Euróban kapott fizetés és vállalkozók eurós utalása: hol a legolcsóbb?

2014-09-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gyakori kérdésként landol a postaládámban az alábbi két téma.

Az egyik kérdést magánszemélyek teszik fel, akik külföldről kapnak fizetést euróban, hol érdemes számlát nyitni.

A másik vállalkozói kérdés, miszerint valaki euróért importál termékeket Magyarországra, amit itt forintért ad el. Az így nyert forintért eurót kell vennie, hogy kifizesse a számláit, de sokallja a bankköltségeket, mind az utalást, mind a pénzváltást. Mit lehetne tenni?

A hazai bankok nagyon megdrágultak a tranzakciós adó és az egyéb banki sanyargatások miatt, ezért sajnos elég drága lett mindenféle pénzmozgás.

Magánszemélyeknek megoldás lehet Szlovákiában számlát nyitni, mert hiába olcsó a magyar devizaszámla havidíja, minden pénzmozgás már nagyon sokban kerül.

Átlépve a határt, a szlovák oldalon mindenki beszél magyarul, magyar iratokkal gond nélkül lehet számlát nyitni. Ha nincs autód, Komáromba elvonatozva pár perc alatt át tudsz sétálni Komarno-ba a hídon, az összes bank ott van egy rakáson.

A kinti K&H bankot CSOB-nak hívják. Ott ingyenes a számlavezetés és a kártya is, ha teljesítesz pár feltételt: érkezzen legalább 400 euró a számládra havonta (lehet készpénzes befizetés is), legyen két állandó átutalásod (nyitsz egy megtakarítási számlát és havonta kétszer utalsz rá 10-10 eurót ingyen), valamint használd a kártyádat ötször egy hónapban. Amennyiben nem teljesíted valamelyik hónapban a feltételeket, 6 euró a számlavezetési díj arra a hónapra.

A K&H hazai automatáiból 20 eurócentért tudsz pénzt felvenni, ez 65 forint. Tudtommal a Ferihegy I-gyel a K&H eurós automatája is megszűnt, OTP-s eurós automata van a Vörösmarty téren Budapesten, de abból már drágább pénzt felvenni. (Ha kimész, természetesen Szlovákiában ingyen használod a CSOB automatákat.)

(Ehhez hasonló ajánlatokat más bankok is kínálnak Szlovákiában, a magyar (közel) ingyenes pénzfelvétel miatt az Erstét (kint: Slovenska Sporitelna) és az Unicreditet lehet érdemes megnézned.)

A másik kérdés, forint váltása euróra és utalás Európába.

Egyrészt ha sokallod a bankköltségeidet, érdemes megnézni, hogy más bankokban milyen árfolyamon váltanak neked devizát, lehet, hogy egyszerűen csak rossz banknál vagy. Például a Raiffeisen vállalati devizaváltása még listaáron is egész elfogadható, kicsi a spread (eladási-vételi különbség), mindössze 0,5-0,5% a középárfolyamtól. Link.

Az utalási díj sem olyan rengeteg, 0,2% (plusz a tranzakciós adó), igaz erre még rájön még 2,51 euró plusz a minimáldíj is fájhat (5-15 euró), ha több kisebb tételt utalunk a különböző partnereknek.

Ilyenkor megoldás lehet a Transferwise, amit cégek éppúgy használhatak utalásra, mint magánszemélyek. Itt devizaközép árfolyamon tudunk utalni (vagyis a pénzváltás veszteségét megússzuk), mindössze 0,5% utalási díjért plusz sajnos tranzakciós adó. (S a Transferwise számlájára is el kell utalnunk a pénzt a bankszámlánkról (belföldi utalás forintban), az sem lesz ingyen.)

Mivel itt a minimáldíj csak egy euró és egyéb költségeink, mint "Swift díj" és egyebek nincsenek, könnyen lehet, hogy ezzel jobban járunk. Elő kell venni egy lapot, a bankunk hirdetményét a számlánk költségeivel és a pénzváltás költségeivel és el kell kezdeni számolni. Ha a mi bankunk drága ezen a területen, lehet hogy olcsóbb a Transferwiset használni, mint csak ezért bankot váltani.

(Magánembereknek is remek, ha külföldre kell pénzt utalni, nekik talán ez a legolcsóbb megoldás. Még devizaszámlát sem kell fenntartani. Kis összegű utalásoknál verhetetlen, itt nem 20 eurós minimumköltséggel utalsz el 15 eurót.)

Hogy miként működik, azt már itt leírtam: Amit a Transferwiseról tudni kell.

A regisztráció egyszerű, mint a faék, de egy fényképes igazolvány fotójára szükséged lesz, amit fel kell tölteni. (Ha másképp nem megy, a mobiloddal fényképezd le az igazolványod.)

Cég esetén céges papírok is kellenek, legyenek kéznél szintén beszkennelve/lefotózva.

Ha pedig komolyabb eurós forgalmat bonyolítasz, beleértve a bejövő utalásokat is, akkor nincs mese, Szlovákiában kell vállalkozói számlát nyitnod. Havi 6 euróért ingyenes utalásokat, ingyenes beérkező tételeket, bankkártyát, ingyenes pénzfelvételt Magyarországon is és egyebeket is kapsz. Már havi egy bejövő eurós tételnél megéri számlát fenntartani Szlovákiában. Ennek mikéntjét itt leírtam lépésről-lépésre.: Vállalkozói számlanyitás Szlovákiában.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram