A kihívás. Elfogadod?

Csak egy életed van, ahogy az okos szólás tartja és nem mindegy, mivel töltöd el. Ahogy öregszik az ember, egyre többet gondolkodik azon (jó esetben), hogy vajon úgy éli-e az életét, ahogy azt élni kellene vagy lehetne. A legtöbb ember, aki a puszta létezésnél egy kicsit is többre vágyik, valami olyat szeretne tenni az életében, ami valami több, mint minél több pénzt keresek és azt mind magamra költöm.

Erről már írtam itt bővebben:

Az életed értelme

Folytatva az ott leírt gondolatmenetet, az emberek a boldogság helyett gyakran a szórakozásban keresik a pótszert vagy az értékek keresése helyett az élményekbe menekülnek. Persze fogós kérdés, mi a boldogság vagy mi az igazi érték, de gyakran egyszerűbb nem gondolkodni rajta, hanem valami mást csinálni, ami elfeledteti velünk ezeket a kérdéseket.

Ez a dolog a legtöbb ember esetében nem tudatos, egyszerűen csak egész nap zajjal töltik meg az életüket: felkeléstől lefekvésig pörgetik a facebook-ot, interneten olvasnak mindenfélét, filmeket néznek, játszanak és így tovább. Idejük sincs gondolkodni és kedvük se, úgy kifárasztja őket a világ zaja.

Ebben az állandó figyelem-elterelésben egyre gyorsabban pörögnek a napok, hetek, hónapok és évek.

Ezért hasznos az, amikor megállj parancsolsz ennek a rutinnak, ami a legdrágább kincsedtől foszt meg, az életidőd értelmes eltöltésétől.

Írtam már arról régebben, hogy ahogy állítólag egy tisztító kúra ki tudja tisztítani az ember testét, ugyanezt csinálja a szellemeddel, ha böjtölsz azzal, hogy semmi értéktelen szemetet nem engedsz be egész nap a szellemedbe. Nem olvasol üres és értéktelen cikkeket, nem pörgeted kényszeresen a facebookot, nem nézel filmeket és így tovább.

Az erről szóló cikk, hogyan szabadulj meg a szellemi szemét mértéktelen fogyasztásától. Mindenképp olvasd el, ha még nem tetted:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Bőven elég ezekkel a szellemi “junk food”-okkal táplálkozni mondjuk este hét és kilenc óra között. Gyorsan rájössz, hogy nem is érted, hogy tudtál eddig egész nap interneten klikkelgetni és a facebook oldaladat pörgetni megállás nélkül és csak ezért fennmaradni éjjel fél tizenkettőig illetve reggel már felkelés előtt nyúlni a telefon után, mi történt a facebookon, amíg aludtál. Mint egy alkoholista vagy láncdohányos, aki a szenvedélye tárgyával fekszik és kel minden nap.

Ha rá tudod magad venni arra, hogy elszakadj ezektől, rájössz, hogy igazából napi fél-egy óra is több mint untig elég arra, hogy ezekkel a haszontalan információkkal tömd a fejed.

Nincs ez másként a vásárlással sem, legyen szó áruról vagy élményről. Elmegyünk shoppingolni, járjuk a plázát, megvesszük a huszonnegyedik blúzt, a nyolcadik sminkkészletet, fél év után cseréljük a mobilunkat, veszünk valami új kütyüt, hátha tovább örülünk a vásárlásnak annál, mint mire hazaérünk az új szerzeményünkkel. Bújjuk a teszteket, milyen legyen az következő autónk, milyen újabb “bizbaszt” vehetnénk az Ikeában lakáscsinosítás felkiáltással, hol van leértékelés és így tovább.

Ez ugyanolyan zaj, mint a Facebook, az internet vagy a Netflix zaja.

Szeretnél kiszabadulni abból, hogy a gondolataid állandóan a tárgyak vagy élmények megszerzése körül forogjon? A megoldás ugyanolyan egyszerű, mint amikor megfogadod, hogy napi két óránál többet nem vagy hajlandó felesleges híreket olvasni vagy filmeket bámulni.

Határozd el, hogy mostantól fél évig nem veszel semmit a napi szükséges dolgokon kívül. Se új telefont, se új órát, se új laptopot, se új ruhát, se új sminkkészletet és így tovább. (Kivéve természetesen, ha pótolni kell valamit, mert tönkrement vagy valamire tényleg komoly szükséged van.)

Te tudod a saját gyengeségedet, fókuszálj leginkább arra. Lehet, hogy a telefonvásárlás neked nyűg és nem élvezet, viszont nem telik el hét, hogy ne vegyél új könyvet, miközben a felét sem olvastad végig, ami most otthon van. Te határozd el azt, hogy addig nem veszel új könyvet a következő fél évben, amíg az összes már meglévő könyvet nem olvastad végig és utána is csak könyvtárba mész könyvesbolt helyett.

Ne most vegyél új elektromos rollert, old meg másként a munkába járásod. Ha eddig elvoltál nélküle, még fél évig elleszel nélküle. Ha eddig tudtál dolgozni a mostani számítógépeden, még fél évet tudsz rajta dolgozni. Annak ellenére, hogy mennnnnyivel többet tud az idei új modell.

Amíg van mit felvenned, ami társadalmilag elfogadható állapotú, ne vegyél új ruhát vagy cipőt, akkor se, ha akciós. A meglévő nyolc (vagy éppen tizennyolc) pulóvereddel valahogy majd elkaristolsz tavaszig.

Ha eddig elvoltál fényképezőgép nélkül vagy a régi gépeddel, akkor várj fél évet az új beszerzésével.

Ha van elég felszerelés az otthoni fitnesz-sarkodban, akkor ne vegyél újabb súlyzót, szalagot, fellépőt vagy bármi egyebet, oldd meg a dolgot a meglévőkkel. Nem azon fog múlni a fittséged, hogy veszel-e egy újabb vackot otthonra, hanem azon, hogy használod-e a már meglévőket.

Ne vegyél új arckrémet, sminket vagy bármi mást, amíg a meglévőkkel is meg tudod oldani a szépségápolást.

Ne cseréld le az autódat csak azért, mert már unod, hogy három éve ugyanaz az autód vagy olvastál egy vonzó reklámot egy új modellről és mindenképp venni akarsz egyet. Ha nem nőttétek ki a mostani autót vagy nem túlkoros már a vidéki utakhoz, akkor maradjon meg még fél évig.

Vajon kibírod-e, hogy fél évig nem veszel semmit, ami nem létszükséglet?

Vajon tudsz-e magaddal mit kezdeni, ha fél évig nem járhatsz plázázni vagy nem vadászhatsz akciós ruhákra az interneten?

Vajon mit csinálsz a szomorúságoddal, ha nem fojthatod vásárlásba a bánatod? Mit fogsz csinálni a hétvégéken, ha már plázázni sem tudsz majd menni?

Vajon tudod-e pótolni valami mással a mindennapi stimulust, amit eddig az új tárgyak vásárlásával akartál elérni?

Kibírod-e, hogy fél évig nem hajszolod az élményeket, nem vadászol fapados jegyekre, csak hogy utazgathass? Mit fogsz kezdeni magaddal, ha nem futhatsz el magad elöl az élmények után?

(Persze évente egyszer vagy akár kétszer is elmehetsz a családdal nyaralni és mindenképp vidd el a családot az állatkertbe, nem erről beszélek. Hanem azokról, akik mély megvetéssel nyilatkoznak a termékek felesleges vásárlásáról, miközben minden héten repülniük kell valahová, hogy az élmények elfeledtessék az ürességet, amit mások termékvásárlással akarnak kitölteni. Ugyanaz mindkettő, csak élményt venni mostanában trendibb, mint tárgyakat.)

Tudsz-e majd valaminek örülni, ha a legújabb kütyü vásárlásának nem örülhetsz fél évig?

Csak egyféleképp tudjuk meg a választ.

Fogadd el a kihívásom és fél évig ne vegyünk semmit, ami nem szükséges. Ha fél évet kibírsz shoppingolás vagy élményvadászat nélkül, akkor nem vagy rabja a vásárlásnak vagy az élmények hajszolásának.

Óra indul május 15-ig. Te csatlakozol?

Share

188 hozzászólás

 • jami
  Hú, hát nekem a “nem rendelek semmit az aliról”-t kellene megfogadnom. Mivel a karácsonyiak már utaznak, akkor ok, ez lesz 🙂

  (Persze azzal együtt, hogy máshonnan sem.) Alapvetően terveztem, de így már van határidőm. Majd beszámolok 😉

 • -nb-
  OFF egy kissé:
  az nem kihívás, hogy nem veszel autót!
  az a kihívás, ha tudsz venni 🙂
  igen, a következő félévben.
  És nem, a kereskedésekben álló, szuperdizájnos, 120″-os kerekű és 6 millió szinű festésű nem számít, ha nincs benne egy nyomorult sávtartó/vészfékező/fényszórókapcsolóautomata. Jellemzően nincsenek.
 • porthosz
  A cikk jó, bár én jelen inflációs ill. hiánygazdaságos környezetben azért azt mondanám, hogy most pont hogy célszerű bármit vásárolni (nyilván ha kicsit is szükség van rá), mert jövőre sokkal drágább lesz vagy ad abszurdum nem lesz.

  Bármennyire is hülyén hangzik, ha holnap megírja az újság, hogy mi tudom én vietnámban nem tudnak elég cípőt gyártani a korona miatt és ezért “brutális” áremelkedés jön, másnap megrohanják az emberek a boltokat és felvásárolják az összes cípőt…
  Vagy valaki kitalálja hogy a legújabb shitcoin mikrohullámú sütőn fut, és máris elfogy a mikró a boltokból…

 • Anon42
  Nekem a shoppingolással nincs bajom, viszont sztem több időt töltök internetes “junk food” időtöltéssel, mint kéne. Nem tudom mivel tölteném ki ezt az időt nélküle, amíg egyedülálló vagyok (ezen próbálok változtatni, de lassú folyamat).
 • tgwh
  Végül is lehet róla szó. Amúgy is vagy spórolunk, vagy beadjuk a gyereket bölcsödébe. Húzós az a 2 és 3 éves közti kor.
  Kütyüt nem vettünk, felesleges ruhát sem. Csak pótoljuk ami kell.
  Minek számít az, ha az előző tulaj semmire nem költött, én meg javítom utána ami rommá dől? Hobbi? Mert akkor sok százezer elment rá, igaz a szépérzeknek jót tett.
  Szerintem menni fog fél év, főleg így télen. Karácsonyi ajándékok a gyerekeknek úgysem számítanak bele akkor ezek szerint. Viszont most van idő nézelődni, ez nehezíti a dolgot. Viszont orrba-szájba túlórák jönnek, sok időm nem lesz.

  A karbantartás nem élményvásárlás. Az új jakuzzi az. A szúnyoghálókat én is meg fogom csináltatni tavaszig.

 • Unemployed

  Raf Peeters, valószínűleg a világ egyik legokosabb embere lehet. Természetesen nem ismerem.

  A mai szerzemények:
  IQ Digits, IQ áramkör.

  Tényleg nem reklám, inkább hobbi már nálam.

 • star70
  hehe az ciki ha mar unom a Fekete erdöt?Egyebkent a nagyon necces idöszakokban egy seta az erdöben valoban aranyat ert:-)
  Az a baj hogy az orszag hatalmas,es amiket kineztünk ,azok altalaban nem jarhatok meg egy nap alatt.Aludni meg nem volt hol.
  Rajna kimaradt meg remelem tavasszal eljutunk.
  Penzt sporolni viszont kivalo volt az a fel ev,raadasul az elelmiszer is allandoan akcios volt.Kamra hütö fel volt töltve.
  De azt hiszem az iden sem usszuk meg,matol ervenyes a 2G es Kretschmann belengette a lezarasokat.Sirnom kell:-(
 • Okoska2

  Azt kellene végiggondolni, mi HELYETT csinálod ezt a sok mindent? Sokszor az okozza a függőségeket, hogy addig sem kell szembenézni egy problémával, nehéz érzéssel, emlékkel pl.

  Ha valaki lelassul, kiszáll kicsit a pörgésből, programokból, akkor szembesül az élete valódi döntéseivel: Kik vannak körülöttem? Milyen velük a kapcsolatom? Hol a helyem a világban?
  Érdekes módon ezért könnyebb pl.egy tanárnak ebbe nem belecsúszni (átlagember is megírta…), mert valódi, kézzel fogható érvénye van a munkájának, létező problémákkal, hús-vér gyerekekkel foglalkozik, nem számokkal az excelben, meg bitekkel, meg folyamat-darabkákkal. Mellesleg nem is keres annyit, hogy rápörögjön a fogyasztásra, de nincs is rá szüksége. Normális fizetésre persze de, de nem milliókra. Minek?

 • Zsu92
  Pont azt számoltuk párommal a minap, hogy mennyivel többe kerül nőnek lenni. Mindenből több kell. higiéniai cuccok,hajfestés, hajvágás rohadt drága, sminkek drágák, ruha, cipő mind több szükséges egész egyszerűen azért, mert a női gardrób több elemet tartalmaz így több kombinációja is van, mint a férfi ruhatárnak ami alapvetően azért elég “fantáziátlan”. És akkor még olyanról nem is beszéltünk, hogy szemöldök szedés vagy gyantázás esetleg egy arctisztízás kozmetikusnál. És ezek viszonylag alap dolgok ahhoz, hogy ne nézz ki rendezetlenül.
 • Zabalint

  Ugyanakkor ételből még testsúly arányosan is több kell a férfiaknak. Emellett a férfiaknak általában minden másból is nagyobb kell, ugyan a ruhánál kevésbé játszik, mert nem drágább a nagyobb méret, de pl. utazásnál már nagyobb eséllyel kell a férfiaknak nagyobb poggyász, illetve nagyobb autó csomagtér a férfiaknak, illetve férfi családtagok miatt. Nem tudom, ezek kiegyenlítik-e egymást. Jó minőségű ételek esetében szerintem simán.
 • untermensch4
  Még réges-régen kérdezte egyik női személy osztálytársam hogy “Miért van minden fiú láthatóan rágerjedve X osztálytárs leányzóra? Zsíros a haja, trampli a járása, egyáltalán nem “ribancos”/csábos a viselkedése, az öltözködése is olyan semmilyen… ráadásul kontrasztként a legszebb, legízlésesebben öltözködő, kb tökéletes lány padtársaként ez biztosan észre is vehető.
  A rejtélyes-varázslatos női vonzerő ruhától és sminktől független. Merek arra tippelni hogy a párod is mondta már hogy akármilyen ruhában és akármilyen sminkkel (meg anélkül) is tetszel neki.
  Ja, és az “egyértelmű női jelzések” a férfiaknak nem is olyan egyértelműek, egy részük még csak nem is érzékelhető…
 • untermensch4
  Amiről Miklós beszél az nem az aszkétizmushoz vezet hanem az eredeti értelemben vett hedonizmushoz. A nehézség az “UFO-státusz” mások szemében, de ha nem engedve a tömeg nyomásának, nem tapossa vki egy darabig a fogyasztási mókuskereket az nagyon megnyugtató tud lenni.
 • Zsu92
  jó kérdés, ezen még nem gondolkodtam. Bár én enni is baromi sokat eszem, mert nagy súlyokkal edzem. A gyantázást legalább ki lehet váltani epilátorral. Hosszú évek óta megvan az epilátorom, jó befektetés.
  hát persze, hogy a párnak úgy jó ahogy van az ember:) De azért látom a különbséget ha odateszem magam hányan vesznek észre meg akkor ha kinyúlt macinaci zsíros haj az összeállítás. Bár az is lehet, hogy összeszedettebben az ember magabiztosabb egyszerűen. Jó nőnek MARADNI hosszú távon pénz + idő. Döbbent arcok fogadják ha közlöm, hogy hány éves vagyok, mert tízzel fiatalabbnak tippelnek. De ez havi szinten nekem úgy 50 ezer forintomba kerül, hogy úgy néz ki az arcom ahogy. Arcápolási termékek + évente kétszer bőrgyógyászhoz pici botox, pici hialuron. 50 fele leszek arcfelvarrás, szemhéj plasztika. Ezek már elég extra költések azért, de fenntartani csak így lehet
 • hostboy
  Vettem iron maiden jegyet, jövő nyárra.
  Na mától beszállok!
 • Prakt
  kb egy fél éve sokalltam be a vásárlásoktól.
  Megnéztem a szekrényemet, és tele volt olyan ruhával, amit megvettem, de nem igazán hordok.
  Erre kitaláltam, hogy nem veszek ruhát egy jó darabig. MAjd jött a nyár, rendszeresen eljártam úszni, mellette itthon térköveztem, és egyéb megterhelő fizikai munkát végeztem. A végeremény meg az lett, hogy a ruhákat vállban kinőttem.
  Rövidek lettek a pólók, szűkek az ingek, és a zakók. fasza.

  A másik nálam a barkács cuccok voltak. Viszont mivel használom őket, és minőségi munkát tudok velük csinálni, így igen csak visszahozták az árukat.
  Alit egy fél éve nem nézek. Kocsit kéne vennünk hogy a harmadik gyerek is beférjen, de a hahu-t 5 perc nézegetés után becsukom, mert nincs idegem nézegetni.

 • 2021
  “utazásnál már nagyobb eséllyel kell a férfiaknak nagyobb poggyász,”

  pffhhh …….. :-DDDDDDDDDD

 • 2021
  “Még réges-régen kérdezte egyik női személy osztálytársam hogy “Miért van minden fiú láthatóan rágerjedve X osztálytárs leányzóra? Zsíros a haja, trampli a járása, egyáltalán nem “ribancos”/csábos a viselkedése, az öltözködése is olyan semmilyen… ráadásul kontrasztként a legszebb, legízlésesebben öltözködő, kb tökéletes lány padtársaként ez biztosan észre is vehető.”

  hát erről meg ez a vicc ugrott be : ecskefeszek.net/egyperces/ferfiak-es-nok/igenyek.html

  (de ez sem veri, a férfinak több kell az utazáshoz kezdetűt :DDD)

 • pkrt
  Érdekes kihívás csak nekem nem ingem. Tíz hónapja váltottam munkát majdnem kétszeres fizetésért. Azóta nem hogy a telefonom, a notebookom de még a ruhatáram is ugyanaz. Egy cipőfűzőt nem vettem. A családra nem sajnálom a pénzt de a magam kiadásait mindig átgondolom. Ha valami nagyon tetszik és szükségem van rá akkor még hónapokat várok. Ha akkor is tetszik és szükségesnek érzem akkor megveszem. Nem hoz lázba egy új telefon, egy nagyobb tv, az “okos” kütyüket pedig kimondottan rühellem.
 • untermensch4
  Az a hobbid hogy mások esztétikai élményeire költesz havi 50ezret? Ez a szomszédnak vett autóra emlékeztet. A botox meg idegméregként a jappániak ólomtartalmú fehér sminkjére. De UFO-ként nyilván furcsán asszociálok 🙂
 • star70
  havi 50 ezret költesz az arcodra,es 50 felett mar mar arcfelvarras is kell?Hat akkor nem igazan talaltad meg az igazan jo termekeket:-)De a dragakat biztosan.
  Vagy nem tul jo a genetikad.

  Nem kell feltetlenül ennyit költeni hogy 10 evvek fiatalabbnak nezzünk ki.Szerintem.

 • Zsolt
  Én azt látom, hogy az elmélyülés hiányzik. Élményeket hajszolunk, de megélni nem tudjuk őket. Veszünk valami drága dolgot, örülünk neki aztán rögtön félre is dobjuk mert hirtelen már nem is annyira érdekes. Elutazunk valahova és igyekszünk minden nevezetességnél ott lenni, aztán itthon az instagram meg facebook képekből tudjuk meg hol is voltunk. A Youtube-on meg a Spotify-on össze vissza ugrálunk a számokon, de egyetlen egyet sem hallgatunk végig.

  Ja és persze ki vagyunk akadva, hogy a gyerekek ugyanezt csinálják a játékokkal.

 • Torrente
  A hírekre én bevezettem azt a szabályt pár éve, hogy csak idegen nyelven olvashatok, ráadásul olyan nyelven amiből nem vagyok folyékonyan, így angolul nem, németül igen.
 • Puffogok
  Offocska, de ha már pénz… Ott van megint egy kisebb, egy milliócska amit nem tudok hova tenni.
  Állampapírban csak megeszi az infláció, a tőzsde meg az egekben.
  Pakoljam tovább SP500-ba? (Ebbe raktam korábban, remelem a link kimenet – justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BFMXXD54#overview)
  Ilyen brutál infláció mellett mi az életképes megtakarítás? Most már ott tartok megint hogy élelmiszerbe meg edzéshez tápkiegbe fektetek 😀

  A kihívást eddig is tartottam szerencsére, ilyen-olyan vackokat venni nekem olyan mint a fog húzás, dolgozós laptop esetében is inkább mérgelődök hogy lassú és 1 éve nézem a macbookot hogy át kéne állni.

 • Menyus
  Nyomjuk, benne vagyok;)
 • CoolTúra
  “A Komoot-ban legalább 40 elmentett túra vár arra, hogy végre ne essen az eső.”

  Tudhatók ezek a jó kis túrahelyszínek? Érdekelne. Volna esetleg egy e-mail címed, ahova írhatnék ezügyben? Mondjuk, nulláról indulok, mert azt se tudom, mi az a Komoot… 😀

 • Zsoltika
  Eh, a pszichológus elviszi a pénzem, szóval problem solved.
 • Luna
  Én nő vagyok (30 alatt) és nem értek teljesen egyet veled. A hajamat a férjem vágja, festésbe is ő segít. A szemöldökszedést meg kozmetikai dolgokat kiskorom óta profira fejlesztettem (de a neten már olyan sok mindent meg lehet tanulni)- ugyanez a körmömmel is. Borotva férfiként is kell (egyedül hajpakolás az amit veszek időnként meg ugye a tampon), de am a kókuszolaj bőrre, hajra szuper. Én szeretek egyszerűen élni és azt tapasztalom, hogy az igényes, de termeszetes szépség nyerőbb, mint az agyoncicomázott (műpilla,műköröm,műszáj,botox,anyámkínja) nők, akik néha már ijesztőek. De persze mindenkinek más a szép. Meg persze fiatal vagyok, de szerintem aki szereti és elfogadja magát (meg jó kisugárzás) azt nem fogja zavarni pár ránc. Sok gyönyörű 50es nőt ismerek 🙂
 • Handyman

  Egyszer egy 3. kerületi irodaházban dolgoztam késő éjszakáig, már csak én voltam bent meg az őr. Kifelé menet elém állt az őr: “Lehet egy nagy kérésem? Rúgj tökön, de izomból!” Mondtam, h felejtse el, de igazad van, meg kellett volna tenni pénzért. 😀
  Bocs az offért!
 • Kalv
  Nálam már folyamatban van egy hasonló kihívás: ha éjfél előtt sikerül ágyban lenni adok magamnak 5000ft-ot, ha 1 előtt akkor 2000-t, ha 2 előtt csak 1000-t, utána semmit. És bármit ami ebbe a kihívásba is tartozna csak ebből vehetek. Eddig egész jó a tapasztalat. Az éjfelet még nem sikerült megugrani, de a korábbiakhoz képest hamarabb szoktam lefeküdni. Most is rövidre zárom inkább és húzok az ágyba :-$
 • lajthabalazs
  Amióta Kanadába költöztünk nem néztem az oldalt: új ország, új pénzügyi tanácsadó blogok. Most véletlenül visszatekintettem, erre azt a tanácsot kapom, hogy ne nézelődjek a neten, ne a felesleges zajt fogyasszam, hanem keressem meg az életem értelmét. Igy nem fogsz olvasókat szerezni 🙂

  Utolsó időkitöltésként még belepörgettem a fórumba. Azt hiszem az olvasók akik évek óta “diétáznak”, csak az üzenet pénzügyi felét értették meg 🙂

 • Karcsika
  OFF

  2021-11-16 at 16:59

  Az emberek különböznek.

  Amiket felsoroltál, azokra senkinek nincs szüksége, csak a marketing hiteti el veled hogy van.
  Ettől lesz drágább az autó, ettől lesz környezetszennyezőbb (már az előállítása is).

  Témához lazán kapcsoldódik, hogy hogy vernek át a töréstesztek csillagaival. De erről volt már itt szó (kommentszekcióban).

  Ez ugyanaz mint amikor elhisszük hogy szükségünk van iPhonera. Az összes ilyen termékkel ez van, addig piszkálják az agyad, amíg úgy érzed, ez létszükséglet. Kinek egy iPhone, kinek egy járástartalék kijelző, kinek sávtartó. Ki mire fogékonyabb, azt eszi meg.
  Szerintem.

 • Tibor
  ” A baj az, amikor valaki már túl sok időt tölt üres dolgokkal és esetleg észre sem veszi.”

  Az a kérdés, hogy kinek mi az üres dolog. Pl. valaki a templombajárásra is mondhatja, hogy egy kitalált figyelemelterelő tevékenység, hogy addig se a saját életeddel, szomorúságoddal törődj, amíg zsolozsmázol, ismételgeted a miatyánkot vagy mást.

  Egyrészt én sem tudok rosszabb időtöltést a templombajárásnál, kiütést is kapnék, ha nekem kellene járni, másrészt nem az a lényeg, hogy másnak mi a célja vagy mit tart értéknek, neked a saját életed felől kell meggyőződni, nem a szomszédot kell jobb belátásra bírni, hogy szerinted mi a helyes.

 • Karcsika

  2021-11-16 at 19:12

  Semmi közöm hozzá, jóindulattal kérdezem, hogy miért csinálod ezt? Megfelelési kényszer, vagy önértékelési probléma?

  Miért kéne 10 évvel fiatalabbnak kinézni, mint vagy? Miért kell mást mutatni, mint a valóság?

  Olyan foglalkozásod van ahol ez előny? Pl. el tudom képzelni, hogy egy TVs világban ez elvárás, különben nincs meló.

  Feleségem is költ minőségi kenceficékre vastagon (de no botox és hasonlók), mindig szépnek kell lennie, ha kilép a lakásból (ezt a nemesi vérének tudom be 🙂 ). Nála az önértékelés és a magabiztosság a gond, ezt ő is tudja (annak ellenére, hogy a világ legcsodálatosabbja).

  Szerintem maradj meg a krémeknél, botox és hasonlók felejtősek (bár divat, sajnos).
  Esetleg gondold át, hogy miért csinálod.

 • Skygineer
  Érdekes cikk. Csak azért tartom furának a példákat, mert tényleg nem lehet megmondani, hogy kinek mi számít szellem “junk food”-nak vagy élménynek. Szóval a böjt, mindenkinek másról szólhat.
  Továbbmenve: Sokat szoktam agyalni azon, hogy a facebook, xbox tényleg időpocsékolás? Tényleg úgy kell élni, hogy minden egyes percet hasznosan töltsünk el? És mi számít hasznos időtöltésnek? Ha facebook helyett inkább a családommal vagyok, tanulok valamit vagy dolgozok, fejlesztem magam?
  Azért is merül fel bennem ez a kérdés, mert az utóbbi 5 évben, durván pörögtem, nem is álltam le azóta se. 2 munkahelyem van már egy ideje, egyetemre járok, családalapítás, lakásvásárlás folyamatban. Úgymond mind egyes percem “hasznosan” telik, napközben dolgozok, utána tanulok, utána és hétvégén a családdal vagyok. És 29 évesen úgy érzem picit kiégtem. Jót tenne fél év xbox a fotelban.

  https://kiszamolo.hu/hogyan-vegyel-ki-egy-ev-szabadsagot/

  Itt is igaz, hogy van az út és két árok a két szélén: az egyik eltékozolja az idejét, a másik túl sokat akar kihozni belőle. Egyik sem jó. Maradj az úton, legyen időd szórakozni és kikapcsolódni is, de vedd észre, ha már semmitmondó, üres az életed a túl sok szellemi szemét miatt.

 • Családfő
  Sima ügy, csak egy hajszálnyit kell odafigyelnem.

  A fő kérdés szerintem mindannyiunknál az, hogy el tudjuk-e tölteni értelmesen a felszabadult időt (és pénzt). Kinek könnyebb, kinek nehezebb.

  Smink, szépészeti beavatkozások: szerintem valahol ez is egy függőség. Miért ne nézhetne ki valaki annyi idősnek, amennyi? 🙂 A téma nehézsége egyébként az egyensúly megtalálása. Mi az, ami még igénytelenségnek tekinthető a megjelenésben, és honnantól már függőség a ragaszkodás a “vakolathoz”?

 • Zsu92
  arcfelvarrás kellhet! Nem feltétlen kell, de kellhet. Nincs kristálygömböm. És azt se tudom, hogy szülés után majd mit kell helyre igazítani. Nagyon is kimagaslóan jó a genetikám, de ha nem költök magamra, akkor nem feltétlen fog így maradni. Jlo se véletlen néz ki úgy, ahogy.
  nem mások esztétikája, hanem szeretnék jó nő maradni, ameilyen most vagyok, mert így érzem jól magam, az önbizalmam is így van a helyén. Lógó ezzel, lógó azzal már nem lenne
 • Petike
  , : örülök, ha a csőbalosok is így látják, hogy a régi-új elvtársak akkor juthatnak a pénzes bödönhöz, ha valami nagy gazdasági katasztrófa lesz. Jó eséllyel nem lesz ilyen. 🙂
 • Petike
  Amúgy mi a természetet járjuk. A Bükknek, Zemplénnek nincs párja. Minek utaznánk el messzire, ha a saját hazánkat sem ismerjük? Egy-egy kiadós kirándulás nem kerül szinte semmi pénzbe, és annyi élménnyel tölt fel, mint amennyivel egy kütyü vagy film sem tud.
 • nyelvtanoff
  Egyetértek, művelem is egy ideje, de valahogy azt érzem, ez így üres, s csak egy, első lépés jó irányba. De mi legyen a többi? Több emberi kapcsolat? Tanulás? Hit / spiritualizmus? Önkéntesség? Van erre jó válasz?
 • Blablablabla
  Nagyjából evek ota igy elek, de most meg jobban odafigyelek. Kihívás elfogadva.
 • BBalázs

  Félévente botox vs zsíros haj,macinaci kombó között elég nagy a különbség. Egy arany középúttal is elérhető,hogy megnézzenek az utcán,ha arra vágysz.
  A férfiak meg jóval többet költenek kütyükre/szerszámokra/sörre stb. :)1-1

 • dsaf
  Én nem hiszek a kúra szerű dolgokban.
  Szerintem nincsen fogyókúra, csak életmódváltozás és ez igaz a pénzügyekre is.
  Vagy elkezdesz úgy élni, hogy az megoldja a problémáidat és nem hozza vissza amik voltak, vagy mindig kétszer jön vissza, amit “megoldottál”. Pont, mint a fogyókúránál.
 • HadÉnisHadÉnis
  Ha egy összegben visszakapnám azt a pénzt, amit nők meghívására költöttem életem során, illetve Te is visszakapnád azt, amit spóroltál azzal, hogy meghívtak és összedobnánk, majd leosztanád a havi többlet költéseidre, lehet, jó pár évig fedezné azokat 😀 Érdemes ezt innen is nézni, hogy nőként mennyi anyagi előnyre teszel szert ilyen-olyan módon.
 • Peti
  Sajnos pont emiatt került válságba a házasságom. Este, munkából hazaérve rendre ugyanaz a kép fogad: a nejem a kanapén ül, kajál, bámulja az agypusztító sorozatokat, vagy facebookozik. A 3 éves gyerekünk kezében meg az okostelefon, amit ki tudja, már hány órája bámul. Pedig ott a gyerekszobája, ezernyni babával, kifestővel, ügyességi és memória játékokkal stb-stb. Csak hát, ezekhez partnerre is szüksége lenne. Aztán csodálkozunk, hogy a gyerek figyelmetlen, szétszórt, akaratos. Mi a megoldás: nem, véletlenül sem a szokásainkon változtatni, inkább szakemberhez cipelni a gyereket, ráadásul nem kis pénzekért. Köszönhető mindez egy tévé- és internetfüggő szülőnek. Sajnos nem a gyereknek lenne szüksége szakemberre, hanem az anyjának. Szomorú… Én igyekszek kompenzálni, az összes szabadidőmet a gyerekre fordítani, de ez nem megoldás. Na, ebből a helyzetből kilábalni, az az igazi kihívás…
 • axt
  Szerintem megfogtad a lényeget. Én is azt látom, hogy az emberek nem azért csinálnak valamit, hogy elmélyülhessenek benne, hanem csak azért, hogy utána elmondhassák, hogy ezt is megcsinálták. Lehetőleg minél több embernek, mert nyilván annyira érdekel minden egyes ismerőst/rokont, hogy mit ettünk, mit olvastunk, melyik filmet tartjuk jónak, hol kirándultunk. Az embereknek vissza kéne venniük az egojukból, és nem azt hinniük, hogy mindenkit mennyire érdekel az, hogy ők mit szeretnek. Nekem már konkrétan herótom van attól, ha egy ismerősöm ajánl nekem valamit, legyen az film, könyv, bármi. Sokszor számomra középszerű dolgokat istenítenek (talán azért, mert látták, hogy mások is istenítették valahol?) én meg csak nézek, hogy egy ilyen hülyeségre pazaroltam az időmet. Nem érdekel engem már, hogy ki mit gondol, úgysem vagyunk egyformák.
 • örök körök
  Vicces, mert nekem pont a fordítottja volt a probléma (“én is így élek 30 éve”), ami erősen rá is nyomta a bélyegét az emberi kapcsolataimra. Több évbe telt amíg páromnak sikerült elérnie, hogy visszább vegyek, random költések ne okozzanak fizikai fájdalmat, amikor bőven megtehetjük.

  Nyilván ez a cikk nem nekem szól, amiért mégis kommentelek, az az, hogy rengeteg hozzám hasonló jár ide, akik vélhetően szintén ugyanúgy szenvednek ettől a beállítottságtól (ami nyilván leginkább neveltetés kérdése), csak ők még nem látták be a problémát, ők még büszkék is erre. 🙂

  Akik “így éltek x éve”: biztos, hogy jó is ez nektek? Ha “ufók” vagytok nem lehet, hogy ti vagytok a hülyék és nem az egész világ? Nem lehet, hogy rátok a zsugoriságról szóló kiszamolo cikkek vonatkoznak inkább?

  https://kiszamolo.hu/probalj-meg-lazitani/

 • Liv
  @CoolTúra A Komoot egy app (bár webes változata is létezik), amibe a felhasználók tölthetnek fel különböző túraútvonalakat fényképekkel és te utána keresni tudsz terület, nehézség és hosszúság alapján. Ha megvan a kiválasztott túra, akkor GPS alapján végignavigál rajta. Alapból ingyenes, de ha ténylegesen ki akarod használni minden lehetőségét, akkor 20 EUR-ba kerül.
  Sajnos úgy láttam, Magyarországon kevesen használják, de én Németországban élek, itt bármelyik környékre rengeteg lehetőséget ajánl. Ha van kérdésed, légyszi adj e-mail címet, nekem nincs publikusan megosztható.
 • Zsu92
  ez szerintem 40 alatt bőven kivitelezhető, hogy férj vágja valaki haját, nekem is egyébként:) Festve sincs még, nem őszülök. De 40 felett őszülő és vékonyodó hajjal egyre nehezebb fodrász nélkül belőni. Senki az életben nem mondaná meg ha rám nézne, hogy botoxolok vagy bármi mást. Nem természetes és agyoncicomázott van. Sem pedig ráncok és botoxtól lárva arc. Ezek között van átmenet. Jó orvossal és raklapnyi pénzért. (Nincs műkörmöm, póthajam, műszempillám.)

  HadÉnisHadÉnis szerintem nem sokat tudsz rólam, de nekem nem fizettek ám semmit az eddigi párjaim és szórakozóhelyen is max két-három ilyen emlékem van. Szépen lassan tíz éve vagyok a jelenlegi párommal, de felezzük a költségeket, a saját hóbortjait meg mindenki maga fizet (szépészet, autó)

  igen, ez önértékelés. Nem úgy vettem észre, hogy sok férfi odalenne a természetesen öregedő negyvenes, ötvenes nőkért sajnos

 • Justin Time
  Nincs mit hozzátenni. A pénzt lehet pocsékolni, de azt is a legkönnyebb pótolni. Viszont ha időt pocsékol el az ember, az örökre elveszett. Mostanában egyre inkább eszerint próbálok élni.

  Ez nem azt jelenti, hogy stopperrel járok mindenhova, hanem a föntit: az antiszociális médiát csak napi egyszer-kétszer asztali gépről, és legfeljebb híreket követek, mert amúgy híroldalak nagyjából nuku (mivel értelmük semmi, csak a vérnyomásemelés és további ősz hajszálak generálása: itt Brexit + vírus, otthon választások + vírus). Ilyesmik. Plusz az ún. holt idő minél jobb kihasználása, pl. ingázás, edzés közben podcast vagy nyelvtanulás stb., alvás-zavar esetére szintén.

  Persze ha sok gyerekes szülő lennék, megint más lenne a preferencia. De erről szól a cikk szerintem.

 • Árpi
  Jó post