A cuccok

Egyik rokonomék idős korukra elköltöztek, eladták a hatszobás házat (plusz pince, padlás, garázs természetesen) és vettek egy háromszobás lakást a belvárosban.

A legnagyobb kihívás a ház kiürítése volt. Nem tudom, hogyan csinálták, de ez a hatalmas ház a pincétől a padlásig tele volt mindennel. Használt bútorok, könyvek, ruhák és minden egyéb elképesztő mennyiségben. Minden szoba és egyéb helyiség tele volt padlótól a plafonig. Rá voltak kényszerítve, hogy ebből a hatalmas cucc-halomból csak annyit vigyenek magukkal, ami elfér az új lakásban.

Hirtelen kiderült, hogy a rengeteg használt, de évek óta senki által nem használt szekrényekre, ágyakra, ruhákra semmi szükségük nincs. Pedig mindent azért tettek el, mert egyszer még jó lesz valamire.

A problémával nem voltak egyedül. Amint már írtam is róla, az átlag amerikai annyi cuccot halmoz fel, hogy nem fér be a dupla garázsba egy autó sem, sőt, külön raktárat kell bérelni a cuccoknak, mert már kinőtték a házat a rengeteg összevásárolt és elrakott kacatok.

A tárgyak, amik körülvesznek

Egy másik bejegyzésben írtam, hogy egy család egy lakásfelújítás miatt a dolgaik nagy részét elszállította egy raktárba, majd arra döbbentek rá, hogy azok a dolgok egyáltalán nem is hiányoznak nekik. Pedig addig el sem tudták képzelni az életüket a most raktárban pihenő dolgaik nélkül. Hiszen azért vették meg és őrizgettek azokat, mert azt gondolták, szükségük van rá.

Ne költs év

Valaki mondta, hogy a szülei halála után hosszú hónapok kemény munkájába és sok pénzbe került, hogy a sok felhalmozott kacattól megszabaduljon. Ez akkora nyomot hagyott benne, hogy hazament és kiszórta a saját lakásában található, évek óta nem használt dolgok nagy részét, hogy az ő gyerekei majd ne járjanak ugyanígy.

Minél idősebb az ember, annál inkább tele van évtizedekkel ezelőtt vett, az elmúlt húsz évben egyszer sem használt dolgokkal. Még a déditől örökölt porcelánfigura-gyűjtemény, aminek a piaci értéke pont nulla forint, de senki nem dobja ki, mert a dédié volt, elrakott és soha elő nem vett fotók, könyvek, amiket senki nem nyitott ki harminc éve, ruhák, amiket már soha senki nem fog felvenni, de megvan még a gyerekek görkorcsolyája és az egyetemi tankönyvei is. Ott porosodik a VHS magnó is a tévé alatt, mert mit lehet tudni, hátha valaki egyszer hoz még egy VHS kazettát.

Egy kis segítség a válogatáshoz:

Hogyan ne vegyél több felesleges dolgot

Megvan, amikor elmész valakihez és szétnézel a lakásában és csak rengeteg csecsebecsét, poros könyvet és egyéb felesleges dolgokat látsz? Na, ugyanezzel a szemmel nézz szét a saját lakásodban is és minden egyes tárgyról kérdezd meg magad, miért tartogatod még mindig és milyen sűrűn használod.

Ha rendet raksz otthon, sokkal kényelmesebb lesz az életed. Csak arra vigyázz, hogy az üressé vált polcokat és szekrényeket ne töltsd fel újra tárgyakkal.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

100 hozzászólás

 • Sanyi
  ..folyt. Most van szellemileg a toppon (legalábbis innen csak lefelé van már neki a korából adódóan), ennek ellenére nem érti meg, hogy ez egészségtelen. és nem normális. Én már nem tudom megnevelni sajnos. Egyetlen dolog segít, ha aktívan ott vagyok és szépen adagolva ráveszem, hogy akkor most csináljuk ezt és ezt, akkor tudunk kicsit haladni a dolgokkal, akár kidobni ezt azt. Viszont sajnos nincs rá módom, hogy eleget ott legyek, így a lomtalanítás sosem fog megtörténni, mert gyorsabban termelődik a lom, mint ahogy én kidobok onnan bármit is. Plusz az a kevés idő is, amit vele töltök, csak veszekedéssel telne, így egyelőre feladtam, viszont ha belegondolok, hogy mi vár rám a jövőben ha nyugdíjba megy (+elkezd leépülni szellemileg), elég borúsan látom a dolgokat. Arról nem is beszélve mekkora munka lesz egyszer mindent kidobni. Majd viszot a bulldózer az egészet a házzal együtt…
 • star70
  Nalunk cdak a garazs tarolo ami katasztrofa a lakasban nincs egy darab lom sem.Amikor egyszer vegre atneztük a ferjemmel a tarolot,egy hettel elötte szoltam hogy most van idönk csinaljuk meg szo szerint panikolt egy hetig hogy mi lesz hogy lesz.Tenyleg ez valamj betegess ragaszkodas dolgokhoz ugy hogy nem latja hogy feleslegesen gyüjt tarol targyakat.Rendszerezni keptelen.Mas agya van:-D
 • Béla
  Apám nemrég halt meg, 5m3 -t lomtalanítottam utána, és csak a ruhánál, ágyneműk, szőnyegeknél tartok (3 nap). Még a nagyanyám cuccai is ott voltak. Még ott van több m3 -nyi könyv, újság, rengeteg nem használt, rozoga bútor, régi gépek, hűtők, fagyasztó, lemezlejátszó, keverőtárcsás mosógép, irgalmatlan meló kipucolni. Gondoltam rakok 1 jó nagy máglyát és felgyújtom az egészet, de ennyitől leégne a teljes környék, ah, ne rakjatok el semmit, csak az legyen amit használtok.
 • Lív
  @Béla
  Nem tudom, merre laksz, felénk nagyon mennek a “free your stuff/ingyen vihető” facebook csoportok. Felraknak néhány képet a lomok érdekesebb részéről, a gyűjtögető hajlamúak illetve albérletbe berendezést kereső diákok pedig boldogan viszik haza a cuccot, win-win. Mondjuk ez nagyobb településen valószínűleg jobban működik…
 • tiri
  Egyszer karácsony után rajtakaptam az anyósomat, ahogy a kibontott ajándék papír csomagoláson lévő madzagot a kukából kiszedi és feltekeri, mert még jó lesz. A felhasznált csomagoló papíron elrakásán már nem akadok fent. Na, ilyen a lakásuk is.
 • gaborr
  Ennek a következő fokozata, amikor hozzátartozód imád lomizni, és hordja hozzád az összeguberált cuccokat, azok mennyire jól fognak még neked jönni (nem, semmi szükséged nincs rá). És dobhatod ki újra…
 • Nagy Vonalakban
  “… Kislány a kocsiból
  2019-10-17 at 16:23
  Faterom is gyűjtögető. Van egy kb. 90nm-es mellék épület ami tele van olyan dolgokkal amit nem használ semmire…
  Legutóbb már két kisebb kb. 5x6m-es lemez mellék épületet épített az újjabb lomoknak….”

  Az apósomról írsz…
  akkor viszont te a nejem vagy, Nórika…

  Mindjárt hazaérek, mi lesz a vacsi?

 • jurta
  A Your Money or Your Life (amúgy is csak ajánlani tudom) első fejezetében van némi tapintatos segítség, ha akkora a rumli, hogy már ide is szégyellsz írni róla. 🙂 A tapintat mellett ez a mondat is szerepel: “Realize that either you do it now or someone you love will have to do it after you are gone.”

  Szüleim házas életüket egy szívességi minilakásban kezdték, az volt a feltétel, hogy ki kellett pakolni az előtte elhunyt magányos néni kupacait. Anyám azt mondja, akkor megtanulta, hogy ne gyűjtögessenek. Apám halála után meg kellett állapítanom, hogy mégsem sikerült igazán. 🙂


  “néhány évente költözz másik lakásba, és csak annyit vigyél magaddal, amennyi a kombi hátuljába belefér”

  Pontosan így nyomom, de minden költözésnél egyre többször kell fordulni a kombival. 😀
  De amúgy ezt is csak ajánlani tudom mindenkinek.

 • O.Z.one
  Úgy emlékszem, hogy a “Hogyan ne vegyél több fölösleges dolgot” alá is belinkeltem, de örökzöld:
  hetkoznapizarandok.blog.hu/2019/03/21/az_irenke_hatas

  hetkoznapizarandok.blog.hu/2016/12/06/minimalizmus_onkentes_egyszeruseg

 • Pakolós gazda
  A szüleimnél egy teljes alsó szekrény van tele ajándékzacskókkal és elrakott használt csomagolópapírral. Néha jól jön 🙂
 • L70
  3 éve örököltünk egy házat, gyűjtögető idős rokontól. Soha semmit se dobott ki. 40 éves beszáradt festékek, autógumik, amit csak el lehet képzelni, minden volt ott.
  5 tonna hasznosítható hulladékot vittem el eddig méh telepre (házból, udvarból, garázsból, műhelyből, padlásról). Tegnap a jó időben még összekészítettem egy újabb adagot (már megtanultam a fémfajtákat, simán szortírozom).
  Fogalmam sincs, hányszor fordultam üvegekkel, ruhákkal, papírral a szelektív gyűjtőkhöz.
  Azóta volt 2 lomtalanítás, ami elég szépen csökkentette a padlás és kert lomját, a kertet már füvesítettük is. Volt olyan gyümölcsfa, aminek a törzse nem látszott s köré pakolt lomoktól, ma már rendben van.

  Más. Tavaly újítottuk fel a lakásunk, ami nagyszerű lomtalanítás lehetőség volt, kb a felesleges cuccok felétől megszabadultunk, mindenféle lelki nehézség nélkül, pedig a párom nehezen szabadul a tárgyaktól.

 • tré
  @nagy-vonalakban: Ha neked Kislány a nejed, akkor nekem
  A sógorom/sógornőm, mert ő meg Anyámról “takarékosságáról” ír. Aki négyszobás lakásban maradt egyedül, és mivel mi mind a heten elvittük kb. a cuccainkat, ő feltöltötte az űrt “hasznos holmikkal”.
 • Nacionalista
  .Z.one: Nagyon jó ez a blog amit linkeltél! Köszi, hogy segítettél rátalálni!

  Mindenkinek csak negatív sztorijai vannak? 😀 Sajnos szüleimnél ugyanez a helyzet, egyszerűen már nem szívesen megyek haza mert fullasztó a lakás a millió kacattal. Múltkor a (gyerekkori) szobámban konkrétan a telefonom meg a pénztárcám nem tudtam letenni sehova, mert az ágyon kívül nem volt egy szabad 10×10 cm-s felület sem. Rengetegszer veszekedtem már ezen anyámmal (nálunk ő a főkolompos), de minden eredmény nélkül. Sikerült már valaha valakinek ilyesmiben meggyőzni a szüleit?

 • NAR
  Nagyon büszke voltam magamra, amikor múltkor két polc ruhát kiselejteztem, fele kukába, fele a máltai konténerbe 🙂 A nyaralós szuvenírvásárlásról is leszoktam, max. hűtőmágnes, mert az használható, kis helyet foglal és fogyóeszköz (leverik, eltörik). A könyvek viszont gyenge pontom – én olvastam apám könyveit, felteszem (remélem), hogy a gyerekeim is fogják az enyémeit olvasni… Pont tegnap goldolkodtam el az “Emberiség krónikáját” látván a polcon, hogy talán ki kellene dobni, úgyis benne van minden a Wikipédián – viszont amíg a gyerekek nem tudnak annyira angolul, jól jöhet nekik…
 • Peti
  Hónapok óta selejtezek. Eleinte megpróbáltam olcsón eladni a felhalmozott kacatokat, de iszonyat időigényes feladat (kategorizálás, fotó, hirdetések..), és pénzt is alig látok belőle. Sajnálja az ember kidobálni őket, de másképpen nem lehet megszabadulni tőle, főleg, itt faluhelyen. Egyszerre persze nem megy, ezért minden héten van egy olyan nap, aminek egy részét a selejtezésre áldozom. Egyik nap mondjuk az ágyneműket, törölközőket nézem át, a másik nap meg a konyhai vackokat.
  Amit még nagy előrelépésnek tartok, hogy végre sikerült meggyőzni a nejem, hogy nincs szükségünk padlótól plafonig érő gardróbra, nyomasztóan nagy nappali szekrénysorra stb (ezeket a berögződéseket otthon táplálták belé a szülei). Nemrég kb. 80-90 darab pólóját segítettem átválogatni. Nagyjából 20-25-öt tartott meg, a többit kinőtte, vagy nem tetszett neki, ezért nem is hordta. Végre kezdünk fellélegezni.
 • Serrin
  Szerintem az üres lakás (minimalista) és a cuccokkal telepakolt ugyanaz a kategória. Kell, hogy valami személyes legyen, pl.: könyvek, fotók, stb.

  Nem tudom elképzelni, hogy ne legyenek papírkönyveim, vagy hasznos holmijaim. Egy szép borító, a papír maga a lakás dísze tud lenni. Pl.: az utóbbi időben megjelent Twin Peks könyveket önmagukban elővenni is jó, annyira jól megcsinálták. Egy ebook reader nem tudja ugyanezt nyújtani.

  Pl.: Elektronikával is csak óvatosan, mert nekem sokszor jól jön a régi notebookom, ha a tv-s lejátszó nem tud egy-egy fájlt megnyitni.

  Engem zavar az is, ha valakinál alig vannak bútorok, meg a raktárban élés is. Szerintem mindkettő azt jelenti, hogy túl nagy helyen lakik valaki. Folyt…

 • Serrin
  …Folyt.

  Ha egy 50-60nm-es lakásban gyakorlatilag üres szobák vannak (pl.: a nappaliban csak ülőbútor szerkénysor nélkül, a hálóban csak ágy, stb.), akkor annak az embernek egy 25nm-es lakás is elég lenne és még anyagilag is jobban járna a cserével.

 • kormánytisztviselő
  Trendi manapság azt gondolni, hogy a szabadság = megveheted azt amit akarsz.
 • Axt
  Még pár dolog: később jutott eszembe, hogy vagy itt olvastam, vagy mondta valaki, hogy a budai villájuk melletti házat kibérelték azért, hogy legyen hova tenni az asszony ruháit. Tehát egy eleve nagy ház ehhez nem volt elég, kellett egy másik.

  Aki kérdezte: nem, nem tudtam meggyőzni anyámat, hogy ne gyűjtögessen. A legtöbb, amit elértem nála az az, hogy hozzám már nem hord szemetet.

  Mellesleg a hűtőmágnes is egy baromság. Nem is szép, meg össze is törik, funkciója nincsen. Minek?

 • sanyi
  nincs ezzel semmi gond. mindenkinek van “hobbija”, annak van ara, es ezt kell tudni.

  es mivel meg nem volt: youtube.com/watch?v=uGAuGzvv6xM

 • Zsófi
  Nekem is rengeteg könyvem van és a szüleimnek is. Egy időben hozzájuk hordtam én is amit már nem olvastam vagy csak egyszer. Utána jöttem rá hogy nem lesz jó mert ott még több lesz. Most évente egyszer átnézem a mi könyveinket is és az Ővékét is és leadom ami nem kell a városi helyi könyvtárban szoktak neki örülni! Így még mindig ugyanolyan méretű könyvespolcom van évek óta és imádom a könyveimet! A szüleimnél például festéskor tudunk lomtalanítani akkor engedik mert pakoláshoz már idősek.
 • CrudeFury
  Minél több tárggyal bírunk, annál kevesebbet érünk mi magunk!

  Ez hatványozottan igaz az új elektronikus, kommunikációs kütyükre: ha nem alakítjuk őket igényeinknek megfelelőre, a kütyük használnak minket.

  A három évente való lakáscserére rásegíthet, ha ez országcserével is párosul.

  Más egy könyvet a kezünkben tartani, s azt olvasni, mint telónkat. Én jelenleg 90%-ban a telómat olvasom, de, ha tehetném, a könyvet választanám.

 • Zebra

  Ugyanazon szituáció, csak más szemszögből, hogy lásd, mindenkinek megvan a maga igazsága:
  A szűk családi körben 8 gyerek van (vegyes korosztály), és meg van beszélve, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot. Nekünk nincs gyerekünk, tehát mi nem kapunk.

  Szorozd fel a 8 gyereket évente az összes alkalommal: karácsony, születésnap, névnap, Húsvétkor meglocsol, megszületik, elballag, megérkezik, bérmál, anyámkínja. Értem én, hogy a legjobb a pénz lenne, de egyszerűen képtelenség bírni, üres kézzel pedig ugye nem megyünk. Ugye egy ballagó 18 évesnek meg nem adsz egy kétezrest. Így marad valami apróság és kis édesség mellé.

 • Zebra

  “A gyereknek pénzt félretenni, pedig szóba sem jön, hisz az ajándékozás = hogyan vegyük meg a gyerek szeretetét játékkal, így a jövőjére nem kell gondolni, avagy éljen a hedonizmus!”
  Mi nem akarjuk megvenni a gyerekek szeretét, ez a családi „szabály”, hogy ők kapnak ajándékot. Pontosan tudjuk, hogy az együtt töltött idő a legértékesebb, mikor társasjátékozunk vagy hóembert építünk. A jövőjükre tényleg nem gondolunk, ez tény, de azt hiszem, ez azért már mégse a mi dolgunk.
  Azért rossz ilyen véleményt olvasni, mert az ajándékozó is beleteszi a maga idejét, energiáját és pénzét, utóbbit úgy, hogy ne vegyen fel azért hitelt. 🙂
  Talán engedd el a dolgot és örülj neki, hogy vannak, akik ajándékoznak a gyermekeidnek. Ma Magyarországon többezer gyerek ül üres kézzel a szülinapján és nem érti, mi van. Ha már végképp ellep benneteket a játék, vigyétek el nekik. 🙂
 • pushup
  hehe…
  anyámnál még tele van egy szekrény a stafírunggal (már a nekem szánttal). ott is marad.
  viszont a 30 évvel ezelőtti kockásaimat kidobta, mik most bármit megérnének, mert jók voltak.
  a hahotákat meghagyta (amik nem érnek egy kalap szamócát sem), mert kisebb helyet foglaltak
 • Tomikaa

  Ezt a “doktorbacsit” hogy erted?
 • A franba, ettem volna meg hidegen
  Nem volt egyszeru, de csak megtalaltam:
  https://kiszamolo.hu/tartsd-kordaban-a-vasarlasaidat/

  Illetve bonusz, mert pentek van. Ebben a filmben is van egy figura aki kb igy el, ha jol emlekszem “legfeljebb 40 holmi, legyen az auto vagy fogkefe”:
  https://kiszamolo.hu/tartsd-kordaban-a-vasarlasaidat/
  Mintha nem csak egy szuk kisebbseg fantaziajat mozgatna a tema.

 • Zebra

  “A gyereknek pénzt félretenni, pedig szóba sem jön, hisz az ajándékozás = hogyan vegyük meg a gyerek szeretetét játékkal, így a jövőjére nem kell gondolni, avagy éljen a hedonizmus!”
  Mi nem akarjuk megvenni a gyerekek szeretét, ez a családi „szabály”, hogy ők kapnak ajándékot. Pontosan tudjuk, hogy az együtt töltött idő a legjobb, mikor társasjátékozunk vagy hóembert építünk. A jövőjükre tényleg nem gondolunk, ez tény, de azt hiszem, ez azért már mégse a mi dolgunk.
  Azért rossz ilyen véleményt olvasni, mert az ajándékozó is beleteszi a maga idejét, energiáját és pénzét, utóbbit úgy, hogy ne vegyen fel azért hitelt. 🙂
  Talán engedd el a dolgot és örülj neki, hogy vannak, akik ajándékoznak a gyermekeidnek. Ma Magyarországon többezer gyerek ül üres kézzel a szülinapján és nem érti, hogy mi van. Ha már végképp ellep benneteket a sok játék, vigyétek el nekik. 🙂

 • Q
  Ha van sok kisebb cuccod, amik még kellenek, de nem akarod, hogy szem előtt legyenek, akkor dobozold be őket, a dobozokat pedig számozd be, és készíts magadnak egy listát egy papírra vagy a telódba, hogy mit hova tettél, ahogy egy profi raktárban is szokás. Így a dobozokat ki is viheted egy melléképületbe vagy bárhova. Ha esetleg kéne valami, csak előkapod a listát, és már pontosan tudod is, hogy melyik dobozba tetted, nem kell átböngészni mindent.

  Ez jó érzést nyújt, ha gyűjtögető típus vagy, mert nem dobtál ki semmi fontosat, de egy idő után úgyis rájössz, hogy egyes dobozok tartalma teljesen felesleges, és megválhatsz tőle.

  Egyébként meg tipikus nyugati problémák ezek… hejj… 🙂

 • FM
  Örökölt lakás lomtalanítását sokan ingyen is vállalják. Egy csomóan hirdetik magukat a neten, apróhirdetésekben. “Pincétől a padlásig, az országban bárhol…” Gondolom megy ki a lomispiacra. A pasim is hasonló helyzetbe került, örökölt egy 50 nm-es lakást tele cuccal. Kerestem neki lomizós elérhetőségét. Végül azt mondta, kiteszi inkább apróhirdetésben a netre, hogy el lehet vinni 30 ezerért. Tett ki képeket is. Full kacat. Az értelmesebb dolgokat addigra eladtuk, elvittük, nem volt sok. Aznap este jelentkeztkezett egy pár vagy száz kilométerre tőlünk. Jöttek, kifizették. Szerintem nem érte meg nekik annyira a biznisz, mert 10-12 bezsákolt holmit otthagyták. Ezekkel viszont már nem volt nagy gond fordulni a szeméttelepre. Szóval nem muszáj konténert fizetni, egy csomóan élnek lomizásból.
 • nyman
  18 és 36 éves korom között nem laktam két évnél tovább egyhuzamban ugyanazon a helyen. Főiskola, több másik ország, albérletek stb. stb.

  A költözések rászoktattak arra, hogy ami nem feltétlenül szükséges, váljak meg. Innen jött egyfajta minimalista gondolkozás és most is jellemzően ha új ruhadarabot veszek, megválok tőlük. Tényleg elég néhány nadrág, ing, kabát, cipő.

  A megválásnak több szintje van. Kuka, lomtalanítás, adomány, 1 Ft-tal indított licit valamelyik aukciós oldalon.

  Sajnos anyukám gyűjtöget. Most már nem tud felmenni a padlásukra, nyáron, mikor korházban volt, zsákszámra hoztunk le dolgokat és még mindig van egy rakás dolog. Nagyanyám egy éve halt meg (97 évesen), hát nála még anyukám gyerekkori cuccai is ott vannak.

  Ha a neten az ember rákeres a “minimalist gardrobe” meg hasonló kulcsszavakra sok hasznos tanácsot talál.

  Valóban óriási teher a lomtalanítás.

 • Rebellis
  Szeretem ezeket az “elajandekozod, eladod” stb hozzaszolasokat, de oszinten szólva irigylem akinek mukodik.
  Szerintem tobb kilonyi kacattol valo megszabadulas az inkabb rengeteg plusz penz, energia es ido.
  Tokeletesen egyetertek Miklos velemenyevel. Minden folosleges targy csak problema forrasa.
  Milyen kar hogy aposom es anyosom nem fogja ezt fel, es “amerikai módra” halmoz mindent. Egyszer probaltam anyoshoz elmenni,hogy segitsek a lomtalanitas+takaritasban, de ugy, hogy a konyhapulton 2 cm hasznalhato hely nem volt, es miután fel ora alatt kidobtam 12 kukaszsakot sírva fakadt….Nem tudta elengedi a targyait, pedig az egesz lakas egy molylepketelep. Ez kb 3 eve volt es az 1994-ben lejart tisztitoszereket, fuszereket, stb. dobtam a kukaba. Azóta meg rosszabb a helyzet es nem tudom mi lehetne a megoldas.
 • Garbo
  Gyűlölöm a cuccokat. Azt a felfogást is, ami a felhalmozásukhoz vezet. Úgy érzem, betemetnek, elveszik a fényt, a levegőt; fizikai rosszullét fog el egy zsúfolt, cuccos helyen. Már azon a szinten is, ami sokaknak az otthonost jelenti. Éppen ezért, nálunk nincs felhalmozás, fityfirittyek, csetreszek, bizbaszok meg cukiságok, nincs “jó lesz még valamire”. Kevés, jól megválogatott, időtlen, egyben tartós tárgyunk van, és csak alapos megfontolás növelheti a számukat.
  Az egész életterünk, de még a ruhatárunk is ilyen: szervezett, tartós, minőségi. Könyvtár van, offline, az szakmai ártalom/öröm egyben.
  Bizton állíthatom, hogy ha mindenki annyi holmit venne meg, mint mi az elmúlt, mondjuk, tíz évben, összeomlana a világrend. Nincs így gond, cucctartás, pakolás-porolás, nincs elveszett idő, ami ezzel s ezek beszerzésével telik … remek érzés.
 • Garbo
  Miklós, amiről te beszélsz, és amiről beszélt, az nem ugyanaz. A könyvtár építése egy folyamat, és nem tartalmaz negyven éves írógép használati utasításokat. A könyvtár olyasvalami, ami nem avul el, az egy szervesen fejlődő valami, S a legkevésbé sem lom, az kikerül belőle vagy inkább bele sem kerül. Egy emberről rengeteget elmond a könyvtára. Nem kell mindent görcsösen digitalizálni, az nem modernizáció. Ennyi erővel elég születésnapra egy torta fotója, nyaralás helyett egy film az adott helyről 3D-ben, stb.
  Werner, egyetértek veled.
 • Családfő
  Zebra,
  Jogos komment a 8 gyerek ügyében, nem éppen empatikusak a családtagok. Mivel nincs gyereked, akkor vagy neked ajándékozhatnának, vagy nem kellene, hogy tőled várjanak a gyerekeik irányába. (Kivéve, ha hamarosan te is tervezel gyereket, hisz akkor majd ő kap.)
  Nálunk a fentiek működnek. Illetve a testvért és szülőket kivéve csak a karácsony játszik, a névnap és születésnap nem. Ez fontos, hiszen ez is egy módja a bejövő mennyiség – illetve az ajándék kitalálásával töltött idő – csökkentésének.
 • FelUtonTudatos
  A következő elveket követem tartós cikkek vásárlásnál:
  a) ha jön egy új ruha/eszköz, akkor mennie kell egynek, ami ‘hasonló kategóriás’. Új csak akkor jöhet bármiből, ha a régi már nem látja el megfelelően a feladatát.
  b) ha valamit sokáig nem használok/ajándékba kapok, de már van belőle – azt a dolgot elajándékozom. Kapott ajándék esetén nem a régit, hanem az újat ajándékozom el, annak mindenki jobban örül.
  c) nagy értékű dolgot nem veszek meg azonnal, hanem kivárok. Ha később is igényét érzem, megveszem.
  d) igyekszem a legtöbb dolgomat használtan venni, így a környezetnek is kevésbé ártok

  Aki nem tudja mit kezdjen a felgyűlt dolgaival: ha meghirdeted a dolgaidat ingyen elvitelre, városokban többnyire gyorsan lecsapnak rá. Facebook csoportok és jófogás sokat tud segíteni ebben.
  Még egyszerűbb, ha leadod a használható dolgokat egy adományboltban.

 • daisy
  Nálam is mindkét szülő gyűjtögető, de édesapám halmozottan, és sajnos hely is van. Édesanyám szerint “könnyebb lenne már felgyújtani, mint kidobálni”.
 • Jocy
  Miklós, a gyermekeid nem fognak kindle accountot örökölni – ahogy más gyermekei sem. Az Amazonnál nem megveszed a könyveket, hanem időben korlátozott hozzáférést szerzel rájuk egy egyszeri díjért.
 • jurta

  “A három évente való lakáscserére rásegíthet, ha ez országcserével is párosul.”

  Ezzel mint szortírozás-öszönzővel annyi a bajom, hogy a biciklit, sífelszerelést, szerszámosládát (mindenki tegye hozzá saját nagy, repülőn/vonaton nem jól szállítható cuccait, akár még az autó is lehet ilyen) indulás előtt a millió egyéb teendőd mellett nem fogod használtan eladni – pláne, ha még nem is biztos, hogy bejön az élet az új országban -, hanem jól beQrod valahova, új otthonodban meg hamarosan hiányozni fog, s veszel egyet. Újat, mert ott még fogalmad sincs a használt piacról, meg hogy kiben bízhatsz. Postázni sem fogod, mert az többe kerül, mint az eladás-vásárlás. Pár évtized, s lesz belőlük egy szép gyűjteményed világszerte, ami sem anyagilag, sem a Föld erőforrásai szempontjából nem hatékony.

  Én szomszéd országba költöztem, a bringák vonaton jöttek ki :-), a bútorok maradtak 🙁 .

 • CrudeFury
  Jurta,
  Itt nem azokról a dolgokról/tárgyakról van szó, amit naponta, vagy más rendszerességgel használunk, s használni is akarunk (bicikli, autó, sífelszerelés), hanem elfekvő egyéb vackokról, amiket, ha 1-2 évig nem használunk (s nem is hiányoznak), nyugodtan ki lehet dobni.
  Nem arra gondoltam, hogy a szomszéd faluba költözünk a határ másik oldalán.
 • gab
  +1 Teljesen egyetertek. Az en konyvtaram nem ballaszt, hanem az eletem, a vilaglatasom kivetulese. Folyamatosan alakul, valtozik, ahogy en is. Most kulfoldon elek, egy dolog hianyzik, a konyvtaram. Minden mas megveheto konnyen, ezek nem. Vannak egyeb kedves targyaim is persze.

  A poszttal amugy egyetertek, a mi csaladunkra is a gyujtogetes a jellemzo. Amugy a masik targyairol valahogy sokkal konnyebben meg tudjuk mondani, hogy mi felesleges kozuluk. Kb. mint a masik penze, azt is sokkal jobban be tudjuk osztani.

 • Szilvabab
  Szegény nagyim mondta minden szakadt ruhára, hogy kádmosónak jó lesz. Elmeséltem a férjemnek, azóta, ha valami haszontalan el akarok rakni mindig megkérdezni, hogy “kádmosónak”?
 • Zabalint
  Láttam szüleimnél a folyamatot, és bár az utóbbi időben igyekeznek selejtezni, csepp a tengerben, amit sikerül is.

  Mi ezt egyelőre el akarjuk kerülni, egyelőre kis lakásban nem nehéz, mert nem opcionális a selejtezés, illetve a túlcuccolás elkerülése. Tanulási folyamat volt az is, leküzdve a lelkiismeretfurdalást, hogy ma már képesek vagyunk kidobni akár másnap is a kapott ajándékot, vagy akár megmondani a potenciális ajándékozóknak, hogy minden csetresz a szemétbe kerül, és felnőtt felnőttnek ne ajándékozzon. A nehezebb kihívás gyerekvállalas után lesz, ezzel tisztában vagyok…

  Jófogás, Facebook eladás az számomra működésképtelen, mert nem vagyok hajlandó állandó harcot vívni olyanokkal, akik nem ismerik a NEM szó jelentését.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  elég nagy bajban lennék ha most hiretelen örökölném szüleim könyvtárát…

  mármint a rámszakadó könyvmennyiség miatt is.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  sífelszerelés mint naponta használt tárgy?

  nézzétek már meg mennyi helyet foglal egy 4-5 fős családnak a sífelszerelés, mindezt azért hogy évente egyszer elmenjenek pár napra, ahol az idő nagy részét amúgy is a hüttében töltik…
  (tudom, az itt kommentelők kivételek, ők minden hétvégén mennek, és nem csak divatból, hanem mert nem tudnának enélkül a káros szenvedély nélkül élni…)

 • Borsi
  Sokat segít ha a társ sem szeret halmozni. Nálunk a pincében kb. 1 polc van azoknak a cuccoknak, amiket nincs (még) szívem kidobni. A gyerekekkel időnként leülök és megnézzük mi kell, mi nem. Aztán egy részét feldobom az ebay-re, a másik részét meg eladományozzuk. Ruhákat nem rakosgatok, amit kinőttek, megy adományba (amit én meguntam az is, férj meg nem vesz addig újat amíg ki nem dobott egyet.) Van egy zacskó, ha az tele van, elviszem a konténerbe/gyűjtőhelyre.
  Az is segít ha nincs amúgy sok hely a lakásban.
  Persze a nagyszülőknél ez nehezebb, főleg h az egyik páros abban a házban lakik ahol nagymama született. Na, ott mi van nem akarom egyenlőre tudni. Érdekes h az idősebb korosztály nehezebben válik meg tárgyaktól.
 • Sanyika
  Elnézést, komoly kérdés: Mi most az üzenet? Tehát a kacathalmozásról volt már szó, ahogy a cikk is linkeli.
  És továbbra is elborzaszt, hogy anyóséknál nekem jut majd a feladat, hogy 2 hónap alatt kiürítsem a házat, ami ér valamit, azt eladjam, a bevételből pedig hozassak 4-5 konténert és a hulladékhegyeket elvitessem.
 • Takarítótündér
  Jahj de jó olvasni ezeket a kommenteket!Már kezdtem azt hinni, hogy csak én vagyok ilyen drasztikusan kiselejtező ebben az Országban.A gyerekek nagyobb része 10 év felett van, ők már komolyabb dolgokra gyűjtenek a Karácsonyi-Szülinapi pénzből.De érdekes mód a kissebbeknek is ez jobban tetszik, bár ők még igénylik de max.egy játékot kapnak.
 • Justin Time
  Nálunk sokat segített az albérlet. Első költözéskor fizikai képtelenségnek tűnt, hogy mennyi minden volt egyetlen szobában. Mikor a szoba-konyhából költöztünk a házunkba, egy fordulóból lett három. Itt viszont már kínosan ügyelünk arra, hogy ha megszüntetünk egy lom-gócpontot, ne alakuljon ki óhatatlanul egy másik. Egyébként ne tudjátok meg, itt (Anglia) milyen szemétdombokat láttam, mikor házakat kerestünk. Ezeréves mocsok otthagyva, úgy árulják szemrebbenés nélkül. Az új építésű házaknál mondjuk nem lesz ilyen probléma, mert kutyaól méretűek.

  A könyvek helyett (abban Garbóval értek egyet), sokkal nagyobb baj az irgalmatlan mennyiségű papír, ami összegyűl az évek során. Ki se dobhatod, mert visszamenőleg kell, csak ide-oda pakolászod, szortírozni agyrém. Jó, hogy manapság már minden számla, payslip, kötvény, szerződés stb. elektronikus. A régi hulladékokat meg nekiálltam beszkennelni.

 • konyvespolc
  Pedig hiába önigazoltok a könyvekkkel, bizony rengeteg helyet foglal (pénzben kifejezhető), és valóban a több ezer kötetes könyvtárak 90-95%-át soha senki nem olvassa. Ez semmi más, csak rosszult értelmezett értelmiségi sznobizmus – amit sajnos a könyvíróbisznisz a mai napig táplál. Lehet 100-150 könyvet tartani, a legjobbakat, de bizony ma már nem ez jelenti a műveltséget.