Unit linked kötvények: Tamás válasza

Lehoztam pár napja Tamás levelét, aki leírta, hogyan tudott megszabadulni egy unit linked biztosítástól, mert nem kapta meg a kötvényét három és fél év után sem. (Így élhetett a 30 napos elállás lehetőségével. Ezt a cikket itt találod.)

Mivel többen kérdezték az ügyintézés menetét, azt is leírta utólag hozzászólásokban, amit most kiemelek ide, mert sokan nem olvassák a hozzászólásokat.

Belinkelte a levelet is, amit elküldött a biztosítónak.

1. Ügyfélszolgálaton érdeklődtem, hogy van-e arról bármilyen igazoló dokumentum, hogy a kötvényt én anno megkaptam. Illetve érdeklődtem, hogy ha nincs ilyen doksijuk, akkor a 30 napos elállásra hivatkozva milyen levonásokkal mennyit fizetnek ki az aktuális értékből. (nem volt egyértelmű, hogy csak kötvényesítési ktg-et vonják le, vagy pl a 3. év után már jóváírt bónusz összegét is. Meg egyáltalán valami olyan rejtett ktg lehet-e, amire hosszas bogarászás után sem találtam rá.) Ezeket szóban mondtam el ott, de az ügyintéző nem tudott azonnal segíteni (érthető módon), szóval hotline a központba, ott sem tudták, így írásban beadtam ezt a két kérdést.

2. Ajánlott levélben kiküldtek egy kicsit ködös írást, ami gyakorlatilag a rendes visszavásárlás menetét és összegét taglalta + a kötvények hiteles másolatát, illetve azt, hogy a kötvényátvételt igazoló dokumentum bekérése folyamatban van az O.-től. Ekkor pont nyaralni voltam és nem tudtam átvenni a levelet, de utólag jó is volt így, mert, ha átveszem, akkor már onnan ketyegett volna a 30 nap.

3. Bementem újra az ügyfélszolgálatra, gondoltam ott is el tudják mondani, hogy mit küldtek ki nekem. Innen tudom a 2-es pontban írt levél tartalmát, de a kötvényt nem vettem át ekkor sem, mert még mindig nem kaptam egyértelmű választ, hogy: van-e az átvételről valami dokumentum, illetve a rendkívüli felmondással milyen levonások után fizetnének ki.

4. Ezt az utóbbi két kérdésre, még több alkalommal próbáltam az ügyfélszolgálaton választ szerezni, de mindig csak azt a választ kaptam, hogy folyamatban a dokumentum beszerzése és majd válaszolnak a kifizetési összeg kérdésére is. Eltelt egy hónap kb így.

5. Így, hogy nem sikerült választ kapnom hosszú időn keresztül, úgy döntöttem, hogy akkor beadom írásban az elállási szándékomat az ügyfélszolgálaton. Így nekik lesz 15 napjuk arra, hogy valamilyen választ adjanak, legalább halad előre az ügy. Bementem, kikértem a korábban kézbesíteni kívánt kötvényeket és ugyanekkor be is adtam az elállási szándékot írásban: elállás levél tartalma (személyes adatokat kivettem)

6. Az írásbeli felmondás után a 15. napon megérkezett az utalás. Az aktuális értéket (2,3 M Ft) fizették ki, mindössze a kötvényesítési ktg-eket vonták le (pár ezer Ft). Így kb pont az eddig befizetett összeget kaptam meg.

(Megjegyzés: szerintem az addig befizetett pénzt fizethették ki, az ugyanannyi lehetett, mint a hozam és az addig levont költségek. A lényegen sokat nem változtat, de ez tűnik inkább logikusnak a szerződéstől való elállás és az eredeti állapot visszaállítása miatt.)

Hát így történt, köszönjük Tamásnak a választ.

Ha van még hozzá kérdésed, tedd fel a hozzászólásokban, remélem lesz ereje vagy ideje válaszolni rájuk.

Share

12 hozzászólás

 • sokfa@gmail.com
  grat tamasnak!!!
 • Hal
  Nekem az lenne ezzel kapcsolatban kérdésem, hogy ha a kötvényt postai úton küldték ki, csak szimplán bedobták a postaládába, tehát nem írtam alá semmit, akkor elvileg nem fogják tudni igazolni, hogy átadták.
  Ez helytálló?
 • Kiszamolo
  Valószínű, de ha megkaptad a kötvényt, nem tisztességes letagadni azt.
 • Bálint
  Kicsit hülye kérdés, de maga a kötvény mit tartalmaz? azt, hogy az első befizetéseket milyen alapba tették?
 • qwertzuiop
  En evekkel ezelött meghoztam a döntest, hogy nem fizetem tovabb az UL-em, inkabb bukom az addigi befizetes 90%-at. Me’g azert nem kaptam vissza a maradek 10%-ot, mert a 2-3 alkalommal amikor egy evben jarok otthon, mindig attu’rom a dolgaimat keresve a kötvenyt, de sohasem talaltam meg, es gondoltam majd legközelebb meglesz, ez igy megy evek ota. Ha egyszer feladom, akkor meg maganokiratban kell nyilatkoznom, hogy elveszett. Ezt olvasva viszont azon töprengek, hogy vajon megküldtek-e egyaltalan anno. 😮
 • Feri
  Üdv!

  A nagy bukóval 5-6 év után tavaly visszavásárlott 20 éves szerződés esetében vajon utólag lehet még tenni vmi, ha most kiderül, hogy annak idején nem kaptunk kötvényt?

 • Barnabás.Jog
  Nem. Nincs mitől elállni.
 • Feri

  Köszönöm.
 • Zsolt
  A körvény a szerződés létrejöttét igazolja. A szerződő kötelezettségeit, és azokat a szolgáltatásokat amelyeket a biztosító nyújt.Valamint a szerződő, a biztosított, és a kedvezményezett adatait.
  A többit a feltételek tartalmazzák. Általános és különös feltételek.
 • Gabor
  Kedves Urak, Tamás, Miklós, Barnabás és a többiek helyzet van!
  Union-nak email ment, hogy nem kaptam kötvényt. Válasz: Semmi gond postán kiküldik. Érdeklődtem, hogy az eredetit vagy a hiteles másolatot? Válasz: Az eredetit!!!!
  Kérdésem a következő? Ha tényleg kiküldik az eredetit -gondolom ajánlott küldeményként (vagy nem) akkor azt minden további nélkül átvehetem? Az átvétel napját fogom tudni bizonyítani és utána beadhatom 30 napon belül az elállási szándékomat? Vagy hogy csináljam hogy NEKEM jó legyen??
 • Ádám
  Köszönöm, lehet, hogy megmentettétek a pénzemet! 🙂 Én 2009-ben ugrottam bele a dologba, szintén O..-n keresztül és szerintem ugyan az a G betűs biztosító. Én sem kaptam kötvényt. A szerződés szerint a befizetett összeget kapom vissza. Ha csak az aktuális értéket fizetnék vissza, máris nagyot buknék. Holnap be is megyek hozzájuk. Persze, ha az elmúlt 6 évben lekötöttem volna a pénzt, akkor még kamat is lenne…
 • Ádám
  Tévedtem, mégis csak az aktuális összeget fizetik csak vissza. 🙁 Most mér nem tudom, mi legyen? Ha így mondanám fel, akkor is 130.000 forintot buknék. Persze, ha hagyom, hogy lemenjen a hátralévő 3 év, ki tudja, mennyit fogok bukni?