Állampapír kalkulátor frissítve

Andor csinált egy kalkulátort, amivel eldönthetted, hogy a prémium állampapírt vagy az állampapír pluszt válaszd, figyelembe véve a visszaváltási költséget és egyéb paramétereket is.

Prémium Állampapír vagy Állampapír Plusz? Kalkulátor

Mivel változott a prémium állampapír kamata (konkrétan csökkent), ezért frissítette a kalkulátort. Ezúton is köszönjük.

Share

68 hozzászólás

 • ottó
  OFF topic: ETF vásárlására melyik szolgáltatást ajánlanátok? (kbc-nél van számlám, de van ugye a random capital is, meg gondolom még sokan mások).
 • Lölő
  Mekkora inflációval érdemes számolni? Az államnak nyilván kézenfekvő lenne, hogy elinflálja a MÁP+ hozamát ötéves távlatban, de egyéb makrogazdasági szempontokat figyelembe véve nem járna így összességében rosszabbul?
 • szro
  Köszi szépen 🙂
 • J
  Kérlek segítsetek az alábbi ügyben:
  Ha szeretnék PMÁP-ot (vagy MÁP+-t) venni 2m Ft-ért, fel tudom osztani úgy, hogy pl. 1-1m Ft-ért veszek két körben webkincstárban? Egyáltalán különválasztható akkor, ha ugyanabból a sorozatból vásárolok?
  Visszaváltás miatt kérdezném, hogyha valamiért vissza kellene váltani, ne az egészet kelljen.
  Köszönöm!
 • Moltiszanti
  a map+ ről tudok nyilatkozni. Hetente van kibocsátás, 1 Ft-os névértéken. Ha veszel például ketmillioert akkor nyugodtan tedd meg egyben mert bármennyi visszaváltható belőle. 1 Ft-t, 1000 Ft-ot vagy 1000000 Ft is akár. Jelen állás szerint 0,25% levonás mellett, ha nem a forduló kornyeki 5 napban teszed amikor is 0 a levonás. Gondolom, hogy a premiumnal is az számít, hogy egy egység milyen névértéken lett kibocsátva mert annyit biztosan vissza tudsz váltani az egyéb feltételek fennállása mellett. (Levonás a visszavaltaskor, nem tiltjak-e meg a visszavaltast mire vissza kivannad váltani…)
 • OFFliner

  2019-11-03 at 19:21

  Ezért nem kell felszabdalnod, bármennyit visszaválthatsz, nem csak egyben az egész pakkot. Ha úgy gondolod, kiveszel belőle százezret.

  TBSZ-nél más a helyzet.

 • Maki
  OFF:

  portfolio.hu/gazdasag/20191103/matolcsy-hiba-volt-az-euro-kiut-kell-belole-405841

 • Alex
  Az új, jövő heti PMÁP (2025/I) is 4,5% kamatot fizet csak (3,1+1,4% prémium) formában. Javítani kellene. allampapir.hu/dokumentumok/x3_8284723291261400241.pdf
  Ha jól számoltam vissza, az is hiba, hogy az 5. év végi visszaváltásnál (60 hónap) az eredeti lekötés kamatára is számol visszaváltási jutalékot, amit nem kellene, mert az 5. év végén azt simán kifizetik.
 • Kufar
  Off: most szeretnék ETF portfóliót kialakítani és néhány kérdés felmerült bennem:
  1. Ha az ETF osztalék kifizetős (distributed) de magyar számlavezetőnél TBSZ-re veszem akkor az osztalék ugyanúgy adómentes lesz ha 5 évig tartom? Ha korábban felbontom akkor árfolyamnyereséget is meg osztalékadót is kell fizetnem?

  2, Ha veszek ETF-et akkor egy másik eladótól veszek? Ha nincs eladó akkor a jegyző jegyez (pl. OTP a BÉTa-n)? Mindig nő az alap mérete ha vásárolok (csökken ha eladok) vagy az elején összegyűjtenek X mrd USD-t és azokat lehet adni venni?

  3, Ha megvásárolom az iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (BÉTa) HUF-ban ami a Xetrán keresztül megy (tehát HUF-EUR konverzió keletkezik), viszont az alaptermék USD-ben él, így HUF-EUR-USD konverzió történik vagy az iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (BÉTa) vásárlása esetén már csak HUF-USD konverzió történik

  Köszi a válaszokat!

  Üdv

 • Igazmondó
  Kiszámoltam, sokat keresek.
 • Kenrich
  Minden mindegy, mert hiába már most 14% az infla, hivatalosan úgysem lesz több mint 4, max. 5% akkor pedig MÁP + veri a prémiumot..
 • csika
  Bármennyit vissza tudsz váltani webkincsárban, nem kell ez miatt aggódnod. Így nyugodtan megveheted egy tranzakcióban is a kívánt állampapírt.
  A webkincstárban ne feledkezz el nyilatkozni, hogy visszautalásnál saját számlára kéred a pénzt, mert ez esetben nincs tranzakciós illeték …
 • Dani

  Az MNB-nek deklaraltan csak inflacios celja van es az a 2-4%-os savban kell,h mozogjon ( legalabbis egyelore a 4% a felso hatar amig az MNB nem avatkozik be ).
  Szerintem attol nem kell felni,h elszabadul az inflacio. Lassul a konjuktura, az MNB kenyelmes helyzetben van az EKB politikaja miatt (is). Sokkal erdekesebb kerdes,h vajon az also hatart elerjuk e egy esetleges begyuruzo gyenge inflacios hatas miatt.
 • Panasonic

  A fizikai kincstárjegynél, állampapírnál volt (van) annak a visszaválthatóság szempontjából jelentősége, hogy milyen tételekben vásárolsz. (1 milliót lehetett egyben de akár 100 db 10e forintos külön kötvényben is kérni, ez utóbbi esetben ezek egyenként is visszaválthatók voltak, míg az egy millás csak egyben) Elektronikus “papírnál” az alapcímlet számít, abból bármennyit vehetsz és visszaválthatsz egyszerre, a kettő nem függ össze. Ha jól emlékszem a MAP+ 1 forintos, a prémium papír 1000 forintos alapcímlettel forog.

 • Dani a sokadik
  Jól tudom, hogy a PMÁP éves kamatát minden évben jóváírják, és rendelkeznem kell, hogy mibe fektetem újra be? A kalkulátor is úgy számol, hogy évente ugyanabba fektetem be, de mi van ha egy-két év múlva nem elérhető ilyen PMÁP, csak például egy infláció+0,1%os? MÁP+ pedig befekteti önmagába automatikusan.
 • Bence
  KBC és Random Capital is jó, nekem van mindkét helyen számlán. úgy tudom, ez a két szolgáltató a legolcsóbb a magyar piacon, ha ETF-et akarsz venni és széles kínálatot akarsz. A Random Capital talán valamivel olcsóbb, de kevesebb piac érhető el náluk.

  OFF: na végre erre vártam már mióta, kijött egy globális REIT (ingatlan) ETF, egész világ REIT piacát követi és NEM OSZTALÉKFIZETŐ! Elérhető EUR-ban és USD-ben. Tehát megveszed, tartod, közben az osztalékokat visszaforgatja, tehát ideális TBSZ-re, 1 db tranzakcióval tudod követni a globális ingatlanpiacot. Ez az ETF: SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (Acc)
  Az Acc. verziót kell venni, ez az ami nem osztalékfizető. Érdemes ránézni, most hogy csökkentek az állampapír hozamok.

 • Dana
  J

  Ha ugyanabból a sorozatból veszel akkor nem választják külön.

 • Petike
  @J: Persze, meg lehet. Azt hiszem 10.000 Ft az alapcímlet, addig osztogathatod.
 • J, visszaváltásnál a névérték címlete az egység. ez 1ft vagy 1000ft. nem kell az egészet visszaváltani.
 • Bence
  ne vegyél osztalékfizető ETF-et TBSZ-re, mert csak a baj lesz vele: figyelni kell az osztalékokra, azokat újrabefektetni. De nem fogod tudni olcsón, mert brókercégeknél van egy fix minimum díj, és ha a kevés osztalékot be akarod mindig külön fektetni, az így drága lesz. Olyat vegyél, ami nem fizet osztalékot (ekkor is megkapod az osztalékot, csak az alap visszaforgatja önmagába).

  A market maker-től veszed az ETF-et: meg van bízva általában egy bank, aki mindig jegyez eladási és vételi árfolyamot is az ETF-re. (persze más eladótól is meg tudod venni, de az nem annyira gyakori)

  ETF-nél mindig az ETF-ben ténylegesen meglévő papírok pénzneme a lényeg: S&P500 ETF-nél USD-ben tartja az ETF a részvényeket. Hiába veszed meg HUF-ban, attól még megmarad a HUF-USD árfolyamkockázat.

  De S&P500-nál vannak diverzifikáltabb ETF-ek, helyedben olyat vennék, ami globális ETF, egész világot követi

 • J
  Köszi Hölgyek/Urak a választ, kellőképpen megerősítettétek! 🙂
 • Dani

  Hogyan utalsz EUR-t a RC-hoz?
  Van eur-os bankszamlad es onnan?
  Esetleg Ft-ot utalsz es veluk valtatod?
  Revolut?

  Probalkozom kitalalni a legolcsobb megoldast,h tudjak XETRA-n vasarolni.

 • Bence
  Persze tudsz beutalni EUR-t, USD-t, vagy forintot is.
  Átválthatod a brókercégen belül is, vagy eleve tudsz devizát is utalni.
  Pl. Transferwise segítségével is tudsz olcsón váltani. De azért nézd meg előtte, nem olcsóbb-e a brókercégen belül.
  Akkor váltsd devizát, amikor mindkét deviza tőzsdéje nyitva van egyszerre, mert ekkor olcsóbb.
 • Dani

  Ha hedged az ETF akkor egy FT-EUR-USD trioban az utobbi kettore vedve vagy.

  Szerintem ugy is lehet diverzifikalni,h megnezed melyik devizaban akarsz kitettseget szerezni. Mivel az MNB szarik az arfolyamra, egy jofele EUR vagy USD etf-nel van realis esely a devizaban hozott nyeresegre, a nominalis hozamon felul.

 • Rege
  Tudnátok ajánlani egy ETF keresőt, ahol szűrni lehetne, hogy mibe fektet, mit tartalmaz, milyen a földrajzi kitetség, és összehasonlítani a költségeket?

  Esetleg tudtok adni tippeket mit láttok jónak és miért?

 • Tubifix
  Sziasztok, a webkincstár használatához vagy az elkezdéséhez az ügyfélkapu hozzáférés fog kelleni? Hogyan történik a használata? Köszi!
 • Bence
  etfinfo.com
  Olyat vegyél ami EU-ban van bejegyezve, mert ha USA-ban bejegyzett ETF-et veszel, akkor azok mindig fogják neked küldeni az osztalékot, amiből mindig lejön 15% USA osztalékadó, amit TBSZ-en sem kapsz vissza.

  Olyan indexet követő ETF-et vegyél szerintem, ami a globális piacot követi. Mert nem lehet tudni, hogy éppen a feltörekvő piacok lesznek-e a nyerők, az európai piac lesz-e a nyerő vagy az usa piac inkább, stb.
  A hatékony piacok elmélete is azt mondja, hogy az egész piacot meg kell venni. Erről a Kiszámoló blog is ír bőven, hogy miért, keress rá.

  Ez alapján én 2 indexet javaslok:

  MSCI ACWI IMI INDEX: Ebben benne van 23 fejlett és 26 fejlődő ország, kis-, közepes- és nagy cégek, össz. 8806 részvényt követ. A teljes részvénypiac értékének 99%-a.

  Dow Jones Global Select Real Estate Securities Index: ez pedig a globális ingatlanpiaci részvényeket követi.

 • Peet
  ne haragudj meg, hogy beszólok, de nagyon határozottan osztod az észt konkrét eszközökkel kapcsolatban. Nem biztos, hogy mindenkinek a te teljes világ részvény + teljes világ REIT portfóliód a legjobb megközelítés. Ki tudja, lehet az illető életkorából vagy kockázattűrő képességéből fakadóan máshogy akarja súlyozni a fejlett/emerging piacokat, vagy ezen időközben változtatni szeretne. Ez nem one size fits all téma.

  Én például örülök neki, hogy felhívtad a figyelmem arra, hogy lett végre Acc verzió ebből a REIT ETF-ből, de azért tegyük már mellé, hogy óvatosan kell bánni az ennyire új alapokkal, asszondja inception date 2019.10.16. Nagyon nem jó tanács, hogy valaki ekkora hévvel ugráljon be egy 3 hete létező alapba, főleg ha az REIT (hogy miért problémásak ezek az alapok ilyen tekintetben, abba most itt nem mennék bele).

 • Kiszamolo
  Bence, Peetnek igaza van, olyan embereket rángatsz bele olyan befektetésekbe, amikről azt sem tudják, eszik-e vagy isszák.

  Aztán összedől a REIT, mint 2008-ban, azóta sem volt olyan magasan néhány angol REIT mint akkor, aztán csak néznek ki a fejükből.

 • mtxagent

  Nem kell hozzá. Egy MÁK kirendeltségen nyitnod kell egy számlát. Utána használhatod a webkincstárat, stb.
 • Bence
  nyilván, de 900 karakterbe (amennyit a blog enged hozzászólni) nem fér bele minden. Volt néhány rövid kérdés ETF-ekhez, ezekhez írtam szintén rövid választ. El kell persze olvasni az ETF tájékoztatókat (abban is le van írva mindenféle kockázat), meg a Kiszámoló blogot. Alap dolog, hogy legyen kötvény része is a portfóliónak, és a kockázatos eszközök (részvény, ingatlan) csak annyi legyen a portfólión belül, amennyit elbír az adott befektető. Vagy lehet menni Kiszámolóhoz is tanácsadásra, ha valaki ezeket nem tudja.
  Az SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF-nek az osztalékfizető verziója 2012 óta létezik, annál meg lehet nézni a követési hibát, hogy hogyan sikerült az ETF-nek követni az indexet. A nem osztalékfizető verzió az valójában ugyanez az ETF, csak új sorozat, de ugyanaz kezeli, és a pénzt is ugyanott tartják, ugyanaz minden gyakorlatilag. Tehát nem most indult az ETF
 • Bence
  Vagy továbbra is jól mennek még sok évig, nem lehet tudni. Pont te is írtad többször, hogy ne próbáljuk időzítgetni a piacot. Ha valakinek van pénze, most fektessen be. Lehet vár 2 évet, aztán közben évente 10%-ot emelkedik a piac. Vagy az is lehet hogy pont nincs szerencséje, és 20% bukó lesz. Attól még a legjobb amit tehetünk, hogy azonnal befektetünk, amint van szabad pénz.
  Nyilván legyen mellette kötvény portfólió is pl. magyar államkötvényből, meg gondolkozzon 10 éves időtávban stb. de ez már nem fért bele a 900 karakteres limitbe,amit pont te állítottál be, pedig isten bizony le akartam ezt is írni 🙂
  Ne legyen 900 karakteres limit, meg legyen fórum vagy Facebook csoport és akkor lehetne hosszabb válaszokat is írni…
 • Dani

  justetf.com

  Itt csak az EU-s piacokon kaphato etf-eket listazzak, nem kell torodni USA piaccal. Mindegyiknek ott a KID dokumentuma es a key facts alatt az eloszlas.

 • Peet
  Nekem eddig a justetf.com vált be. Nagyon jók a szűrők (regisztráció nélkül is), és a regisztráció után elérhető szolgáltatások is hasznosak. Az amerikai piacra pedig az etfdb.com, de mivel európában (többnyire) nem forgalmaznak amerikai alapokat, ezért valószínűleg a justetf lesz jobb.
 • Peet
  nem akarok veled vitatkozni, de te egy olyan kérdésre is, hogy hogyan lehet ETF-eket venni (pusztán technikai kérdés), elkezdted szórni az áldást, hogy ezt vedd, azt vedd, hú de jó itt ez az új alap. Én megértem, hogy lelkes vagy, de ha 900 karakterbe nem fér bele a teljes igazság, akkor félrevezető résztanácsokat inkább ne adj olyanoknak, akik kérdéséből már kiderül, hogy nem látnak át mindent.

  Mivel sok amatőrben merülnek fel kérdések, lehet érdemes lenne itt a blogon megjelentetni egy cikket (vagy inkább sorozatot) a portfólióépítésről. Tudom nagy meló, de úgyis rég kaptunk már valami szaftos mély befektetési írást, a hol akciós a telefonálás és épp mit csinál a Revolut mellett.

 • Kiszamolo
  Peet, ha mindent leírok, mit mondok el tanácsadáson?
 • Kufar
  Köszi az infókat. Nem találom ezt az accumulated változatát SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF-nek, linket tudnátok dobni? Köszi
 • Peet
  jó kérdés :D. Mondjuk az egyéni helyzet mérlegelése akkor is igényelhet személyre szabott tanácsadást. Szerintem nincs olyan infó, ami valahol ne lenne leírva – akár ingyen – a neten, filléres árú könyvekben, mégis milyen sok butaságot csinálnak az emberek. Persze lehet igazad van, és nincs értelme olyan cikket írni, ami elég homályos ahhoz, hogy utána ne gondolja mindenki, hogy nincs szüksége egyéni tanácsadásra.
 • Rege
  Köszönöm a tippeket, véleményeket.
  Hogy tisztább legyen a kép számotokra, van már pár ETF-em, hozamukat nem követem napi szinten (Kiszámoló is így tanitja), és kizárólag hosszú távban gondolkozom. A meglévőeket Kiszámolóval találtuk ki személyesen. 🙂 Szeretnék most még másikakat is venni, ehhez keresek egy megbízható összehasonlító oldalt. Bekattant valahogy az egészségügy/gyógyszeripar ennek akarok utánanézni. Nektek mi a véleményetek/tapasztalatotok erről?
 • Peet
  Van most egy ilyen felkapott gondolat, hogy elöregedő társadalom, egyre több és drágább egészségügyi szolgáltatás, szárnyaló eü szektor. Felmerül néhány kérdés azért, a teljesség igénye nélkül: Csak te látod ezt a trendet? Nincsenek már ezek a várakozások beárazva a piacon? Biztos, hogy azok a cégek és akkor produkálják a legnagyobb növekedést, akik bekerülnek egy ilyen indexbe? Egyáltalán mi alapján áll össze a szektoriális ETF, kik kerülnek bele, biztos van közük a nagy várt növekedéshez? Mivel és hogyan korrelál az adott szektor, mennyire ciklikus, mennyire volatilis, hogyan viszonyul ezekben a portfóliód többi eleméhez? Milyen kockázatok vannak, megváltozik esetleg valamilyen szabályozás, ami bedönti az USA magáneü profitabilitását? stb.

  Szerintem egyébként nem rossz befektetés (historikusan jól teljesítő szektor), de nem hiszem, hogy beváltja a hozzá fűzött csodavárást.

 • Global REIT
  volt már ilyen ETF az Amudninál, és ráadásul kisebb költségmutatóval. Egyelőre likvidebb is, persze az SPDR is fel fog jönni biztosan. Én azon csodálkozom, hogy az iShares mi a fenére vár, miért csak az USA Reitet tolja.

  amundietf.fr/professional/product/view/LU1437018838

 • Janos
  Az ismert mar, hogy a PMAP visszavasarlasa is 98%-os erteken lesz, vagy az csak feltetelezes?
  Kezdo vasarloi kerdes, de ha emelkednek a kamatok, pl inflacio+5%-ra (extrem pelda), akkor az allam is automatikusan alacsonyabb %-on vasarolja vissza, vagy csak a bankokban lesz majd alacsonyabb az arfolyam?

  Hasonloan erdekelne, hogy mi a helyzet az Euros PMAP visszavasarlasaval kapcsolatban?

 • Andor
  @Alex: időközben már frissítettem az inflációs mutatót.

  Ha a 60. hónap után váltod vissza, akkor nem számol visszaváltási díjat az eredeti tőkére. Nincs kizárva, hogy van benne hiba, miért gondolod, hogy arra is számol?

 • Marci
  Nem teljesen ide vág, de hátha érdekel valakit.
  Szóval eljutottam odáig, hogy semmilyen befektetést nem vagyok hajlandó megkockáztatni, ha az államnak haszna van belőle pl. adó formájában. Legyen az részvény, állampapír, ingatlan vagy bármi egyéb. Teszem ezt azért, mert mélységesen csalódtam a rendszerváltás óta folyamatosan gátlástalanul mindent ellopó politikusokban, háttérből irányító oligarchákban és a velük (sokszor kényszerből) együttműködő hatóságokban (ügyészségben, bíróságban, alkotmánybírákban, köz- és államigazgatásban, rend- és bv intézetekben, szakértőkben, sőt az impotens EU-ban is, de hosszan sorolhatnám).
 • matetoth

  Sírni mindenki tud, itt az enyém: minden nagy szervezet (köztük az államok és a kormányok is) pocsékolnak (legyen az oligarchák pénzelése, Obamacare, stadion, villanegyed, falépítés, etc.). Ez azóta van így MINDENHOL, amióta két ember összeállt valamit csinálni. Szóval nem vagyok hajlandó senki mással összedolgozni. Nem is szólok senkihez, csak magamban vagyok.

  De komolyra fordítva a szót, nem igazán ez a kérdés. Te mit teszel annak érdekében, hogy kiírtsd a gazt magad körül? Hogy megjavítsd a családod, ha a fiad/feleséged, de leginkább te magad hazudsz, inkább igazat mondj, mivel teszed jobbá, egészségesebbé a közösséged. Csak azért, mert ez, ami mérgező birodalmak bukásához vezet, nem az, hogy sírunk, hogy lopnak.

 • ritkan_szolok_hozza
  Tehát arra jutottál, hogy elinflálod a megtakarításodat? Mert ugye lényegében nem fektetsz be.

  Mindössze 2% éves inflációnál a vagyonod 24%-át elveszted 10 év alatt (negatív kamatos kamat ugye). A jelenlegi 3-4%-os infláció esetében ehhez kevesebb idő is elég.

 • Goston
  Szuper a tool, köszönet érte!

  Mivel minden ilyesmit szeretek excelbe átültetni és ott nézegetni, most is ezt tettem és a következővel szembesültem:
  Ha jól látom itt az első hónapra az akkori tőke úgy számolódik hogy meghatározza az első éves hozamot az adott alaptőkén (PMÁP-nál pl alaptőke*4,5%) és ennek az 1/12-ed részét adja az alaptőkéhez, 2. hónapban ennek a 2/12-ed részét adja az alaptőkéhez és így tovább. Tehát tört év esetén nincs hónap alapú kamatos kamatozás vagy akár folytonos kamatozás.

  Ez a valóságban is így van vagy ez csak egy egyszerűsítés a modellben?

 • Marci
  Nem mondanám, hogy mindenhol. Vannak skandináv országok, ahol minden teljesen transzparens, nincs üzleti titok, személyiségi jogok mögé bújtatott titkolózás, nincs készpénz, nagyságrendekkel kisebb a korrupció. Nem kell félni, nem kell a gyerekeinket megtanítani a szélhámosságra, nem marad magára az elesett, mert megvédi a valódi szociális háló. Egyre messzebb vagyunk ettől.
 • Marci
  Mit teszek? Eddig harcoltam, egyenes gerinccel, lelkesen. Támogattam a rászorulót és beleálltam a konfliktusba, ha egy önző úthenger megpróbált engem vagy mást földbe döngölni. De nincs már több időm és erőm, elfáradtam. Olyan mélyre süllyedünk itt, Magyarországon, hogy megfulladunk a saját mocskunkban.
 • Marci
  @ritkan_szolok_hozza Azt azért nem mondanám, de államkötvényt nem veszek, nem fogom az államot finanszírozni. Csupa olyan befektetésem lesz, amivel – legális kiskapukat kihasználva – semmi adót nem kell fizetni. És tilosban fogok parkolni, hihi. Ennél az egynél leírom a legális kiskaput: saját magadra és közeli hozzátartozódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni. 🙂