Euróban kapott fizetés és vállalkozók eurós utalása: hol a legolcsóbb?

Gyakori kérdésként landol a postaládámban az alábbi két téma.

Az egyik kérdést magánszemélyek teszik fel, akik külföldről kapnak fizetést euróban, hol érdemes számlát nyitni.

A másik vállalkozói kérdés, miszerint valaki euróért importál termékeket Magyarországra, amit itt forintért ad el. Az így nyert forintért eurót kell vennie, hogy kifizesse a számláit, de sokallja a bankköltségeket, mind az utalást, mind a pénzváltást. Mit lehetne tenni?

A hazai bankok nagyon megdrágultak a tranzakciós adó és az egyéb banki sanyargatások miatt, ezért sajnos elég drága lett mindenféle pénzmozgás.

Magánszemélyeknek megoldás lehet Szlovákiában számlát nyitni, mert hiába olcsó a magyar devizaszámla havidíja, minden pénzmozgás már nagyon sokban kerül.

Átlépve a határt, a szlovák oldalon mindenki beszél magyarul, magyar iratokkal gond nélkül lehet számlát nyitni. Ha nincs autód, Komáromba elvonatozva pár perc alatt át tudsz sétálni Komarno-ba a hídon, az összes bank ott van egy rakáson.

A kinti K&H bankot CSOB-nak hívják. Ott ingyenes a számlavezetés és a kártya is, ha teljesítesz pár feltételt: érkezzen legalább 400 euró a számládra havonta (lehet készpénzes befizetés is), legyen két állandó átutalásod (nyitsz egy megtakarítási számlát és havonta kétszer utalsz rá 10-10 eurót ingyen), valamint használd a kártyádat ötször egy hónapban. Amennyiben nem teljesíted valamelyik hónapban a feltételeket, 6 euró a számlavezetési díj arra a hónapra.

A K&H hazai automatáiból 20 eurócentért tudsz pénzt felvenni, ez 65 forint. Tudtommal a Ferihegy I-gyel a K&H eurós automatája is megszűnt, OTP-s eurós automata van a Vörösmarty téren Budapesten, de abból már drágább pénzt felvenni. (Ha kimész, természetesen Szlovákiában ingyen használod a CSOB automatákat.)

(Ehhez hasonló ajánlatokat más bankok is kínálnak Szlovákiában, a magyar (közel) ingyenes pénzfelvétel miatt az Erstét (kint: Slovenska Sporitelna) és az Unicreditet lehet érdemes megnézned.)

A másik kérdés, forint váltása euróra és utalás Európába.

Egyrészt ha sokallod a bankköltségeidet, érdemes megnézni, hogy más bankokban milyen árfolyamon váltanak neked devizát, lehet, hogy egyszerűen csak rossz banknál vagy. Például a Raiffeisen vállalati devizaváltása még listaáron is egész elfogadható, kicsi a spread (eladási-vételi különbség), mindössze 0,5-0,5% a középárfolyamtól. Link.

Az utalási díj sem olyan rengeteg, 0,2% (plusz a tranzakciós adó), igaz erre még rájön még 2,51 euró plusz a minimáldíj is fájhat (5-15 euró), ha több kisebb tételt utalunk a különböző partnereknek.

Ilyenkor megoldás lehet a Transferwise, amit cégek éppúgy használhatak utalásra, mint magánszemélyek. Itt devizaközép árfolyamon tudunk utalni (vagyis a pénzváltás veszteségét megússzuk), mindössze 0,5% utalási díjért plusz sajnos tranzakciós adó. (S a Transferwise számlájára is el kell utalnunk a pénzt a bankszámlánkról (belföldi utalás forintban), az sem lesz ingyen.)

Mivel itt a minimáldíj csak egy euró és egyéb költségeink, mint “Swift díj” és egyebek nincsenek, könnyen lehet, hogy ezzel jobban járunk. Elő kell venni egy lapot, a bankunk hirdetményét a számlánk költségeivel és a pénzváltás költségeivel és el kell kezdeni számolni. Ha a mi bankunk drága ezen a területen, lehet hogy olcsóbb a Transferwiset használni, mint csak ezért bankot váltani.

(Magánembereknek is remek, ha külföldre kell pénzt utalni, nekik talán ez a legolcsóbb megoldás. Még devizaszámlát sem kell fenntartani. Kis összegű utalásoknál verhetetlen, itt nem 20 eurós minimumköltséggel utalsz el 15 eurót.)

Hogy miként működik, azt már itt leírtam: Amit a Transferwiseról tudni kell.

A regisztráció egyszerű, mint a faék, de egy fényképes igazolvány fotójára szükséged lesz, amit fel kell tölteni. (Ha másképp nem megy, a mobiloddal fényképezd le az igazolványod.)

Cég esetén céges papírok is kellenek, legyenek kéznél szintén beszkennelve/lefotózva.

Ha pedig komolyabb eurós forgalmat bonyolítasz, beleértve a bejövő utalásokat is, akkor nincs mese, Szlovákiában kell vállalkozói számlát nyitnod. Havi 6 euróért ingyenes utalásokat, ingyenes beérkező tételeket, bankkártyát, ingyenes pénzfelvételt Magyarországon is és egyebeket is kapsz. Már havi egy bejövő eurós tételnél megéri számlát fenntartani Szlovákiában. Ennek mikéntjét itt leírtam lépésről-lépésre.: Vállalkozói számlanyitás Szlovákiában.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

59 hozzászólás

 • mesterséges unintelligencia
  “Komarno”?

  Magyar nyelvű szövegben azért illenék a szokásos “magyar név zárójel idegen név” formátum, nem pedig csak így odavetve…

  “Komárom (szlovákul Komárno, németül Komorn, szerbül Komoran) város Szlovákiában, a Nyitrai kerület komáromi járásában, a Duna és a Vág-Duna összefolyásánál. Gyakran Észak-Komáromnak, Öreg-Komáromnak vagy Révkomáromnak is hívják, hogy megkülönböztessék a déli, azonos nevű magyarországi településtől.”

 • Kiszamolo
  Annyira utálom már minden egyes alkalommal minden mélymagyarnak elmagyarázni (ez nem neked szól, mu), hogy 100 emberből száz érti azt, hogy Komarno Szlovákiában van, Komárom meg Magyarországon, ellenben száz emberből öt ha tudja, hogy mi a retek az a “Révkomárom” meg Öreg-Komárom.

  Ráadásul így meg sem találja a térképen, minthogy a települést száz éve már Komarno-nak hívják.

  Vesszen Trianon, meg minden, de ne ezen a hülyeségen lovagoljunk már minden egyes alkalommal.

  A település hivatalos neve immár 94 éve: Komarno.

  Attól, hogy úton-útfélen hangoztatjuk, hogy mi az okos 5%-ba tartozunk, aki még a régi nevét is tudja a településnek, semmi nem fog változni.

  Egyébként igen, én is tudom, hogy hívták a települést száz éve.

  És Kassát Kassának hívom, Szabadkát Szabadkának, mert ott nem lehet félreérteni és mindenki megtalálja így a térképen.

 • mesterséges unintelligencia
  Ez nem mélymagyarság, hanem “ténység”.

  Nézzük meg, hogy a szlovákiai magyarok minek hívják.

  “Szombaton délben több száz autó indul Komáromba és Révkomáromba…”
  bumm.sk/97985/amerikai-autok-fesztivalja-komaromban.html

 • Zsoca
  Miklós, azt ugye tudod hogy csúnyán beleszaladtál egy trollkodásba? 🙂 Korábban már belinkeltem a blogodon egy oldalt ahol bemutatják a trollok 10 típusát, a nyelvész-troll ha jól emléxem a harmadik volt, ismérve hogy bármennyire is fajsúlyos a téma, a legapróbb nyelvtani hibára is azonnal ugrik és teljesen függetlenül a témától előadja a maga kiselőadását a nyelv helyes használatáról.
 • Kiszamolo
  Igen, ott mindenki tudja, hogy mi a tüdő az a Révkomárom, ahogy az összes budapesti tudja, mi az a Corvin, vagy Corvin-köz

  Oszt kérdezzél már meg 20 békés megyei ismerősödet, hol van “Révkomárom” vagy a Corvin-köz.

 • Géza
  a magyar bankok a devizaszámlát már a tranzakciós díj előtt elkezdték drágítani, szóval mindenképp a külföldi számla a nyerő.

  A német bankoknál általában minden ingyenes, az utalás, a külföldi kártyás pénzfelvét, stb., de sok közülük elhajtja a német lakcímmel nem rendelkezőket. Próbáltam fenyegetni is őket, hogy feljelentem az EU-nál, de hiába. Amúgy tényleg fel kellene egyet jelenteni, de még nem vettem a fáradtságot.

  Ahol a német lakcím nem feltétel, az a dkb, már kommenteltünk róla sokat. Ők azok, akik sok németet is elhajtanak (német blogok szerint is), de aki egyszer számlát nyit, az elégedett velük. Érdemes többször próbálkozni, nekem a 4. köröm volt sikeres.

 • Jenő
  A CurrencyFair 3 eurós fix díjjal, illetve kevesebb, mint 0.5%-os jutalékkal dolgozik; aki több pénzt utal, annak olcsóbb lehet, mint a TransferWise.

  Plusz feature, hogy te döntöd el, melyik időpillanatban történjen a váltás az akkor aktuális árfolyamon, de hát időzítse a piacot akinek hét anyja van.

 • Kiszamolo
  És van-e magyar számlaszáma, illetve elég nagy cég-e a gyors teljesítéshez?

  Ja, meg az a fix 3 euró alapdíj is megdrágíthatja.

 • mesterséges unintelligencia
  Zsoca:
  Ez nem nyelvészeti, hanem ideológiai probléma, úgyhogy én egy másik kategóriába tartozom. Sajnálom.
 • Jenő
  Nem regisztráltam a CurrencyFair-re, de a listájukon van HUF.

  Most beírtam a keresőbe, hogy money transfer, itt egy rangsorolt lista: moneysupermarket.com/current-accounts/international-money-transfer/

  A TransferWise messze nem a legkedvezőbb, bár tény, hogy a legismertebb. Az első helyezett HiFX is ismer forintot.

 • Kiszamolo
  Jenő, az a lényeg, hogy van-e magyar számlaszáma. Amit te írtál be, azt mutatja, hogy Angliából melyik a legolcsóbb Magyarországra.

  Minket az érdekel, melyik a legolcsóbb Magyarországról. Ehhez magyar számlaszám kell és ingyenes vagy nagyon olcsó váltás.

 • Jenő
  Szerintem két lehetőség van: vagy megcsinálja valaki ennek az árösszehasonlító oldalnak a magyar vonatkozású verzióját, vagy egyesével végig kell nézni, ha nem is az összeset, de egy párat a legjobb árért.

 • Gejza
  Kiszámoló tudod hol van a Corvin körút? Tudatlanok most rávágnák, hogy a belvárosban, ellenben Kispesten egy viszonylag kis utca. Ezt a magyarkodást én sem igazán értem, ami volt elmúlt. Persze nem kell belenyugodni, de jelen pillanatban esélytelen a dolog és remélem az is marad, mert az világháborút jelentene.
 • TT
  Lenne egy kérdésem a TransferWise-zal kapcsolatban.
  Ha a PEMAK-ból származó eurómat akarom a forint számlámra utalni, erre használhatom a TransferWise-t? Gondolom ekkor egy külföldi számlára kell elutalnom a pénzt és nem világos, hogy erre számít-e fel az Államkincstár plusz költséget vagy csak a tranzakciós adót.
  Köszi!
 • jurta

  Ekkora hibát (ami a tartalom szempontjából tök mellékes) egyszerűen nem illik szóvá tenni. Tudd magadban, szerinted hogyan tökéletes, és alkalomadtán mutasd be a saját blogodon, szerinted hogy kell kiválóan írni.

  Ha azt írná, hogy Burkina Faso fővárosa Pretoria, az más lenne.

  09-19 – 08:48
  “Ráadásul így meg sem találja a térképen, minthogy a települést száz éve már Komarno-nak hívják.”

  Ez viszont nem teljesen igaz, a Google Térkép időnként bizony ismeri a településnek az ott élő kisebbségek által használt nemzetiségi (és ezért nem puszta múltbamerengés az egész) neveit is! 🙂 (Így tudtam meg, hogy Donovaly síterepnek is van magyar neve…) Még akkor is, ha az egyik nemzetiség ilyen, másik olyan írásrendszert használ. Ha kíváncsiak vagytok rá, írjátok be a GTérképbe, hogy Révkomárom. 🙂

 • mesterséges unintelligencia
  Gejza: a magyarkodást én sem értem, de szerencsére én nem magyarkodom 🙂

  Én meg azt nem értem, hogy egy többségében magyarok lakta külföldi városnak miért nem lehet leírni az ottlakó magyarok által használt nevét. Ráadásul még azt sem írtam, hogy nyom nélkül törölje ki a Komarno szót, hanem azt, hogy írja oda MINDKÉT nevet, hogy mindenki megtalálhassa a saját térképén, ahogy neki tetszik. A császárnak, ami a császáré… ugyebár.

  És ha erre felhívom a figyelmet, az miért trollkodás meg mélymagyarkodás?

 • Kiszamolo
  TT: nem. Ha elolvasod a belinkelt cikket, éppen úgy működik, hogy nem átváltja és elutalja a pénzt Magyarországról Angliába, hanem csak összeegyezteti az ellentétes irányú és devizájú utalásokat.

  Ebből következik, hogy Magyarországról csak forintban indíthatsz utalást és például svájci frankra váltást csak akkor kérhetsz, ha svájci számlára utalod a pénzt.

 • Kiszamolo
  Ja, és éppen a héten kérdeztem meg: meg lehet adni szlovák számlát is az eurónak, állítólag nem számolnak fel plusz díjat, hogy külföldre kell utalni.

  De a biztonság kedvéért azért inkább hívd fel őket, nekem ezt csak egy ügyintéző mondta.

 • LSV
  Nekem a transferwise jött be eddig itthonról euro utalásra. Hogy teljesen költségmentes legyen, nagyobb összegre mindig regisztráltam egy új fiókot (első utalás díjmentes x összegig). Persze most már van 8, tartsam észbe az összes adatát..

  A nyelvészkedős hozzászólásokhoz pedig milyen szó a “magyarkodás” vagy a “mélymagyar”? Ilyen nincs az értelmező kéziszótárban, sőt a világ egyetlen más népe sem ismer ilyen szavakat magukra nézve “angolkodás” “mélyangol”, “szolvákkodás” “mélyszlovák”, “amerikaiskodás” “mélyamerikai”, “románkodás” “mélyromán”… Ezen elgondolkodik egyáltalán aki használja e szavakat vagy csak beáll a szemközti bégetők táborába? Sosem fogom megérteni miért nem lehet ez a “nemzet” egységes. Talán mert csak nép van nem nemzet…

 • Walhalla
  Megfogtuk megint a cikk lényegét:Komarno-ról vitatkozunk…
 • Tys
  Amugy penz hazautalasan az is gond lehet, h sokszor a bank nem hajlando a penzt a sajat szamladra utalni, mondvan rizikos az orszag amibol utaltak…
 • Aurél
  -OFF-

  Itt élek a szomszédban, 30 éve járok át Komarno-ba….

  Maradjunk a témánál.

  -ON-

 • Lucilius
  Transferwise-on maganembernek ugye nem kell fenykepes igazolvanyt feltolteni? En 2-3 honapja regisztraltam (bar meg nem hasznaltam) es tolem nem kertek ilyet.
 • tip
  Nyithatunk számlát Wienben, de akár Leipzigben, Dresdenben és Bremenben is. (Bécs, Lipcse, Drezda, Bréma)

  (Ha a városnak van magyar neve is, akkor azt szoktuk használni. Ez nem politika, ez nyelvtan-kekeckedés.)

 • Nóri
  Kedves Kiszámoló!

  Köszi a cikket, fonthoz esetleg tudsz ajánlani valamit? Van a CIB-nél devizaszámlám, arra érkezik, de talán van jobb megoldás is. Köszönöm!

 • Hardrada
  Raiffeisennél van a lakossági számlám mellé EUR és USD devizaszámla (ingyen jártak mellé). EUR ill. USD fogadása ingyenes rájuk, és 100 ezer Ft fölötti devizát igen kedvező árfolyamon (középárfolyamtól eltérés max. 1%) lehet átváltani forintra bármilyen egyéb díjtétel nélkül.

  A kifelé utalás problémáját nem oldja meg, de aki csak fogad utalásokat külföldről, annak jó lehet.

 • V
  “Ahol a német lakcím nem feltétel, az a dkb, már kommenteltünk róla sokat.” Ez csak reszben igaz. Nemet lakcim ugyan nem kell, viszont aki nincs nyilvantartva a nemet KHR rendszerben (Schufa AG) annak nem hajlandok szamlat nyitni mivel a csomag resze egy hitelkartya, es nem tudnak hitelt adni ha nem vagy minositve. En egeszen eddig a reszig eljutottam mikor kozoltek hogy nem vagyok a Schufa-ban, ekkor reklamaltam hogy miert nem emlitette a kollegaja aki hivott telefonon, illetve hogy nyissanak akkor szamlat hitelkeret nelkul. Vegul kuloneljarasban kaptam szamlat minimalis 100EUR hitelkerettel. (1000 EUR lenne min. alapbol, fizetesfuggo)
 • V
  “Ebből következik, hogy Magyarországról csak forintban indíthatsz utalást és például svájci frankra váltást csak akkor kérhetsz, ha svájci számlára utalod a pénzt.”

  ez paypal-nal igy is van, viszont transferwise-nal nem vagyok benne biztos. Attol hogy osszeegyezteti a HuF->EUR es az EUR->HuF valtasokat nem kovetkezik egyenesen hogy Magyarorszagrol csak Forintbol lehet valtani es a fogado felnek EUR ovezetben kell lennie. Ugy emlekszem valahol olvastam hogy valaki ezt magyarorszagi devizaszamlaval hasznalja problema nelkul. Meg sosem probaltam, de hatha valaki utanajar.

 • Kiszamolo
  Eddig alapszabály volt, külön ki volt emelve, lehet, hogy már sokkal többen vannak a rendszerben és be tudják vállalni így is.

  De éppen az a lényege, hogy nem csak összeegyeztetik, hanem párosítják: A akar Londonból fontot küldeni B-nek Budapestre, aki forintban kapja meg. C akar D-nek ellenkező irányba, Budapestről Londonba forintot küldeni, hogy D fontban kapja meg. A pénzét nem váltják sehová és nem utalják sehová, hanem megkapja D, B pedig C-től kapja meg a forintot.

  Ezért kétlem, hogy tud működni másképpen. Kivéve ha már tényleg akkorák, hogy egy-egy ilyen tranzakció beleférjen.

 • Géza
  a DKB azt hirdeti, hogy az induló hitelkeret max. 2000 EUR, a minimumról nem ír. Amikor elutasítottak, nem hivatkoztak a Schufa-ra, csak hogy jelenleg nem kívánunk számlát nyitni. Telefonon is csak annyit mondtak, hogy feltehetőleg a bonitás vizsgálat zárult negativ eredménnyel. Aztán a 4. próbálkozásnál megnyitották, nekem is 100 EUR hitelkerettel.

  Más banknál volt ilyen tapasztalatom, hogy amikor a német lakcímet hiányolták, és mondtam, hogy nem tehetnek különbséget EU állampolgárok között lakcím alapján, akkor mondták, hogy ja bocs, igazából az a baj, hogy a Schufa-ban nem vagyok benne.

 • pez
  Nekem egy kicsit homályos, hogy a TransferWise esetében pontosan mikor és kinek kell fizetni a tranzakciós illetéket:

  A HUF utalás indítójának lehet utalási költsége (min. díj, %-os díj) + tranzakciós illeték. A Trasferwise szolgáltatásnak is van költsége.
  Ezeken kívül kell még egyszer tranzakciós illetékét fizetni?

 • Kiszamolo
  Szerintem felszámolhatják a saját költségüket, amikor a te pénzedet elküldik özv. Kovács Józsefnének.

  Mondjuk alapból ezt a költséget nem írja, amikor egy konkrét összeget akarok küldeni, de még nem vittem végig utalást. De valahol olvastam.

  Valaki, aki már utalt? Megjelent a 0,3%?

 • Zsoca
  “Zsoca:
  Ez nem nyelvészeti, hanem ideológiai probléma, úgyhogy én egy másik kategóriába tartozom. Sajnálom.”

  Akkor meg dupla-troll vagy. Én jobban sajnálom…

 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló!

  Írtam e-mailt. Nem kérek soron kívüli választ, csak annyit, hogy megérkezett-e.

  (A gmail-ben nem lehet olvasási visszaigazolást kérni valahogy?)

 • mesterséges unintelligencia
  Zsoca!

  Szeretném bebizonyítani, hogy nem vagyok troll. de ahhoz kellene 6-7 hozzászólás, hogy bemásolhassam azt az e-mailt, amit Kiszámolónak írtam, amiben megmagyaráztam, hogy mit miért gondolok.

  De az szinte floodolás lenne, úgyhogy kellene előtte hozzá Kiszámoló jóváhagyása is.

 • Pistike csaja
  fio.sk minden ingyenes (vállalkozóknak is, azonos az árlista). De délről csak a Pozsony-Nyitra-Kassa vonalon van fiókjuk számlát nyitni. Ez egy cseh kisbank, de kis számlaforgalomhoz remélem jó lesz nekem. Kiszámoló esetleg ránézhetnél, hogy a többihez képest jobb/rosszabb-e.
  menej.sk/sporenie/vsetky/urok/ ez pedig egy szolvak bankösszehasonlító oldal.

  Nyáron voltam Belgrádban, bocsánat, akarom mondani Nándorfehérváron, mert ugye mindenki így mondja “magyarhelyesen” a mindennapi életben… 🙂

 • Etilcsoport
  A transferwise minden költséggel számol? Tehát ha beírom a kalkulátorukba, hogy mit szeretnék utalni, az fedi a valóságot?
 • Szabó Zoltán
  Bizonyos esetekben számításba jöhet a Skrill vagy a Neteller is. Ezek nem “igazi” bankszámlák, de az egymás közötti utalás teljesen ingyen van, lehet hozzájuk kártyát is rendelni, elég olcsón. Számlanyitási, számlavezetési díj nincs.
 • Terez Atya

  En meg nem ertem mit kell szenvedni a magyo. magyaroknak a szlovak nevekkel. Winklereknek is beletort a bicskajuk Pozsony varosnegyedebe, Petrzalkaba, ahelyett hogy kimondtak volna h Ligetfalu.
  Vagy hallottam mar mast Banska Bystricaval szenvedni. (Besztercebanya :P)
  Batrabbak beprobalkozhatnak Tardoskeddel (Tvrdosovce)
 • Walhalla
  Egyszerűen nem értem,miért a neveken lovagolunk,ez a cikk nem erről szól.Kellene egy “Trianon és következményei” blogot indítani és ott kitárgyalni a dolgot.Javaslom Kiszámolónak,hogy “a komáromi hídon túl,a Duna jelenlegi szlovák oldalán(hajdan Mo.-hoz tartozó) található bankfiókok”-ról írna,így talán nem kötnek bele…
 • Zsoca
  Atya A probléma az volt hogy felrótták a másiknak hogy miért nem mindkettőt mondja egyszerre (még a sorrend se mindegy!). Tök mindegy hogy Tardosked-t vagy Tvrdosovce-t (uhh te jó ég 🙂 ) mondasz, mond azt amelyik a könnyebb és amelyiket az adott környezetben ismerik, a trollkodás az ha rögtön a szemedre hányom hogy “irgum-burgum-vaslapát azt így nem mondjuk csak úgy ahogy én mondom!”.
 • Kiszamolo
  De rossz volt, amikor a szlovén könyvelőm magyarázta, merre kell mennem (akkoriban még nem volt GPS)

  “Menj el Csáktornyáig, ott fordulj el Hosszúfalu felé, onnan stb. stb.”

  Igen ám, de olyan sehol nem volt kiírva, hogy Csáktornya, meg Hosszúfalu, meg a többi, csak Cakovec, Dolga Vas és így tovább.

  Mindig rá kellett szólnom, hogy ne a százéves magyar neveket használja legyen kedves, mert soha nem találom meg a vámudvart, ha így magyarázza el.

 • Kiszamolo
  Hardrada: nem is a havi díj a sok, hanem minden más: pénzfelvétel, utalás, bankkártya és a többi.
 • Robika
  Sziasztok,

  Én AXA-s vagyok és ez a cikk pont kapóra jött, mert szeretnék pénzt “kiutalni/vinni” az országból. Mivel külföldön kell dolgoznom ezért az itteni pénzemet átviszem oda, hogy a kezdeti nehézségeket fedezni tudja. Néztem sok féle lehetőséget, de nekem a legolcsóbbnak az tűnt ha fogom az egészet és felveszem kint ATM-ben. (axanál ez ha jól emlékszem 1600 FT és passz 🙂 persze valamilyen árfolyamon átváltja a cég, de nincs %-os plusz díj semmi sem ) milliós tételnél is jobban jövök ki mintha utalgatnám ide-oda. A nagy kérdés majd az lesz, hogy a kinti banki ATM képes lesz-e kiadni ennyi pénzt…

  De ha igen, akkor az elmélet szerintem nem rossz. Mi a véleményetek?

  Üdv: Robi

 • tip
  : feltételezem, néhány millió Ft-ról van szó. Jelenleg szerintem a legolcsóbb Magyarországon készpénzben felvenni (legfeljebb néhány ezer Ft költség), euróra átváltani (1 ft bukó eurónként a legjobb pénzváltóknál, plusz max. pár ezer Ft tranzakciós adó) és euró-készpénzben kivinni. Sajnos rizikós a lopásveszély miatt. A második legolcsóbb a Transferwise, ha már van kinti számlád (0,5% költség plusz a forintátutalás díja). Ha a bankkal váltatod külföldi kártyás vásárlás, készpénzfelvét és hasonló címén, rosszabbul jössz ki (az árfolyamon eurónként 3-6 Ft-ot is bukhatsz), nagyobb összegnél ez jelentős lehet.

  : nono, Београд 🙂

 • Robika
  Ez a 3-6 Ft bukó ez akkor is van ha középárfolyamon vált a Bank? (nekem azt mondták, hogy ők középárfolyamon számolnak el, és én ezért gondoltam arra, hogy akkor talán ez lesz a legolcsóbb megoldás…)
 • tip
  : ki mondta? Ami benne van az írásos hirdetményben, azt hidd el.
 • Robika
  pl most néztem az AXA hirdetményeket és ha 3 M ft fel akarok venni KP-ben itthon akkor annak a díja 650 FT + 0,6 %, és itt nincs MAX keret azaz ebben a példában több mint 18000 FT csak hogy felveszem a pénzt… ha viszont külföldi ATMben teszem ezt, akkor ott nincs % díj csak 1600 Ft. Kérdéses ez az árfolyam átváltás… és amit írtál 3-6 Ft bukó. Ennek hol tudnék utána járni?
 • tip
  : a bank hirdetményében vagy weboldalán.

  Itt is volt róla szó: //kiszamolo.hu/tudod-e-mennyit-szamol-fel-a-bankod-a-kulfoldi-kartyahasznalatert/

 • Robika
  rendben ezek szerint, akkor most akció keretében az AXA 100%ban a kártyatársaság átváltási rátáján végzi.
  Idézem: “Akció: a Bank az akció időtartama alatt a tranzakció devizaneme és a bankszámla devizaneme között átváltást a nemzetközi kártyatársaságok által meghatározott árfolyam 100%-án végzi. Az akció visszavonásig érvényes.”

  Mert amúgy ez az összeg 102%. Akkor ezért mondhatták azt, hogy nincs nekik ilyen plusz költségük.

  Köszi az infót!