A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy nem szeretik, amit csinálnak, de gyakran mindkét dolog együtt áll fenn.

Az elmúlt két hétben három olyan személy is volt, aki azért nem vág bele a saját tanácsadó/oktató/szolgáltatást nyújtó cégébe, mert úgy érzik, hogy nem tudnak még eleget, soha nem tartottak még oktatást, vagy csak alkalmazottként csináltak cégeknek mondjuk online marketingkampányokat.

Maradnak még pár évet a cégnél, ahol vannak és tanulnak még.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy soha nem lesz olyan, hogy mindent tudnak és soha nem lesz olyan, hogy valaki nem lesz ügyesebb, gyakorlottabb vagy okosabb náluk. Ha erre várnak, életük végéig várhatnak.

Mindig megvigasztalom őket, hogy az első céges oktatásuk vagy az általuk készített első honlap céges megrendelőnek valószínűleg nagyon gagyi lesz. Az ötödik már fényévekkel jobb, a huszadik pedig már közel 90%-os.

De soha nem lesz ötödik, huszadik és századik előadás, megszerkesztett honlap, levezényelt online marketingkampány vagy bármi, ha nem lesz első és második és harmadik.

Neked nem mindenki másnál kell okosabbnak lenned, hanem annál, akinek tanácsot adsz, akiknek oktatást tartasz vagy weboldalt szerkesztesz.

Hidd el, már a mostani tudásod is nagy segítség sokaknak és valószínűleg sokkal többet tudsz, mint az ezen a területen ügyködő emberek háromnegyede.

Az nagyon jó, hogy tanulni akarsz és képezni magad, ezt soha ne hagyd abba, de a mostani tudásod is éppen elég, hogy akár a meglévő munkahelyed mellett elkezdd végre a vállalkozásodat, amit már évek óta tervezel és évek óta halogatod az indulását.

Ideje felállnod a rosszul fizetett állásodból és elkezdeni azt, ami a szívedben van.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha nem úgy kezded a vállalkozást, hogy kölcsönkérsz húszmillió forintot a banktól (és úgy soha ne kezdj semmilyen vállalkozást), a legrosszabb esetben egy-két év múlva kénytelen leszel visszamenni a rosszul fizetett munkádba.

S a legjobb, amint írtam, a munka mellett elkezdeni vállalkozni és akkor váltani főállású vállalkozói státuszra, amikor már legalább a munkabéred 80%-át megkeresed a vállalkozásodból is.

De hidd el, más sem okosabb, tanultabb, ügyesebb, mint te az adott területen. De ha mégis, neked elég, ha az alsó harmadánál okosabb és ügyesebb vagy. Ha ők megélnek belőle, te is meg fogsz. Csak lépj ki végre.

Share

146 hozzászólás

 • Banditosz
  Minden szavával egyetértek. 4 eve hasonlo cipoben jartam, elkezdtem vallakozni melo mellett (tanacsadas) gyakorlatilag szinte nulla tudassal, szo szerint elesben tanultam ki a szakmat. Ma is mellekallasban csinalom, havi 350-400k bevetelem van belole, kb 10 ora munkaval. En bevallottan lusta vagyok ahhoz hogy hajtsak, de siman lehetne fo allas is, ha pl elvesztenem a mostani munkahelyem, tuti erre fekudnek ra. De igy rohadt kenyelmes, boven tobbet keresek mindennel egyutt, mint amennyire szuksegem van, ennel tobbet mar csak erosen novekvo stressz szint mellett lehetne keresni arra meg bibcs szuksegem.
  Szoval, vagj bele batran, tarts ki max 2 evig, es be fog jonni, en ezt tanacsolom
 • NGergő
  köszi a cikket!

  “kénytelenek leszel”

 • Imre
  Ez.most pont jókor jött! Bár én már vállalkozó vagyok, de valamit lépnem kell, mert a KATA miatt a havi 50e lesz vagy 200e. Úgy,. hogy nem megyek bele a szoftos adócsalásba, pl. 6000 km havonta út nyilvántartással.

  És most döbbentem meg igazán, mindenkit mennyire lehúznak a járulékokkal és ilyen-olyan adókkal.

  Nincs mese, még több árbevételt kell produkálni.

  És igen, én is hajlamos vagyok túl keveset tudónak hinni magam…

 • Mérnök úr
  Jó lenne… de félek. Villamosmérnök vagyok, és nem tudom, kinek, mit tudnék szolgáltatni…
 • Èpítèsz
  Nekem is azt tanácsoltad korábban, hogy lèpjek ki, vágjak bele bátran. Sok mindenben nem èrtettem veled egyet, illetve a saját lehetősègeimet magam mèrlegeltem. Senki más nem hozhat döntèst, mindenki csak maga, ès a felelőssèg is az övè.

  Most az alkalmazotti bèrem kb 5x-ösèt keresem, pedig csak fèl èv telt el. Tehát máris 2,5 èvvel előrèbb vagyok, mintha maradtam volna. De ha bukó lenne akkor is a legjobb döntès lett volna elkezdeni.
  Hozzátartozik az igazsághoz, hogy előtte is èvekig dolgoztam munka mellett, tudtam, hogy jó vagyok ès megy, amit csinálok. Èvekig őrlődtem előtte, mire belevágtam, de azt sem bánom, utólag felesleges.

 • Kiszamolo
  Mérnök úr, az első lépés, hogy kitalálod, mid van vagy mit tudsz csinálni, amire az embereknek/cégeknek szüksége van.

  Ha most valakinek dolgozol, azt a munkát meg tudod csinálni. Ha most valakinek szüksége van rá, akkor van rá piaci igény is. (Persze más kérdés, ha mérnökként egy hatalmas egésznek a pici szeletét csinálod csak, ami önmagában nem áll meg a saját lábán.)

 • Random épületgépész

  Akár épületvillamossági tervező irány is egy jó szolgáltatás 🙂 abból elég nagy hiány van

  Itt egy építész és egy épületgépész is

 • NAR
  “Persze más kérdés, ha mérnökként egy hatalmas egésznek a pici szeletét csinálod csak, ami önmagában nem áll meg a saját lábán.”

  Na ez a kulcs, rengeteg ilyenfajta (csapat)munka van (egy középcsatár sem indulhat egyedül az NB I-ben, kell mellé másik 20 játékos). Olyat láttam már, hogy “kölcsönbe” felvesznek munkaerőt csapatba, de nekem úgy tűnt, hogy a “kölcsönzött” emberek is gyakran alkalmazottak, csak máshol. El tudom képzelni, hogy valaki magánvállalkozóként jut így munkához, de rettenetesen macerásnak tűnik…

 • Cruz
  Miklós, nagyon örülök ennek a cikknek!
  Egyrészt, engem is elgondolkoztat, másrészt végre nem érzem az egyénként teljesen jogos dühöt, ami az utóbbi időben több írásodat jellemezte. Ez az igazi Kiszámoló blog, amikor 5 mondatoddal adsz egy lélekemelő lökést az olvasónak!

  Három éve váltottam a közszférán belül, és hagytam abba a mellékállásban végzett szövegírást, amiben nem voltam még profi, de szerettem és szerettek az ügyfelek. Aztán a váltáskor abbahagytam a vállalkozást, és kiestem kicsit a szerepből. Nagyon gondolkozom, hogy újra kellene kezdenem, csak az önmenedzselés nem erősségem, az ügynökségektől pedig kicsit tartok, túl nagy jutalékot vontak anno…

 • Csizkek
  Szerintem meg ne vallalkozz Mo.-on:) Menj el kulfoldre vagy keress Mo.-on kulfoldre tavmunkat. Ha nagyon vallalkozosdit akarsz akkor keress kulfoldi freelance munkat.
  Mo.-on ez ide oda fejlesztunk, tanacsadunk, tanulmanyt irunk addig megy(ment) mig van eu-s penz. Ha piaci alapon megy a verkli ezeknek a munkaknak nagy resze huss eltunik.
  (Van Mo.-on vallalkozasunk, de inkabb vagyok Nemeto.-ban alkalmazott mintsem aktiv vallalkozo a magyar kornyezetben.)
  Persze van sok sikeres vallalkozas Mo.-on. De a vallalkozoi “munkakultura” az minosithetetlen Mo.-on..
 • Stiel
  Lazán kapcsolódik, de egyetemen bevett gyakorlat, hogy a kezdő oktatók kevés hallgatós keresztféléves előadásokat kapnak, aztán ha nem tökéletes, hát nem baj. Aztán ha pár év alatt kikupálódtak, már megkaphatják a nagy presztízsű szakokon a nagy előadásokat, ahol már a tét is jelentős.

  A lényeg: azon ne aggódj, ha az első pár alkalom nem lesz tökéletes. Ahogy belejössz, lesznek egyre jobb/nagyobb munkáid, azokból egyre jobb referenciáid stb. Aki az amerikai nagykövetséget burkolta, az is Mari néni garzonjával kezdte.

 • Namilesz Teosztasz

  Nekem most hirtelen az jutott eszembe, hogy a rezsiszökkentés miatt szerintem tucatjával vagyunk, akik azt sem tudják, hogy mi fán terem a 3. fázis, vagy mire kell odafigyelni a ház vezetékelésénél, ha több nagyfogyasztó lesz (elektromos kazán, hőszivattyú stb.), hogy mit és hogyan a H-tarifa, éjszakai áram, vagy hogy hogyan számoljam ki, hogy ha elektromos kazánom, esetleg hűtő-fűtő klímám vagy bármilyen egyéb nagyobb áramigényű cucc, akkor mennyi lesz a várható fogyasztásom, mekkora teljesítményű napelem kell, vagy ha kevesebb napelem, akkor kb. mi az amit még rá kell fizetnem.
  Most hirtelen ennyi jutott eszembe…

  Nálunk Érden az elmúlt hetekben alakulgatnak olyan kis vállalkozások, amikor pl. a végzett villanyszerelő – aki jelenleg teljesen más területen dolgozik – az délutánonként és hétvégente bevállal kisebb kisebb villanyszerelési dolgokat (pl. konnektorcsere) stb.

 • Kálaci
  Mérnök Úr!
  Rengeteg a napelemes projekt ahol hiány van villamos mérnökből. Igaz,hogy szinte egy kaptafára kell dolgozni de nem rossz órabér jön ki egy aláírt tervvért.
 • avenir
  Ebben nagyon sok igazság van, és jelentős átfedést érzek a kockázatvállalási hajlandósággal. Akinek megvan az önbizalma és bevállalósabb az szerényebb tudás mellett is meglépi, más meg lehet akármekkora szakértő, önbizalom vagy a kockázatvállalási hajlandóság hiánya miatt nem mer váltani. Én az utóbbi csoportba tartozom, emiatt óriási mázlim volt, hogy kiszervezett munkaerő voltam egy külföldi cégnek, aki a személyemhez ragaszkodott, nem a munkáltatóhoz, így könnyedén tudtam váltani. Ez persze a legkevésbé sem összevethető azzal, aki fejest ugrik a mély vízbe, viszont kiváló kiindulási alapot nyújt a további fejlődésre, minimális kockázattal. Erre is gondoljon, aki hasonló cipőben jár.
 • Vajas kifli
  Nekem mondjuk a szakmai tudásom pont megvolt a vállalkozáshoz, bárcsak ennyi lett volna a probléma. Gyűlöltem ügyfeleket szerezni, eladni magam, tárgyalni, szerződéseket olvasni és behajtani a pénzemet. Alig volt bevételem, nem lehetett vele tervezni.
  Alkalmazottként még mindig a sokszorosát keresem a vállalkozói bevételemnek és jóval kevesebb erőfeszítést igényel. A maradék időmben pedig azzal foglalkozom amit szeretek.
 • mad823
  “…az első lépés, hogy kitalálod, mid van vagy mit tudsz csinálni, amire az embereknek/cégeknek szüksége van.”

  Szerintem ez a legnehezebb az egészben. Honnan tudnám, hogy N+1-diknek belépve a piacra mennyit tudnék keresni, vagy hogy hova tudnám saját magamat pozícionálni a többiekhez képest.

 • mezőgépész
  Aki kizárólag a pénz miatt kezd bele, azt nevezik “kényszervállalkozónak”.Akkor inkább jobb, ha elfelejti az egészet. Sokkal erősebb kell hogy legyen a belső ösztönző tényező, mint a külső: például valamit jobban tud, mint mások, meg akarja mutatni, hogy ő is képes rá, van egy jó ötlete, stb. stb. Egy biztos: aki önmaga szeretné megszervezni a saját munkáját, tehát vállalkozó szeretne lenni, annak a napi átlag 8 óra befektetett munka luxus. Sokkal-sokkal több lesz. Én ezért lettem újra alkalmazott: imádom az érzést, mikor kilépek a kapun és másnap reggelig nem érdekel az egész. És nem kell rettegnem, mert hónap elején jön az sms.
  És mindegy milyen vállalkozásról beszélünk: rengeteg melót kell beletenni. Aki esetleg mást állít, és igazat is mond, az a ritka kivétel, aki erősíti a fent leírtakat.
 • Kázmér
  milyen tanácsot adsz?
 • Sanyesz
  Pár éve indítottam el a multis alkalmazotti státusz mellett az online boltomat, rengeteg időt és energiát beleölve, mégse hoz havi 100k nettónál többet. Ez ha előtte minimálbért kerestél tök jó, de ha volt egy közepes-jobb fizetésed, nem lendít sokkal előrébb. A rossz, hogy havi 10 órából nem is megy el, pláne nem önfenntartó. A 100k pont annyi, amiért be még nem zárod (bár lehet be kéne), de sokkal bentebb se vagy vele. Befektetett pénz minimális volt, nagyot nem is bukhattam volna rajtaa. Amit mondani akarok, hogy főállás és gyerekek mellett nagyon nagyon nehéz ilyesmit csinálni, és azért benne van a pakliban hogy nem is jön be, az időt meg a család helyett beleinvesztáltad és soha nem kapod vissza.
 • Aomame
  Pont ma gondolkoztam el rajta, hogyan lehetne részmunkaidőben mellékállásként elcsípni egy projektmunkát, lehetőleg külföldre, de junior vagyok a szakmámban.
 • cabala
  Offtopic: kormányunk most épp a Kata után az EKHO-t próbálja propagálni. Visszakeresve nem találtam erről az adónemől külön bejegyzést…
  Tényleg érdemes erre átállni? Mik a terhei? Az például működhet, hogy a Katát megszüntetem szeptember 1-től, a fő cég akinek eddig számláztam az ekhósan foglalkoztat? Az mit jelent? Én alkalmazott leszek? Szabadsággal, TB-vel, nyugídjjárulékkal, táppénzzel? A közterheket ki fogja fizetni? Mellékállásban lehetek mellette? Több cég fizethet utánam ekhósan? Az adóbevallást megcsinálja az NAV úgy, mint a magánszemélyeknek? Ehhez mindenképpen kell felsőfokú vagy szakirányú végzettség vagy van olyan terület, amihez nem kell (számítógépes grafika lenne a munka tárgya). Köszi szépen 🙂

  Az a baj, hogy kinyírták a katát és még vonzóbbá tették az EKHO-t, ami eddig is az volt.

  Csak éppen alig valaki kérheti: előadóművészek, írók, focisták és néhány hasonló foglalkozás.

  Nesze semmi, fogd meg jól.

 • heeeeee
  Én azt mondanám mindenkinek, hogy kezdje el főállás mellett, ha nincs rá ideje/kapacitása/energiája, akkor ha otthagyja a munkahelyét sem lesz:)
  És kötelező mű kezdés előtt a Vállalkozás mítosza című könyv, 1 nap alatt kiolvasod, átgondolod az életed, és indulás.
 • Stiel
  Ja, és. Először mindenki béna. 🙂

  youtube.com/watch?v=2_wGpFrCSH4&ab_channel=AnimalCannibals

 • axt
  Az baj, hogy nem szeretem amit csinálok, de eszem ágában sincs vállakozni? Elvagyok, és kész. Elfogadtam, hogy én tudok valamit, de már nem akarom senkinek se bebizonyítani, hogy mit. Elvagyok mint a befőtt. Jó ez így. Nem kell itt kiemelkedni a tömegből. Akkor többet várnak el az embertől. Középszerűnek mutatom magam.
 • Oregon
  Eddigi élet és szakmai tapasztalatom szerint, a tanácsadók többségének inkább van szüksége tanácsra. Ami ugye azt mutatja: vágjatok bele nyugodtan! 🙂
 • Alga
  De egy ilyen országban, amiben ennyire kiszámíthatatlan minden hogyan merjek vállalkozni?
 • Copywriter
  A tanácsadói (online marketing, SEO, business és personal coaching, gyereknevelés, bármi) szakmában 99%-ban nagypofájú, de semmit sem tudó egyének vannak. Higyjétek el, ha szakemberként elkezditek, és az ügyfelek rátok találnak, olyan hálásak lesznek, hogy végre valaki tényleg ért hozzá, hogy tűzön-vízen át kitartanak mellettetek, és nem lesz megélhetési gondotok.

  Csak elkezdeni nehéz, de az igazi szakember sohasem bízik önmagában, ez a piac sajátossága. 12 éve vállalkozom, még egyetlen ügyfél sem hagyott el azért, mert nem értek a szakmámhoz. Olyan lehet, hogy elfogy a pénze, magánéleti gondja van, de még ilyenkor is küldi az ismerőseit hozzám, mert jó szívvel ajánl.

 • László
  Heti három napot dolgoztam az egyik munkahelyemen. Szerettem a munkát, de sok időmet vitte el, a főnököm pedig szakmai féltékenységgel küzdött.
  Felmondtam. Dönthettem, hogy több pénzt, vagy több időt szeretnék. Döntöttem. Most 1 nap alatt keresek ugyanannyit, mint korábban 3 nap alatt. Könnyebbség volt, hogy mindig több lábon álltam és, hogy nagyon kevesen vagyunk a szakmámban, nagy igény van a szakterületemre. A folyamatos és célzott önképzés nagyon fontos.
 • Nem vénnek való
  A gond, hogy sokat keresek, messze a terület átlaga felett, és a munkám nem olyan, amit csak úgy abba lehet hagyni és majd folytatni.
  Van valami, amit imádnék megvalósítani. Viszont munka mellett nem marad sok időm, mert befolyásolná a teljesítményemet. Este fáradtan már nincs energiám komolyabb dolgokba fogni (lám most is ezt írom), vagy a családi teendők kötnek le.
  Paradox módon, ha egy átlagosan megfizetett melóm lenne, könnyebben válthatnék arra, amit nagyobb szenvedéllyel tudnék csinálni, viszont egy ideig nem hozna pénzt.
  Megoldás nekem pl. “nyugdíjba menni”, de nem egyszerű döntés, magas rendszeres költségek mellett kockázatkerülő szemlélettel mindig arra jutok, hogy még X hiányzik, hogy biztonságosan meglegyen a család a hozamokból, lakás gyerekeknek, stb.

  Mástól is hallottam már hasonlót – ez is egy szempont lehet

  Azért már csak 1-2 év és tényleg belefogok, most már tuti… 🙂

 • András

  “És most döbbentem meg igazán, mindenkit mennyire lehúznak a járulékokkal és ilyen-olyan adókkal.”

  Most döbbentél meg? 😀

 • Teebs
  El kell olvasni/meg kell hallgatni az E-myth revisited c. könyvet mielőtt belecsap az ember! Én simán nyertem volna 5 évet, ha már az elején értettem volna az alapokat.
 • Gary
  Sokan javasolták itt, hogy az épületvillamosság/épületgépészet területén érdemes vállalkozni.
  Nem mondom, hogy nem lehet belőle megélni, akár jól is.
  Ugyanakkor: mindkét területnek ez az egyik legunalmasabb, legsemmilyenebb ága. (Azon túl, hogy erre is szakosodni kell, tehát nem lehet máról a holnapra belevágni.)
  Marad hát valami nagynak egy egész kis része, amit csak multinál lehet. Cserébe már-már örömet okoz reggel a laptop bekapcsolása.
 • Bill
  Nekem egy gondom van, de bárhol mondom, csak legyintenek. Szóval: tegyük fel, hogy beindul a vállalkozásom, ehhez szükségem lesz egy kereskedelmi banki számlára. Tegyük fel, egy adott pillanatban lesz a számlán 1 milliárd forint. A bank elteszi ezt a pénzt. Mennyi idő Magyarországon, amíg visszaperelem ezt a pénzt? Vagy, a bank csődbe megy, akkor ott fogok állni 40 millió forinttal, miközben mondjuk a cég ingatlanán egy másik intézet jelzáloghitele van.

  Én speciel emiatt nem vállalkozok. Vélemények? (Nagyon érdekelnek).

 • Imre
  , igen, most döbbentem meg. Eddig nem foglalkoztam vele, mert boldog katás voltam. (És egyébként 1995 – 2015 között sima e.v., amit nem sírok vissza és van viszonyítási alapom.)

  Egyébként meg most jöttem rá, hogy az egész jogalkotás fordítva ül a lovon, ami ugye nem meglepő. Ahogy én sem, gondolom sokan mások sem akarnak vállalkozók lenni, hanem csupán egyszerűen számlaképesek. Pl. az orvos, aki több helyen ügyel. És sokan mások. És ezért kellene valami olyan adózási forma, mint a KATA volt, mert egy csomó ember egyszerűen és legálisan akar pénzt keresni, nem pedig bonyolult adminisztrációval.

 • Skankhunt42

  Egyetertek. Mo-n vallalkozni mar-mar lassan extrem sportnak szamit…

 • Betonos
  Ha a KATA-t kinyirták, hogy kezdjek el állás mellett vállalkozni? Kőműves/burkoló vagyok.

  Vagy én tudom rosszul, hogy már nem lehet főállás mellett KATA-zni?

 • Gary

  A magyar bankrendszer minden tagjának stabilitására én sem fogadnék 1 milliárd forint értékben.
  Ugyanakkor vannak külföldi hátterű nagybankok, ahol nyugodtan tarthatod a pénzedet.
  Esetleg legyen számlád több különböző banknál.
 • tedzse
  Ez nagyon jó cikk,köszi Miklós.

  Én se merek belevágni,hiányolom azt a pluszt amit a nagyoknál látok, plusz minta sem volt előttem akiket láttam vállalkozók nem viccelek, sokszor sokkal rosszabbul éltek mint én IT-s alkalmazottként, csak ilyeneket láttam a környezetemben, döglödtek,kb egy junior kolléga bérét ha megkeresték.
  Plusz nálam is fent áll,hogy extrém mód kiválóan fizetnek meg meg juttatások,bónusz, azonban mellékesben én is dolgozok másik projektre minjt EV. külföldre az is.

  De az az igazi vállalkozói dolog,hogy munkatársakat vegyek fel,meg projekteket szerezzek meg de direktbe, vagy hasonlót, azt se tudom hogyan induljak neki, erre mondom nem volt minta az életemben sajnos.
  Sajnos bennem is él,hogy ehhez kapcsolatok kellenek é/vagy NER közeliség.

 • Peter
  de lehetsz KATÁ-s főállás mellett is, ha csak magánszemélyeknek számlázol, csak nem 25 ezer hanem 50 ezer ft lesz havonta az adója. De az sem biztos, hogy ez érné meg, mert ha az átalányadózást választod (ekkor már tudsz cégeknek is számlázni), építőipari szolgáltatás (TESZOR 43) 80%-os költséghányadba tartozik, keress rá a Billingo átalányadó kalkulátorra, állítsd be, hogy mellékállásban csinálnád, 80% ktg hányad, ha pl. évi 6 millát számlázol ki, akkor adót sem kell fizetned a kalkulátor szerint így… azért van az a csoport, akinek az átalányadózás megéri, pl. sok nyugdíjas fizette a havi 25 ezer ft-t. de évi 2 millió forintot sem számlázott ki, miközben így átalányadózással 0 ft-t kellett volna fizetniük a havi 25 ezer ft helyett… Keress meg egy könyvelőt mindenképp, aki ért az átalányadózáshoz is!
 • Belavoltam
  Pl. fizika korrepetalas (foleg villamossagtan), vagy az utobbi akar egyetemistaknak.
 • mad823

  Miért ülne 1 milliárd a számládon? Ahhoz igen nagyra kell nőni, hogy a napi cash flow ekkora legyen. Ha pedig nem cash flow-ról beszélünk, akkor rosszul csinálsz valamit, ha ennyi ül a számlán sokáig tétlenül, ezt be kéne forgatni.

 • Imre
  Katázni tényleg nem tudsz főállás mellett, de Pártunk és Kormányunk számtalan kedvező adózási módot kínál az újonnan alapítandó egyéni vállalkozásodhoz, amellyel biztosan megtalálod a számításodat!
  Szóval a KATA az egy adózási mód volt és lesz, de van még néhány másik is. Konkrétan kettő, ha e.v. lennél, az átalányadó és a költségelszámolással adózó e.v.
 • Treil
  Elég szomorú hogy egyre többen kényszerülnek saját vállalkozásra a hazai versenyképtelen cégek rossz fizetései, sokszor rossz munkakörnyezete miatt.
 • Főherceg

  Nyiss több számlát, fektessed be a cég pénzét állampapírba akármibe.

  Amúgy a vállalkozással nekem is az a gondom, hogy oké, hogy most ezek a szabályok, de mint láttuk lehet a kövi adóév közepén megint megváltoztatják a szabályokat, ezért a franc sem akar itthon csinálni ilyesmit, max akik kényszervállalkozók.

 • D
  “Én speciel emiatt nem vállalkozok. Vélemények?”

  Ez inkább kifogás mint indok. Tudom, nem arra válaszolok amire szeretnéd, de juss el 1M-ig aztán 10M-ig majd 40-ig. Ha majd átlépted a 40M-s határt ráérsz ezen agyalni.

  ui.: 40M a minimum egyenleged, nem a bevételed x időszakban. Ez csak a “kp”, ebben még nincs benne az ingatlan, árukészlet, irodbai eszközök stb…

 • Nook
  Bill, szerintem te ne legyél vállalkozó…. ha ilyen kérdéseket teszel fel nem ajánlom, hogy belekezdj valamibe önállóan. Hát nekem ez a véleményem.
 • Györgyi
  Főállás mellett a legegyszerűbb vállalkozni. Átalányadóval évi 1 200 000 Ft-ig az égvilágon semmit nem kell fizetned, havi fix járulékokat pláne nem, elvárt bevétel még elviekben sincs, hiszen a főállásodból élsz, azaz fenntarthatsz te egy vállalkozást az esetleges lehetőségekre is, és az emberek többsége amúgy sem kér számlát.
 • csizkek
  ur
  Az vicces, hogy villanymernokrol az embereknek egybol a “villanyszereles”, napelemek es hasonlo epitoipari tevekenysegek jutnak eszebe:) Mi a szakteruleted? En tovabra is azt mondom mernok es IT teruleteken a “legegyszerubb” vallalkozasi forma, 1 man show ha elindulsz kulfoldre freelancernek. Vagy Mo.-rol tavmunkaban freelancerkedsz.
  Freelance kozepesen atlagos bevetelek napi 400-600Euro, hosszabb projekteknel. (ertsd. 3-6 honapos projektek)
 • csizkek
  “Elvagyok mint a befőtt. Jó ez így. Nem kell itt kiemelkedni a tömegből. Akkor többet várnak el az embertől. Középszerűnek mutatom magam.”

  Tokeletes ner szavazobazis. Az ember ebben a langyos vizben uldogelesben es kozepszerusegben meg gondolkodni is elfelejt:) Pont eleg amit az agyaba betol a napi media. Aztan kozben szepen lassan megfozik mint a bekat..
  (Azt hiszed trolkodom.. Pedig tomenytelen peldat lattam erre. Az ember oregszik, elfelejt gondolkodni, egyre kevesbe rugalmas etc.. )
  Nem kell vallalkozzon az ember, de ha utalja amit csinal, akkor valtson (vagy csinaljon vmit ez mellett) mert esz nelkuliseg a vege hosszu evek utan.

 • NGergő
  jól tudod, és igen, jó kérdés hogyan tovább 🙂