A jól kereső házas férfiak

2022-01-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon sok szó volt és lesz is arról a fórumokon, hogy mennyivel keresnek kevesebbet a nők ugyanabban a munkakörben, mint a férfiak, vagy miért alacsonyabb egy afroamerikai fizetése az USÁ-ban, mint egy fehér bőrűé.

De van egy másik érdekesség, amit már sokan igyekeztek megfejteni.

Ez pedig a házas emberek fizetése, leginkább a férfiaké.

Ugyanis egy házas férfi keresi a legtöbbet. Többet, mint bárki más a piacon.

A házas nők is többet keresnek, mint az egyedülálló nők az ötvenes éveik előtt, de az igazán nagy különbség a házas és az egyedülálló férfiak keresete között van, s ez a különbség 1990 óta fokozatosan nőtt.

Ennek okára több magyarázatot is kerestek a különböző felmérések.

- A házas férfiakat előnyben részesítik a komolyabb, nagyobb felelősséggel járó (és így többet is fizető) állásokban, mint azokat, akik nem viselnek gondot egy családra. Megbízhatóbbnak, felelősségteljesebbnek gondolják a munkaadók a házasokat, akik ráadásul kevésbé is ugrálnak a munkaerőpiacon, hiszen egy egész családot kell eltartaniuk.

- A házas munkavállalóknak nagyobb eséllyel van legalább Bsc diplomájuk, mint az egyedülállóknak, vagyis az egyik magyarázat szerint a jobban képzettek és jobban keresők nagyobb eséllyel házasok is. (Tehát nem azért keres jobban, mert házas, hanem azért házas nagyobb eséllyel, mert jobban keres. Például azért is, mert az ilyen férfi jobb partinak tűnik házasság szempontjából. Vagy mert a magasabb végzettségű ember (aki többet is keres) jobban veszi az akadályokat is egy kapcsolatban, jobb a konfliktuskezelő képessége a tanult embernek, így nagyobb eséllyel házas vagy marad házas.)

- Szintén ok lehet, hogy a munkaadók nagyobb bért adnak annak, akiről tudják, hogy egy egész családot kell eltartania. Ettől függetlenül is egy családról gondot viselő ember nem elégszik meg, nem elégedhet meg annyi fizetéssel, amennyiért egy munkát egy egyedülálló elvállal.

- Egy férfi, akinek van egy otthoni segítsége, sok mindennel nem kell foglalkoznia, amivel egy egyedülállónak igen, ezért produktívabb tud lenni a munkahelyén, ez is meglátszik a fizetésében.

- Egy házas ember, akinek a házastársa is keres pénzt, könnyebben megteheti, hogy nem az első felajánlott állást fogadja el, hanem kivár, amíg kap egy jó ajánlatot. Aki csak magára számíthat, sokkal nagyobb kényszer alatt van, hogy minél hamarabb valami állást találjon, bármilyen fizetés mellett.

- Sokan kényelemből és ambíció hiányból egyedülállóak és a karrierben, illetve munkában is ugyanez a hozzáállásuk. Nincs szükségük nagyobb munkabérre és nem is akarnak ezért túl sokat tenni. Ezért keresnek náluk jobban azok, akik ambiciózusabb életet élnek az élet minden területén.

Bármi is a jelenség magyarázata (valószínűleg az összes ok együttvéve), egy létező fizetésbeli különbségről van szó.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram