A Fidesz és az államadósság

2012-08-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A miniszterelnök úr egyik vesszőparipája az államadósság, amelyet a Fidesz az előző kormányzása alatt eredményesen csökkentett, az utána jövő szocialista kormány pedig nyolc év alatt az egekbe emelt. Ezt láthatjuk a következő ábrán:

Az ábra tanulsága szerint tényleg szép munkát vitt végbe az akkori kormány.

Mivel az államadósság komoly teher, ezért a kormány első számú prioritása ennek csökkentése. Ez a nemes cél érdekében még az emberek magántulajdonát képező nyugdíj-megtakarításokat is kész volt államosítani. (Bár halkan megjegyzem, az így talált pénz elég kis része lett valóban az államadósság csökkentésére felhasználva, a többit a hibás gazdaságpolitika emésztette fel, illetve "el lett tőzsdézve" a MOL és a Rába drága felvásárlása által.)

A múltkor az Eurostat oldalán kerestem valamit és az alábbi ábrát találtam a magyar államadósság alakulásáról:

Ez a grafikon ugyanazt ábrázolja, mint az előző, csak 1995-től indul. Mit látunk rajta? Azt, hogy az államadósság csökkenéséhez a Fidesznek nem sok köze volt, az a Bokros-csomag hatására kezdett radikális csökkenésbe. A Fidesz hatalomra kerülése után ez a lendület megtört, két évig gyakorlatilag stagnálás váltotta fel az addigi radikális esést, majd egy sokkal szerényebb csökkenés után a következő választások előtt újra emelkedésbe fordult a trend.

Tehát a helyes értelmezése az államadósság alakulásának, hogy a Fidesz-kormány az adósság további csökkentése helyett lazított a feltételeken, majd egy év múlva egy sokkal kisebb mértékű csökkentést valósított csak meg, majd a választások közeledtével újra elkezdte szórni a pénzt.

Hogy tovább árnyaljam a képet, a fenti adatok az aktuális GDP függvényében vannak meghatározva. Vagyis az 1998-as 4,9% és az 1999-es 4,4%-os éves GDP növekedés mellett az államadósság GDP-ben kifejezett stagnáló értéke tulajdonképpen erős, 4% feletti államadósság-növekedést jelent a valóságban. Tehát erre azért annyira nem kellene büszkének lenni.

Az elmúlt 25 évben az államháztartás hiánya (és ezzel összefüggésben az államadósság mértéke) a választások előtt brutális emelkedésbe kezdett, azaz a politikusok elkezdtek osztogatni egy-másfél évvel a választások előtt, annak ellenére, hogy milyen rosszul állt éppen az államháztartás. Ezt látjuk az alábbi képen is:

Ez az egyik csapása a magyar gazdaságnak, a négyévenkénti választások, illetve egész pontosan, hogy a politikusok döntenek arról, hogy mennyi kenyeret szórjanak a népnek az állami pénzből, hogy rájuk szavazzon a tömeg.

Az egyedüli üdítő kivétel a Bajnai-kormány volt a legutóbbi választások előtt, de ők is csak azért, mert nem akarták megnyerni a választásokat.

(Az elsődleges egyenleg jelentése, hogy mennyi lett volna az államháztartás egyenlege, ha nem kellett volna kifizetni a kamatokat az addig felhalmozott adósságra. Amint láthatjuk, az Orbán kormány valóban jobban teljesített, mint az utána következő szocialista kormányok, hiszen azoknál még az elsődleges egyenleg sem volt soha pozitív. Viszont a Bokros csomag után a Horn-kormány sokkal jobb helyzetben zárta az éveket, mint az Orbán-kormány, így a gazdaságpolitikájuk ebből a szempontból erős visszalépés volt az "államadósság elleni harcban".)

Mit akartam ezzel a cikkel? Csak felnyitni a szemed, hogy ne egyél meg minden maszlagot és jól összeválogatott adatsort, a tények mást mutatnak. Nem politizálni akartam és a jelenlegi kormányt szidni, hiszen az adatokból az is látszik, hogy minden hibája ellenére jobban teljesített az első Orbán kormány, mint az utána jövő szocialisták és mellesleg sokkal jobban, mint a mostani Orbán kormány.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram