A költségvetési csalásról

Sok szó esett adózásról és hasonlókról mostanában.

Az adózást mindenki elég lazán fogja fel, egyszerűen azért, mert a legtöbben nem tudják, milyen szigorú lett néhány éve a költségvetési csalás büntetése. (Talán 2011 óta? Majd a jogászok megmondják pontosan. Költségvetési csalás mindaz, amit nem fizetsz be a költségvetésnek vagy onnan jogosulatlanul veszel fel.)

Szerinted milyen büntetés járhat egy nevetséges, mondjuk 300 ezres adócsalásra, ha kiderül?

Elügyeskedtél a számlákkal, alapítottál három céget, egy kft-t a költségeknek meg két katásat, hogy soha ne kerülj a 40%-os kulcsba és az adóhivatal szerint ezzel az ügyeskedéssel 6 millió forint adót csaltál el az elmúlt öt évben. Kaphatsz-e érte börtönt? Nyilván nem, hiszen mindenki így csinálja, nem igaz?

Esetleg a vett számlákon áfa is volt és jó sokáig, üzletszerűen űzted az ipart, így csökkentetted a fizetendő adódat. A légynek sem ártottál, csak ügyeskedtél, csak nem jár érte börtön?! Majd maximum kifizeted az okozott kárt, nem igaz?

Adócsalásért nem jár börtön, csak pénzbüntetés, ezt mindenki tudja.

Akkor nézzük a büntetési tételeket, szerintem sokan meglepődnek a szigoron:

Btk. 396. § Költségvetési csalás
396. § (1) Aki

a) költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vagy költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja,

b) költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, vagy

c) költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel,

és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt [51 ezer-500 ezer Ft] okoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Update: állítólag 2021-től 500 ezer forint lesz az alsó határ. Most még 51 ezer forint.)

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás nagyobb vagyoni hátrányt [501 ezer-5 millió Ft között] okoz, illetve

b) az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás jelentős vagyoni hátrányt [5 millió-50 millió forint] okoz, vagy

b) a nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás különösen nagy vagyoni hátrányt [50 millió-500 millió forint] okoz, vagy

b) a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(5) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás különösen jelentős vagyoni hátrányt [500 millió forint felett] okoz, vagy

b) a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(6) Az (1)-(5) bekezdés szerint büntetendő, aki a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényben, valamint a felhatalmazásán alapuló jogszabályban megállapított feltétel hiányában vagy hatósági engedély nélkül jövedéki terméket előállít, megszerez, tart, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz.

(7) Aki költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, vagy az előírt tájékoztatási kötelezettségének nem vagy hiányosan tesz eleget, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy valótlan tartalmú, hamis vagy hamisított okiratot használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(8) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki az (1)-(6) bekezdésében meghatározott költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádirat benyújtásáig megtéríti. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

…. Vagyoni hátrány alatt érteni kell a költségvetésbe történő befizetési kötelezettség nem teljesítése miatt bekövetkezett bevételkiesést, valamint a költségvetésből jogosulatlanul igénybe vett vagy céltól eltérően felhasznált pénzeszközt is.

Eddig a törvény. Elég meleg pite, nem? A legtöbb embernek fogalma sincs, mennyire szigorú a törvény. A jó hír az, ha megtéríted a kárt, mentesülhetsz a büntetés alól, a rossz, hogy ha üzletszerűen követted el vagy bűnszövetkezetben, akkor ez rád nem vonatkozik.

“A 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 459. § (1) bekezdés 28. pontja szerint üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.” Vagyis például folyamatosan számlát veszel, hogy csökkentsd a fizetendő adódat.

S ha már elcsalt pénz van nálad, azzal valamit csinálnod kellett, könnyen lehet, hogy pénzmosásért is elővesznek, amit szintén hasonló módon szoktak büntetni.

Nem ijesztgetni akarlak, csak azt láttam, hogy a legtöbb ember nem is tudja, hogy ilyen mindennapos stiklinek gondolt dologért akár börtönt is kaphat. Itt egy friss sztori. Az embereket feketén fizették a szórólapozásnál, ezért kellett valami számla, hogy ezt lefedjék. Valószínűleg semmi rosszat nem akartak, csak a szokásos trükközés, biztos nem gondolták, hogy milyen büntetéssel játszanak. Most 3-10 év is kinéz nekik.

Ha vannak itt jogászok, megköszönjük, ha válaszolnak a felmerülő kérdésekre és felvetésekre.

Addig is érdemes kétszer meggondolnod, megéri-e trükközni az adózással néhány rongyos millió megspórolásának érdekében. Ha legálisan tudod csökkenteni az adódat, tedd meg mindenképp, mert egy fillérrel se fizess többet, mint amennyit muszáj. De ha csak trükközni akarsz, olvasd el újra a fenti sorokat és gondold végig, megéri-e? (Ez a törvény, nem tudom, mi a bírói gyakorlat, azt majd a hozzáértők elmondják. De jó az, ha a törvényt is ismered.)

Share

113 hozzászólás

 • itthon vagyok
  Ebből moderálás lesz, úgy érzem, de szögezzük le, hogy nem az országot “köpködte”, hanem azt kifogásolta, hogy az adó korrupcióra megy. Ez “a másik se jobb”, “minden politikus egykutya”, stb. összemosása nagyságrendekben eltérő dolgoknak nálam mindig kiveri a biztosítékot. Ilyeneket az mond, aki tájékozatlan, vagy nem akarja látni a nyilvánvalót. Vagy komolyan úgy gondoljátok, hogy Németországgal közpénzek elsíbolása, jogállamiság, stb. tekintetében pariban vagyunk?? Na ne, kicsit járjatok már utána…
  Én itt vagyok, fizetem az adót, és nem tetszik, hogy hova kerül egy jó nagy része. Az se, amikor relativizálják a dolgokat, hogy jajj, hát mindegyik ezt csinálná.
 • matetoth

  nekem sem tetszik, ami történik, félek, hogy a hosszútávú következmények katasztrófálisak lesznek. Éppen ezért igyekszem a saját házam táján rendet tartani, pl nem csalni és barátai.

  Németországban más problémák vannak. Néhány tartományban a politikai korrektség és a haladás nevében lassan gyerekeket lehet visszafordíthatatlanul megcsonkítani, nem nagyon veszik észre, hogy nincs egyenlőség a kultúrák közt, sötétzöld lobbi…

 • Joy
  A Volkswagen csoport illetve a Deutche Bank 2000 óta összesen kb 41mrd USD büntetést volt kényetelen fizetni a törvénytelenségeik miatt, ami kb. 12 ezer milliárd Ft. (Google: Violation tracker)
  /A legutóbbi 50mrd Ft-os DB büntetésre egy pedofilhálózat segítéséért itthon sokan fel sem kapták a fejüket./
  Lehet relativizálással vádolni, de ennek a kétes ügyek után befizetett pénzeknek (csak büntetéskről van szó!) alig pár százalékát éri a TELJES mészáros birodalom. Ráadásul ez csupán két cég egy bezzegországban. Ezért gondolom, hogy az M&M csak egy (dagadt) porszem az európai nagyhalak között. Ahol finomabban megy ez, ott nincs arca a stróman(ok)nak, valódi irányítóknak meg főleg.
 • Orbán János
  Ja és a listáról kimaradt a Wirecard + a nekik évekig falazó pénzügyi felügyelet (BaFin) és politikusok.
  Ami Lőrincet és a Családot illeti, nem kell csodálkozni, okosabb, mint Zucerberg XD
 • SilverSin
  @orban-janos Öööö csak azért a Volkswagen, Deutsche Bank meg a Wirecard azért mégse a mi pénzünkből lett nagyhal, nemde? 🙂 Lopott pénzből könnyű nagy vagyont építeni! Ezért mekkora büntetés jár?
 • Silver
  Azt is hozzátehetném, hogy valami ott a “bezzegországban” mégiscsak működik, mivel ezeket a cégeket megfogják és büntetik. Itthon Tiborcznak és a többinek kellett valaha valamiért is felelnie? Volt valaha is olyan ítélet ahol a NER-es nagyhalaknak a tyúkszemére léptek? Ez itt a különbség. A törvény mindenkire ugyanúgy vonatkozik.
 • V
  nem tudom mit ferditesz en egyetlen megcsonkitott gyereket sem lattam erre viszont mikor Magyarorszagon jarok mindenhonnan “felbugyog” az elvakult nacionalizmus. Udv Nemetorszagbol, egy bevandorlo
 • Joy
  Tegnap tartóztattak le egy magyar milliárdos vállalkozót 500milliós adócsalás gyanúja miatt. Magyar szemmel nagyhal.
 • itthon vagyok
  ez a letartóztatott vállalkozó sem NER-közeli volt, egy ilyen fontos részletet biztosan említett volna a HVG cikk, amit olvastam. Szóval ezzel mit szerettél volna mondani? Hogy a nem NER-es vállalkozókat elkapják?
 • érdeklődő
  kommentelek
  Csináltál valamit, felhívták rá a figyelmedet, mit csinálsz, erre megsértődtél, hogy kimondták az igazat, utána meg elkezdtél egyre távolabbi témákról beszélni, mint ami miatt kaptad a figyelemfelhívást.
  Hajlítod a valóságot, legalábbis megpróbálod.
  Nekem meg ez nem tetszik, bármelyik országban is kövessék el. Amennyire 11 országbeli munkatapasztalattal látom, mostanság többnyire külországokban próbálkoznak ezzel, de itt be is fejezem, hogy ne (túlságosan) lépjek ki a poszt kereteiből.
 • Joy
  Ma is letartóztattak egy nagyvállalkozót, a Hírös cégcsoport vezetőjét. Cége 2017-ben hétmillárdos(!) államos támogatást nyert.
  Az összegből ítélve nem lehetett teljesen körön kívüli…
  Lehet a NAVnál olvasták a cikket és megvilágosodtak 🙂
 • MessziUtazo

  Es az csalasnak minosul, ha kft alkalmazza a nyugdijas nagymamat es berkent 2M havit ad neki, igy osszessegeben 15%szja terhelve kiveszi az osszes penzt ?
  Van egyaltalan valami limit, hogy mekkora ber fizetheto ki maminak a takaritasert? Hisz ha normal alkalmazott lenne akore szocho es egyeb van fizetve, akkpr gondolom kutya nem szolna. Csak most, hogy nincs jarulek a nyugdijas utan ? Nem kettos merce ez ?

 • headset

  “Es az csalasnak minosul, ha kft alkalmazza a nyugdijas nagymamat es berkent 2M havit ad neki, igy osszessegeben 15%szja terhelve kiveszi az osszes penzt ?”

  Annak bizony.

  A névleges és a valóságos cél nem fedi egymást. Ezért ez színlelt szerződés, melynek célja az adóelkerülés. A bizonyítás is könnyen menne a NAV részéről: csak el kell osztani a 2 millió forintot a piaci takarítói órabérrel és kijön, hogy nincs annyi munkaóra egy hónapban. Akkor sem, ha az idős hölgy egyfolytában dolgozik. Ettől az egész ügy többé nem “életszerű”, ami a NAV-os indoklások kedvenc szava.

  Keress rá a neten:adóelkerülés színlelt szerződés Ott részletesebben leírják, hogy mire lehet számítani ilyen esetben.

  A kettős mércéről: nem fizetnek TB-t, de nem is nő a nyugdíjuk. És úgy tekintik, hogy az egészségbiztosítást már megszolgálták.
  A gazdasági haszon: a visszacsábításuk a munkaerőpiacra.