13 éve a legrosszabb negyedév az Apple-nél

A világ legdrágábbra értékelt technikai vállalata az Apple, tegnap adta ki a negyedéves gyorsjelentését, ami nagyon gyászos adatokat tartalmazott.

Utoljára 2003 első negyedévében kellett az Apple-nek csökkenésről beszámolnia. Akkor még a PowerMac volt a cég legkeresettebb terméke, nem vezették még be az iTunes zeneboltot.

Most egyértelműen az Iphone az, ami a cég fejőstehene, ez felel a bevétel közel kétharmadáért és profit több, mint kétharmadáért.

Amennyire sikeres az Iphone-ok eladása, annyira sikeres az Apple is.

Elemzők már régóta figyelmeztettek, hogy a cég eredményessége túlságosan függ az Iphone sikerétől, kezd a cég némileg a one-trick pony cégekre emlékeztetni. (Olyan cégek, akiknek csak egy-egy igazán sikeres terméke van.)

Most 16%-kal 51,2 millió darabra estek az Iphone eladások az elmúlt negyedévben, az emberek úgy tűnik már nem rohannak venni egy még újabb Iphone-t, ahogy ezt eddig tették. A konkurencia is egyre erősebb, egyre több kisebb telefongyártó jön ki csúcskategóriát képviselő telefonokkal nyomott áron.

A tabletek eladása is tovább esett, 19%-kal kevesebb talált új gazdára (10.2 millió darab).

A Mac-ek eladása még a PC piac zsugorodását is “túlteljesítette”, 12%-kal fogyott kevesebb belőle. (A PC piac “csak” 10%-kal zsugorodott egy év alatt.)

A bevétel 13%-kal zuhant, a profit ennél sokkal jobban, 22%-kal. Két számjegyű bevételcsökkenés nem volt a cégnél 2001 ősze óta.

Az erős konkurencia mellett az erős dollár sem tett jót az Apple-nek, ahogy a kínai eladások 26%-os zsugorodása sem.

A most bejelentett “olcsósított” Iphone SE-től is sokan tartanak, mert bár az eladási darabszámot növelheti, de könnyen kannibalizálhatja a többi terméket, vagyis az emberek majd inkább az olcsóbb terméket fogják választani, így tovább csökkentve a profitot.

Az Apple már többször élt át nehéz időszakot, ezekből mindig egy-egy új slágertermék tudta csak kihúzni, mint az Ipod, az Itunes, az Iphone és az Ipad. Azonban ezek mind Steve Jobs-hoz köthetőek és pillanatnyilag nem látunk semmi olyan terméket, ami olyan forradalmi áttörést hozna a cégnek, mint a fenti termékek. Mert így 9 év után az Iphone már csak egy a sok jó telefon közül és az Ipad is csak egy jó tablet a sok közül.

Sokak szerint az Apple rálépett arra az útra, hogy csak egy egyszerű osztalékrészvény legyen, azonban ha ez tényleg megtörténne, a befektetők csalódottak lennének, mert az árazása ennél lényegesen magasabb.

Persze korai még temetni a céget, eddig számtalanszor feltámadt már az elmúlt közel 20 évben egy-egy forradalmian új termékkel. Talán most is készül valami titokban. Azt se felejtsük el, hogy egy negyedévről van szó, nem biztos, hogy ez már a vég kezdete.

Share

102 hozzászólás

 • vgaborka
  ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
  Írtam egy hozzászólást, elfelejtettem a captcha-t beírni erre elvesztettem a hozzászólást, jó hosszú volt.
  @kiszamolo: ha lehet a wp-t valahogy customizálni, akkor a captcha hiány ne új oldalon jöjjön fel valami piros, hogy hé írd be.
 • vgaborka
  @tamas: “Az apple okosórája nem nélkülözhetetlen termék, mint ahogy a digitális zenehallgatás ill. az okostelefonok sem, bár néhányan úgy érzik számukra az élet elképzelhetetlen enélkül. Én emlékszem, hogy mobil telefonok nélkül is éltek az emberek teljes életet.” Ez egy kicsit a nosztalgikus “bezzeg a régi szép időkben”, “régen minden szebb volt” érzésre hajaz, amitől én szép magyar szóval agyf..szbaj kapok. Igen régen nem volt autó, mégis éltek, sőt még régebben ház se volt, akkor is teljes életet éltek. Mosógép nélkül is, sőt áram nélkül is. Tény, hogy az említett cuccok nem épp a maslov-piramis alján vannak, de azért szerintem k..va jó dolog, hogy vannak. És igenis van, hogy otthon mobillal a zsemben rohangálok, mert fontos hívást várok (asszony a dokinál, nem betegség ügyben). Digitális zenehallgatás: vissza a kazetta, sőt a bakelit lemezek világába. Itt a legújabb Tesla –folyt–
 • vgaborka
  -köv- bakelit fejegységgel. Nekem pl. ha zenét veszek, akkor nincs szükségem a fizikai adathordozó megvételére (CD, DVD), megveszem, ha akarom letöltöm és kiírom CD-re (sajnos az autóm még csak CD-t ismer, nincs USB/SD bemenete), vagy felmásolom a telefonomra, vagy valami stream-elős módszerrel hallgatom. Ugyanígy vagyok a könyvekkel, éljen az ebook reader, én legszívesebben közelezővé tenném, hogy minden könyvnek kötelező megjelenni legkésőbb félévvel villanykönyvön is a papír nyomat után. Szóval ne meredjünk vissza ennyire a múltba, hogy akkor is éltek teljes életet (igen éltek, de akkor ez mást jeletett). Biztos, hogy vannak olyan dolgok amiket meg kell/kellene őrizni, de ne vessük el a fejlődést. Bár most azt olvastam, hogy ki vagyon jelentve, hogy az innováció nem a jövő…
 • vgaborka
  Egy kérdés mindig megfogalmazódik bennem,amikor az apple termékekkel kapcsolatos híreket olvasok: mennyit vagyok hajlandó kiadni egy kütyüért? Én mindig ezt határozom meg és ehhez igazítom a konkrét kütyüt: pl telefon max 100 eFt és ne kelljen 2 inkább 3 évig cserélni. Tablet: 30-40 eFt és ne kelljen sokáig cserélni. Laptop: max 300 és 4-5 év, de inkább 5-6 év. A másik kérdés: hogy mire használom, telefon és zsebben hordott netképes számítógép (nem melóra való!)+családi fotó bárhol; tablet: netezés a kanapén, filmnézés; laptop: akár munka (szoftverfejlesztés). Szerintem az apple termékek brutálisan túl vannak árazva, ahogy a nagy gyártók prémium kategóriás cuccai is. Egy átlag (mondjuk az emberek 80-90%-ának) embernek a piacon kapható 60-80 ezres telefonok több mint elég lenne, de az nem almás, nem olyan sikkes. És lehet, hogy most sokan rájöttek, hogy minek az alma vagy jó régi alma.
 • vgaborka
  Bár lehet, hogy nem a túlárazás a megfelelő szó, hanem a felesleges drága cucc, amit nem használsz ki. Mint pl egy autónál a 30-40 millás kategória, ott már nem használod ki, hanem az esetleges anyaghasználatatot és érzést fizeted meg, hogy most 4 karika, célkereszt vagy 2 vese van-e a kocsi orrán. Szerintem, olyan 6-10 misi az az autó amit már bőven kiszolgál minden igényt, a többi csak parasztvakítás. Addig nagy különbségek lehetnek, akár fél misinként is, de fölött már szinte csak az van, hogy most akkor kézzel vart bőrkárpit vagy sima szövetülés.
  Az apple sztorira pedig térjünk vissza 3-6 hónap múlva.
 • TamasB
  Tavaly vettem életemben okostelefont először, de sok hasznát nem látom, sőt agybajt kapok, hogy kétnaponta kell töltögetni a heti 1 helyett. Okosóra? Még 10x éves laptopom is a szekrény mélyén lapul, a privát leveleimet sem olvasom sokszor napokig, ha szabin vagyok.
  Értékesebb a szabadidőm (meg a pénzem), minthogy ilyen b*romságokkal foglalkozzak.
  Köszönöm, jól megvagyok a többezres könyvtáramban ebook olvasó nélkül is.

  Ja, informatikus vagyok a múlt egy darabja (és nem egyedi ezzel a hozzáállással, bár tudom ritkaság) 😀

 • Gyula

  …nincs szükségem a fizikai adathordozó megvételére…
  Masnak meg van.
  En p. szeretem a CD-imet, meg a DVD-imet a polcon latni.
  Szeretek megvenni pl. dobozos, gyujtoi kiadasu jatekprogramokat is, amihez adnak valami kulonlegeset, kezzelfoghatot.
  Es szerintem emiatt pl. a “Digital collectors edition” verziok sima atveresek.
  Sot, konyvet kizarolag papir alapon tudok elkepzelni.
  Nem vagyunk egyformak.
 • vgaborka
  @gyula: “Nem vagyunk egyformak.” Ez természetes, és még szerencse, elég nagy büntetés lenne a világ, ha mindenki olyan lenne mint én.
  Nálam pl a papír alapú könyvek ott rúgták el a pöttyöst, amikor sokat repültem (London-Bud, heti rendszerességgel) és kellett az olvasni való a gépre. Beteszed amit olvasol, de tudod, hogy kb 3 óra és végzel vele (ez a reptér + repülési idő alatt bőven megvan), na ezért még egyet be kell tenned a kézipoggyászba, ahol már most is ott van a céges lapos, iratok, pénztárca stb. Na ekkor vettem ebook readert egy kis méretű kütyü, ami képes akár 4000 könyvet is tárolni. Ugyanez a napi munkabajárás, benn van az ebook reader és tudok olvasni, vagy akár nyaraláskor is.
  Ha szereted nézegetni a CD/DVD-ket akkor a tárgyak rabja vagy (volt cikk itt erről), nem pedig azé amit esetleg az képvisel. Azonkívül szerintem könyezetszennyező is. –folyt–
 • Maxi
  a korom egy dolog, de a környezetszennyező, káros hatású melléktermékek sokfélék, akárcsak az eredetük. A teljes képet kell nézni, a villanyautókat kiszolgálni képes áramtermelő kapacitások felépítési és működési környezetterhelése vs. belsőégésű motorhoz üzemanyagot produkáló ipar, az olajbányászat, szállítás, finomítás, üzemanyag elégetése stb, ill. a villanyautó életciklusa alatti, főleg az akkumulátor gyártása és a leselejtezett akksik kezelése során történő környezetterhelés. A lényeg az életminőség javítása a tisztább környezeten keresztül. Mellékesen még elhozhat egy gazdasági boomot is, de nem ez a fő célja, bár politikusi-gazdasági oldalon csak ezt látják. Ha valaki, akkor az Apple ennek lehetne a katalizátora, ahogy a smartphone/tablet iparágak esetében. Pénze is van rá, érdekli is őket, hatalmas üzlet lehet, mégsem teszik. Valószínű túl bizonytalan még az egész.
 • vgaborka
  -köv- Minek azért annyi fát kivágni, rétet kivágni (mivel a CD a diszk-réten terem), hogy ezt tároljuk, amikor sokkal olcsóbb és könnyebb digitálisan (mondjuk felhőben) tárolni.
  De mivel ízlésekről nem szokás vitatkozni, ezért kinek pap kinek paplan.
 • vgaborka
  @tamasb: az okostelefonok egyik legnagyobb haszna a felhőalapú szolgáltatások használata ill. VOIP alap dolgok (informatikusként gondolom tudod, hogy miről beszélek). Ja és ott van nálad valami ami netképes (nyaraláskor nagyon jól tud lenni az esős napi programok szervezésére), tudsz videózni/kamerázni elfogadható++ minőségben, van gps benne tudod használni navigációra, szórakoztató komplexum (zene, videónézés), játékok (rengeteg nem csak a snake), csak hogy pár dolgot említsek. Ja vannak rá mindennapokban használható app: kötségvetés kezelő, bevásárló lista, fitt appok stb.
  Pl az a gugli szolgáltatás amit browserból elérsz, azt eléred okostelefonon is (drive, keep, docs, photos). A céges leveleimet szabi alatt nem szoktam olvasni (törlöm az account-ot szabit előtt), de azért a priv-t igen. Amúgy az a jó szabi, hogy ha visszajössz róla, már nem emlékszel a céges jelszóra.
 • szocske
  az akkugyártás és -ártalmatlanítás nyilván energiaigényes és szennyező, de az olajkitermelés, finomítás és szállítás sincs ingyen jelenleg.
  A szükséges elektromos áram megtermelését meg pont az autók esetében lehetne nagyon környezetbaráttá tenni rengeteg napelemmel. Mert mi a napelemekkel a fő gond?
  brutálisan leng a termelt áram pillanatnyi mennyisége. Csupán okos mérők kellenek, máris megoldható, hogy az autók jelentős részét olyankor töltsük, amikor épp sok áram jön a napelemekből, mert ha egy autó napi 8 órát parkol egy konnektorral ellátott helyen, míg a tulajdonosa az irodában dolgozik, addig ráér feltöltődni.
  Persze ehhez ki kell építeni a megfelelő elektromos hálózatot, de benzinkutak sem voltak mindig.
  A parkoló villanyautók akkui viszont kiváló pufferként szolgálhatnak a nap és szélenergia termelési csúcsok kisimítására.
 • TamasB
  Nem vagyunk egyformák, és ez így jó. Hátam közepére kívánom a netet, ha nyaralok, papírtérképpel és rendes útikönyvvel nyomulok. Előtte ami kell, max. kijegyzetelem a netről, a papírt nem kell tölteni, nem romlik el stb. Egyszer akartam pornót nézni egy indiai szállodában, de olyen lassú volt a wifi, hogy még az index címlapja is alig akart lejönni (5*-os szállodáról beszélünk).
  Bevallom, az Endomondo-t használom néha, de az is felesleges, úgysem nézem vissza az útvonalat soha 1 héttel korábbra. A költségkövető app-ok közül rengeteget próbáltam, végül az Andromoney-nál maradtam, de már azt sem töltöm 1 hónapja, így meg pláne nem fogom, hogy az Erste online tudja.
  Csak érdekességképpen: nálunk céges policy a felhőalapú szolgáltatások tiltása, ha akarnám sem tudnám használni őket céges hálóról (vagyis ha akarnám, meg tudnám oldani).
 • TamasB
  Egyébként igazad van, tényleg az a jó szabi, ami után nem emlékszel a céges jelszóra, de nálam ez sokszor a sima hétvége után is megvan 😀
 • vgaborka
  @szocske: ill. a villanyautóknál szokták mondani, hogy a környezetszennyezés és az előállított “valami” felhasználási helye földrajzilag messze eshet egymástól. Pl benzin esetén szennyezed a várost is a kipufogógázokkal, villanyautónál pedig csak azt a helyet ahol megtermeled az áromat/akkut. Szóval koncentrálni lehet, ill. lakott területen kívül meg lehet ezt oldani.
 • szocske
  pontosan ezt írtam a témaindítóra, hogy ha csak annyit nyerünk a villanyautóval, hogy kivittük a városból a szennyezést, már megérte a dolog.
  De napelemmel töltve sztem ettől több is lehet a nyereség, de ez már csak a hab a tortán.
 • Jenő
  : A napelemgyártás paradox módon elég környezetszennyező is lehet, sok esetben, sőt legtöbb esetben (no one cares). Viszont a házigazda ki fog térni a hitéből, ha belinkelem a forrást. Házi feladat: keresd ki magadnak! 🙁

  (Ha valaki harmadik fél el tudja magyarázni nekem, miért van Kiszámolónak ez az egyedi fóbiája az eredeti forráslinkektől, hátha én is megértem, megköszönöm. “Értsük meg egymást jeligére.”)

 • Somez
  “somez, az amerikai híroldalak sem írtak ilyeneket. A részvénytulajdonosok sem gondoltak ilyet.
  Nem csak az Iphone-ból fogyott sokkal kevesebb, hanem mindenből. Azt nem lehet megmagyarázni azzal, hogy az Iphone sikere miatt.

  A legsúlyosabb pedig a profit esése.”

  Nem muszáj engedélyezned a kommentet, csak neked írom.
  Én az earnings call transcriptjét olvastam el: imore.com/apple-q2-2016-transcript

  Idézem, hogy ne kelljen keresni: “First, from an upgrade perspective, during the first half of this year the upgrade rate for the iPhone 6s cycle has been slightly higher than what we experienced in the iPhone 5s cycle two years ago, but it is lower than the accelerated upgrade rate we saw with iPhone 6, which as you know was a big contributor to our phenomenal revenue growth a year ago. “

 • Kiszamolo
  Somez, nyilván sokan fogalmaztak meg hasonló gondolatokat, miért pont ebben értene egyet az egész világ.

  Én arra gondoltam, hogy CNN meg a többi nagy cég is hasonlókat írt a vezércikkeiben. (Aztán nyilván ott is megjelentek az eltérő vélemények.)

  Csak arra akartam rámutatni, hogy ez nem egí magyar specialitás volt.

 • Kiszamolo
  Jenő, megint nem bírtál írni egy saját véleményt (talán nincs is?), megint linkelni akarsz.

  Ez valami fóbia? Ennyire nincs saját véleményed?

  Ha nincs, akkor minek akarsz mindig hozzászólni?

  A látogatók 99,965%-a csak olvas.

  Legyél te is egy közülük.

 • Zedder
  Azért szerintem azt is nézzük meg, hogy az Apple igencsak túl volt és van hype-olva.

  Elég ránézni a részvényárfolyamokra. A “nagy öregek”, mint pl. IBM, MS, Oracle árfolyama kb. minimálisan változik, pedig azok mögött azért rengeteg termék és szolgáltatás áll, nem csak egy telefon vagy dizájnos számítógép. (És azt most hagyjuk is ki, hogy pl. a tabletet meg az okostelefont bőven nem az Apple találta ki, csak éppen jókor-jó helyen voltak a bevezetéssel. Én még emlékszem a kétezres évek elején XP-t futtató MS-es tabletre, de a Palm és egyéb palmtopok is jóval megelőzték a korukat.)

  De még egy Google sem ment olyat részvényárakban, mint az APPL. Kódolva volt az bukás szerintem. Osztalékrészvénynek jó lehet, aki annak idején olcsón bevásárolt (vagy a munkatársaknak, nem tudom ott van-e dolgozói részvényprogram.)

  Mondjuk ha beesik 50 USD alá, lehet vásárolok.

  Kiszámoló, te mit gondolsz?

 • Zedder
  “Csak érdekességképpen: nálunk céges policy a felhőalapú szolgáltatások tiltása, ha akarnám sem tudnám használni őket céges hálóról”

  Hagyjuk már az ilyeneket, egyrészt a felhő is “hype”, mert ma már “minden” felhő, tehát kb. a netet sem tudnád megnyitni, ha tényleg tiltva lenne minden.

  Mert a (privát) levelezés (jelentős része) is felhő, a CDN-ről lecsorgó webes tartalmak is felhő, egy keresőmotor is felhő, hadd ne folytassam…

  E-autók, aksik, környezetszennyezés: az ólomaksik majdnem 100%-át újrafelhasználják a fejlett országokban. A NiCD, NiMH aksiknál szintén jelentős a recycling. A lithiumos aksiknál is opció a recycling, elméletileg 100%-osan újrafelhasználható minden komponense, bár ma még drága. Ez az idővel javulni fog, és persze rá is kényszerül az emberiség a korrekt recyclingra a Li-ion terén is. Néhány éven belül komoly változásokra számítok.

 • Manolin
  Jómagam szeretem a nagykijelzős mobilokat, a 6-os iPhone jó termék de nem jó áron, nem nevezhető értékarányosnak, egy Huawei is képes közel olyan jó használati értéket nyújtani. A vállalat sikere pedig azon múlik, h a termékeire továbbra is lesz-e majd kereslet, bár ez utóbbi főleg az iPhone és iPad eladásokon múlik, hisz a laptopjai túl drágák és hardveresen egyáltalán nem jobbak a többi gépnél, elvégre ugyanolyan Intel processzor van bennük, egyetlen előnye az Applenek h ugyanaz gyártja a hardvert és a szoftvert, lényegében semmi más, azonban a többi gyártó termékének esetén is összhangban van a Windows/Linux és az egyes laptopok mint hardverek. Az Apple laptopjai esetén óriási hátrány, h az általában Windows-okon futó .exe file féle programok csak emulátorral használhatók, úgy azonban nem az igazi, tehát értelemszerűen a legjobb választás továbbra is a Linux és a Windows.
 • Gyula

  …ha csak annyit nyerünk a villanyautóval…
  Nem csak annyit nyerunk.
  – A belsoegesu motor hatasfoka~30-40%
  – A gazturbinas eromue 60% (villamos) 85% (hö + villamos)
  – Az elektromos auto a dugoban allva nem fogyaszt energiat (nincs alapjarat)
  Tehat, egy villanyauto emiatt kb fele-harmada benzinfogyasztasnak felel meg.
  (azaz egy 6l-t fogyaszto auto helyett elvileg 2l-ny benzint kell elegetni az eromuben, hogy a felhasznalt energiat megkapjuk)
  Nyilvan a villamosenergia ellato rendszernek is van vesztesege, de azzal most nem szamolok…
  Az Atomenergianak meg zero CO2 kibocsatasa van.
  (Es most hagyjuk a sotetzold, “azatomnagyonveszelyesmertmivanhafelrobbanazeromuesakkorittazapokalipszis” jellegu “kifogasokat” mert ettol onmagaban is idegrangast kapok, ugyanis pl. a szeneromuvekbol szarmazo radioaktiv izotopok miatt nagysagrendekkel tobb ember hal meg evente)
 • Gyula

  …napelemgyártás paradox módon elég környezetszennyező is lehet…
  Esetleg az eloallitas az szennyezheti a kornyezetet, de mondj akarmit, aminek az eloallitasa nem szennyezi a kornyezetet!
  Egyreszt a napelemekre eleve 25+ ev garanciat vallalnak, es a garancia is azt jelenti, hogy a megtermelt energia mennyisege a nevleges ertek 90%-a felett marad.
  Mar elerhetoek ilyen koru napelemek, es ezt az igeretet siman biztositjak ezek a rendszerek.
  A neplemek maguk szildium felvezetok, amik 100%-ig ujrahasznosithatoak.
  Az alapanyaguk pedig homok.
  Szerkezetileg pedig kb. 99%-ban sziliciumbol vannak, azaz egy 300um (0.3mm) vastag szilcium szeleten az aktualis napelem (vagy barmilyen egyeb aramkor) a felso 1-5 um-t foglalja el.
  A tobbi anygagra azert van szukseg, hogy a szelet egyaltalan megmunkalhato legyen, es ne torjon darabokra a technologiai lepesek kozotti mozgataskor.
 • vgaborka
  Most linkelni fogok (bocs!): investor.hu/news/20160429-a-guru-is-menekul-az-apple-tol.html ez is egy érdekes felvetés, hogy Kína a hibás. Elég sokat lehet(ett) olvasni, hogy gáz van Kínában, vajon más cégek negyedéves jelentéseire is hatással lehet, ha tényleg ők a “hibásak”. Valaki azt mondta, ha dől Kína, akkor ahhoz képest 2008 fófütty se volt.
 • szocske
  sajnos ennyire nem jó a képlet, mert az akkunak van önkisülése, van töltési veszteség is, így ha 10kWh-t fogyaszt 100k-re egy e-autó, ahhoz a fogyasztásod esélyesen lesz kb. 12kWh.
  A mai autókban már szinte alap a start-stop, hibrideknél végképp, szóval ezen egyre kevesebbet nyernek az e-autók.
  Ettől függetlenül engem nem kell meggyőznöd, rengeteg olyan felhasználás van, ahová tökéletes lenne (taxik jelentős része, futárok, kézbesítők, munkahely és lakás között ingázók).

  De nem is kéne ehhez elektromos sem: Miskolcon a közelmúltban CNG-re cserélték a városi buszok jelentős részét. Egy projekt keretében megmérték a buszok valós üzemű szennyezését. 98%-kal lett jobb a CNG a néhány éves – még futó – dízelektől, a régi, sok városban még futó ikarusokhoz nem is merték hasonlítani. Mégis gáncsolja a kormány a CNG-t is, pár éve növelte a jövedéki adóját. 🙁

 • Krusty

  Szép elképzelés a napelem, csak az a baj, hogy elégtelen teljesítményű erre a célra.
  Egy családi házra épített napelem is éppen kiszolgálna egy max két autót a nyári verőfényben, de éves átlagban biztosan nem – akkor már szolgáltasson energiát az épület részére. Egy tömbház, irodaház tetőfelülete meg arányosan nem annyival nagyobb, hogy százszoros nagyságrendben tudjon napelemmel áramot termelni.
  A belvárosokban, ahol ugye a lokális szennyezés jelenti a problémát, érdemi mennyiségű elektromos (értem itt most az akkumulátoros energiatárolásút) személyautót nincs hová letámasztani úgy, hogy szürcsölhesse az -akár többlet-áramot, míg a gazdi pár emelettel az irodában üti a billentyűzetet. Az utcákra nem lehet minden x. parkolóhelyre töltőoszlopot kiépíteni, nyilván az sem megoldás ha Józsi néni kilógatja a hosszabbítót a másodikról. (folyt. köv)
 • Krusty
  (…folyt:)
  Akkor a benzines/dízel autók hol parkoljanak? Vagy beállhassanak ezekre a helyekre? Akkor megint nincs töltés. Ez csak a dugókat növeli, újabb szennyezés.
  Ha meg tfh. felhúznának egy irodaházat, ahol a mélygarázsban mindegyik helyen tölthető elektromos autó, arra nagyon nem elég a naplem. 200 ilyen autó 3000kVA transzformátor kapacitást igényelne, ez már nagyon nem a “szórjuk meg napelemmel” kategória. Mondjuk egy Corvin negyednyi irodakomplexum mellé akár telepíteni lehetne egy kis gázturbinás erőművet (ami ugye rém hatékony) – újabb lokális szennyezésforrás. De persze a városon kívül is felhúzhatunk új erőműveket, de az ugyanúgy fosszilis enerigát használ fog használni.
  Most ott tartunk, hogy a régiós energiamixet figyelembe véve egy akkumulátoros elektromos autó légszennyezési potenciálja CO2-ben nézve egy kb. 3-4 liter közötti fogyasztású belsőégésű (folyt. köv.)
 • Krusty
  (f.) benzines/dízel autóéval egyezik meg. Norvégiában nyilván ez az érték a töredéke, de a Németeknél a sok hőerőmű miatt még magasabb is, mint nálunk. (+Ebben még nincs benne az akkumulátorcsomag, mint veszélyes hulladék.)
  Csak remélni tudom, hogy az akkumulátoros energiatárolás egy rövid átmeneti időszakot jelent csak az autózásban, hogy átadhassa a helyét a tüzelőanyagcellás meghajtásnak, vagy valami még jobbnak, amit még nem ismerünk 🙂
  Addig meg az LPG/CNG hajtást kellene nyomni, jóval kevésbé szennyez mint a benzin/gázolaj, megvan az infrastruktúra és olcsó. Csak hát nincs mögötte lobbierő és politikailag sem szexi és eladható, mint az akkumulátoros autók…

  Btw szeretnék olyan városban élni, ahol az új épületeknél kötelező lenne a zöldtető és/vagy a napelem használata. Bárcsak itt tartanánk 🙂

  /elütésekért bocs/

 • xezs
  Eljött az, ami a PC-k körében már rég: a mobiltelefonok is elértek egy olyan szintet, ahol már teljesen mindegy, hogy mi van benne, jó aztán kész. Emlékszem a 2000-es évek környékére: ha nem cseréltél évente-kétévente processzort (sokszor alaplappal együtt), akkor elavult géped volt és észre is vetted a programok futása közben. Most meg? 5 éves processzorom van és vígan megy a gép. Videókártyát 2 éve vettem, az is vígan döcög. Ma egy 2 éves mobiltelefon egyáltalán nem szégyen. Egy mai telefon miben jobb? Jobb a kamerája? Erősebb a processzora meg több benne a memória? Na és ez aztán kit érdekel? Már a 2 évvel ezelőttin is egész normálisan futnak az ÁTLAGfelhasználók számára fontos applikációk és az ÁTLAGOS hétköznapi fényképek minősége is vállalható szintű (mielőtt vitatkozni kezdesz velem, olvasd el figyelmesen a nagybetűvel írt részt, köszi).
 • szocske
  kétlem, hogy mindenki pluszba venne az ICE mellé egy villanyos autót, így nem kellene dupla annyi hely a parkolókban.
  Hogy a családi ház tetején lévő napelemes rendszer mire elég, az attól függ ki mennyit közlekedik.
  Az én házamon lévő 3kWp rendszer jelenleg bőven nullázza az elektromos fogyasztásom, még a gázfogyasztást is megfeleztem vele.

  Ez a rendszer az elmúlt évben átlagosan napi 8,5kWh áramot termelt meg (az ország délu részén és ideálisabb tetőn ez valamivel több lenne)
  A lényeg, hogy ha feltennék még egy ugyanilyen mezőt, akkor egy elektromos autó számára napi 50km-re elegendő áramot tudna termelni az év minden napjára, azaz éves kb. 18000 km-t mehetnék a saját napelemem termelésével.

 • szocske
  De ha csak hely kell: fedjük le a hipermarketek parkolóit.
  Bőven jutna áram helyben a vásárlások ideje alatt tölteni az autókat.
  Ráadásul még a klímát is kevesebbet kellene használni, mert árnyékban állnának az autók, nem a napon, így nem lenne bennük 60 fok amikor indulunk.
 • Shylock
  jelenleg minden $10.42 amit Apple részvénybe befektetsz a cég létermel $1 profitot. Ez az un P/E arány. Ha ugyanezt a számot a teljes S&P500-rá kiszámolod akkor $24 kell fizess minden profit dollárért.

  Azok kik a látványos növekedés reményében vették meg a Apple részvényt, mostani bejelentés elég rossz volt. Viszont az alacsony értékelés miatt $50 árfolyam elég-e valószínűtlen. Ehelyett ami most történik az egy elvárások átkalibrálása. Apple eset máskor is pl 2013 miközben az egész piac emelkedett. Ez a tözsde, mindig is vannak álmodózok kik csalódnak, illetve hidegvérűek kik a zajtól eltekintenek. Biztos van most olyan befektető ki kacag a markába, még akkor is ha a hírek alapján sok jót egyelőre nem várhat el.

 • bgabor911
  A világ legtúlértékeltebb cége. Talán most méltó helyükre kerülnek majd.
 • antenna
  Ez oly’ annyira igaz, hogy az elmúlt évben 8-10 régi laptopot élesztettem fel ismerősöknek, nem hitték el, mit tud az öreg vas. 25-30e Ft az anyag és nem győzöm fogadni a hálálkodásokat 🙂 Átlag felhasználásra már réges-rég elértük a megfelelő szintet. És valljuk be őszintén, a 200 ezres mobilt sem használja ki a júzerek 99%-a. Most kezdenek rájönni, hogy mi a fenének évente kiadni ilyen pénzeket egy tárgyra, amin csak alap dolgokat használnak és a 3 évvel ezelőtti is tudta ugyanazt. Nekem egyetlen dolog a szűk keresztmetszet, a kamera. Pedig nem alap telefont használok, de gyenge fényben nem szeret jó képeket csinálni.
 • xezs
  Családban ha szükség van asztali gépre vagy laptopra, már megyek is az egyik használtcikk kereskedésbe, ahol német cégek által levedlett 3-4 éves vasakat árulnak. 40 ezernél többet még nem fizettem laptopért, desktopért meg 20-at se talán. És arra hogy menjen nekik az index meg a facebook meg a bubble blast még ezek a vasak is túl erősek. Szóval ja, hihetetlen milyen sokat bírnak ezek a vasak. Próbáltál volna 2005-ben egy 3-4 éves laptoppal érvényesülni, esélytelen.
 • Zabalint

  Én 1 éve még azt mondtam, hogy amiben nagyon fejlődnie kellene még a telefonoknak, az az aksi. Aztán vettem egy telefont 5000 mAh-s aksival, ami nem is volt drága, és nem is vészesen nehéz. Azóta rájöttem, hogy egyszerűen a parasztvakítás miatt spórolják ki a tepsiphonikból a nagy aksit, mert kevesen nézik ezt a számot. Aki akar, az talál olyat, amelyik elég sokáig bírja.

  Nekem lenne egy másik igényem, a fizikai qwerty billentyűzet, az viszont olyan szinten rétegigénnyé vált, hogy normális áron nincs.

 • szocske
  inkább az lehet a titok, hogy német cégek által levetett gépeket veszel.
  Valaki korábban írta itt, hogy (új) laptopért nem hajlandó 200ezertől többet fizetni.
  Nos, az én tapasztalatom, hogy napi 10-12 óra munkára érdemes business kategóriás fémházas gépet venni, még akkor is, ha ez 3-400ezer Ft, mert a fémház miatt sokkal jobb a hűtése, így nem melegszik, még 5 éves korában is használható. Ellenben a 100ezres legalja kategóriával, ami 1 év alatt kuka. (Nyilván nem olyan felhasználónál, aki napi fél órát facebookozik).
  Mindenesetre ez így volt már 2005-ben is, akkoriban pl egy IBM Thinkpad bőven kihúzta 5 évig, de ehhez vásárláskor mélyen a pénztárcába kellett nyúlni.
  A gyorsabb processzorra és memóriára talán kevésbé van szükség manapság (végre optimalizálják az újabb windowsokat??), cserébe ma már a gyártók inkább az olcsó gyártásra koncentrálnak, így a minőség most rosszabb.
 • Zabalint

  Nekem az előző laptopom consumer kategóriás volt, és 6 évéből 3 évig távmunkáztam vele (nem ment tönkre, csak lecseréltem). A feleségemé 5 éves alsó kategóriás Asus, és ő is nyúzta rendesen. De tágabb környezetemben is sokaknak van consumer kategóriás, és nem jellemző, hogy 1 éven belül megadnák magukat, intenzív használat esetén sem. Most business-alsó kategóriásom van, de nem látom az egetverő különbséget.

  Szerintem a ThinkPad T fanok is önáltatják magukat, igaz volt már kezemben, és a billentyűzete tényleg első osztályú, azaz csak volt, amíg át nem tértek a szigetesre…

 • Zedder

  ” jelenleg minden $10.42 amit Apple részvénybe befektetsz a cég létermel $1 profitot. Ez az un P/E arány.”

  Persze, papíron ez jól néz ki. Mégis ezeket látom:

  APPL: P/E ratio 10,43 Div yield 2,43%
  ORCL: P/E ratio 19,68 Div yield 1,50%
  MSFT: P/E ratio 38,01 Div yield 2,89%
  GOOG: P/E ratio 29,19 Div yield –

  Lehet félreértettelek, de nekem ebből nem az jön le, hogy APPL részvényt érdemes lenne vásárolni…

  “A gyorsabb processzorra és memóriára talán kevésbé van szükség manapság (végre optimalizálják az újabb windowsokat??)”

  Ennek pont az OS-hez nincs köze, hanem a sok csili-vili bughalmaz webes alkalmazás, app eszi meg az erőforrásokat. Ha ugyanarra használnál egy 15 évvel ezelőtti XP-s gépet, mint amire akkor jó volt, továbbra is frankón működne… Csak közben ugye az igények növekednek, most már minden fullfullhádé meg 360 fokos virtual reality 10.1-es hanggal.

 • bgabor911
  Az a helyzet, hogy ezt a céget Jobs tartotta felszínen. Ő mindig tudta, honnan érdemes technológiát és ötleteket lopni, plusz termék helyett egy elitista életérzést árult, hogy a legutolsó iPhone tulajdonos birka átlagember is egy kicsi elit közösség tagjának érezhesse magát, mert Apple terméket használ. Plusz a kis fekete garbós előadásaival fenn tudta tartani a látszatát annak hogy a cég innovációt hajt végre.
  Ugyan emberileg egy féreg volt, de ügyes és kegyetlen üzletember. Nélküle ez a cég már csak lefelé megy.
 • Shylock
  a valóság az hogy Jobs nélkül az utóbbi években 60% emelkedett az AAPL, úgy hogy közben negyedévi rendszereséggel osztalékot is osztot. Az utóbbi Jobs vetetése alatt nem volt. Az egyéni mítosz valóban erős, de semmibevenni a többi 100000 munkatársat nem logikus.

  Senkit sem akarok meggyőzni AAPL, vagy más egyedi cég részvényeibe való befektetésről. Hisz világindex követő Buy and Hold típusú befektető vagyok. Pusztán azt próbálom érzékeltetni hogy a valóság több oldalú mind amit egy “kérek 2000 szót a témában” típusú média rövid idő alatt le tud generálni. Szórakoztatónak az, de hosszú távon előnyős ha zajként kezeled.

  Szép volt a utolsó bejegyzése, nem kell a ló túlsó oldalára átesni, azért mert tízen három éve most van először egy olyan negyedéves mi csak profitot és nem növekedést mutatót.

 • Shylock
  igen az általad idézet cégek P/E arányai szerint legolcsóbban az AAPL profitjához tudsz részesedést vásárolni. Hogy ez önmagában érv-e vagy pusztán elgondolkodtató az jó kérdés. Az biztos hogy ahhoz hogy az AAPL egészen $50 esen az amúgy is átlagosnál jobb P/E tovább kellene feleződjőn. Ilyen alacsony értékelésű profittermelő cég meg nincs. Sehol a világon.
 • szocske
  @zedder elnyúztam pár laptopot az elmúlt 15 évben, voltak köztük jobbak, rosszabbak, consumer és business is, thinkpad is, más is, márkafüggetlenül azt kell mondjam ég és föld egy olcsó és egy drága használata.
  Számomra nagyon fontos, hogy fém vagy műanyagházas. A műanyag szinte mind melegszik, ha pár órája tekeri valami app a processzort, a fémház viszont sokkal jobban eloszlatja, elvezeti a meleget.
  99%-ban a saját kezelőszerveit használom, és utálom, ha forró a gép a csuklóm alatt.
  Persze nekem gyakorlatilag egy jó laptop az egyetlen munkaeszközöm, ritka az olyan nap, amikor 10 órát nem használom, így erre hajlandó vagyok áldozni, mellette az okostelefonom 4,5 éves, akkori középkategóriás készülék.
  Kinek mi a fontos.
 • milyen feri?
  : csak hozzáértők által írt cikket kell olvasni, ennyi az egész.
  hwsw.hu/hirek/55526/apple-2016q1-penzugyi-jelentes-iphone-ipad-mac-watch-music.html
 • Zedder

  Azt értem, csak a dividend is ott van, ami alapján pl. egy MSFT jobban fizet – más kérdés, hogy melyikben milyen potenciál van a jövőre nézve, és ha jól tudom, akkor a P/E ezt kódolja.

  Félreértesz, én dobom ki a régi kacatokat, és laptopból még privát használatra is business kategóriát vásárolok az egyéb added value-k miatt. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy itt nem az OS-ről van szó, sőt, alapvetően a hardver se nagyon avul már: szoftveresen a júzerek igényei nőttek.

  Lásd még Kiszámoló cikkét az életszínvonal inflációjáról.:) //kiszamolo.hu/az-eletszinvonalad-inflacioja/ Egy az egyben ez megy az IT-ban is, főleg consumer oldalon.

 • Csizkek
  Ebben nincs nagy csoda, nincs agytroszt a cegnel..
  A telefon lenyege a chipset, van belole par fejleszto es gyarto. E kore epul a smartphone es a jelenlegi trend az, hogy a no-name “rendszerepitok” mar tulnovik a brandelt keszulekeket. A smartphone piac kb. 30%-a jelenleg is “noname” gyartok, akik adott chipset kore rendszert epitok kezeben van es a trend erosen emelkedo. Az ujitasokat halozati oldalrol a chipset gyartok hozzak, user interface oldalrol meg az Android. iphone mar semmi pluszt nem ad, ronda attekinthetetlen kezelofelulet semmit nem valtozott. Ellenben a frissitesekkel egyre lassabb egy 1-2 eves iphone is mar. Semmi ertelme. A trend pedig a tobb SIM-es, modularisan “kerheto” telefonok piaca fele vezet.
 • Jenő
  : én simán megbocsátok neked, ha linkelsz (sőt, igazából el is várom tőled ;)), de nem én vagyok a házigazda. Nem lehet valami nagy guru ez a guru, ha pont a rossz hír, eső részvényár után száll ki. 😛

  Az, hogy Kínában bajok vannak, van, aki már öt éve megmondta, kb. mostanra kezd begyűrűzni a mainstream médiába. Érdemes rákeresni: “china on the edge documentary”

 • Kiszamolo
  Jenő, hét-nyolc éve másról sem cikkeznek mindenhol, mint Kína problémáiról.