Napi 10.31

Annyian kértétek, hogy legyen napi (na jó, néhány napi) összefoglaló, ezért beadtam a derekam.

Elsőnek mindjárt egy érdekes cikk az európai infláció és a munkanélküliség alakulásáról itt. Bizony, van olyan, hogy veszélyesen alacsony infláció és a munkanélküliség és az infláció között általában szoros kapcsolat van. Az árak csökkenése (defláció) elsőre örvendetesnek tűnik, de valójában pusztító dolog, erről itt már írtam.

A legújabb szavazatszerző agymenés a havi ingyenes készpénz-felvétel 150 ezer forintig. Mivel egy embernek sok számlája lehet (és általában van is), ezért mindenkinek be kell mennie egy bankba másfél hónap alatt, hogy nyilatkozzon, melyik számlára kéri az ingyenességet. Ha 6,3 millió emberrel számolunk és kb. 30 banki munkanappal, akkor gyorsan rájövünk, hogy ez óránként kb. 30 ezer ügyfelet jelent pluszban a bankoknak. Gratulálok.

Ja, és gondolom nem mondok el nagy újságot, újra brutálisan drágulni fognak a banki szolgáltatások, hiszen a bankok úgyis áthárítják máshol az “ingyenességet”.

Úgy tűnik, a kormány folytatja az időhúzást a devizahitel kérdésben, most éppen megint egyeztetni fognak. A portfolio cikke itt.

A lakásárak továbbra is lejtmenetben vannak, 4,1%-kal olcsóbbak, mint tavaly ilyenkor és az adásvételek száma is mintegy a negyedével visszaesett. A napi cikke itt.

Ázsiai ingatlanbuborék, mély recesszió, aggasztó jelek. Ha szereted a borús jóslatokat, olvasd el a napi cikkét itt.

Nem kapkodtak ma a magyar állampapírokért, az ÁKK a tervezettnél csak kevesebbet tudott értékesíteni. Azonban ebből messzemenő következtetéseket még kár levonni, főleg, hogy a hozam alacsonyan maradt. A portfolio cikke itt.

Az arany ára nem tud magához térni, a szokásos szeptemberi keresletélénkülés után újra 1300 és 1350 dollár között ténfereg az unciánkénti (31,103 gramm) árfolyama.

Szerbia jobban teljesít: a GDP 3,2%-kal nőtt, a kivitel 27%-kal lett nagyobb, bár még így is elmarad az importtól, még ha az alig bővült is.

Share

29 hozzászólás

 • Don
  az ilyen napi összefoglalóért biztos, hogy napi rendszerességgel jönnék vissza! köszi!
 • Lasszo
  Annak az embernek, aki havi 1x felveszi a fizetését, nincs is szüksége a bankokra, csak ráerőltetik az egész bankos dolgot. És most hadd ne kezdjem el sajnálni a “szerencsétlen” banki alkalmazottakat, akiknek dolgozniuk kell. Ez a feladatuk, hogy az ügyfél szolgálatára álljanak, nem fordítva.
 • Kiszamolo
  Látom, sikerült megérteni.
 • Fuff a kismamut
  Van még lejjebb a szavazatszerző agymenésekért? Hova vezet mindez? Logikusan belátható -józan paraszti ésszel-, hogy az elmúlt évek népszerű intézkedései nagy részben csak bajt hoztak és mégis tetszik a népnek. Hát ennyire nem lehet sötét ez a nép! Vagy mégis? 🙁
 • KZoltán
  Ez is jó: tagokvagyunk.postr.hu/miert-nem-lesz-novekedes-az-eu-penzekbol
 • Daraltdio
  Nem lehet majd olyan számlát kérni, ahol nem kérek ingyenes készpénz felvételi lehetőséget? Csak h megússzam az egyéb brutális banki költségeket. En nem akarok a birka csordaba tartozni!
 • Lasszo
  Nem beszólásként írtam, viszont a 70 éves Mari néninek, aki a bankot se érti, csak felesleges kínlódás ez az egész.
 • Az benne van (lesz) kpfelvételes törvényben, hogy ezt a nyilatkozatot személyesen kell megtenni? Mert ugye a normális az lenne, ha bármelyik banki csatornán megtehetném.

  Már persze ha “normalitásról” lehet beszélni manapság bankügyekben.

 • Jóska
  Én mindig azt mondom a hozzád hasonló fanyalgóknak: szüntesd meg a számládat és kérd kp-ban a fizetésed!

  De azzal is légy tisztában, hogy:
  – repjegyet bankkártya nélkül nem tudsz foglalni
  – online rendelést(külföldről) nem fogsz tudni leadni
  – ha a postán már 15 perce állsz sorban, akkor egy szavad ne legyen, mert a csekkbefizetést online is el lehet intézni 2 perc alatt

  Mindenki maga dönti el: vagy halad a korral vagy pedig visszafordul!

 • Jóska
  OFF: A rezsicsökkentés egy másik módjáról

  Az ELMŰ-nél lehet igényelni egy bizonyos online tartifát, amivel a jelenlegi árhoz képest 8%-kal kapod olcsóbban az áramot. Ehhez vállalnod kell, hogy mindent (ügyintézés, mérőóra-bejelentés, számlák kifizetése)online intézel.

  Ha nincs bankszámlád/bankkártyád, akkor a fenti tarifát értelemszerűen nem tudod igénybe venni.

 • Zupa
  “A legújabb szavazatszerző agymenés a havi ingyenes készpénz-felvétel 150 ezer forintig.”

  Tovabbi varhato hatasok:
  – Bankautomatak szama jelentosen csokkeni fog.
  – Honap elejen az automatak pillanatok alatt kiurulnek. A bankok nem fognak sietni a feltoltesukkel. Amelyikben lesz meg penz, azelott hosszu sorokban allnak majd a zemberek.

 • emberes
  Ezt már nem tudom követni. 🙂 Volt korábban napi összefoglaló, amely később az egyéb teendőid miatt ritkábban jelent meg, olykor heti lett (egyébként ezzel semmi bajom nincs), majd szünetelt egy darabig. Most meg olyan ez a cikk, mintha ez lenne az első, főleg, hogy a valaki által korábban javasolt témák közötti elválasztás itt nem jelenik meg.

  De hogy ne úgy tűnjön, mintha csak piszkálni akarnálak: örülök neki, hogy újra írtál ilyet, továbbra is ez a leghasznosabb magyar blog. 🙂

 • Bence
  Nem valami okos ötlet, ezzel a készpénz felé terelik az embereket. Pedig a kártyás vásárlások tranzakciós adó mentessé tétele jó lépés volt, de ezzel az ingyenes pénzfelvétellel már megint a készpénzhasználat fog nőni. Pedig nagyon sokba kerül, hogy ilyen sokan használnak készpénzt.

  Meg ugye be kell jelenteni a bankszámlát, az bekerül valami adatbázisba, azzal mit csinálnak?

 • kodex
  Lenne pár kérdésem az újabb agymenéshez: ha NEM nyilatkozom, vajh’ milyen következményei lesznek? Nem lesz ingyenes a kpfelvétel akkor sem ha már eleve olyan szlával rendelkezem, amely ezt lehetővé teszi (ráadásul több alkalommal is mint 2)? Másik: vajon KINÉL fog landolni a sok adatgyűjtés végeredménye arról, kinek hány szlája van stb stb. Mi van, ha mindenhol uazt az “ingyenes igényt” adom le, KI fogja ellenőrizni és számonkérni rajtam és miért férhet hozzá az adataimhoz? Kicsit olyan érzésem van mint a MANYUP lenyúlásnál – a háttérben szvsz más is van, mint amit a felszínen látunk…
 • Lizzike
  Kiemelt ügyfélszámláknál tudtommal amúgy is van havi kettő ingyenes készpénzfelvétel. Vagy ezek a számlák is módosultak? A kormány ötletelését nem tudom követni. Az előző ciklusban is nehezen ment néha, de legalább nem havonta/ hetente találtak ki újabb dolgokat. Azt várom, hogy mikor állnak le az ötleteléssel (kb jövő év május végén?), s akkor mindent szépen átmazsolázok: bankszámlák díjait, befektetési lehetőségeket, hiteltermékeket, deviza/valuta árfolyamokat. Addig meg nem ugrálok egyik banktól a másikhoz. Valahol úgyis igyekszik a kormány megkopasztani…
 • Paró
  no persze, sokkal jobb , mondjuk az Audinak, ha fizetésnapkor megáll a termelés és az emberek hosszú sorokban állnak és várnak, hogy megkapják a borítékot. Ehhez felvesznek még 10 embert, aki csak számol, borítékol, kioszt. Plusz egy kőkemény biztonsági szolgálatot, aki leszállítja a k.p.-t fizetésnapkor. Biztos nem lesz próbálkozó, aki megpróbálja kirabolni az autót, vagy a kifizetőhelyet… Ja, hogy ilyenre már volt példa a régi szép időkben, amikor a “kizsákmányoló” bankok még nemigazán léteztek..?
 • N.
  Már nem lehet, és a megkötött szerződésektől is várhatóan el lehet majd állni, ha rájön az ügyfél, hogy lehúzás lenne maradni az online tarifában.

  index.hu/gazdasag/2013/10/30/betiltottak_az_elmu_online_szerzodeseit/

 • Zabalint
  A készpénzforgalom sokkal drágább, mint az elektronikus pénzforgalom, tehát a logikus az lenne, hogy minél inkább visszaszoruljon a készpénzforgalom, mert valójában azt mindannyian fizetjük. A tranzakciós adó és a mostanában zajló népbutítás viszont pont az ellenkező irányba hat.
 • Andras
  Annak az embernek igen, de a munkáltatójának nagyon nem mindegy, hogy fizetésnapokon kell-e többmillió forint készpénzt (néhányszor tíz alkalmazottra gondolva) hurcolnia, vagy nem!
 • PNorbert
  Tisztelt Olvasóközönség!

  A tulajdonos engedélyével Tőletek szeretnék egy kis segítséget kérni szakdolgozati kérdőívem kitöltéséhez.

  Az alábbi linken elérhető:
  https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AlnENyS679D6dFEzX3drS21mYUpTXzJOY1ZybmVxRGc&usp=sharing

  Segítségetek előre is köszönöm!

  PN

 • PNorbert
  Az előző hozzászólásban pontatlan a link:

  A helyes útvonal:
  https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?usp=sharing&formkey=dFEzX3drS21mYUpTXzJOY1ZybmVxRGc6MQ#gid=0

  Köszönettel,
  PN

 • Krisztián
  “Ja, és gondolom nem mondok el nagy újságot, újra brutálisan drágulni fognak a banki szolgáltatások, hiszen a bankok úgyis áthárítják máshol az “ingyenességet”.”

  Természetesen a vége az lesz, hogy a szemét, rohadt bankok már megint jól megkopasztják az embereket. Most már értem a politikusokat, ezek nem hülyék. Jót tesznek az embereknek (legalábbis amelyik birka elhiszi), és közben szítják a feszültséget. Elképesztő.

 • Zsoca
  “Nem beszólásként írtam, viszont a 70 éves Mari néninek, aki a bankot se érti, csak felesleges kínlódás ez az egész.”

  Akkor minek kérte a mari néni bankszámlára a nyugdíját? Hozassa ki a postással oszt jó napot.

 • Zsoca
  Azt ugye mondani sem kell hogy a készpénzfelvét és sok más banki szolgáltatás ingyenessé tételéhez semmi mást nem kéne tenni minthogy megszüntetni a tranzakciós adót. A kieső állami bevételt meg állami kiadáscsökkentéssel lehetne kompenzálni. Amíg létezik a tranzakciós adó addig a kormány minden hasonló cselekedete csak fából vaskarika.
 • Jóska
  Köszönöm a cikket, erről még nem olvastam.
 • Morzsi
  Lehet igényelni az ingyenes készpénzfelvételt, de vajon érdemes-e? Lehet-e arra számítani, hogy azok az ügyfelek, akik nem kérik az ingyenKP-t, kaphatnak valami kedvezményt? Nekem nem jelent nagy ajándékot ez az készpénzezés, mert egy évben kb két alkalommal ATM-ezek, amit csak lehet elektronikusan intézek.
 • jurta
  “Honap elejen az automatak pillanatok alatt kiurulnek.”

  Miért is?

  Gyakorlatilag bármelyik bank ügyfeleként a tr. adó bevezetése előtt is mindenki választhatott ügyesen úgy számlát és kártyát, hogy tudjon havonta ingyen pénzt felvenni. Akkor sem fogyott ki az automata.

  (Nem mintha a kormány intézkedését védeném, szerintem is szánalmas – kb. mintha egy meccset percenként, vagy Forma-1 futamot körönként lefújnának, mert a sportszövetségnek nem tetszik a játék menete.)

 • Fuff a kismamut
  Amióta a kormány segített rajtam és belenyúlt a banki dolgokba, az előzőleg tokkal-vonóval havi kb. 300 forintba kerülő számlám már 3000 forint felett tart. (És itt most tökmindegy, hogy átmegyek-e másik bankba vagy nem, hónapok kérdése, hogy ott is mikor emelik az egekbe a költségeket.) Megmentette a nyugdíjamat is – pénzt is, korhatárt is – tőlem. A fizetésem a megmentés következtében havi X-szel csökkent. Megkérném szépen a jóakaróimat, legyenek olyan jók és ne akarjanak engem megmenteni és jót se akarjanak nekem, mert én arra csak ráfaragok. Hagyjanak engem a magam szerencsétlenségében, dilettantizmusában – hátha Isten megkönyörül rajtam és a magam megmentetlenségében talán jobban járok.
 • I-Isti
  Másképpen fogalmazva: az egyik bank, amiben számlám van, honnan tudhatja, hogy másik banknál nincs számlám, és ott nem kértem ingyenes készpénzfelvételt?

  (Ezt csak úgy lehet megoldani, hogy van egy hatóság, amelyik minden állompolgárról tudja, hogy hány bankszámlája van, és a hatóság összefésüli az igényeket.)