Az OTP Lakástakarék vége

Megjelent egy hirdetmény, miszerint az OTP Lakástakarék befejezi a most kínált termékének az értékesítését. Mivel más terméke nincs is, ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem köt új szerződéseket többé, csak hagyja kifutni a meglévőket.

Nem lehet nagyon csodálkozni a döntésen, állami támogatás nélkül nem versenyképesek a lakástakarékok termékei, hiába próbálják meg annak beállítani.

Hogy miért nem éri megkötni az új termékeket, arról már itt írtam:

Új Fundamenta termék vélemény

Kérdés, hogy a megmaradt két lakástakarék meddig húzza még?

Share

54 hozzászólás

 • DRJOG
  A már megkötött szerződéseknél megmarad az állami támogatás összege a lejárat végéig vagy egy meghatározott dátumtól egyszerűen megszűnik?
 • Horváth P.
  Kíváncsi leszek az MLM rókásokra, mégpedig akkor amikor egy nagyobb résznek lejár az LTP-je és nem fizetik tovább a havi összegeket, és megmarad a mostani állományuk 20-30%-a. Akkor hogy lesz a kifizetés meg a várakozási idő? 🙂
  Mi személyszerint utolsó pillanatokban az OTP-nél kötöttünk (ingyen nyitással) még 1 LTP-t. Itt azért, hogy egy bank áll mögötte, (nekünk) mindig biztosabb az, hogy normális időben, az előre aláírt összeget kapom vissza, szemben a piramisjátékos céggel.
  Viszont az feltűnt, hogy az elmúlt fél évben nem hívtak még kávézni a rókáéktól..
 • skylaner88
  Ha nincsenek új szerződök, befizetések akkor a lejáró szerződéseket miből fizetik ki?
  A korábban megkötött szerződések után befizetett pénzeket kihelyezték hitelbe.

  Jöhet az összeomlás? OBA-ban van elég pénz kifizetni a károsultakat?
  Amikor az okosok beszántották az LTP-t, vajon ránéztek az OBA egyenlegére?

 • Igazmondó
  Én decemberben javasoltam Viktornak hogy a beragadt fundamentákat át lehessen vezetni állampapírba, de még nem döntöttek róla.
 • delivery manager
  3 éve kötöttem 4 LTP-t az ERSTE-nél. Nemrég megvettük a házat és nagyjából 100e Ft lett volna, hogy hozzájussak az eddig általam befizetett (!) összeghez kamatok és állami támogatás nélkül! Jövőre, ha lejárt kapok kb. 5 millió forintot, ki lehet találni, hogy ez mire elég egy újonnan épült ház esetében a mai árak mellett. 🙂 Ellenben az ERSTE nagyon jól keresett ám ezen, 0 rizikó, minden hasznot az állam fizet és még használta is a pénzünk. Ideje volt megszüntetni ezt a konstrukciót. 🙂
 • gaborr
  Én azt olvastam, hogy a Fundamenta rájött mennyire jól megy a Dunahouse-nak, ők is meg tudják ezt csinálni, az ügynököket átképzik ingatlanügynöknek. Sőt, már 2 éve elkezdték. Meglátjuk.
  Ha ezt összekombinálják még valamivel (pl. valami értelmesebb lakáslottóval), akár nagyot durranthatnának is. Kíváncsi vagyok 🙂
 • Barney86
  Igen, én ma kaptam róla spam-et, hogy hamarosan indul az ingatlan adatbázisuk, honlapjuk, nem tudom mi. Sajnos nem emlékszem rá pontosan, mert kitöröltem. 🙂
 • skylaner88
  : “4 százalék+áfa a jutalékunk.”

  Ilyen jutalék mellett? Szerintem kicsit túl lőtték.

  portfolio.hu/ingatlan/20191017/egeszpalyas-letamadasra-keszul-a-fundamenta-az-ingatlanpiacon-404167

 • ErsteLtps
  Volt valaki, aki az erste-nél többet fizetett be, mint a szerződéses havi vállalás? Pl. 5000 helyett 20.000-t? Akár megosztás után, akár csak simán? Az érdekelne, h a fundamentához hasonlóan ők is lehívják a teljes befizetésre az állami támogatást?
 • Loggan
  Amíg nagy az állomány a Fundamentánál és a hitelezés is viszonylag jól megy, sztem nem lesz gond. Az állományuk híresen jól teljesítő, NPV már régen is 1-1,5% körül volt. A betéti termékük nyilván egy rakás szar, de még ígyis a korábbi teljesítmény harmadát hozzák. Emellett állampapírt is értékesítenek + lakásbiztosítást és partnerbankok hiteleit is közvetítik. Biztos sokat zsugorodott a hálózatuk, de még ígyis az egyik, ha nem a legnagyobb pénzügyi MLM.

  @Horváth P: A Fundamenta is hitelintézeti formában működik, csak szakosított és van anyacége is, ráadásul a legnagyobb német és osztrák lakástakarékok tulajdonolják főleg. Kb olyan minőségű kommentet írtál, mintha a K&H csődbe mehetne. A piramisozás is full tévedés, van törvény ami a lakástakarékokra a bankoknál szigorúbb tőkemegfelelést ír elő. Ezért az OTP Csoport is külön céget csinált rá. OBA védelem pedig annyit ér, mint betéteknél

 • Dr.Lee
  @Igazmondó Első hallásra azt mondom ezt meg fogják lépni, de szerintem még hagyják kifutni a nagy részét és csak a végére rakják majd oda a pontot. Egyébként a rókások elkezdtek állampapírral is seftelni. Gondolom úgyis kitalálnak majd valami akármi termékértékesítést a sok porszívóügynöknek akik eddig sem a közgazdaság professzorai voltak. Tapasztalatból mondom, én jobban értettem a pénzügyi termékeikhez, mint néhány ügynök.
 • faterpolo
  A múlt héten egy kávézóban épp láttam, ahogy két fundás rámelegít egy szerződést egy fiatal csajra. Ugrottam volna, hogy “Neeee, ne tedd ezt magaddaaaaal!”, de akkor már ott volt az aláírása mindenhol. Szegénykém, jól rászedték. 🙁
 • Kiszamolo
  Sky, ennyiért dolgozik a többi nagy is. Én csak azt nem értem, ki fizet ki ennyit csak azért, hogy valaki más töltse fel a fotókat az ingatlan.com-ra?

  Jó, van néhány szegmens, ahol kell ingatlanos, de leginkább a vevők lustasága miatt. A 120 millió feletti lakások vásárlói nem hajlandóak nézegetni lakásokat, az ingatlanos szervezzen meg neki egy napra öt megtekintést. De ezen túl komolyan nem értem, mi az ingatlanos hozzáadott értéke az ügyhöz? Az, hogy csinál öt fotót meg feltölti a hirdetési oldalra?

  Ahogy maximalizálták például a hitelközvetítők jutalékát 2%-ban (nagyon helyesen) én ugyanezt csinálnám az ingatlanos díjakkal is. Egy ötvenmilliós lakás “eladásának” bőven elég fizetsége egymillió forint.

 • Kiszamolo
  faterpolo, beülsz egy tetszőleges kávéházba egy forgalmasabb helyen, az asztalok 15%-ánál valamilyen ügynök éppen fűz valakit vagy valakiket.

  Tanácsadás közben körbe szoktam nézni, kik lesznek a következő ügyfeleim. 🙂 Akik most éppen megveszik a nyugdíjbiztosítást, majd jönnek két év múlva, hogy mit csináljanak vele, mert egyre csak a mínuszt hozza.

 • Kiszamolo
  “A kizárólagosság arról szól, hogy garantáljuk az ügyfélnek, hogy egy bizonyos időn belül értékesíteni fogjuk az ingatlanát, így nincs rákényszerítve, hogy még másik nyolc portálon is hirdessen.”

  Erre a garanciára kíváncsi lennék azért. Főleg akkor, ha majd alábbhagy a láz és újra 13 hónap alatt fog elmenni egy átlagos pesti lakás, mint az volt 2013-ban.

  Mire vállalnak garanciát a Fundások? Ha nem jön össze, ők fizetnek 5% vigaszdíjat?

 • LG
  Mi pont ebben a cipőben vagyunk a Fundánál. Megosztottunk egy szerződést, de rosszul állították be (10e-re), fizettük arra is a havi 20-at, de NEM kapjuk meg az egészre (20e-re) az állami támogatást, csak arra, ami a szerződésben van (10e). Amikor észrevettem, és felhívtam őket, annyit mondott az üzletkötő, hogy sajnálja (nem) – így jártunk.
 • Matteo

  Elvileg ugye az ingatlanosok például “helyesen” be tudják árazni az ingatlant, így nem telnek el hetek azért, mert te +10 millióval többért kezdted el hirdetni, mint amennyit valóban ér, és a vevők meg sehol. Meg az sem fordulhat elő, hogy alul árazod az ingatlant, és ezzel pénztől esel el. Tovább meg tudják úgy fogalmazni a hirdetést, vagy jobb képeket tudnak csinálni, amivel becsalogatják a vevőket. De összességében én is túlzónak érzem azt a pénzt, amit elkérnek a szolgáltatásukért, ugyanakkor mégis rengeteg megélnek ebből, méghozzá elég jól.

 • matetoth

  Utána le van írva, hogy arra vállalnak garanciát, hogy a 3 hónap után mindenhol is elkezdik ők hirdetni.

  Egyébként nem egészen értem, hogy miért akar valaki rátolni másra kizárólagosságot, ha nem vállal valódi garanciát…

 • Zabalint

  “Ahogy maximalizálták például a hitelközvetítők jutalékát 2%-ban (nagyon helyesen) én ugyanezt csinálnám az ingatlanos díjakkal is. Egy ötvenmilliós lakás “eladásának” bőven elég fizetsége egymillió forint.”

  Egyetértek azzal, amit az ingatlanosokról írtál, de ez nagyon kontraproduktiv szabályozás lenne, ilyen alapon, ha az embereknek megér 4-5% jutalékot, hogy lusták maguk hirdetni, akkor fizessenek, piaci kereslet-kínálat.

 • Zabalint

  Meg főleg milyen áron. Majd ráfoghatják-e kudarc esetén, hogy az eladó nem engedett az árból…
 • Kiszamolo
  Matteo, ez papíron jól hangzik, csak az ingatlanos érdeke a gyors adásvétel, ennek meg a záloga az alacsonyabb ár.

  Sokan panaszkodtak már, hogy az ingatlanos mindig lefelé tornázza az árat, ami érthető, mert nem akar 30 vevőjelöltet vinni, mire egynek eladja, hanem egy-két ember alatt el is akarja adni.

 • Rosen
  Kiszamolo: pontosan, az ingatlanos féláron akarja eladni az aranyat, ja az nem nehéz, annyiért én is el tudom adni. Adja el a piaci árnál 10%-kal magasabban, és akkor megkapja az 5%-os jutalékát.

  Az ingatlanossal ez a gond, nagyon ügyesen tud rábeszélni arra, hogy csökkentsd le az árat, az amatőr pedig belemegy. És ezzel bukik a legtöbbet, nem a kifizetett jutalékon.

 • Kiszamolo
  Zabalint, ok, de akkor szegény hitelbróker miért nem kaphat 10%-ot? Vagy a biztosítási ügynök 180%-ot?

  Mi a különbség, ha hitelt, biztosítást vagy ingatlant közvetít?

  Háromból kettőt leszabályozunk, egyet meg nem?

 • Tamás
  “jobb képeket tudnak csinálni” – ezzel remélem, hogy csak vicceltél! Vagy akkor ezek szerint még nem böngészted az ingatlan.com-ot. Az “ingatlanosok” 99%-a olyan fotókat tesz fel, hogy borzalom. Nincs elég fotó, az is mind előnytelen, amatőr géppel vagy 20 éves mobillal készített, JPG-ben (alacsony dinamikatartomány), pixeles, a falat (a semmit) fotózzák nagy látószögű objektív helyett… sorolhatnám. (És nem vagyok fotós, csak hobbi.)
 • Jozsi
  Akinek van még OTP LTP az meneküljön belőle?
 • Dr.Lee
  Mi is 5000-es szerződéseket kötöttünk régen jutalékmérséklés miatt, de a max. 20.000-et utaltuk rá. Eddig gond nélkül megjött az évi 72.000 Ft állami támogatás, de most már nem hajlandóak a rókák ezt lehívni. Sőt, lejárt (4 éves) szerződésre is lehetett tovább fizetni max. 10 évig és arra is jött támogatás. Ma már ezt sem hívják le. Pedig a törvényváltozás a régi szerződéseket nem érinti, de ők nem így értelmezik. Az is egy vicc volt, hogy kb fél évig rágták a jogászaik a változást mire rókáztak valamit. Nekünk akkor pont volt egy lejáró szerződés aminek a kivétele ez miatt csúszott.
 • Ádám

  nem hiszem hogy lenne miért aggódni. Állami támogatás az élőszerződésekre marad, és az otp is igen csak tőkeerős.

 • laci.bp
  Az emberek lustasága miatt tudnak az ingatlanosok megélni.
  Lakás eladáskor magánszemélytől egy-két érdeklődő telefon jött, az ingatlanos két naponta hozta az érdeklődőket.Természetesen az árra vastagon rátettem az ingatlanos díját, maradt még alkura is lehetőség :).
  Szerencsére végül magánszemély vette meg kicsivel magasabb áron mint ahogy az ingatlanos (díjat levonva) eladta volna.
 • Janos82
  :

  Ha alulbecsulod az ingatlanod arat akkor miert szolna neked? Max picit feljebb viszi, hogy orulj milyen jol adta el neked, de nagyon nem fogja, hogy gyors legyen. Vagy szol a haverjanak, hogyaz vegyemeg olcson.
  Ha te hirdetned tul olcson, akkor az erdeklodok szamabol rajohetnel, de ingatlanoson keresztulnem.

  20-30e ftert sokkal jobb fotokat kapsz mint amit ingatlanos csinal.

 • Xabel
  én is többet fizetek, mint ami a szerződésben rögzítve lett, az ÁSZF 32.§ szerint pedig: “A magyar állampolgár lakás-elôtakarékoskodót, illetve kedvezményezettet …. a lakás-elôtakarékoskodó által az adott megtakarítási évben befizetett betét összegéhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg” Ezt hogy lehet máshogy értelmezni, mint hogy annyi állami támogatást kapsz, mint amennyi a befizetett összeg után jár? Az más kérdés, hogy ők hívják le, de ha jól olvasom, akkor ezt te is megteheted, kérdés hogy ez mennyire bonyolult (ismerve a magyar bürokráciát eléggé)
 • ezvan
  Nem tudom mekkora most a funda termékeinek értékesítése, de eléggé meglepődnék ha nem kerülnének bajba mikor kifutnak az állami támogatásos szerződések.
  Legutóbb gyerek lakásszámlára próbáltak behúzni, nem is értem ki mer arra egyáltalán pénzt betenni, még ha értelmes konstrukció is lenne kizártnak tartom hogy a futamidejének a végéig ne dőljön be a funda.
 • jami
  Épp a héten üldözte a férjem egy, mint kiderült még nem vizsgázott, funda hitelügynök. A szám azért volt meg neki, mert van élő ltp szerződés – hitelt akart elsózni. Szóval nyomulnak erősen, de többnyire újak. A régi ügynökök zöme már “szintet lépett” -elment bármi biztosabbra…
 • Barnabás.Jog
  viszonylag ritkán tudja felülírni a jogszabályt egy ászf – bár igény lenne rá.

  Ingatlanosok: az utóbbi hónapban 10 körüli adásvételünk volt, csak az egyiknél nem volt ingatlanos – az eladóval egy házban lakott a vevő anyukája, tőle jött a füles hogy eladó. Nekem nem az ár a bajom az ingatlanosokkal (egy adásvételért kb. négyszerannyit kapnak mint mi), hanem hogy nagyon szemét szerződéseket kötnek, így kb. akkor is jár nekik a jutalék ha leég a ház és mégsem adják el emiatt. Ezeknek a kikötéseknek nagyobb része érvénytelen, de pont eléggé beszarik egy ügyfél a tértis levéltől ahhoz, hogy fizessen. Plusz ugye a stílus… gondolom mindét ugyanott képzik, mert ugyanazt az argót beszélik, “tudunk együttmüködni?” “Kiajánlanám” stb.

 • netudki
  Vegigolvastam a kommenteket, nagyon hasznos volt.

  Es ezek itt a tarsadalom “hozzaerto” retege… hat ezert van szukseg nagyobb penzugyi tudatossagra, peldaul a kiszamolora, mert ugy sokkal jobban terjed az informacio.

  oh
  wait

  Eleve ltp-bol NEM szabadott sem OTP-t, sem Erstet kotni, csak Fundat. Nekem volt szerencsem mindegyikhez, messze az utobbi a legrugalmasabb – meg akkor is, ha amugy ezer sebbol tud verezni az is, eleg a CC-re gondolni.

  Azt nem tudom, miert nem emliti senki, hogy ha esetleg 5-10 ev mulva akar hitelt felvenni lakascelra – nem feltetlenul vasarlasra, foleg nem uj epitesure – mondjuk bovitesre, korszerusitesre, felujitasra, akkor vajon milyen kamatokkal kapja meg.

  En meg akkor kezdtem (a mult evezredben), amikor a piaci kamat siman volt 15-20%, elotte meg tobb. Na ha csak a felere megy fel akkorra – es szerintem magasabb lesz – akkor milyen lesz egy 3%-os kamat?

 • Nagy Vonalakban
  Van egy tuti ingatlanos ismerősöm,
  aki nekem óriási segítség a párjával együtt:

  -(befektetési) lakásvételnèl segít a keresésben;

  -az összes lehetséges szempont szerint (műszaki, jogi, bérbeadási stb) lecsekkolja a kiválasztott ingatlant,

  -lealkudja az árat;

  -az ügyvédjével megírja a szerződést;

  -átírja a közműveket;

  -felújítja az ingatlant;

  -bérbeadja és kezeli.

  (Ez utóbbit a bérleti díj 10%-ért,
  így ez nekem abszolút passzív jövedelem)

 • B.Csaba
  Nem csak a bedőlése számít. Olyan gyors a világ, annyi változás van benne, a annyi alkalommal jön új ötlet az ember életében, hogy nem 18 évre, de még 4-re is nehéz tervezni.
  Kiszamolo szerint is változunk. Egy jobb állás rögtön kinyithatja a szemünket, eddig nem ültünk repülőn, most meg irány Jamaica. Eddig panel volt, de most kertes ház. Emellett nem jó egy 18 éves befektetés, ami nem torheto fel. Nekem a nyugdíj megtakarítás is ilyen. Mi lenne ha 50 évesen pihennék egy nagyobbat? Túl távlati. A potenciális háborúról, aszalyrol ne is beszéljünk…
 • headset
  @Barnabás.Jog
  “Ingatlanosok: … (egy adásvételért kb. négyszerannyit kapnak mint mi)”

  Nincs ezzel az aránnyal semmi baj. Az ingatlanos minden eladásnál jelentősen több munkát végez. Felméri, lefényképezi a lakást, n+1 vevőt odavisz, lyukat beszél a hasukba, egyeztet az eladóval.

  Ezzel szemben mit tesz egy ügyvéd egy átlagos, problámamentes ingatlannál? Lekéri a tulajdoni lapot, beírja az adatokat a szokásos szerződésbe, fél óra alatt ismerteti és aláíratja.

  Tudom minden ingatlan egyedi. És az ügyvédnek óriási a felelőssége. bla bla bla…

  Az ingatlanosnak és az ügyvédnek is sokkal kevesebb pénz járna. Nem az értékkel, hanem a munkával arányosan.

 • Szabó Gábor
  Na így kell ezt profin csinálni! Ez tényleg passzív jövedelem!
 • Én is akarok kommentelni...

  OTP lakáskasszáim sorra járnak le (eddig 9 járt le, két hét múlva utalnak ki megint 2-őt), semmi bajom nem volt velük. Társasházak esetén az OTP-vel szintén nem volt bajom, a Fundáékkal pedig már két peres ügyem is lett volna, mindig beleálltak a perbe (“pereljen csak ha akar!”), aztán végül a tárgyalás előtt mindenben engedtek. Persze akkor sem volt igazunk, de “nem akartak az ügyfélnek rosszat”. Én meg ma jöttem a falvédőről.

  Amúgy pedig élj csak abban a hitben, hogy pár év múlva majd milyen jó lesz a lakáskasszás hitel. Ha kapsz, de dönthet úgy ám a Funda, ha akkor már nem fogja neki megérni, hogy nem ad neked hitelt. Megteheti.

  Nem vagy te ennyire naív, hogy komolyan elhidd amit leírtál. Vagy csak a szarkazmus jelzőm nem lengett ki eléggé így estefelé.

 • regulater
  Sziasztok, errol jut eszembe, hogy azoknak akik csak LTP miatt OTP ugyfelek, nekik is be kell menni atvilagitas/azonositas miatt oktober vegei?
 • Janos82

  Vasarlasnal en se kerulom az ingatlanosokat.:) okugyanis a vevo oldalan allnak. Segitenek alkudni. Bar a muszaki felmerest ennem biznam rajuk.
 • SzaboZ
  Én mindig megdöbbenek, hog az emberek milyen összegeket képesek kifizetni az ingatlanosoknak.
  A vételár 3-4%, az már vastagon milliós összeg a legtöbb budapesti ingatlanért.
  És az ingatlanos nem csinál semmi olyat, amit ők egy nap alatt ne tudnának megtenni; fotó, alaprajz, és feltölti a netre.
  Szerintem egy fix összeg reálisabb lenne (mondkuk 50, vagy max. 100e Ft).
 • Dr.Lee
  Nekem az ügyintéző mondta és tényleg volt szerződés ahol nem hívták le a max. támogatást, de olyan is van ahol megkaptam. Igazából nagyon elegem van a fundásokból, egy kalap kaki az ügyintézésük kb. 1 éve. Semmire nem képesek, zárom a szerződéseket, de lesz ahol vita tárgya lesz ez a lehívás.
 • Zabalint

  Ahol nagy az információs asszimetria, ott érdemes szabályozni. Az, hogy valaki lusta maga hirdetni a lakását, és ezért elkér az ingatlanos 5%-ot, teljesen átlátható az ügyfél szemszögéből, még ha aránytalanul sok is. Befektetéseknél viszont sokan vannak, akik nagyon nehezen fogják fel a költségek jelentőségét. Gondolom hitelnél is így van a hitelközvetítői jutalékkal, feltételezem, hogy nem az elején egy összegben fizetik ki.
 • Joy
  Off, mert egészségénztár.
  A Prémium megváltoztatta a gyermekszületési önsegélyező kifizetési feltételeket egy MNB állásfoglalásra hivatkozva. A továbbiakban csak 1x fizetnek, nincs részfizetés a gyerek 3 éves koráig, mint eddig. Kérdés, megtehetik-e ezt utólag, befogadott igény esetén.
  Másrészt így a Kiszamolo által korábban írt adóvissszatérítés maximalizálás sem biztos, hogy működik a jövőben.
 • Kiszamolo
  Zabalint, a maximalizált jutalék mellett az ügynöknek azt is kell közölni, mennyit keres ő az adott terméken és alá is kell íratni az ügyféllel.

  Semmi információs asszimetria nincs. Egyszerűen csak a hitel és a biztosítás már le van szabályozva, az ingatlan még továbbra is vadkelet.

  Mikor fog az ingatlanos papírt aláíratni a vevővel, hogy én ezen a 80 milliós ingatlanon pofátlan 4,5 millió forintot keresek?

  Mert a hitelügynöknek pont ezt kell csinálni. Az ügyfél látja, ő mennyit keres rajta.

  Ja és a hatalmas különbség, hogy ha hitelügynököt alkalmazol, fillérre annyiért kapod a hitelt, mintha te mennél be a bankba. A banknak mindegy, hogy Jucikának ad fizetést ezért a munkáért a bankban, vagy egy ügynöknek.

  Az ingatlanost meg a végén a vevő fizeti, mert annyiért drágábban kapja az ingatlant.

 • Zabalint

  Pontosan azóta nincs információs asszimetria, amióta ezeket szabályozták. Ezzel szemben az ingatlanügynököknél alapból sincs hiszen pontosan tudod mekkora jutalékot fizetsz az ingatlanosnak.

  “Az ingatlanost meg a végén a vevő fizeti, mert annyiért drágábban kapja az ingatlant.”

  Ha drágábban adja, mint aki nem ingatlanossal hirdeti meg, akkor megveszem a másikat. Csakis az eladó ügye, hogy hajlandó-e jutalékot fizetni valakinek, vagy maga hirdeti. Nem gondolom, hogy minden területen meg kellene védeni a saját hülyeségüktől az embereket. Hitelnél, befektetésnél túl messze került az egyszerű ügyfél számára a döntéseinek a következménye, mert azt eltolva fizeti, ezért nem tanul, ezért kell kötelező extra tájékoztatás, szabályozás, de az ingatlan egy egyszeri tranzakció, egyszeri, ismerhető jutalékkal. A kiflin is szabályozni kellene az árrést?

 • Garbo
  “A kizárólagosság arról szól, hogy garantáljuk az ügyfélnek, hogy egy bizonyos időn belül értékesíteni fogjuk az ingatlanát, így nincs rákényszerítve, hogy még másik nyolc portálon is hirdessen.”

  Édes istenem, ezt azért erős! Mármint az, hogy ezt komolyan el lehet hitetni bárkivel is? Én is garantálom akárkinek, hogy egy héten belül eladom az ingatlanát. Azon a kellően nyomott áron, amit “reálisnak” hazudok, meggyőző arccal bólogatva.

  Nem is értették az ügynökök, miért lettek lepattintva, amikor ugyanezzel a szöveggel könyörögtek a lakásunk értékesítési lehetőségéért … “egy hónap alatt garantáltan eladjuk”. Így lett 4 hónap, és a végén még le sem húzhattak a semmire, s magasabb áron ment el a lakás(jóval),mint a szerintük “garantált, egy hónapon belüli” ár.

  Meggyőződésem, hogy itthon az ingatlanozik, aki nem ért semmihez. A kivétel valahol 0.5% körül lehet, de szerintem túlzok.

 • Marcell
  Majd megnézem ki fog röhögni mikor 5-10 év múlva a 15-20% THM körüli banki hitelek mellett felveszem a most megkötött 4-5%-os fundis hitelt. Tény hogy közel 0% a hozam. De ez később sokszorosan visszajön amikor nem égeti el 5-10 év állampapírhozamát a csillagászati magasságú THM. Mert kényelmesen hozzáazotkunk az olcsó hitelelhez. De nem lesz ez mindig ilyen alacsony. Nem rakom minden megtakarításom fundamentába, csak épp annyit amennyi hitelt tervezek majd felvenni. A többi állampapír és egyéb. A fundi is a portfólió része csak épp nem hozamra spekulálok.
 • Kiszamolo
  Marcell, ha neked lennék, elolvasnám először a lakástakarékpénztári törvényt.

  Röviden a lényeg:

  – A lakástakarékpénztár nem vehet fel külső forrásból hitelt, csak azt adhatja ki hitelbe, ami nála van a pillanatnyi befizetésekből.
  – A betétek kifizetése elsődleges.

  Összefoglalva: csak és kizárólag akkor fogsz hitelt kapni 5-10 év múlva, ha többen szeretnének befizetni akkor a Fundamentába, mint kivenni onnan.

  Ha 15-20% lesz a hitel THM-e, akkor a betétek is 12-15%-on lesznek.

  Tehát ha majd többen akarnak 0,5%-os kamatra betenni pénzt 10 évre, mint hitelt kapni 5%-ra, na akkor fog te majd “röhögni”. Egyébként szomorú leszel.