A legolcsóbb mobilnet internetes telefonáláshoz

2014-09-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az olcsó mobiltelefonálás mindenkinek lehetséges internetes szolgáltatókon keresztül. Erről itt írtam, hogyan csökkentsd radikálisan a telefonszámlád: Hívj mobilt 1,2 forintért.

VOIP (internetes) telefonálással jóformán nem lesz kiadásod. (Mi hárman közösen fogyasztottunk el négy és fél hónap alatt 10 dollárt (2.300 Ft-ot), igaz, az idő harmadában még 23 fillér (!) volt egy perc hívás díja, most már a tízszerese, 2,3 forint. De így sem költünk többet havi 4-500 forintnál fejenként. Ez fejenként 150-200 perc havonta, de vezetékes hívás esetén ennek a tízszerese.)

Azonban mobilnet nélkül csak wifi kapcsolat mellett tudod használni telefonálásra a feltöltött egyenlegedet.

Szerencsére havi 100 forintból is meg tudod úszni a netet, ennyit megér, hogy bármikor tudj telefonálni.

Mielőtt megnéznénk, hol ilyen olcsó a net, fontos pár dolgot tisztázni.

Az egyik, hogy kétféleképpen tudsz telefonálni interneten keresztül. Az egyik módja, hogy tárcsázol és interneten keresztül zajlik a kommunikáció. Ez a hagyományos módja a netes telefonálásnak. Ekkor a megállapított percdíjat fizeted (a fenti cikkben 2,3 Ft/perc magyar mobil irányba).

Itt két probléma szokott fellépni. Az egyik az adatforgalom nagysága, bár ez nem olyan komoly tétel. Egy perc beszélgetés a méréseim szerint 0,37 MB adatforgalmat generál, vagyis egy 100 MB-os csomag durván 250 percre elegendő, ha másra nem használod a netet egyáltalán. (Ez elég valószínűtlen egy okostelefonnál.)

A másik komolyabb probléma, hogy a szolgáltatók az olcsóbb csomagokban, főleg a telefonszám mellé kérhető kiegészítő netnél szándékosan akadályozzák a VOIP telefonálás lehetőségét. Magyarul: használhatatlan lesz a netkapcsolatod a telefonálásra.

Ezt úgy hívják, hogy nem hálózatsemleges a netkapcsolatod.

Ha T-mobile-os vagy, ide kattintva tudod ellenőrizni, hogy a te előfizetésed alkalmas-e internetes telefonálásra.

A Telenornál nincs ilyen egységes táblázat, itt írd be a Google-be, hogy Telenor hálózatsemlegesség és az internet-előfizetésed neve, mondjuk Klikk. (link ehhez a csomaghoz). Eszerint a Klikk előfizetés nem alkalmas netes telefonálásra.

A Vodafone összefoglaló táblázata itt.

Mindkét problémára megoldás az előző cikkben leírt program úgynevezett "Call Back" funkciója. Ha a netelőfizetésed nagyon kevés forgalmat tartalmaz, vagy tiltják a VOIP telefonálást a csomagodban, akkor tárcsázásnál használd a "Call Back" funkciót. Ezt a tárcsázó alatt tudod átállítani a hívásindítás előtt (VOIP Call - Call Back - Local Access).

Ilyenkor a hívás nem a te netkapcsolatodon épül fel, hanem a cég központján keresztül. A net csak annyira kell, hogy elküld az igényedet a központnak. Felhívnak először téged a rendes mobilodon, aztán azt, akit hívni szerettél volna.

Előnye, hogy szinte semmi netforgalmat nem generál, a hívás minősége sem függ a te netkapcsolatod mínőségétől. (Ez akkor is jól jön, ha a világ végén vagy, ahol nincs rendes mobilnet.)

Hátránya, hogy te fizeted mind a két hívás költségét (hogy téged felhívtak és azt is, akit hívni akartál), illetve fizetsz egy kapcsolási díjat is, ez jelenleg 3,9 dollárcent/alkalom (9 forint). Így egy háromperces mobilhívás 23 forint, vagyis bő 7 forint percenként. Azért ezt ki lehet bírni, ha más lehetőséged nincs beszélni. (Mert az 55 Ft/perc, amit átlagosan elkérnek a mobilszolgáltatók egy feltöltőkártyánál, az nem opció. De a T-mobile-nál 99(!!!) Ft egy perc az alapcsomagban, ráadásul percalapon.)

Tehát ha nincs lehetőséged nagy csomagra előfizetni, egy 10-15 MB-os csomaggal is elkaristolsz egy hónapig, ha csak telefonálásra használod.

Azonban vigyázz, az okostelefonod akkor is zabálja a megabájtokat, amikor nem tudsz róla. A háttérben frissít, lekérdezi a leveleket, időjárást. Az ingyenes programokban futó reklámok is megabájt-gyilkosok.

Néhány tipp, hogy ne fogyjon el a havi kereted, mielőtt még elkezdenéd használni azt:

- A legegyszerűbb mód: mindig tartsd kikapcsolva a mobilnetet, csak telefonáláshoz kapcsold be és utána ne felejtsd el kikapcsolni. (Beállítások > Adathasználat > kikapcsolás)

- Ugyanitt látod újabb androidos telefonoknál, hogy melyik program mennyi adatot használt. Kattints a programra és pipáld ki a "Háttéradatok korlátozása" lehetőséget, hogy ne küldjön és fogadjon ész nélkül adatokat a program. Ugyanezt tedd meg a Play áruháznál is és tiltsd le az automatikus frissítését minden programnak.

- Tegyél fel még egy böngészőt a telefonodra, amelyiket mobilnettel használsz csak. Itt kapcsold ki a képeket. Egy index.hu főoldal képek nélkül is élvezhető, csak éppen huszadannyi adatforgalmat generál. Az Opera Mini jó lehet második böngészőnek.

- Ha nem idegenkedsz a technikai megoldásoktól és a telefonod sem garanciális már, könnyen root-olhatod is azt. Ez nem egy nagy wasistdas, de ha még a telefon menüjébe sem mersz belépni, nehogy elronts valamit, akkor inkább ne csináld. Ha mégis megteszed, egy tűzfallal te magad tudod szabályozni, melyik program érheti el a netet és mikor (soha, mindig, csak wifi esetén.) Így nem ér az a meglepetés, hogy a programok a háttérben elhasználták a havi keretedet, mielőtt még te használni tudtad volna.

Ennyi bevezető után nézzük, hogyan tudod fillérekből megúszni a mobilnetet.

Két lehetőséged van: a beszélgetésre is használt kártyád mellé kérsz kiegészítő net csomagot aranyáron, vagy külön kártyát használsz kizárólag mobilnetre.

A második eshetőséghez vagy az kell, hogy az okostelefonodba teszed a netkártyát (úgyis ezen böngészel, telefonálsz VOIP-on keresztül, stb.) és az a kártya, amin téged hívnak, egy 3.000 forintos butamobilba kerül. Ezt már úgyis csak hívásfogadásra fogod használni.

Alternatív lehetőség a kétkártyás mobil vétele, ilyen telefont már nagy cégek is kínálnak, mint például a Samsung.

Következő lépés, hogy mi a fontos? Legyen minél olcsóbb, vagy inkább egyszerűbb? Elég a minimális pár megabájt, vagy azért többre vágysz?

Először nézzük az olcsó lehetőségeket.

Azt használjuk ki, hogy az aranyáron mért internet-hozzáférést az új kártyákhoz beetető jelleggel az első pár hónapban szinte ingyen adják az eldobható feltöltőkártyás előfizetésekhez is.

A legolcsóbb lehetőség egyike a Telenor Klikk szolgáltatása, amely 100 MB netet ad, az első három hónapban ingyen. Veszel egy Telenor SIM kártyát bármelyik hiperben 300 Ft-ért (Vigyázz, a Telenor üzletekben ez sokkal drágább!), aktiválod a kártya után a Klikk netszolgáltatást is és máris van havi 100 MB-od, száz forintért havonta. Sajnos ez közvetlen telefonálásra nem alkalmas, csak Call Back hívásokra.

Másik nyerő lehetőség a Lidl-ben kapható Blue Mobile kártya. Az ezer forintos kártyán (néha akcióban olcsóbb) aktiválhatod a netet, két hónapig 90 Ft-ért, 133 MB/hó. VOIP hívására alkalmas! Túlforgalmazás lehetséges, hónap végéig lassítás mellett.

Sőt, most akcióban minden aktivált kártyához hat hónapig ingyen jár 15 MB.

Így már 500 Ft a mobilnet költsége havonta, de tudsz telefonálni közvetlenül is, sőt még 4 hónapig kapsz 15 MB-ot, ami havi mintegy 35 perc netes beszélgetésre elég, ha másra nem használod.

Elég havi 10 MB, hogy tudd használni a Call Back funkciót? Válaszd a Tesco Mobile-t, ott minden hónapban kapsz 10 MB-ot ingyen, ha aktív a kártyád. Emlékeim szerint az új kártya ezer forint és egy évig aktív. Utána minimum 3.500 forinttal kellene feltölteni, az már nem éri meg a net miatt.

Amire figyelj, hogy egy-egy szolgáltatónál általában csak évi két előfizetést vehetsz. Ezért ha ebből kifutottál, szét kell nézni a családban, kinek nincs még ilyen eldobható előfizetése.

Nem akarsz ezzel játszani? Válaszd a szintén feltöltőkártyás Telenor Mobilinternetet  Itt minden megabájt 5 Ft-ba kerül, de nincs havidíj. Így egy perc VOIP beszélgetéshez durván két forintért kapsz internetet. (VOIP hívásra alkalmas). Egyetlen hátulütője, hogy félévente-évente fel kell tölteni az egyenleget, hasonlóan a többi feltöltőkártyához, egyébként az egyenleged elvész. De hát csak elhasználsz ennyi adatot fél év alatt.

Szeretnél egyébként is internetezni útközben?

Ha van Digi előfizető a családban, havi 1.500 Ft-ért kapsz 1 GB internetet, részletek itt.

További tipp az olvasóktól: Töltsd fel a feltöltőkártyádat 5.000 Ft-tal a Vodafone PercNet csomagjában 1 GB internetért, de ne letelefonáld az egyenlegedet, hanem költsd el mondjuk vonatjegy vásárlására. A Telenornál ugyanilyen módon 3.000 Ft feltöltéséért 150 MB net jár. Így is ingyen van a net. Annyiszor feltöltöd a meglévő kártyát, ahányszor kell a net, csak éppen levásárlod a keretet és nem letelefonálod.

Amint látod, egy kis utánajárással már tényleg bárhol telefonálhatsz 2-3 forintos percdíjakkal.

Hogy miként tudod elkerülni a roaming díjat külföldön tartózkodva virtuális telefonszám használatával, arról majd hamarosan írni fogok.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Next Post
Blogajánló

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram