A lottónyertesek múló jóléte

Kevés magyar lottónyertes vállalja fel a nyereményét, ritka kivételek egyike volt Andraschek László és felesége.

Most közölt velük egy cikket a Lokál (igen, tudom), sajnos az derült ki, amit sejteni lehetett: a hirtelen jött pénz nem gyógyította meg az alkoholizmust, hanem rosszabbá tette és a vállalkozáshoz sem fog senki érteni attól, hogy hirtelen pénze lesz indítani egyet. S 650 millió forint sem olyan sok, hogy sofőrös autóval ne lehessen gyorsan a nyakára hágni.

Pont úgy, ahogy az Akadémián is szó volt róla:

S nem csak lottónyertesnek nem biztos, hogy jó lenni, de lottónyertes mellett sem biztos, hogy jó lakni.

Soha ne lakj lottónyertes mellett

Köszönjük Györgynek a cikkajánlást.

Share

176 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Ezt csak így hozzászólásban, találtam egy inspiráló perselyt, nagyon tetszik a népeknek. 🙂
  facebook.com/hegyvidekimanufaktura/
 • maveryck
  Tök állat ez a persely!:)
 • maveryck
  “A pénz tényleg nem boldogít. Amikor 45 millió dollárom volt ugyanolyan boldog voltam, mint most, hogy már 500 millióm van.”Arnold Schwarzenegger mondta egyszer
 • Stanlee
  5 ev alatt 600 misit elverni nem semmi. Ehhez mar tudas kell.

  Amugy olyanok, mint unokatestveremek. Orokoltek par milliot. Kevesebb, mint egy ev utan nem volt semmi a penzbol, marmint vettek draga TV-t, szamitogepet a gyereknek, bazinagy hutot, meg minden hetvegen csak sutemenyre eltoltak legalabb tizezret, meg elgepezte.

  A hazuk ugyanugy beazik, telen geco hideg van mert futeni nincs penzuk, stb. Ha a szakmajahoz szukseges gepeket vett volna, akkor abbol a penzbol egy jol felszerelt muhelye lenne. Ott biztos jobb helyen lenne a penz.

 • Krisz
  Sosem értettem azokat, akiknek minden vágyuk megnyerni a lottót. Komolyan azt hiszik, hogy attól megoldódna minden problémájuk? Nagyon egyszerű és sekélyes világnézet ez. Igazából még a pénzügyi problémáik sem oldódnának meg, mint ahogy ez a példa mutatja.
 • Yoda
  Ha már jövedelem a téma, egy kis offtopic elfér talán:
  volt egy kiszámolós kérdőív arról, hogy ki mennyit keres. szerintem már bő 1 éve lehetett. annak kijött az értékelése?
 • Rissa
  És Te, Kiszámoló, mint pénzügyi szakember, mit tennél, ha hirtelen, derült égből kapnál 100/ 250 / 500 millió Ft-ot? Mire költenéd, mibe fektetnéd? Mennyit adományoznál, adogatnál el (pl. rokonoknak, barátoknak)? 🙂
 • ügyvéd
  Borítékolható volt.
 • Kiszamolo
  Rissa, ha nyernék mondjuk egymilliárdot (százmillió olyan sokat nem változtatna), nem azon kellene gondolkodnom, hogy fektessem be (sokkal könnyebb egymilliárdot befektetni, mint húszmilliót, mert ha buksz is 10%-ot, nincs semmi hatása az életszínvonaladra, vagy a nyugdíjas megélhetésedre. Tudom, hogy furcsán hangzik, de akinek egymilliárd plusz pénze van, annak sokkal inkább mindegy, mint akinek csak 20 milliója).

  Az lenne a nagyon nagy kérdés, hogy magammal mit csináljak, hogy értelmes életet éljek és a vagyont értelmes dolgokra fordítsam. Mert luxusjachtot meg böszme házat venni belőle az nem értelmes dolog. Nem egy-két napig kellene rajta gondolkodnom.

  Szét se szórnám boldog-boldogtalannak, mert az sem bölcs dolog.

  Majd ha lesz egy milliárdom és kitaláltam, hogyan változtassam az életem, megírom. 🙂

 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Én biztosan mondhatom, hogy +1 milliárddal SEMMIT sem változtatnék.
  Valahol szerintem 5-6 milliárd környékén gondolkodnék el egy gyökeres életmódváltáson.
  Magyarul ez lenne az az összeg amiért elgondolkodnék, hogy abbahagyjam-e a szakmát.
  ( Azt már tisztáztuk, hogy ebből a “boltból” nem lehet hónapokra sem szabadságra menni.)
 • bumika
  Palotáson kb 10 éve nyert valaki úgy tudom milliárd fölött.Egy ismerősöm osztálytársának az apja. Már rég nincs belőle. Szarvason 20 éve több mint 100 milliót ,az szinte hónapok alatt ment el. Valamelyik csatornán amerikai nagy nyerteseket mutattak be,persze csak akik megálltak a lábukon. Címe valami olyasmi volt,hogy Élet a lottóötös után. Nagyon izgalmas volt. Mellékesen egy kb. 120 kg-os nem tini lottó milliomos hölgybe éppen a személyi edzője szeretett bele,aki el tudjuk képzelni mennyire tartja vonzónak az ilyen méretű hölgyeket,de a dokumentumfilmben nagyon szerelmesnek tűnt mindkettő,csak gondolom egyikük a másikba,másikuk pedig egyikük pénzébe.A srác a filmben kapott éppen egy Porschét,ha jól emlékszem.
 • bdpst
  “Sosem értettem azokat, akiknek minden vágyuk megnyerni a lottót. Komolyan azt hiszik, hogy attól megoldódna minden problémájuk?”

  valószínűleg igen, valami azt súgja, hogy a lottózok nagy része nem túl sikeres ember, és hát nem is túl bonyolultak, mint pl az itt említett úr és felesége

 • Anima
  Ó, nagyon tudnek vele mit kezdeni. Fel ev pihi befektetes tervezessel, utana megelni a kamatokbol es napi 4-6 ora oktatasi, mentoralasi, projekt vagy palyazat munka heti 4 napon, ami nem erdekel mennyit fizet…
 • george
  Krisz: nekik nem oldódott meg, mert korábban sem a pénz volt a problémájuk elsősorban. Másnak, aki nem alkoholista, tud tervezni előre, stb. megoldhatná, mert ő valószínűleg nem szórná el a pénzt ész nélkül.

  Illetve a probléma nem is igazán az, hogy az ember ne szórja el, mert ehhez nem kell sok ész. Inkább az, hogy mit kezd utána magával az ember, ha már nem kell bejárni dolgozni, akkor is tud-e a dorbézolás helyett valami értelmet találni az életének.

 • mrlax
  ha nyernék pl 2 milliárdot, gondolkodnék…. akár hónapokat is. Hogy osszam el a pénzt… ha megvan akkor vennék egy nagyobb házat max 200nm, egy kicsivel jobb környéken, de az is lehet hogy még városba sem költöznék… vennék az átlagnál jobb autót, gyártanák 3 gyereket, és úgy felmondanék mint a ……, ja és SENKINEK nem mondanám

  Az is csak vakítás akinek van 1+ milliárdja az tovább dolgozna, ez akkora blődség hogy ihaj. Keressen a nyertes havi 800.000ft-t, a milliárdért 104 évig kell melózni… és akkor nem az alja keresetet mondtam. (120k fizuval 694 év :D)

  Nah ha valaki árufeltöltő…. gondolom vállvetve menne melóba 1 mrd. a zsebében. Ahha persze…

  Foglalkoznék a hobbimmal, élnék…

 • Tibor
  En betennem kamatra es elnek abbol mint Marci Hevesen.
  Akkor legalabb latnam mire eleg.
  Azon hogy x millio nem latod. Meg az eves fizu is absztrakt sok embernek. Ha havi ennyiannyi akkor mar tudod hova tedd. Nem tudom hanyeves a csoka de tegyuk fel elnek meg 40 evet. Mondjuk legyen 100 milla a lottonyeremeny hogy egyszeru legyen szamolni. Az akkor 2,5 milla evente, kb 200 ropi havonta.
  (Kamatokkal nem bonyolitom most)
  Kerdezd meg Jozsit mit csinalna ha nyerne a lotton: hazat, autot, yachtot…
  Mit csinalna havi 200 fix pluszbol? Teljesen mast fog mondani (es sanszos hogy ertelmesebbeket) – pedig vegulis ugyanaz a ketto.
 • Kiszamolo
  Tibor, az USA-ban bukod a fele lottónyereményt, ha egyösszegben ki akarod venni, ahelyett hogy valami 14 év alatt kapd meg. Mégis a legtöbben felmarkolják a dohányt, mert akkora szükségük van mindre azonnal.
 • zhz
  Nagyobb vagyont könnyebb befektetni, elég pl. a treasury kedvezményes árfolyamokra és a vállalati kötvények minimális összegére (50-200e EUR/db) gondolni.
 • József
  ügyvéd: akkor neked elég magas lehet az életszínvonaladhoz szükséges havi költésed, ha az 1 millárd nem lenne elég életmódváltáshoz. Ennyiből a legtöbb ember simán ellehetne évtizedekig úgy, hogy még a kamatokat sem számítjuk bele, csak azt, hogy költ belőle, de még így is maradna bőven, ha valaki nem milliókat szór el egy hónapban, vagyis a pénz szempontjából lényegtelen lenne, hogy kiesik-e a szakmájából vagy nem.
 • Peter
  Mi minden évben a “lottó pénzből”kirándulunk a “cigi pénzből” meg jó helyen nyaralunk a családdal
  Ha mégsem elég visszaváltom az üvegeket
 • Bóbics Kornél
  Persze van olyan munka, amit otthagyna az ember azonnal (pl. 4 műszakos betanított sori meló), de ha valaki alapvetően szereti amit csinál, miért ne folytathatná? Legfeljebb nem kell azon agyalnia, hogy hogyan jön ki hó végén a fizuból. Embere válogatja, ki hogy kezeli a pénzt.
 • naa
  Szegények… Beleférhetett volna, hogy a nyeremény mellé kapnak még némi pénzügyi coachingot néhány hónapig…
  Pont mert akinek nem lenne rá szüksége, az általában nem lottózik, így nagy valószínűséggel nem is nyer…
  Mondjuk levezetni a nyertesnek, hogy a drága ház, kocsi, stb. vétel után ami marad, az milyen gyorsan fog elfogyni bizonyos szintű költekezés mellett. És akkor még csődbe ment vállalkozásról nem is beszéltünk.
  Az “egy kicsivel jobb környék”-re költözéssel kell a legjobban vigyázni, ha valaki pénzhez jutott… Valakinek jól megy, elköltözik oda, ahol a legtöbb szomszédja láthatóan nagyobb luxusban él, ettől vagy kellemetlenül érzi magát, hogy megint hátra került a táplálékláncban és zavarja, ha kilóg a sorból, vagy elkezd erején felül felzárkózni, ami akár anyagi csődbe is juttathatja. Legjobb kb. ott maradni, ahol vagy, szerintem.
 • Zabalint

  Ok, csak vannak ugye emberek, akiknek a karrier maga is cél, vagy a szakmai fejlődés, az anyagi vonzatától függetlenül is. Akkor csak azért, mert anyagi gondjuk már nem lesz, dobjanak el ezen a téren mindent?
 • jami
  A férjem lottózik, így max. fél lottónyereményem lehet csak, máris kisebb gond, mit csináljak a pénzzel 🙂
  A gondolattal szerintem mindneki eljátszott már. Arra jutottam, hogy egy ideig semmit. Szoknám a gondolatot. Jó 1 évig gondolom kitalálnék valamit. Mert most nem ugyanaz valahogy erről elmélkedni 😉
 • Gábor
  Személyesen ismerek olyat, aki – számomra – jelentős összeget nyert a lottón, még évekkel ezelőtt. Ő tudatosan, lépésről lépésre kezdett el váltani az életvitelén, de még mindig nem él túlzottan nagy lábon, és jó eséllyel magától is elérte volna ezt az életszínvonalat, csak 10-20 évvel később. Ugyanúgy dolgozik, ugyanaz a baráti köre, csak valamivel többet költ.
  Őszintén szólva, lehet nem is szeretném átélni, milyen az, mikor egyik napról a másikra pár digittel hosszabb az egyenlegem a bankszámlámon.
 • Andru
  Éppen a férjemmel beszélgettünk a cikk kapcsán és abban maradtunk, hogy mivel mindketten más habitusok vagyunk, így szépen elosztanánk kétfelé 🙂
  Így az én felem békésen pihenne a bankban, némi befektetésben, csak egy kis könyvre és vetőmagra valót vennék belőle azt hiszem 🙂 És vígan élnék a kamataiból a hobbimnak, ami viszont nem tetemes összeg. Ezzel szemben a férj vállalkozni szeretne. Így aztán külön kasszára sodródnánk 😀
 • Tinaturner
  Nekem nem okozna problemat ha nyernek 1 milliardot, de mivel ez valszeg nem tortenik meg inkabb megszerzem magamnak 🙂
 • Tinaturner
  Amugy durvan 400k forint kell ahhoz h a hozamai heti 1 lottoszelvenyt finanszirozzanak. Annal jobb mintha valaki elkaszinozza vagy gepezi. Ill itt nem fogy el a toke csak az infla feletti hozamot szamoltam koltseg reszre. Akinek mar van x tiz-szaz millioja szerintem siman belefer egy ilyen resz porfolio elemkent..
 • Hunor
  bele sem merek gondolni mi lenne velem ha nyernek egy oriasi osszeget, az eletem teljes celjat veszteni, honapokba telne mire felocsudnek a sokkbol.

  masik oldalon, ha mar meglenne a penz es lenne annyi erom legyurni a gazdagsag konnyen jovo borzalmas erzeset, akkor meghagynek kb 30.000 eurot, ez pont eleg lenne felepiteni a hazunkat es a tobbit eladomanyoznam valami szervezeteknek.

  rendesen felek a gondolatatol is, hogy mennyire megvaltoztathatna a sok penz.

 • Geri
  Azert hozzatennem meg USAhoz, hogy kozel felet bukja az ember, de most 246M a nyeremeny es januar elejen elvitte valaki az 570-et. Oktoberben 190, aug-ban 759M. Van egy szint, ami felett mar minden mindegy.
 • Én is akarok kommentelni
  A milliomos kifejezés teljesen elinflálódott (egy új Suzuki is 5 millió körül van?), a milliárdos is lassan szerintem.

  Nos, pár éve sikerült egy “milliárdos” mellé költöznünk. Szó szerint a szomszédjának. Vagyunk nálunk eleget, szilvesztert is ott töltöttük (tök jó fej az egész család), de valahogy eddig még semmi késztetést nem éreztem arra, hogy most valamit megvegyek ami nekik is van, vagy amiatt vegyek valamit, mert. Jó, vannak néha érdekes beszélgetéseink, amikor érezhető, hogy nem egy szinten vagyunk (legutóbb a napi 62 ezer forintos kereseten hümmögött, hogy végülis az annyira nem rossz), de pl. a már évek óta tervezett kocsicserét sem hozzuk amiatt előrébb, mert ő minden évben vesz egyet (legutóbb két hete).
  Szerintem ha valaki tönkre akar menni anyagilag, annak nincs szüksége egy milliárdos szomszédra. Ha pedig valakinek van, az még csak nem is ok a hülyeségre.

 • Borz
  Szerintem minden attól függ mit dolgozik az ember és azt nap mint nap szívesen teszi-e, 1 milliárd forintal a zsebemben sem hagynám abban a munkámat, és nem azért mert nem élek annyit hogy még ennyit kereshessek, hanem azért mert szeretem ezt csinalni.
 • Garbo
  Ebből látszik, hogy a pénz nem gyógyír az élet és a személyiség problémáira, maximum könnyíti a sorsot, ha valakinek van annyi esze, hogy ennyit belásson. Akinek nincs, az menthetetlen, mint a lottónyertesek jó része. Ilyenkor derül ki, hogy Penge kommenttársnak nincs igaza, és nem a szegénység miatt alkoholista, agyatlan, előre nem gondolkodó életet élő az illető, hanem gyakran, sajnos, ilyenek a képességei: még be sem látja, hogy szakember segítségét kell kérnie. A pénz nekik átok, nem áldás.

  Egymilliárddal én dolgoznék, megszállottan. Van két fontos társadalmi cél, amit nem kicsiben tudnék képviselni, hanem kellő fedezettel át is vernék az ellenálláson. Nagyon boldog lennék tőle, és napi 12-14 órában gründolnám, magamat ismerve 😀

 • Kiszamolo
  Naa, nyeremény mellé jár pénzügyi és egyéb tanácsadás ingyen. Volt egy cikk, ahol elárulták, hogy a nyertesek nagy része hallani sem akar róla, kényszeríteni pedig senkit nem lehet.
 • Garbo

  Lehet, hogy én vagyok spúr, de nekem még így sem lenne mindegy. És nem feltétlenül magam miatt
 • Zabalint
  Az USA-ban kamatkörnyezettől függően lehet, hogy én is egyben kérném (mostani kamatkörnyezetben nem). Mert magas kamatkörnyezetben 14 éév alatt több mint dupláznám.
 • Kiszamolo
  Zabalint, állampapír kamatokat megkapja rá tudtommal.
 • Ivan Olsen
  Taszár, egy másik lottónyertes. Miután megtudta, hogy nyert, másnap felmondott és a helyi postán követelte, hogy fizessék ki neki a nyereményét…
  Nála okosabb (és gátlástalan) emberek kiforgatták a vagyonából kb másfél-két év alatt. Jelenleg hajléktalan, estére különböző emeletes házak alagsorában húzza meg magát. Lehet rajta nevetni, vagy ítélkezni felette, attól még egy szerencsétlen emberi lény marad, akivel történt valami az életében, amit nem tudott kezelni.
 • altcoin
  A hozzászólók úgy vélekednek, hogy én biztosan nem verném el, de ez csak azért, mert nem nyertek. Így nem tudják átérezni, de nekem van egy barátom, aki nyert nagyobb összeget és ő is úgy érzi, nem változott, pedig DE! Elejével tudatosan vigyázott minden megnyilvánulására, de lassan átalakult és most már érezni rajta, hogy a sok pénz “okossá és nagyon tapasztalttá” tette őt. Igaz nem verte el, van még belőle. Aztán az is lehet, hogy a pénznek semmi köze hozzá, csak ő is öregszik és a kötkedés ennek tudható be.
  Az viszont biztos, hogy az ember nem abból lesz milliomos amit megkeres, hanem amit nem költ el.
 • Azt hiszem én egy az egybe betenném Állampapírba, és a kamatokból élnék a hobbimnak. A végrendeletembe meghagynám, hogy a leszármazottaim kötelesek a felét tovább adni a gyermekeiknek, ezt egyszer itt olvastam és nagyon tetszett! Így azt hiszem a teljes jövőbeni generációm le lenne védve.

  Bár ehhez lottózni kellene. 🙂

 • Tyler Durden
  Nekem pl. fontos a munkám/illetve a folyamatos fejlődési lehetőség, sikerélmény. Ebben jól megtaláltam a flow-t.

  Ha rám szakadna egy jelentős összeg, akkor egyrészt azzal már komolyabban kéne foglalkozni, másrészt a kitűzött céljaim (részben) értelmetlenné válnának.

  Nekünk a következő limit amit szeretnénk elérni az 1M$, ami szeritnem nekünk talán még nem irreális. Persze ez azért nem az 5 éves terv:)

  Ha ez a pénz ott lenne a számlámon (vagy a többszöröse) akkor kevésbé lennék motivált a munkában is.
  Azért valószínűleg folytatnám amit most csinálok mert nekem ez hobbi is, kb mint egy játék a gépen(csak szerencsére ez épp hoz a konyhára:)

  Persze most ezt mondom.
  Aztán ha nyernék a lottón lehet hogy elindulnék egy másik irányba, aztán az meg ki tudja hová vezetne. Csődbe csak nem mennénk azért, de lehet hogy végeredményben csak rontana az életünkön.

  Így is megvan mindenünk ami kell.

 • Tibor
  az a durva, hogy ha azt mondod valakinek hogy kap havi szazezer forintot pluszban elete vegeig, attol nem “hulyul meg” annyira, mint ha ugyanezt az osszeget egyben kapja meg, vagy plane tokeben aminek ennyi a kamata.
  Pedig ugyanaz…

  mindenesetre itt most 130 millio a nyeremeny (euroban), mindjart megnezem hogy nyertem-e, aztan ha igen, akkor elso dolgom lesz tanacsadast kerni 😀

 • Baltzr
  Van egy ismerősöm. 18-20 évesen nyert egy kellemes összeget.
  A pénzből vett gyorsan egy 2.8 VR6 Golf 3 at és volt egy kellemes nyara.
  EGY kellemes nyara.
  Majd a kocsi eladása után elhelyezkedett egy fatelepen lótifutinak…

  Egy bulis nyár munkanélkül egy 20 litert fogyasztó autóval, lányokkal és haverokkal…

 • cabala
  bárcsak lenne egy milliárdom és nem kellene azért dolgoznom, hogy ki tudjam fizetni a teniszedzéseket 🙂
 • Tibor
  nem nyertem 🙁 akkor sajnos tovabbra is maradnom kell a meloban :”((((
 • Ákos
  Ha nyernék, beosztanám úgy az éves költekezéseimet, hogy kb. életem végéig tartson ki a pénz, mert a sírba úgysem vihetem magammal. Biztosan nem csak a kamataiból élnék.


  Azt a perselyt dupla élmény lehet kalapáccsal feltörni… 😀

 • Tibor
  egyebkent nem akarok en milliokat. en csak azt szeretnem hogy az az orokos gorcs muljon el, ami arrol szol, hogy vajon ezt a honapot tuleljuk e csod nelkul.

  mindenesetre az allaskereses teman erosen rajta vagyok, es ugy nez ki orszagon belul nem tudok foljebb menni, szoval most Svajc az uj celpont.
  Csak arra kell vigyaznom, hogy magyar hiteltol francia fizetessel meg tudtam szabadulni, franciatol svajcival meg eselyes, de ha ott is eladosodom akkor mar nincs hova menni 😀

 • Herr Riporter
  Nem tudom, hogy a feleségemnek elmondanám-e, ha nyernék a lottón, de hogy rajta kívül senkinek nem, az biztos.
  Aki sok embernem elmondja, az nagyon nagy butaságot csinál. Onnantól kezdve borítékolható sok minden.
 • L70
  Nem lottózunk, mert minek, nincs rá szükség, már megbeszéltük a párommal. Most is jól érezzük magunkat.

  Volt egy nem túl jelentős de azért mérhető nagyságú 7 jegyű örökségünk, az változatlan összeggel ment a megtakarításba.

  A lottó paradox játék, többnyire olyan játssza, aki nem tudná kezelni a nyereményt. Számomra a hosszú távú egészség lenne a legnagyobb nyeremény, a többi akkor már jön magától.

 • Tyler Durden

  Én meg az alapítvanyt hallottam hogy érdemes csinálni, és abba tenni a pénzt. Az örökösök a tőkéhez nem nyúlhatnak, csak a hozamokhoz.
  (Mondjuk ennek csak egy méret felett van értelme)

  Bár a legtöbb nyertesnek a legjobb lenne, ha kapásból megcsinálná ezt már magának is. Nagyságrendekkel több lottó”milliomos” lenne….