A tárgyak, amik körülvesznek

2016-04-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Szoros összefüggés van az általunk birtokolt tárgyak száma és az általunk megtapasztalt stresszes élet között, a tárgyak mennyisége és a szabadidő, életerő között.

Minél több tárgyat (kacatot) halmozol fel az életed során, minél nagyobb házban akarsz lakni, annál kevesebb pénzed, energiád és időd marad az igazán fontos dolgokra. Minél több dolgot megveszel, hogy kompenzáld magad a kemény munkád miatt, annál keményebben kell dolgoznod, hogy legyen pénzed kompenzálni magad.

Gyakran az emberek azért érzik szűkösnek a jelenlegi otthonukat, mert az évek során felhalmozott rengeteg ruha, könyv és egyéb tárgyak raktározására vett szekrények miatt nem tudnak mozdulni sem otthon.

A Becoming minimalist blog összeszedte, mennyi tárgyat halmoz fel egy átlagos amerikai háztartás. Bár az adatok nem az átlagos magyar, hanem az átlagos amerikai háztartásra vonatkoznak, úgy gondolom, azért elgondolkodtató a gyűjtemény.

- Többet költenek az amerikaiak órára, ékszerre és cipőre évente, mint felsőoktatásra.

- A tinédzser lányok 93%-a jelölte meg a shoppingolást, mint kedvenc időtöltését, a nők az életükből 8 évet vásárlással töltenek el.

- Az amerikai gyerekek a Föld gyereknépességének 3,7%-át adják és ők birtokolják a játékok és gyerekkönyvek 47%-át.

- Egy tízéves gyerek 238 játékkal rendelkezik, de csak 12-vel játszik naponta.

- Az átlagos háztartásban több tévékészülék van, mint ahány ember lakik ott és ezek a tévék naponta több mint 8 órán át üzemelnek is.

- Az átlagos amerikai ingatlan 1950 óta igen meghízott, 983 négyzetlábról 2015-re 2720 négyzetlábra. (91,3 négyzetméterről 253 négyzetméterre.). Amíg a hatvanas években normális volt, hogy egy fürdőszoba van egy házban, ma már a hat szobát is szűkösnek érzi egy átlagos amerikai, arról pedig szó sem lehet, hogy mindenki egy fürdőbe járjon.

amer

- Ennek ellenére az amerikai háztartások nem kevesebb, mint 2,3 milliárd(!) négyzetlábnyi raktárhelyiséget is bérelnek a kacatjaik számára. Minden amerikaira jut 7,2 négyzetlábnyi, a háztartások által bérelt raktár, ahol azokat a dolgaikat tárolják, ami nem fért el az átlagosan 200 négyzetméteres házban. Minden tizedik amerikai háztartás rendelkezik ilyen bérelt raktárhelyiséggel.

- A két garázzsal rendelkező házak negyedében nincs hely autónak és közel harmadukban csak egy autó fér be a garázsba az összegyűjtött kacatok miatt.

- Egy átlagos amerikai család 1.700 dollárt költ évente ruhára, egy amerikai nő a hónap minden napján másik ruhát tud(na) felvenni. Eközben évente 30 kilogrammnyi ruhát dobnak ki a szemétbe.

- Az amerikaiak 1,2 billió dollárt költenek évente egyáltalán nem szükséges dolgokra. Ez teszi ki a vásárlásaik 11,2%-át. A hatvanas években még csak 4,5-5%-át költötték felesleges kiadásokra.

number

Ha nem szeretnéd, hogy téged is elborítsanak a felesleges dolgok, olvasd el ebben a cikkben, hogy csinálja ezt egy volt tengerész.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram