Te vagy a pénzedért vagy az van érted?

A pénz remek szolga, de a legborzalmasabb úr, tartja a régi mondás. Ha azért van pénzed, hogy kiszolgáljon téged, akkor kényelmessé teszi az életed. Azonban ha te szolgálod a pénzt, például mindig csak azt nézed, hogyan tudnál még egy kicsivel több vagyonra szert tenni, tönkreteszi az életed.

Ennek ellenére a legtöbben a pénz fogságában élik le az életüket és még csak fel sem tűnik nekik.

Az egész életük a pénz utáni rohanásban telik. Elérnek egy anyagi szintre, de még szinte oda sem értek, már a következő lépés elérése miatt hajtanak.

Amíg nincs pénze az embereknek, aggódnak a megélhetés miatt, a diákhitel miatt, majd a lakáshitel és végén a nyugdíj miatt. Ha szert tesznek vagyonra, akkor meg azért aggódnak, hogy azt el ne veszítsék, tönkre ne menjen a bank, el ne lopja azt valaki vagy ne zuhanjon a tőzsde. A legtöbb embernek, akinek nincs pénze, azért aggódik, akinek pedig van, az általában azért.

Kevesen vannak, akik el tudják engedni a pénzt és nem törődni vele jobban, mint szükséges. Ők azok, akik megelégednek a mindenkori helyzetükkel.

Aki ezt megérti és nem elégedetlenségből vagy aggodalomból (vagyis félelemből) akar többet elérni, hanem mert megteheti és meg is akarja tenni és egy bizonyos anyagi szint felett a tevékenységének nem a célja, inkább csak az eredménye a még több pénz, az elmondhatja, hogy nem ő szolgálja a pénzt, hanem a pénz őt.

Mennyi az elég?

Amiért ez eszembe jutott, mert éppen most olvastam Keanu Reeves-ről, nagyon tetszett a hozzáállása a pénzhez.

Ő a nagyon kevés híres színész egyike, akit a legkevésbé sem érdekel a vagyon, nem akar milliárdos palotát három úszómedencével a legdrágább környéken, sem drága autókra nem vágyik. Mert minél több vagyontárgyad van, annál több velük a probléma és a stressz. Ezért sem vesz ingatlanokat világszerte, mint olyan sok kollégája.

A pénzének nagy részét eladakozza, hiába keres rengeteg pénzt, azt mondja, nem akar stresszelni azon, mi történik a bankszámláján lévő pénzzel vagy azért, hogyan növelje azt. A nyugodt élet és az egészség számára sokkal fontosabb ennél. Elég neki egy kényelmes élethez elegendő összeg, nem akar minél több pénzt felhalmozni a bankszámláján feleslegesen.

Több filmjénél megtörtént, hogy a gázsija nagy részét szétosztotta a háttérben dolgozó technikusok és egyéb alkalmazottak között vagy éppen lemondott arról, hogy egy-egy híres színészt még lehessen alkalmazni a filmhez.

Azt mondja, hogy ő azért csinál filmeket, hogy az embereket szórakoztassa, a pénz csak a mellékterméke annak, amit csinál és nem a célja. Ha a szórakoztatás a célod és azt jól csinálod, az sok pénzt fog neked eredményezni. S igaz ez bármire, amit azért csinálsz, mert szereted csinálni.

Ha csak a pénz miatt készítesz filmet, írsz könyvet, tartasz előadást vagy csinálsz bármit, az gyorsan átjön az alkotás minőségén. Ellenben ha elhivatásból vagy örömmel csinálod, az emberek hajlandóak lesznek fizetni érte.

Szóval nagyon tetszik a hozzáállása, nem a pénzért él és nem érdekli egy bizonyos összeg felett, hogy mennyi pénze van. Nem akar a rabja lenni sem a vagyonnak sem a pénzkeresetnek. Nagyon kevés ember van, aki el tudja engedni a pénzt, amikor már nem kell ragaszkodnia hozzá. Nagyon kevesen tudják azt mondani, hogy nekem ennél több nem kell a kényelmes és elégedett élethez, a legtöbben a kapzsiság áldozatai lesznek egész életükben.

Öröm látni, hogy a híres színészek között is vannak ilyen felfogású emberek.

Share

159 hozzászólás

 • Laci bácsi
  Igen, ez mind szép, és jó, csak egy dolgot felejtettél el leírni, kedves Miklós. Nevezetesen, hogy az emberek döntő többsége azért dolgozik, hogy legyen mit ennie, és azért eszik, hogy tudjon dolgozni. Mit mondjak, én is el tudnám játszani a Csekonics bárót, ha csilliárdokat keresnék.
 • Én is akarok kommentelni...
  Keanu Reevest felhozni példának nem ér 🙂 Ő Hollywoodban kb. egy földönkívüli, Tom Hanks még hasonló és ennyi.
  Ez egy jó cikk arról (a posztban is felhozott pénzügyi dolgok is benne vannak):
  24.hu/szorakozas/2019/04/20/keanu-reeves-hollywood-szuperhos-jocselekedet-matrix-john-wick/

  Ő nem csak a pénzügyek terén “furcsa”, minden téren az 🙂

  Viszont Dzsudzsák Balázst nem baj ha felhozom ellenpárnak? Mert úgy üt csak eléggé: neki csak a külsőségek voltak és a pénz a fontos. A legrövidebb idő alatt összetört legtöbb Lamborghini rekord is az övé legalább 🙂 Sosem az volt neki a fontos, hogy élvezze a játékot, vagy hogy képezze magát. Hiába keresett milliárdokat, mindig a pénz alapján döntött.

 • Rosen
  Nekem az is szimpatikus benne, hogy jégkorongozott gyerekkorában.
 • Munka
  Vajon hány ember van ebben az országban, aki nem a pénzért dolgozik, hanem a munka öröméért, és a fizetését kvázi ,,ajándéknak,, tekinti?? 1000ből egy. Ez a hamis szemléletmód (és annak elhintése) a multik nagy ötlete, annak érdekében, hogy a bértárgyalásokon vékonyabban foghasson a ceruza. Egy 3 műszakba járó operátor mit élvezzen a munkáján? Ha tetszik ha nem, a pénzért dolgozik, és a pénz a központi kérdés. A Keanu Reeves pedig nekem adakozzon, szívesen megszabadítom a pénzkezelés nyűgjeitől ha ennyire igényli! És aki kimondja ,,a pénz nem boldogít,, bullshitet, az is kezdheti nekem az utalást! 🙂
 • Mercury
  Laci bácsi és Munka hozzászólásait karakterről karakterre átolvasva szembesül vele az ember, hogy sokaknak mennyire nem jött át a cikk üzenete, mennyire nem figyeltek rá, mennyire a saját berögzült, szűklátókörű gondolataikat erőltetik / ömlesztik másokra. Tényleg őszintén felnevettem miután elolvastam az egyébként nagyon jó cikket és Laci bácsi soraival szembesültem. Ezeket az embereket tényleg nem lehet megváltoztatni, maguktól nem fognak, csak maximum valami külső sokk hatására. De nem baj, szerencsére nem ők írják a blogot, ők csak léteznek.
 • Jani
  Én a luxus devizahitelt kell fizessem még pár évig, hogy a rendőrök ne verjék le a családom veséjét, amikor utcára dobnak, legyen fedél a gyerekek feje felett (tudom, nem kötelező élni).

  Tehát igen, én a pénzért élek ….

 • SingleDad
  Én vagyok a pénzemért, hogy később a pénzem legyen értem.
 • naa
  A kulcs itt az “egy bizonyos szint felett”, a “legyen mit ennie” nyilván nagyon messze van ettől (Keanu Reeves meg a másik véglet felé lehet).

  A gond az, hogy az a bizonyos szint egyre feljebb tolódik, és nemcsak az infláció miatt 🙂

  A cikk arról/annak szól, aki már elengedhetné, mégsem teszi.

  Hétköznapi embereknél szerintem a kockázatkerülés, az előre nem látható kockázatok elleni védekezés is tovább hajt – OK, már van elég ahhoz, hogy gond nélkül megéljek akár munkabevétel nélkül is, de mi van, ha történik valami és sokkal többre lesz szükségem? (Betegség, baleset, családban valami pénz-zabáló dolog, államcsőd, háború, hiperinfláció, stb.) – inkább tolom még egy kicsit, hogy arra is fel legyek készülve…

  Amúgy egyetértek, egy idő után az kell legyen a legfontosabb, hogy élvezd, amit csinálsz, motiváljon a kihívás, a siker, stb.

 • der_
  Itt lesz hozzászólás bőven. Jönnek a rohadjon meg aki ennyit keres, meg a műszakban dolgozó szegénylegények.
  A napokban megjelent cikkeket a hozzászólók 80%-meg sem értette. De mindig elkezdem a kommenteket is olvasni.
  Miklós, a blogodat még mindig infósok olvassák legtöbben akikről mint tudjuk az….. 🙂
 • Gyurcsány
  Csak a kommentekért nyitottam meg 😀
 • Lala
  Ha lenne 1 millárdom a számlámon, akkor én is el tudnám engedni a pénzt, sőt talán 100 milla is elég lenne szűken. Nemes dolog amit Keanu Reeves csinál, de próbálna meg hasonlót mondjuk egy tanári fizetésből.
 • Robi
  Keanu Reeves azért nem is aszkéta.
  Oké topisan öltözködik, nem flancol drága sportkocsikkal (motorjai azért vannak szépen), de Hollywood Hillsen lakik egyolyan házban ami minimum 6-7 millió $ (di caprio a szomszéd) és tudtommal van még Hawaii-on is egy kb hasonló értékű nyaralója. Azt se tartom elkepzelhetetlennek, hogy manhattanben is van egy lakása, az ilyen szineszeknek, zenészeknek, sportolóknak általában van.
  Arra akarok csak kilyukadni, hogy azért tud a csávó élni, ne gondoljuk, hogy megvon magától bármit is.
  Sokszor ez egy manir, kb mint di Caprionál, aki lelkes kornyezetvedo, toyota priust vesz a hozzatartozoinak, aztán meg magangeppel repked, meg hatalmas jachtokat bérel, ami nyilvan banánhejjal üzemel
 • nyman
  Érdekes. Egy szint után már tényleg így lehet. Tudom, hogy nagyképűségnek hangzik, de szeretek hobbiból dolgozni. Többször váltottam emiatt már lefele is. Jelenleg kb. 2-2,5x annyit keresek, mint amennyibe a havi családi megélhetés kerül. De hogy ez a szorzó 1,5x-es vagy 3x-os szerintem már mindegy. Persze a több jobb, de nem mindenáron.

  A téma aktuális, mert lassan három éve dolgozom a mostani helyemen és tegnap reggel küldtem el a felmondásom. Mert már nem élvezem. Kiégtem. Kilenckor már a vezérigazgatónál ültem az egyik igazgatósági taggal és próbáltak győzködni, mindenféle plusz pénzzel. Mondták, hogy adnak egy ellenajánlatot. De ettől nem fogom fogom élvezni. Meg ügye ilyenkor már nem szabad maradni. Az új hely is kb. ugyanez anyagilag.

 • Munka
  Szűk látókörű vagyok, de azóta szerencsére Mercury megtalálta a csőben a lukat! 🙂
  (Azt mondjuk nem írta le, hogy mely mondatomban írtam valótlan állítást)
  Meg nem is nézett körbe maga körül. Ebben az országban alacsony fizetésért, csak és kizárólag a pénz miatt dolgozik az emberek zöme. A mérnök is, meg az operátor is. A munka törvénykönyve is a legelején azzal kezdi, hogy a munkáltató legfőbb kötelessége a munkabér késedelem nélküli utalása. Szóval törvény mondja ki, hogy a pénz a leges legfontosabb kérdés, a munkaviszony leglényegesebb kérdése. Lehet, hogy nem pontosan erről szólt a cikk, de az én ingerküszöbömet nem lépte át, nem kaptam rá fej a fejem, hogy egy dollár-milliomos adakozgat a fölös pénzéből, ezen mi a “hírérték”? (Akkor lenne az, ha nettó 300-400E HUF-nyi dollárból élne emellett, de érdekes módon ennél többet tart meg magának, hehe…)
 • jami
  Mindenki a maga szintjén nyomorog. Mr. Mátrix esetében igen, az életmódja nyomorgás, de így van rá esélye, hogy nem túladagolásban, szétműtött fejjel hal meg 60 évesen.

  Ez lenne pont a lényeg, hogy amit (az átlag, hasonló anyagi szinten lévők) szerint megengedhetnénk magunknak/mások meg is teszik – no onnan lépünk 1-x lépést hátra.

  Bűntetlenül nem lehet se előre, se hátra sokat ugorni.

 • Blend Ahmed
  Ha lenne alapjövedelem, akkor mindenki Keanu Reeves lehetne, mert akkor mindenki a munka öröméért dolgozna.
 • Akkor én is

  Egy focistát szerintem “nem ér” felhozni ellenpéldának. Focizni (sportolni) addig lehet ameddig van fizikumod, magyarul 30 után meg vannak számlálva a napjaid, színészkedni meg akármeddig lehet. Egy focista ha gondol a jövőjére, akkor bizony a karrierje utolsó harmadában már mindenképp a pénz után fog menni, meg lehet nézni másokat is.
  Színészkedni pedig kb. életfogytig lehet.

 • Csokismedve
  Üdv Mindenkinek,
  Nekem egyszerű célom van:
  -Meg akarok szabadulni a hiteleimtől azért, hogy végre olyan munkát végezhessek, amit mondjuk nem azért csinálok, mert viszonylag korrekten fizet, a képességeimhez mérten. Az a célom, hogy végre mindegy legyen, hogy milyen munkát végzek, és hogy azzal mennyit keresek. Jelenleg IT, de szívesen elmennék egy fél évre eladónak mondjuk a Praktikerbe is. Aztán lennék pizzafutár is kicsit szívesen. Mondjuk, ha bejön a gyermekáldás, és már visszamegy az asszony is dolgozni, akkor meg lehetne ezt az életvitelt hoszabb távon is csinálni. Ha az embernek nincsenek hitelei, és már minden nagyobb vagyontárgyai megvannak, pl: ingatlanok, kocsik, órák, akkor szerintem ezt megteheti. 🙂
 • Csokismedve
  Ui: Valóban az emberek többsége nem értette a cikk lényegét. Látható, hogy a korábbi hozzászólásomból én melyik halmazba tartozom. 🙂 Nekem 10 évbeme telt felfogni, hogy hogyan is kellene a pénzhez: a pénz kereséshez és a pénzköltéshez hozzáálnom. Kicsit lassan tanulok tudom, de sajnos a szülői példák nagyon negatívak voltak és sokáig én is ugyanazokat a baromságokat csináltam, mint a szüleim. 🙂 Aztán egy idő után már nem tudtam elverni a havi fizetésemet, mert maradt belöle, bármennyire is el akartam költeni valami hülyeségre. Aztán a fogyasztási hitelek eltüntek, elkezdten félre tenni, megtakarítani, nem spórolni. A spórolás szerintem negatív kifejezés. Aztán jött az ingatlanvásárlás, meg az azzal járó 2 hitel. Szóval ez egy hosszú fejlődés volt részemről. További szép napot Mindenkinek!
 • emese
  kényelmes dolog átengedni a kontrollt a gondolataink, tetteink, életünk felett másoknak. majd egyszer marha rossz érzés lesz, de addig jót vegetáltunk…
 • Péter
  Most a felső 10%-ról írtál. Szép gondolat, hogy engedd el a pénzt, de küzdj a diákhitelért, lakáshitelért, nyugdíjért vért izzadva, csakhogy ha nem teszem, az utcára kerülök. Ha majd én is több millió dollárt kapok egy-egy filmért, akkor majd én is könnyedén el tudom engedni a 99%-át.
 • -nb-

  Lehet hogy kivétel vagyok, de én a munka örméért IS dolgozok meg a fizetésért IS.
  Nem, a fizetésem nem magas, sőt valószinűleg sokkal kevesebb, mint az itt kommentelők sokának, és baj lenne, ha nem lenne.
  Amikor nem sikerült régen magasabb pozicióba kerülni több pénzért, akkor nagyon elégedetlen voltam, egészen addig, míg el nem értem egy szerény, de nekem már majdnem elég fizetést.
  Azóta kissé boldogabb vagyok.
  Teljesen boldog akkor lennék, ha le tudnám cserélni jól karbantartott, 18 éves autómat egy újra, meg a tetőcserét befejezném a házon. De ezen csak kicsit stresszelek: a tető nem ázik be és még 20 évet kihúz legalább saját javításokkal, az autót fenntartani meg szinte ingyen van egy jó kis hiteltörlesztőhöz képest.
 • Baltazar
  Amikor a Laci bácsi féléket olvasom a facen, hogy “az éhezés”, majd rákattintok az oldalára és tengerparti nyaralós kép, vadászat, wellnes van mindig elmosolyodok.
  Amikor rákérdezek, hogy nincs mit bekapnod ? Az a válasz, hogy nem Ő éhezi, hanem sokan (mások) “az emberek”… 🙂

  Ezek az emberek a blog mondanivalójának a szöges ellentétei.

 • Baltazar

  A pénz nem boldogít, de ettől nem vagyok hülye, hogy olyannak adjam még megkeresni se tudja.
  Minek? Elverd ezt is mint amit képes voltál megkeresni? Nagyon rövid idő múlva ott leszel, ahol előtte.
 • csgary
  Nyilván van valami népnevelési célzat abban ahogy Keanu “aszkéta” életmódját tálalják a sajtóban, hiszen senki nem szereti ha lázong a nép. Viszont aki csak arra koncentrál hogy de mégis mennyit keres a csávó, meg arról álmodozik hogy neki pontosan hány millió/milliárd lenne elég, az még messze van attól hogy a témát egyáltalán felfogja. Amennyiben a létfenntartásod biztosítva van, értsd van egy fűtött szobád, elegendő megehető kajád, és a jövőre nézve ugyanez biztosítottnak látszik (mert a jövőbe ugyebár közülünk senki sem lát), akkor alapjában rendben vagy. Minden más csak a többiek utoléréséről és lehagyásáról, meg a saját egód masszírozgatásáról szól. Ez ellen lehet berzenkedni, mert “mindenki más” is patkányverseny résztvevő, de azt fell kell fognod hogy ezen a ponton belenyugodtál abba hogy neked mint személynek semmi értéked sincs, te egy versenytáblázatban vagy egy darab sor.
 • Dörnyei József
  Egy bizonyos szint felett tényleg nem érdemes tovább gyűjtögetni a pénzt. Nekem több ismerősöm is van, aki elérte ezt a szintet és tényleg nem gyűjtöget már. ők szvsz. bent vannak a felső 5%-ban, ahogy a cikkben említett színész is bent van.
  A 95% számára azonban ez nem a valóság. Ők nem tehetik meg azt, hogy úgy éljenek, mint a felső 5%.
  Nem is lenne jó, ha úgy élnének, mert valószínűleg komoly problémáik támadnának a valós életükben. Pl. adósság, kilakoltatás, nélkülözés.
  Lehet pl. autó nélkül is élni, de akkor a közlekedés napi 1 óra helyett napi 4 óra lesz. Aminek kemény negatív következményei lesznek.
  A 95% számára a pénz bizony nagyon fontos és nélkülözhetetlen.
 • Gauchos

  Csak és kizárólag a te hibád, hogy ebbe belekeveredtél. A te döntésed, hogy devizahitelt vettél fel, nem a banké, nem a Gyurcsányé, csak és kizárólag te vagy a felelős érte. Kockáztattál (lehetett volna forinthitelt is választani), nem jött be, aztán most sírsz, hogy milyen szar az élet. Az Orbán kormány legnagyobb bűne a devizahitelesek megsegítése volt. Felelőtlenül felvették a hitelt, aztán meg a lakosság értelmesebb része fizeti a számlát…
 • Max
  Olyan mintha a legtöbb eddigi kommentelő nem olvasta volna még Kiszámoló régi írásait arról, hogy milyen módokon változtass az életeden ha most nem vagy vele elégedett.
  https://kiszamolo.hu/ha-nem-keresel-eleget/
  https://kiszamolo.hu/miert-csak-a-penzedbol-akarod-kihozni-a-legtobbet/

  De elismerem, tényleg vicces lesz olvasni a rinyáló kommenteket.

 • Csigabiga
  Cikk 🙂 Kommentek 🙁

  te meg kérlek add meg a számlaszámod. Nem viccelek. Nem fogok nagy összeget utalni, de legalább annyit ami az én ingerküszöbömön felül van, hogy lásd nem csak olyan a világ, amilyennek te látod.

 • Joy
  Mercury véleményét osztom. Ha sikeres szeretnél lenni, legyél sikeres emberek között. Az állandóan panaszkodók (“mégis miből?”) csak belehúznak a saját mocsarukba.
  sem érti, hogy sok melós azért dolgozik éhbérért, mert amikor van pénze, azt elkölti, hitellel terheli, így saját magát teszi függővé. Ha lenne tartalékja, bátrabban kérhetne többet, hiszen nem függ tőle a léte.
  Magyarországon statisztika szerint 30% él létminimum alatt, míg az USA-ban 20-25%. Ez azért nem túl nagy különbség, így, ha Miklós angolul blogolna, akkor is lenne kiknek panaszkodnia…
  A cikk inkább azokról/azoknak szól, akik nyugodtan visszavehetnének a tempóból, mégsem teszik. Aztán 50-60 éves korukban hirtelen összeesenek, és vége. Biztosan megéri?
  Alacsonyabb társadalmi csoportokban egyik hitel jön a másik után, mert megint kinőtte a lakást, tv-t stb. Kisebb lakás, hitel és stressz nélkül szóba se jöhet.
 • Jozsó
  Keanu Reevesnek azért is van annyi pénze, hogy már nem kell, hogy érdekelje a felesleg, mert a szakmájában ő az egyik legjobb. És ezt megfizetik. Aki három műszakban robotol azért, hogy a devizahitelét törlessze, az döntések sorozatával jutott el odáig. Döntött valahogy az általános iskolában, hogy megírja-e a matekházit, döntött mikor arról volt szó, hogy kell-e az érettségire készülni, vagy inkább el kell menni bulizni. Mikor az osztálytársa úgy döntött, hogy felvételizik ő azt döntötte, hogy többet ér neki ha feketén elmegy egy kőműves mellé. Más valaki meg úgy döntött, hogy egy vizsgaidőszakban végig tanulja a december januárt, plusz júniust. Nyilván akkor ez hülyeségnek tűnt.

  És senki ne hivatkozzon arra, hogy ez neki ezért-azért-amazért nem menne. Ismerek olyanokat (elég közelről) akik gyerekek mellett szereznek/szereztek diplomát 50 plusz minuszosan ülnek vissza az iskola padba.

 • Birka
  Abe Maslow likes this.
 • bdpst
  Hollywood-ra azért nem az a legjellemzőbb, hogy azok a színészek kötnek ki ott, akiknek komoly elveik vannak, meg ragaszkodnak a minőségi tartalomhoz…
 • Laney
  En nem rugoznek a Keanu Reeves-hasonlaton, nekem a cikk inkabb errol szolt:

  “Kevesen vannak, akik el tudják engedni a pénzt és nem törődni vele jobban, mint szükséges. Ők azok, akik megelégednek a mindenkori helyzetükkel.”

  Tehat nem arrol van szo, hogy erj el Keanu Reeves szintjere es akkor biztos elegedett leszel, hanem hogy probalj megelegedni azzal, amid mar van. En valahogy ugy latom a magam reszerol, hogy ez sokszor ugyanugy nem kereset fuggvenye, csak ugy, mint ahogy megtakaritasi hajlandosag sem az. Mondom ezt ugy, hogy gyakorlatban meg sajnos en sem jutottam el idaig, es egyelore en is azt keresem, hogyan lehetne minel tobbet keresni. Szerencsere a koromhoz kepest nem allok rosszul (25 evesen kb. netto 500, ennek a felet mindig el is teszem), de sokkal tobb hobbira szanhato szabadidoert lehet, hogy elcserelnem egy alacsonyabb keresetre is. Nehez ez…

 • A boldog szegény
  Nagyon jó az írás és a hozzászólások kontrasztja. A “ha lenne egymilliárdom, én is elengedném” szerinten nem túl jó hozzáállás, pont azt a felfogást mutatja, hogy mindig egy távoli célért hajtasz, és mindig elégedetlen vagy a saját helyzeteddel. Egyik ismerősöm hazajött külföldről, nettó 5-6 K közötti fizetésért 2 gyerekkel. Vettek egy nagy házat (5 szoba, két fürdő + garázs) nagy hitellel, azt szépen kipörgették, de kellett közben kertrendezés, napelem, kandalló, medence, szauna. Mikor már tényleg nem volt semmi amit még meg lehet csinálni a házon vettek zsírúj autót hitellel, majd pár évre rá még egyet. Jól élnek? Szerintem igen. Élvezte közben az életét? Rohadtul nem, állandóan panaszkodott és kattogott h mije nincs még, sosem örült annak ami van. Folyamatos stresszben él a pénzügyek miatt. Most épp az a baja h miből fogja majd fizetni a gyerekeinek a külföldi egyetemet.
 • A boldog szegény
  Szóval a lényeg szerintem, hogy a legtöbb általunk ismert ember nem éhbérért gürizik, sokkal jobb szinten áll anyagilag, mégis folyamatosan elégedetlen és stresszel a pénz miatt. Tény, hogy mindig van feljebb és nem szabad a másik végletbe se esni ( gondolok itt az egyik napról a másikra élő emberekre), de azért van arany középút is.
 • Lord Simpleton
  “az előre nem látható kockázatok elleni védekezés is tovább hajt – OK, már van elég ahhoz, hogy gond nélkül megéljek akár munkabevétel nélkül is, de mi van, ha történik valami és sokkal többre lesz szükségem?”
  Nagyon jó felvetés, ami szerintem pont az ellenkezőjét bizonyítja annak amit írsz. Mivel bármikor meghalhatok, egy ponton túl nem érdemes görcsölni a pénzen, a következő válságon, hogy kitör a harmadik világháború stb. És a megelőzés nagyon sokat számít, tehát a túlóra meg idegeskedés helyett inkább érdemes mozogni, normálisan enni, meg egy kicsit lelassítani a tempót. Azaz élni, szerintem ilyesmiről szólt a cikk.
 • Unemployed
  Őszintén kijelenthetem,nekem ennél több nem kell a kényelmes és elégedett élethez. Pedig sokan hülyének néznek, hogy 4-en egy 64M2-es lakásban élünk és hogy soha nem volt saját kocsim. És leálltam 100 milliós megtakarításnál.

  igaza van, hogy egy szint alatt a leírtak értelmezhetetlenek, azt viszont tudom, hogy 1000-ből 995 ember nem tudna megállni itt. A leírt okokból. Fél, kapzsi, munkaalkoholista.

  is igazat ír, a multis munkák 99,9%-a élvezhetetlen. Ahol rendesek, ott is érdekből azok, hogy ne legyen fluktuáció.
  Azért járok el állásinterjúkra, hogy elmondjam multis HR-eseknek, hogy van, akinek a mézes mázba csomagolt rabszolga világuk már nem pálya.

  Tetszik a Dzsudzsákról szóló rész, gondolom aki írta, az életében nem sportolt. Egy rossz meccs, szétrúgják, és akkor annyi pénze van, amit addig megkeresett. Ezért volt kénytelen elmenni orosz-ba,jobb ligába nem hívták.

 • Ellenpont
  Én csak azért írok, hogy Miklós ne érezze olyan rosszul magát. Pár napja még szabadkozott, hogy a sok elfoglaltsága miatt nem volt ideje a bloggal foglalkozni, mintha mi ezért fizetnénk, és járna nekünk.
  Erre ilyen kommenteket kell olvasgatnia/moderálnia.
  Persze már biztos edzett, mert évek óta csinálja, de a “content creator”-ok sokszor mondják, hogy annak ellenére, hogy tudják, hogy nem az a reprezentatív, ami a kommentekben van, azért rosszul esik nekik, amiket néha olvasnak.
  Szóval hajrá Miklós, sokan várjuk a további cikkeid, és sokan nem feltétlen írogatunk kommenteket.
 • sziauram
  “…nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle.”
  “…akik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértésbe meg csapdába, sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik. Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme…”
 • etelkaplusz
  A nagy adakozásról: Reeves reportedly gave approximately $80 million of his $114 million earnings from The Matrix Reloaded and The Matrix Revolutions to the special effects and makeup staff. The story has been denied by the special effects staff themselves, deeming it as an urban legend.

  Nem kell azért mindent elhinni.

 • Janos82
  @munka: en most szivesen, es orommel csinalom a munkamat. Joval kevesebb penz is eleg lenne, de ennyit kerek, hogy miert? Mert feleslegesnek tartom, hogy egy multinak adakozzak ingyenmunkat:) a tobblettel meg majd csinalok amit gondolok. Ha akarom eladakozom, vagy barmi mas.
  Amugy akarmenyit keres az ember,mindig van egyel nagyobb maganrepulo, vagy dragabb haz, jacht, nyaralo.
 • Adamantium
  Hát igen, ez kb. rólam szól. Jó állásom van jó jövedelemmel, a páromnak is, van némi szabad szemmel is látható tőkém is. Folyamatosan a pénzügyeken kattogok, mit hova kéne befektetni, miből lesz ez meg az, mennyi lesz nyugdíjra, közben spúrkodok is rendesen. Túlgondolom az egészet, pedig fiatal vagyok még. Felmerült már bennem, hogy csak azért vegyek fel lakáshitelt, mert akkor a következő 8-10 évben nincs min kattogni, minden fizetésem a törlesztésre és előtörlesztésre menne. Sokkal jobban foglalkoztatnak a pénzügyek, mint a szakmám vagy a hobbijaim (már azon is gondolkoztam, hogy elmegyek elemzőnek vagy befektetési szakinak, legalább a munkám is ez lenne, 2in1). Fogalmam sincs, hogyan lehet ebből kimászni.
 • István
  : Szerintem nagyon tévedsz a tanárokkal kapcsolatban. Szerinted a pénzt hajtja, és azért tanít, nem pedig azért mert szereti? Persze éveket feccőlsz a diplomádba, hogy utána hülyegyerekek idegeljenek és árufeltöltő fizetésért melózzál? Nem gondolom, hogy a pénz hajhászása miatt lettek a tanárok tanárok.
 • bobo
  “Amiért ez eszembe jutott, mert éppen most olvastam Keanu Reeves-ről, nagyon tetszett a hozzáállása a pénzhez.”

  Nekem erről Csányi Sándor (OTP) pénzhez való hozzáállása jutott eszembe. Ez a derék ember, vagy 100 szegény sorsú gyermeket támogat, – ösztöndíjat biztosít számukra, hogy tanulhassanak. Ez persze elég sokba kerül, így aztán Sanyi bácsi vagy 100 ezer másik családot (melyekben összességében több 100 ezer gyermek van) foszt ki, (néhány ezret közülük hajléktalanná is tesz!) hogy “jótékonykodhasson”.
  Az ember szívét “melegség” önti el, az ilyen “nagyszerű” cselekedetek láttán.

 • Vlad
  Nem ez a lényeg…ne legyetek mar ennyire magyarok…elégedj meg azzal a szinttel, ahol vagy. Feleségem pedagógus, 3 gyerekunk van, kesz a haz, tomegkozlekedessel&bringaval jarunk (bar van kocsi), nincs hitel, en reszmunkaidoben dolgozom, igy tudom pesztonkazni a gyerekeket. Nyaralunk, telelunk stb, de csak szolidan. Van megtakaritasunk, nyugodtan alszunk. Persze lehetne uj nagycsalados auto, nyaralo, draga nyaralas, de akkor pont ezeket adnam fel. Szerintem komplett hulyenek neznek, neha lesajnalnak stb., de inkabb simple living es cserebe kevesebb a ráncom es a plusz kiloim,mint a korosztalyomnak.
  De Ti csak hajtsatok es irigykedjetek arra akinek nagyobb a háza és az autója, dolgozzatok tobbet, a kirakateletnek meg van az ára:-) Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára!!
 • sityak
  Nagyon klassz írás.
 • beetle
  Ááá, a tipikus magyar gondolkodásmód. “Könnyű a gazdagoknak, mert…”, “Ha nekem lenne ennyi, akkor…”, stb. Miért nincs neked ennyi? A “szegény” magyar valahogy mindig annyit lát a tehetősekből, hogy tehetősek. “Biztos csak úgy lett neki, hogy szakadjon meg!!!” A legtöbb vagyonos ember megdolgozott a vagyonáért. Akad pár, aki tényleg beleszületett, nyerte, lopta, ölébe hullott, de a nagy többség nem hinném, hogy így gazdagodott meg. Eszébe sem jut a csóró magyarnak, hogy meg is lehet dolgozni érte. Nem szalagmunkával, meg téglahordással az biztos, de el lehet érni. A szegénységről meg annyit, hogy itt valahogy mindig mindenki szegény, mégis tele vannak az utak, parkolók vadiúj / fiatal kocsikkal. A cikk lényege meg az, hogy tanulja meg az ember a mértéket, ne legyen telhetetlen, szeresse amit csinál. Az infós dologhoz még annyit, hogy én is az vagyok és nekem átjött a mondanivaló. 🙂
 • Sixhundred
  Viccesek egyes hozzászólások… igen, Reeves megengedheti magának, hogy ne törödjön a pénzzel, és kényelmes életet éljen.

  A cikk nyilván nem az egyszerű melósoknak meg közszolgáknak szól, hogy ne törödjél a pénzzel, hanem azoknak, akiknek akkora vagyonuk van, hogy megengedhetnék maguknak a lazítást, de mégis csak a bankszámláikon levő pénz összege, luxusautók és luxusvillák száma izgatja őket.

  Hogyan lehet ezt félreérteni? Vagy csak trollkodtok?

 • fkdshfjksdhnf
  Szerencsére az ilyen felsőbbrendű Mercury félék is itt vannak velünk, akik megmagyarázzák a dolgokat a nekünk pórnépnek!