A magyar gazdaság másfél éve

Arra gondoltam, írok az elmúlt másfél évről, hogy lássátok hol vagyunk és miért. Ez egy gazdasági blog, ezért nem politizálni, csak gazdaságilag értékelni akarom az eseményeket és megmagyarázni, amennyire lehet, hogy mi miért történt.

Ez nem egy politikai blog és ez nem egy politikai bejegyzés! Ez nem a Fideszt értékeli, hanem csak a mostani magyar kormány gazdasági tetteit szeretné bemutatni és megmagyarázni.

Amikor meghallottam, hogy a kormány kétharmados többséget szerzett a parlamentben, egyrészről elszorult a gyomrom, mert úgy éreztem, túl nagy hatalmat kaptak, másrészről kicsit örültem is neki. Arra gondoltam, hogy Orbán vagány srác, ezért reméltem, hogy ilyen kétharmaddal a háta mögött nekiáll felszámolni azokat a rendszerszintű problémákat, amik fojtogatják az országot és amihez még senki nem nyúlt az elmúlt bő húsz évben.

A kormány szakítani akart az elődei politikájával, akik a húzd meg-ereszd el politikáját folytatták, azaz az újra és újra elszabaduló költségvetés állandó megszorításokkal igyekeztek kordában tartani.

Sajnos a kormány nem a fentebb is említett rendszerszintű gondok felszámolásával akarta ezt elérni, hanem egy kurucos rohammal.

A kormány ideája, hogy nem megszorításokra van szükség, hanem ki kell nőni a gazdasági problémákat.

Egy nem túl szofisztikált gondolatsor mentén arra jutottak, hogy le kell csökkenteni az adókat, olcsóbbá és vonzóbbá kell tenni a magyar munkaerőt, ami vonzza majd a külföldi befektetőket, ettől felpörög a magyar gazdaság és minden gondunk megoldódik.

Egy kis magyarázat: az államadósságot nem számszerűen tartják nyilván, hanem a megtermelt nemzeti javak összessége, azaz a GDP százalékában. Ez logikus is, mert ami adósság egy szegény embernek nagy teher, az egy gazdagnak aprópénz, ezért érdemesebb a saját fizetőképességükhöz mérni az eladósodottságukat.

Ennek értelmében vagy meghúzzuk a nadrágszíjat és minden pénzünket az adósság törlesztésére fordítjuk, vagy hagyjuk az adósságot magára, sőt még ki is engedjük a nadrágszíjat és a termelés felpörgetésével a százalékosan kifejezett adósság csökkenni fog. A kormány az utóbbira szavazott és azt gondolta, hogy nemcsak kiengedi a nadrágszíjat, hanem mindjárt le is dobja magáról, hagyja elszállni az államadósságot és a költségvetést a gazdasági növekedés érdekében. 6-7%-os költségvetési hiányt terveztek, csak azt felejtették el, hogy az első ciklusuk óta Magyarország az Európai Unió tagja lett, ahol pedig előírják, hogy mennyi lehet a maximális éves államháztartási hiány. Az Unió a kormány orrára koppintott, hogy ez nem fog menni.

Ezután a kormány  el kezdett alkudozni, hogy a magánnyugdíj-pénztár miatt fellépő államháztartási hiányt legalább ne kelljen beleszámolni a költségvetési hiányba.

(Egy újabb magyarázat: ahogy itt már jól megbeszéltük, a nyugdíjrendszert át kell alakítani, mert a jelenlegi fenntarthatatlan. Az átállás alatt viszont az új rendszer pénzt von el a régitől, hiszen kevesebb folyik be a régibe, ezért a hiányzó összeget a jövő érdekében az államnak kell pótolni. Ez növeli a költségvetési hiányt, ami viszont versenyhátrányba hozza az előre gondolkodó, a nyugdíjrendszerüket átalakító országokat a reformokat még nem elindítóakkal szemben. Ebben igaza volt a kormánynak.)

Az Unió ezt is elutasította, miközben a bevezetett adócsökkentések miatt a kormánynak égetően pénz kellett, bárhonnan és bármi áron.

Az elhibázott adócsökkentések 500 milliárdos lukat ütöttek a költségvetésen. A kormány abban reménykedett, hogy a Zembereknél hagyott pénzt majd elköltik, ez felpörgeti a gazdaságot és ezáltal is kinőjük a gondjainkat.

A probléma abból eredt, hogy a kormány rossz célcsoportnál hagyta ezt a pénzt. Ugyanis egy bizonyos jövedelemszint felett az emberek nem fognak többet költeni csak azért, mert több a pénzük. Egy gyomra van, amibe ételt tud tenni, egy teste, amire ruhát tud felvenni és ha ezeket maximálisan kielégítette, a további pénzeket már csak félreteszi, vagy hawaii luxusutazásra költi.

A fogyasztást a kisemberek tudták volna felpörgetni, akik minden pénzüket kénytelenek elkölteni. Ez a réteg viszont rosszabbul járt, mint eddig, amire a fogyasztásuk visszafogásával válaszoltak.

Tovább tetézte a bajt a svájci frank erősödése, ami további fogyasztásra szánt pénzt vont ki a gazdaságból.

A kormány ezek után nem meghátrált (ami a gyengeség jele lett volna ugye), hanem padlógázzal rohant tovább előre.

Rájött arra, hogy az Unió nem tud abba beleszólni, ha ráteszi a kezét a több, mint 3 billió forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarításokra.

Már csak az ideológiát kellett találni a döntéshez.

A jelszó az államadósság csökkentése és a magánnyugdíj-pénztárak rossz gazdálkodása lett.

Annak az államadósságnak a csökkentése, amit éppen, hogy növelni akart a kormány előtte pár hónapja és azoknak a nyugdíjpénztáraknak a rossz gazdálkodása, amik elég szép infláció feletti hozamokat fizettek ki megszűnésükkor.

Sebaj, az állam becsatornázta a pénzt a költségvetésbe, ezzel élve fel a jövő nyugdíjasainak a megtakarításait.

A kormány újabb pénzeket vélt találni a multinacionális cégek megadóztatása által is. Mivel a magyar néplélek gyűlöli a bankokat és általában a multikat, Robin Hood-i szerepben tetszeleghetett a kormány. Azt, hogy például a telekom adót úgyis elmeszeli az Unió, már a bevezetésénél tudni lehetett.

A bankok megadóztatása előrevetítette a hitelezés visszaesését, ami a gazdaság visszaesését okozza. (A bankoknak van egy tőkemegfelelési mutatójuk. Ha pénzt von ki az állam a bankból, annak tulajdonosa két dolgot tehet: ezt az összeget tőkeként a bank rendelkezésére bocsátja, vagy beint és utasítja a bankot a hitelezés visszafogására és a már kihelyezett rövid futamidejű összegek beszedésére, hogy így kerüljön a mérleg egyensúlyba.)

A kormány újabb nagyszerű terve volt a forint leértékelése, ez is szerintük a gazdaságot élénkítette volna. Hogy ez miért nem így van, itt már jól megbeszéltük. Ennek útjában áll a sok devizahitel, ezért egy újabb huszáros vágással az ebből eredő veszteséget is le akarja nyomni a bankok torkán. Ennek a várható kimenetelét itt boncolgattuk.

A sok különadó, visszamenőleges adó és egyéb unortodox megoldások miatt odáig jutottunk, ami még soha nem volt, hogy a térségben utolsó lett az ország a külföldi tőkebeáramlás szempontjából, azaz a befektetők nagy ívben elkerülik az országot.

A jövő évi költségvetés bokrosi me
nnyiségű megszorítást tartalmaz, évente további százezer forintot von el fejenként az adófizetőktől. (Erről itt egy cikk)

De még nem is ez a legrosszabb hír. A gond ugyanis az, hogy a költségvetést egy nagyon optimista 1,5%-os gazdasági nővekedés és 268 Ft-os euró árfolyam mellett tervezték. Az euró most 305 forint, a gazdasági növekedés meg maximum 0,5% lesz, ami további megszorításokat vetít előre. (A költségvetésben van egy komoly tartalék, de sajnos messze nem elég.)

Nos, itt tartunk most.

(Nem akarok igazságtalan lenni, a kormánynak voltak jó húzásai is, mint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, a 38 éves katonanyugdíjasok megszüntetése, a tandíj bevezetése és hasonlók,  de sajnos ezek eltörpülnek a hibák mellett.)

Amit a kormány nem csinált, pedig minden meghatalmazása megvan rá:

– Az önkormányzati rendszer átalakítása. Jelenleg 3200 önkormányzat van, minden 200 fős falu saját önkormányzattal büszkélkedhet. A legtöbb funkciót össze lehetne vonni 300 központba, így több tízezer közalkalmazott szabadulna fel. A reformot az hátráltatja, hogy a pártkatonák az önkormányzatoknál vannak, így tulajdonképp a “bajtársakkal” tolna ki az új rendszer.

– A MÁV fenntartása évente 100 milliárd feletti összegbe kerül, ezen bizony lehetne mit karcsúsítani.

– Az egészségügy alul finanszírozott és működésképtelen.

– A nyugdíjasok még mindig ingyen utaznak 65 év felett. Sajnos amíg 3 millió nyugdíjas szavazó van, egy politikus sem fog érdemben hozzányúlni a juttatásaikhoz.

(Ez a bejegyzés a gazdasági döntésekről és azok következményeiről szól. Ezért kéretik a politikai tartamú kommentek nélkülözését.)

Amennyiben tetszik a blog, csatlakozz hozzánk a facebook-on, hogy értesülhess az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

11 hozzászólás

 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  Non est volentis írta, csak technikai gond miatt törlődött a teljes cikk, így az ő hozzászólása is:<br />
  <br />
  Nagyjából jogosnak tartom a kritikát, ugyanakkor az elmúltnyolcévezés is jogos, ugyanis mind az államadósság, mind a devizahitelezés mértéke, mind az EU-csatlakozás óta elszalasztott gazdasági növekedés régiós versenytársainkhoz képest a szocik hozadéka, amit a mai napig nyögünk, és még 5-10 évig minimum lesz hatása (“elvesztegetett évtized” by Bokros Lajos).<br />
  <br />
  twareakcio.blog.hu/2008/12/12/ennyi_kesz_vege_ezentul_igy_fogunk_elni<br />
  <br />
  Azt már csak zárójelben látom, hogy nem látok az ellenzékben sem egy kicsit is normális pártot (LMP? Szocik? Gyurcsány-párt? Jobbik? 4k? Milla?) Az én ízlésemnek egy jobbközép, polgári párt felelne meg, nem csak világnézeti, hanem gazdaság(politikai) szempontból is. Középosztály ÉS vállalkozóbarát.<br />
  <br />
  Legvégül: én azért járok erre a blogra, hogy az egyén szintjén tudjak jó döntést hozni. A politika, akár rossz, akár még rosszabb, csak külső peremfeltételként jelenik meg ebben az aspektusban, amihez nekem mint magánszemély alkalmazkodnom kell a pénzügyi döntéseim során. Szubjektív véleményem szerint a politika 90%-ban érzelmi (neveltetési akármi) kérdés, amihez persze mindenki megtalálja a maga kismillió “racionális” magyarázatát, de a lényeg, az érzelmi elköteleződés bal vagy jobb oldal mellett 90%-ban megvan. Szóval én egy kissé profilidegennek tartom ezt a posztot, ha politikáról akarok olvasni, elmegyek az ATV-re, Hír TV-re, Index-re vagy épp Kurucinfóra egyéni ízlés szerint.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  est volentis: erről azért írtam, mert sokan nem értik, miért akarja leértékelni a kormány a forintot, átválltatni a devizahiteleket, miért csökkentette a nagyobb jövedelműek adóját és a többi.<br />
  <br />
  Reményeim szerint ez az írás ad egy keretet ehhez és segítséget ahhoz, hogy mi várható.<br />
  <br />
  Nem politizálni akartam és nem is akarok, de amíg a politikusok a mi pénzünkkel játszanak, pártállástól függetlenül, szerintem van helye a tevékenységük kiértékelésének.<br />
  <br />
  Ezért sem akarok azzal foglalkozni, hogy ki jöjjön a Fidesz helyett, mert nem a Fidesszel van bajom, hanem a gazdaságban okozott károkkal.<br />
  <br />
  Megérne egy posztot az elmúltnyócév is, de mivel az már a múlt, az már tényleg csak politizálás lenne.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  est volentis: egyébként köszi a kritikát, kivettem belőle minden politikai felhangot, remélem, már sikerült csak tisztán gazdasági oldalról láttatni a problémákat.
 • N.N.
  *Non est volentis:*
  @Kiszámoló: <br />
  <br />
  Szerintem ez így már korrekt. Talán annyival még kiegészíteném, hogy a gazdaság felpörgetése és az adósság kinövése azért nem olyan egyszerű magyarországon, mert ez egy kicsi és nyitott gazdaság.<br />
  <br />
  Egyrészt, ami többlet jövedelem termelődne, annak egy részét félreteszik, befektetik, más részét pedig import termékre költik, így kicsorog az országból az a pénz. A New deal egy nagy, viszonylag zárt gazdaságban működhet (régen USA, Kína talán).
 • N.N.
  *stones:*
  Kedves Kiszámoló! Nem akarsz politizálni, de a poszt címe is egy politikai terminust jelez :-)<br />
  Javaslom, “Matolcsy-féle válságmenedzselés hibái” címet? Nézzük a negatív és pozitív “vívmányokat”:<br />
  – Azt elfogadom, a 16%-os szja egy-kulcs baklövés volt! <br />
  A mnyp felszámolása szerintem szükségszerű volt, a 3 pilléres nyögdíjrendszerünk csak erős gazdasági progresszióban lett volna működőképes. <br />
  – A különadók megint bukfencek, az érintett cégek leépítenek, stagnálnak…<br />
  Az önkormányzati rendszert 2012-től alakítják át (<a rel=”nofollow” href=”http://www.jarasok.com)”>www.jarasok.com)</a><br />
  – nyakunkon az adóemelések (gázolaj, ÁFA, EVA, ingatlanadó, stb) vagyis visszatérünk az ortodox válságkezeléshez!?<br />
  <br />
  Mi volna a jó megoldás? (aki tudja, az várományosa lehet egy dupla Nobel-díjnak)
 • N.N.
  *tip:*
  @stones: Mi (lett) volna a megoldás? Sokféle megoldás van, most éppen az egyiket látjuk. Jobb alternatíva szerintem az lett volna, hogy Kádár népét szembesítik azzal, hogy a kapitalizmus nem leváltható. A nyugdíjpénzeket nem államosítják, ellenben az EU-n keresztülverik, hogy a mnyp utalásokkal csökkenthető a számított deficit. Ezt már ugye buktuk. Jövedelemadókat nem csökkentenek brutálisan, pláne nem igazságtalanul (klientúraépítés 1). Egészségügyet rohamléptekben átalakítják, személyzetet megfizetik, biztosítási önrészt vezetnek be – de hát politikailag nem tudnak ennyire “segget csinálni a szájukból”. Hiteleseket hagyják bedőlni, és nem a felelős (aki ésszel vett fel hitelt) vagy szegényebb (aki nem tud előtörleszteni) többség kárára ajándékozgatnak egy jobbmódú kisebbségnek kitalált árfolyamot (klientúraépítés 2). Egyszer s mindenkorra kijelentik, hogy nincs többé lakástámogatáson, kamattámogatáson meg szocpolon keresztül ingatlanszerzés (vagyonosodás) állami támogatása (klientúraépítés 3). Az ezek nyomán bekövetkező ingatlanárzuhanás után mindenki szépen meg tudná venni vagy ki tudná bérelni a neki megfelelő lakást. Hülyeség, hogy nem lenne hol lakni, hiszen a népesség csökken, a házak meg nem tűnnének el, csak sokkal olcsóbbak lennének. Ennyi jutott eszembe.
 • N.N.
  *stones:*
  @tip: <br />
  az EU-s néppárti Orbánnak nem sikerült “keresztülverni” az EU-a a mnyp pénzek beszámítását, ez a vonat elment.<br />
  <br />
  Az egészségügy, közoktatás, MÁV racionalizálása több tízezres munkanélküliség növekedéssel jár, de elkerülhetetlen lesz egyszer…<br />
  <br />
  Az adómorált kellene javítani, de tűzzel-vassal! A “tanácsadói megbízások” visszaszorítása is milliárdokat takaríthatna meg.<br />
  <br />
  A devizahitelesek bedőlése túl sok családot érintene: az összeomló ingatlanpiac és a kilakoltatások megfelelő számú bérlakások hiánya miatt társadalmi robbanáshoz is vezethet! Itt kellene az önkormányzatoknak belépni, mint kivásárló, de utóbbiak is forráshiányosak. Másrészt, nehéz volna elfogadtatni az ilyen adós-kimentő akciókat a nem hitelesekkel is.
 • N.N.
  *tip:*
  @stones: Összeomló ingatlanpiac az mi? Hirtelen olcsók lennének a lakások? Egy összeomló benzinpiacon vagy összeomló lapostévépiacon senki nem bánkódna. Az ingatlan az megmarad, és egy elárverezett lakás nem tűnik el, abban az előző tulajdonos bérlőként vagy valaki más (akinek eddig nem volt lakása) valahogy máshogy lakni fog, tehát pontosan annyi hajléktalan lesz, mint eddig volt, legfeljebb beindulnak a költözések. Ez lenne a társadalmi robbanás? Ehelyett devizás lakótelepet építenek, vagy inkább csak beszélnek róla. Könyörgöm, új lakást építeni ott kell, ahol lakáshiány van, vagy növekszik a népesség! Hány ezer lakás áll üresen csak Budapesten? Hány tízezerrel csökken az ország népessége évente? Minden újonnan felépített lakás növeli a kínálatot, és hozzájárul az árszínvonal örvendetes csökkenéséhez.<br />
  <br />
  Ha világossá válna, hogy nincs kimentés és nincs többé szocpol meg kamattám, akkor az ingatlanárak egyszerűen lecsökkennének a magyar jövedelmeknek megfelelő szintre, és mindenki, aki eddig állami/önkormányzati támogatásra utazva vett/bérelt olyat, amilyet az állam/önkormányzat jónak látott, magának venne vagy bérelne olyat, amilyet szeretne és meg tud fizetni. Nem kerülne a közösségnek egy petákjába se, és borzasztóan igazságos lenne.
 • N.N.
  *sportswear:*
  Nem kell saját lakás, az egy luxus. Luxus az egyénnek, ezt nem kell magyaráznom, gondoljon mindenki a devizahitelesekre, luxus a társadalomnak, mert 35 évre leköti az egyén a pénzét, ahelyett hogy a gazdaságban pörögne. Ha már az első FIDESZ kormány nem a lakásvásárlást preferálja, hanem egy megfelelő lakásszövetkezeti rendszert támogat, kb. fele állami befektetésből hasonló mértékű lakásépítést finanszírozhattak volna. Egyébként ilyen rendszer van Ausztriában, Hollandiában, Németországban, és nagyon jól működik.
 • N.N.
  *stones:*
  és tip!<br />
  Mélységesen igazatok van, de a magyar lélek nem ilyen: röghöz (lakásához) kötött főleg, ha már családos! Egy új nemzedéknek kell felnőnie, aki képes ezen túllépni! Másrészt, a lakás bérléshez megfelelő jövedelem kell, ami nálunk még csak igen keveseknek adatik meg :-(<br />
  Az ingatlanpiac összeomlása. Írjátok, több ezer üresen álló pesti lakás…kinek a tulajdonában vannak? miért nem adják ki bérletbe, vagy miért nem megfizethető az a bérletidíj a tömegek részére? Miért nincsenek normális önkormányzati bérlakások? <br />
  (mert 30 éve már kiárulták a bérlőiknek, tizedáron – ma meg már szakadnak le a balkonok, gangok)
 • N.N.
  *Magyarország a Világ legnagyobb lúzere:*
  Ignacio Munyo és Ernesto Talvi közgazdászok a Washington Postban megjelent írásából az derül ki, hogy Magyarország a legnagyobb vesztese a pénzügyi válságnak. Érdekes, hogy a szomszédos Lengyelország kimondottan jól jött ki a krízisből….