Újra elérhetőek a Széchenyi hitelek vállalkozóknak

2022-08-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb kamatokkal, mint eddig, de még így is a piacinál jobb feltételekkel.

Megkértem Gáborunkat, hogy írjon róla egy rövid összefoglalást, hogy akit érdekel, az megtudhassa a legfontosabb információkat. Érdemes sietni, mert csak az év végéig igényelhető, már ha nem merül ki hamarabb a keret.

Következzen az ő írása:

Ismét igényelhetőek az „újragombolt” Széchenyi hitelek, kivéve az akár induló vállalkozások számára is elérhető Széchenyi Mikrohitel. Az utóbbival kapcsolatban azt ígérik, hogy „kicsit később indul el”.

Ebben az írásban összegyűjtöm a Széchenyi kártya folyószámlahitel MAX, Széchenyi likviditási hitel MAX, Széchenyi beruházási hitel MAX pénzügyi termékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Először néhány olyan tény, vélemény és tanács, amely mindegyikre igaz.

-          Csak Magyarországon tevékenykedő KKV- k igényelhetik. (Max 250 foglalkoztatott, éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.)

-          Olyan kamattámogatott hitelekről van szó, amelyeknek kamata a futamidő végéig fix. A (bruttó) kamat két tétel összege: Egyrészt a kamattámogatásé -ez az Államkincstár által fizetett kamatrész, másrészt az adós által fizetett nettó kamaté. A továbbiakban csak a nettó kamatokat szerepeltetem majd.

-          December 31-ig igényelhetőek a hitelek. Ez nagyon rövid igénylési ablak. Az sem biztos, hogy az év végéig kitart. A forrásköltségek és a hiteligénylők számának növekedésével a kamattámogatás egyre nagyobb terhet fog jelenteni a költségvetésnek. Aki szeretné valamelyik hitelt igényelni tegye meg minél előbb, nehogy lemaradjon!

-          Mint minden támogatott hitelre itt is igaz, hogy a Bankok egyéni döntésük alapján szigorúbb feltételeket is támaszthatnak az ügyfelekkel szemben.  Szigorúbb feltételeik lehetnek: elfogadható tevékenységi körök (TEÁOR), ügyfélminősítés, tulajdonosi kör váltázása, meglévő és korábbi kapcsolt vállalkozások „állapota tekintetében. Az egyes bankok igénylési feltételei és bírálati kritériumai között is jelentős elérések lehetnek. Könnyen előfordulhat az is, hogy ugyanazt a hiteligénylést, amelyet az egyik bank élből elutasít egy másik könnyedén jóváhagy.

-          Ezen hitelek igényléséhez legalább egy lezárt teljes üzleti évvel rendelkeznie kell a hiteligénylő cégnek. 150 millió hitelösszeg felett kettő teljes lezárt év szükséges. A KAVOSZ Üzletszabályzata a jogelőd működési évét is számításba veszi.

-          Kizáró okok a teljesség igénye nélkül: Köztartozás, csődeljárás, felszámolás, végelszámolás, végrehajtás, cég vagy tulajdonos rossz hitelmúltja, a Garantiqa Garancia intézménynél negatív múlt, 6 hónapon belül történt  50%-os tulajdonrészt meghaladó tulajdonosváltás,  az alábbi tevékenységi körök egyike főtevékenységként: fegyver- és lőszergyártás (TEÁOR 2540), katonai harcjármű gyártása (TEÁOR 3040), szerencsejáték, fogadás (TEÁOR 9200),  valamint pénzügyi közvetítés – biztosítás viszontbiztosítás, nyugdíjalapok -, egyéb pénzügyitevékenység (TEÁOR’08 6411-663)

-          A bírálat során a vállalkozás tényleges tevékenységi körének a korábbiaknál várhatóan nagyobb jelentősége lesz. Én arra számítok, hogy azon vállalkozások, amelyeket a rezsi/ szállítási költségek/ alapanyagárak emelkedése, alapanyagok hiánya súlyosabban érint nehezebben kaphatnak majd hitelt.

-          A jelenlegi szabályozás szerint mindegyik hitel kötelező biztosítéka a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az igénylő céget tulajdonló magánszemély(ek) készfizető kezességvállalása.

-           Az állami kezességvállalási (Garantiqa Zrt.) díjhoz is kapcsolódik egy támogatás: 100 bázispontot elengednek belőle. Számomra egyelőre nem egyértelmű, hogy ez mindenkinek jár, vagy csak olyan cégeknek, amelynek tevékenységét az orosz-ukrán háború negatívan érint. Jelentős költségről lévén szó nagyon nem mindegy, hogy jogosultak leszünk-e a díjelengedésre vagy sem. A támogatás nélküli díjak: SZK: 1,4%, SZLH: 1,6%, SZBH: 1,3%

-          A kamaton felül mindegyik hitelterméknél 2%-os nettó kezelési költséget kell fizetni.

-          A Garantiqa kezességvállalás díjjal, kezelési költséggel, valamint az egyszeri költségekkel számolva is kedvezőek ezek hitelek, de fontos, hogy minden költséget ismerve döntsünk.

-          Vállalkozói hitelekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a „népi bölcsességet”, hogy csak a cég kap hitelt, akinek nincs rá szüksége. Ez a megállapítás igaz. A kamattámogatott hiteleknél is. Az állami kezességvállalás csökkenti ugyan a bankok kockázatát, de akkor is olyan cégeket szeretnek hitelezni, amelyek a plusz finanszírozás nélkül is igazolhatóan stabilan és nyereségesen működnek.

-          Érdemes olyan banki ügyintézővel dolgozni, aki nem csak rögzíti a hiteligényt és elmondja, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség. Hanem azt is tudja, hogy a bírálóknak mi fontos, mivel kapcsolatban szoktak több információt, hiánypótlást kérni és az igénylővel együtt ezekre is előre felkészül.

-

Széchenyi kártya folyószámlahitel MAX

Rövid leírás: Hasonlóan „működik”, mint a lakossági folyószámlahitelkeret – azzal a különbséggel, hogy van egy lejárata (3 év múlva) amikor a tőketartozás 100%-át vissza kell fizetni. Általános szabályként elmondható, hogy a lejárat előtt a keret meghosszabbítható és a kívánt keret csökkenthető vagy éppen igény alapján növelhető. A hosszabbítás újabb bírálatot jelent és a nem megfelelő múltbeli használat negatívan érintheti az igénylésünket.

Hitelcél: szabad felhasználású

Hitelkeret összege: max. 250 millió Ft

Futamidő: 3 év

Maximális hitelösszeg:

-          egy hiteltermék estén az elmúlt 2 év átlagos bevételének 25%-a

-          több hitel estén a fedezetlen (= nem jelzáloghitelek) hitelek max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 40%-a

-          összes hitel és lízingtörlesztés max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 50%-a

Tanács/ Tipp:

 A hitelkeret megtartása/ bővítése és a lejárat meghosszabbítása szempontjából kulcskérdés, hogy a bevételeinket mihamarabb bankszámlára irányítsuk!

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/1OsxGVpMyWBfpBWPf3k08ZxrSozi8bEXr/view

 

Széchenyi Energiakártya -a SZK altípusa

Rövid leírás: A Vállalkozások megnövekedett finanszírozásának elősegítése érdekében biztosított, többlettámogatott szabad felhasználású folyószámlahitel rész. Nettó kamat 2%

Jogosultsági feltételek: 2021. teljes évi és 2022. évi törtidőszaki rezsiköltségeinek aránya (mindkét vizsgált időszakban) eléri a vállalkozás összes költségeinek 30%-át és- az átlagos havi energiaköltségük a 2022. vizsgált törtidőszakában legalább a duplájára emelkedett a 2021. évihez képest.

Futamidő: Az Energiakártya futamideje 1 év és csak 1 éves futamidejű SZK MAX hitelügylethez kapcsolódhat.

Max hitelkeret: hitelösszeg rész az SZK MAX hitelösszeg 30 %-a, de legfeljebb 30 MFt.

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/1OsxGVpMyWBfpBWPf3k08ZxrSozi8bEXr/view

 

Széchenyi likviditási hitel MAX

Rövid leírás: Céges „személyi kölcsön” Ingatlanfedezet nélküli szabadfelhasználású hitel.

Hitelcél: szabad felhasználású, De a hitel felhasználását monitorozzák.

Hitelkeret összege: max 250 millió Ft

Futamidő: max. 3 év

Maximális hitelösszeg:

-           a fedezetlen (= nem jelzáloghitelek) hitelek max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 40%-a

-          összes hitel és lízingtörlesztés max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 50%-a

Tanács/ Tipp -Ez a beruházási hitelre is igaz:

 – Tekintsünk úgy a bankra, mintha egy potenciális befektető lenne, akit arról szeretnénk meggyőzni, hogy pénzt tegyen a vállalkozásunkba! Mondjunk el érvet -és ezeket támasszuk alá adatokkal - amivel meggyőzhetjük őket, hogy nálunk jó helyen lesz a pénzük! Készítsünk cégbemutatót! Részletesen fejtsük ki, hogy mire és miért és szeretnénk a hitelt felhasználni! (Annak ellenére, hogy szabadfelhasználású hitelről van szó.)

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/1Z5KVE9f6JyRxkebIa7WVSwyezSbsmv_5/view

 

Széchenyi beruházási hitel MAX (+Energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukció)

Rövid leírás: Ha maradunk a lakossági hitel analógiánál ez a céges lakáshitel. Ez hasonlat itt sántít egy kissé. A hitelcél nem csak ingatlanvásárlás lehet. Beruházási célra fordítható jelzáloghitel.

Hitelcél: immateriális javak beszerzése, ingatlan vásárlás, építés, fejlesztés, kis- és nagyhaszon gépjármű, gép, berendezés egyéb tárgyi eszköz beszerzése, korábban felvett beruházási hitel kiváltása (bizonyos korlátok mellett)

Energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő hitelcélra több kamattámogatás jár. Nettó kamat 0,5%

Forgóeszközbeszerzés beszerzés max. a hitelösszeg 20%-áig lehet hitelcél.

Nem lehet hitelcél: kis- és nagyhaszon gépjárművőn kívül más jármű vásárlása

Hitelkeret összege: max. 400 millió Ft

Futamidő: max. 10 év

Maximális hitelösszeg:

-          összes hitel és lízingtörlesztés max. az elmúlt 2 év átlagos bevételének 50%-a

-          10% önerőre mindenképpen szükség van. A vételár áfa tartalma nem lehet a finanszírozás tárgya

-          a dologi fedezet (= ingatlanfedezet) hitelbiztosíték értéke. A hb. érték az értékbecslő által megállapított piaci értékének max. 90%-a

Tanács/ Tipp -Ez a beruházási hitelre is igaz:

 – Készítsünk alapos üzleti tervet!

-Lásd a likviditási hitelnél megfogalmazottak!

A hitel összes költsége:

https://drive.google.com/file/d/16HpErelOFllTqMr8GvAy2v0Wm3x8Wuop/view

 

Ügyfélkamat (%) Maximális futamidő (év) Maximális hitelösszeg (millió ft)
Széchenyi Folyószámlahitel 3,5 3 250
Széchenyi Energiakártya 1 3 250
Széchenyi Likviditási Hitel 3,5 3 250
Széchenyi Beruházási Hitel 1,5 10 400
Energiahatékonyság-javítást és technológiaváltás… 0,5 10 400

 

Vigyázat, önreklám következik:

Jelen cikk írója független hitelszakértő.

Amiben én és a kollégáim segítséget tudunk nyújtani:

-          A legkedvezőbb személyreszabott hitelajánlatok elkészítése,

-          Szóbeli és írásos tájékoztatás a hitelkondíciókról és a hiteligénylés folyamatáról,

-          Előminősítés készítése,

-          A hitelkérelem kitöltésének és a banki hitelügyintézés átvállalása.

Munkámért a bankok fizetnek jutalékot és azt nem is háríthatják át a hiteligénylőkre. Ügyfeleimtől pedig semmilyen jogcímen nem kérek munkadíjat, vagy költségtérítést.

Aki igénybe venné ezen szolgáltatásokat, vagy bővebb tájékoztatást kér, kérem az alábbi elérhetőségeken jelezze:

olcsohitelek.com

gabor.solymosi@benkspartner.hu

+36 70 603 9076

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram