Mi az a SWIFT és mi köze ennek a magyar Sberbankhoz

Sokan kérdezitek, hogy mit jelentenek a pénzügyi szankciók, amiket az oroszok a nyakukba kaptak és hogy ezért van-e zárva a magyar Sberbank.

A legismertebb szankció az orosz bankok kizárása a SWIFT rendszerből. A SWIFT nem az átutalásokért felel, az “csak” egy üzenetküldő rendszer, hogy melyik összeget ki miért küldte. Erre utal a neve is: Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Vagyis vígan lehetne SWIFT nélkül is utalgatni és mondjuk e-mailben vagy telefonon jelezni, hogy ezt az összeget ezért küldtük. Legalábbis elvileg, mert a való életben azért erre senkinek nincs se energiája, se kapacitása, így akit kizárnak a SWIFT-ből, azt gyakorlatilag kiírták a bankközi utalásokból is. Léteznek alternatív rendszerek, például a kínai, de minden ilyen rendszer csak akkor működik, ha mindkét fél szerepel benne. Ez a SWIFT (egyelőre) behozhatatlan előnye, hogy mindenki benne van, aki számít.

Ez egy komoly szankciós eszköz. Amikor fel akartak lépni az offshore paradicsomok ellen, a szinte csak ebből élő szigetállamok hallani sem akartak a változtatásról. Akkor csak annyit mondtak nekik, hogy jó, akkor jövő héttől nem fértek hozzá a SWIFT-hez. Egyből meggondolták magukat és önként, dalolva átláthatóbbá tették a zavaros offshore ügyeket.

Az is szóba került, hogy nem fogják-e ha nem is az orosz cégek, de az orosz oligarchák kriptón keresztül kijátszani a szankciókat. Ezt még nem tudjuk, de erre is van megoldás, ha nagyon akarják.

Ha a kriptotőzsdék betartják a szankciókat az oroszokkal szemben, akkor jó, ha nem, akkor egy szinttel feljebb a pénzintézeteket lehet megszabályozni.

Egyszerűen a bankoknak kell azt mondani, hogy minden bank, amelyik pénzügyi szolgáltatást ad a szanciókat nem teljesítő kriptotőzsdéknek (vagyis dollárt vagy eurót biztosít a számukra, számlát vezet nekik, utalást végez vagy fogad a számukra, stb), azt leválasztják a rendszerből és akkor megszűnik banknak lenni s akár be is zárhat. Ezért inkább majd a kriptotőzsdétől fog elköszönni, amelyik pénzügyi szolgáltató nélkül nem sokat fog érni. Ha nem lehet rendes pénzre váltani a kriptót egy kriptotőzsdén, abban a pillanatban némileg változni fog az értéke.

Mint mondtam, a legismertebb pénzügyi szankció a SWIFT, de nem ez a legfájdalmasabb. Amikor az amerikaiak az orosz jegybank náluk lévő vagyonát fagyasztotta be, illetve kizárta az oroszokat a dollárpiacról, az sokkal jobban fáj, mint a SWIFT. Putyinék jó előre gondolkodtak, ezért halmoztak fel 600 milliárd dollárnál is több devizatartalékot, hogy szankciók esetén azzal védjék ki a hatások nagy részét. Ezt húzta keresztbe a jegybank eszközeinek a befagyasztása, ekkor kezdett el Putyin atomrakétákkal fenyegetőzni.

A jegybank ennyi devizatartalékkal bármikor meg tudta volna erősíteni a rubelt a várható szankciók esetén, mert rubelt vesz korlát nélkül dollárért, így nem engedi zuhanni az árfolyamot. De most nem fér hozzá a tartalék komoly részéhez, sem a pénzügyi piacokhoz, hogy dollárt vehessen vagy adhasson el, ezért emelte fel 20%-ra az irányadó kamatokat, hogy ezzel fékezze a rubel szabadesését.

Azonban ilyen magas hitelkamat a gazdaságot fogja megfojtani, ez is a célja a szankcióknak. Hogy sokba kerüljön más nemzetek lerohanása az oroszoknak.

(Bónuszként minden exportőrnek a kapott kemény deviza (régi kifejezés a renszerváltás előtti időkből) 80%-át be kell szolgáltatnia a jegybanknak, vagyis kénytelen rubelre váltani. Sok orosz attól fél, hamarosan a magánemberek devizamegtakarításai is sorra kerülnek majd.)

Az még nagy kérdés, hogy elég gyorsan hatnak-e a szankciók, hogy az oroszok meggondolják magukat, még mielőtt teljesen szétrombolják Ukrajnát.

S akkor a magyar, illetve európai Sberbankról. Mivel európai bank, nem tiltották ki a SWIFT-ből, nem ez a probléma vele. Hanem az, hogy sokan megrohanták a bankot szerte Európában, hogy kimenekítsék a pénzüket és ez okozta/okozza/okozhatja a vesztét. Ezért kellett kétnapos szünetet elrendelni itthon.

Új hír, hogy március végéig maximum 7 millió forintot lehet kivenni vagy elutalni a magyar Sberbankos számlákról. Ha ide kapod a nyugdíjadat, fizetésedet, bármit, érdemes rendelkezni minél előbb, hogy másik számlára utalják.

Share

64 hozzászólás

 • ML
  Milyen egyéb szankciók vannak, amiket eddig még nem vetettek be? Van még puskapor?
 • Sum
  Köszi az írást, segített tisztábban látni!
 • Poresz
  Köszönöm az érthető tájékoztatást, főleg, hogy már mindenki erről beszél.
  Két kérdésem van.
  1. “Amikor az amerikaiak az orosz jegybank náluk lévő vagyonát fagyasztotta be” → Hogyan lehetséges az, hogy az orosz jegybank a vagyonának egy részét az új hidegháború idején az ellenségénél tartja?
  2. “illetve kizárta az oroszokat a dollárpiacról” → Ez mit jelent? Azaz: mi akadályozza meg, hogy az orosz állam dollárt vásároljon vagy adjon el?
 • Gyuri104
  Csak egy (laikus) kérdés Miklós!
  Miért van az orosz jegybank pénze az amcsiknál?
 • én
  600 milliárd dollárt nem készpénzben tart az orosz nemzeti bank (fizikailag lehetetlen), hanem amerikai nemzeti bank számláján (számlapénz), ezért tudták befagyasztani…

  Emiatt nem tud kereskedni

 • D

  Pl. teljes kereskedelmi embargo meg lehetne, de ott a gaz/olaj hianya mar fajna az eu nak is (nem fagynank meg, de sok penzbe kerulne).


  Javitsatok ki ha tevedek, de tudtommal:
  1. A jegybank allamkotvenyekben tarolja a tartalekat, hogy a kamatot beszedje.
  2. Szerintem kotvenykibocsatasokat akadalyozza meg az USA.

 • Kacskaszemű
  Mindeközben a dollár és Euro árfolyam a forinthoz képest az egekben.
 • jami
  OFF kérdés, szerintetek a Revolutot mennyire érinti majd ez a helyzet?
 • fiat standard
  > Miért van az orosz jegybank pénze az amcsiknál?

  Mert a centralizált pénzügyi rendszer csak így tud működni: A központi bank tartja nyilván az összes többi bank egyenlegét, a digitális dollár nem létezik a FED adatbázisán kívül. KP. lehet náluk, de azt meg fizikailag lehet csak “utalni”.

 • bitcoin standard
  Most akkor a játékpénzek hirtelen egy háborút is tudnak befolyásolni? Hogy lehet az? Ki tévedett eddig ekkorát?

  Anyám, épp azt mondom, hogy nem. Talán el kellene olvasni, mit írtam….

 • TT
  Ahogy valahol olvastam a 600Mrd-ról: milyen rendes az oroszoktól, hogy előre odaadták a jóvátételt.
 • Kiszamolo
  TT, persze azért fájni fog a VW meg a Renault, esetleg az OTP oroszországi államosítása is cserébe….
 • bitcoin standard
  > Anyám, épp azt mondom, hogy nem. Talán el kellene olvasni, mit írtam….

  Amit te leírtál, az a folyamat a bankredszer megszűnése és a világ gyorsított ütemű átállása a btc standardra.

  Ezt sikerült belőle megérteni?! 🙂

  Szerintem fuss neki még egyszer. 🙂

 • Péter
  Sikerült eladnom a vidéki ingatlanomat, jövő héten írnánk alá a szerződést.
  Először is, nem tudom hol nyissak számlát, hova utaltassam az ingatlan értékét (20 m Ft)? Erste banknál van hitelkártyám valamint az elsődleges számlám, ide jön a munkabérem.

  Továbbá előbb-utóbb bp-i ingatlant szeretnék venni, de kérdéses, hogy mikor találok megfelelőt. Lehet néhány hónap, de előfordulhat akár 1 év is. Kérdésem, hogy ilyen bizonytalan időtávra érdemes állampapírt venni? S ha igen, melyiket?
  Bocs ha esetleg 2x ment át.

  Államkincstárnál prémium állampapír esetleg? 6,6% kamat, 1% idő előtti visszaváltási díj, ergo szűk két hónap után már több a kamat, mint a visszaváltás díja.

 • Adam
  OTP csőd lehet ebből?

  Vagy ennyire durván nem érinti a háború?

  Az OTP-nek elenyésző a kitettsége arrafelé (mármint arányaiban). Ettől nem lesz OTP csőd.

 • Laci bácsi
  Megy majd fizikai aranyban a kereskedés. Úgy, mint régen.
 • Viktor
  Miért esik a forint amikor közünk nincs a háborúhoz??

  Ha gebasz van, a feltörekvő országok devizái mindig esnek, mert az emberek eladnak mindent, ami kicsit is kockázatos.

 • Belavoltam
  “Amit te leírtál, az a folyamat a bankredszer megszűnése és a világ gyorsított ütemű átállása a btc standardra.”

  Nem tudom, mit szivsz, de allj le vele.

 • gertitorpee
  A Portfolio szerint az OTP profitjának 15%-ka jön Ukrajnából és Oroszországból.
  Nem értek sokat a bankok pénzügyi elemzéséhez, de ha egy bank kihelyezett hitelének mondjuk 10-15%-ka nemfizetővé válik, a fedezet pedig felrobban egy háborúban az szignifikáns probléma a banknak. Hogyan gyűjtöd be a törlesztőrészletet, ha Oroszországból jelenleg még csak kiutalni sem lehet pénzt?
 • TSubi

  “Milyen egyéb szankciók vannak, amiket eddig még nem vetettek be? Van még puskapor?”

  Mindig van, példaként:
  – Szankciónált és szankcionáló országok bővítése.
  – Oroszország kereskedelmi partnereinek szankcionálása (pl. Kína szankcionálása, ha nem korlátozza a kereskedelmét a ruszkik felé).
  – További személyek szankcionálása, vagyonok zárolása (oligarchák családtagjai, gyanúsan meggazdagodó személyek).
  – Légi-, vízi- és szárazföldi utak lezárása orosz és oroszországba tartó szállítmányok előtt.
  – Nemzetközi internet/telefon … kapcsolatok korlátozása.
  – …

 • Mr. T
  Köszi Miklós, ez így tök jól átláthatóvá tette az egészet. Én mondjuk annyit nem értek, hogy az oroszok miért gondoltál, hogy majd a dollárpénzükhöz hozzá fognak férni? Hogyhogy egyik okos sem gondolt arra, hogy előbb tiltják el őket ettől, mint a swifttől? Hiszen ha használhatná a devizáját az árfolyam szinten tartására, azzal ergó a devizaország támogatná a háborúját, márpedig melyik ország támogat szívesen egy háborút?
  Vagy ez csak így utólag egyértelmű?

  Amúgy én sajnos kinézem Putyinból, hogy tényleg atommal fog dobálózni. Érdemes meghallgatni a beszédét, olyan dolgokat hordott össze, mintha nem is ebben a valóságban élne, hanem valami alternatívban. Nem tudom eldönteni, hogy ő maga elhiszi-e, amit mond, vagy csak hülyíti a népeket.
  portfolio.hu/global/20220225/vlagyimir-putyin-valami-egeszen-szurrealis-beszedet-tartott-az-ukran-haborurol-529175

 • 400azEuro
  Mennyire esélyes a 400-as € a következő pár napban?
  Vagy inkább máshogy kérdezve, mennyire érdeke a kormánynak a 350-es € árszint? ( jó lett volna váltanom euro-ra 2 héttel ezelőtt..)
 • promo921
  1 millió dolláros kérdés, bocsánat rubeles. A gázért mivel fognak fizetni, mert ha ruszkiknak van esze, akkor rubellel és a saját rendszerükben kérik, talán MIR? Ezzel nem véletlenül a gázrubelt teremtették meg, az olajdollárhoz hasonlóan megszüntetve a dollár egyeduralkodó reserve currency szerepét?
 • Lütyő
  Hová lehet menni és mit lehet tenni ha begyűrűzik hozzánk a háború?
 • KL
  Azt magyarázd még el, kérlek, ha lehet, hogy amikor a BP meg a Shell azt mondja, hogy megszabadul az oroszországi tulajdonrészeitől, az mit jelent?
  Ki veszi meg?
  És persze az offshore paradicsomok megfingatása fontos volt, de Grúzia, meg a Krím-félsziget kapcsán az oroszoké meg nem.
 • free banking
  Kérdés már csak az, hogy a poszt-toló miért tapsol az egypólusú pénzügyi totalitárius világrendnek. Értem én, most a csúnya oroszok vannak terítéken, de ne gondolja senki, hogy nem fog ez pár év múlva mindenkit seggbeharapni, akinek nem tetszik a véleménye a regnáló establishmentnek…
 • Dorka
  Offtopic, nem tudja valaki veletlenul hany napig tart a Kincstarnal kiutalni az Euros allampapirrol az Eurot egy osztrak szamlara ?
 • Okoska törp
  @Péter
  Kérdésem, hogy ilyen bizonytalan időtávra érdemes állampapírt venni? S ha igen, melyiket?

  Megéri lehajolni az apróért szerintem. Hatalmas hozamot ne várj, de 20millió 4 hónapra 200ezer, fél évnél már 400ezer kamat. Szerintem nem elhanyagolható összeg.

  Itt egy táblázat, hogy az új PMÁP 2 hónapnál plusszos, 3 hónaptól pedig jobb, mint a MÁP+.
  allampapir.info/allampapir-rovidtavra-2022-ben/

 • NN
  Halkan szolok, 1 CHF = 365,6 ; 1 EUR = 374,83 HUF. Ujabb bödületes csucsok. Emelkednek, mint a benzinar. Vajon elérjük még idén a büvös 1 EUR = 400 HUF szintet?
 • foooorint
  Én is azon gondolkodom, hogy eddig sosem használtam nagyobb mennyiségű devizát. Tehát nincs devizaszámlám vagy ilyesmi.
  Hogyan érdemes gyorsan menekülni a forintból, ha számládon milliós összegek vannak? nyilván szeretném megőrizni a likviditást és nem elbukni már a 400-as forintig a váltási költségen mindent.

  Miklós, nincs kedved erről cikket írni gyorsan? Tudom, hogy nem tudjuk mire kell fogadni, de a hogyanjáról.
  Nincs se wise-om, se revolutom, sima otp forint számlám, hogyan kezdjek neki a menekülésnek a forintból?

 • Giorgio
  Azt mondják, hogy 370 felett már kellemetlen az MNB-nek az árfolyam. Szerintem lépni fognak.
 • Péter
  Államkincstárnál prémium állampapír esetleg? 6,6% kamat, 1% idő előtti visszaváltási díj, ergo szűk két hónap után már több a kamat, mint a visszaváltás díja.

  Köszi Miklós. Olyat lehet, hogy egyből Államkincstári számlára utaltatom az összeget? Vagy előbb nyissak valahol bankszámlát?

  Elvileg nincs akadálya, kérdés, hogy a vevő belemegy-e.

 • Tibor
  en azt tudom hogy akadozni kezdett a francia kartyam az orosz oldalakon (az allamvasutak pl nem fogadtak el), az oroszt meg nem tudom hasznalni a kulfoldi oldalakon
  tanulsag: minden kartyadon legyen penztartalek
  jelenleg epp Oroszorszagban vagyunk a kutya nem gondolta egy hete hogy ez lesz…
 • krisz

  @Miklós
  “Ha gebasz van, a feltörekvő országok devizái mindig esnek, mert az emberek eladnak mindent, ami kicsit is kockázatos.”
  <- Akkor a BTC miért emelkedik kb. az arannyal együtt?

 • Névtelen
  Ennyire amatőrök lennének az oroszok, hogy nem tuti hozzáférhető helyen tárolták a 600 milliárdjukat?
  Elképesztő.
 • Speki
  Ha az OTP profit 15%-a jön orosz/ukrán területről, és az ottani leányvállalat legrosszabb esetben 100% veszteség a bank számára tokkal-vonóval, akkor jó beszálló-e a 30% esés után a 12000-es szint?
 • Iron1
  sok értelme nem lenne. Kitől tudsz rubelt venni? Az oroszoktól. Tehát, megveszed tőlük dollárért a rubelt, majd rubellel fizetsz. Beraknak ezzel egy fölösleges lépcsőt. Ha meg véletlen lenne tartalék rubeled, s azt adnád nekik, akkor miért lenne jó nekik olyan pénzt kapni, amivel sok helyen nem tudnak fizetni?
 • csgary
  Oké, akkor most pihenj egy kicsit.
 • Euro
  1 Euro equals 379.35 Hungarian Forint, ma emelkedett 9Ft-ot
 • Bugyibuci kapitány
  Azért nem véletlen, hogy a kriptok emelkednek. Erre lettek kitalálva ami most van.
  Amúgy nekem kb 100000 forintom van, az is csak azért mert arról fizetem a tb-t.
 • abc
  Az oroszok hol és hogyan tartják a 600 milliárd dollárjukat, hogy be tudják fagyasztani, de csak egy részét?
  Miért nem tudják az egészet befagyasztani vagy egyáltalán honnan tudják, hogy hol van nekik ez a 600 milliárd dollár?
 • SzaboZ
  A SWIFT rendszerből kizárás mit jelent a gyakorlatban?
  Az orosz bankok nem tudnak utalni?
  Fizetést sem tudnak utalni belföldre?
 • Podi
  Ha széf bérleménye van valamelyik banknál az embernek, és a bank csődbe megy akkor a bérelt széf tartalmát vissza kapja a tulajdonosa?
 • Godfather
  Nem csak dollár van ott:
  “Tavaly júniusi adatok szerint a 630 milliárdnyi tartalék mindössze 16 százalékát tartotta dollárban, 32 százalékát euróban, 22 százalékát aranyban és 13 százalékát jüanban”

  napi.hu/tozsdek-piacok/sosem-latott-fegyvert-vetettek-be-oroszorszag-ellen.747162.html

  És nyugalom nemsokára Putyin visszahívja a csapatokat, ezt már ő sem nézheti tétlenül.

  “Tekintettel Ukrajna indokolatlan inváziójára és a szörnyű humanitárius válságra, felfüggesztjük a filmvetítéseket az orosz mozikban, beleértve a Pixar Pirula Panda című filmjének közelgő premierjét is”
  The Walt Disney Company

  index.hu/kulfold/2022/03/01/oroszorszag-ukrajna-orosz-ukran-haboru-konfliktus-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-tamadas/a-disney-es-a-warner-bros.-felfuggesztette-a-filmjei-vetiteset-oroszorszagban/

 • Krokodil888
  : ez már sokadik kommented a Kiszámolón, amit visszapattan Miklósról 🙂 Nem érzed úgy magad, minta tátott szájjal sétálnál a ph@szerdőben? 🙂
 • gertitorpee
  A bankok nem a saját tőkéjük 100%-kát helyezik ki hitelbe, hanem annak többszörösét de javítsatok ki ha tévedek. Ezért volt korábban para amikor a hitelesek 10%-ka felé közeledett a nemfizető ügyfelek aránya.

  Illetve, ha alaposan végiggondoljátok akkor a már nem annyira elképzelhetetlen 350+ forintos dollár ár és tartósan 100 dollár felett ragadó olajár mellett, már azelőtt is 8%-kot verdeső hivatalos infláció mellett mennyi pénze marad az átlagembernek a Kelet-európai régióban 1-2 év múlva kifizetni a törlesztőrészletet? Örülni fogunk, ha az autót meg tudjuk tankolni és kifizetni a gázszámlát.
  Az összes nyugati cég át fogja gondolni, hogy milyen fejlesztéseket végezzen egy háborús zóna mellett. Az EPAM példája jól mutatja a kockázatokat akiknek nagyon sok fejlesztője Ukrajnában dolgozik, illetve most már lehet hogy a fronton harcol.
  Ennek fényében érdemes a 12ezres OTP-t nézni.

 • tumpara
  gertitorpee: jogos, külföldi beruházásoknak lőttek, nem lesz itt több Mercedes- meg BMW-gyár. Amúgy a “Tíz százaléka” az “10%-a”. Szóban sem mondasz két k-t. Bocs, nem bírom ki, de itt már be is fejeztem.
 • Kiváncsifáncsi
  “Putyinék jó előre gondolkodtak, ezért halmoztak fel 600 milliárd dollárnál is több devizatartalékot… Ezt húzta keresztbe a jegybank eszközeinek a befagyasztása, ekkor kezdett el Putyin atomrakétákkal fenyegetőzni.”

  Ez nem fair. Más pénze felett rendelkezni. Legutóbb Afganisztán esetében volt így. Érdekes a Szaudiak pénzét nem fagyasztották be, amikor tönkrebombázták Jement, meg kinyírták Jamal Khashoggi-t. Szóval alkalmazhatnák legalább a befagyasztást következetesen, és nem a geopolitikai stratégia mentén.
  Persze az sem fair, hogy megtámadnak egy független szomszédos országot, de ha csak az elmúlt 30 évet nézzük, a nagyhatalmak esetében ez abszolut nem pálda nélküli.

  Ebben a konfliktusban csak Ukrajna jár pórul. Ők az áldozatok ebben a proxy háborúban.

 • porthosz
  @Kiváncsifáncsi

  Ez a háború most itt van az EU és a NATO mellett, potenciális tovább eszkalálódási faktorral (főleg hogy az oroszok bejelentették további igényüket nem egy tagországra is), szóval mindenki teljesen máshogy viselkedik és sokkal idegesebb.

  Nyilván szép (meg utópisztikus) lenne mindenre pontosan ugyanazt a szabályt ugyanúgy alkalmazni az egész világon, de a múltkor valaki ezt kb. így fogalmazta meg:
  Ha verik az utcán anyádat akkor odarohansz segíteni, de ettől még nem szaladsz el Afrikába minden bántalmazott nőnek segíteni, pedig nő-nő, ha egyiknek segítesz a másiknak is kéne. Csak hát a világ nem így működik.

  Egyébként Putyint előre figyelmeztették a szankciókra, ennek ellenére kezdte azt amit. Szvsz, a pénz pótolható, az emberélet nem.

 • Gary

  Egy, a kelleténél sokkal izgalmasabb (a szó rossz értelmében) választással egy hónap múlva?
  Meglep, ha nyárig nem érjük el.

  @speki:
  A mai nap volt 10k alatt is, azt hiszem, ez megválaszolta.