További infó a KATA-ról

Visszatérve a tegnapi témára, a KATÁ-t sikerült kinyírni egyetlen huszárvágással. A módosítás szerint ha egy cégnek számlázol 3 millió felett, onnantól a fennmaradó részre az adókulcs 40% lett. S hogy a hülyeség még jobban tomboljon, a számlát befogadó cégnek kell nyilvántartani és befizetni azt. Ergo egyetlen rendes cég sem fog katás számlát befogadni. Más lejelenteni egy értékhatárt és más adózni valaki más helyett. Aki ezt a hülyeséget kitalálta…

Majd úgy fog egy cég árajánlatot is elfogadni, hogy előre kell kalkulálnia, mennyi munkát fog adni egy katás cégnek, mert 3 millió forint felett hirtelen 40%-kal drágább lesz a szolgáltatás. Teljesen életszerű elgondolás, látszik, olyan találta ki, akinek fogalma nincs, hogyan működnek a vállalkozások. Hiába vezeti valaki az iparkamarát. (Ennél csak egy rosszabb van, ha pontosan tudta, hogyan működnek és pont azért találta ezt ki, hogy kinyírja a katás vállalkozásokat, mert egy cég sem fog katás számlát befogadni ezután.)

Ellenben akik feketén foglalkoztatnak embereket katás számlákkal, azok csinálnak még egy-kettő-három céget és a mostani katások több felé fognak számlázni és ezek az új cégek fognak beszámlázni a régi cégnek. (Az eddigi katás takarítónők meg biztonsági őrök ezután is bele fognak férni a hárommilliós keretbe, vagy alig fognak túllógni rajta, de még mindig olcsóbb lesz katáztatni őket, mint bejelenteni.)

Eddig tartott kicselezni a törvényt, ellenben minden valódi vállalkozót, aki tényleg cégeknek dolgoznak, sikerült lábon lőni. Miután ügyesen az evát is megszüntették, semmi nem maradt a kisvállalkozóknak, eredményesen visszalőttük az országot a kilencvenes évekbe. Aki nem fodrász vagy taxis, az ne akarjon vállalkozni. Ha ez volt a cél, na azt sikerült elérni. Ha valami más, akkor nagyon elszúrtátok, fiúk.

(Mondjuk könnyű lesz mostantól kiszűrni a csaló cégeket: amelyik hajlandó katás számlát befogadni, azt valami csalásra használják, valószínűleg a fenti szisztémában.)

Néhány dolog, ami kiderült a törvénytervezetből:

– A költségvetési szerveket elegánsan kivették az adózás alól. Azok nyugodtan befogadhatnak katás számlát.

– Ha külföldre számlázol, te fizeted a 40%-ot.  “Ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet.”

Kérdés: ha van főállásom máshol, ergo másodállású vállalkozó vagyok, akkor miért büntetnek 40%-os adóval, hiszen biztos nem bújtatott foglalkoztatott vagyok?

A törvénytervezetet átolvasva egyértelmű: a bújtatott foglalkozás elleni harc hazugság, hiszen a külföldre dolgozókat éppúgy sújtja az adó, mint a bejelentett állással rendelkező másodállású vállalkozókat.

A fordított adózással pedig az lehetett a cél, hogy rendes cégek ne fogadjanak be katás számlákat. Mert más magyarázat nincs erre, hiszen a bújtatott vállalkozónak mindegy lenne, hogy neki marad 40%-kal kevesebbje, vagy a munkáltatója fizet 40%-kal többet utána. Semmi értelmes indoka nincs a fordított adózásnak, ami ráadásul bonyolulttá is teszi az egészet.

Ez vagy adóemelés vagy még inkább a kisvállalkozói konkurencia kinyírása. Nehogymá’ a kisvállalkozó kevesebb adót fizessen, mint a nagy cég. Intézzük el, hogy senki ne lehessen kisvállalkozó, aki cégeknek dolgozik. Jó, de mire hivatkozva csináljuk ki őket? Hát a bújtatott alkalmazottakra. De hát ez hülyeség. Nem baj, az emberek meg fogják kajálni.

Fiúk, ha adót akartok emelni, miért nem azt mondjátok? Mondjátok azt, hogy sok pénz kell, a katát ne választhassa más, mint a fodrász meg a kőműves, illetve azok a csalók, akik a fenti módon gond nélkül kibújnak a 3 milliós határ alól.

Ha meg a kisvállalkozói konkurencia kinyírása a nem titkolt cél, akkor azt is megmondhatjátok nyugodtan, nem kell félrebeszélni. Ha be mernétek vallani, tököseknek tűnnétek, igazi kemény arcoknak. Így csak olyan szerencsétleneknek, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy mit csinálnak, kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt.

Update a szövegértésben gyengébbek kedvéért: NEM lenne baj, ha adót emelne a kormány, az sem, ha sávossá tenné a katát. A baj az, hogy olyat csinál, aminek jobb esetben semmi értelme és csak dilettánsok, rosszabb esetben szándékosan akarnak vállalkozásokat kiszorítani. Mondják azt, amit akarnak, de ne hivatkozzanak burkolt alkalmazottakra, mert nagyon kilóg a lóláb. Mondják azt, hogy mostantól cégek nem számolhatnak el katás számlát és kész, illetve adózz többet, még akkor is, ha külföldre dolgozol. Akkor megértjük, maximum megkérdezzük, miért. De ne is játsszák a hülyét és ne is nézzenek mindenkit hülyének. Amit csináltak, az egyedül egy ellen nem jó: a burkolt munkavállalás ellen.

Share

255 hozzászólás

 • Lui
  “Ne is írd” ezeket, mert szétrobban az agyam ettől a buziságtól!
 • Gábor
  Ez így van, ez egy burkolt adóemelés, és nem más.
 • Giorgo
  Közben meg 6000 milliót elégetünk agusztus 20.-án, 51000 milliót sportcsarnokokra tudunk költeni és 1000 milliót meg konzultációra… 😀
 • Tamás
  Írjunk valami petíciót, vagy írjon mindenki üzenetet nekik aki KATÁs! Szerintem csak baromira nem gondolták ezt végig.
 • DrAtom
  Szerintem a kőművesek egy része is kieshet így, hiszen egy családi ház alapozás, falazás már bőven lehet 3M felett…
 • Rosen
  Senki nem kerül ezzel vissza a 90-es évekbe. A KATA előnye az egyszerűség volt, hogy nem kell költségszámlákkal bíbelődni. Miután bevezetik a számlák teljes körű lejelentését a NAV irányába és ezalapján a NAV fogja elkészíteni a bevallást (tervezetét), ez a probléma megoldódott. A katásnak nyilván nem kell nagy értékű eszközt écséznie vagy k+f költséget aktiválnia, mert ha igen, akkor eddig se lett volna katás. Az üdvözlendő az lenne, ha MINDENKI a nyereség után adózna és nem fix összegű adót fizetne, persze minél kisebb adminisztrációs teher mellett.
 • Husz Janos Puszita
  Ha en ceg lennek, nem dolgoznek tovabb katasokkal, tul sok adminisztracio, idö- es költsegraforditassal jar. Vagy valaszt mas vallalkozasi format, vagy leepitem.

  Több mint 20 evig voltam vallalkozo Magyarorszagon, pont az ilyen hirtelen törvenymodositasok miatt vettem az utilaput. Amikor a költsegvetesnek penz kell, gondol egyet es ellehetetleniti a vallalkozasod. Semmi hatastanulmany, elözetes konzultacio, idö hogy felkeszülhess. A Fideszt meg megvartam, igaz feltettem töle a jogallamot, de gondoltam egy jobboldali kormany legalabb a gazdasagot gatyaba razza majd, hat ennel nagyobbat nem tevedtem addig es azota sem. Bar ahol 300 Ft vizitdijert elkergetik a kormanyt, ott a politikus a legkisebb ellenallas fele megy, a vallalkozokat ugyis utalja mindenki, mert BMW-vel jarnak es elteszik a hasznot maguknak. Nem jar nagy szavazatvesztessel. Az erdekkepviseletet pedig megvesszük kilora.

 • Dani21
  Ilyenkor elég hamar megdől a fanok kormányról alkotott véleménye, hogy “lehet hogy lopnak, de mindent kézben tartanak és egyébként jól csinálnak, az ellenzék csak lopna és nem csinálna semmit jól”. HA. HA. Minden pozícióban dilettáns idióták vannak már, talán csak a pénzügyminiszter az, aki képben van valamennyire. Azt még el tudnám fogadni, hogy nem értenek semmihez, de ez a Parragh még kifejezetten szorgalmas fajtája is a hülyéknek.
 • Tamás
  Szerintem nem hülyék, pontosan azt csinálják, amit szeretnének. Néhány katás csinál kft-t meg bt-t, mások meg mennek feketézni. Ez a cél. Nem bántják amúgy a feketézőket, csak ha nagyon bénák. Egyébként meg elővehetők lesznek.
 • Tom
  Támogatom a petíciót és a nyílt fellépést a helyzet ellen akár anyagilag is, vicc az egész.

  Kiszámoló facebook csoport nincs tervben esetleg? Támogatnám azt is. Nagyon.

 • D
  Nézzük a dolog jó oldalát: a szlovákiai/romániai magyar könyvelőknek meg fog nőni a forgalma.
 • Temes
  egy nagyon fontosat kérek itt mindekitől ne írkáljunk már olyanokat tipikusan akik szidják a katásokat ogy csináljanak bt-t kft-t vagy legyenek egyéni vállalkozók… azt se tudjátok miről beszéltek cégformát adózási formával állítotok szembe aminek semmi értelme olyan mint körtét villanykötével hasonlítgatni hogy melyik gyorsabb… az iylen hozzászólásokból nagyon hamar le lehet ám vágni hogy soha életeben nem volt egy gazdasági órád sem és nem voltál vállalkozó tehát értelmezni sem tudod a változásokat csak kárörvendeni jöttél de közben nem érted részben sem hogy miről szól a tervezet…
 • Yoda
  Érdekes, én sem látom, hogy 40%-os adót csak az egyik félnek kéne megfizetnie. Ez így elég beteg. Majd meg lehet magyarázni a külföldi partnernek, hogy sajnos muszáj ötszörösére emelni az árat, mert 80%-nak helló 😀

  De, mindenki figyelmét felhívom arra, hogy a román/fantom/stb cégekkel csak óvatosan. Ha csak adóoptimalizálás miatt alapítasz ilyet, és valami miatt ellenőriznek, akkor lesz pár álmatlan éjszakád. Az Art. első pár bekezdését legalábbis olvasd el, hogy ne legyen meglepetés 🙂

 • Levente
  Én azt nem értem, hogy miért nem ELLENŐRZIK a katásokat? Jövő héttől mindenkinek a számláira teljeskörűen rálátnak, így nem hiszem, hogy űrtechnika tömegesen lekérni a számlaadatokat az adatbázisból. Szerintem gyönyörűen kirajzolódik, ha valaki csak egy személynek számláz évek óta. Mert itt nem a bűvös 3 millió a lényeg, hanem az “egy személynek”. Ezért nem is tud mit kezdeni az új rendszer azzal, ha két vagy több személynek is 3 millió felett számlázok egy évben. Ez a tény ugyanis önmagában megdönti a bujtatott foglalkoztatás vélelmét. Csak ez senkit nem érdekel.
 • Ajjajj fekete vonat..
  Nem hülyék ezek, felmérték amit kell. Ugye most buktak 350.000. szavazót, de lesz legalább ennyi új birka, és jól le fogják tudni kommunikálni, hogy TESSÉK ITT VAN A 100 ezer új meló amit a vírus elvett, mi visszaszereztük. Senkit nem hagyunk az út szélén, szavazz a fideszre! Nah, de én húztam ebből az uruságból, vissza se nézek! Köszi, fiúk!
 • Bandi
  Korábban alkalmazottként 11 hónap munkával 13 havi bért kaptam (szabadság+bónusz miatt). Most KATA-s vállalkozóként a bevételemből 10%-ot félreteszek nyugdíjra, 75 ezret befizetek az államnak. Havi átlag 1 milliós bevételből így marad durván 800 ezer. Ebből 650 ezer amit elkölthetek, mint fizetés a maradékot félre teszem azokra a hónapokra amikor szabadságra megyek, vagy beteg leszek, illetve ebből kell kigazdálkodnom a munkaeszközeimet és képzem magam. Tehát 1 milliós egyéni vállalkozós bevételből magán célra, a családomra elkölthetek 650 ezret. Innen nézve semmivel sem járok jobban, mintha alkalmazott lennék bruttó 1 milliós fizetéssel. Az előny sokkal inkább a kötetlen munkaidőben van. Érdekes, hogy az alkalmazottak mégis a havi 1 milliós bevétel miatt irigykednek.
 • Átlagmagyar
  Kutyacsont ez most! Lesz változás, de nem ennyire drasztikus. Most azért van ez a cirkusz, hogy azt a (kövi) light-osabb verziót majd örömmel fogadd be, és húzz nekik még egy x-et.. Elkezdődött a választási kampány, ha ez így marad, és az amúgy töketlen ellenzék összeszedi magát, lehet simán elzavarják ezeket a tökfilkókat.
 • Tibor
  De a korábbi burkolt munkaviszonyra vonatkozó feltételek maradtak, nem?

  Szóval csak arra vonatkozik, aki legalább kettőt ezekből nem teljesít:

  A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette.
  A kisadózó a naptári év bevételének legalább 50 százalékát nem ettől a cégtől szerezte.
  A cég nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
  A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
  A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adott cég bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
  A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
  A kisadózó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll valamely más cégnél.

 • Giorgo
  Nézd meg a költségvetési törvényt és örülj a rabszolgaságodnak. Vagy te is egyike vagy a haszonélvezőinek? Fizessem neked a hittan oktatásod, a kedvenc csapatod épületét, azt hogy nézd ott fen pesten a tűzijátékot? Kösz NEM.
 • Meister
  Nekem ez a rész nem tiszta, és addig én nem fogalmaznék ilyen sarkosan:
  “Izer Norbert, a Pénzügyminisztéium adóügyi államtitkára a nap folyamán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jövőre a katás vállalkozást bújtatott foglalkoztatottként alkalmazó nagy cégnek 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie akkor, ha az egymás közötti ügyleteik egy éven belül meghaladják a 3 millió forintot. Lényeges, hogy a plusz terhet a nagy cégnek kell megfizetni, ez alól csak egyetlen kivétel van, ha a kisadózó kifizetője külföldi – közölte az államtitkár.”
 • Bandi
  (folytatás) Ráadásul katásként nem kapok cafeteriat, nincs karácsonyi pénz, nincs céges mobiltelefon, nem fizeti a cég a bérletemet, nem kapok semmi adókedvezményt (se a gyerekek után, se magánnyugdíjpénztár befizetés után, stb.). Ezeket mind megkaptam az összes korábbi munkahelyemen, ahol alkalmazottként dolgoztam. Ráadásul most hitelt is nehezebben kaphatok. Szóval akik azt hiszik katásként milyen jó, azok nagyon el vannak tévedve. Kétség kívül van előnye, de hátránya is bőven. Nem mindenkinek való az tény.
  Na, ez volt eddig. Kb. döntetlenre jött ki nálam.
  Január elsejétől viszont már jobban meg fogja érni alkalmazottnak lenni, ezért jó eséllyel vissza is megyek.
  Lehet, hogy ez volt a törvényi változtatás mögött a valódi cél?
  Sajnálom, mert én szerettem vállalkozó lenne.
 • Kiszamolo
  Meister, ott van a cikkben, mi nem tiszta? Kivéve, ha külföldi, mert akkor a katás maga után fizet.
 • F.Timi
  Szóval, ha a Google Adsense bevételedet számlázod a Google felé, EU-s adószámmal, akkor 3 millió felett 40%, mert biztos alkalmazott vagy? 😀 Aranyos… Mondjuk épp gondolkodtam, hogy a Google mit kezdene ezzel a 40%-al.
 • Temes
  az egyetlen kérdés márcsak az hogy a kommunikációban ott a NAGYcég kifejezés de a tervezetben nem látok meghatározást a NAGYcég-re hogy mitől és honnan NAGY valami… de lehet hogy csak stilisztikai eszköz hogy még kihasználobbnak vagy ördögtől valóbbnak tünjenek ezeke a NAGYcégek
 • Egy
  Gyors fejszámolás szerint az egy helyre dolgozó (valójában alkalmazott) katások még így is jóval kevesebb adót fognak fizetni, mint alkalmazottként. Sokan cég cégcsoportként dolgozik, megoldják, csak a könyvelőknek lesz több munkájuk, de adó nem. Azért havi 1 millió után miért is kellene csak 50.000 adót fizetni?
 • Gábor
  Amelyik ügyfélnek havi 250-nél többet számláznék azt majd negyedévente felkeresem személyesen. Nem olyan nagy ez az ország … nagy nehezen elértem hogy van olyan ügyfelem, aki havi 500-at fizet, mert megéri neki, erre puff, sz.passuk a kisembert.
  A trükközők kiszűrésére most is minden lehetőség adott volt, nem akarták megcsinálni.
  Aki nem akart trükközni az szép csendben dolgozgatott, 12 millió fölött meg vagy adót fizetett, vagy elment nyaralni.
  Most? Lehet szépen agyalni, hogy milyen formában trükközzön az ember.
 • ReBandi
  Re: Bandi
  Szerintem sok számítási hiba van abban amiben írtál.
  Legtöbb cég egy alkalmazott költségébe beleszámítja a bruttó bérét + azon felüli adókat, kafeteriát. Tudják, hogy az alkalmazott és a vállalkozó is szeretne nyaralni. Szóval vagy ezt a teljes összeget adja meg, vagy ő is jobban jár azzal hogy katázol.
  Másként megfogalmazva: havi 1millió bruttó bér és havi 1 millió kata nem ugyanaz, a béren felül pluszban még egy csomó adót fizet a munkaadó.
  Gyerek utáni adókedvezmény, nyugdíjpénztár (bár ezt sokan elmondták mért nem jó), problémás hitel felvétel valós ellenérvek.
 • Fuvaros
  Tömegével vannak olyan szakmák, ahol az egyéni vállalkozó egyetlen cégnek számláz és mégsem bújtatott foglalkoztatás. A fuvarosok akik egy adott speditőrrel vannak kapcsolatban egyetlen cégnek számláznak. A fuvarosa saját maga tartja fent a munkaeszközét, beruház, karbantart, díjkalkulációt végez, szállást keres, kockázatot vállal stb…Ennek köze nincs a bújtatott foglalkoztatáshoz ez két vállalkozás egyenrangú partnersége. Ezt a jogszerű hatékony együttműködést ezzel teljesen kinyírják.
 • ew
  Bandi, az fel sem merül benned, hogy az alkalmazott nem a jövedelmedet utálja, hanem azt, hogy csak havi 50 ezer közterhet fizetsz?
 • Tamás
  egyébként most mi marad annak, aki nem szeretne “ügyeskedni”, de külföldre szeretne freelancerkedni? Kft/bt? Tehát mi a legális út?
 • Titusz
  A fordított dolog hülyeség, de a visszaélésekkel kellett valamit csinálni. Amúgy pedig életveszély hogy százezrek Katáznak anélkül, hogy félre tennének nyugdíjra.
 • Viktor
  Mi van akkor, ha magánszemélynek számlázok ki KATA-sként 3 millió fölöttt? Akkor a magánszemélynek kell befizetnie a 3 millió fölötti rész 40%-át? Mi van akkor ha nem is tud erről a változásról. Kap egy felszólítást a NAV-tól, hoyg mennyi tartozása van?
 • tumpara
  Emberek, nyugalom, még csak június van, még bőven van idő a törvénytervezet benyújtásáig, addig reszelgetik pont az ilyen kirohanások miatt. Persze nem árt, így lehet nyomást gyakorolni rájuk (haha). Na jó, a realitásokat nézve örülhetünk, ha legalább szondázzák ezeket a véleményeket.
 • alkalmazott programozó

  “családomra elkölthetek 650 ezret. Innen nézve semmivel sem járok jobban, mintha alkalmazott lennék bruttó 1 milliós fizetéssel.”

  És a munkáltatói járulékot ki fizeti ki?

  “Ráadásul katásként nem kapok cafeteriat, nincs karácsonyi pénz, nincs céges mobiltelefon, nem fizeti a cég a bérletemet, nem kapok semmi adókedvezményt”

  Ez mind benne van az 1 milliódban, amit megtermelsz, A munkáltató sem puszira adja ezeket, hanem ott mindezek bruttó költségét elő kell állítanod értékben.

 • KDénes
  “Szóval, ha a Google Adsense bevételedet számlázod a Google felé, EU-s adószámmal, ”

  Feljebb idézték a bújtatott munkaviszony törvényi feltételeit. Az Adsense-re nem áll meg.

 • Kiszamolo
  KDénes, akkor te még nem érted. Attól függetlenül fogod fizetni a 40%-ot.
 • ex-tücsök
  Hajlandó lennék többet adózni, engem egy skandináv adórendszer sem zavarna, csak skandináv nyugdíjat, kórházat, utakat, oktatást… csináljanak belőle. Nem azt várom, hogy azonnal legyen, de tartsunk abba az irányba.
  A nemzeti tőkésosztályt, stadionokat, és a normális időben és összegben kapott nyugdíjat garantáltan adni nem tudó rendszerbe nem akarom önteni. Egyszerűen a rám eső részét például a nyugdíjnak én akarom kezelni. Azt a részét, amit elvileg az államnak amúgy is vissza kellene adnia nekem.

  Az ellopott pénz csak tényszerűen megszámolható része, az elherdált nélkül is, önmagában, nagyságrendekkel több, mint a közzétett 32 milliárd, ami a forgalom és még csak nem is a kiesett adóbevétel.

  Nem attól leszek hazafi, hogy ezeket hízlalom.

  Külföldre amúgy is mennék, csak később akartam, a társadalom miatt, akinek ez itt megfelel.
  Vicces, mert pont skandinávia a cél, az adók dacára.

 • Mi akadályozza meg hogy 3 mila alatt legyenek?
  Egyszerűen két cégtől kell kérni hogy jöjjön ugyanarra a számla.
  Majd mindegyik ilyen “munkáltatónak” van több cége.
 • olvasó
  Ez egy ősrégi politikai taktika: bedobnak valami kemény ötletet, hergelik magukat az emberek, majd enyhítenek valamit rajta, és akkor mindenki örülni fog, hogy “csak” annyit csináltak meg belőle.

  Figyeljétek meg, hogy év végéig fognak még ezen variálni, egyébként nem nyáron, a parlamenti szünet idején dobták volna be a dolgot.

 • Nane
  Jelenleg szüneteltetem a KATA vállalkozásomat, mert elmentem alkalmazottnak. Egyet felejtetek el, NEM minden katás keres instant 12 milliót! Mindenki szidja a katásokat, ismerem mindkét oldalt. Az egyikbe nagy a bizonytalanság, cserébe jobban keresel. Nincsen szabi, én évente 10-12 napot voltam otthon míg vállalkozó voltam. A végső döntést megvárom, de szerintem meg is szüntetem, mert egyáltalán nem fogja megérni a jövőben.
  A hozzászólásokat kín volt végigolvasni, az előző cikk alatt. Azért mert egy cégnek számlázik valaki, az teljesen normális volt eddig, csak most kitalálták ezt az ökörséget. Van 6 pont, amiből megkell felelni és akkor lehetett számlázni egy cégnek. Ha saját eszközökön dolgozol, esetleg még otthonról is dolgozol, akkor már bevolt biztosítva, hogy nem bujtatott jogviszony.

  Aki irigyli a KATÁsokat, menjen ő is annak még van pont fél éve 6 milliót keresni!!!!!!

 • Dunántúli
  Eddig azt mondtam, hogy nem fognak a KATA-hoz nyúlni, mert konkrétan tudom, hogy több “tűzközeli” ember is ezzel talicskázza ki – például tanácsadói szerződésekbe bújtatva – a közpénzt.

  Viszont akkor itt a megoldás:
  “A költségvetési szerveket elegánsan kivették az adózás alól. Azok nyugodtan befogadhatnak katás számlát.”

  Akkor ennek tényleg annyi.

 • Ricky Gervais
  Par havonta eljatszom a hazakoltozes gondolataval, aztan olvasok itt egy bejegyzest, ami mindig kijozanit. Minden tiszteletem azoke, akik ilyen kornyezetben tisztessegesen es egeszsegugyi problemaktol mentesen sikeresen tudnak vallalkozni.
 • Rwlearn
  Meisternek igaza van, nem tiszta a cikk. “kivéve, ha külföldi” – kivéve micsoda? Külföldi esetén a katás fizeti a 40%-ot saját maga után, vagy külföldi esetén nem súlytják 40%-kal? Kétértelmű.
  Továbbá a cikkíró az első bekezdésben még a 3millió feletti rész 40%-os adózásáról ír, a második bekezdésben pedig 40%-os adóról ír, ha a számlák összege meghaladja a 3 milliót. Nem ugyanaz. A cikkíró is fogalmazhatott volna egyértelműen.
 • Endre bá
  Nálam most bukott meg a kormány. Sajnos az alternatívák sem jobbak.
  Buta, arrogáns maffiózók.

  Utánanézek a külföldi cégalapításnak. Ezeknek egy fillér adót sem fogok fizetni. Eddig önként fizettem a 75eFt-ot.

 • Atom Ant
  “Ha be mernétek vallani, tököseknek tűnnétek, igazi kemény arcoknak. ”

  Miklos ez komoly? A gazszerelo az orszag leggazdagabbja, a legfobb ugyesz egy bab, stadion epul a fobohoc hatsokertjebe, csilliardok veszitik el kozpenz jelleguket 10 eve. Ezek barmit megtehetnek, nem kell kemenynek latszaniuk se hozza, mert a fotelharcos csak legyint, vegul is ebbe nott bele. Puhapocsu nepnek ilyen vezetoseg jut.

 • tumpara
  Gé: a kapcsolt vállalkozások egynek számítanak, szóval ezzel nem lehet kijátszani.
 • MorTuadh

  Már benyújtották.
  parlament.hu/irom41/10856/10856-0017.pdf

 • jancsika
  Nem kell értetlenkedni, ez a folyamat része.

  Első körben szép folyamatosan belelátni a vállalati folyamatokba, ” fehérítés címszó alatt”

  És ha már minden fehér ( ugye ezt gondolják 0701-től) akkor az ÁFA optimalizálók utáni járulékoptimalizálók először kordában tartása (3M), majd kivégzése. (csak a kiváltságosoknak lehet alacsonyan adózni)

  Azt miért nem kérdezi meg Parragh Laci bácsitól senki sem a kormány részéről, hogy mi a helyzet az echóval?

  Ha pedig kell a pénz, akkor miért nem a TAO felajánlások megszűntetésével kezdjük?

 • Kiszamolo
  olvasó, egy rendes országban először kitalálják, mit is akarnak, aztán szakértőkkel átbeszélik, aztán társadalmi egyeztetésre bocsátják és végül bejelentik.

  Nálunk bejelentik, törvénybe foglalják, aztán mivel nagyon úgy tűnik, senki nem ért hozzá, ezért a reagálásokból toldják-foldják évekig, mire jó lesz.

  Attól, hogy erre vagyunk szocializálva ez még egy beteg rendszer.

 • Pistabá
  Csak az adott megrendelőtől érkező 3milla (ha havi szinten nézzük 250e) feletti rész adózik 40%-kal.
  A többi bevételt, ill. a 3 milla alattit nem érinti.
  DE ezt is a munkaadó fizeti, nem a katás… merthogy a munkaadó alkalmazottat is tarthatna erre a munkára ugyebár.
  Tehát elsősorban a kényszerkatáztatók ellen van, nem a katások ellen.

  Sógorom katás, többnyire egy cégnek dolgozik, néha egy másodiknak is… Nem ismerem a pontos számokat, de ha kitermeli a havi 1 ill. évi 12 millát, akkor abból több mint 11 millája megmarad évente, az havi kb 930ezer (+/-).
  Ha te meg alkalmazott vagy, a havi 1 millából a dolgozói bruttód már csak 840e (lejön ugye először a munkaadói járulék), abból meg 560e a nettó fizu.

  Gondolod, hogy a sógorom jobban megérdemli ugyanazon megtermelt érték után a +370e forint nettót, mint te?

  Na ezért próbálják a kényszerkatáztatást megszüntetni, ill. visszaszorítani.