A legolcsóbb mobilnet internetes telefonáláshoz

Az olcsó mobiltelefonálás mindenkinek lehetséges internetes szolgáltatókon keresztül. Erről itt írtam, hogyan csökkentsd radikálisan a telefonszámlád: Hívj mobilt 1,2 forintért.

VOIP (internetes) telefonálással jóformán nem lesz kiadásod. (Mi hárman közösen fogyasztottunk el négy és fél hónap alatt 10 dollárt (2.300 Ft-ot), igaz, az idő harmadában még 23 fillér (!) volt egy perc hívás díja, most már a tízszerese, 2,3 forint. De így sem költünk többet havi 4-500 forintnál fejenként. Ez fejenként 150-200 perc havonta, de vezetékes hívás esetén ennek a tízszerese.)

Azonban mobilnet nélkül csak wifi kapcsolat mellett tudod használni telefonálásra a feltöltött egyenlegedet.

Szerencsére havi 100 forintból is meg tudod úszni a netet, ennyit megér, hogy bármikor tudj telefonálni.

Mielőtt megnéznénk, hol ilyen olcsó a net, fontos pár dolgot tisztázni.

Az egyik, hogy kétféleképpen tudsz telefonálni interneten keresztül. Az egyik módja, hogy tárcsázol és interneten keresztül zajlik a kommunikáció. Ez a hagyományos módja a netes telefonálásnak. Ekkor a megállapított percdíjat fizeted (a fenti cikkben 2,3 Ft/perc magyar mobil irányba).

Itt két probléma szokott fellépni. Az egyik az adatforgalom nagysága, bár ez nem olyan komoly tétel. Egy perc beszélgetés a méréseim szerint 0,37 MB adatforgalmat generál, vagyis egy 100 MB-os csomag durván 250 percre elegendő, ha másra nem használod a netet egyáltalán. (Ez elég valószínűtlen egy okostelefonnál.)

A másik komolyabb probléma, hogy a szolgáltatók az olcsóbb csomagokban, főleg a telefonszám mellé kérhető kiegészítő netnél szándékosan akadályozzák a VOIP telefonálás lehetőségét. Magyarul: használhatatlan lesz a netkapcsolatod a telefonálásra.

Ezt úgy hívják, hogy nem hálózatsemleges a netkapcsolatod.

Ha T-mobile-os vagy, ide kattintva tudod ellenőrizni, hogy a te előfizetésed alkalmas-e internetes telefonálásra.

A Telenornál nincs ilyen egységes táblázat, itt írd be a Google-be, hogy Telenor hálózatsemlegesség és az internet-előfizetésed neve, mondjuk Klikk. (link ehhez a csomaghoz). Eszerint a Klikk előfizetés nem alkalmas netes telefonálásra.

A Vodafone összefoglaló táblázata itt.

Mindkét problémára megoldás az előző cikkben leírt program úgynevezett “Call Back” funkciója. Ha a netelőfizetésed nagyon kevés forgalmat tartalmaz, vagy tiltják a VOIP telefonálást a csomagodban, akkor tárcsázásnál használd a “Call Back” funkciót. Ezt a tárcsázó alatt tudod átállítani a hívásindítás előtt (VOIP Call – Call Back – Local Access).

Ilyenkor a hívás nem a te netkapcsolatodon épül fel, hanem a cég központján keresztül. A net csak annyira kell, hogy elküld az igényedet a központnak. Felhívnak először téged a rendes mobilodon, aztán azt, akit hívni szerettél volna.

Előnye, hogy szinte semmi netforgalmat nem generál, a hívás minősége sem függ a te netkapcsolatod mínőségétől. (Ez akkor is jól jön, ha a világ végén vagy, ahol nincs rendes mobilnet.)

Hátránya, hogy te fizeted mind a két hívás költségét (hogy téged felhívtak és azt is, akit hívni akartál), illetve fizetsz egy kapcsolási díjat is, ez jelenleg 3,9 dollárcent/alkalom (9 forint). Így egy háromperces mobilhívás 23 forint, vagyis bő 7 forint percenként. Azért ezt ki lehet bírni, ha más lehetőséged nincs beszélni. (Mert az 55 Ft/perc, amit átlagosan elkérnek a mobilszolgáltatók egy feltöltőkártyánál, az nem opció. De a T-mobile-nál 99(!!!) Ft egy perc az alapcsomagban, ráadásul percalapon.)

Tehát ha nincs lehetőséged nagy csomagra előfizetni, egy 10-15 MB-os csomaggal is elkaristolsz egy hónapig, ha csak telefonálásra használod.

Azonban vigyázz, az okostelefonod akkor is zabálja a megabájtokat, amikor nem tudsz róla. A háttérben frissít, lekérdezi a leveleket, időjárást. Az ingyenes programokban futó reklámok is megabájt-gyilkosok.

Néhány tipp, hogy ne fogyjon el a havi kereted, mielőtt még elkezdenéd használni azt:

– A legegyszerűbb mód: mindig tartsd kikapcsolva a mobilnetet, csak telefonáláshoz kapcsold be és utána ne felejtsd el kikapcsolni. (Beállítások > Adathasználat > kikapcsolás)

– Ugyanitt látod újabb androidos telefonoknál, hogy melyik program mennyi adatot használt. Kattints a programra és pipáld ki a “Háttéradatok korlátozása” lehetőséget, hogy ne küldjön és fogadjon ész nélkül adatokat a program. Ugyanezt tedd meg a Play áruháznál is és tiltsd le az automatikus frissítését minden programnak.

– Tegyél fel még egy böngészőt a telefonodra, amelyiket mobilnettel használsz csak. Itt kapcsold ki a képeket. Egy index.hu főoldal képek nélkül is élvezhető, csak éppen huszadannyi adatforgalmat generál. Az Opera Mini jó lehet második böngészőnek.

– Ha nem idegenkedsz a technikai megoldásoktól és a telefonod sem garanciális már, könnyen root-olhatod is azt. Ez nem egy nagy wasistdas, de ha még a telefon menüjébe sem mersz belépni, nehogy elronts valamit, akkor inkább ne csináld. Ha mégis megteszed, egy tűzfallal te magad tudod szabályozni, melyik program érheti el a netet és mikor (soha, mindig, csak wifi esetén.) Így nem ér az a meglepetés, hogy a programok a háttérben elhasználták a havi keretedet, mielőtt még te használni tudtad volna.

Ennyi bevezető után nézzük, hogyan tudod fillérekből megúszni a mobilnetet.

Két lehetőséged van: a beszélgetésre is használt kártyád mellé kérsz kiegészítő net csomagot aranyáron, vagy külön kártyát használsz kizárólag mobilnetre.

A második eshetőséghez vagy az kell, hogy az okostelefonodba teszed a netkártyát (úgyis ezen böngészel, telefonálsz VOIP-on keresztül, stb.) és az a kártya, amin téged hívnak, egy 3.000 forintos butamobilba kerül. Ezt már úgyis csak hívásfogadásra fogod használni.

Alternatív lehetőség a kétkártyás mobil vétele, ilyen telefont már nagy cégek is kínálnak, mint például a Samsung.

Következő lépés, hogy mi a fontos? Legyen minél olcsóbb, vagy inkább egyszerűbb? Elég a minimális pár megabájt, vagy azért többre vágysz?

Először nézzük az olcsó lehetőségeket.

Azt használjuk ki, hogy az aranyáron mért internet-hozzáférést az új kártyákhoz beetető jelleggel az első pár hónapban szinte ingyen adják az eldobható feltöltőkártyás előfizetésekhez is.

A legolcsóbb lehetőség egyike a Telenor Klikk szolgáltatása, amely 100 MB netet ad, az első három hónapban ingyen. Veszel egy Telenor SIM kártyát bármelyik hiperben 300 Ft-ért (Vigyázz, a Telenor üzletekben ez sokkal drágább!), aktiválod a kártya után a Klikk netszolgáltatást is és máris van havi 100 MB-od, száz forintért havonta. Sajnos ez közvetlen telefonálásra nem alkalmas, csak Call Back hívásokra.

Másik nyerő lehetőség a Lidl-ben kapható Blue Mobile kártya. Az ezer forintos kártyán (néha akcióban olcsóbb) aktiválhatod a netet, két hónapig 90 Ft-ért, 133 MB/hó. VOIP hívására alkalmas! Túlforgalmazás lehetséges, hónap végéig lassítás mellett.

Sőt, most akcióban minden aktivált kártyához hat hónapig ingyen jár 15 MB.

Így már 500 Ft a mobilnet költsége havonta, de tudsz telefonálni közvetlenül is, sőt még 4 hónapig kapsz 15 MB-ot, ami havi mintegy 35 perc netes beszélgetésre elég, ha másra nem használod.

Elég havi 10 MB, hogy tudd használni a Call Back funkciót? Válaszd a Tesco Mobile-t, ott minden hónapban kapsz 10 MB-ot ingyen, ha aktív a kártyád. Emlékeim szerint az új kártya ezer forint és egy évig aktív. Utána minimum 3.500 forinttal kellene feltölteni, az már nem éri meg a net miatt.

Amire figyelj, hogy egy-egy szolgáltatónál általában csak évi két előfizetést vehetsz. Ezért ha ebből kifutottál, szét kell nézni a családban, kinek nincs még ilyen eldobható előfizetése.

Nem akarsz ezzel játszani? Válaszd a szintén feltöltőkártyás Telenor Mobilinternetet  Itt minden megabájt 5 Ft-ba kerül, de nincs havidíj. Így egy perc VOIP beszélgetéshez durván két forintért kapsz internetet. (VOIP hívásra alkalmas). Egyetlen hátulütője, hogy félévente-évente fel kell tölteni az egyenleget, hasonlóan a többi feltöltőkártyához, egyébként az egyenleged elvész. De hát csak elhasználsz ennyi adatot fél év alatt.

Szeretnél egyébként is internetezni útközben?

Ha van Digi előfizető a családban, havi 1.500 Ft-ért kapsz 1 GB internetet, részletek itt.

További tipp az olvasóktól: Töltsd fel a feltöltőkártyádat 5.000 Ft-tal a Vodafone PercNet csomagjában 1 GB internetért, de ne letelefonáld az egyenlegedet, hanem költsd el mondjuk vonatjegy vásárlására. A Telenornál ugyanilyen módon 3.000 Ft feltöltéséért 150 MB net jár. Így is ingyen van a net. Annyiszor feltöltöd a meglévő kártyát, ahányszor kell a net, csak éppen levásárlod a keretet és nem letelefonálod.

Amint látod, egy kis utánajárással már tényleg bárhol telefonálhatsz 2-3 forintos percdíjakkal.

Hogy miként tudod elkerülni a roaming díjat külföldön tartózkodva virtuális telefonszám használatával, arról majd hamarosan írni fogok.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

60 hozzászólás

 • glezmen
  basszus…
  en vagyok hulye hogy ez eddig nem jutott eszembe, megyek beallok a sarokba es verem a fejem a falba 😀
  koszonom a tippet…

  szoval van egy ketSIMes telefonom, es hasznaltam is mar az ingyenes klikket, de az valahogy nem jutott eszembe hogy vegyek egy ures kartyat haromhavonta 😀

  delutan megyek is teXoba, es veszek egyet, hatalmas koszi 🙂

 • V
  kosz a tippeket. egyetlen megjegyzes csak: ha ez igy halad tovabb be kell vezetni majd a 20 szamjegyu telefonszamokat mert elfogynak a szamok a sok eldobhato SIM miatt, bar ez legyen a szolgaltatok baja. Anno ez tortent az IPv6-al, atallas most is zajlik. (Tudom egy ev inaktivitas utan ujra kiadjak a szamot)
 • Kiszamolo
  Talán nem kellene 1000-1500 forintért adni nevetséges 100 MB-ot havonta…

  Ha itt is lenne 8-10 euróért korlátlan csomag internettel, senki nem bohóckodna VOIP-pal, meg eldobható SIM kártyák vételével.

 • szabi
  a bluemobil 90 Ft-os akciója jól hangzik, de nem tudom, valóban létezik-e.

  bluemobile.hu/mobilinternet.html

  a fenti linken, ha a megrendelésre kattintunk, akkor az ügyintézés menüpontba belépve a normál havidíjakat ajánlja fel, pedig vadiúj SIM.

 • Kiszamolo
  Már többet aktiváltam, utoljára másfél hónapja, úgyhogy biztos megy. Hívd fel az ügyfélszolgálatot.
 • kp
  , nem fogynak el, újrahasznosítják. X idő inaktivitás után kiadják újra. Aztán aki megveszi, az meg vagy jól jár vagy nem.
 • Móni
  No offense, Kiszámoló, de szerinted ki a célközönsége ennek a posztnak? Mondjuk filléres gondokkal küzdő gimnazisták, vagy munkanélküli egyedülanyák…? Egyáltalán nem gond, hogy vannak ilyen hackek, nyilván, de.. Szerinted aki milliós ügyekben kérne tanácsot tőled, nem bizonytalanodik el ilyen UFB posztok láttán?:)

  Én biztos egy sznob hülye vagyok, de pár ezer Ft belefér havonta, hogy normálisan telefonáljak és ne cserélgessem a sim kártyát, mint egy tini.

  Amúgy 1GB bővítőcsomag 1530 Ft, 3 GB meg 2090 Ft a T-nél.
  Az
  t-mobile.hu/lakossagi/mobil_szelessav/hasznos/limit_bovites
  És korlátozva sincs.

  Tényleg no offense.

 • Kiszamolo
  Ugye elolvastad a cikket? Van opció annak, aki cserélgeti, annak, aki havidíj mentes, forgalomalapú előfizetést akar, még annak is, aki csak egy minimumot, meg annak is, aki egy gigát.

  Szerintem elakadtál valahol az olvasásban még az elején. Használhatja az infókat tini, szegény és gazdag.

  Egyébként bár én is lehetnék úr egy 10 ezres előfizetéssel és egy 250 ezres iphonenal, valahogy lehúzásnak és pénzkidobásnak érezném.

  Egyébként a tanácsot kérők örülnek, amikor a cég telefonszámlája a tizedére csökken.

 • MP
  A blognak köszönhetően kipróbáltam a Voipot (hiszen havi kb 2000 FT spórolás – 1 évben 24e – a hülyének is megéri), de sajnos a túloldalon kivétel nélkül panaszkodtak a rettenetes hangminőségre. Pedig próbáltam mobiltelefonról wifin (windows phone MobilVoip alk.), laptopról VoipConnecttel. Így kénytelen vagyok továbbra is GSM-ezni.
  Bár jó az előfizum – ezer hála a blognak!!! – jó lenne még lejjebb faragni…
 • Kiszamolo
  MP, én már annyi módon próbáltam, még olcsó kínai telefonokkal sem szokott baj lenni az esetek 95%-ában. Amikor meg az van, akkor újrahívom.

  Windows phone-nal is telefonáltam sokat.

 • MZ PERQ
  A legjobb a Vodafone Perc net, ha rendszeresen utazol vonattal, 5000ft feltöltésért kapsz 1GB netet, amit rögtön elkölthetsz vonatjegyre, így akár ingyen is lehet. A VoIP unlockolása és 1GB plusz net 1500Ft.
 • Kiszamolo
  Ez egy jó ötlet.
 • MZ PERQ
  Régebbi Telenoros feltöltőkártyás előfizetéseknél pedig alapból engedélyezve van a Voip. Ott 3000-es feltöltésért 150MB VoIP-os mobilnet jár, ami rögtön mehet is vonatjegyre.
 • Ágnes
  2005 óta, tehát 9 éve használok VoIP-ot napi rendszerességgel.
  Ha elégedetlen lennék nem tenném. Az esetek zömében jó a hangminőség, de bizony elő-előfordul, hogy a másik fél panaszkodik. Ez egy fontos partner esetében nem megengedhető, így cégeknek szerintem nem alternatíva.
  Otthon és a munkahelyemen (ahol van Wifi-m) használom magánbeszélgetésre, de utcán, kocsiban, vagy ha fontos partnert hívok, akkor nem sajnálom az 50 forint/perc köröli költséget. Meg kell védenem Mónit, mert én is túlzásnak érzem azért a párszáz forintért, amit spórolnék a dual SIM-et, a kártya feltöltögetést és a callbackezést.
 • Kiszamolo
  Ágnes, ha call backet használsz percenként 5-7 forintért, akkor annak semmi köze a mobilneted minőségéhez. Ha neked mindegy, hogy 5 Ft, vagy 55 Ft, akkor persze mindegy. Havi 50 perc (napi másfél perc) beszélgetés esetén az nem párszáz forint, hanem mindjárt 2500 Ft. Havonta.

  Én mobilneten is mindig használom és alig-alig van vele gond. Mondjuk Budán és Budaörsön, előfordulhat, hogy máshol rosszabb a net minősége.

  Egyébként Móni azt írta, hogy a kártyacserélgetés a tiniknek való, elfelejtett tovább olvasni, hogy végigvettem mindent a kártyacserélgetéstől az 1 GB-ig.

  Mellesleg a cikk arról szól, hogyan szerezhetsz olcsó mobilnetet az olcsó VOIP hívás mellé. Nyilván nem pálya előfizetni egy 4.000 Ft-os netet azért, hogy a mobilhíváson spórolj.

 • Demidoux
  Korábbi cikked tanácsára kipróbáltam a VOIP-ot, nagyon jó ötlet, köszönöm. Egy kérdésem lenne, hátha van jó ötletetek, könnyű megoldásotok: mit lehet csinálni, ha “belecsöng” egy rendes bejövő hívás – mert a telefon így VOIPpal nem is tudja hogy épp telefonálok, ugyanúgy csörög mintha nem beszélnék. Volt már pár suta esetem – VOIP-os hívást félbeszakítom, csörgő bejövőt felveszem.
 • Andris
  A Telenor Klikk csak Opera mini böngészővel használható vagy használhatom a telefonom beépített böngészőjét és e-mail kliensét is? És milyen hiperekben kapható? 🙂
 • Kiszamolo
  Bármivel használható, az Auchanban biztos van.
 • glezmen
  ma vettem a MOL kuton 300 forintos Telenor csomagot, innentol harom honap ingyen net jon (raadasul a 300 forint teljesen lebeszelheto es 10 MB net mar eleve benne van)

  dual simes telefonban szinte musthave, az eddig masodikkent benne levo nemet SIM kartya ugysem kell egy darabig

 • glezmen
  ja, egy videki (eleg nagy) Tescoban nem volt Telenoros SIM, de a MOL kuton siman kaptam (igaz a kutas eloszor meglepodott, es nem igazan tudta mi is az mikor ures SIM kartyat kertem :D)
 • Körtefa
  Az ilyen áruházakban vett simek már nem névreszólóak?
 • Kiszamolo
  Körtefa: nem, berakod a kosaradba és majd később, a telefonos aktiválásnál kell megmondanod, kinek a nevére szeretnéd kérni.
 • szocske
  üzleti hívásoknál én sem használnék ilyet, hiába költségtakarékos, egy ügyfélnél nem akarom, hogy ugandai vezetékes szám jelenjen meg hívófélként, sem azt, hogy ne legyen hívószám-kijelzés.
  Magánszemélyeknek, magánhívásokhoz persze tökéletes, de abból meg nincs olyan sok, hogy számottevő legyen a költsége.
 • Kiszamolo
  szocske, a saját számod jelenik meg, kívánságod szerint mobil vagy vezetékes, vagy váltogathatod is ha akarod.
 • szocske
  : ezt nem tudtam, így már nem olyan gáz a dolog. Vár váltani így sem fogok váltani, jelenleg 2150 Ft a havidíjam, amiből 4000 Ft lebeszélhető, ebből simán kijövök + van benne 500 mega internet, ami még voipra is használható, és ha túllépem a böngészés sebességét nem korlátozzák, csak az egyéb forgalmat 🙂
 • Gyakorlati tapasztalatom alapján értem Móni felvetését, de…
  1. Ahogy Kiszámoló is védekezett, elég széles skálán ajánlott különböző megoldásokat, tehát mindenki választhat belőle magának/cégének. Sőt, mindig ott van a nulladik opció: nem változtatunk semmit, csináljuk úgy ahogy eddig. Emellett is vannak érvek.
  2. Szerencsére én soha (sem gyerekkoromban, sem felnőttként)nem voltam olyan helyzetben, hogy mai áron számított havi egy-két ezer forinton múljon a túlélésem. De sokan nem ilyen szerencsések és az a havi egy-két rugó, amit így meg tudnak takarítani igazi könnyebbség lehet számukra akár már havi szinten is, miközben hozzájutnak egy olyan szolgáltatáshoz, amit mások teljesen természetesnek vesznek és nem is nézik mennyit költenek rá. Éves szinten viszont 10-20 ropiról beszélünk, ami már elég jól hangzik.
 • 3. Kérem, senki ne tekintse ezt fillérb.szó mentalitásnak. Látom esélyét annak, hogy ha ez tömegessé válik, akkor a szolgáltatók komolyan, árcsökkentéssel reagáljanak rá. Lesz szolgáltató, aki megpróbálja ezt korlátozni, lesz aki azzal fog hasítani, hogy ezt lehetővé teszi és még promótálja is. Sőt, akár elmehetnek bíróságra is, akár az európai bíróságra és az ki fogja mondani, hogy a szolgáltató ne korlátozza azt, hogy a felhasználó mire használja a netet. Példa kevdéért emlékeztetnék, hogy a 90-es évek első felében amerikai telefoncégek nyomták a call-backet európa felé, mert európából Amerikába telefonálni igencsak költséges volt. Idővel az európai telefoncégek is csökkentették áraikat.
 • Kiszámoló!
  Jó összefoglalás, de a “kis utánajárást” próbálom értelmezni.
  Nekem kis utánajárás az lenne, ha a cikked olvastán megnézném, hogy a vodánál mindez hogy megy.
  Viszont mindazt az utánajárást, amit egy ilyen cikk megírása szerintem igényelhetett, nem nevezném “kis utánajárásnak”.
  Ha szerinted mégis kis utánajárás, akkor le a kalappal a képességeid/teljesítőképességed előtt és köszi szépen.
  Ha meg a kis utánajárásnál többe került neked, akkor is köszönjük szépen.
 • Móni
  Pssszt:) De azért ennyire nem gondoltam komolyan :))

  @kiszamolo: nem nagyon elegáns feltételezni, hogy nem olvasom végig (amúgy feedelem is a blogot, nagyjából minden posztot elolvasok, sőt a kommenteket is.). Szóval mindent végigolvasva, nekem az a kicsengés, hogy ez nem felnőtt, normális egzisztenciáknak való spórolás. Miért kell engem támadni, (2x is leírtad, hogy nem olvastam végig…), ha nem értünk egyet?:)

  Amúgy még egy egészen más aspektus: az emberek meglepően nagy aránya nem hall teljesen jól, és viszonylag sokan elég rosszul értenek ilyen szintetizált beszédet, mint a telefon. Nekik a voip egy rémálom. 🙂

 • tiborcius
  A cikk hatására (és mert sokallom a feleségem telefonszámláit) eldöntöttem, hogy átállok az internetes telefonálásra. Ehhez először is szükségem lesz egy okostelefonra. A kérdésem, hogy erre bármilyen telefon alkalmas, melyet “okos”-ként reklámoznak vagy bizonyos feltételeknek meg kell felelnie? Találtam a neten egy olcsó készüléket: Samsung Galaxy Pocket Neo S5310, ez pl. jó ? Valaki próbált már ilyet?
  Másik kérdésem, hogy csak attól a szolgáltatótól vehetek mobilnetet, ahonnan a telefont vettem, vagy van átjárhatóság?
 • Kiszamolo
  Nekem ilyen van, egy tablet mellett. Full fapados, de második telefonnak jó. A kijelzője pocsék, a processzor lassú, a wifi és a GPS remek.

  A voip fut rajta, de egyetlen telefonnak nem javasolnám. Inkább szánj rá egy kicsivel többet és ha tudsz, vegyél kétkártyásat. Ja és ha szolgáltatótól veszed, kártyafüggő lesz.

 • szocske
  : ha szolgáltatótól veszed a készüléket, akkor nagy eséllyel csak az ő kártyájával használhatod. A virtuális szolgáltatók-anyagszolgáltatók persze keverhetők, tehát vodafone-os készülék megy tesco mobile sim-el és fordítva.
  Nem olyan sokkal olcsóbbak ma már a szolgáltatók által forgalmazott készülékek, ha olcsó mobilnetes lehetőségeket akarsz kihasználni, akkor szerintem mindenképp kártyafüggetlen készüléket vegyél, mert lehet, hogy most pl. használod a posztban említett klikk-et néhányszor 3 hónapig, aztán a telenor gondol egyet és megszűnteti ezt a lehetőséget, akkor majd másik szolgáltatót akarsz használni, ne kelljen ezért telefont is cserélni. Tapasztalatom szerint max 10%-kal olcsóbb egy készülék egy alap csomagban a függetlenhez képest, 20-30 ezres árfekvésnél ez 2-3000 Ft, ennyit érdemes kifizetni a függetlenségért.
 • Zsolt
  Múltkori cikked után én is kipróbáltam. Wifinél jó a minőség. Sajnos mobilnetnél a hívott sokszor panaszkodott a hangminőségre, néha én is rosszabbul hallottam.
  A mostani cikk után kipróbáltam a callback funkciót, ezzel tökéletes a hang. Szóval nálam ez lesz a nyerő ha nincs wifi, még így is olcsó.

  Egy baj van, hogy azt a 10 dollárt szinte lehetetlen lebeszélni. (Olyan sokáig tart.) 🙂

 • telekom
  Néhány technikai info:

  Szolgáltatói VOIP korlátozásra használj VPN szoftvert a telefonodon. Iphone: Onavo VPN, a többin nem tudom, utána kel nézni. Amióta fent van, a szolgáltató nem tudja mit csinálok a nettel.

  Második adat kártya: Telekomnál vigyázni kell a sávos díjazással. Ha átugrasz egy-két megával egy sávot, többe kerülhet, mint egy giga bővítő akár a kártyás csomagodhoz.

 • Kiszamolo
  Nekem a VPN esetén jóval lassabb a net (nem meglepő módon). Ez nem rontja a voip minőségét egy normális szint alá?

  Androidra nekem a Hideninja VPN vált be, valami egyszeri 5 dollár volt, de van ingyenes verziója is.

  play.google.com/store/apps/details?id=com.cryptninja.vpn

 • telekom
  A VPN negatív hatása nem érezhető nálam. Csak a pozitív. Én amúgy tökéletesen elvagyok a voippal, havonta kb. egy GSM hívást indítok.
 • Wiraqutra
  Elvileg ha nem töltöm fel a telenoros kártyát, 3 hónap után inaktiválódik a sim. Ez azt jelenti, hogy 3 hónap után nincs semmi dolgom, csak kidobni a kártyát és venni egy újat?
 • cs_dy
  :
  Nekem fél évig érvényes a SIM, ha addig nem töltöd akkor deaktiválódik fél év múlva meg gondolom újból kiadják a számot.
  Igen, elég egy újat venni elvileg.
  @kiszamolo: A Call back funkciót, hogy kell használni? Én mindig magamat hívtam még csak fel 😀 hiába jelölöm, hogy kit hívnék.
 • Kiszamolo
  Csdy: először magadat hívod fel, felveszed és csak utána fogja tárcsázni a másik felet.
 • cs_dy
  : Eddig megvan, már csak egy bökkenő van, valameddig kicsöng aztán szétkapcsol. Ezt mi okozhatja?
 • Kiszamolo
  Ha nem veszi fel a másik, akkor persze, hogy szétkapcsol.

  Lehet ám, hogy neki van beállítva, hogy 3-4 csengés után, ha nem felel, bontsa a vonalat.

  Egy időben a Pannon idegtépően mindenkinek ezt állította be, azóta ez javult.

  Próbálj meg mást hívni, olyat, aki melletted áll és próbáld ki.

  Nekem eddig nem volt vele bajom.

 • Hajnika
  Tudnál ajánlani mobilnetet Voip telefonáláshoz, ha egy Dominos Tmobil-os számom van és ezt a számot szeretném megtartani? Szolgáltatót válthatok, ha mobilnet miatt kell, de a számot nem cserélgethetem, azt vinnem kell. Mobilnet csak voip telefonáláshoz kell, random módon, amennyit utcáról telefonálnék, máshol van wifi. Láttam létezik feltöltőkártyás mobilnet is, nekem talán az lenne a legjobb. Bár ha úgy sokkal drágább a percdíja, mint az előfizetésesnek, akkor nem biztos, hogy megéri. Melyiket ajánlanád konkrétan?
 • Kiszamolo
  bluemobile nete, azzal tudsz mobiltelefonálni is.
 • Dr Gál János
  Bár kicsit drágább, de igazán nagyszerű megoldás egy zsebrouter amit a a Vodafon forgalmaz.
  Havi 8GB adatforgalom kevesebb mint havi 4000-ért (12 GB 5000 alatt)
  Ez alig nagyobb mint egy gyufásdoboz, minden internetes feladatot kielégít (VOIP, internet a laptopon vagy tableten keresztül…) Ha nem akar az ember nagy számban filmeket letölteni az otthoni routert is helyettesítheti, egyidejűleg több internetes eszközt is tud kezelni.
  Internet a kocsiban, internet a nyaralás közben stb stb
 • Hajnika
  Köszi a választ.:)
  Még egy kérdés. Azt látom, hogy a Blumobile-nál a 133 MB-os net az első két hónapban 90Ft, majd utána 990Ft. Viszont a Domino NetPlusz M-nél 990Ft-ért már 500MB-ot adnak és első hónap 190Ft. Akkor az nem éri meg jobban? (Már ha VPN megoldja a T-Mobile VOIP tiltást.)
 • Kiszamolo
  Na de a Bluemobile az első két hónapban akciós és lehet két havonta új kártyád.

  De ki kell próbálni.

 • Hajnika
  Elolvastam az oldalukat és sajnos csak 3 hónap kihagyás után lehet újraigényelni kedvezményes mobilnetet. “A kedvezmény igénybevételére meglévő blue mobile szolgáltatásán akkor van lehetősége, ha azon a bekapcsolást megelőző 90 napban nem aktiválta az adott blue Net adatdíjcsomagot.”
 • Meri

  Domino NetPlusz M 1790Ft, amit néztél 990Ft az meglévő havi internet bővítésére van.
 • Hajnika
  Most itt nem látom a hozzászólást, de Meritől kaptam üzenetet, hogy “Domino NetPlusz M 1790Ft, amit néztél 990Ft az meglévő havi internet bővítésére van.” Igen, rögtön utána én is észrevettem, de nem láttam értelmét javítani, mivel úgysem olcsóbb a Bluenet. Domino NetPlusz S 5,45Ft/MB, Domino NetPlusz M 3,58Ft/MB, Bluenet S 14,85Ft/MB, Bluenet M 7,44Ft/MB. Szóval maradok a Dominósnál szerintem.
 • Cs Csaba
  Valaki tudja, hol lehet kapni azt a bizonyos telenor sim-et 300 ft-ért Budapesten? Nálam a “bármelyik” hipermarket nem jött be, eddig a következő helyeken próbálkoztam: spar, lidl, tesco, aldi, penny.