A korai nyugdíjbavonulás veszélyei

A fogyasztói társadalom elérte, hogy az emberek egyre többet és többet akarjanak fogyasztani: még nagyobb ház, még  újabb autó, még drágább nyaralás és még trendibb mobiltelefon.

Az újabb és újabb célok eléréséhez az emberek egyre többet dolgoznak és egyre inkább eladósítják magukat, hiszen az új autó vagy drága telefon megvétele nem várhat addig, amíg meg is keresik rá a pénzt.

Ebből az életformából aztán kialakul egy mókuskerék, amikor az ember már csak azért dolgozik, hogy birtokolhasson minél több és drágább vagyontárgyat, illetve tudja fizetni a hiteleket, amit a régebbi vagyontárgyak megvétele miatt vett fel. (Egy átlag amerikai élete során 279 ezer dollárt fizet ki csak a hitelei kamataira, amiért akár 7-8 évet is dolgoznia kell az átlagos 40 évnyi munkaidőből. Erről cikk itt.) Ilyenkor nem veszi észre az ember, hogy már réges-régen már nem ő birtokolja a vagyontárgyakat, hanem fordítva, ő lett a vagyontárgyak foglya.

A gyerekének is mindent megad, ami divatos és trendi, de ezért cserébe a gyerek kénytelen apa nélkül felnőni, mert az apja napi 12 órát dolgozik a “jólét” biztosítása miatt.

Ezt a problémát felismerve született több mozgalom a minimalista vásárlóktól kezdve egészen a korai (30-40 éves korban történő) nyugdíjazásig.

Az emberek vagy csak a minimálisan szükséges dolgokat veszik egész életükben és ehhez elég egész életükben egy könnyed és akár szórakoztató napi 4-6 órás munkavégzés, vagy pedig az életük egy szakaszában keményen dolgoznak és spórolnak, hogy aztán 30-40-50 évesen örökre elmehessenek nyugdíjba és csak a megtakarításaikból élhessenek. (Magyar viszonylatban ennyi tőkéből élsz meg életed végéig munka nélkül)

A korai nyugdíjazásnak komoly tábora van, elég ha beírod a keresőbe, hogy “early retirement” vagy “retirement by 40” és rengeteg blogot fogsz találni a témában. Az egyik leghíresebb ilyen blogról már itt írtam.

Természetesen mint minden mozgalomnak, ennek is sok kritikusa van, akik különböző kifogásokat vetnek fel, miért rossz és veszélyes a korai nyugdíjba vonulás.

Ezekből szeretnék néhányat megnézni. Több kifogás az egyszerű meg nem értésből származik, azonban vannak valódi buktatók is, amiket érdemes számba venni.

– Első kifogás: mihez kezdesz magaddal 40-50 éven keresztül, ha 35-40 évesen elmész nyugdíjba? Halálra fogod magad unni.

Fontos megérteni, hogy a nyugdíjba vonulás nem azt jelenti hogy egész nap otthonkában ülsz a nappali kanapéján és az Esmeraldát bámulod reggeltől estig. Éppen ellenkezőleg, mivel soha többet nem kell már a megélhetésért dolgoznod napi 8-10 órát, végre szabad vagy, hogy valami értelmeset csinálj az életben. Ez lehet a családoddal töltött idő, könyvírás, az evangélium hirdetése Közép-Afrikában, fogyatékos gyerekek tanítása, vagy bármi, amit egész életedben igazán csinálni akartál volna, csak a munka miatt nem volt rá időd.

Természetesen ebből az is következik, hogy aki nem tudna mit kezdeni magával 65 évesen napi 8-10 óra munka nélkül, az nem fog tudni mit kezdeni magával 35 évesen sem. Ez tényleg egy valós veszély, különösen annak a fényében, hogy általában annak elérhető cél a korai nyugdíjazás, aki kreatív, gondolkodást igénylő munkát végez. Nekik még nagyobb törés egy hirtelen jött üresség.

Ezért nagyon fontos, hogy akár 35 évesen, akár 65 évesen mész el nyugdíjba, keress magadnak olyan értelmes elfoglaltságot, ami kitölti a napjaidat, egyébként gyorsan leépülsz szellemileg és lelkileg is. Az Egyesült Államokban külön nyugdíjazási tanácsadók vannak, akik ebben segítenek a nyugdíj előtt állóknak.

(Egy amerikai tanulmány szerint tovább élnek azok, akik később mennek nyugdíjba. A passzív otthonülés hamarabb végez az emberrel, mint a kemény munka.)

– Második kifogás: Az édes semmittevés addig vonzó, amíg dolgozol mellette.

Ez igaz. Addig izgalmas otthon ülni és elmenni nyaralni bármikor, amíg ez a kivételes alkalom. 15 év otthonülés után már egy picit sem lesz vonzó sem ez, sem az állandó nyaralgatás. Amikor már a harmadik hónapja áztatod a lábad egy egyiptomi szállodában, immár tizedszerre, nehéz megállni, hogy ne bolondulj bele.

Visszakanyarodva az előző ponthoz, nagyon fontos, hogy eldöntsd, mit fogsz csinálni a tenger sok időddel. Nagyon sokan úgy élik meg a nyugdíjba vonulást, mint egy drogos: komoly elvonási tüneteik lesznek. Azért, mert eddig napi 10-12 óra elment a munkába járással és a munkavégzéssel, most pedig fogalmuk sincs, mit csináljanak ezzel a rengeteg idővel.

– Harmadik kifogás: mivel a korai nyugdíj elérése csak magasabb jövedelem mellett reális cél, ha valaki vállalkozó, vagy magasan képzett diplomás ember, ezért ezek az emberek önzőek, hogy kivonják magukat a GDP termeléséből és a túlzott fogyasztásból, csak hogy munka nélkül élhessenek.

Ez a kifogás a társadalom szempontjából nyilván igaz (bár elhanyagolható mértékről van csak szó), de az egyén szempontjából lényegtelen.

– Negyedik kifogás: nem leszel képes anyagilag lépést tartani a barátaiddal és a rokonaiddal, akik folyamatosan egyre többet keresnek. Sőt mivel egyre nő az általános életszínvonal is, tulajdonképpen egyre jobban lemaradsz majd mindenkitől, mert a te életszínvonalad megragad egy adott ponton.

Aki ilyeneket mond, az éppen csak a lényeget nem érti: ezek az emberek nem akarnak lépést tartani a szomszédaikkal és nem érdekli őket, hogy ki milyen új autót vesz.

Az pedig, hogy egyre nő az általános életszínvonal, egy hatalmas tévedés. Ma reálértékben kevesebbet keres egy átlagos amerikai, mint keresett 1990-ben. Csak azért van több vagyontárgya, mint 1990-ben, mert a hitelállománya a háromszorosára hízott az 1990-es állapothoz képest.

– Ötödik kifogás: Nagy a kockázata, hogy nem lesz elég a pénzed az életed végéig.

Ebben is van igazság. Éppen az elmúlt évek mutatták be azt, hogy évszázados “aranyigazságok” veszíthetik el az érvényüket. Most éveken át nulla százalék körüli kötvénykamatok voltak. Ha a következő években lesz egy komoly, akár mesterségesen gerjesztett infláció, hogy csökkentsék az állami és vállalati adóssághegyeket reálértéken, ami együtt fog járni a meglévő részvények áresésével is, akkor sokan pórul járhatnak, akik a meglévő tőkéjük jövedelméből akartak megélni egész életükben.

Írtam ebben a cikkben arról, hogy mennyire nem volt mindegy, hogy melyik évben ment el valaki nyugdíjba. Az 1968-as nyugdíjas 30 év múlva minden pénzét felélte, míg az 1980-ban nyugdíjba ment 30 év múlva több pénzzel rendelkezett, mint anno. Mindez a tőzsdei változások miatt.

Volt olyan ügyfelem, aki egy nagyon sikeres vállalkozást hagyott abba, csak sajnos két évvel korábban, mint kellett volna. Pár rossz döntés (ráfizetéses tanya vásárlása a világ végén, túl drágán) és kiderült 4-5 év alatt, hogy nem lesz elég a pénz élete végéig. A vállalkozásból kiesett, visszamenni a piacra már nem tudott.

Ezért érdemes a másfélszeresét összeszedni annak, ami elégségesnek tűnik és inkább 2-3 évvel később visszavonulni. Másik lehetőség, hogy marad valamilyen pénztermelő tevékenységed továbbra is, amit hobbiszinten, kedvtelésből űzöl, de a mindennapi megélhetés egy részét fedezni tudja.

– Hatodik kifogás: Miért nem végzel inkább olyan munkát, amiben a kedved leled, ahelyett, hogy jól fizető, de utálatos munkahelyed van, amiből menekülni akarsz 30 évesen.

Ebben is van igazság, bár tévedés azt gondolni, hogy aki jól keres és keveset költ, az biztos, hogy utálja is a munkáját. Beszéltem sok emberrel, aki sikeres, sokat is dolgozik, azért, hogy hamar nyugdíjazhassa is magát, de ettől még nem utálja a munkáját. Sőt, utána is ezt akarja tovább csinálni, de már csak hobbi jelleggel.

De ha azért akarsz korán nyugdíjba menni, mert gyűlölöd a munkádat és a vele járó stresszt, akkor érdemes végiggondolnod, nem járnál-e jobban egy másik munkahellyel, még akkor is, ha ott esetleg csak a felét keresed.

– Hetedik kifogás: elszigetelődsz társadalmilag, elveszíted a barátaidat, kollégáidat.

Ez is igaz lehet, hiszen a legtöbb embernek az ismerősei, barátai a munkahelyhez vagy a munkavégzéshez kötődik. Ezek a kapcsolatok valóban le fognak épülni és az évek során meg fognak kopni a régi ismeretségek. Mivel munkába sem jársz, a társadalommal is sokkal kevesebbet fogsz érintkezni.

Ez a veszély minden nyugdíjba vonulót veszélyeztet, életkortól függetlenül. Ezt tudni kell kezelni, találni kell olyan elfoglaltságot, ahol érintkezel emberekkel. Járhatsz nyelvtanfolyamra, kiránduló körbe, vagy akárhová máshová.

Összefoglalva: nagyon jó, ha mihamarabb eléred az anyagi függetlenséget, ha a megélhetésed már nem csak a munkabéredtől függ. De a korai nyugdíj sem megoldás mindenre.

Ha azért akarsz menekülni, mert utálod a munkád, keress másikat és jöjj rá arra, mi is az, ami igazán lenni akarsz.

Ha nem tudod, mi az értelme az életednek, akkor még nagyobb bajban leszel, ha már dolgozni sem fogsz már. Azonban ha tudod, hogy mit szeretnél tenni, még teljesebb lehet az életed, ha nem kell az idődet munkával töltened.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

120 hozzászólás

 • Tinaturner
  ha tenyleg mernok vagy miert nem mernokkent dolgozod korbe a vilagot? Nemetorszag, Új-Zéland, Qatar stb csomó lehetőség van.. jobb mint mosogatni
 • Eltévelyedés
  A legnehezebb az egészben, hogy nehéz kitalálni, hogy ez most elég, vagy nem? Szinte senkivel sem beszélheted meg, hiszen nem akarod a világ elé tárni, hogy 50-100-200-500 milliód van, és az vajon elég-e. És ugye személytől függ, megelégedsz-e a 20 éves kocsival és BAZ megyében egy házzal, vagy más a szint, és egy Londoni egyes zónás lakás a cél komornyikkal, és egy klasszikus Rolls-al.
 • szocske
  , szerintem nem azt mondta, hogy “magas fizetes=tobbet sporolok”, hanem azt, hogy akinek magas a fizetése, annak, ha szeretné, lehetősége van többet spórolni.
  A kollégád dönthetne úgy, hogy vitorlázás helyett félre tesz, aki viszont épphogy megkapja a megélhetése árát, annak nehezebb a fizetése azonos százalékát félretenni.
  És ez egy bizonyos szintig egyértelműen igaz.
  Aki 100ezret keres aligha tudja megtenni, hogy 90%-ot félre tesz és 10ezerből él.
  Ellenben aki 1M keres, az megteheti, hogy ugyanúgy él, mintha 100ezret keresne, és 90%-ot félretesz.
  Persze ez nem jellemző, hiszen ahogy nő a fizetés, úgy jelennek meg újabb és újabb igények.
  De attól a lehetőség számára még adott, csak nem így dönt, inkább magasabb színvonalon él.
 • szocske
  , ez így kicsit kevés információ, a válasz lehet 500ezertől 5millióg…
  Egyrészt mi a komfortossá tétel?
  Festeni kell, vagy konyhát, fürdőszobát felújítani?
  Berendezés?
  Az építőipari munkák nagyját, ha van hozzá affinitásod és szabadidőd, megcsinálod magadnak, akkor kihozhatod 500-ból is, anyag áron.
  Ha mindent szakival csináltatsz, akkor rögtön duplázod a költségeket.
  Ha nagyon alapos akarsz lenni és pl. szigeteled egy földszinti lakás padlóját, hogy kisebb legyen a fűtési ktsg, és komfortosabb legyen, valamint prémium anyagokkal számolsz, akkor a csillagos ég a határ…
 • Zabalint
  @robi:
  Ezek szerint amit a zárójelben írtam, nem olvastad el.

  Igen, függ a lakhelytől, körülményektől. De ceteris paribus a jobban kereső nagyobb százalékát tudja félretenni. Emellett egy londoni középosztálybelinek van lehetősége sokkal olcsóbb helyre mennie nyugdíjba vonuláskor, szóval lehet, hogy ő többre megy a fizetése 25%-ának félretevésével, mint aki egy elmaradott régióban a felét félre tudja tenni.

 • szocske

  tényleg pesszimista a hozzáállásod…
  0. ha úgy tűnik nem lesz elég a felhalmozott tőke, bármikor újra munkába lehet állni. Valószínűleg nem olyan fizetésért, mint amit ott hagyott az ember, de ha nem várja meg a tőke nullázódását, akkor ez belefér.
  1. ha háborúba sodródna Magyarország, akkor aztán mindegy, hogy épp van munkahelyed vagy nincs, de a meglévő tőkéd inkább előny, mint hátrány
  2. betegségre lehet kötni biztosítást, + ha beteg vagy, dolgozni sem tudsz, hiába volt épp állásod
  3. ha valaki korai nyugdíj modellben gondolkozik, abban vélhetően a házastársa is partner, így váláskor miért úszna el a teljes vagyona? esetleg a fele…
 • jurta

  “egyetem elso par eve utan mar csak munkahelyrol es erdekbol jonnek a baratok”

  Dalai láma dumája: a nyugati kultúrában 25 évesen meghalunk, csak 75 évesen temetnek. 🙂

  Na de! Ha én abbahagynám a munkát, valószínűleg (még) többet járnék könyvtárba. Előbb-utóbb lenne ott rendezvény, ami érdekel és (mivel nem dolgozom) lenne is időm elmenni. Ott lennének emberek, azért, mert őket is az érdekelte, ami engem. Folytassam? 🙂 (Persze kisváros alatti méretben nem megy, de miért ne választhatnám meg a lakóhelyem, ha már nem kell munkába járnom?)

  @Eltévelyedés
  “senkivel nem beszélheted meg, hiszen nem akarod a világ elé tárni, hogy 50-100-200-500 milliód van, és az elég-e.”

  Kiszámolós tanácsadás, vagy hasonló (szakmai titoktartással) nem jó?

 • Robi
  ,

  Szerintem ti nem ertitek, hogy a fizetes merteke nem egy abszolut skalan merendo. Kereshetsz 1 milliot svajcban es nem josz ki belole vagy 300.000-et Debrecenben es fenyes eleted van.

  A megtakaritas merteke %-ban szamit csupan es az pedig jo esetben csak rajtad mulik. Lakhatsz garzonban 3 szobas lakas helyett, jarhatsz kerekparral kocsi helyett, vasarolhatsz akciosan es alkudozhatsz a piacon a premium delikatesz helyett es nem kell kezmuves soroket kostolgatni vagyonokert. Es persze a kornyek is szamit, ahol laksz es az ottani koltsegek.

  Ezert mondom, hogy az, hogy milyen “magas” a fizetesed, semmit nem jelent. Csak es kizarolag a %-os megtakaritas es semmi mas.

  Es most ne beszeljunk legyszi a minimalberesekrol, meg a Tesco polcfeltoltokrol, mert ez az egesz tema nem roluk szol.

 • szocske
  , és van egy 3. kategória, aki 100ezret keres Debrecenben.
  Svájcban és Debrecenben is megteheti valaki, hogy minimalista stílusban él, vagy pl. többen bérelnek egy lakást, ahol szobánként ketten laknak, így 1M-ból vagy 300e-ből leengedve az igényeket félre tudja tenni a fizetése 75%-át, addig 100ezerből ez lehetetlen, akármennyire minimálisra csökkenti az igényeit, mert vannak olyan költségek, ami egy határ alá már nem csökkenthető.
 • szocske
  , az is hatalmas különbség, hogy aki jobban keres, az jellemzően olyan helyen él, ahol magasabbak a költségek is, erre tökéletes példa Svájc vagy akár Bp.
  Ha viszont valaki már nem akar dolgozni, könnyedén elköltözhet egy alföldi tanyára, mert nem kell bejárni neki a munkahelyére, így míg munka mellett az aktuális fizetése 30%-ból tud megélni, 70%-ot félretenni, addig “nyugdíjasként” felezheti vagy harmadolhatja a a megélhetési költségeit. Viszont Debrecenből már nehezebb olcsóbb lakóhelyet találni.
 • Józsika
  Sokáig nekünk is cél volt 30-40 évesen nyugdíjba menni, de akármennyire is küzdünk ellene, a havi kiadásaink folyamatosan nőnek (egészségesebb életmód + gyerek miatt), így egyre kevesebbet tudunk félretenni és egyre nagyobb tőkére lenne szükség.

  Így aztán más startégiát választottunk: 5 évre elegendő tartalékunk van. Ez elég az extrém biztonságérzethez, egy-két évre kiléphetnénk a rendszerből, ha szeretnénk, és jutna idő a hobbira, tanfolyamokra, külföldre költözésre. Érdekes, hogy ezeket nem igényeljük, amióta megtehetnénk…

  Fontos dolog, és senki se említette, hogy ha korán nyugdíjba vonulsz, nagyon rossz példát mutatsz a gyerekednek, akinek pont akkor kell küzdenie az iskolában, amikor Te önmagadat valósítod meg az életben. Saját élmény…

 • szocske
  @Józsika a gyereknek példamutatás problémája régóta foglalkoztat engem is, nem feltétlenül korai nyugdíj miatt, hanem azért, mert olyan a munkám, hogy többnyire itthon dolgozom.
  Azt hiszem ez probléma, a gyereknek jó lenne látni, hogy apa reggel elmegy dolgozni…
 • Tinaturner
  @Józsika: rossz pelda… vagy éppen a jó példa hogy kerülj nyerő pozicióba, ami a segítségeddel még könnyebben elérhető, és kitolható magasabb szintre
 • Tinaturner
  @Eltévelyedés: ha van 50-100 milliod kivel beszélsz róla? Most is azt teszed. Mehetsz forumokra beszélhetsz olyanokkal akiket foglalkoztat a téma és/vagy el i érték mar. Mehetsz fuggetlen penzugyi tanacsadokhoz.. olvashatsz blogokat. Kepezheted is magad
 • Handalamandala

  Miért? Az nem jó, ha a gyerek olyasmit tanul, amit szintén otthonról tudna csinálni? 🙂
 • Tinaturner
  szocske: pl egyik szomszed villanyszerelo mester. oreg szaki kb 75 eves
  a fia es az unokaja is kiraly szakamberre nevelodott mellette
  gondolhatod h mondjuk 10 eves koruktol ott butykoltek a rossz bojlereket mellette stb
  mire kikerultek a sulibol mar 10 ev koruli tapasztalati elonnyel indultak a szakmaban, es a verukben van, nem ugy mint a tarsaik akik csak neztek mint hal a szatyorban kezdokent..
 • L70
  A munkahelyi stresszhez csak annyit fűznék hozzá, hogy komolyabb tartalékkal a zsebében az ember már nem “vállalja be” a stresszt. Tud nemet mondani, ha utálatos feladatot szánnak neki, tud nemet mondani, ha teljesíthetetlen a határidő, tud nemet mondani, ha nem kap erőforrást a feladathoz, tudja levegőnek nézni az utálatos kollégát, és mer kérni, javasolni, stb.

  Ezért az ilyen helyzetben levő ember összességében jobban is teljesít egy idő után, ami nagyobb önbizalmat ad, stb. Aztán jobban belegondol, hogy – noha része egy gépezetnek – de a maga módján alkot valami értéket ott is (ami tovább növeli az önbizalmat és elégedettség érzetet).

  Jó érzés lehet úgy menni nap mit nap dolgozni, hogy nem feltétlen lenne muszáj. Nem, nemcsak jó, megfizethetetlen.

 • Oscee
  En az egyszerubb utat valasztottam: olyan szakmat tanultam es munkat vegzek, amit szeretek csinalni. Az utazas a legnagyobb hobbim, azt is konnyebb kipipalni a szakman keresztul: tanultam USA-ban, korbejartam fel Europat Magyarorszagrol, most meg elkoltoztem Japanba. Par ev mulva meg majd megint megyek egy masik orszagba. Szegeny videkrol szarmazom, sosem volt cel a korai nyugdij

  Mindegyik munkahelyem nyugis volt, nemelyik jol fizetett, masik nagyon rosszul (nem is nagyon van megtakaritasom, de a diakhitelt visszafizettem par ev alatt), de egyiket se bantam meg. Ezt a munkat hobbi szinten amugy se lehet csinalni, ugy nem lehet komolyan uzni – es egyebkent is szazmillios befektetest igenyelne. De igy kb. 6 ev munkaviszony es 3 teljesen mas cegnel dolgozas utan meg mindig nem erzem, hogy kitanultam volna a szakmat.

  Gondolom majd 40 evesen mas lesz a prioritas bar arra se vennek merget 🙂

 • Eltévelyedés

  Igen, nagyrészt a megtakarítás mértéke számít, de néha fontos a fizetés abszolút értéke is. Vannak dolgok, amik -teszem azt- Debrecenben olcsóbbak, mint Genfben, lásd Répa, marhahús, lakás, masszázs. Ellenben van pár dolog, ami pontosan ugyanannyiba kerül a svájci bankárnak meg a Debreceni 300 ezerből 50%-ot megtakarítónak:
  Műszaki cikkek, Autó, és egyéb globális piacra termelő dolgok, akár a McDonald’s is.
  Tehát 300k-ból hiába takaritok meg 150-et, bizonyos termékek nem elérhetőek.
 • Eltévelyedés

  Nos, a felsoroltak közül kb csak a tanácsadó marad, de benne is annyira kell bíznom, hogy ne akarjon semmit eladni, mert onnantól kezdve hiteltelenné válik. De oké, van ilyen, szóval az egy megoldás.
  A fórumosokkal az a para, és -no offence- de nem tudom ki van a nick mögött. Lehetsz élettapasztalattal teli, az utat megjárt ember, lehetsz lelkes 24 éves elméletekkel, meg 16 éves is. És ugye nem mindenki véleményére adnék egyforma súllyal, és a végén csak ott vagyok a kis excel táblám fölött, hogy most akkor hol szúrtam el a számítást? biztosan jó a végeredmény?
  Oké, persze, magabiztos vagyok, többször átnézem, csak azért mégis egy nagy lépés annak, aki maga körül csak olyanokat látott, akik bérből és fizetésből mennek nyugdíjba és hó végén lesni kell a postást.

  @Józsika
  Példamutatás a srácnak: Kisfiam, ezért tanulj, hogy ne KELLjen reggel elmenni itthonról. Ez a jó példa.

 • szocske
  , ő is fog járni óvodába, iskolába, véleményem szerint szükséges neki, hogy lássa, hogy a szülei is eljárnak dolgozni, még akkor is, ha esetleg ő sem klasszikus irodai munkát fog végezni.
 • Zabalint
  @robi:
  Ok, beletörődtem, hogy nem vagy hajlandó elolvasni, amit írtam.
 • Zabalint
  @jozsika:
  Lehet, hogy épp az a jó példa, hogy megmutatod milyen gyümölcsöző élete lehet neki is, ha pár évtizedig küzd érte.
 • Eltévelyedés

  Azt elárulod mit dolgozol?
 • Tibor
  Szep alom 🙂 de ugy latom annak realisabb, aki csak 40 eves kor korul alapit csaladot, addig pedig gyujt. Csalad mellett mar igen megnovekednek a kiadasok, el kell magadon kivul tartani meg egy csomo embert.
 • szocske
  ez szép és jó, kérdésem, hogy mennyire összeegyeztető a családdal…???
 • Stanlee
  Habar is meg is igaza van, en a sajat peldamon mutatnam be ezt a megtakaritas dolgot. Amikor Bp-en eltem es dolgoztam, akkor havi 200 k HUF-bol megeltem, felre tudtam volna tenni a fizetesembol 250 eurot. Ezzel szemben ma a fizetesem a korabbi duplaja, megtakaritani megis csak 200 eurot tudok, mert egyszeruen tobbe kerul a megelhetes Nemetorszagban es olyan koltsegek jottek be, amik korabban nem voltak. Ha otthon maradtam volna szuleimnel, akkor feleakkora fizetes mellett is ugyanannyit tudtam volna megtakaritani, es a feleakkora fizetesnek szazalekosan nagyobb resze lett volna a megtakaritas, mint a magasabb bp-i fizetesnek.

  Szerintem az a baj, amit Robi peldaja is jol mutat, hogy magasabb fizetes mellett ugy erzi az emberek tobbsege, hogy sokkal tobb minden belefer, mert nem olvasnak Kiszamolot 🙂

 • szocske
  , @eltév. igen, elmondani el lehet, de szerintem egy gyereknél nagyságrendekkel többet számít a példamutatás, mint amit elmondanak neki.
  ha a gyerek mondjuk tizenéves, amikor apa-anya “nyugdíjba” megy, akkor még láthatta azt is, hogy előtte volt ezért kemény munka.
  De ha már nyugdíjas szülőkhöz születik, akkor hiába mesélem majd el neki, hogy én mennyit dolgoztam régen, azok olyanok lesznek, mint a nagyapám világháborús katonatörténetei.
 • Tibor
  : igen, joreszt az eletszinvonal inflacioja is benne van, de nem csak az, hanem az, hogy en pl toredekebol eltem huszonevesen mint most. De akkor meg egyedul magamra kellett csak koltenem, volt lehetosegem olcso kollegiumi szallasra (ami ugye azt is jelenti hogy nem koltesz kulon villanyra, gazra, futesre, vizre stb), plusz tudtak tamogatni a szuleim, mivel meg dolgoztak.

  Most harminc felett joval tobbet keresek (durvan tizszereset ha nem tobbet), csakhogy nem csak magamat kell eltartanom hanem a csaladomat is, a lakber mar joval tobb, koli ugye mar nincs, plusz mar a szulok is nyugdijasok igy mar nekem kell segiteni oket, nem pedig forditva.
  Teny hogy vannak plusz kiadasok amik a novekvo igenyek, eletszinvonali inflacio miatt jelennek meg, de a tobbsege nem emiatt jon, egyszeruen azert, mert a valos szuksegleteid is megnovekedtek, nem csak az igenyeid.

 • Lapos
  Nekem ezek az álmok addig voltak reálisak, amíg nem születtek meg a gyerekeim. Most már van egy gyerkőc, jön a 2. és tervezünk még egy harmadikat is. Egy megyeszékhelyen élünk egy 70nm2-es panelben. Kifizettük, annak idején még 8MFt-ért vettem. Van egy 10 éves használt skodánk, ezt 1 M Ft-ért vettem, azóta van meg mióta megszületett az első gyermek. Feleségem otthon a gyerekkel, kapja a GYED-et (100ezer körül), én meg közalkalmazottként a havi nettó 125ezret. Ebből a pénzből megélünk és úgy tervezem még a 3 gyerek is felnevelhető. Viszont semmilyen esélyt nem látok megtakarítani, pedig régen ennek nagy mestere voltam, mikor még egyedül éltem, annak is köszönhetjük, hogy hitel nélkül van ház, kocsi. Szívesen olvasnám többgyerekesek példáit, ők hogyan csinálják.
 • jurta

  “szerintem egy gyereknél nagyságrendekkel többet számít a példamutatás, mint amit elmondanak neki. […] ha már nyugdíjas szülőkhöz születik, akkor hiába mesélem majd el neki, hogy én mennyit dolgoztam régen”

  Ez igaz. Olvastad már ezt a cikkét MMM-nek? (bevallom, én még nem) mrmoneymustache.com/2014/01/06/my-son-is-ready-for-early-retirement/

  Én meg azt gondolom:
  1. olyan elvont fogalmat, mint a pénz (pláne bankszámlapénz) úgyis elég sokára tud felfogni, utána már hamar megértheti azt is, hogy az felhalmozható későbbre;
  2. azért ha dolgozni nem jársz, akkor sem mindegy, hogy azt látja, hogy egész nap South Parkot nézel, tömeges online játékot játszol ismeretlenekkel, délig alszol VAGY a ház körül tevékenykedsz, segítesz a saját idős szüleidnek, gyakorolsz a hangszereden, keményen edzel stb.

  (Amúgy én azon paráznék, hogy halálom után elherdálja a tőkét. 🙂 )

 • Családfő

  Amit írsz, teljesen jogos. Akkor is sokkal többet költesz gyerekes lévén, ha felesleges hívságokra nem szórod a pénzt. Számomra is hihetetlen néha, mennyi pénz elmegy alapvető dolgokra.

  A bevételetek összege alapján szerintem csak akkor fogtok tudni megtakarítani, ha jobban fizető állást keresel. Próbáld meg, megyeszékhelyen mennie kell, de esélyesen csak versenyszférában.

 • TinaTurner
  Eltév: nincs baj szerintem a forumosokkal, ha valaki hulyeseget is irna be azt zaros hataridon belul szetcincaljak az okosak, márpedig eleg sok jo kepessegu ember bóklászik a neten, kar kihagyni. persze mivel senki nem fogja beirni h mondjuk 18milli 430ezer forintja van ilyen indexben, 2 lakasa debrecenben, meg 6000 dollar arannyban stb ezert konkretabb valaszt nem is fogsz kapni, viszont elmelkedni lazan lehet. komolyan veve is. valamilyen szinten lenyeges a biztonsag is, ezert se beszel mindenki neten se mindenrol es magánbeszélgetésben sem. akkor se ha van kozvetlen ismeros. nekem pl szamos ismerosom van aki +100 millio koruli vagyonnal rendelkezik, de csak 1el beszelek neha h mit h kene csinalni, es o sem szakertoje se a zsiványságnak, se a befekteteseknek. ha majd egyszer lesz forum resze a blognak akkor ott celiranyosabban lehet ilyen ugyeket kitargyalni.
 • TinaTurner
  Lapos: semmi eselyet nem erzed megtakaritani, valahol jogos is ez, keress tobbet a megoldas. ha nincs lehetoseg ra akkor el kell menni mast csinalni. persze nem kell, csak ha szeretnél gyarapodni akkor muszáj lesz
 • Bond investor
  Én 36 évesen vonultam vissza most 46 vagyok .Nekem is vannak küzdelmeim ,és problémáum , de minden egyes nap hálás es boldog vagyok ,hogy nyugodt eletet élhetek. Egyébként a Kiszámolo irása remekül sikerült.
 • gab
  Itt már olyan dolgok is bejönnek, hogy hiába takarítasz meg kevesebbet most Németo.-ban, ott olyan munkatapasztalatot szerzel, amit sosem szereznél meg Bp-n, és a későbbiekben többet keresel majd és többet is tudsz megtakarítani, mintha csak azt nézted volna, hogy Bp-n jelenleg többet teszel félre. 200 vs 250 euró megtakarítás pedig nem is túl nagy különbség szvsz.
 • janos82
  @Lapos:

  szerintem kezdj el gondolkozni azon, hogy hogyan tudnal tobbet keresni. Szerintem annyira keveset keresel, hogy ez szinte biztos, hogy mukodhet.

  Nalunk is van ket gyermek, es mi tudunk felretenni, Szerintem a magas jovedelmuek taboraban sokkal tobbet szamit a szemlelet mint a gyermek jelenlete. Ugyanis a gyerek nehany 10e ftbol jol megvan (foleg ovoda vegeig ) , viszont elnyaralni akarmennyit lehet.

  @szocske:
  Miert nem mutatsz olyan peldat a gyereknek, hogy otthonrol is lehet dolgozni pont annyit amennyit kell? 20 eves korara biztos, hogy megerti.

 • Györgyi
  Végül is nincsenek visszafordíthatatlan döntések. Ha valaki 40 évesen nyugdíjazza magát, egyáltalán semmi nem kötelezi arra, hogy ezentúl az egész életét munka nélkül töltse, és ne gondolhassa meg magát, ha úgy hozza az élet. Ha bármi történik a vagyonával, vagy unja magát, legfeljebb újra dolgozni megy. Erősen kétlem, hogy valaki, aki fiatalon képes volt egy elvileg életre elég vagyont összetenni, képtelen lenne bármiféle munkát (ki)találni, amivel fenntartaná magát.
 • szocske
  , na engem az már absz. nem érdekel, így azon nem is parázok, hogy halálom után mit csinál, amíg élek megteszem amit tudok, de onnantól az ő dolga.
  mondjuk olyat is hallottam már nem is egyszer, hogy nem fizetek start számlára (babakötvény? sosem tudom melyik az aktuális neve…), mert nem szólhatok bele mire költse a gyerek, hiszen 18 évesen kapja meg.
  Szerintem ha 18 év alatt nem sikerül úgy nevelni, hogy magától értelmes dologra költse azt a kis pénzt, akkor ott nagyobb gondok is vannak, amihez képest már apróság, hogy beleszólhatok-e mire kéne költeni.
 • Q
  @Józsika “ha korán nyugdíjba vonulsz, nagyon rossz példát mutatsz a gyerekednek, akinek pont akkor kell küzdenie az iskolában, amikor Te önmagadat valósítod meg az életben”

  1. Szerinted az önmegvalósító ember egy naplopó?
  2. Talán nem az az igazi probléma, hogy a gyereknek KÜZDENIE kell az iskolában, és gyakran retteg az egésztől? Hogy az érzéketlen oktatás az engedelmes szolgákat akarja újratermelni, mert kell az utánpótlás a mókuskerékbe, és már rég elfelejtette, hogy mi is a tanítás és közösségépítés valódi célja?

 • Paprikajancsi007

  Baromi egyszerü.: többet keresnek.:D
  Netto 500-bol pl ne mond,hogy nem lehet felretenni,es ez Mo-n is böven elerhetö.

 • Hooligan

  ” Egy megyeszékhelyen élünk egy 70nm2-es panelben.”
  ” hitel nélkül van ház, ”

  A házzal mi van? Szülők laknak benne, vagy kiadtátok..?

  Igazán nem akarlak bántani, de ha 125ezret keresel, miközben a Lidlben adnak 160-at heti 40 óráért, akkor talán túl kényelmes vagy.

 • szocske
  én is úgy gondolom, hogy a gyereknek látni kell, hogy a szülei minden reggel elmennek dolgozni. És ez nem csak a korai nyugdíjnál, hanem sok saját vállalkozásban dolgozó embernél is probléma. Nálam is, mert én is sokszor dolgozom otthonról, hiszen a munkaeszközöm egyetlen számítógép, teljesen mindegy, hogy hol vagyok, tudok dolgozni, de félek nem elég elmondani a gyereknek, hogy apa most nem azért ül a számítógép előtt, mert játszik, hanem azért, mert dolgozik.
  Erősen gondolkozom azon, hogy kénytelen leszek sokkal többet bejárni az irodába csupán azért, hogy a gyerekeknek példát mutassak ezzel.
  De minimum kell egy dolgozó szoba, ahová száműzöm magam, és vége lesz a nappaliban vagy ebédlőasztalnál történő munkavégzésnek, pedig nekem jobb úgy, ha pár óránként helyet változtatok a lakásban.
 • szocske
  ha már Lidl, nemrég láttam az egyik üzlet kirakatában: hétvégi, napi 3 órás munka, br. 85ezer + pótlékok.
  Szóval van lehetőség bárkinek kiegészíteni a jövedelmét.
  Jaa, hogy hétvégén is dolgozni +3 órát a heti 40 után fárasztó? Tény.
 • Ildikó
  Egy bizonyos kor alatt lehet, hogy csak azt látja a gyerek, hogy apa otthon számítógépezik, mégis van pénz. De olyan 8-10 éves kor körül már biztosan látja, hogy az a számítógépezés az munka és azzal keresi a pénzt és nem unaloműzésből gépezik. Az, hogy valaki tud otthon is dolgozni még motiváló is lehet a gyereknek, hogy neki se kell állandóan utaznia, munkahelyre bejárnia hiszen vannak olyan szakmák, amiket otthonról is lehet csinálni.
 • szocske
  @Ildikó, remélem igazad van, sajnos ez még rosszabb, mint a gyümölcsfák metszése, nekem már ott is túl hosszú a visszacsatolási idő :S
  Mikor kiderül, hogy elrontottam már régen késő 🙁
 • jurta

  Az utóbbi öt hozzászólásod alapján nem tudok mást kérdezni: nem lehet, hogy túl kíméletlen vagy magaddal?
  (A Természet sok mindent helyrehoz, legyen szó egy teremni akaró gyümölcsfáról vagy egy egészséges lélekkel élni akaró nagykamaszról, fiatal felnőttről. Ettől még tanulmányozd a metszőkönyvet és légy egyre egészségesebb lelkű, egyre őszintébb szülő, de én továbbra sem hiszem, hogy *pusztán* fizikailag otthon tartózkodással torz világképű fiatalt tudsz létrehozni.)
 • L70

  Az óvodás fiam is tudta jól, hogy ha otthonról dolgoztam, akkor az mit jelentett. Azt is tudja, hogy ha munkába máshova megyek, az mit jelent. Megértette, hogy ha apa otthonról dolgozik, az is munka, de neki sokkal jobb, mert nagyobb eséllyel hozza-viszi az oviból, el tud menni megnézni egyszer-kétszer, hogyan korizik délelőtt, stb.

  Ebben a korban egy-két apró és jól elhelyezett válasszal lehet a jó irányba terelni. Múltkor csak úgy szinte a semmiből kiindulva megkérdezte, hogy “Apa, honnan van a pénz?” Gondolkodás nélkül rávágtam, hogy “Munkából.” Látszott rajta, hogy érti.

 • Lapos
  Köszönöm mindenkinek a meglátásait!


  Lehet félreérhetően fogalmaztam, de a panel, az valójában a házam. Szóval nincs két ingatlanom, hanem van egy megvásárolt panelünk, amit kifizettem hitel nélkül. A tervem az volt, még régen, hogy fundamentákat indítok amiből majd lesz lakás és a panelt megtartom albérleteztetni. De mivel a gyerekek mellet nem tudok félretenni jelenleg nem tudok továbblépni. Arról még nem is beszéltünk, hogy a szüleim és a feleségem szülei is egyre betegesebbek és rettegek attól, hogy nekik is kell majd segítenünk, ráadásul távol élnek tőlünk. Ha ápolnom kell őket, akkor még dolgozni se tudok mellette… Szóval úgy érzem egyedül ment volna ez a korai nyugdíjazás, de amint bejönnek a szeretteinkről való gondoskodás, akkor ez már felemészt mindent.
  Igen tanulok jelenleg is, hogy válthassak jobb fizető állásba. Inkább szerényebben élünk, de költök a képzésemre.

 • Kiszamolo
  A fiam a bölcsiben mondta, hogy apa este elmegy dolgozni. A bölcsis nénik mindig kijavították, hogy apa este hazajön a munkából. A gyerek mem értette, de rájuk hagyta. Szólnom kellett, hogy ne javítsák ki állandóan a gyereket, mert ő mondja jól. 🙂

  Egyébként szerintem nem baj, ha a gyerek megérti, hogy nem muszáj napi 10 órát dolgozni egy munkahelyen, kényelmesebben is lehet pénzt keresni.