Babakötvény állami támogatás emelése

Mai bejelentés szerint az eddigi 10%-os, de maximum évi hatezer forintos állami támogatást jövőre tizenkét ezer forintra emelik, vagyis évi 120 ezernél tudod kimaximalizálni a támogatást

Köszönjük Papának a hírt.

Share

144 hozzászólás

 • TT
  Növelni kell a belső, elinflálható adósságot.
 • J.
  Hát ennyi, évi 6e helyett 12e
  Nem hiszem hogy ez érdemben megmozgatna bárkit is 🙂
 • random
  Nem lehet elbukni a jövő évi választást, annyi pénzt tolnak most a *plebs* zsebébe, amennyit csak lehet. Drága szavazatvásálás ez.
 • Steve
  portfolio.hu/befektetes/20211111/itt-a-bejelentes-megduplazza-az-allami-tamogatast-a-babakotvenyre-a-kormany-510324
 • Lala
  Sokan még ezt se rakják a gyereküknek, mert idióták. Mondjuk egy magyarázkodást tudok elfogadni, hogy nem bíznak a kormányban és attól tartanak, hogy a fidesz ellopja a gyerek pénzét. Más értelmes magyarázat nem tudok.
 • Blend Ahmed
  Off-topic:

  portfolio.hu/gazdasag/20211111/bejelentettek-rogziti-a-kormany-az-uzemanyagarakat-510108
  “a kormány 480 forint / literben határozza meg a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel üzemanyagok maximális árát november 15-től, a következő 3 hónapban,”

 • V
  akkor az evi 120 ezer befizetest jelent ha jol szamolom. Nem a legjobb otlet 18 evre egy ilyen konstrukcioba belemaszni, azt tartjak ilyen idotavon a reszveny veri a kotvenyt. Mivel kis osszegrol van szo es mar van az elso gyereknek ezert szerintem a masodiknak is nyitunk azert
 • Treil
  Ha jól értelmezem akkor most már havi 10-et lehet befizetni a maximális támogatáshoz.
  Nem akarok károgó lenni de szerintem igen jó biznisz az államnak odadobni évi +6 ezret, cserébe akár meg is duplázódhat sokaknál a havi befizetés. Jelenlegi infláció mellett pedig úgysem ér a mostani havi 10 ezerrel növelt babakötvény túl sokat 19 év múlva, jóformán 2/3-adát a befizetésnek tekinthetjük adónak ha ilyen 5-6% inflációk lesznek amiben még lakhatás sincs számolva.
 • Péter
  Elkezdődött valami? 100 bázispont emelkedés a mai 12 hónapos dkj aución.

  Hozamemelkedéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
  Az ÁKK 20 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre diszkont kincstárjegyet. Az elsődleges forgalmazók 22,88 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből az ÁKK 15,0 milliárd forintot fogadott el.

  Az aukciós átlaghozam 2,75 százalék volt, 100 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 82 bázisponttal magasabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál.

  A 12 hónapos dkj aukciós hozama 2021 elején 0,43 százalék volt, 2020 elején 0,03 százalék, 2019 elején pedig 0,41 százalék.

 • Copywriter
  Na, akkor kimondhatjuk, hogy a legidősebbektől eljutottak a legfiatalabbakig.
 • PyDuck
  és ezt komoly pofával tudták vajon bejelenteni?
 • skylaner88
  Az állami támogatást amúgy mikor szokta jóváírni a Kincstár? Gondolom automatikusan be is forgatja a kötvénybe.
 • imre
  Ahhoz, hogy elérjem a maximális állami támogatást, mindegy, hogy évente egyszer vagy havonta fizetek be a babaszámlára?
 • Alfa
  18 évig nulla likviditás, garantáltan elinflált pénz, évente 5 mekis menü áráért.
  Hát hogyne.
  Bár biztos van olyan hülye, aki ennyit ért a pénzhez.
 • Matte
  Oké de akkor évi 120 ezret kell befizetni, vagy elég ugyanúgy a 60 ezer befizetes a 12 ezres támogatáshoz?
 • Siraly
  Tehát nem 60, hanem 120k az “ajánlott” éves befizetés.
 • tomi
  Köszi a hírt, pont aktuális 🙂
  Ha nem állami, mit tudnátok ajánlani ami jobb konstrukció? Köszönöm!
 • KommentElek
  Szép kamata lesz ilyen infláció mellett.
  A kérdés, ennek a kormányoktól függetlenül rendre túlköltekező, felelőtlen pénzszóró államnak ki ad kölcsön ma max. 18 évre előre???
 • xavv
  Reméljük nem fog megsüllyedni a járda az Államkincstár épületek előtt a hatalmas tömegtől akik a hír hallatán megrohamozzák és mégis nyitnak babakötvényt!
  Persze ez is valami, ebből a támogatásból talán tud venni egy laptopot a gyerekem majd’ 2 évtized múlva
 • Ivan Olsen
  Szuper. Jó ötlet.
 • B
  Én egy ideje agyalok hogy kötök a gyerek számára, csak ugye a kötöttség.. nemrég született, 18 évig nem lehet hozzányúlni, persze nem is váratlan kiadásokra szánjuk az összeget de nem lenne jó ha beragadna. Számomra az állam nem garancia, bármikor kitalálhatják hogy csak új építésű ingatlanra tudja majd felhasználni, vagy egyéb kötöttség. Egyelőre úgy érzem hogy egy SP500 etf-ben biztos és jobb helyen lenne.
 • Z
  Akkor a befizetendő rèsz is duplázható, ha jól èrtem, mert a 10% marad. Nem találtam mèg erről hírt.
 • Családfő
  Ideje is volt emelni, örülök, hogy megtörtént.
 • mad823
  Hű, sosem tűnt fel, hogy van rajta állami támogatás – valszeg elveszett a befizetéseim között – de most mindjárt jól megnézem. 🙂
 • G
  Tudtok linket küldeni róla? A babakotveny.hu és az allampapir.hu oldalon még a 6000 Ft támogatás van, és nem láttam még a sajtóban sem…
 • Peti
  Köszönjük az infót! Akkor jövőre duplázom a befizetést. Nem az évszázad befektetése, de a semmitől ez is jobb. A csodás nemzeti nyugdíjkötvényről továbbra sem lehet tudni semmit? Ha így haladunk, talán 25 év múlva lesz belőle valami…mikor nyugdíjba megyek.
 • Mr. RTFM
  Igen? Akkor már rohanok is rájuk szavazni.
 • alucka
  20% lesz az állami támogatás, vagy marad 10%, csak a maximumát emelik. 60 ezer forint befizetés mellett lesz 12 ezer, vagy 120 ezer mellett?
 • Pacek79
  Nagykanállal eszünk jövőre 😀
 • ttamas
  Jól értem, hogy
  1) A 10% nem változik, tehát a teljes támogatás kihasználáshoz min. évi 120 ezret kell átutalni
  2) Ez jövőre lép életbe, amit viszont az idei beutalás alapján számolnak. (Tehát még az idén “kell” a 120 ezret átutalni.)

  A válaszokat köszönöm.

 • Én is akarok kommentelni...
  Lehet nem a legjobb, de gyermekem születése óta minden évben havi 20 ezer ment rá, de mindig inflációval növelten, felfelé kerekítve. Idén 350 ezer forint ment rá. A hozam infláció+3%. Ez a havi összeg nekünk betervezett, fix mint a rezsi, észre sem vettük, hogy 4 millió felett van már a számláján a gyereknek.
  Lenne jobb befektetés? Persze!
  De itt én azt néztem, hogy a párommal mindketten úgy kerültünk ki a középiskolából, hogy a szülők nem tudtak támogatni. Folyamatos meló mellett jártunk egyetemre. Nem volt az igazi, de túléltük.
  Ezzel szemben a gyermekem érettségi után el tud indulni az életben. Tudatosan nevelem pénzügyek terén (pont tegnap a saját zsebpénzéből adományozott a WWF-nek, én erre büszke vagyok), talán nem fogja elverni. Albérletre, 10 éves első autóra, vagy ha megfelelő állást talál valahol, első lakás önerejének bőven elég lesz. Majd eldönti.
 • Eliza
  Aki az inflàció miatt kàrog annak szólok hogy tudtommal inflációkövetô… just sayin’
 • videkrol-jott-ember
  Nem teljesen ertem a hurrogokat, szerintem ez egyaltalan nem egy rossz megtakaritasi forma.
  Nyilvan nem minden penzt ebbe kell tolni, de a tamogatas kimaxolasahoz szukseges 10eFt/gyerek/honap osszeget nem ordogtolvalo itt gyujteni.
  Elvegre inflacio+3% kamatot biztonsagosan semmi nem ad jelenleg.
  Persze mondhatjuk a reszvenyeket, ETF-eket, a sajat portfoliomat en is ezekbol epitem, allampapirral a kotvenyoldalon.
  Nade a gyereknek valoszinuleg egy nagyjabol fix idopontban lesz a penzre szuksege (foiskola pl), nem akkor amikor a reszvenypiac epp nincs melyrepulesben.
  Ha eppen krach van csak az allampapirokbol tudnam tamogatni, de azok meg nem hoznak annyit mint a BABA.

  Szoval megvan ennek a jo helye es alkalmazasa szerintem.

 • Ivan Olsen
  Akik a befizetett összeg elinflálásáról beszélnek (voltak fent jó sokan), mire gondolnak? Nem kötekedésből, komolyan kérdezem. Az éves 6000 támogatáson felül a befizetett pénzre minden évben jön (infláció+3)% kamat.

  A másik dologtól, amit fent írtak (lusta vagyok megkeresni, ki volt), hogy esetleg bevezetnek olyasmit, hogy pl csak új építési lakásokra/házakra lehet költeni, én nem félnék. Aki ilyen komoly korlátozásokat vezetne be a felhasználhatóságot illetőn, annak kapásból lenne párszázezer ellenszavazója a következő választáson. (bocs, ha ez a kommentem többször is bement)

 • Hollós
  Jogos a károgás a +6 ezer Ft támogatásra.
  Egy azonban kimaradt, hogy előző évi infláció+3% a kamat adómentesen, amit éves jóváíráskor (akárcsak a támogatást) kötvénybe jegyeznek.
  18 év sok idő, de az utolsó pár évet érdemes lehet megnyomni pénzügyekben kevésbé jártas (értsd biztonságra törekvő) szülőknek.
  Idén lesz kb. 5% infláció, azaz egy év múlva a kamat 8% (meg egy kis támogatás).
  Ha a gyerek 14-15 éves és átlagemberként van egy kis pénzünk, ami szabad (akár egyben is befizethető), vállalható befektetés lehet.
 • NAR
  Ha 1960-ban 100 dollárt fektettél volna be az S&P 500-as indexbe és utána minden osztalékot is ebbe fektettél volna be (csinál ilyet az ETF?), 18 évvel később 333 dollárod lett volna – ez azonban csak 151 1960-as dollárnak felelt volna meg (ugye az a fránya infláció), ezért infláció fölött 2,2%-ot hozott a befektetés (számolás innen: officialdata.org/us/stocks/s-p-500/1960?amount=100&endYear=1978). A babakötvény infláció+3%-ot hoz.
 • KommentElek
  Inkább az egészségpénztárak utáni adókedvezményt emelnék meg 20-ról 30 vagy 40%-ra, ha már megint nem lehet ellátást kapni covidra hivatkozva.
  Ha nincs pénzed magánrendelésre, akár fel is fordulhatsz. Ennyire legalja szinten még nem volt szerintem az egészségügy, mint napjainkban. De nem 2010 óta rohad, hanem már sokkal előtte elkezdett.
 • Nacionalista
  Aki nem ismeri a babakötvényt az nézzen utána mielőtt fikázza. Változó kamatozású, minden évben előző évi infláció + 3%. Szóval pont, hogy nem inflálódik el.

  A kötöttségekkel nekem is vannak gondjaim, de olyan sok pénzt azért amúgy sem rakok bele.

 • Zabalint
  Nem vagyok híve az állami támogatásoknak, de az ilyen megtakarítást ösztönző támogatasoknak sokkal több értelme van, mint az eladósodásra motiváló csok és társainak.
 • Még hogy infláció
  A magas inflációt emlegetők elfelejtik, hogy a babakötvény infláció + 3%-ot kamatozik. Egyébként nyilván ez egy lehetőség, nem kötelező élni vele. Sajnos van az a kiégett szint amikor már a jó is rossz, ezeknek az embereknek jobbulást kívánok! Szeretettel! 🙂
 • h-laszlo
  S tényleg! A járvány előtt kb. az utolsó simításokat végezték a nyugdíjcélú állampapírnál (emlékeim szerint). Aztán semmi hír. Talán majd a választások után nyomnak egy nyugdíjreformot és azzal együtt bevezetik.
 • TT
  @lala: én egy fillért nem rakok ebbe a babkötvénybe, mégsem tartom magam idiótának.
  Ahogy más is írta, a részvénypiacon sokkal nagyobb hozamot érhetek el 18 év alatt, ráadásul devizában.
  Persze ha 16-17 éves gyerekek esetén érdemes kihasználni az “ingyen” pénzt.
 • gaborr
  /off
  Elképesztően megugrott a BIRS. Aki nem zöld lakáshitelt vesz fel, és nincs pénze újépítési lakás vásárlásba belevágni, annak rendkívülien romlott a kilátása saját lakáshoz jutás terén. Utóljára 2014-ben volt ilyen magas a BIRS.
  Nagyon kíváncsi leszek mi lesz az ingatlanpiaccal, kicsit félő, hogy a régi lakástulajok nem fogják tudni értékesíteni az ingatlanjaikat (lokációtól függően) elfogadható áron, és mindenki új lakást fog vásárolni. Egyszerűen nem fogja megérni dupla akkora kamattal hitelre vásárolni egy használt ingatlant. Lehet befellegzik az ingatlan spekulánsoknak?
 • Tamás
  Azoktól a nagyon okosnak tűnő kommentelőktől kérdezem (pl. Alfa), akik a cinikus megjegyzéseket írják, milyen alternatív ötletük van azok számára, akik szeretnének a gyermekük részére félretenni, de csak havi 5.000 Ft-ot engedhetnek meg?
 • hemond
  apróságok: 18 év valóban hosszú idő és vannak kötöttségek, de 120 eFt\gyerek nem egy nagy kockázat az infláció +3% kamatot meg összességénben szerintem fogadjuk el. Ja kérdés volt fentebb: a start számlára utalják a jóváírást és rögtön babakötvény lesz belölle (mondjuk én se ellenőriztem soha se)

  Valaki írta, hogy nem nyitott még ilyet: mindenkinek jár egy un. életkezdési járulék (vagy hogy hívják) ez kb 40 eFt, 18 évesen lehet felvenni, na infláció mértékű rajta a kamat, ha csak annyit csinálsz, hogy bemész és nyitsz egy start számlát és lekéred rá az összeget, akkor az automatikusan babakötvénybe kerül és infláció+3% lesz a kamat, szerintem azt a félórát megéri.

  @ttamas: szerintem az adott éves befektetés számít.

 • D&A

  Még olvasgass kicsit a befektetések jellemzőiről, mielőtt leidiótázol engem vagy bárki mást.
  Tizensok évig nulla likviditás nálam nem befektetési lehetőség.
  Nem vettem magamra, mert nem gondoltad át eléggé.
 • Törölt
  Oké, de azért várunk vissza valamikor.
 • Inevitable
  A sok önjelölt “top tier” befektetési tanácsadó csak azt nem vette észre, hogy ez nem arra lett kitalálva, hogy egyszerre ráönts 30millió forintot és két év múlva hozzá akarj férni. Ez is csak egy termék, és nem mindenkinek megfelelő, de igen sokan vannak akiknek kényelmes és pont az igényeihez való. (csak zárójelben nálam egy kisebb összeggel diverzifikációs célt szolgál, a PMÁP kamatokat szoktam átforgatni ide, így csinálok a PMÁP-ból is visszaforgató állampapírt).
  Az ETF-ek is teszik a dolgukat, az egyéb eszközök is, és ez is. Az sem idióta aki rak bele és az sem aki nem, hagyjuk már ezt a fellengzős arrogáns hozzáállást.
 • Szabolcs
  Peti
  2021-11-12 at 09:47
  A csodás nemzeti nyugdíjkötvényről továbbra sem lehet tudni semmit?

  Most épp az a döntés, hogy nem lesz. Persze ez is változhat.

 • Családfő
  Mókásak a szokásos negatív huszárok.

  hemond megelőzött, leírta a lényeget. Kockázatmentesen ekkora hozammal eltenni évi eddig 60e, most már 120e forintot gyerekenként – ugye így maxolható ki a hozam – nem lehet. Tökéletesen megfér a többi befektetési forma mellett. A kisebb pénzűeknek meg remek lehetőség a pénzügyi tudatosság és a megtakarítási hajlandóság/szint növelésére. A kölykök hamar megnőnek, a 18 év elszalad, és közben atomtámadás sem történik, ahogy államcsőd sem.

  Fikázni butaság ezt a lehetőséget, miközben élni nem muszáj vele.