Munkabér euróban érkezik külföldről: milyen számlát nyissak?

2015-11-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Endre a munkabérét kapja külföldről euróban és arról érdeklődött, hol és milyen számlát lenne érdemes nyitnia, hogy a legkevesebbet bukja a bankköltségeken, illetve a megtakarításaival mit csináljon, amit havonta félre akar tenni a fizetéséből.

Nos, neki (is) a legjobb megoldás a szlovák magánszámla.

A legtöbb bankban ingyenes a számlavezetés, vagy maximum 1-2 euró, ha munkabér érkezik rá, ingyenes az utalás és a kinti bank hazai testvérének az automatáiból ingyen, vagy nevetséges pénzért (15 eurócent vagy hasonló) vehet fel készpénzt. A tranzakciós adót és a többi lehúzást természetesen nem is ismerik arrafelé, így azt is megspórolod.

Ha forintos automatából veszel fel pénzt, lesz egy váltási költséged, de az is kevesebb lesz, mint ha valutát váltanál. (És megint csak megúszod a tranzakciós adót is.)

Most hirtelen nem tudom, melyik lenne a legjobb, de én ezeket nézném meg: CSOB (testvére a K&H), Sporitelna (testvére az Erste), Unicredit és esetleg a Sberbank és a Raiffeisen.

Ki kell menni Komarno-ba és körbe kell nézni. Az összes bank egyrakáson van a főtéren, egymás mellett, háromnegyed óra alatt mindet végigjártad. Komarno azért jó, mert ha nem autóval mész, elmész vonattal Komáromig és ott átsétálsz a hídon, egy 10 perces séta Komarno főtere a komáromi pályaudvartól.

Magyarul pedig mindenki beszél, még az is, aki egyébként szlovák anyanyelvű.

Azonban befektetni idehaza fektetném be a megtakarított pénzt, ennek oka egy szóban a TBSZ számla.

Csak idehaza van ilyen kamat és árfolyamnyereség-mentes megtakarítási lehetőség, kár kihagyni, mert az évek alatt rengeteget spórolsz rajta. Nyitnék itthon egy megbízható, banki hátterű brókercégnél számlát és vagy utalnám az eurót, vagy készpénzben befizetném a számlámra.

Aztán ebből a pénzből ETF-eket vennék, szigorúan TBSZ számlára. (Persze csak a vésztartalékon túli összegből, a vésztartalék és a likvid tartalék maradhat Szlovákiában is valami megtakarítási számlán euróban. Az is díjmentes kint, bár a kamataitól nem fogsz hanyatt esni, az 1% már soknak számít.)

Én így csinálnám, mert így gyakorlatilag nulla lenne a banki költséged.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram