A jól kereső házas férfiak

Nagyon sok szó volt és lesz is arról a fórumokon, hogy mennyivel keresnek kevesebbet a nők ugyanabban a munkakörben, mint a férfiak, vagy miért alacsonyabb egy afroamerikai fizetése az USÁ-ban, mint egy fehér bőrűé.

De van egy másik érdekesség, amit már sokan igyekeztek megfejteni.

Ez pedig a házas emberek fizetése, leginkább a férfiaké.

Ugyanis egy házas férfi keresi a legtöbbet. Többet, mint bárki más a piacon.

A házas nők is többet keresnek, mint az egyedülálló nők az ötvenes éveik előtt, de az igazán nagy különbség a házas és az egyedülálló férfiak keresete között van, s ez a különbség 1990 óta fokozatosan nőtt.

Ennek okára több magyarázatot is kerestek a különböző felmérések.

– A házas férfiakat előnyben részesítik a komolyabb, nagyobb felelősséggel járó (és így többet is fizető) állásokban, mint azokat, akik nem viselnek gondot egy családra. Megbízhatóbbnak, felelősségteljesebbnek gondolják a munkaadók a házasokat, akik ráadásul kevésbé is ugrálnak a munkaerőpiacon, hiszen egy egész családot kell eltartaniuk.

– A házas munkavállalóknak nagyobb eséllyel van legalább Bsc diplomájuk, mint az egyedülállóknak, vagyis az egyik magyarázat szerint a jobban képzettek és jobban keresők nagyobb eséllyel házasok is. (Tehát nem azért keres jobban, mert házas, hanem azért házas nagyobb eséllyel, mert jobban keres. Például azért is, mert az ilyen férfi jobb partinak tűnik házasság szempontjából. Vagy mert a magasabb végzettségű ember (aki többet is keres) jobban veszi az akadályokat is egy kapcsolatban, jobb a konfliktuskezelő képessége a tanult embernek, így nagyobb eséllyel házas vagy marad házas.)

– Szintén ok lehet, hogy a munkaadók nagyobb bért adnak annak, akiről tudják, hogy egy egész családot kell eltartania. Ettől függetlenül is egy családról gondot viselő ember nem elégszik meg, nem elégedhet meg annyi fizetéssel, amennyiért egy munkát egy egyedülálló elvállal.

– Egy férfi, akinek van egy otthoni segítsége, sok mindennel nem kell foglalkoznia, amivel egy egyedülállónak igen, ezért produktívabb tud lenni a munkahelyén, ez is meglátszik a fizetésében.

– Egy házas ember, akinek a házastársa is keres pénzt, könnyebben megteheti, hogy nem az első felajánlott állást fogadja el, hanem kivár, amíg kap egy jó ajánlatot. Aki csak magára számíthat, sokkal nagyobb kényszer alatt van, hogy minél hamarabb valami állást találjon, bármilyen fizetés mellett.

– Sokan kényelemből és ambíció hiányból egyedülállóak és a karrierben, illetve munkában is ugyanez a hozzáállásuk. Nincs szükségük nagyobb munkabérre és nem is akarnak ezért túl sokat tenni. Ezért keresnek náluk jobban azok, akik ambiciózusabb életet élnek az élet minden területén.

Bármi is a jelenség magyarázata (valószínűleg az összes ok együttvéve), egy létező fizetésbeli különbségről van szó.

Share

91 hozzászólás

 • Rudi
  Oké, és mi a probléma ezzel?

  Az, hogy jobban keres, aki felelősségteljes(ebb), képzett(ebb), produktív(abb)?

 • Rvoluson
  Ez azert van mert a hazas ferfiak elnyomjak a nem hazas ferfiakat! Ennek veget kell vetnunk!
 • random
  Ezt a kérdést a poltikában is meg lehet vizsgalni, szerintem egy egyedülálló emberből sokkal kevésbé lesz magas rangú politikus (nyilván ez egy pénzügyi blog, így felesleges ezt idekeverni). A hazasság státusz, meg ha nem is működik jól. Az emberek sokszor a tásdalmi vélemény miatt házasodnak, és nem azért, mert annyira akarják.

  De a tanulság meg van, szerzek egy gyűrűt, és sokat fogom emlegetni a feleségemet a munkahelyen, igaz kép nem lesz róla, olyan lesz mint Columbo felesége. 😀

 • krumpli
  Durva, hogy ennyire látványos az eltérés, nem hallottam még róla. Vajon ez nálunk hogy nézne ki (“a munkaadók nagyobb bért adnak annak, akiről tudják, hogy egy egész családot kell eltartania” 😀 )?

  Valószínűleg ahogy te is írod, itt nem házas => sokat keres kauzalitás van, hanem valami rejtett változó(k) => házas és sokat keres.

 • jami
  +
  Egy házast előbb-utóbb ráveszi a házastársa, h menjel el dokihoz
  Tévhit, de +;
  hogy “kordában tartják” a szenvedélyeit (pl. alkohol, drog)c
  és kockázatkerülőbb (pl. hobbiválasztásnál) – kevésbé esik ki

  Ettől még piszokság, mert egy házas nőre a fentinek mind igaznak kellene lenni, ha már – de ott az az alapnekiindulás, hogy ő lesz a háttér 😉

 • Adrienn
  Érdekes ez a jelenség, én elsőre pont azt gondolnám, hogy az egyedülálló ember van rákényszerülve arra, hogy csak a jobban fizető állást fogadja el, hiszen egy házas ember esetében (jó esetben) minden költség feleződik, így maga a háztartás több pénzből gazdálkodik (pl. eleve 2 fizetésből jóval könnyebb fenntartani egy lakást, fizetni a lakbért/hitelt, rezsit), tehát a házas férfi megengedheti magának a kicsit kevesebb fizetést is (és az hogy házas valaki, ugye nem jelenti, hogy gyereke is van, úgyhogy ettől tekintsünk el).
 • NAR
  “Egy férfi, akinek van egy otthoni segítsége, sok mindennel nem kell foglalkoznia, amivel egy egyedülállónak igen, ezért produktívabb tud lenni a munkahelyén, ez is meglátszik a fizetésében”

  Izé, házas férfinak lehet, hogy van segítsége otthon, de gyakran gyerekei is, akikkel meg pont foglalkoznia kell, szóval ez nem tűnik túl nyerő indoknak…

  “Egy házas ember, akinek a házastársa is keres pénzt, könnyebben megteheti, hogy nem az első felajánlott állást fogadja el, hanem kivár, amíg kap egy jó ajánlatot.”

  Mivel a házas nők (az ábra szerint) feleannyit keresnek, továbbá gyakran gyerekekről is gondoskodni kell, ebben nem lennék olyan biztos…

  “azért házas nagyobb eséllyel, mert jobban keres. Például azért is, mert az ilyen férfi jobb partinak tűnik házasság szempontjából.”

  Na ez tűnik a legvalószínűbbnek.

 • Treil
  Akkor ezért buknak a szingli nők a házas férfiakra. 🙂
 • Mr.RTFM
  – Egy házas ember, akinek a házastársa is keres pénzt, könnyebben megteheti, hogy nem az első felajánlott állást fogadja el, hanem kivár, amíg kap egy jó ajánlatot. Aki csak magára számíthat, sokkal nagyobb kényszer alatt van, hogy minél hamarabb valami állást találjon, bármilyen fizetés mellett.

  – … akik ráadásul kevésbé is ugrálnak a munkaerőpiacon, hiszen egy egész családot kell eltartaniuk.

  Ez a ketto igy egymas utan mokas.

  Viszont, nemreg hazasodtam, ugyhogy megmondom a fonokomnek, hogy 30%-os emeles alatt iden ne is probalkozzon, hatha…

  Semmi ellentmondást nem érzek abban, hogy egy házas is elveszítheti a munkáját vagy hogy ő maga ugrál-e a munkahelyek között.

 • Mr.RTFM
  @Kiszamolo: Tudom, nem is volt teljesen komoly a komment, csak olyan furcsa volt egymas alatt olvasni.
  Igazabol az szurta a szemem, hogy ha a munkahely elvesztes miatt kivarhat, mert a hazastarsa keres, akkor kivarhat a munkahely valtasnal is. Jobban fogja viselni annak a kockazatat, hogy az uj munkahely nem valik be, illetve hogy kirugjak probaido alatt, stb.

  En egyebkent pont ezt csinaltam 2020 novembereben.
  Munkahelyet valtottam, +50% fizetesert, es azert tehettem meg, mert egyreszt par evnyi megelhetes mar volt megtakaritasokban, masreszt a felesegem (akkor meg csak baratnom) is keresett. Ugy voltunk vele, hogy ha nem valik be, vagy kirugnak, akkor sincs semmi gond.
  Szoval, kvazi hazaskent jobban ugraltam, mint ha szingli lettem volna, mert sokkal kisebb volt a downside risk.

 • jami

  Nehéz kibogozni, h a házas pasi bukik-e a sziglire (pl. kapuzárás) vagy fordítva… Mindkét esetben jelentős szerepet játszik a magasabb jövedelni/vagyoni szint, az igaz.

 • Vladislav
  Akit erdekelnek a ferfi-no fizetesek kozott rejlo okok, annak tudom ajanlani Warren Farrell ‘Why Men Earn More’ c. konyvet. Illetve nekem nagyon tetszett a ‘The Boy Crisis’ is tole.

  Magam reszerol talan azt emelnem ki, hogy a munkanelkuli ferfiak kevesbe vonzo parok, tarsak a nok szamara, tehat ez is hozzatehet a kulonbsegekhez.

 • alapos
  Viszont, ha továbbgondolom, a nők eleve kevesebbet keresnek mint a férfiak, ha a férfi házasodik akkor ő meg úgy néz ki még többet, legjobb üzletnek az tűnik, ha ezek után 2 házas férfi házasodik össze, na akkor milyen sokat fognak keresni.
  Vagy félreértetek valamit?
 • axt
  Én az utolsót gondolom leginkább valós oknak, legalábbis magamból kiindulva. Ha én nem lennék házas, valószínűleg nem lenne ennyi motivációm a munkára, vagy beérném kevesebbel is, nem érdekelne a dolog. Egy nő megtartása és egy család fenntartása elég motivációt ad az embernek ahhoz, hogy jobban keressen. Az egyedülállók (nem mind, de a környezetemben sok ilyen van) hajlamosak elhagyni magukat mind kinézetre, mind karrier terén (ez aztán mint egy végtelen spirál, még jobban a magányba taszítja őket, hiszen milyen rendezett életű nő akarna egy magára nem adó férfivel randizni). Persze én sem viszem túlzásba a karrierépítést, mert nem hiszek az öltönyben bohóckodó yuppie életmódban sem, de abban biztos vagyok, hogy feleség nélkül én sokkal jobban elengedtem volna már magamat.
 • Nikon
  Sehol net-szerte nem találtam infót arról, hogy milyen előnyökkel jár a házasság a férfi számára, ki találta ki a házasság (monogámia) intézményét és mikor? (Nők esetében triviálisak az előnyök)
  De úgy néz ki itt a válasz, legalább részben.
 • Tamás
  Az ok-okozati viszony valószínűleg fordított (ahogy az a cikkben is benne van az egyik pontban) – azért lesz házas, mert jobban keres, és nem azért keres jobban, mert házas.
  A gender wage gap-et is érdemesebb azonos munkakörök esetén megnézni, mert az, hogy egy programozó (férfi) sokkal jobban keres, mint egy óvó(nő), nem meglepő. (hogy ez így igazságos, vagy sem, az más kérdés)
 • TivaAKirály
  Szóval az nem lehet hogy szegény egyedülálló férfi épp kiesett az egyetem padjából és ezért szegénynek junior bérért kell húznia az igát a bányában majd mire 40-45 éves lesz és megházasodik senior architect expert házas ember lesz belőle végtelen pengőért?

  Konklúzió:
  Pályakezdő – többnyire még nem házas, épp egyetemi partikban éli az életeté -> No Zs
  Tapasztalt – ekkor már megkomolyodott kibulizta magát és megházasodott -> Ekkorra már van Zs.

 • mad823
  Bár nem magyarázat, de a házasoknak nagyobb valószínűséggel van vagy lesz gyereke, mint a nem házasoknak. A gyereknevelés költsége pedig nem csekély. Talán ezért hajtanak több pénzre a házasok. Gyerekszámmal megspékelt chart nincs? 😀
 • Topfly
  Kicsit belemagyarázósnak tűnik az az érvelés, hogy aki képzettebb, jobb a konfliktuskezelési képessége és ezért kevésbé válik. Nem láttam olyan felmérést, hogy a felsőfokú végzettségűek, kevésbé válnának, sőt valószínűleg pont az ellenkezője igaz. A felsőfokú végzettségűek többnyire városlakók, azok meg gyakrabban válnak.
 • Zulu
  Azért én megnézném ezen állítások forrását és módszertanát. Mert erős a gyanúm, hogy a feminista magazinok (ezek vannak többégben) “komolyan vehető” fórumainak nem reprezentatív, párszáz fős mintáin alapulnak. A nagyobb milliárdosokra (pl. Ecclestone) sem épp a család jellemző, vagy az is van a tucatnyi szerető mellett (pl. Briatore, Bill Gates). Ez kb. ugyanolyan téveszme lehet, mint a feministák által elterjesztett “Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő” megállapítás, hiszen épp a fordítottja igaz “Minden sikeres nő mögött ott áll (legalább) egy férfi.” Legalábbis a tapasztalat, a történelem tetszik, nem tetszik ezt igazolja. (Nézd meg az Evita c. filmet, eklatáns példa.)

  Az egyik felmérés valami 5000 vagy 7000 fős reprezentatív minta volt és a FED rendelte meg vagy legalábbis az ő oldalán jelent meg az eredménye. Szóval nem egy női magazin szintű kattints típusú felmérés volt.

 • örök körök
  “nagyobb eséllyel van legalább Bsc diplomájuk, mint az egyedülállóknak”
  “Tehát nem azért keres jobban, mert házas, hanem azért házas nagyobb eséllyel, mert jobban keres.”

  Valahol itt lesz a kutya szerintem elásva, csak én még tovább mennék egy lépéssel. Nem a diploma a kezdő ok, az már eleve következmény. Vannak férfiak, akik intelligensebbek, szorgalmasabbak, megbízhatóbbak, mint az átlag. Többnyire ők azok, akik le tudnak diplomázni, akikre a nők potenciális férjként tudnak tekinteni, akik a cégeknek több hozzáadott értéket tudnak tekinteni.

  A kezdő lépcsőfok a genetikai lottón húzott sorsjegy és a családi háttér, a többi már jön magától lényegében. Ehhez a két tényezőhöz képest a többi cikkben felsorolt lehetséges ok ha létező is, de elenyésző hatású.

  Akinek van, annak adatik. Aki vesztesnek születik, abból ritkán lesz nyertes. (Kivétel persze mindig van, a remény üzemanyagaként).

 • Vitéz Coleslaw
  Nem mélyedtem bele a témába, de azt olvastam valamikor, hogy a mai napig létező jelenség az, hogy a férfiak nagyobb arányban házasodnak státuszban kicsit lefelé, a nők meg kicsit felfelé. (Tehát pl. a diplomás férfi+érettségizett nő, vagy a középiskolát végzett férfi+általános iskolát végzett nő párosítás gyakoribb, mint fordítva.) Legalábbis Mao-n, de valószínűleg máshol is. Ezért – mivel ma már ugyanannyi vagy kicsit több is a diplomás nő, mint a diplomás férfi -, több egyedülálló nő van a diplomások között, és több egyedülálló férfi a legalacsonyabb státuszúak között. Ez is magyarázhatja ezt a fizetéses jelenséget. Hogy miért nő az USA-ban a különbség a 90-es évek óta, arról fogalmam sincs, ehhez nyilván ismerni kéne az USA társadalmi folyamatait.
 • Kádárist
  Nagyon egyszerű a válasz, vegyük csak elő az “Az öreg halász és a nagyravágyó felesége” című mesét.

  “Tiki-toka terelő
  csuka koma jer’ elő
  ami van az nem elég
  mást akar a feleség”

 • Vitéz Coleslaw
  Csak most nyitottam meg egy percre az egyik eredeti tanulmányt – ha az iskolai végzettség hatásának kiszűrése után is megvan ez a bérkülönbség, akkor viszont az előző ötletem nem áll meg, bár ötletnek jó volt 🙂
 • Betelgeux
  Szokás szerint ezekben a felmérésekben, véleményekben a kauzalitás irányát valami oknál fogva adottnak veszik, pedig szerintem egyáltalán nem adott. Pl egy hipotézis a másik irányból:
  – A jól kereső, jó egzisztenciájú férfiak tudnak könnyebben házasodni, sokkal inkább kívánatosabbak a nőknek, hogy hosszú távon elköteleződjenek velük.
 • ikeásdoboz
  Szerintem ebben az is szerepet játszik, hogy ha már van(nak) gyerek(ek) is, akkor jóval több költsége van az embernek, pl.: nagyobb ingatlan és nagyobb autó, és ez ösztönzőleg hat, hogy az ember mozduljon a jobban fizető pozíciók irányába.
  Ezzel szemben egyedülállóként egy kisebb fizetésből is el lehet érni azt az életszinvonalat (anyagi értelemben nézve), mint házasként, több gyerekkel – tehát nem is feltétlen muszáj annyira hajtaniuk.
 • Joe Black
  Szerintem egy kicsit minden is közrejátszik a leírtakból. Ami még nekem eszembe jut plusz faktorként az, hogy a nők rendszerint “felfelé” válogatnak. Fiatalabb korban azt a férfit akiben a több potenciált látják. Később sem a célok nélkül élő, üres zsebbel járkáló pasasok a menők (néhány szakadt gitárost leszámítva :D). Míg a férfiak sokkal ritkábban válogatnak ugyanezek a szempontok szerint. Ez magyarázza, hogy miért nagyobb a különbség a házas/szingli férfi vs házas/szingli nőkkel szemben.
  Szóval oda-vissza működik a dolog. Nem csak hogy azért keresnek többet mert házasok, hanem azért házasok mert többet keresnek (vagy nagyobb a potenciáljuk ergó valószínűleg többet is fognak keresni).
 • Trumpy
  Az eredmény tuti fordított ha megtakaritást/meg maradt pénzt nézzük, a nő csak viszi a pénzt 😀
 • tré
  Hű, most nem találom azt az elemzést, ami ezt magyar viszonyokra írta le. Az egyik megállapítása az volr, hogy válás után a nőket is “családfenntartóként” kezelik a cégek és közeledik a férfiakéhoz a jövedelmük.
  Vagy a társadalomtudományi kar (TÁTK) vagy az akadémia egyik kutatóintézete (KRTK) kiadványában szerepelt. Az gondolom itt mindenkinek világos, hogy a genderkutatás nagyrészt ezekkel a kérdésekkel (miért van ez így?) foglalkozik.
  Itt egy másik kutatás, ez inkább a nők és a gondoskodó munka kapcsolatát feszegeti. Szó esik benne a reproduktivitásról és a GYES-ről, ami a napokban volt téma kiszámolón.
  tatk.elte.hu/dstore/document/1542/Adamik_Bevezetes_a_szocialpolitika_nem.pdf
  Bevezetés a szociálpolitika nem szerinti értelmezésébe „Gendering Social Policy”
 • Nemdebár
  Erdekes, mivel elvileg egy allasinterjun nem is kerdezhetik meg az emberek csaladi allapotat.
 • Zabalint

  Ókori, középkori és újkori értelemben a férfiak szemszögéből a házasságnak elsősorban a törvényes utód nemzése volt a célja, de tágabb értelemben családok szövetségét is jelentette egy házasság.
  De történelmi korszaktól függetlenül evolúciós értelemben a K stratégiát folytató fajoknál a hímeknél nem feltétlenül elégséges az a stratégia, ha “szórják a magvaikat”, mert az utódok sokáig életképtelenek, nevelést, törődést kívánank, amihez szükséges lehet a hímek gondoskodása is. Szóval másképp fogalmazva, a hím segíti a kevesebb számú utódja boldogulását, ahelyett, hogy sokkal több utódot nemzzen, valamelyikből csak lesz valami alapon (tipikus R stratégista példa a rovarvilág, ahol rengeteg az utód, a legtöbb elpusztul, valamint a viselkedésük ösztönös, nem tanult mintákon alapul)
 • Puffogok
  a férfi (és a társadalom) számára a monogámia és a házasság azért jó dolog, mert ha nem kötöd le a nőt (ill. a társadalom nem “kényszeríti” őket a monogámiára), akkor egy olyan világ lenne az alternatíva, hogy a Brad Pittek végigqrják a fél világot, aki pedig nem Brad Pitt az marad Marok Marcsánál. Viszont nem jó, ha tele a város/ország nő nélküli, tesztoszteronnal fűtött huszonéves férfival, mert előbb-utóbb valami robbanni fog.
  Ez már most is egyre jobban látszik a nyugati világban, hogy a közepeske nők inkább lesznek a sokadik ágybetétje valami jóképű menőcsávónak, mint hogy átlagjóskával megállapodjanak – ők is keresnek annyit, hogy megéljenek és 30 akárhány éves korukig (amíg fiatalosak és üdék) inkább járnak ágyról-ágyra.
  Aztán amikor ott vannak hogy 35+osak, akkor jönnek azok a Tinder profilok, hogy “kinőttem a játszmázásból, komoly kapcsolatra vágyok”.
 • más
  Nagyon jó pont, köszi.

  Azt azért szeretem minden egyes párkapcsolatot akár csak marginálisan érintő posztnál, hogy azonnal kibújik egyesekből az index fórumos színvonal, ami a társadalmi/párkapcsolati közhelypuffogtatást illeti 🙁

  Személyes tapasztalatom az, hogy egyes szektorokban elég erősen a férfiaknak lejt a pálya. Ők kapják a haladóbb projekt-lehetőségeket, beléjük van helyezve néha alaptalanul a bizalom. Ha már végképp senki nincs, akinek p***e van, és nagynehezen felvesznek nőt, annak sok köszönet nem fog járni, és akámit hibázik, a szöveg az lesz rá, hogy: nem megmondtam hogy nőt ne vegyél fel… Szóval én így magasan képzett női egyedként sok reményt nem látok szemléletváltásra.

  A családos férfi a nyugodt erő illúziója mindenhol, akire számítani, építeni lehet. És hát szintén tapasztalat, hogy a munkaadóknak a legnagyobb érték ha hűséges vagy, ha beledöglesz is.

 • Z0li
  “azért lesz házas, mert jobban keres”

  Miklós!

  Írhatnál a jól kereső hosszú távon megkopasztott és anyagilag helybenhagyott “házas ” manusok pénzügyi helyzetéről.

  Illetve arról is írhatnál, hogy milyen arányban kezdeményezik a “házas”-ság felbontását és melyik nem és általában mennyi idős korban.

 • Pályakezdő24
  Jó cikk, de azért reagálnék pár pontra:

  – általában multinacionális cégekhez egyedülállókat keresnek, hiszen nincs senkije, tud a munkával foglalkozni. Sokszor nem vállalhat túlórát, az ilyen-olyan rendezvényekre sem tud elmenni etc…

  – a munkáltató pontosan arra hajt, hogy minél többet spóroljon a munkavállalón. Nem érdeke, hogy többet is fizessen; hacsak nem valami komoly szakemberről van szó.

  – az utolsó pont szerintem nem igaz: a karrierista pontosan azért az, ami: mert csak a munkájának él. Ezért sokkal többet keres(het), mint egy házasságban élő ember (ez persze nem azt jelenti, hogy boldogabb is).

  Mindenesetre az Egyesült Államokban biztos máshogy működik a munkaerőpiac; én egy kicsit belevettem Magyarországot is. 🙂

 • Zabalint

  Azért az itteni kommentelők között is elég sok olyan van, ahol a férfi sikeres karriert épít, és hazai viszonylatban rengeteget keres, a nő meg vagy otthon van, vagy a férjéhez képest kevesebbet fizető munkakörben dolgozik. Ilyen esetben eleve nem igaz a felvetésed, hiszen a férfi karrierista, egy egykeresős családmodellben nem is igazán lehetne nem karrierista. Az más kérdés, hogy sok esetben ez tipikusan a lose-lose szituáció, ahol hosszútávon mindkét fél szenved, de persze ez erősen függ a személyiségüktől.

  Másrészt ami fel van sorolva a lehetséges okok között: lehet, hogy az összefüggés elsősorban fordított, a karrierben sikeres emberek nagyobb eséllyel lesznek házasok.

 • Nacionalista

  Ott hibádzik a logikád, hogy házasságban élőknél sokkal nagyobb eséllyel van gyerek mint szingliknél. Egy gyerek meg sok pénz. Én most házasként kis gyerekkel akivel otthon van még a feleségem sokkal rosszabbul állok mintha szingli lennék.

  (Nem panaszkodásként, számoltam ezzel, de ettől még így van)

 • Attila
  Jaaaj, még mindig él ez a femcsi bulls**t. Annyiszor megcáfolták / cáfolódott már, még mindig itt tartunk? Az nehéz és veszélyes munkák 99%-ban férfiakkal vannak feltöltve, nyilván többet keresnek, mint egy átlag bürökrata az irodai körömreszeléssel. Azonos munkakörökben meg nőknél a többletpénz. Úgy fest ez a tévhit sokaknál vallási szinten rögzített…

  time.com/3222543/wage-pay-gap-myth-feminism/
  nytimes.com/2019/03/04/technology/google-gender-pay-gap.html

 • Lizzike
  thecut.com/2017/11/i-want-a-wife-by-judy-brady-syfers-new-york-mag-1971.html
  Feminista szöveg, de jól tükrözi, hogy mi az, ami a háttér egy nős férfinak. Bár egy csaj írta, hogy miért is akarna feleséget. Angolul van, bocsi.
  A motivációs trénereket ezért kéne felrugdosni, maikor azt mondják, hogy valósítsd meg önmagad, meg csak rajtad múlik, hogy elkezdj az álmaid szerint élni.
  Valakinek biztosítani kell hozzá a hátteret, hogy te tudj reggel 6-tól este 10-ig melózni, hogy előléptetést kapj. Ne te cseszd el az időt kajarendeléssel, étterembe járással, hétvégi mosással, stb-vel.
  Ha az anyád lehúzott 23 évet a pátyolgatásoddal míg te diplomát szereztél, nem fogja bevállalni a következő karrier építős 20 évet. Vagy egy feleség, vagy egy bentlakásos háztartási alkalmazott kell.
 • GazdagGabor
  Szerintem ennek az az oka, hogy a nők a magasabb jövedelmű férfiakat keresik. Aki szegény, az nem kell a nőknek.
 • Asidotus

  szerintem nagyon jól megragadta a lényeget, hogy annak idején miért alakult ki a házasság, miért maradt fenn sokáig, és miért van most válságban.
 • Gábor
  Az életkor hatást kivették belőle? Mert ha nem akkor a fiatalabb ként kevésbé házas és kevesebbet keres is bejátszik

  Életévről-életévre van a grafikon….

 • apuka
  Esetleg még:
  – az (egyedüli kereső) házas férfi kapja a gyerek(ek) utáni családi támogatásokat és/vagy adókedvezményeket
 • Laci bácsi
  Már elnézést, de nem biztos, hogy ez ebben a formában igaz. Erős csúsztatást látok az írásban. “Hoppá ritikül. Tiszta hülye, aki nem normális”.
 • sixhundred

  Szerintem ez poziciófüggő, hogy kiket keresnek a multik. Pl. én jelenleg 40+ évesen egy multinál dolgozom senior expert kategóriájú poziban, de ide pár éve hasonló pozira (persze junior címmel, és kevesebb fizuval, kb ugyanolyan feladatkörrel) pályakezdőket is felvettek, mondván, hogy majd betanulnak és a cég meg spórol a bérköltségen.

  Ennek a stratégiának az volt az eredménye, hogy a pályakezdők tényleg betanultak kb 2 év alatt aztán amint lehetett, leléptek más cégekhez jóval magasabb fizuért.
  Erre mostanában jöttek rá a cégnél (miután a HR-esek is és a középvezetők is állandóan panszkodtak) és 2 év alatt egy elég nagyarányú bérfejlesztést lenyomtak, és már ide is csak szeniorokat veszek fel. Én maradtam a seggemen, mert bár többen kerestek, nem volt akkora az ígért plusz bér, hogy számomra megérte volna az állásváltoztatás kockázatát. .

 • blu
  több kutatás van arról, hogy a házas, családos férfiak tovább élnek. Nők esetében ez fordítva van…
 • Csaba
  Mókás vagy sem, a saját családi állapotunkon látom párommal, hogy valahol igaz lehet.
  2011-ben én kerestem bruttó 450-et (plusz a boríték, ugye), párom olyan bruttó 650 körül.
  Majd teltek múltak az évek, és hirtelen 2012-ben már 625E-s fizum volt (“nehogy már többet keressen az asszony!”)
  Majd 2013-tól másik munka, ahol 450 bruttó + 150 zsebbe + céges autó.
  Majd 2016-tól megint új meló, már nettó 900-as fizum van, párom még csak bruttó 750 körül járt.
  Most, 2022-ben, én ugyanott vagyok, ahol korábban, de 2.1M bruttóval, párom új helyen 3 éve, vezető beosztásban, bruttó 1M +cafetéria.
  Szóval pár év alatt beértem fizetésben, majd dupláztam rá. Igazából ő motivált rá.
 • Adrienn

  “Ott hibádzik a logikád, hogy házasságban élőknél sokkal nagyobb eséllyel van gyerek mint szingliknél. Egy gyerek meg sok pénz.”

  Na jó, de akkor így torzít a dolog, mert akkor ezek szerint nem a házasság befolyásolja a dolgot, hanem a gyerek.
  Akkor miért nem a gyerekes vs. gyerektelen férfiakat állítják szembe?
  Azért napjainkban már a házas nem egyenlő a gyerekkel, a nem házas meg nem egyenlő a gyerektelennel (sőt a nem házas nem egyenlő a szinglivel sem, de ezt nyilván nehezebb már differenciálni, szóval ezt mondjuk hagyjuk).

 • Pályakezdő24
  A kommentelőket nem venném példának, nyílván mindenki azt ír, amit akar. 🙂

  Abban igazad van, hogy az egykeresetű családban jellemzőbb a karrierizmus, ugyanakkor ugyanitt sokkal nagyobb a válások száma is. Tehát a feltevésem megállja a helyét. A karrierista ember többet keres, igaz: ez a párkapcsolata (már ha van neki) rovására megy. Bár nem vagyok híve a Hollywood-i filmeknek, de ez még ott is gyakori téma.

 • Pályakezdő24
  Igen, ez igaz: viszont a multiknál sokkal jobban nézik a magánéletet. Keresik a “tökéletes” munkavállalót (ami persze nem létezik). Helytelen, de sajnos létező jelenség.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.