Végre megtudtuk, meddig marad a napelem szaldós elszámolása

Egész mostanáig úgy telepíthettél napelemet, hogy fogalmad sem lehetett, megéri-e, meg fog-e térülni belátható időn belül. (Aztán néhány hete már sehogy nem telepíthetsz napelemet, de az egy másik történet.)

A napelemek elterjedését a világon mindenütt támogatják, illetve támogatták a közelmúltig.

A cégek nagyteljesítményű napelem-telepeinél hosszú időre garantált átvételi árat állapítottak meg, hogy biztos megtérüljön a napelem telepítése.

A magánembereknél az úgynevezett szaldós elszámolás biztosította a tervezhető megtérülést.

Ennek lényege, hogy évente összevezetik a fogyasztásodat a napelemed által termelt áram visszatáplálásával és csak a különbözetért kell fizetni.

Ha te fogyasztottál többet, akkor te fizetsz 38/70 Ft-ot kilowattóránként, ha te termeltél többet, te kapsz jelenleg 4,8 forintot.

Ezekkel a számokkal tavaly, az akkori kamatkörnyezetben 12 év alatt térült meg egy napelem-telepítés. Idén drágább a napelem is, az áram ára is, de az elérhető kamatok is, amit szintén ki kell termelni egy befektetésnek.

A gond az volt, hogy fogalmad se lehetett a telepítéskor, hogy meddig számíthatsz a szaldós elszámolásra. Egész egyszerűen nem mondták meg. Egyszer majd valamikor megszüntetjük, szia. (2024-től már nem is kérhető új telepítésű napelemre szaldó. Ezt eddig is tudtuk, a kérdés az volt, mi lesz a már meglévő rendszerekkel.)

Éves átlagban az általad megtermelt áram 25-30%-át használod fel helyben azonnal, a többit visszatáplálod, majd visszavásárlod a szolgáltatótól. Nyáron jelentős túltermelésed van, télen és éjszaka pedig a szolgáltatódtól veszed az áramot.

Ha ma 10 ezer kWh-t termelsz vissza és ugyanannyit fogyasztasz is a hálózatról, nem fizetsz egy fillért se. (Na jó, de, de csak havi néhány száz forint egyéb díjat.)

Nem szaldós elszámolás esetén eladnál a szolgáltatónak 4,8 forintért 10 ezer kWh áramot (48 ezer forint) és vennél is tőle 38/70 forintért ugyanennyit (380-700 ezer forint). Ehhez jön még hozzá a helyben felhasznált, általad megtermelt áram értéke.

Ebben az esetben a megtérülésed már közelebb lesz a 30 évhez, mint a húszhoz, de csak akkor, ha nem kell közben invertert cserélned. Ez nagyjából megegyezik a napelemek tervezett élettartamával, vagyis anyagi szempont nem sok szól a telepítés mellett, ha csak az áram ára nem nő még tovább a következő években.

Ha pedig nem termelhetsz vissza a hálózatba egyáltalán és ezért vennél egy akkumulátort is sok millió forintért, akkor mindjárt száz évhez lesz közelebb a megtérülés jelenleg, mint az ötven évhez, vagyis pénzügyileg egyelőre teljesen értelmezhetetlen a befektetés.

A villanyautosok.hu weboldal vette észre, hogy kijött egy évtized késéssel a rendelkezés, miszerint mindenki tíz évig maradhat szaldóban, utána átkerül bruttó elszámolásba.

Ez így teljesen korrekt lenne, ha nem utólag tudtuk volna meg. Jelenlegi árak mellett 10-12 év alatt megtérül a beruházásod, utána már úgymond talált pénz a napelemek által termelt energia. A megtérülési idő alatt kapsz rá támogatást, utána már nem.

Csak azt nem tudom, miért nem sikerült ezt az infót ezelőtt tíz évvel kiizzadniuk magukból.

Már csak egy akna maradt a rendszerben, a 4 kWp-nél nagyobb rendszerekre adót kell évente fizetni, ami jelenleg nulla forint. Ezt  bármikor bármennyire felemelhetik és ezzel romba dönthetnek minden megtérülési számítást. Nehogy jól érezze magát az, aki napelemet telepít, hogy ezzel is segítse az ország energiaellátását.

(Némelyek szerint 3×32 amperes bekötésnél havi leolvasás lesz 2024-től, ami gyakorlatilag a szaldó végét jelenti. Erről valaki tud bővebbet, lehetőleg konkrét linkkel és törvényi hivatkozással együtt?)

Share

85 hozzászólás

 • Karesz
  Sziasztok! A hozzászólásokat olvasva úgy látom vannak akik nem igazán vannak tisztában a jelenlegi HMKE és a H tarifa elszámolás közötti különbséggel. De a napelem és napkollektor fogalma is néha keveredik. A kormányzati döntés a napelemekre vonatkozik. Szerintem addig amíg marad a szaldó / max 10 év? / érdemes a háztartás vill. fogyasztásához igadozó napellemes beruházásba belevágni, ( amíg a szolgàltató befogadja az igényt, nemcsak a várható nullás számla miatt , hanem a mai inverterek alkalmasak energiiatárolók kezelésére is / 10 év múlva + költség, akkupakk/ ) ,hanem a még most is igényelhető lakásfelújítási támogatás igénybevéte miatt is, és megújjúló energia.Egyébbként nem értek eggyet az egységes befagyasztás miatt, a szolgáltatók területei nagyon eltérőek. Vannak túlterhelt fesz. panaszos hálózatok, ill. kevésbé terhelt hálózatok (10 , 20/0.4 KV TR 120/32 KV TR).
 • patau

  1. átlag 1-2000 Ft/nm áron van mezőgazdasági telek, de akár 250-ért is. Mennyi egy nm napelem?
  2. akármelyik napelem hálózat akkor termel, amikor süt a nap.
  De tény, hogy tényleg defragmantált a termelés. És ez növeli a termelésbiztonságot. Ez körülnézve hasznos lehet…
 • Gábor
  Az is benne van a szövegben, hogy a vételezett és a visszatáplált energiára IS kell rendszerhasználati díjat fizetni. Nézd meg a villanyszámládat, hogy most mennyi ez kWh-ként!
  Ha esetleg ezt kell fizetni oda és vissza, akkor tényleg kuka az egész. A pontos mérték majd a részletezőben jön ki.
 • G
  7-éves a napelemes rendszerem. Én 63-éves vagyok. Egy bővítéssel sok pénzért újra indítanám a 10-évet. Ha nem érem meg a végét a családom új szerződést kénytelen kötni új feltételekkel?
 • söralátét
  Én még életemben nem láttam olyan naperőmű építési engedélyt amit termőföldre adtak volna ki. (itt most a jellemzően 1 hektártól induló 500kW – 50MW közti teljesítményűekre gondolok)

  A KSH szerint kb 7 300 000 ha termőterületünk van. Erre kb. 9 000 000 MW földi naperőmű férne el. Ilyenből eddig bírtunk kb. 2000 MW-t építeni. Szerintem nincs nagy veszélyben a hazai termőföld.

 • Diófa
  Kollbi
  “A szaldó elszámolás léte maga volt a piacgazdaság megcsúfolása. Neked volt egy terméked (az napfényből nyert áram) amit saját magad nem tudsz mindet hasznosítani, így elhatároztad, hogy eladod”
  Pont az a lényeg a szaldós elszámolásban, hogy nem “eladod”, hanem az éppen megtermelt többletedet betáplálod a közösbe, aztán visszaveszed, ha neked szükséged van rá.

  “Lehet azt gondoltad, hogy a betáplálás egy nagy ingyen akku, de ez nem így van, éppen lehetne és fizethetnél tárolási díjat”
  Ezt sem értem sose! Hol van ilyen akkuja az MVM-nek??? Maga a hálózat az “akku”, sehol nem tárolja, rögtön eladja a szomszédaimnak, akiknek nincs napelemük. Miért kellene ezért fizetnem? Egyébként pedig, ugyanazt a terméket, ugyanolyan formában adom vissza, mint ahogy kaptam.

 • László
  @Gábor
  “a vételezett és a visszatáplált energiára IS kell rendszerhasználati díjat fizetni”

  Persze aki elhasználja a megtermelt energiát, ő is fizeti a rendszerhasználati díjat. Gondolom a paksi erőmű is fizet rendszerhasználati díjat.. Így már érthető miért emelték meg a mértékét a villanyáram kárára.

 • Tee Bee
  Nem kell majrézni az invertertől!
  Ha megkotlik, az majdnem biztosan a filléres kondenzátorok vagy a teljesítmeny FET-ek miatt lesz.(ha nem visz magával mást)
  Mindkettő cserélhető, javítható.
  Megelőző karbantartás, időnként bemérés hogy mi várható pl bizonyos paraméterek apró változása láttán.
  Az akksi sokkal nagyobb beruházás ha veszed és/vagy bukás ha tönkremegy…
 • Dmitrij Uszitovics Uszitov
  Ez megint az a divatos retorikai vonal, hogy „aki olyan gazdag, hogy napeleme van, az fizessen többet”. (Kivéve a gyebi bírót.)
 • Alap
  Egy félig kibontott levél tartalmáról ötletelünk!
  Eleve nincsenek számok a bruttó elszámolásról ami egyenlőre értelmezhetetlenné teszi a megtérülés kiszámítását!
  A háztartási erőművek be vannak számítva az az ország megújuló energiára való átállásába! Ez monduk adhat okot arra a feltételezésre, hogy nem lesz olyan elszámolási rendszer ami miatt le kell állítani a betáplálást. (hogy most mit mondanak azt hagyjuk …)
  Az a pont, hogy a bruttó elszámolást lehet kérni 2024 január 1 előtt arra is utalhat, hogy megéri majd váltani, vagy legalább is a jövőben is megéri üzemeltetni, építeni HMKE-ket. (feltéve ha nem előző este 23 óra 59 perckor jelenik meg az erre vonatkozó szabályozás)
  Igen ezek is csak feltételezések. Az alap probléma a pillnatnyi helyzethez illeszkedő szabályok azonnali bevezetése, az ebböl fakadó bizonytalanság, és az ezek miatt teljesen szavahihetetlen kormányzat!
 • Béla
  @naplopó
  Nem kell inverter, de a napelemet nem érdemes közvetlenül összekötni a napelemmel, mert a napelem rendkívül ingadozó teljesítménye miatt nem lehet úgy méretezni a fűtőszálat, hogy említésre méltó hatásfok legyen. Kell a rendszerbe valami ami egyenletessé teszi a teljesítmény leadást, pl. akkumulátor, az akkuhoz meg már nyilván egy töltésvezérlő is. Egyébként a YouTube-n számtalan olyan videó van, hogy hogyan kell építeni ilyen rendszereket, sőt már “készen” is lehet venni.
 • Valamirandom

  Az ilyen kommentekkel sok nem kis probléma van.
  “Értékes földterület, itthon általában termőföld veszik el a parkokban.”
  Költséghaszon elemzés előzi meg ezeket a döntéseket, és ma Magyarországon EU-s támogatások nélkül életképtelen a mezőgazdaság, mert nem fizetné ki senki a valódi költségeket. Rengeteg helyen egyébként továbbra is legelőnek használják a parkokat, a napelemek pedig árnyékot is adnak az állatoknak.
  “míg a lakossági kis rendszerek egymástól függetlenül működnek és viszonylag ritkán termelnek egyszerre, a park jelentős ingadozással terheli meg az adott trafókat, hálózati szegmenseket,”
  Ez meg úgy marhaság, ahogy van. Pont abban van az előnye a naperőműveknek, hogy szabályozhatók, ellentétben a vegyeskáposzta lakossági hmke-kkel.
  Értem én, hogy nem értesz hozzá, de nem muszáj ám mindenhez hozzászólni, amit az interneten találsz.
 • Százak Trükkjei
  @söralátét
  az nem baj, hogy te nem láttál még termőföldre telepített napelemparkot, csak ne vond le azt a következtetést ebből, hogy ilyen nincs.
  Itt van pl. a szolnoki Lumen park. Körül rajta szántó, ahol épült, az is szántó volt, a fejlesztő saját honlapja szerint is.
  Jómagam egyébként a nagy parkokat támogatnám, csak épp “hulladék” területre. Na de pont a szolnoki viszonylag magas aranykoronájú földekre? Nem olyan túl nagy az a 1,5 hektár, de nem volt ekkora terület valami félsivatagos helyen, vagy egy legelőnek használható placc, szántót kellett beáldozni? 1,5 hektár legelő vagy még az se maximum 3 MFt, ami vicc egy ilyen parknak.
 • Alap
  Pro és kontra a szántóföldre telepített napelem “farm”-ok ról!
  Ezek egy része igazi Kiszámoló-s költség optimalizálási történet!
  Az eredeti törvény arról szól hogy a mezőgazdasági vállakozások eredményességének javítása érdekében az általuk telepített naperőművek hálozati cstlakozását (ingyen, vagy kedvezményesen pontosan már nem emlékszem) bizosítja az áramszolgáltató.
  Ebból jött az, hogy vegyünk MG vállakozást, földeket és építsünk naperőműveket.
 • Feri

  “Veszel egy házat 50m Ft-ért és van egy fix bérlőd 10-12 évre. 12 év múlva a pénzednél – infláció, jelenérték, stb nélkül – vagy. Majd ezután a ház értéke lesz 10m Ft jó esetben, mert a bérlő lelakta.”

  Azt azért megnézem hogy 10 év alatt hogy lehet lelakni egy házat hogy a 10 évvel ezelőtti értékének 20%át érje.

  Ad1: nem engeded meg hogy feltüzelje a parkettát meg az ajtókat, mert tudatos bérbeadó vagy és figyelsz az 50 milliós vagyonodra 🙂
  Ad2: a lakbérek azért elég jól követik pl az inflációt, mi pl idén is emelünk átlagosan 15%ot
  Ad3: mi a lakbér nagy részét befektetjük állampapírba/euróba….
  Ad4: az ingatlanok ára alapvetően nem megy lefele (kivéve vis major, mondjuk háború esetén, mert olyankor nem fizet a biztosító) mert az építőanyagok, munkaerő ára sem megy lefelé soha.

 • kertész
  Lehet, hogy naívat kérdezek, de akkor akinek lejár majd a 10 év szaldó, utána mi lesz?
  A szaldó nélküli, hálózatra kötött rendszer hogy üzemel?
 • Nans
  Lehet itt nyavalyogni, hogy megtérül-e vagy nem, hogy saját zsebből fizetted-e vagy nem, de mondjuk már ki őszintén: amikor csináltattátok, tudtátok, hogy nem fogjátok tudni kivinni az országból a napelemrendszereteket (vagy csak igen problémásan), és azért azt is tudtátok, hogy milyen a kormányzati rendszer. Most csak beköszönt a valóság.
  “Kinek mit intézett a kormánya…” 🙂
 • napalm
  A véleményem ezzel kapcsolatban (szaldó kivezetése) hogy menjenek a búsba.
  Tavaly márciusban pattintottam fel (igaz hogy OFT, 3,5 misibe került összesen, ebből a saját hozzájárulásom 2 milla) egy 8-as rendszert.
  Semmi luxus, semmi szauna és medencefűtés, nix villanyos autó. Csak a szokásos villanyfalók (világítás, főzés, sütés), klímás fűtéssel.
  Talán a 10 év alatt megtérül amit én beletettem, hurrá.
  Én azért tetettem fel hogy az idézőjeles nyugdíjas éveimet (ha megélem) nyugalommal töltsem, ne fenyegessen a „rezsidémon”.
  Ezt a tervemet most keresztülhúzta szeretett kormányunk egy salátatörvénnyel.
  Ha ma kellene belefogni nem biztos hogy feltetetném.
  Ennyire egy csapongó, kiszámíthatatlan ország vezetést nem láttam….
  A fiam már trenírozva van hogy a jövőt ne idehaza képzelje el…nekünk xar lesz, remélhetőleg neki kevésbé.
  Tudom hova fogom tenni az X-et ha eljön az ideje.
  Pertársaságban OK
 • napalm
  Teljes mértékben egyetértek veled.
 • napalm
  Szlovákoknál ez normálisan van kitalálva, peterch az index napelemes topikjában leírta: (köv. hsz.)
 • napalm
  Linkelem ha nem gond mert sajnos nem fér bele a karakterkorlátba:
  forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163038070&t=9055259
 • pistu
  A mostani kamatkörnyezetben még a szaldós elszámolással sem látom, 10-12 év alatt hogyan térülne meg. Nekem az jön ki, hogy a magas kamatos kamat miatt több millió ft bukó a napelem egy 10 éves periódus alatt. Haszonáldozat költséggel, illetve a megtakarított áramszámla és annak megkapott kamatával is számolva.
 • Barics
  Én Ferire hallgatok, nekem ez nem tetszik el lehet innen menni és én el is megyek. Az utolsó ember kapcsolja le a villanyt. Köszi.
 • Nap_Elemér
  A megtérülés számítások legnagyobb problémája (Miklós is utalt erre), hogy nem tudhatod, hogy mennyi lesz a villamosenergia ára a következő 20 évben. A mostani árakból kiindulva persze lehet egyet számolni, de valószínűleg a következő években átlagosan jóval drágább lesz a lakossági villamosenergia. Tehát annyira ne dőljetek a kardotokba. A szaldós elszámolás azt a tévképzetet adhatta az embereknek, hogy bárki bármennyi energiával eljátszhatja azt, hogy nyáron megtermeli, télen pedig kiveszi a rendszerből, ráadásul pont akkor, amikor neki kell, nem pedig akkor amikor olcsó. Sajnos ennek az árát a többiek fizetik meg. (Sajnos a napelem, mint kifejezés is sokakat félrevezetett. 🙂 Remélem azért kevesen hiszik azt, hogy ez egy elem… pedig van aki szerint az…)
 • BPéter
  Én a napelempark helyett jobb ötletnek tartom a tetőkre telepített napelemeket, mivel a tetők felülete
  amúgy is adott, oda semmi más hasznos nem férne fel, illetve a ház nyári felmelegedését is csökkenti; valamint sűrűn lakott helyen van, tehát nagyobb eséllyel fogy el a termelt energia helyben.

  A szaldó-bruttó helyett több értelme lenne a szlovák megoldásnak, azaz van szaldó, de minden szaldózott kWh után rendszerhasználati díjat fizetsz.

 • grin
  Azt írod, hogy „Jogszabály szerint 2024.01.01-től a kötelező távleolvasás + havi elszámolás…”

  Megadnád, kérlek, a pontos jogszabályt? Köszönöm!

 • attila
  Nagyon sántít ez a példa ! 4000kwh éves áramból nem lehet kifűteni egy 130 m2-es családi házat, márpedig minél több áramot termelsz a nem fűtési szezonban annál jobban nő a megtérülés ideje, a másik hogy 70 forintos áramárral számol, miközben nálunk 4000kwh éves fogyasztást jelen pillanatban kb. 53ft – tal számolható kwh-ként vagy ha van h tarifád ( már miért ne lenne ) akkor valahol 23,5 – 37 ft közzött attól függően hogy másra mennyit használnak, tehát nálunk sokkal hosszabb a megtérülési idő azzal a rendszerrel is ami a szlovákoknál van. Kérdés hogy náluk létezik-e a H tarifához hasonló mert akkor ott is borul a rendszer rendesen…
 • Tar Miklós
  Mennyire megoldható tecnikailag egy kis sztrájk bevezetése, nappal, vagy csúcsidőben a betáplálást (nyáron) kiiktatni pár órára ?
 • Szaboz

  “Mennyire megoldható tecnikailag egy kis sztrájk bevezetése, nappal, vagy csúcsidőben a betáplálást (nyáron) kiiktatni pár órára ?”

  Nyilván megoldható, de különösebb hatása nem lenne szerintem.
  Egy sztrájk annál hatékonyabb, minél jobban “fáj”.
  Ez kb. semennyire nem fájnaa a szolgáltatónak. Beindítanák a tartalékot. Max. a feszültség esne le egy kicsit előtte.

 • attila
  Na a legújabb MEKH állásfoglalás szerint 2024.-től havi elszámolás lesz, úgyhogy szépen visszamegyek H tarifára ha addig el nem törlik. Majd megnézem az aktuális törvényben hogy mennyit fizetnek a betáplált áramért, ha ilyen nevetségeset mint most akkor csúcsszezonban mindig csak annyit lesz bekapcsolva a rendszer amennyit adott hónapban fogyasztok, ne nézzenek hüly…nek senkit….
 • Zolt
  Én egyszerű megoldást választok. Kalapáccsal szétütöm a tetőről a napelemeket és felveszem videóra, majd youtube-on közzéteszem, hogy MO előre halad.
 • István
  A szaldo elszámolás megszüntetése – sajnos vagy nem sajnos – EU elvárás. Pl. a várva várt EU-s pénzek kifizetésenek feltétele a szaldo kivezetése. Reméljük, hogy a 10 év késedelmet elfogadják Brüsszelben, és nem ragaszkodnak a folyósítás előtti megszüntetéshez. Forrás: portfolio.hu

  Egy esetben elvárás és jogosan: ha eus támogatott pénzből, akár ingyen telepítették a napelemet. (Lásd mostani ingyen napelem pályázat.)

  Az indoklás jogos: miért kapjon dupla támogatást az a szaldón keresztül, aki egyébként is támogatásból telepítette a napelemet.

  Másik elvárás, hogy 2024 után senki ne kaphasson szaldót.

  De olyan elvárás nincs, hogy mindenki legyen bruttós, de azonnal.

 • István
  Az Európai Unió – sajnos vagy nem sajnos – a visszatartott pénzek folyósítását feltételekhez kötötte: pl. ki KELL vezetni a szaldó elszámolás rendszerét. (forrás: portfolio.hu) A jogszabályt megalkottuk, igaz a határidőt eléggé kitoltuk. Reméljük elfogadja Brüsszel, mert ha erre sem lesz elég a jogszabály megalkotása, hanem végre kell hajtani, akkor A: vagy hamar meg kell szüntetni a halasztást is, és akkor elégedetlen tömegek lesznek, vagy B: nem jön az uniós pénz, és akkor elégedetlen tömegek lesznek.
 • Takács István energetikus
  A 4 kW feletti rendszerekre kivetendő teljesítmény díjról (adó???) szóló §-t ami az RHD rendeletben valóban benne volt, a most megjelenő módosító rendelet hatálytalanította!

  Hatályát veszti a Rendelet
  a) 2. § 13. pontja,
  b) 16. §-a,
  c) 18. § (3) bekezdése,
  d) 10. alcím címében az „és a közvilágítási elosztási díj alapja” szövegrész,
  e) 20. § (7) bekezdése.

  Ez volt a 16§
  megfizetni.
  16. § (1) A profil elszámolású felhasználónak minősülő rendszerhasználó akkor köteles elosztói
  teljesítménydíjat fizetni, ha olyan háztartási méretű kiserőművet üzemeltet, amelyre vonatkozóan
  a) az üzembe helyezési szándékról szóló, a Vhr. 5. § (3) bekezdése szerinti igénybejelentés
  illetékes elosztóhoz történő benyújtása, vagy
  b) a névleges teljesítmény megnövelése
  2017. március 31. utáni időpontban történik.
  (2) Nem kell az (1) bekezdés szerinti elosztói teljesítménydíjat fizetni abban az esetben, ha az