Unit linked kötvények: Tamás válasza

2015-09-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Lehoztam pár napja Tamás levelét, aki leírta, hogyan tudott megszabadulni egy unit linked biztosítástól, mert nem kapta meg a kötvényét három és fél év után sem. (Így élhetett a 30 napos elállás lehetőségével. Ezt a cikket itt találod.)

Mivel többen kérdezték az ügyintézés menetét, azt is leírta utólag hozzászólásokban, amit most kiemelek ide, mert sokan nem olvassák a hozzászólásokat.

Belinkelte a levelet is, amit elküldött a biztosítónak.

1. Ügyfélszolgálaton érdeklődtem, hogy van-e arról bármilyen igazoló dokumentum, hogy a kötvényt én anno megkaptam. Illetve érdeklődtem, hogy ha nincs ilyen doksijuk, akkor a 30 napos elállásra hivatkozva milyen levonásokkal mennyit fizetnek ki az aktuális értékből. (nem volt egyértelmű, hogy csak kötvényesítési ktg-et vonják le, vagy pl a 3. év után már jóváírt bónusz összegét is. Meg egyáltalán valami olyan rejtett ktg lehet-e, amire hosszas bogarászás után sem találtam rá.) Ezeket szóban mondtam el ott, de az ügyintéző nem tudott azonnal segíteni (érthető módon), szóval hotline a központba, ott sem tudták, így írásban beadtam ezt a két kérdést.

2. Ajánlott levélben kiküldtek egy kicsit ködös írást, ami gyakorlatilag a rendes visszavásárlás menetét és összegét taglalta + a kötvények hiteles másolatát, illetve azt, hogy a kötvényátvételt igazoló dokumentum bekérése folyamatban van az O.-től. Ekkor pont nyaralni voltam és nem tudtam átvenni a levelet, de utólag jó is volt így, mert, ha átveszem, akkor már onnan ketyegett volna a 30 nap.

3. Bementem újra az ügyfélszolgálatra, gondoltam ott is el tudják mondani, hogy mit küldtek ki nekem. Innen tudom a 2-es pontban írt levél tartalmát, de a kötvényt nem vettem át ekkor sem, mert még mindig nem kaptam egyértelmű választ, hogy: van-e az átvételről valami dokumentum, illetve a rendkívüli felmondással milyen levonások után fizetnének ki.

4. Ezt az utóbbi két kérdésre, még több alkalommal próbáltam az ügyfélszolgálaton választ szerezni, de mindig csak azt a választ kaptam, hogy folyamatban a dokumentum beszerzése és majd válaszolnak a kifizetési összeg kérdésére is. Eltelt egy hónap kb így.

5. Így, hogy nem sikerült választ kapnom hosszú időn keresztül, úgy döntöttem, hogy akkor beadom írásban az elállási szándékomat az ügyfélszolgálaton. Így nekik lesz 15 napjuk arra, hogy valamilyen választ adjanak, legalább halad előre az ügy. Bementem, kikértem a korábban kézbesíteni kívánt kötvényeket és ugyanekkor be is adtam az elállási szándékot írásban: elállás levél tartalma (személyes adatokat kivettem)

6. Az írásbeli felmondás után a 15. napon megérkezett az utalás. Az aktuális értéket (2,3 M Ft) fizették ki, mindössze a kötvényesítési ktg-eket vonták le (pár ezer Ft). Így kb pont az eddig befizetett összeget kaptam meg.

(Megjegyzés: szerintem az addig befizetett pénzt fizethették ki, az ugyanannyi lehetett, mint a hozam és az addig levont költségek. A lényegen sokat nem változtat, de ez tűnik inkább logikusnak a szerződéstől való elállás és az eredeti állapot visszaállítása miatt.)

Hát így történt, köszönjük Tamásnak a választ.

Ha van még hozzá kérdésed, tedd fel a hozzászólásokban, remélem lesz ereje vagy ideje válaszolni rájuk.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram