A fizetés fájdalma

A viselkedés közgazdaságtan egyik alaptétele, hogy az emberek nem szívesen adnak ki pénzt a kezükből, mármint maga a konkrét cselekedet tölti el őket lelkiismeret-furdalással vagy rosszabb esetben szinte fájdalommal.

Ezért van az, hogy egy gyorséttermi lánc felmérése alapján a hitelkártyával vásárlók 53%-kal többet költenek, mint a készpénzzel fizetők. Egy másik felmérés azt mutatta ki, hogyan nőtt az egészségtelen ételek impulzív vásárlása a bankkártyák elterjedésével párhuzamosan.

A hitelkártyás vásárlásnál nem a saját pénzünket költjük (legalábbis így érezzük) és a kiadás nem is azonnal érezhető, csak majd sok nap múlva a havi záráskor. Akkor sem konkrétan fizetünk egy összeget a gyorséttermi étkezésért, hanem egy nagy havi pénzköltési masszában eltűnnek az egyes tételek. Így nem fáj az adott étkezés kiadása, ahogy a megvásárolt ruha ára sem fáj annyira.

Az emberek ha találnak pénzt, azt fájdalom nélkül elköltik, mert nem az övék volt. Miközben pont annyival nőne a megtakarításuk, mintha a saját pénzüket tették volna félre. Nem kellene nagyobb fájdalmat jelenteni a saját pénzből való költésnek, mint a talált pénz elköltésének.

Ugyanezért vesznek meg a vállalkozók mindent a saját cégük számlájára, mert úgymond az nem az ő pénzük. Pedig de. Kifizetnék a kb. 30% adót és utána a saját számlájukon lenne a pénz. De sokkal drágább autót vesznek céges pénzből, mint amennyit saját pénzből vennének. Hamarabb vesz feleslegesen egymillióért irodabútort a cég pénzéből, mint háromszázezerért szekrénysort otthonra.

(Most nem az adózás részéről beszélek, hanem arról, hogy amíg nem érzi sajátjának a pénzt, sokkal könnyebben költi el. Pedig az pont annyira az ő pénze, mint az, amelyik a magán bankszámláján van. Ha nem költene el egymilliót feleslegesen irodabútorra, adózás után hétszázezer lehetne a magánszámláján. De ebből a hétszázból már nem venne bútort otthonra, mert akkor már sokallja az árát, hiszen azt már a saját pénzének érzi.)

Egy nyaralás során a legjobb érzés, ha három hónappal előtte kifizettünk minden költséget előre. Ilyenkor már el is felejtettük a nyaralás költségeit a nyaralás alatt. A második kevésbé fájdalmas, ha a nyaralás után egy összegben kell fizetni mindenért, a legnehezebb, ha minden egyes kiadásért naponta akár többször is fizetnünk kell. Ilyenkor a legnehezebb elfeledkezni arról, hogy mennyit is költünk a nyaralásra. Ez akkor is így van, ha a végén kevesebbet költünk, mint egy előre kifizetett nyaralás esetén. Akkor is így viselkedünk, ha racionálisan akkor járnánk a legjobban, ha minél később fizetnénk valamiért. (Addig is tudnánk másba fektetni a pénzt.)

Sokkal szívesebben kiadsz egy étteremben egy összeget all you can eat esetén, mint ugyanannyit fizetni a végén az összes tételért. Mindig azt számolnád, mennyi lesz a második-harmadik pohár üdítő, egyél-e levest és a többi. Hiába sejted vagy tudod, hogy a végén nem lesz több a számla, mint az előre fizetés esetén, akkor is sokkal jobban fájna a pénzköltés a második esetben.

A tankolás sokkal jobban fáj, mint az áramszámla. Ott állsz a benzinkúton és látod, hogy eszeveszett tempóban pörög a számláló és perceken belül ki kell fizetned 10-15 ezer forintot a vásárolt üzemanyagért. Az áramszámlád ennél több, de azt havonta egyszer csendben levonják a számládról, azt is utólag, egy hónappal később. Az sokkal kevésbé fáj, nem érzel olyan kínt, mint amikor már megint tankolni kell menned.

Az ajándékozás akkor jó, ha ettől a kíntól szabadítja meg a megajándékozottat. Olyat tudsz neki venni, amit ő is szeretne magának, de nem viszi rá a lélek, hogy annyit kiadjon érte. Ilyenkor tulajdonképpen a fájdalommentességet adod ajándékba és ekkor örül legjobban a megajándékozott. (Ezért is vannak bajban a tehetősebb családok az ajándékozással. Kevés olyan dolog van, amire vágyna a megajándékozott, de még nem vette meg magának, vagy fájna neki megvenni.)

Minél távolabb van a vásárlás ideje és a konkrét fizetés, illetve minél kevésbé van jelen konkrét pénz vagy pénzhelyettesítő a vásárlás alkalmával, annál kevésbé érzünk fájdalmat vagy lelkiismeret-furdalást a vásárlás miatt.

Ezt ismerte fel sok online cég is. Az Amazon egyszerűen zseniális abban, hogy egyszer elkéri a kártyaadataidat, aztán bármilyen vásárlást fájdalommentesen, egy kattintással el tudsz intézni.

A könyvesboltban egy négyezer forintos könyvet háromszor is visszateszel a polcra és erősen gondolkodsz rajta, ér-e ez a könyv ilyen sokat. Ugyanilyen drága könyvből digitális formában gondolkodás nélkül megveszel hármat az Amazonon egyetlen gombnyomással, nem is érzed, hogy egyáltalán fizettél érte. Maximum majd a hónap végén, ha esetleg végigböngészed a kártyás vásárlásaidat, lesz néhány tétel az Amazontól.

De nem fogod valódi pénzköltésnek érezni. Ha minden egyes alkalommal be kellene pötyögni a kártyaadataidat, fele annyit sem költenél az Amazonon. Ha készpénzzel kellene fizetni mindig, még kevesebbet költenél.

Az Amazon most vette meg az egyik nagy amerikai élelmiszerláncot és kísérleti jelleggel bevezette néhány speciálisan átalakított üzletben a pénz nélküli vásárlást. Előre regisztrálsz, bemész a boltba, leveszel mindent a polcokról, amit akarsz és kisétálsz. Még csak lassítanod sem kell kifelé menet. Szenzorok és számítógépek garmadája figyeli, mit vettél le a polcokról és mit raktál vissza, a háttérben levonják a számládról a pénzt. Te pedig úgy érzed magad, hogy ingyen kaptad azt, amit összeszedtél magadnak a boltban és legközelebb is ide jössz majd vásárolni.

Ezt a fájdalmat felismerve te is tudod növelni, vagy csökkenteni ennek az érzését, attól függően, hogy a pénzszórással vagy a túlságos takarékoskodással (garasoskodással) van-e bajod.

Ha túl sokat költesz, érdemes készpénzt használod mindig, vagy legalább SMS-t kérni minden egyes vásárlásodról, hogy ne csak egy massza legyen a költés a hónap végén, hanem minden egyes költésnek legyen saját súlya. A kávénak a büfében, a mozinak, a ruhavásárlásnak és így tovább. Próbáld meg érezni, hogy most tényleg szegényebb lettél ötszáz, ezerötszáz vagy ötezer forinttal.

Ha te is úgy érzed, hogy túlságosan fogadhoz vered a garast, igyekezz mindent számláról fizetni, vagy kártyával. Keresd az all inclusive utakat, akkor is, ha drágábbak, mint ha te magad fizetnél mindent külön-külön. Akkor nyaraláson nem azon fog kattogni az agyad, hogy de szívesen innál még egy pohárt bort, de ennyiért nem veszel. Hanem arra fogsz gondolni, hogy ki van fizetve, akkor is, ha nem iszom most egyet.

Ha érdekel mélyebben a téma, a “pain of paying” kifejezésre sok tanulmányt és felmérést találsz.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

 

Share

93 hozzászólás

 • Tibor
  Toth Andrasnak (aki ekezesenek szinten megvan a jogos helye amugy) van egy tenyleg jo konyve a temaban, az Osember a penztarcamban, erdemes elolvasni.
 • Sötétződ
  Szeretném hozzátenni, hogy a fizetés fájdalma nemcsak közgazdasági, meg viselkedéstudományi tétel, hanem kőkemény biológia: kimutatták, hogy az agy fájdalomközpontja aktiválódik a kp-s fizetéskor. Innentől kezdve, ezen nincs mit vitatkozni.

  index.hu/tudomany/til/2016/05/02/keszpenzzel_fizetni_faj/

  “A Carnegie Mellon egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy az agy fájdalomközpontja aktivizálódott minden alkalommal, amikor az alanyok az árcédulákat meglátták, méghozzá annál nagyobb intenzitással, minél magasabb árat láttak…. A fájdalomközpont aktivitása mindig akkor volt a legerősebb, amikor az illető eldöntötte, hogy megveszi az adott árut….. A legérdekesebb tanulsága a vizsgálatoknak az volt, hogy a fájdalomszignál NEM jön létre, HA KÁRTYÁVAL FIZETÜNK. Azért, mert a kártyák nem léteznek elég régóta ahhoz, hogy az evolúció be tudta volna drótozni az agyunkba” – szerintük:)

 • Györgyi
  Én hónap elején átvezetem takarékszámlára, amit a megtakarításokra szánok, és ami a folyószámlámon marad, azt lelkiismeret-furdalás nélkül költhetem, amire jólesik. Nyaralás ugyanezzel a módszerrel. Előre eldöntöm, mennyit szánok rá, és aztán a keretből már vígan szórom a pénzt. Tisztában vagyok a korlátaimmal, nem stresszelem magam felesleges számolgatással, a keretet úgy szabom meg, hogy kényelmesen kijövök belőle. Ha nem jön rám vásárolhatnék, sokszor marad is belőle.
 • Nyúl Béla
  Érdekes olvasni a hozzászólásokat, nekem is vegyesek a tapasztalataim. Ismerek embert, akinek ugyanúgy elfolyt a pénze akkor is, ha allokált magának havi kp-t, hogy csak abból költ.

  Én eléggé Dagobert vagyok, nem úszok a pénzben, de se bankkártyával, se kp-vel nem szórom el. Hitelkártyám nincs is. Van tapasztalatom mindkettőről, mert itt kint csak kártyával fizetek, Mo-on meg kp-vel. Otthoni szabadságon mindig zsebre rakom a blokkokat offline bankszámlakivonatként, ha esetleg nem emlékeznék, miért fogyott olyan gyorsan a konvertábilis forintom… Nyaraláson kp-s költésnél szintúgy. Tételesen tartom észben a dolgokat, nem összegek szerint, matekból mindig hülye voltam.

  A netes fizetési rendszereket szeretem, de mivel elég oldschool vagyok, a kártyaadatokat lehetőleg sehol nem mentem el. Pont az Amazonon meg amúgy is számolgatok, mert általában van rá utalványom.

 • Szocske
  , a magyar állam évente költ x pénzt az elhasználódott pénz pótlására. Ha holnaptól hirtelen senki sem használna kpt, ez a pénz megmaradna az államkasszában, neked is kevesebbet kellene adózni. Ha a Tescóban mindenki kártyával fizetne, olcsóbb lenne a kifli, mert a Tescóban nem kene pénz szállításra költeni. Stb.
 • Kiszamolo
  Szocske, a bankkártya-használat 1,5-2%-a is be van ám építve az árakba. Ha senki nem használna bankkártyát, olcsóbbak lennének a boltban a termékek. A készpénz sokba kerül, de a bankkártya-elfogadás még többe általában.
 • jurta
  “Az emberek ha találnak pénzt, azt fájdalom nélkül elköltik, mert nem az övék volt. Miközben pont annyival nőne a megtakarításuk, mintha a saját pénzüket tették volna félre.”

  Azt hiszem, ugyanez a hatás az utalványok költésekor is – akkor is, ha az utalvány összege a természetes fogyasztásom módosítása nélkül beépül a költségvetésembe, ÉS a lejárata (ha van egyáltalán) sincs még közel. Pedig ugyanúgy lehetnék vele takarékos, mint a vagyonom többi részével. Még nem tudtam megmagyarázni. Azzal szoktam racionalizálni, hogy ha hamar túladok rajta, akkor csökkentem a bonyolultságot.

  Az utalvány formája nem számít, papírcímletek és vezetett számla esetén is ugyanúgy észlelem a jelenséget.

 • jurta
  A kártya-készpénz fájdalma közti különbséget tovább erősítheti az a hatás, ami a cégek részéről nem szándékos, hogy – legalábbis városlakóként jellemzően – a kártyával inkább olyan helyeken vásárolok, ahol egyszerre megkapok sok mindent (LIDL), a készpénzzel ellenben ott, ahol az árukért sokkal több pénztárgéphez kell külön-külön sorban állni (pékség, kis kávézó, piac, fehérneműüzlet, kínai kacatbolt).
 • Szocske
  Azért van sok nem feltűnő koltsege a kpnak, pl. nagyobb üzletekben a pénztárost biztonsági or kisergeti, hisz több millióval sétál végig a vevők között. Kétlem, hogy összességében drágább lenne ha mindenki kártyával fizetne.
 • Szocske
  , utalvány hoz +1: mikor wizz pontokbol veszek rep.jegyet amíg beleférek a pont egyenlegbe nem igazán érdekel a rep.jegy ára. Pedig ha spórolnak ezen a köv. Jegyre több jutna. Igaz általában mire legközelebb utazni akarok mindig van elég pont újra…
 • tip
  ha senki nem használna készpénzt, akkor. De ha csak én nem használnék készpénzt, akkor nem. Az egyének viselkedése összességében hátrányos a közösségnek. Ez azért alakul így, mert az előny (a kp-használatot tekintsük annak) az egyéné, a hátrány (a költség) viszont a közösségé. Így egyetlen egyénnek sem éri meg változtatni, mert ha változtat, akkor a teljes előnyről le kell mondania, a hátránynak viszont csak elenyésző részétől mentesül, amennyiben a többiek nem változtatnak. Ezért nem is jön létre a változás, amíg a “majd a piac megoldja” logikában, vagy az egyének belátásában bízunk. Ez az úgynevezett “közlegelők tragédiája”.
 • gab
  Megerősítem, bár írom a költségeimet, mégis könnyebben adom ki kártyával a pénzt, mint készpénzben. Mióta visszatérítős hitelkártyám van, még inkább ellazultam, de észrevettem magamon a tendenciát, és most spórolás van. Tényleg más a pszichológiája annak, ha fogy a pénzem a számláról, mint ha a hitelkeretem fogy. KP még látványosabb. És hogy a köv. hónapban kell visszafizetni, az is számít. Nem csúsztam meg vele, nem költök többet annál, mint amennyit lehet. Mégis több fogy. Ki van ez találva. Csak a hajóárbochoz kötözve lehetne kibírni a szirének énekét, egyébként kiszáll a pénz a zsebből. Aztán lehet, hogy csak konkrét spórolási cél kell. (nem elvont dologra, pl. nyugdíj, hanem vmi tárgyra ami elég sokba kerül, de nem beláthatatlan távoli a megszerzése, pl. autóra, de nem lakásra) Ha ez nincs, hajlamos vagyok többet költeni.
 • szocske
  , pont erre mondtam, hogy (sok)minden kicsiben kezdődik.
  Nem jó dolog azzal mentegetni magam, hogy minek vegyek napelemet, elektromos autót, minek gyűjtsem szelektíven a hulladékot stb. amíg a többség úgyis szennyezi a környezetet.

  A többségért nem én vagyok a felelős, csak a saját alig látható szintemen tudok megtenni ezt-azt, nem vagyok hittérítő, nem akarok másokat rábeszélni, de abból, hogy a gyerekem már az e-autóba és szelektív hulladékgyűjtésbe nő bele, mégis úgy érzem érdemes kicsiben is cselekedni.

 • szocske
  , egyébként konkrétan a kártyás fizetés számomra komoly előnnyel is bír, az a havi néhány(tíz)ezer Ft hitelkártyás visszatérítés elég jó ösztönző egyéni szinten is.
  A kp fizetést jó esetben nullára tudnám kihozni, de inkább negatív lennék, ha néha nagyobb összeget szeretnék felvenni.

  Egyébként tisztában vagyok azzal, hogy én lógok ki a sorból azzal, hoyg kártyával fizetek és a kp használók vannak többségben, nemrég a postán fizettem be csekken nagyobb összeget természetesen hitelkártyával. A kisasszony elkérte a személyim, mert ekkora összegnél kötelező, majd megdöbbent, hogy a program nem kéri az adataim.
  Meg is kérdezte a szomszédját, és közös erővel rájöttek, hogy a bankkártyás fizetéssel eleve azonosítom magam, így nem szükséges a személyi igazolványból kiírni az adataim.
  Gyorsan elnézést kért a tudatlanságáért és hozzátette, hogy a nagyobb összegeket mindenki kp szokta fizetni

 • tip
  nem tudom, hogy jön ide a napelem meg a hulladékgyűjtés, a készpénzes fizetésről volt szó. Én azt állítom, hogy csak nagyban érdemes cselekedni: vagy elhatározza a közösség, hogy visszaszorítja a készpénzt, például úgy, hogy ráterheli (engedi ráterhelni) a használóra a költséget, vagy nem fog visszaszorulni a készpénz.
 • jami
  Szöcske, ráadásul önbecsapás. Pl. a szelektív szemét nálunk, 5 embernél nem kevés. A gyerekek már simán maguktól szétszedik, nem kel arra külön energia, hogy a 20 cm-rel arréb lévő szeletívbe gyűjtsék. Kevesebb szemétdíj 😉
  A napelem, főleg az Otthon melegével, induláskor kicsi szervezés, pár papír és aztán annyi, hogy nem az Eon von le a számláról, hanem kb. annyit a bank.
  A tankoláson IS nagyon érzem, mikortól biciklizem és élvezhetőbb is, mert a nyugis parkokon keresztül megyek dolgozni, nuku probléma a parkolás és legalább van vérkeringése a lábamnak, süt rám a nap.

  Szóval totál önző szempontból is “megéri”.

 • szocske
  , úgy jön ide, hogy azt mondod, neked felesleges átállni kártyás fizetésre, mert a többiek úgyis készpénzt használnak.
  Nagyon sokan így vélekednek a szelektív hulladékgyűjtésről és egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos dologról.
  Pl. miért ne dobhatnám el az erdő szélén ezt a papírzsebkendőt, hiszen más már ott hagyott egy zsák szemetet.

  Mivel sem hatóság sem tömeg nem vagyok, én csak a saját szintemen tehetek a környezetvédelemért.
  Ha még pár emberre, pl. a gyerekeimre ragad a jó példa az extra öröm, de nem várom el, én enélkül is megteszem amit komolyabb (de nem nulla) erőkifejtés nélkül meg tudok.

 • szocske
  , náluk egyelőre nem kevesebb a szemétdíj, de megesett már, hogy elfelejtettem kihúzni “kukanapon” a fekete kukát, így 2 hétig nem vitték el, mégsem volt tele a kuka 2 hét után sem.
  Ellenben a környéken azt látom amikor kihúzzák, hogy le sem tudják zárni a tetejét, annyi szemetet termeltek egy hét alatt, és ez sokszor igaz 2 személyes nyugdíjas háztartásra is, nem arról van szó, hogy ott 8-an élnek.

  1-2 éve már azonosító chipel felszerelt kukákat kaptunk, állítólag a szemétszállító autók előbb-utóbb mérni fogják a szemét súlyát és súly alapján számláznak majd.

  Egyrészt örülök ennek, másrészt félek tőle: ehhez komoly természetvédelmi ellenőrzés is kellene, hogy ne a szomszédos folyópartra hordják egyes kedves lakótársak a szemetet 🙁

 • jami
  Kombinálva az elégetéssel, valós veszély :/ Mindenképp ellenőrizni kellene a kéményeket, mert az igazán durva szennyezés már ott van. Kertváros szélén lévő lakásból költöztünk kertváros szélén lévő házba. És ez a szerencsénk. Már pár utcával beljebb, a gyönyörű szépen rendben tartott porták között, amerre kb. madár és a lakók járnak csak – füst van. Durva értékű házak, amikből 2 lakás lazán kijönne, csili-vili állapotban, gondozott, pl. nyáron szorgalmasan öntözött kertekkel – és spórolnak a fűtéssel.Agyrém.
 • tip
  nem “felesleges” átállnia az egyénnek, hanem egyenesen hátrányos. Ez a gond, hogy a kp-használat haszna privatizálva, míg a költsége szocializálva van. Ezzel szemben nem véletlenül kevesebb a szemétdíj, ha valaki válogatja a szemetét. Nem véletlenül van támogatás a napelemre, ha van még. A bankköltség viszont nem kevesebb, ha lemondok készpénzfelvételről, a boltban sem fizetek kevesebbet, ha nem készpénzt használok. Amíg nincs ráterhelve a használóra a fizetési mód költsége, addig egyéni szinten nem racionális döntés a társadalomnak olcsóbb, de az egyénnek kedvezőtlenebb megoldást választani. Az egyén belátására apellálni szép dolog, de sokkal hatékonyabb lenne áthárítani a költséget.
 • szocske
  , egyet értek, az volna a jó, ha a kp használatot adóztatnák nem az átutalást.

  Azzal viszont továbbra sem értek egyet, hogy egyén szintjén nem éri meg változtatni.
  Minél többen fizetünk kártyával, annál inkább elfogadják majd a kisebb boltok is a kártyát, mert enélkül vásárlókat veszítenének, és ahogy terjed a kártyás fizetés, úgy lesz egyre kevesebb készpénzre szükség.

  A saját esetemben egyénileg is jobban járok a kártyahasználattal: a jövedelmem az utolsó fillérig bankszámlára érkező leadózott pénz.
  Ha ezt hitelkártyával költöm el és a befektetéseim is igyekszem kártyával befizetni, akkor az elköltött pénzre kapok minimum 2%-ot (valójában többet, de az már macerás, 2%-ért csak egyszerűen kártyával fizetek)

  Ha kp használnék legjobb esetben nullán lennék, ha a teljes fizetésem ki tudnám venni díjmentesen a bankszámláról. De a legtöbb számlánál csak 150ezer/fő ingyenes, ami kötelez

 • Axt
  Nekem 2 db Ft számlám van, az egyik van a készpénzes fizetésekre. Ha elfogy, akkor megnézem hogy mi okozta, általában az jár fájdalommal, ha a havi rendes összegen felül még utalnom kell rá. A kártyás költések meg hitelkartyarol mennek. Havonta egyszer fizetek vissza csoportossal. Ha ez túl sok, akkor megnézem, hogy jövő hónapban mit kell visszafogni. Plusz netbankon le lehet tölteni a tranyókat, lehet statisztikázni. Kp-s fizetesnel nem lehet. Nekem ez vált be.
 • szocske
  A fizikai fájdalomhoz: mióta lenyomtam többezer kilométert elektromos autóval annyira fájdalmas lett a Priusba tankolni, hogy képes vagyok rossz időben is inkább biciklizni, hogy ne fogyjon a benzin és később kelljen a benzinkútra menni.
  Mondjuk ez nem feltétlenül anyagi okokból van, mivel a Prius és a Leaf párhuzamosan volt (és lesz), így az elektromos értékvesztése hosszú távon biztosan több, mint a Prius fogyasztása lenne.
  Azt hiszem egyszerűen átprogramozza az ember agyát az elektromos autózás, utána még egy hibrid is gusztustalanul mocskos dolog lesz 🙁
 • Warrior

  Aztán ha a következő éves elszámolásnál jelentősen több lesz a villanyszámlád, akkor már az elektromos autó töltése is fájdalommal fog eltölteni, bár természetesen kisebbel 🙂

  Kivéve persze ha csak nyilvános, ingyenes töltőt használsz, és/vagy elég nagy napelemed van 🙂

 • Szocske
  , ha hosszabb távon 2 autót tartok az e-autózás oromeert, az értékvesztés mellett olyan mindegy, hogy havi 10000 ezerrel megugrik-e a villanyszámla vagy sem 🙂
 • tip
  az a baj, hogy az egyén szintjén nincs olyan, hogy minél többen. Az egyén az egy darab, a saját viselkedését tudja megváltoztatni, a többiekét nem.

  A hitelkártyás vásárlás visszatérítése ugyanúgy egy parazita üzleti modell, mint a készpénzgyártás szocializált költsége: a bankodtól azt a pénzt kapod vissza (részben), amit a kereskedőről lehúzott. A kereskedő a nem terhelheti külön rád a kártyás fizetés költségét, mert tiltja a bankkal kötött szerződése (nem véletlenül! így tudja a bank magasan tartani a jutalékot), és mert rosszul is mutatna, pedig. Végeredményben az árrés lesz magasabb, ami által a hitelkártyás vásárlók által okozott költséget minden vásárlóra szétterítik.

 • Garbo
  @szöcske
  “Azt hiszem egyszerűen átprogramozza az ember agyát az elektromos autózás, utána még egy hibrid is gusztustalanul mocskos dolog lesz ”

  Naná, hogy átmossa az agyat. Például eszedbe sem jut, hogy mennyire természetkárosító módon állíthatják elő az elektromosságot, ami kell az e-autózáshoz.

 • Dörnyei József
  A feleséged/párod pénzköltési szokásai sokat elárulnak a kapcsolat várható sorsáról.
  Ha a pénz többségét te keresed meg és a feleséged ész nélkül költi, akkor tudható, hogy nem érzi a sajátjának a pénzt.
  Ergó várható, hogy a kapcsolat szét fog esni.
  Ha nagyon sokáig ez van, akkor is.
  Ha a kapcsolat legelejétől kezdve, akkor is.
 • Szocske
  , mivel a villanymotor hatásfoka 2-3x jobb a belsoegesutol, a legmocskosabb szénerőművekkel előállított áram is lényegesen kevésbé szennyez. És meg azt sem egy óvoda előtt ereszti ki a szeneromu, mint egy dízel autó a pm10-et.
  Ráadásul áramot igény esetén termelsz megújulóval, benzint nem.
  Valamint a füstölés autó parti maradiak beleszámolják az e autó szemnyezesebe a lítium bányászat terhelését, de azt valahogy elfelejtik, hogy a benzin nem a benzinkúton terem. Pedig gyakran hallani zátonyra futó és elsüllyedo olajtankerekrol.
 • Szocske
  , a hitelkártyás visszatérítés tényleg parazita modell, de inkább a hitelspiralba kerülök fizetik az arat, mintsem a bolt vásárlói, a kartyatarsasag és a bank haszna mellett aligha maradna 2-4% visszatérítésre a kereskedőtől levont 1-3%-bol…
 • százegy
  Én tudom, hogy mennyit költök,együtt számolom a kp-s és a kártyás fizetéseket. Se hitelem, se hitelkártyám, úgyhogy ezek nem érintenek. Számomra valamiért nincs különbség a kp-s vagy kártyás fizetés között, mindig azt nézem, mennyit fizetek, nem azt, hogy milyen módon. A számot látom csak. Sőt, mivel az ember nagyobb kifizetéseket bankszámlán intéz, az fájdalmasabb. Az fájdalmas, mikor az ember kifizet egy kis lakást, aztán “eltűnik” 15-20.000.000. 🙂 All inclusive nekem nem jó; mert amely részek érdekelnek, arra ritkább az ilyen ellátás, szállodába csak aludni járok, megfoszt a szabad választás lehetőségétől. A korlátlan fogyasztás nem nekem való, kiskoromtól meghagyok egy kanál ételt is, ha már nem okoz élvezetet. Azoknak való, akik sokat tudnak enni. Nekem csak akkor fáj, ha sokat költök, ha nincs meg az elvárt bevétel, amúgy úgy vagyok, hogy “egyszer élünk”.
 • jurta
  – minden hozzászólásodra

  Tim Harford: Az élet rejtett logikája

  Azzal a különös emberi jelenséggel nem számolsz, hogy minden döntésed hatással van a többiek döntésére is.

  Ha elmész szavazni, minden ismerősödnél megnő a valószínűsége, hogy elmennek szavazni. A testvérednek gyakrabban születik gyereke nem sokkal az után, hogy neked született.

  E mögött *lehet* meggyőzés, *lehet* utánzás, sőt *lehet*, hogy egyik nem is oka a másiknak (pl. simán csak azonos jellemzőjű – életkorú, kultúrájú, értékrendű – körökben mozogtok), de az érdekes az, hogy ezek az okok a változásnak csak egy törtrészét magyarázzák, nem az egészét. Részben még nem értjük, miért/hogyan húzzák magukkal az emberek egymást a viselkedésformákba.

  Ezért érdemes úgy tenned, ahogy szerinted a tömegnek lenne jó tennie. 🙂

  A könyv 2008-ban jelent meg a HVG kiadónál: hvgkonyvek.hu/konyv/az-elet-rejtett-logikaja

 • MásikGábor
  A vállakozásra terelt költségekben nem értek veled egyet Miklós. Ha megveszek valamit 127 Ft-ért és én el tudom számolni a vállalkozásomban, megveszem számlára, az ÁFA-t visszaigénylem, marad 100 Ft. Elszámolom költségként, megspórolok 9 Ft társasági adót, marad 91 Ft. Nem kell utánna osztalékadót fizetnem(15%) marad 77Ft. Feltételezve, hogy az eho-t mar kimaxoltad, ezzel a 14%-al nem is számolok. Így is 40%-al fizettem kevesebbet, mint te. Nem azt mondom, többet kell költeni, de így többet tudsz költeni.
  Minden, ami a vállalkozásban eelszámolható, azt számlára kell vásárolni.
 • Garbo
  @Dörnyei József
  Cseréljük ki azt a szót “a házastársad”-ra.
 • Kiszamolo
  Másik Gábor, a kulcsszó a felesleges.
 • jami
  Szöcske, mikortól biciklire váltok tankolás nélkül is mocskosnak érzem az autózást. Kevesebbet mozgok, nincs napsütés a bőrömön, plusz sokkal többet
  vásárlok, mint mikor biciklivel megyek boltba. A gyerekekkel is többet beszélgetek, mikor hazasétálunk, mert a forgalmat jobban kell néznem vezetés közben.
 • Sokatolvas
  MásikGábor

  Ez feltételezi, hogy elegendő bevétele van a vállalkozásodnak, amivel nem tudsz mit kezdeni.
  És olyan a tevékenységed, hogy el is tudsz számolni mindenfélét.

 • Szocske
  , ez nem is kérdés, de korábban én télen kevésbé voltam lelkes, idén viszont már havas-jeges úton is inkább bicikliztem néhányszor az 5 km-re levő munkahelyemre.
 • MásikGábor
  Sokatolvas, igen, ez igaz.
 • pikszel
  a tempót 2018-02-21 at 10:30

  Az a beállítás már elég régen nincs ott, vagy én nem találkoztam vele. Volt itt is egy cikk erről: https://kiszamolo.hu/paypal-ha-nem-akarsz-sokat-fizetni-a-penzvaltasert/

  Ami viszont feltűnt, hogy a PayPal integrálása óta már nem dobja fel annak bejelentkező oldalát. Két kattintás az egész (Pay now > Confirm).

 • Eltévelyedés
  Azért csak nem kell túl sok értelem hozzá, hogy akkor fájjon a pénzköltés, amikor beteszed a tuttifruttis vodkát a kosárba, és utána édesmindegy, hogy mivel fizeted.

  Igen, a KP fáj nekem is a legjobban, egyrészt mert abból mindig alig van nálam, másrészt meg arra nincs visszatérítés.

  Az all inclusive cucc viszont tényleg jó, utálok minden rendeléskor azon törpölni, megér-e nekem még két dollárt ez a sör, stb. elrontja a napomat.

 • Penge
  @gab: “Csak a hajóárbochoz kötözve lehetne kibírni a szirének énekét, egyébként kiszáll a pénz a zsebből.”

  Nálam pont fordítva van. Nekem ahhoz kell nagyon erős elhatározás, hogy húzzam a gályát, különben kiszállok a mókuskerékből és erősen konvergálok a 0 Ft költéshez.

  Bár én antipszichológiai tanulmány vagyok. Sosem azt nézem mennyi +-ban vagyok, hanem hogy mennyi –ban a végcélomhoz képest, emiatt típustól (KP/kártya) függetlenül sosem költök. Volt mikor nálam volt a havi fizum borítékban és 9 órán keresztül szomjaztam, mert sajnáltam palackos vízért pénzt adni ott meg nem volt ivóvíz.

  De hiába tudom nagyon fogni a pénzt, ha kínszenvedés minden munkában töltött perc, más pedig még akár örömöt is képes lelni benne. Talán ez motivál, hogy minél kevesebbet kelljen bérrabszolga-sorban töltenem.

 • dmry

  ne érts félre, nem emberkísérletre akarlak biztatni, de és ha ennyire komázod a szélsőségeket (melyeket magam is közelinek érzek:)), akkor miért akadsz el/fenn a felszínes hétköznapokon?
  mert olyanokból számos van, aki tudja mit nem akar, de azt már nem, hogy mit igen. ..finomabban, menne, de nem tudja merre-hova-meddig.

  honnan jössz, merre mész, mi van, ha mindez pénzben nem mérhető?

  pl. 444 karakter még felhasználható. nekem 1 is elég 🙂