartom, hogy az osztalék szja után nem jár adókedvezmény, bármilyen programon is futtattátok át.
 • NoRegret
  Sziasztok,
  a legutóbbi TBSZt is érintő módosítások után (ehoval terhelt adók) a NYESZt hogyan érintik? Az ok, hogy 10 évre kitolódott a min időtartam, de pl az 5 éves TBSZ konstrukcióhoz hasonlóan TELJESEN adómentes maradt?
 • kerdezzbatran
  Az állam elhanyagolja a szabályozói szerepét. A bankokat nem szétadóztatni, hanem felügyelni kell, ugyanis pofátlanul kihasználják a nekem szóló állami kedvezményeket.

  éves állományi díj: 0.04% / év
  tbsz-nél, nyesz-nél, ahol nincs kamatadó ez 0,1%
  Gondolom több, mint dupla annyiba kerül a tbsz-es adatokat nyilvántartani. 🙁 Ez a CIB bank. Az állam elnézi, hogy engem akar támogatni, de ebből a banki is lecsíp egy darabot.

 • Tamás
  Sziasztok,

  Azt szeretném kérdezni, h próbálta-e már valaki a NYESZ hordozást?

  2008-s számláról van szó, a cél az lenne, h átmenjen C szolgáltatótól a B-be, és bármikor fel lehessen venni a 2008-ban érvényben lévő szabályok értelmében (tulaj már elérte a nyugdíjkorhatárt, és letelt a nyitáskor érvényes kötelező 3 év is)

  A B-nél meg lett nyitva az új NYESZ számla, és adtak egy befogadó nyilatkozatot a C bank részére.
  A C banknál ma telefonon azt mondták nekem, hogy a 3-s éves kedvezményt szabály biztos nem él ebben az esetben a B-ben, mert a számlát idén nyitották, tehát erre a 10 éves szabály fog vonatkozni, mint új NYESZ számla esetében.
  Arra a kérdésre, h akkor mi értelme van a hordozásnak értelmes választ nem nagyon tudtam kicsiholni, az ő verziójukban mindenképp meg kellene szüntetni a számlát és akár kp-ben átvinni az újra..

  Próbálta ezt már esetleg valaki?

  Kösz Tamás

 • Sao
  Jó későn, de azért hátha segít valakinek. Ez tuti nem így van, hiszen a hordozással nem szűnik meg a NYESZ számla, jogfolytonos marad. Hordozáskor a fogadó szolgáltatónak rögzíteni kell a NYESZ nyilatkozat dátumát (hogy mikor nyílt meg eredetileg a NYESZ számla).