Újra elérhetőek a Széchenyi hitelek vállalkozóknak

A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb kamatokkal, mint eddig, de még így is a piacinál jobb feltételekkel.

Megkértem Gáborunkat, hogy írjon róla egy rövid összefoglalást, hogy akit érdekel, az megtudhassa a legfontosabb információkat. Érdemes sietni, mert csak az év végéig igényelhető, már ha nem merül ki hamarabb a keret.

Következzen az ő írása:

Ismét igényelhetőek az „újragombolt” Széchenyi hitelek, kivéve az akár induló vállalkozások számára is elérhető Széchenyi Mikrohitel. Az utóbbival kapcsolatban azt ígérik, hogy „kicsit később indul el”.

Ebben az írásban összegyűjtöm a Széchenyi kártya folyószámlahitel MAX, Széchenyi likviditási hitel MAX, Széchenyi beruházási hitel MAX pénzügyi termékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Először néhány olyan tény, vélemény és tanács, amely mindegyikre igaz.

–          Csak Magyarországon tevékenykedő KKV- k igényelhetik. (Max 250 foglalkoztatott, éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.)

–          Olyan kamattámogatott hitelekről van szó, amelyeknek kamata a futamidő végéig fix. A (bruttó) kamat két tétel összege: Egyrészt a kamattámogatásé -ez az Államkincstár által fizetett kamatrész, másrészt az adós által fizetett nettó kamaté. A továbbiakban csak a nettó kamatokat szerepeltetem majd.

–          December 31-ig igényelhetőek a hitelek. Ez nagyon rövid igénylési ablak. Az sem biztos, hogy az év végéig kitart. A forrásköltségek és a hiteligénylők számának növekedésével a kamattámogatás egyre nagyobb terhet fog jelenteni a költségvetésnek. Aki szeretné valamelyik hitelt igényelni tegye meg minél előbb, nehogy lemaradjon!

–          Mint minden támogatott hitelre itt is igaz, hogy a Bankok egyéni döntésük alapján szigorúbb feltételeket is támaszthatnak az ügyfelekkel szemben.  Szigorúbb feltételeik lehetnek: elfogadható tevékenységi körök (TEÁOR), ügyfélminősítés, tulajdonosi kör váltázása, meglévő és korábbi kapcsolt vállalkozások „állapota tekintetében. Az egyes bankok igénylési feltételei és bírálati kritériumai között is jelentős elérések lehetnek. Könnyen előfordulhat az is, hogy ugyanazt a hiteligénylést, amelyet az egyik bank élből elutasít egy másik könnyedén jóváhagy.

–          Ezen hitelek igényléséhez legalább egy lezárt teljes üzleti évvel rendelkeznie kell a hiteligénylő cégnek. 150 millió hitelösszeg felett kettő teljes lezárt év szükséges. A KAVOSZ Üzletszabályzata a jogelőd működési évét is számításba veszi.

–          Kizáró okok a teljesség igénye nélkül: Köztartozás, csődeljárás, felszámolás, végelszámolás, végrehajtás, cég vagy tulajdonos rossz hitelmúltja, a Garantiqa Garancia intézménynél negatív múlt, 6 hónapon belül történt  50%-os tulajdonrészt meghaladó tulajdonosváltás,  az alábbi tevékenységi körök egyike főtevékenységként: fegyver- és lőszergyártás (TEÁOR 2540), katonai harcjármű gyártása (TEÁOR 3040), szerencsejáték, fogadás (TEÁOR 9200),  valamint pénzügyi közvetítés – biztosítás viszontbiztosítás, nyugdíjalapok -, egyéb pénzügyitevékenység (TEÁOR’08 6411-663)

–          A bírálat során a vállalkozás tényleges tevékenységi körének a korábbiaknál várhatóan nagyobb jelentősége lesz. Én arra számítok, hogy azon vállalkozások, amelyeket a rezsi/ szállítási költségek/ alapanyagárak emelkedése, alapanyagok hiánya súlyosabban érint nehezebben kaphatnak majd hitelt.

–          A jelenlegi szabályozás szerint mindegyik hitel kötelező biztosítéka a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az igénylő céget tulajdonló magánszemély(ek) készfizető kezességvállalása.

–           Az állami kezességvállalási (Garantiqa Zrt.) díjhoz is kapcsolódik egy támogatás: 100 bázispontot elengednek belőle. Számomra egyelőre nem egyértelmű, hogy ez mindenkinek jár, vagy csak olyan cégeknek, amelynek tevékenységét az orosz-ukrán háború negatívan érint. Jelentős költségről lévén szó nagyon nem mindegy, hogy jogosultak leszünk-e a díjelengedésre vagy sem. A támogatás nélküli díjak: SZK: 1,4%, SZLH: 1,6%, SZBH: 1,3%

–          A kamaton felül mindegyik hitelterméknél 2%-os nettó kezelési költséget kell fizetni.

–          A Garantiqa kezességvállalás díjjal, kezelési költséggel, valamint az egyszeri költségekkel számolva is kedvezőek ezek hitelek, de fontos, hogy minden költséget ismerve döntsünk.

–          Vállalkozói hitelekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a „népi bölcsességet”, hogy csak a cég kap hitelt, akinek nincs rá szüksége. Ez a megállapítás igaz. A kamattámogatott hiteleknél is. Az állami kezességvállalás csökkenti ugyan a bankok kockázatát, de akkor is olyan cégeket szeretnek hitelezni, amelyek a plusz finanszírozás nélkül is igazolhatóan stabilan és nyereségesen működnek.

–          Érdemes olyan banki ügyintézővel dolgozni, aki nem csak rögzíti a hiteligényt és elmondja, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség. Hanem azt is tudja, hogy a bírálóknak mi fontos, mivel kapcsolatban szoktak több információt, hiánypótlást kérni és az igénylővel együtt ezekre is előre felkészül.

Széchenyi kártya folyószámlahitel MAX

Rövid leírás: Hasonlóan „működik”, mint a lakossági folyószámlahitelkeret – azzal a különbséggel, hogy van egy lejárata (3 év múlva) amikor a tőketartozás 100%-át vissza kell fizetni. Általános szabályként elmondható, hogy a lejárat előtt a keret meghosszabbítható és a kívánt keret csökkenthető vagy éppen igény alapján növelhető. A hosszabbítás újabb bírálatot jelent és a nem megfelelő múltbeli használat negatívan érintheti az igénylésünket.

Hitelcél: szabad felhasználású

Hitelkeret összege: max. 250 millió Ft

Futamidő: 3 év

Maximális hitelösszeg:

–          egy hiteltermék estén az elmúlt 2 év átlagos bevételének 25%-a

–          több hitel estén a fedezetlen (= nem jelzáloghitelek) hitelek max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 40%-a

–          összes hitel és lízingtörlesztés max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 50%-a

Tanács/ Tipp:

 A hitelkeret megtartása/ bővítése és a lejárat meghosszabbítása szempontjából kulcskérdés, hogy a bevételeinket mihamarabb bankszámlára irányítsuk!

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/1OsxGVpMyWBfpBWPf3k08ZxrSozi8bEXr/view

 

Széchenyi Energiakártya -a SZK altípusa

Rövid leírás: A Vállalkozások megnövekedett finanszírozásának elősegítése érdekében biztosított, többlettámogatott szabad felhasználású folyószámlahitel rész. Nettó kamat 2%

Jogosultsági feltételek: 2021. teljes évi és 2022. évi törtidőszaki rezsiköltségeinek aránya (mindkét vizsgált időszakban) eléri a vállalkozás összes költségeinek 30%-át és- az átlagos havi energiaköltségük a 2022. vizsgált törtidőszakában legalább a duplájára emelkedett a 2021. évihez képest.

Futamidő: Az Energiakártya futamideje 1 év és csak 1 éves futamidejű SZK MAX hitelügylethez kapcsolódhat.

Max hitelkeret: hitelösszeg rész az SZK MAX hitelösszeg 30 %-a, de legfeljebb 30 MFt.

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/1OsxGVpMyWBfpBWPf3k08ZxrSozi8bEXr/view

 

Széchenyi likviditási hitel MAX

Rövid leírás: Céges „személyi kölcsön” Ingatlanfedezet nélküli szabadfelhasználású hitel.

Hitelcél: szabad felhasználású, De a hitel felhasználását monitorozzák.

Hitelkeret összege: max 250 millió Ft

Futamidő: max. 3 év

Maximális hitelösszeg:

–           a fedezetlen (= nem jelzáloghitelek) hitelek max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 40%-a

–          összes hitel és lízingtörlesztés max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 50%-a

Tanács/ Tipp -Ez a beruházási hitelre is igaz:

 – Tekintsünk úgy a bankra, mintha egy potenciális befektető lenne, akit arról szeretnénk meggyőzni, hogy pénzt tegyen a vállalkozásunkba! Mondjunk el érvet -és ezeket támasszuk alá adatokkal – amivel meggyőzhetjük őket, hogy nálunk jó helyen lesz a pénzük! Készítsünk cégbemutatót! Részletesen fejtsük ki, hogy mire és miért és szeretnénk a hitelt felhasználni! (Annak ellenére, hogy szabadfelhasználású hitelről van szó.)

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/1Z5KVE9f6JyRxkebIa7WVSwyezSbsmv_5/view

 

Széchenyi beruházási hitel MAX (+Energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukció)

Rövid leírás: Ha maradunk a lakossági hitel analógiánál ez a céges lakáshitel. Ez hasonlat itt sántít egy kissé. A hitelcél nem csak ingatlanvásárlás lehet. Beruházási célra fordítható jelzáloghitel.

Hitelcél: immateriális javak beszerzése, ingatlan vásárlás, építés, fejlesztés, kis- és nagyhaszon gépjármű, gép, berendezés egyéb tárgyi eszköz beszerzése, korábban felvett beruházási hitel kiváltása (bizonyos korlátok mellett)

Energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő hitelcélra több kamattámogatás jár. Nettó kamat 0,5%

Forgóeszközbeszerzés beszerzés max. a hitelösszeg 20%-áig lehet hitelcél.

Nem lehet hitelcél: kis- és nagyhaszon gépjárművőn kívül más jármű vásárlása

Hitelkeret összege: max. 400 millió Ft

Futamidő: max. 10 év

Maximális hitelösszeg:

–          összes hitel és lízingtörlesztés max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 50%-a

–          10% önerőre mindenképpen szükség van. A vételár áfa tartalma nem lehet a finanszírozás tárgya

–          a dologi fedezet (= ingatlanfedezet) hitelbiztosíték értéke. A hb. érték az értékbecslő által megállapított piaci értékének max. 90%-a

Tanács/ Tipp -Ez a beruházási hitelre is igaz:

 – Készítsünk alapos üzleti tervet!

-Lásd a likviditási hitelnél megfogalmazottak!

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/16HpErelOFllTqMr8GvAy2v0Wm3x8Wuop/view

 

Ügyfélkamat (%) Maximális futamidő (év) Maximális hitelösszeg (millió ft)
Széchenyi Folyószámlahitel 3,5 3 250
Széchenyi Energiakártya 1 3 250
Széchenyi Likviditási Hitel 3,5 3 250
Széchenyi Beruházási Hitel 1,5 10 400
Energiahatékonyság-javítást és technológiaváltás… 0,5 10 400

 

Vigyázat, önreklám következik:

Jelen cikk írója független hitelszakértő.

Amiben én és a kollégáim segítséget tudunk nyújtani:

–          A legkedvezőbb személyreszabott hitelajánlatok elkészítése,

–          Szóbeli és írásos tájékoztatás a hitelkondíciókról és a hiteligénylés folyamatáról,

–          Előminősítés készítése,

–          A hitelkérelem kitöltésének és a banki hitelügyintézés átvállalása.

Munkámért a bankok fizetnek jutalékot és azt nem is háríthatják át a hiteligénylőkre. Ügyfeleimtől pedig semmilyen jogcímen nem kérek munkadíjat, vagy költségtérítést.

Aki igénybe venné ezen szolgáltatásokat, vagy bővebb tájékoztatást kér, kérem az alábbi elérhetőségeken jelezze:

olcsohitelek.com

gabor.solymosi@benkspartner.hu

+36 70 603 9076

 

Share

53 hozzászólás

 • TT
  OFF:
  A Wise augusztus 1-től eltörölte a pénztartásra vonatkozó díjat, vagyis most már ingyen lehet 3000 EUR-nál többet is tartani a Wise számlákon:
  wise.com/gb/blog/euro-fee-update
 • ztr
  A kamattámogatás finanszírozása a központi költségvetést (azaz az adófizetőket) terheli?

  Naná…

 • rozoga

  “OFF:
  A Wise augusztus 1-től eltörölte a pénztartásra vonatkozó díjat, vagyis most már ingyen lehet 3000 EUR-nál többet is tartani a Wise számlákon:”
  A Random Capital – Erste viszont bevezeti 20000 EUR felett 0,075% / hó díjjal, szeptember 1-től. A 2023. december 31-ig tartó számlavezetési díjkedvezmény nem vonatkozik rá.
  ersteinvestment.hu/static/befrt/download/Onl_dijjegyz_20220901.pdf
 • KrikszKraksz
  Szerintetek mennyire éri meg felvenni hitelt céggel, lakást venni és kiadni?
  Alapvetően más a cégem profilja, de bőven többet keresek, mint amire szükségem van jelenleg. Kivenni a pénzt nem akarom, mert sokat kéne adoznom, állni hagyni se akarom, mert az infláció megeszi. Szóval arra gondoltam hogy felveszek 30 misi hitelt, 20at meg a cég ad, és ingatlan kiadás céggel. Valaki csinál ilyet? Tapasztalatok, buktatók? Gondolom itt másképp kell adózni lakás kiadás után, mintha magán személy lennek…Vagy egyéb ötletek?
  Köszi a segítséget előre is! 🙂
 • gaborr
  És ne felejtsük el, hogy ezek mellett továbbra is vannak Eximhitelek. 😉
 • Bye RandomC
  Random: erre amúgy mi a megoldás? 30 millióm van náluk, azért annak a havi díja nem kevés még 0.075%-kal számolva sem. Interactive brokerst hallottam jó alternatívának, de ugye TBSZ számláim vannak, gondolom azokat meg nem szüntethetem meg. Vagy van vajon mód ezt valahogy átmozgatni más brókerhez, ahol nem húznak le.

  Nagyon elkeserít amúgy ez a helyzet, ilyenkor már csak azért sincs kedvem ott maradni.

 • kridli
  Mindig felb*sz ez a kavoszos mutyi hitel… Erről valahogy keveset cikkeztek, pedig az egyik leggázabb húzása ennek a bagázsnak. Na mindegy.
 • Moltiszanti
  Érdekes, hogy rövid az idokeret és valószínűleg gyorsan ki is merül, de a mikrohitel max majd csak később érkezik.
  Mikor később?-;)
  Majd a hitelkeret kimerulese után.
 • Petrence
  A Drive-linkek egyike sem működik.
 • Gg
  Valami nem jó a linkkel:

  Sajnáljuk, a keresett fájl nem létezik.

  Egyként köszi az infót

 • tumpara
  rozoga: csak egy apró pontosítás, az Erste eurós állományi díja (20.000 EUR felett) csak a szabadon lévő pénzállományra vonatkozik; ha be van fektetve, nem számítják fel. Legalábbis valaki megkérdezte az Erstét egy másik fórumon és ezt a választ kapta.
 • Serpenyő
  Szép napot!

  A `A hitel összes költsége` dokumentunokat nem találja a google.

 • tumpara
  KrikszKraksz: hacsak nem akarsz világcéget létrehozni, vagy támogatásokat, hiteleket felvenni, amelyek meghatározott cégvagyont írnak elő, én leadóznám és kivenném a pénzt. Ami az enyém, az az enyém, a céget meg beperelhetik partnerek, a kormány megnehezítheti a pénzkivétet ilyen-olyan adókkal, szóval nagyobb a kockázat na. Én biztosan magamat gyarapítanám, nem a céget. A céged amúgy simán adózna lakáskiadás után, mint eddig, az egy sima árbevétel, a rezsi megy a költségek közé, a felújítások meg tárgyi eszközök, ráaktiválások écs-vel.
 • TBSZ mozgatása Interactive Brokershez
  a Mexem nevű introducing brokernél lehet TBSZ-t nyitni Interactive Brokershez, oda átmozgatni is lehet.
 • Surci
  Remek, ez majd pörgeti az inflát tovább ezerrel. A törököknél próbálkoztak azzal hogy kettős kamatyrencer van, egy kifelé meg egy befelé, ott se jött be. Úgy nem lehet megfogni az inflációt hogy tovább szórjuk ki az 1-3%-os hiteleket, miközben az alapkamat 10-15%.
 • Grecc
  Milyen szép lesz majd amikor a cégtulajok ezt lakáshitelnek használják saját maguk számára, köszönjük az adófizetők nevében hogy támogathatjuk az diszkonthiteles ingatlanszerzésüket.
 • Coldfire
  Raiffeisen bankos kapcsolattartótól tudom hogy NEM dec 31 hanem csak október 31ig fogad be kérelmeket a KAVOSZ a bankok pedig nov 15 ig. Siessetek!
 • tumpara
  TBSZ mozgatása Interactive Brokershez: A Mexem honlapján egy büdös szó sincs a TBSZ-ről, úgyhogy szerintem régről beragadt Neked ez az infó. Lásd: https://kiszamolo.hu/kulfoldi-tbsz-nav-valasza/

  Egyébként is ez egy IB-klón, az írországi IB áll mögötte (ír BEVA), illetve érdekes módon a magyar IBCE Zrt.-t is megemlíti (magyar BEVA), de mivel egyelőre egyik sem csinál TBSZ-t, kizárt a fenti állítás. Amúgy ha már IB-klón, nekem a Captrader jobban bejött.

 • hexagon
  mozgatása Interactive Brokershez

  ezt kifejtened kerlek?

 • heeeeeee
  Nem tudom ezt a céges lakóingatlan vásárlós hülyeséget ki találta ki, de:
  Egyfelől ha nincs ingatlan bérbeadással kapcsolatos tevékenységből bevételed, akkor szerintem nem kapsz rá szabály alapján se hitet, nem hogy a bank adjon rá.
  Másfelől cégre rohadtul nem éri meg lakóingatlant venni, ennek okait nem részletezném.
  Harmadrészt pedig ki se nagyon tudod adni, hogy ha “iroda” címszóval veszed, mert a bank is jöhet ellenőrizni és a NAV is. A bank pl. esetemben évente minden Karácsonykor meglátogat, mert közel vagyok hozzájuk és jóba vagyunk.
  De csak ha nem lakóingatlant nézünk:
  50 milliót kerestem 3 év alatt egy ipari ingatlan eladásán, nyugodtan számoljátok ki, hogy mennyi lett volna magánszemélyként az adóm (3 és 5 évnél) és mennyi cégként.
 • Heeeeee
  Illetve megjegyezném, hogy kb. ez a kavoszos hitelezés a legjobb gazdaságélénkítő program szerintem (mondjuk jobban örülnék adminisztrációs dolgok csökkentésének).

  Érdemes látni, hogy mivel több bank ugyanazt a terméket adja, ezért átlátható, valóban verseny volt az ügyfelekért, akár alacsonyabb kamatokat is vállaltak a bankok.
  Más kérdés, hogy nem akkor kellett volna szerintem ezzel előjönni, amikor kb. 100 méteres lánggal égett a gazdaság, hanem mostanság lenne nagyobb szükség rá, amikor kezd baj lenni.

  Ja és covid alatt is csak azoknak a cégeknek adtak hitelt, akiknek volt bevétele, szóval nem a van pénz osztogassuk el minden hülyének elv volt mint mondjuk lakossági hitelek esetén.

 • KommentElek
  Örülök neki, hogy adófizetőként az én adóm is be lesz dobva ebbe kamatkülönbözet támogatásra, miközben kórházakban nincs budipapír a WC-n még most se (tapasztalat)

  Fidesz megbukhatna végre és mehetne az MSZP után a süllyesztőbe, ahová való.

 • ezt is én állom
  Nagyon remek, gondolom véletlenül sem csókosok kapják ennek is a jelentős részét, gondolom véletlenül sem az adófizetők állják, akiknek gondolom véletlenül sem eszi meg az infláció a bevételeik 20-30%-át és gondolom véletlenül sem akkor vezetjük ezt be, amikor hatalmas az államháztartási hiány és gondolom nem pont most van rekord államadósság és gondolom az infláció sem őrült szinten nő és gondolom ez sem fog adni egy ezeregyedik pofont a forint árfolyamnak és gondolom sok simlis drága honfitársunk véletlenül sem ebből fogja cégre felvásárolni újra a fél ingatlanpiacot, hogy a 20-30-as korosztály örökre albérlet rabszolga legyen.

  Szerintem most már rövidre zárhatnánk ezt a cécót, adjanak egy számlaszámot, elutalom oda az összes pénzemet, aztán rendeljenek ki valamelyik főispán alá jobbágynak és haladjunk. Tök feleslegesen pocsékoljuk 9,5 millió magyar idejét erre a lassú nyúzásra.

 • ANRO
  Akkor érdemes cégre lakást venni ha magasabb kategóriás céges külföldi bérlőknek szeretnéd bérbe adni a lakást, és mellette folyamatosan karban is szeretnéd tartani. Ha jól választod meg a lokációt ilyen inflációs környezetben, szinte kamat nélkül hitellel ingatlanba tenni a pénzt meglátásom szerint kockázat mentes (az a másik része, hogy az adott céggel mi történhet egyéb tevékenységei miatt). Én biztosan felújítandó ingatlant vennék ahol a felújítás során már értéket lehetne növelni.
 • jami
  Abban semmi újdonság, hogy nincs a kórházban wc-papír és gyógyszer sem nagyon, a kaja meg közel ehetetlen. Ami friss változás, hogy nincs elég nővér és doki sem…
 • Oregon

  Nehéz értéket előállítani felújítással, ami jelenleg 300 nettó per nm-től indul + te munkád + az idő pénzértéke.

  Cégre venni ingatlant nem feltétlen hülyeség. Több összetevős, de simán van olyan modell, amiben bulibb, mint magánnévre. Kezdve azzal, hogy exit esetén 2 év alatt magánszemély max 3 ingatlant adhat el, felette láncértékesítés.

  Ha cégként vennék fel KAVOSZ hitelt, akkor:
  – első körben már szerepelne a tevékenységben az ingatlan hasznosítás rövid és hosszú távra
  – nem lenne ingatlan szinten ÁFÁ-s a cégem (TAM)
  – A KAVOSZ olcsó pénznek lenne fedezete, amit az ÁKK-nál tárolnék, hogy később tudjak lépni, valamint bebiztosítanám a befektetésem hozamát ezzel pozitívba
  – Semmiképpen sem nem vásárolnék új környéken, csak régi elit helyen
  – Csak külföldinek adnám ki euro alapon, minimum 2 éves fix szerződéssel

 • Látnokzsálya
  Nem a cég veszi a lakást, ne tereljünk. A cég tulaja veszi a lakást abból a pénzből, amit nem kell a cégére költsön, mert kap kvázi ingyenhitelt a járadékvadász vagy zombi cégére.
  Jól látják a kollégák.
  Követeljük, hogy minden vállakozás kapjon évi százmillió ingyenhitelt, hiszen ez pörgeti a gazdaságot. Oké, szuper!
  Ismerősömék kaptak 2x4misi támogatást a kiadó apartmanjaikra, mert állítólag kicsinálta őket a covid (persze 2020 nyarán teltházzal ment akkor is a Balaton), le is cserélte a Suzuki Swiftjét egy Cuprára.
  Haggyuk már!
 • zoliahegyrol
  – penzkivetel a cegbol – miert nem? – Ok h cegen beluli penzzel is lehet tozsdezni/kotvenyeket/befektetesijegyeket/limitalt allampapirt venni, s OK h kb 30 szazalekkal nagyobb penztomeget forgatsz (mert nem vetted meg ki s TAO valamint SZJA-t nem fizettel) – ellenben az igy termelt nyeresegbol TAO es SZJA fizetes utan lesz csak haszon… tovabba a konyvelok nem annyira komaljak szerintem ha tobb 10/100 millioval napi tozsdezel pl… Vs kiveszed s a lakossag szamara elerheto osszes kedvezmenyt is igenybe tudod venni (kedvezobb dijjak, TBSZ, lakossagi allampapirok), avagy befektetes nelkul eszi az infla a ceges penzed naprol napra? (en nem etetem az inflaciot ceges penzzel – kb szamolom a koltsegeim, ho vegere 100.000 alatt van a szamla, a tobbit azonnal kiveszem (hazipenztar/osztalek) s megy lakossagi befektetesekbe.) Re ingatalan – szerintem a kiszallot is nezdd meg jol…
 • Nacionalista
  @Németországban élő kisgyerekesektől kérdezem

  Nagyvárosokban (Bajoro. vagy Észak-Rajna-Vesztfália felé) mennyire nehéz ovis helyet kapni? Mennyi időt kell várni jelentkezéstől, és kell-e állandó helyi lakcím a jelentkezés beadásához?

 • chrealitycheck
  Esetleg olvass el ezt-azt a hatàràtkelö blogrol 🙂
 • Nacionalista

  uff, el is felejtettem, hogy az a blog létezik, pedig egy időben olvastam

  köszi!

 • Zedder
  arra figyelj, hogy azt hiszem feb. vege a jelentkezesi hatarido az intezmenyekben, de ez tartomanytol is fugghet. Hogy az evkozbeni koltozessel mi van, azt sajnos nem tudom, javaslom kontaktalni a celvaros erre szakosodott hivatalat.

  Nezd meg a varos honlapjan, kell legyen egy “Kindertagesstätten” vagy vmi hasonlo menupont.

 • Addam
  Mai hír: Várakozásokon felül nőtt a hazai GDP.
  Megjegyzem az OECD szerint mi kezeltük a legjobban a háború hatásait. (Biztos ott is fideszes elemzők ülnek, vagy a Pörköltszaftos lefizette őket..)

  Na akkor most mi van??

  Jaj, de majd most, majd most, most lesz majd minden rossz 😀
  Lelassul minden, megyünk a levesbe, stb stb stb.

  Kicsit olvass utána, mit várnak az év hátralévő részére….

  Meg annak is, hogy az utolsó negyedév mennyivel volt rosszabb, mint azt megelőző kettő….

  Az elmúlt negyedéves 1,1% a legrosszabb adat az elmúlt hat évben. Mindezt úgy, hogy az emberek ész nélkül költötték a választási pénzt, ami szépen hízlalta a GDP-t. De azért ünnepeljünk.

  Meg majd milyen lesz a mezőgazdaság teljesítménye az őszi adatban. Már a negyedik negyedévben is valószínűbb a negatív GDP. Ennyire jól állunk.

  Tényleg mi kezeltük a legjobban a háború hatásait.

  Nem nálunk lett a legmagasabb az élelmiszer infláció, nem nálunk a legmagasabb a maginfláció, nem a forint omlott össze egyedüliként egész Európában.

  Ja de.

  Már ott tart az ország, hogy zokogva sírja vissza Gyurcsányt, mert annak az ámokfutása semmi nem volt ezekéhez képest.

 • bosszúálló kozervatív
  ez lehet hogy a te demográfiadnak meglepő lesz, de van több réteg akiknek egyébként már évek óta nagyon rossz. A háború és a válság arra jó, hogy többet nem tudja takargatni se a kormány, se a magadfajták, akik vagy csatlósként, vagy támogatásokkal lefizetett viszont gerinctelen emberekként most jól élnek.

  A konkrét cáfolatokat meghagynám Miklósnak, úgyis cafatokra szed titeket, én csak hozzáadtam az ideológiai részét is a teljes megsemmisülés végett.

 • Csizkek
  ” mennyire nehéz ovis helyet kapni? ”
  Varos, falu fuggo. Van ahol a kozel lehetetlen hosszu varolista nelkul, van ahol egyszeru. Raadasul a finanszirozasi feltetelek is elteroek regionkent/varosokkent. Van egy “kita navigator” web app, keress ra. Adott varos+kita navigator – gugli. Ott talalsz tobb infot hogy kell e local lakcim. Sokszot tobb evvel kell hamarabb jelentkezni. Erdemes telefonalgatni is. Kell azert smuzolni is. Vagy ha mar kint vagy akkor a helyi “amt”-ba (most epp elfelejtettem melyik, de guglizd meg) es nyakukra jarni. Ha nincs ovi akkor esetleg Tagesmutter vagy privat ovi. De temyleg nagyon local varos/falu fuggo az egesz.
 • Tamás #2
  plusz munkáltató függő, a HR nem feltétlenül mondja és sokszor a kiküldött brossúrában sincs benne, hogy van-e valakivel szerződéses kapcsolatuk. Szóval egy kört a HR is megér. De tényleg mindentől is függ.
 • A

  Tény, hogy kiemelkedő lett a hazai negyedéves GDP. Az aszály is mindenhol gondot okozott Európában, ez nem okoz majd meglepetést. Az infláció is évtizedes rekordokat döntöget mindenhol, lesz még rosszabb is.
  Ez mind “szép”. Viszont ha nem jutunk hozzá az uniós helyreállítási pénzekhez, akkor borul a költségvetés, jön a leminősítés, és persze minden, ami ezzel jár. Márpedig szeptember végéig fel kellene mutatni valamit, hogy ez elkerülhető legyen. Sok a csontváz a szekrényben, és – érthető okokból – a kormány nem szívesen mutogatná ezeket az Európai Ügyészségnek.
  A következményekbe belegondolni is rossz, úgyhogy inkább reménykedjünk. Az állampapírpiacon egyelőre még mindig túljegyzés van, pl. 2008-ban volt ez másképp is.
  Azért nem árt nagyon résen lenni, mert ha esetleg elkezd hullámozni az a bizonyos, amiben így is nyakig ülünk… Hát, legalább a szánkat időben csukjuk be.
 • Belavoltam
  Mostanaban hallgatom a Penz beszel c. podcast-ot, es az egyik adasban az volt a konkluzio, hogy aki HUF-ban takarit meg, az szomoru lesz, aki EUR-ban, az boldogabb. Szoval arra gondoltam, hogy a jovoben mar nem veszek tobb HUF allampapirt, hanem havonta x penzt az erste szamlarol atutalok Wise-ra, ott atvaltom EUR-ra, es abbol PEMAP-ot veszek. Mit szoltok hozza? Hogy csinalnatok jobban?
 • Bálint
  Óvatosan ezzel, ugyanis itt rejtett szerződések vannak. Én 900ezer forintot fizettem ki díjak gyanánt mindenkinek, mielőtt egyszer csak az MFB úgy döntött, hogy indoklás nélkül elutasítja az igénylésem.

  – KAVOSZ igénylési díj: 17.000.- Ft
  – Ügyvédi díj (adásvételi): 177.800.- Ft
  – Értékbecslés: 52.070.- Ft
  – Szerződéskötési díj (finanszírozó): 347.990.- Ft
  – Ügyvéd (finanszírozó): 139.600.- Ft
  – Kezességvállalás (Garantiqa): 160.771.- Ft

  A finanszírozó ügyvédi díjáról aláíráskor hallottam először, a Garantiqa díja pedig előre ismeretlen (és éves), de nem is mondják meg, hogy mennyi, mert a finanszírozó köti vele a szerződést nem. Ezért szarik ránk az MFB is, mert ő is a finanszírozóval szerződik. Ja és még el sem jutottam a közjegyzőig, ami 200.000 Ft lett volna.

  Úgyhogy ennyit erről a szarházi rendszerről.

 • Csizkek
  ” hogy van-e valakivel szerződéses kapcsolatuk”
  Igen ez is igaz. Ha annal a cegnel dolgozol aki “megvett par helyet par oviban” es megkaphatsz ezekbol helyet akkor vigyor van:) de forditva is bele lehet futni, azert nem vesIk fel a gyerkocot a legkozelebbi oviba, mert egy ceg lefoglalt par helyet maganak.. ilyenkor nem annyira tetszetos opcio ez..
 • black65

  Én is ezt kezdtem el, annyival kiegészítve, hogy készpénzben is tartok eurót, biztos, ami biztos. Bár a nálam okosabbak azt mondják az államcsőd szinte kizárható, de azért biztos, ami fix.
 • csak euroban tartok penzt
  Az euros temahoz a szokasos mantramat fujtam/om eddig is, a forint egy kalap kaki mar gyurcsany ota,a mostani inkompetens agyhalott eloskodok meg vegkepp kicsinaltak, mar regota mindent euroban tartok ugy 16evre visszamenoleg mindig csak nyertem a dolgon,akinek tudnak fizetni euroban az veletlenul se akarjon forintot itt osszel meg lesz nemulass! 2021ben is rohogtek rajtam mert szabadultam meg a forinttol most meg en rohogok rajtuk 😉
 • Zoliahegyrol
  Azert a kp eurot tartani na az kemeny! 10szazalekos euro infla mellett 100millas vagyonnal 1 millat “lehuzol a budin” havonta… Ti tudjatok 😉 en szurkolok s keresem a 10 szazalek feletti hozamokat (marginalis vagy kozel zero kockazattal – van ilyen 😉 ) kitartas!
 • Belavoltam
  Jol teszed. Matol en is a havonta megtakarithato penzt valtom at rogton EUR-ba.
 • Belavoltam
  10+% hozam EUR-ban “kozel zero” kockazattal? Meselj rola. Bar, attol tartok, valamit elegge benezhettel.
 • zoliahegyrol
  Nem irtam h Euroban… 406nal szerintem ha Ft-ra 10plsz szazalekot kapsz mar jobban megeri Ftban megtakaritani, de ezt majd az ido megmutatja… Aki pl 410nel megriadt s Euro-ra valtott, s KP tarolja az Eurot az jelentosen bukoban van ahhoz kepest aki 410nel Ft-ban pakolta Allamkotvenybe a penzet (igaz akkor meg nem volt 10 szazalek a hozam). Az alap mondat arra vonatkozott, hogy a cash EURO szerintem nem a legjobb befektetes… A beneztem – nem beneztem kerdest meg majd az ido eldonti, nyilvan kelloen diverzifikaltnak kell lenni a portfolionak. S azt is latom h en kiragadtam egy 3 honappal ezelotti 410es peldat, ugyanigy 6 honappal ezelotti 370est is kiragadhattam volna, az pontosan az ellenkezoje lenne… Meglatjuk, en az EURO CASH-ben nem hiszek – Semmifele CASH-ben nem hiszek mint megtakaritasi forma… roviden ennyi.
 • V.A.Laki
  @zoliahegyrol: Azt erdemes megerteni, hogy az inflacios adat a *multra* vonatkozik, az arfolyam pedig a jelen/kozeljovo bearazasa. Szerinted nem azert ertekelodott le a forint 15%-ot iden, mert euroban volt egy bevallott 10%-os inflacio, forintban meg volt egy elhazudott 25%-os inflacio az elmult egy evben, a mai napig szamitva?

  Ha ezt a sikersorozatot projektaljuk a jovore, akkor igaz, hogy az euroban ulo csavo eleget havi egy millat, viszont hozzad kepest meg mindig penzugyi geniusz lesz, hiszen te havi masfelet egetsz majd el. De lehet, hogy a KSH kihozza majd, hogy csak 5% az inflacio, hogy kozelebb legyel a kettohoz. Persze a kaped meglesz, csak csodalkozol majd, miert lett 460 az euro es 750 Ft a sajtburger a mekiben.

  Maradjunk annyiban, hogy europa peremen levo banankoztarsasag condukatoranak hitelezni a penzed messze van a kockazatmentes befektetestol …

 • Michaelknight23
  2008-as válságban kezdtem el jól keresni (400 nettó) majd 1 től 8-9 szaz nettó, ami sajnos maradt úgy kb a tavalyi évig. Annyira legalabb elég volt, hogy a teljesen nulláról, legyen egy 80 millás házunk kp meg két jó autonk, normalis életszinvonalunk. 7 éve egyeduli csaladfenntartó vagyok, idén a párom is elkezdett vállalkozni ami további fél millió plusz, illetve az én vállalkozásom is már másfelet hoz egy éve…napi 2-3 órában..na msot a dicsekvésen kivul azert irtam ezt le, mert ezek ellenere is ki akarok koltozni kulfoldre..engem ami visszatart, az pont a pénz…2-3 szor ennyi meloval felét keresnem sajnos…és nem is a pénz a legfontosabb, hanem a szabadsagom, a napi 2 ora munka, amit ha egy hetig kihagyok, konnyen kopmpenzalom a masik heten. De azt tudom, hogy a gyerekeknek itt nem lesz jo hosszu tavan…delre mennek a jo klima és a hobbim miatt (szorf)
 • Michaelknight23
  Azt tudom, hogy 1-2 évtized mulva dél élhetetlen kategoria lesz, észak már kellemesebb, de nincs erőm 40 évesen a jol kialakitott életemet kukába dobni és kb nyelvtudas es szakma nelkul nekiallni mosogatni, bracsazni, szar melot vegezni fele penzert…
 • Zoliahegyrol
  V.a.laki
  Pont 460as euronal leszek pariban ahhoz kepest aki euro cashben takarit meg a mai 11 szazalekos ft kotvenyekkel – jol latod 😉 de megvallom en az 570es euronak orulnek mert csak eurban szamlazom … infla van az euban is – ott is “behazudjak” – nalam okosabbak mondjak h ekkora huf kamat felarnal mar erdemes ftban megtakaritani… sok az a 8szazalek kulonbozet… – s igen az is igaz h jovore jonnek a 8szazalekot fizeto pemapok – valtozni fog a helyzet… onnantol diverzifikalas lesz… roviden meg mindig azt mondom h az EUR cashnel otthon minden is jobb! S epedezve varom a 560as eurot ugyanitt 🙂 csak h igazad legyen a vegen 😉 hajra!