Mi az a SWIFT és mi köze ennek a magyar Sberbankhoz

2022-03-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sokan kérdezitek, hogy mit jelentenek a pénzügyi szankciók, amiket az oroszok a nyakukba kaptak és hogy ezért van-e zárva a magyar Sberbank.

A legismertebb szankció az orosz bankok kizárása a SWIFT rendszerből. A SWIFT nem az átutalásokért felel, az "csak" egy üzenetküldő rendszer, hogy melyik összeget ki miért küldte. Erre utal a neve is: Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Vagyis vígan lehetne SWIFT nélkül is utalgatni és mondjuk e-mailben vagy telefonon jelezni, hogy ezt az összeget ezért küldtük. Legalábbis elvileg, mert a való életben azért erre senkinek nincs se energiája, se kapacitása, így akit kizárnak a SWIFT-ből, azt gyakorlatilag kiírták a bankközi utalásokból is. Léteznek alternatív rendszerek, például a kínai, de minden ilyen rendszer csak akkor működik, ha mindkét fél szerepel benne. Ez a SWIFT (egyelőre) behozhatatlan előnye, hogy mindenki benne van, aki számít.

Ez egy komoly szankciós eszköz. Amikor fel akartak lépni az offshore paradicsomok ellen, a szinte csak ebből élő szigetállamok hallani sem akartak a változtatásról. Akkor csak annyit mondtak nekik, hogy jó, akkor jövő héttől nem fértek hozzá a SWIFT-hez. Egyből meggondolták magukat és önként, dalolva átláthatóbbá tették a zavaros offshore ügyeket.

Az is szóba került, hogy nem fogják-e ha nem is az orosz cégek, de az orosz oligarchák kriptón keresztül kijátszani a szankciókat. Ezt még nem tudjuk, de erre is van megoldás, ha nagyon akarják.

Ha a kriptotőzsdék betartják a szankciókat az oroszokkal szemben, akkor jó, ha nem, akkor egy szinttel feljebb a pénzintézeteket lehet megszabályozni.

Egyszerűen a bankoknak kell azt mondani, hogy minden bank, amelyik pénzügyi szolgáltatást ad a szanciókat nem teljesítő kriptotőzsdéknek (vagyis dollárt vagy eurót biztosít a számukra, számlát vezet nekik, utalást végez vagy fogad a számukra, stb), azt leválasztják a rendszerből és akkor megszűnik banknak lenni s akár be is zárhat. Ezért inkább majd a kriptotőzsdétől fog elköszönni, amelyik pénzügyi szolgáltató nélkül nem sokat fog érni. Ha nem lehet rendes pénzre váltani a kriptót egy kriptotőzsdén, abban a pillanatban némileg változni fog az értéke.

Mint mondtam, a legismertebb pénzügyi szankció a SWIFT, de nem ez a legfájdalmasabb. Amikor az amerikaiak az orosz jegybank náluk lévő vagyonát fagyasztotta be, illetve kizárta az oroszokat a dollárpiacról, az sokkal jobban fáj, mint a SWIFT. Putyinék jó előre gondolkodtak, ezért halmoztak fel 600 milliárd dollárnál is több devizatartalékot, hogy szankciók esetén azzal védjék ki a hatások nagy részét. Ezt húzta keresztbe a jegybank eszközeinek a befagyasztása, ekkor kezdett el Putyin atomrakétákkal fenyegetőzni.

A jegybank ennyi devizatartalékkal bármikor meg tudta volna erősíteni a rubelt a várható szankciók esetén, mert rubelt vesz korlát nélkül dollárért, így nem engedi zuhanni az árfolyamot. De most nem fér hozzá a tartalék komoly részéhez, sem a pénzügyi piacokhoz, hogy dollárt vehessen vagy adhasson el, ezért emelte fel 20%-ra az irányadó kamatokat, hogy ezzel fékezze a rubel szabadesését.

Azonban ilyen magas hitelkamat a gazdaságot fogja megfojtani, ez is a célja a szankcióknak. Hogy sokba kerüljön más nemzetek lerohanása az oroszoknak.

(Bónuszként minden exportőrnek a kapott kemény deviza (régi kifejezés a renszerváltás előtti időkből) 80%-át be kell szolgáltatnia a jegybanknak, vagyis kénytelen rubelre váltani. Sok orosz attól fél, hamarosan a magánemberek devizamegtakarításai is sorra kerülnek majd.)

Az még nagy kérdés, hogy elég gyorsan hatnak-e a szankciók, hogy az oroszok meggondolják magukat, még mielőtt teljesen szétrombolják Ukrajnát.

S akkor a magyar, illetve európai Sberbankról. Mivel európai bank, nem tiltották ki a SWIFT-ből, nem ez a probléma vele. Hanem az, hogy sokan megrohanták a bankot szerte Európában, hogy kimenekítsék a pénzüket és ez okozta/okozza/okozhatja a vesztét. Ezért kellett kétnapos szünetet elrendelni itthon.

Új hír, hogy március végéig maximum 7 millió forintot lehet kivenni vagy elutalni a magyar Sberbankos számlákról. Ha ide kapod a nyugdíjadat, fizetésedet, bármit, érdemes rendelkezni minél előbb, hogy másik számlára utalják.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram