A Fidesz és az államadósság

A miniszterelnök úr egyik vesszőparipája az államadósság, amelyet a Fidesz az előző kormányzása alatt eredményesen csökkentett, az utána jövő szocialista kormány pedig nyolc év alatt az egekbe emelt. Ezt láthatjuk a következő ábrán:

Az ábra tanulsága szerint tényleg szép munkát vitt végbe az akkori kormány.

Mivel az államadósság komoly teher, ezért a kormány első számú prioritása ennek csökkentése. Ez a nemes cél érdekében még az emberek magántulajdonát képező nyugdíj-megtakarításokat is kész volt államosítani. (Bár halkan megjegyzem, az így talált pénz elég kis része lett valóban az államadósság csökkentésére felhasználva, a többit a hibás gazdaságpolitika emésztette fel, illetve “el lett tőzsdézve” a MOL és a Rába drága felvásárlása által.)

A múltkor az Eurostat oldalán kerestem valamit és az alábbi ábrát találtam a magyar államadósság alakulásáról:

Ez a grafikon ugyanazt ábrázolja, mint az előző, csak 1995-től indul. Mit látunk rajta? Azt, hogy az államadósság csökkenéséhez a Fidesznek nem sok köze volt, az a Bokros-csomag hatására kezdett radikális csökkenésbe. A Fidesz hatalomra kerülése után ez a lendület megtört, két évig gyakorlatilag stagnálás váltotta fel az addigi radikális esést, majd egy sokkal szerényebb csökkenés után a következő választások előtt újra emelkedésbe fordult a trend.

Tehát a helyes értelmezése az államadósság alakulásának, hogy a Fidesz-kormány az adósság további csökkentése helyett lazított a feltételeken, majd egy év múlva egy sokkal kisebb mértékű csökkentést valósított csak meg, majd a választások közeledtével újra elkezdte szórni a pénzt.

Hogy tovább árnyaljam a képet, a fenti adatok az aktuális GDP függvényében vannak meghatározva. Vagyis az 1998-as 4,9% és az 1999-es 4,4%-os éves GDP növekedés mellett az államadósság GDP-ben kifejezett stagnáló értéke tulajdonképpen erős, 4% feletti államadósság-növekedést jelent a valóságban. Tehát erre azért annyira nem kellene büszkének lenni.

Az elmúlt 25 évben az államháztartás hiánya (és ezzel összefüggésben az államadósság mértéke) a választások előtt brutális emelkedésbe kezdett, azaz a politikusok elkezdtek osztogatni egy-másfél évvel a választások előtt, annak ellenére, hogy milyen rosszul állt éppen az államháztartás. Ezt látjuk az alábbi képen is:

Ez az egyik csapása a magyar gazdaságnak, a négyévenkénti választások, illetve egész pontosan, hogy a politikusok döntenek arról, hogy mennyi kenyeret szórjanak a népnek az állami pénzből, hogy rájuk szavazzon a tömeg.

Az egyedüli üdítő kivétel a Bajnai-kormány volt a legutóbbi választások előtt, de ők is csak azért, mert nem akarták megnyerni a választásokat.

(Az elsődleges egyenleg jelentése, hogy mennyi lett volna az államháztartás egyenlege, ha nem kellett volna kifizetni a kamatokat az addig felhalmozott adósságra. Amint láthatjuk, az Orbán kormány valóban jobban teljesített, mint az utána következő szocialista kormányok, hiszen azoknál még az elsődleges egyenleg sem volt soha pozitív. Viszont a Bokros csomag után a Horn-kormány sokkal jobb helyzetben zárta az éveket, mint az Orbán-kormány, így a gazdaságpolitikájuk ebből a szempontból erős visszalépés volt az “államadósság elleni harcban”.)

Mit akartam ezzel a cikkel? Csak felnyitni a szemed, hogy ne egyél meg minden maszlagot és jól összeválogatott adatsort, a tények mást mutatnak. Nem politizálni akartam és a jelenlegi kormányt szidni, hiszen az adatokból az is látszik, hogy minden hibája ellenére jobban teljesített az első Orbán kormány, mint az utána jövő szocialisták és mellesleg sokkal jobban, mint a mostani Orbán kormány.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

3 hozzászólás

 • nzsolt
  Részigazságok vannak benne,viszont egyéb tényezők is közrejátszottak szerintem.
  Mint pl. egy választás forint gyengüléssel jár,így nő a hiány.
  100 milliárdos hiány volt az első 5 hónapban 2002 ben ami társadalombiztosítási hiányból keletkezett.
  A 13. havi nyugdíj bevezetése az mszp részéről(amit a fidesz is támogatott,kénytelen is volt)
  elhibázott lépés volt ami csak kizárólagosan a választás megnyerése minden áron
  miatt történt.
  Ennek lett áldozata,pl.hogy meggyesi nem adott-(hogy nem akart vagy nem tudott,ki tudja)
  a cukorgyárakaknak, akik kölcsönt szerettek volna de már nem kaptak.
  Ennek lett áldozata a forint hitel támogatása,helyett átterelés az import hitel fele,majd ugye
  még rontottak az áfa bevezetéssel a magántulajdonú ingatlanok esetében az építőipart.
  Előbb abból a 13. havi összegből hiteleket kellett volna nyújtani bizonyos szektorokba
  az államnak,(így munkahelyeket tartanak meg,gazdaságot erősítenek) majd a befolyó
  összeg és kamatait lehetett volna 13. havira költeni,így a kecske is jóllakott volna káposzta is megmarad,de nem a gazdaság növelése volt a céljuk.A gdp-t főként a hitelből épített autópályák nyomták,aminek a fenntartása is csak viszi a pénzt.
  Folyamatosan megfigyelhető volt a munkanélküliség növekedése.
  Elszaporodott a 8 évük alatt a dolgozz- építs és nem fizetünk.
  A megyeri híd törtenetét sokan tudják,ez csak 1 a sok közül.
  Ne csodálkozzunk,ha az emberek félnek vállalkozni,mert bárki hasonlóan járhat
  a jóból,hirtelen az utcára kerül.
  Hozzávetőleg 3-400000 ember eltűnt az építőiparból.
  Állattartás részéből is biztos sokan eltűntek,miután a libáikat ingyért kellett átadni,sőt ugye még az adót is rájuk verték- akarták a meg nem kapott pénzükre…
  Aki hasonlóan járt az már nem fogja még egyszer megégetni magát,inkább elmegy
  vagy az országból,vagy alkalmazottnak,vagy munkanélkülinek,ill. már rég elment
  és szociális támogatást igényel.
 • Kiszamolo
  Megjegyezném, a cikk nem arról szól, hogy jobb volt-e a Fideszt követő szocialista kurzus, mint a Fidesz. Egyébként nem, tönkretették az országot az osztogatással. Erre visszajött a Fidesz és még jobban elkezdte leamortizálni az amúgy is haldokló gazdaságot az unortodox agymenésével.

  De még egyszer: nem ez a cikk témája.

 • Spiritmonger
  Ez a cikk tökéletes példája a jól összeválogatott adatsorok közlésének. Hogyha minél tisztább képet akarsz, akkor rakd még oda, hogy melyik kormány mennyi pénzt nyert az állami vagyon elprivatizálásából. De persze ilyet nem kell megcsinálni, a cikk témája nem ez.