Ne higgy el mindent

2015-07-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Norbert érdeklődött, hogy kötött egy unit linked biztosítást és Concorde 2000 alapba gyűjti a pénzét, mi a véleményem a Concorde 2000 alapról. Jó-e az, vagy tegye át inkább másik alapba a pénzét.

Amikor visszakérdeztem, hogy miért unit linked biztosításon keresztül vesz Concorde 2000 alapot évi 7,5%-os költség mellett, ahelyett hogy bemenne a Concorde alapkezelőhöz, vagy bármelyik bankhoz és évi 1,74%-os alapkezelői költség mellett venné meg ugyanezt, azt válaszolta, hogy az ügynök szerint a Concorde senkivel nem áll szóba 60 milliós vagyon alatt.

Nos, ez közönséges hazugság.

Egy gyors telefon a Concorde-nak (kapcsolat), ahol elmondják, hogy a számlanyitás ingyenes, minimumösszeg nincs(!), a Concorde 2000 vétele összegtől függetlenül díjmentes, visszaváltása egyszeri 500 Ft.

De ha csak ezért nem akarsz külön számlát nyitni, a saját bankodban is jó eséllyel tudsz venni ebből az alapból, mert az Erste, Unicredit, OTP, Raiffeisen és több másik bank is forgalmazza az alapot. Igaz, ekkor kicsit drágább lehet, hiszen nem ingyen forgalmazzák más alapkezelők alapjait.

Mit csinálj, ha csak havi 10-20 ezret tudnál eltenni, de azt rendszeresen és automatikusan szeretnéd, mint egy unit linked biztosításnál?

Nézzünk egy példát:

Havonta el tudsz tenni mondjuk 10 ezer forintot. Nyitsz a Raiffeisen banknál egy Rendszeres Befektetési Programot (link), ennek csak egyszeri díja van, az első befizetés 50%-a, a példánkban ötezer forint.

Utána díjmentesen vehetsz a Raiffeisen által forgalmazott alapokból, így többek között a Concorde 2000 alapból is. De ha szimpatikusabb, vehetsz Aegon MoneyMaxx, vagy Smartmoney alapot is. Az általad meghatározott összeget havonta automatikusan befektetik, ha van annyi a számládon.

Így a költséged csak az az egyszeri 5.000 Ft, plusz az alap éves alapkezelői költsége. (Jelen esetben a Concorde 2000-nél évi 1,74%)

Ennyit arról, hogy neked muszáj unit linked biztosítást kötni, mert egyébként nem állnak veled szóba sehol. Olvasd még ezt is feltétlen: Bármit te is megvehetsz

A tanulság? Attól, hogy valaki valamit határozottan és szemrebbenés nélkül állít, még hazudhat. Emeljük fel a telefont vagy legalább keressünk rá a neten és ellenőrizzük, igaz-e az amit mond.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Concorde 2000 elmúlt 10 éves átlaghozama nettó 7,7%, akkor nem sok marad neked, ha a biztosításod éves költsége 7,5% volt ugyanezen időszak alatt.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram