Jövedelmező a vállalkozásod?

2015-11-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Beszéltem valakivel a héten, akinek van hat saját tulajdonban lévő üzlethelyiségében hat cipőboltja a város különböző, egyébként frekventált helyén.

Az üzlet ugyan nem dübörög, de azért havonta összességében egy szerény másfél-kétmillió forintot kitermelnek a boltok, így egyelőre nem számolja fel a bolthálózatot.

Felhívtam a figyelmét arra, hogy ugyanazokat a hibákat követi el, mint olyan sokan mások.

Az első a saját ingatlan csapdája. A legtöbben úgy gondolkodnak, milyen jó, hogy enyém az üzlethelyiség, így legalább arra nem kell költenem, így nyereséges tud lenni a cégem.

Ez egy nagy tévedés. Nem veszi figyelembe, hogy azt az üzlethelyiséget ki is lehetne adni másnak, így elesek ettől a bevételtől, csak azért, mert a saját vállalkozásom foglalja a helyet.

Mivel nemrég felbecsültették az ingatlanokat, pontosan tudjuk, hogy összességében havonta 7,5-8 millió forintért lehetne kiadni ezeket az üzleteket.

Vagyis legalább ennyit ki kellene termelni a hat üzletnek ahhoz, hogy nullán legyünk.

Ha még csak ennyit hoznak, akkor a semmiért vállalkozunk, dolgozunk és vállalunk számos kockázatot. Ha még ennyit sem hoznak (mint ebben az esetben), akkor minden érzelmi kötődést elfelejtve azonnal fel kell számolni a vállalkozást, mert minden hónapban havi 6-6,5 millió forintot bukunk a boltjainkon.

A másik nagy hiba, hogy elfelejtünk kalkulálni az árukészletben fekvő pénz költségével.

A 450 milliós árukészlet finanszírozása egy szerény 3-4%-os hozam mellett is évi 12-15 milliós éves veszteséget jelent csak azért, mert ez a pénz sem tud kamatozni máshol.

Ez pont olyan kiadás, illetve veszteség, mint a saját üzlet magunktól való kibérlése.

Így végül az jött ki, hogy évente majdnem 90 milliós veszteséget termelnek neki a boltjai, amiről azt gondolta, hogy évi 18-20 milliós nyereséget hoznak.

(A harmadik tényező, amiről a kisvállalkozók zöme el szokott feledkezni, a termelő eszközök amortizációja, erről már írtam például ebben a cikkben is.)

A tanulság: ne zavarjon össze az, hogy a vállalkozásod valami olyan eszközt használ, ami a saját tulajdonod, vagy a vállalkozás saját tulajdona. Mivel azt az eszközt másnak is bérbe lehetne adni, ezért ennek az elmaradt hasznát is ki kell termelnie a vállalkozásnak.

Itt is feltettem a kérdést az úrnak, hogy van-e bármilyen reális esélye, hogy a boltjai évi 110-120 millió hasznot hoznak, sőt mivel ekkor még csak nullán van és a semmiért kockáztat és dolgozik reggeltől-estig, ezért inkább 120-140 milliónak kellene lenni ennek az összegnek. A válasz egyértelmű nem volt, így az üzletek felszámolása a legjövedelmezőbb lépés, a lehető leghamarabb.

Úgyhogy ennek a fényében vizsgáld meg, hogy mennyit hoz a céged és ha jobban jársz, ha inkább abbahagyod, ne félj megtenni ezt a lépést sem.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram