Offtopic: mobil külső akkumulátorok

2014-08-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az okostelefonok egyre fejlettebbek és gyorsabbak. Lassan már több mag van a processzorukban, mint egy szántóföldön, a képernyőjük felbontása pedig veri a nappaliban álló televízió felbontását.

Egy dolog nem változik csak: aktív használat mellett az akkumulátoruk nem képes ellátni a feladatát 3-4 óránál tovább. Márpedig ez édeskevés, ha nem csak az otthon-munkahely viszonylatot kell kibírniuk töltés nélkül.

Erre a problémára adnak megoldást a külső akkumulátorok, vagy "powerbankok"

Miután én is gyakran szenvedek a rövid élettartamú akkumulátoroktól, amikor egész nap úton vagyok, rendeltem az e-bay-ről három különféle típust és alávetettem őket egy tesztnek. (Ha nem szoktál interneten vásárolni, itt egy útmutató: Így vásárolj az interneten, további infókat pedig ebben a cikkben kaphatsz. Amit itthon árulnak 4-5-6.000 forintért a boltokban, azok zöme is ugyaninnen való.)

Mindhárom pótaksinak egy 2700 mAh-s telefont kellett feltöltenie teljes lemerülésből.

(A milliamperóra vagy mAh az aksi kapacitását jelöli, hogy hány milliampert tud leadni egy óra alatt. Egy átlagos okostelefon 1800-2000 mAh-s aksival, a Samsung S5 például 2.800 mAh-s aksi-val, egy Samsung S4 mini 1.900 mAh-s aksival rendelkezik, egy Iphone S5-öt 1.440 mAh-s aksi hajt. Előfordulhat, hogy a mAh helyett mondjuk 3,7 V/4.44 Wh megjelöléssel találkozunk. Biztos emlékszünk még az "1 amper = 1 watt/1 volt" képletre az általános iskolából, így gyorsan rájövünk, hogy ez az akkumulátor 1.200 mAh-s, vagyis nem túl izmos.)

Az első versenyző egy magát 5600 mAh-snak mondó "power bank", vagy külső aksi. Filigrán alkatú, mindössze 70 gramm súlyú, könnyen zsebre vágható. A csomagolásban megtaláljuk a töltőkábelt is, cserélhető végekkel, így micro USB-s telefont éppúgy tölthetünk vele, mint Iphone-t.

powerbank1

Az ára 1.700 forint ingyenes házhozszállítással. Itt tudsz hasonlót rendelni.

Sajnos a túl csekély súly nem a legjobb ómen egy akkumulátornál, ez a versenyző is csak 64%-ra tudta feltölteni a lemerült 2.700 mAh-s telefonaksit.

Ezzel végszükség esetén egy pár órát hozzáad a telefonunk használati idejéhez, de ez egy egész napos úthoz még nagyon kevés.

A második versenyző a minimáldesign megtestesítője, nem más, mint egy négy tölthető ceruzaelemet magába fogadó zsebaksi. Semmilyen tartozék nem jár hozzá, nemhogy elem, de még töltőkábel sem.

Az ára 800 forint, itt találsz ilyeneket.

power2

Már ha mindenképpen pénzt akarsz kidobni az ablakon. Az elmés kis szerkezet négy vadonatúj, 2.000 mAh-s, egy napig töltött ceruzaelem behelyezése után az igen szánalmas 23%-ot tudta rátölteni a teszttelefon akkumulátorába. Ez még viccnek is rossz. E csodás szereplés után rádugtam egy 1.100 mAh-s zsebtelefonra, de abba sem tudott egy fikarcnyi elektront sem átadni.

Ez a töltő egy tökéletes pénzkidobás, használatra alkalmatlan.

Ezek után izgatottan vártam, mit tud a teszt utolsó versenyzője, a magát 12.000 mAh-snak mondó szerkezet. Ennek súlya már jelentősebb, mint az előző versenyzőknek, 188 gramm, de attól még okozhat csalódást. Újra lemerítettem a telefont és elkezdődött a teszt.

power3

Ez a szett 2.500 forintba került pár hete, de most már csak 3.200-3.500 forintért látom az ebayen.

Nos, 68%-ra tudta feltölteni a telefont. Ez annyira szánalmas eredmény lett egy ekkora nehéz, magát 12.000 mAh-snak tituláló akkumulátortól, hogy még egyszer megpróbáltam, de másodjára is ugyanez az eredmény jött ki.

Mivel ez egy hajszállal több csak, mint a jóval olcsóbb és harmadannyi tömeget képviselő első külső aksi, ennek a versenynek biztos nem lesz győztese ez az akkumulátor.

Mi a konklúzió?  A kínai powerbankok által ígért teljesítmény köszönő viszonyban sincs a valósággal, tulajdonképpen a teszt minden résztvevője csalódást okozott.

A másik oldalról viszont egy 1.700 forintos befektetéssel egy átlagos telefont egyszer fel tudunk tölteni napközben, így megduplázhatjuk a telefon üzemidejét. Sajnos ez még nem túl sok komoly használat mellett, de sokaknak elég lehet ahhoz, hogy a telefont üzemkészen tartsák, amíg nem találnak egy konnektort. Ennyit befektetést talán megérnek a plusz órák, amit egy ilyen "powerbank" tud nyújtani. (Idehaza 6 és 12 ezer forint között kaphatóak az 1.800 mAh-s külső telefonakkumulátorok, ez nagyjából megfelel az 1.700 forintos aksi valódi teljesítményének.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram