A jó kérdések segítenek megtalálni a helyes válaszokat

Nagyon gyakran azért nem jutunk előre az életünk valamelyik területén, mert nem tudjuk feltenni azokat a kérdéseket, amik megválaszolásával letisztulna előttünk, mit is szeretnénk.

Mit várunk el egy párkapcsolattól, egy munkahelytől vagy karriertől, vagy bármi egyébtől? Ha megtalálod a helyes kérdéseket (és azokra a választ), máris tisztábban látsz, mit is szeretnél és hogyan tudnád elérni.

Milyen kérdések segíthetnek téged a pénzügyekben? Vannak alapkérdések, amik általánosságban segítenek tisztázni a pénzzel való kapcsolatodat és vannak konkrét kérdések is, amiket érdemes megválaszolni.

Néhány ilyen általános kérdés a következő:

– Elégedett vagy az anyagi helyzeteddel? Ha igen, miért igen, ha nem, miért nem?

– Ha jelenleg nem vagy elégedett, hogy érzed: rajtad áll, hogy változtass rajta, képes vagy rá, csak időbe telik vagy kilátástalannak látod a helyzeted, erőn felülinek tűnik, hogy megtaláld a megoldást?

– Ha a pénz nem számítana, mit csinálnál legszívesebben az életedben? Azt, amit most is, vagy azt biztos nem, soha többé nem csinálnád, ha nem lenne muszáj. Valami magasztos célnak élnél, ha nem kellene pénzért dolgozni, vagy csak léteznél és élveznéd, hogy semmit nem kell csinálnod?

– Mi tenne boldoggá, ha nem érzed most magad annak? Ennek megszerzésében segítene, ha több pénzed lenne?

– Mi a legfontosabb célod az életedben? A pénznek ehhez van köze?

– Befolyásolja az önértékelésed, hogy az emberek mennyire tartanak anyagilag sikeres embernek? Mennyire szorulsz rá más emberektől jövő elismerésre, hogy pozitív énképed legyen? Ha drága dolgot veszel (például drága autót), ezért teszed, vagy teljesen hidegen hagy, ki mit gondol rólad?

– Mi a legnagyobb anyagi jellegű félelmed? Nyomorúságos nyugdíjas évek, munkaképesség és így a jövedelem elvesztése, lecsúszás, elszegényedés, vagyontárgyak elvesztése hitelek miatt?

– Ha most minden vagyonodat elveszítenéd, hogyan reagálnál rá? Úgy éreznéd, hogy a vagyonoddal együtt mindened elveszett, még az életed értelme is, vagy túltennéd magad a veszteségen és örülnél annak, ami megmaradt a vagyonon kívül?

– Gondolj három emberre, akiket ismersz és szeretnél olyan anyagi helyzetben lenni, mint ők. Mi lehet a titkuk, vajon az út, ahogy eljutottak odáig, neked is járható lenne? Ha nem, képes lennél változtatni, hogy ez ne így legyen? (Például továbbtanulással, vállalkozás indításával.)

– Mikor voltál a legboldogabb az életedben? A(z elegendő mennyiségű) pénz léte vagy nem léte közrejátszott ebben? S amikor a legboldogtalanabbnak érezted magad?

– Mi a véleményed a gazdag emberekről? Semleges a velük kapcsolatos érzésed, szeretnél közéjük tartozni vagy szerinted minden gazdag csalással szerezte a vagyonát?

– Mit szeretnél, hogy eszébe jusson az embereknek rólad a halálod után? Miről emlékezzenek meg, amikor rád gondolnak? Ehhez van köze a pénznek?

– Mi volt a három legnagyobb hiba, amit eddig az anyagi életedben elkövettél? S mi volt a három legbölcsebb döntés?

– Mi volt az a vásárlás, amit nagyon megbántál és mai ésszel már biztos nem követnéd el még egyszer?

– Mi volt a legutolsó rossz pénzügyi döntés, amit elkövettél és miért tetted?

– Mi volt a legjobb pénzügyi tanács, amit a szüleidtől kaptál (ha egyáltalán) és megfogadtad-e?

– Te vajon jó példa vagy a gyerekeidnek? Adsz nekik jó pénzügyi tanácsot és az életed követendő példa előttük?

– Ha tudod, hogy változtatni kell az anyagi életeden, miért nem tetted még meg? Lustaság, halogatás, félelem, kishitűség, nem vagy biztos abban, hogy tényleg változni és változtatni kell?

– Az igazán fontos dolgokra költöd a pénzed?

Vannak olyan kérdések is, amik szintén fontosak, de sokkal inkább egy-egy tényre koncentrálnak, mintsem az egészre, például: Meddig élnék meg munka nélkül a tartalékaimból? Ha meghalnék, a családom rendben lenne anyagilag? Mennyit takarítottam meg az elmúlt évben? Előre léptem anyagilag az elmúlt három évben? Felkészültem időarányosan a várható nagyobb kiadásokra, mint autócsere vagy lakásfelújítás? és még sok hasonló kérdés. De ezekről majd egy másik bejegyzésben.

Ha neked is vannak jó kérdéseid, vagy jó válaszaid a kérdésekre, a hozzászólásokban írd le.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

63 hozzászólás

 • András György
  Semmi lehúzás, Nyilasi alulmaradt az egojával folytatott harcban. Kár érte, de tanulságos. A tőzsdén nem az ész számít.
  Jó a poszt.

  “Good questions outrank easy answers.” Paul Samuelson

 • SokatTapasztalt
  Fiatalabb koromban sokszor felvetodtek az altalad itt emlitett kerdesek zome. Mint peldaul meddig elnek meg a tartalekaimbol, ha netantan elvesztenem mindenem es utcara kerulnek hogyan tudnek ujra talpra allni. (A penz gazdalkodassal sosem volt gondom mert mindig sporolos voltam).
  Mara 32.evesen ott tartok, hogy felepitettem magamban olyan mechanizmusokat, eljarasmodokat pszichologiai megkozeliteseket, amik europa sok orszagaban ( ezekbn voltam ‘nyaralni’ es meglatogattam azokat a helyszineket amik sarkalatosak abbol a szempontbol hogy legyen mindig jovedelmem mindig peladaul vagy hogy honnan kaphatnek etelt..) azonisak.
  Egy multinal vagyok penzugyes igy valami fogalmam van a penzugyekrol.
  Es ma 15.-en kell eloszor hozzanyulnom a fizetesemhez.
 • SuhiTomi

  Köszönöm
 • VLaci
  Elégedett, többet költhetnék sokkal, mint amennyit költök. Amit csinálok, sportolok, mozizok, alszok, a gyereket hurcolom mindenfelé meg okositom 🙂

  A cél, teljesen függetlenné tenni a családom a világ folyásától, nem én fejezem be, de elkezdtem.

  Új autót soha többé nem veszek, szerintem nagyon jó példa vagyok. Apám az alsó 10%-ból indult, szerintem én a felső 10-be vittem a családot, és még van egy 10-es szorzó előttem a következő évekre, ezzel a világ 1-2%-ba kerülhetünk

 • jami

  Ilyenkor jöhet a család, már ha ez terv. Rögtön megemelkedik, mit gondolsz minimumnak 🙂
  Nekem a nyugdíj, a korai meg pláne, nem elérhető; így egy ideje azon pörgök, merre menjek, amit tudok még +25 évig művelni, és még szeretem is. Az előrejutás nem feltétlenül a pénz, inkább a fenntarthatóság. És ahogy öregszik az ember igen, kevesebbet bír.
 • naa
  “A cél, teljesen függetlenné tenni a családom a világ folyásától, nem én fejezem be, de elkezdtem.”
  Azért ez azon is múlik, a gyerekek/unokák majd hogyan sáfárkodnak a rájuk hagy ott vagyonnal, nem viszi-e el az egészet egy kataklizma, stb.
  Szóval 1 generációval előre “elrendezheted”, hogy könnyű élete legyen a családodnak, annál messzebbre látni viszont nem igen lehet sztem.


  Igen, és az ego miatt nem futotta valszeg még egy levelecskére se a befektetőknek, hogy hát bocs, elbuktam a pénzed 70%-át, bocs, hogy az első év utáni sikerdíjat azért eltettem, stb.
  Másik poszt alatt döbbenten olvastam, hogy egy hedge fund manager akinek olvastam írásait, hosszú videóban kér bocsánatot 250 ügyfelétől akiknek 150millió dollárja eltapsolódott az olaj és gáz piacán bekövetkezett gyors esés miatt. Nem mondom hogy nagyon vigasztalna, de ő legalább elcsukló hangon bocsánatot kért

 • Tamás
  “Államkicstárnál még mindig csak személyesen lehet TBSZ-t nyitni, ha már ügyfél vagyok?”

  Szerintem még mindig, mi a héten nyitottunk.

 • Tibor
  @naa: nem csak nem egy kosarban de egy orszagban se celszeru manapsag tartani a hosszutavu megtakaritast. Ertekallonak meg stabilnak tunhet az ingatlan de jobb azt is tobb orszagban egyidejuleg, ha az egyikben beut valami krach, akkor a tobbi meg mindig ott van. Nekunk a terv egy haz Magyarorszagon, egy lakas Oroszorszagban es egyszer ha majd valami csoda hozzasegit akkor egy lakas Franciaorszagban. Nomeg a gyerekeknek a harom anyanyelv mar onmagaban se keves toke.
 • csakfülelek

  “Mara 32.evesen ott tartok, hogy felepitettem magamban olyan mechanizmusokat, eljarasmodokat pszichologiai megkozeliteseket, amik europa sok orszagaban ( ezekbn voltam ‘nyaralni’ es meglatogattam azokat a hely szineket amik sarkalatosak abbol a szempontbol hogy legyen mindig jovedelmem mindig peladaul vagy hogy honnan kaphatnek etelt..) azonisak.”

  Ez nagyon érdekesen hangzik. Hoznál pár példát?

 • ritkan_szolok_hozza
  Miért mennél te oroszországba lakni? Ott még a magyarországinál is rosszabb a helyzet. Főleg, ha elmondásod szerint is franciaország, azaz az EU és annak szellemisége az alternatívád? Oroszország ennek gyökeres ellentéte.
 • Zabalint
  @ritkan_szolok_hozza
  Orosz a felesége.
 • Tibor
  @ritkan_szolok_hozza : nem azt mondtam hogy lakni mennek (egyebkent jo fizetessel ott is el lehet lenni, ahogy nalunk is, es en az eletszinvonal alapjan valasztok elsosorban orszagot, “szellemiseggel” etessek akit erdekel, azert nem adnak kenyeret a boltban), hanem hogy veszunk ott egy lakast. Mert ott tudunk, Franciaorszagban meg nem 🙂
  Nyugdijaskent viszont mar szamitasba kell venni az egeszsegugy helyzetet is, ugy pedig Magyarorszag a kompromisszum. Oroszorszag talan olcsobb lenne, de az egeszsegugy (az allami persze, a fizetos jo ott is, csak draga) nem olyan jo, Franciaorszagban ketsegkivul jobb, de francia nyugdijjal Magyarorszagon jobban tudunk majd elni (legalabbis egyelore ugy nez ki)
 • Perpetuum Mobile
  Hűűűű, ezek nagyon jó kérdések! Szerintem nem sok embernek fogalmazódtak meg ezek így együtt.
  Amióta rátaláltam a Kiszámolóra, sok mindent másképp látok. Mostmár vannak pénzügyi terveim, céljaim! Amit ha minden jól megy 3 éven belül el is érek úgy, ahogy én szeretném. Gyalázat, hogy eddig nem így gondolkodtam és nem így cselekedtem! Jesszusom, hogy azóta hol tartanék…..!!! Ja és most 52 éves vagyok, szóval éppen ideje felébredni !

  Szerintem a pénzügyi tudatosságot az iskolákban is oktatni kellene.