A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

András küldött át egy ilyen mesét a hitelkártyákról.

A mese szerint elvetődsz egy tisztásra, ahol találkozol egy ellenállhatatlan mosolyú tündérrel, aki megszólít és felajánlja a segítségét a szegénységed ellen. Kinyitja a markát és aranyérmék hullanak ki belőle, a föld körülötted tele lesz aranyérmékkel.

Vegyél amennyit csak akarsz, kedvesem, ajánlja még mindig mosolyogva, láthatóvá téve éles fogait. Egyet kérek csak tőled, a következő teliholdra hozd vissza a pénzt hiánytalanul.

Mivel tényleg meg vagy szorulva anyagilag, felmarkolsz egy marék aranyat és elviszed magaddal. Közben észreveszed, hogy a tündér nyaka körül egy összeszáradt emberi ujjakból készült nyaklánc van.

Tudod, hogy a tündér csőbe akar húzni, ezért vigyázol, hogy mindig visszafizesd a pénzt minden teliholdkor és így túl tudsz járni a tündér eszén. Ha visszaadtad a pénzt, utána újra kölcsönkérheted a következő holdtöltéig.

A trükk beválik, a tündér egyre több és több pénzt szór eléd, amit elvihetsz a következő teliholdig. Sőt, más tündérek is felajánlják neked, hogy az ő aranyérméiket is elviheted ugyanúgy holdtöltéig. Úgy tűnik, egyenesbe került az életed.

Azonban egyik hónapban kiszúr veled az élet és nem tudod maradéktalanul visszafizetni a kölcsönt. A tündér ott vár rád a tisztáson. Remegve mondod neki, hogy a jövő hónapban megadsz mindent. Semmi baj, nyugtat bájosan mosolyogva. Add ide, amid most megvan, a maradékot ráérsz később is visszaadni. Ezzel megrázza az ujjakból készült nyakláncát és azt morogja a bajsza alá: ez az első ujj.

Továbbra is ad a tündér pénzt, sőt többet, mint valaha és így a kísértés egyre nagyobb. Elkezded úgy érezni, hogy ez a te pénzed. Azonban elő-előfordul, hogy nem tudod időben visszafizetni a pénzt, így egyre több ujjad bánja a késlekedést.

S azt veszed észre, hogy már nem is tudsz az aranyak nélkül élni, minden hónapban teliholdkor kölcsön kell kérned, mert az egész életedet a tündér aranyai köré szervezted. Mivel rendszeresen adósa is vagy a tündérnek, ki sem tudsz szállni, mert tudod, hogy megharagudna rád és félsz azoktól az éles fogaktól, amik minden bájos mosoly alkalmával kivillannak az ajkai mögül.

Szétnézel a faluban és azt veszed észre, hogy az egész falu életét a tündérek aranyai mozgatják. A falusiak csak azzal hajlandóak üzletelni, akiről tudják, hogy a tündérek kedvelik. Napról-napra egyre több falusinak hiányzik egyik vagy másik ujja.

Az eszes falusiak azonban tudják, mit kell csinálni: jóban kell lenni a tündérekkel, le kell őket nyűgözni azzal, hogy pontosan visszafizetik a kölcsönt teliholdkor, így egyre több pénzt kaphatnak ingyen a tündérektől. Mert a tündérek szeretik és nagyon jól bánnak azokkal, akik betartják a szabályokat és időben visszaadják az összes ingyen kölcsönt.

De te már tudod, hogy a kisértést jobb elkerülni, hiába szeretnek a tündérek nagyon, amíg minden teliholdkor pontosan fizetsz. Néhány ujjad bánta, mire megtanultad a leckét, de örülsz, hogy most már tudsz élni a tündérek aranya nélkül is.

Share

191 hozzászólás

 • Tibi
  lehet, hogy nem leszek ezzel népszerű, de azért azt is jó észben tartani, hogy a jóváírást, amit kapsz, azt azok a szerencsétlenek termelik ki, akiket alultájékoztattak, nem elég tudatosak pénzügyileg vagy egyéb okból beszopódtak és nem tudták visszafizetni… 🙁
 • ZX71
  Én is pontosan írom a kiadásaimat, a tavalyi évben összesen -153750 Ft volt a banki költségem (banki díjak mínusz HK kedvezmények). Néhány nagyobb tétel, amire a HK (BB arany) nekem (még) ad visszatérítést:

  2 db egészségpénztári számla feltöltése (éves szinten 1.5m), 2 db LTP (éves szinten 480 ezer), minden rezsim, többnyire díjneten át (cirka 1.2m éves szinten). Visszatöltésre Gránit bajnok számláról tranzakciós díj nélkül utalok.

  Ellennék hitelkártya nélkül is, de nincs kedvem visszaadni.

 • Tündérlovas

  Lánc, lánc, eszterlánc…

 • aujjobba

  Most tegyuk fel, hogy aki tudatosan kihasznalja a hitelkartya elonyeit, most a kommented miatt mindenki a szivere teszi a kezet es visszaadja a kartyajat, mondvan nem etikus ez az egesz.
  Kinek lesz jobb ettol? A szerencsetlen, kevesbe tudatos, beszopodott hitelkartya-karosultaknak?

  Dehogy! A banknak lesz SOKKAL jobb, mert onnantol csak haszna lesz a kartyakbol.
  Ebreszto.

 • Robi
  “Hogyan van az, hogy többnyire ugyanazon kommentelők, akik ha a jövedelemről van szó, 1 millió nettó fölött keresnek, ha kiadásról van szó, 4 fős családként élnek havi 150 ezerből, ha pedig hitelkártyáról van szó, akkor évente 200 ezer feletti visszatérítésről beszélnek.”

  Szívemből szóltál. Általános jelenség ez ezen a blogon is. Témától függően a minél nagyobbat vagy kisebbet mondás szinte már sportnak számít. Sosem tudtam rájönni, hogy ez mire jó, de ha valaki így érzi jól magát, én nem akadályozom meg.
  A következő témájú cikkek alatti kommenteket popcorn és üdítő mellett, jól szórakozva kell olvasni:

  Hogyan legyél igazán tudatos pénzügyileg?
  Önfejlesztés, karrier, önállóság…
  Havi költségvetés, mit kezdesz a maradékkal?
  A végén a non plus ultra: befektetések, tőzsde.

  Ezek tipikusan a Münchhausen-szindrómás kommentcunamit indító témák. Ettől is csak szebb a világ. 😀

 • T2T
  rengetegen írják, hogy a hitelkártya töltése nem kerül semmibe, mert 0 forintos számlájuk van.

  Lehet, hogy csak én csinálok valamit rosszul, de nekem mindkét 0 forintos számlám úgy néz ki, hogy 0 forint + tranzakciós illeték. Tehát a tranyót akkor is fiztem egy-egy utalásnál, mikor a hitelkártyát töltöm (bankon belüli átvezetés persze nekem is true 0, meg az összes alap számlásnak is, de gondolom nem ez az eset, ezért emeli ki mindenki a 0 forintos számláját).

 • Atesz
  Én ilyet nem olvastam, mindenki arról beszél, hogy pár éve ez lehetséges volt de változott a rendszer. Mi keveset költünk így nekünk több, mint 3 év alatt jött csak össze 200e, de ez most tovább lassul a rosszabb kondíciók miatt.
  Meg tudnánk élni mi is havi 150e-böl 4-en, de az már az életminőség rovására menne. Nekünk kell a 200+, hogy mindenünk meglegyen ami kell. A rezsi kb 20e, kaja 100e, + tankolás, stb. Kétszázból simán kijönnénk, de vannak idöszakos költések, mint biztositás, telj adó, kirándulások stb, igy inkább 250 és ha kell ezt is meg tudjuk toldani. A havi bevétel ennek több, mint a duplája, de kell is, mert a fentiek csak a normál élethez elegendőek, de néhány évente jobban bele kell nyúlni a zsebbe, kocsicsere, felujitás stb.
 • T2T

  “lehet, hogy nem leszek ezzel népszerű, de azért azt is jó észben tartani, hogy a jóváírást, amit kapsz, azt azok a szerencsétlenek termelik ki, akiket alultájékoztattak, nem elég tudatosak pénzügyileg vagy egyéb okból beszopódtak és nem tudták visszafizetni… ”

  Ez minden mással is így van az életben…
  – a lakbért azok a szerencsétlenek fizetik, akiknek nincs saját lakásuk
  – a banki kamatot azon szerencsétenek, akik hitelfelvételre szorulnak
  – a részvényeim egy része beteg, rászoruló, szerencsétlen emberekből húz hasznot (bankszektor, gyógyszer ipar)
  – sőt, ha azt nézem, akkor egy orvos, egy gyógymasszőr, egy banki szakember, akár még egy bankban dolgozó takarító vagy IT-s is az elesett, beteg, hitelre szoruló emberekből húz hasznot.

  Ez innentől szimpla populizmus, nem fogok rosszul aludni miattuk.

 • Atesz
  És ha nekem nincs kártyám, akkor azzal a beszopódottaknak jobb lesz?
 • Zabalint

  Mondjuk ha csak emiatt nem használsz hitelkártyát, attól még nem húznak le kevesebbet róluk.
 • Serrin
  Megint offolok, de hasznos:
  A Wirex a Visa kártyákat MC-re cseréli és az eddig fix pénznem helyett multicurrency, vagyis olyan lett, mint ált. a legtöbb fintech kártya.
  Ha jól értem, akkor a havidíj (1.20 euro) is megszűnik, ráadásul a kártya mögé nem csak fiat pénzeket, hanem kriptót is lehet rakni.
 • gaborr
  ezt honnan veszed?

  sokkal többet zsebel be a bank a hitelkártyákból, mint amennyi visszatérítést ki kell fizetniük, különben be is zárnák az üzletágat. a díjak nagy része a bankoknál marad majd fizetik ki osztalékként. inkább hálásnak kellene lenned a hitelkártyázóknak, akik utaznak a visszatérítésekre, hogy náluk marad a pénz, és nem csányi, meg lölő zsebébe vándorol. kvázi robinhood-ok.

 • elkeseredettenkerdezve
  Januárban végre sikerült megszabadulnom az erstés hitelkártyámtól. 22 évesen lett, mikor elkezdtem dolgozni, az egyik plázában találtak meg a WizzAires kártyájukkal, jó ötletnek tűnt. Sokáig nem használtam, aztán beütött a krakk, egyik helyről a másikra kellett költözzek, és a kaucióhoz levettem róla a pénzt. Persze nem bírtam visszafizetni, 2 teljes év kellett, irtó sokat vesztettem rajta, többet, mint amennyit levettem 🙂 SOHA TÖBBÉ —

  Amikor megszűntettem a kártyát, akkor konkrétan az ügyintéző fél óráig egy másik hitelkártyát akart rám sózni, és folyton azt kérdezgette, hogy “mit veszíthet”? Nos, időt, pénzt, energiát…

 • egyszervolt
  Azt érdemes a képletbe belevenni, amit a végén többen is írtak, hogy a hitelkártyával az ember a bank pénzét költi, ezért probléma esetén a bank azonnal ugrik. Pl. terméket nem veszi vissza a kereskedő, repjegy, stb. többen írták. A másik, hogy a saját pénzünk addig tud dolgozni máshol. Legegyszerűbb példa, itt a blogon is többször ajánlott cetelem megtaki számla, ami látra szóló kamatot ad. Jelenleg 1%, de volt az több is. Persze tetszőlegesen lehet máshol is forgatni ezt a pénzt, de a lényeg, hogy közvetve több haszna is van a tudatosan használt hitelkártyának, nem csak a visszatérítés mértéke.
 • Atesz
  Biztos, hogy mindenki kamuzik aki kevésböl elvan? Jó 10 éve havi 100e-ből éltünk évekig ketten, a másik fizu ment elötörlesztésbe LTP. Persze nem volt csak egy egyszobás garzon rezsije, se kocsi se gyerek. Azóta persze mind a ketten 3x annyit keresünk, vettünk házat kocsit stb., de megszoktuk a nem fényüzö életet és jól elvagyunk. Viszont a fentiek miatt a megtakaritásainkat csak most nemrég kezdtük el gyüjteni és minden megtakaritást egy éreztetö mértékü nyugdíjmegtakarításra akarom fordítani.
 • Géhá
  Én csak azt nem értem miért olyan nélkülözhetetlen szolgáltatatás az autóbérlés sokaknak mint a levegő? 49 éves vagyok de életemben egyszer volt szükségem bérelt autóra és akkor is simán elfogadták a debit kértyámat mert volt rajta annyi fedezet amennyi garanciát kértek. Eszem ágában sem lett volna olyan autót bérelni amiben akkora kárt tudok tenni amit nem tudnék rendezni a saját forrásaimból. Az szerintem ugyanolyan könnyelműség mint felvenni egy hitelt amit nem tudsz visszafizetni. Akkor inkább más módját választootam volna az utazásnak.
  Hogy angolszász országokban nem fogadják el a debit kártyát. A szüleim 12 éve élnek az USA-ban és még soha sem volt ilyen gondjuk. Anyám meséli hogy húzzák az orrukat a szolgáltatók néha hogy nem credit hanem debit kértyával fizetnek(így nem kapnak jutalékot a banktól), de mindenütt elfogadják Mondjuk autót nem béreltek, az van nekik.
 • aujjobba

  Te csinálsz valamit rosszul, az én nulla forintos számlám tényleg nulla forintos, nincs illeték.
  Raiffeisen premium számla, 400ezernek kell rá érkezni minden hónapban, azt hiszem max 3 részletben. Ennyi egy átlag kétkeresős családban is összejön, már amennyiben hajlandóak vagytok közös számlát használni.
 • Családfő
  T2T,

  A régi számlák között vannak még full nullásak.

  Nekem pl. Erste-nel. A korábban említett citibankos számlám volt ilyen, és az erste-s migráció megtartotta az ingyenességet. A kártyadíjon felül semmi költsége nincs még most sem.

 • Családfő
  Géhá,

  Nem vagyunk egyformák. 🙂

  USA-ban kevés autokölcsönző fogad el debit kártyát. Ha nincs HK-d, kevesebből választhatsz. (számos alkalommal béreltem ott, és más országokban is) Nagy kárt nem tudsz magadnak okozni így sem, úgy sem, ha megfelelő biztosítást is kötsz mellé, tehát semmi köze a könnyelműséghez.

  Az autobérlés mellett egyéb előnyeit nem ismétlem. Veszteni való nincs vele, csak nyerni lehet rajta, ha nem valódi hitelfelvételre használja az ember.

 • naa
  Ez tanulságos történet volt, de szerintem az igazi tanulság belőle, hogy kell legyen egy tartalékod, amiből pl. egy kauciót vagy bármi váratlant ki tudsz fizetni.
  Vagy hogy a hitelkártyával nem veszek olyat, amit amúgy nem tudnék kifizetni.
  Ez az igazi tanulság szerintem, nem az, hogy akkor soha többé hitelkártyát – persze nyilván a te döntésed.

  Amúgy ilyen esetben, ha átmeneti likviditási problémád van, és van egy hitelkártyád amelyik vásárlásnak tekinti a Revolut feltöltést és a kaució kétszerese belefér a hitelkeretedbe – akkor megtehetted volna, hogy fordulónap után feltöltöd a Revolutot ugyanarról a hitelkártyáról a tartozás összegével, majd Revolutról másnap vissza is utalod a kártyára – ezzel nyertél 1 hónapot kamatmentesen. 1 hónap múva ha még mindig nincs pénzed, megint megcsinálod ugyanezt, vagyis a hitelkártyával fizeted ki az előző havi tartozást…

 • mamma
  “Én csak azt nem értem miért olyan nélkülözhetetlen szolgáltatás az autóbérlés sokaknak mint a levegő?” Ez nem így van. Elmégy egy görög szigetre nyaralni (Santorini, Korfu…) akkor egész idő alatt csücsülsz a szálláson és a közeli tengerparton? Bár volt ismerős aki a helyi buszközlekedést pártolta, azért egy autó sokkal nagyobb szabadságot ad. Nekem emiatt lett hitelkártyám, de megszerettem, sokat használom, ésszel. Kezdeti tanulságként szolgált mikor unokaöcsénket több, mint kétmilliós kölcsönnel kellett a hk-k szorításából kimenteni.
  Bárcsak mehetnénk újra. Attól tartok az a világ már nem tér vissza.
 • Robi

  Nem az kamuzik, aki kevésből elvan. Arra a jelenségre utaltam, amit említett. Hogy sokszor ugyanaz az ember a kommentjei szerint teljesen más életstílust él. És nem 10 év különbséggel, hanem akár egy-két héten belül is ütik egymást a kommentjei. Vagy legalábbis kérdőjelesek.
  Ha éppen olyan a téma, akkor élvezi, hogy költhet luxusabb dolgokra is, mert jól keres, és megteheti.
  De aztán egy másik témánál már a lehető legtöbbet teszi el önsegélyező pénztárba meg állampapírba, mert nem a luxus hajszolása a célja.
  Egyszer nagy erőkkel önképzi magát, hogy előbbre jusson, egy hónap múlva meg “jól elvagyok a multinál a lehető legkevesebb energiát beletéve, mert így is ugyanannyit keresek”.
  Ezekre gondoltam.
 • Szabolcs
  T2T
  2021-03-04 at 12:47

  Lehet, hogy Te csinálod rosszul 🙂

  netbank átutalás díja bármilyen belföldi szlára: 0Ft banki, és 0Ft trill. Rafi gold. Nem tudom, tervezik e változtatni, forgalmazzák-e még (a gold 2 kb 1 éve még volt). De kb 10-12 éve ez az egy folyószámlánk van családilag.

 • jami
  A vésztartalék 6 hónap az én olvasatomban nem hirtelen vásárlásra van, ilyenért nem nyúlok hozzá.

  Akármennyire figyelek, nekünk a rezsi nincs meg 20e-ből és 200e-ből sem élek meg 3 kamasz gyerekkel…

 • Nbazs
  @Unionpay: Köszönöm. Unionpay kártyával megmondom őszintén még nem találkoztam. Maestro-t már láttam (igaz nekem sose volt) annyit tudok róla hogy anno a “hőskorban” nehézkes volt vele a netes fizetés.

  Neked is köszönöm. Főleg a Chargeback Guide-ot. Biztosan le van benne írva valahol a 733 oldalból a Debit és a Credit közötti ezirányú különbség, de inkább készséggel elhiszem neked, hogy van…

 • Alfa
  :
  “Jobb megközelítés, ha a pénz beérkezésekor teszed el fixen amit félre akarsz tenni.”
  Oké, csak ez nekem nem életszerű. Egy bizonyos eszközállomány/vagyon szint felett bármikor beeshet egy hirtelen 200K+ kiadás, ami nem fizethető hitelkártyáról (pl. Kazánjavítás tavaly volt 2×300).
  Szoval igazából nagyobb biztonsági tartalék kell és csak akkor lehet megtakarításba rakni pénzt ha a fizuval újra töltődik a tartalék.
 • Szakértő
  A régi szép idők hitelkártya ügyben. Íme az én történetem: Magyarországon az OTP AMEX kártyája volt az első. Azzal évente a kártyadíjak levonása után kb 10-11 ezer forintot kerestem. Bár a pénz értéke egész más volt, mint ma, ez az összeg nem volt olyan nagy ösztönző erő. Aztán jött a nagy dobás: a Citilife. Abban az volt a jó, hogy sokmindenre adott többszörös pontot és a hitelkeret erejéig igénybe lehetett venni a kedvezményeket. Nekem a nettó fizetésem négyszeresét akarták adni hitelkeretnek, de nem kértem annyit. Megelégedtem 1,2 milliós kerettel. Ezzel a kártyával tényleg realitás volt számomra a havi 8-10 ezer ft viszatérítés, ami azért már motiváló tudott lenni. A Citilife kártya havi díját nekem nem számította fel a bank, egyéni okból, így azon évente kerestem kb 100 ezret. Később adtak mellé Telekom és Shell kártyát is, amik az adott kategóriában adtak plusz visszatérítést. . .
 • Szakértő
  Azokra se kellett kártyadíjat fizetnem. Megérte. A gond az volt, hogy sokan azt csinálták, hogy az egyik hitelkártyával elköltött összeget egy másikkal fizették ki, amire szintén kaptak visszatérítést, ugyanúgy, mintha vásárlási tranzakció lenne. Ehhez csak annyi kellett, hogy sárga csekket kértek a banktól a hitelkártya visszafizetéshez. A csekkel bementek a postára vagy bármilyen csekkautomatához és a másik hitelkártyával fizették be a csekket. Volt aki ezekből komplett láncot csinált és így fejte meg a bankokat. Na ők azok akik kis költéssel is kereshettek havi százezreket. Én sose tettem ilyet, mert etikátlannak tartom. Viszont, ha a bővebb családban nagyobb értékű vásárlás volt, akkor előfordult, hogy a legnagyobb visszatérítést adó hitelkártyámmal lett kifizetve, én meg megkaptam az árát kp-ban a rokontól.
 • Hagamon

  Nem te csinálod rosszul csak rossz banknál vagy/ rossz bankszámlád van.
  Szintén Raiffeisen de kiemelt dolgozói csomagban (régi díjnullázó) nincs tranzakciós díj sem az utalásokra sem a kp felvételekre saját automatában.

 • lvjtn

  jajj tényleg, előtte is utalhatod, bocsáss meg, de még mindig FIGYELNED KELL a fordulónapra, nemde?

  és milyen ezresért lehajolás? esetleg nem költök annyit. pár poszttal korábban le lettem ugatva, mennyire megéri a 90-180 eurós cipőket venni, nem pénzkidobás, hanem létszükséglet…

  én meg többszörösét megspórolom annak az ezresnek, hogy nem verem el a pénzem olyan dolgokra, amikre nincs szükségem + még nem is vagyok semmilyen dátum rabja, amivel törödnöm kell

 • lvjtn
  anyám több hónapra kiment külföldre a kint élő testvéremhez, és hetekig jártak olyan helyeken, ahol a madár se jár, nemhogy térerő, én meg foglalkozhattam +1 egy dologgal, aminek már a vele való foglalkozás ténye sem hiányzott. de biztos életszerűtlen hülyeségeket beszélek, senki nem jár külföldre nyaralni soha többé…
 • lvjtn
  “a szükséges havi 3-400-as költéssel.”

  ha ezt per kopf érted, gondold végig, hogy a magyar népesség 75%-a ennél jóval szerényebb összegekből is megél, a hitelkártyával megspórolható havi 3-5e forinttál lényegesen többet “spórol meg” azzal, hogy a “szükséges szón kissé mást ért

  ergo akkor mégis oda jutunk visza, hogy max. annak éri meg a hitelkártya, akinek semmi szüksége nincs rá, és az is egy meglehetősen alacson hatásfokú “megtakarítási” formát választ, ki szerint ez mennyire megéri

 • Atesz
  Lehet, söt biztos nem jól fogalmaztam a vésztartalékkal kapcsolatban, mert ahhoz nem nyúlunk. Akkor úgy mondanám, hogy mindig tartok a megtakarítási számlán kb 1m szabadon mozgatható pénzt baj esetére.
  Nálam a rezsikiadásimat árnyalja, hogy napelemröl megy a fűtés, így az és az áram nem költség. A gyermekeim még 5 és 9 évesek és még felveszik a használt ruhát, stb, de tisztában vagyok vele, hogy ez már nem tart sokáig. Kis gyerek kis költség nagy gyerek nagy költség.
 • viktorr
  WTF:
  Erste felejtős, nagyon sokat levon(pl osztalékonként)

  Random Capital a legolcsóbb, ha nem bízol benne akkor meg a KBC

  ha nem kell TBSZ, akkor külföldiek
  penzugyifitnesz.hu/nagy-broker-osszehasonlitas-2020/

 • Szabolcs
  lvjtn
  2021-03-05 at 19:19

  aha, ok, elképzelhető. Elég rétegproblémának tűnik azért. És hogyan költött a kártyáról hónapokig, ha még net/telefon sem volt? Nem él arra ember? Akkor mit vett? Szahara közepén remetéskedik a tesód?
  Én már huszon x éve megoldottam Ázsia tényleg távoli pontjain: néha bementem olyan helyre, ahol nagy tömegben előfordult e faj (falu-nak hívják), és ott volt telefon. Net akkoriban még nem annyira volt, de kevés ilyen hely van ma már, én azt gondolom 🙂

 • Alfa
  : olvasd el amit írtam.
  Nekem adminisztrációs és szervezési okokból is megéri. (a folyószámlán havi pár tranzakció marad, sokkal áttekinthetőbb)
  Az egyik hitelkártyán konkrétan nulla visszatérites van.
  A havi párezer forint nyilván nem tétel.
  Az számít hogy havi egyszer kell csak ránéznem és terveznem a maradék pénz felhasználást, minden más megy a maga útján. Nem kell egész hónapban figyelni a cash-flow-ra.
 • IPv6
  Nulla költséges bankszámlám van, hitelkártyával vásárolunk. Precízen, időben visszafizetem, pár fillért adnak cserébe.
  Egyszerűen idegesít hogy 1m-ról megyünk lefelé, de az mínusz. Értsd: -987654, -876543 HUF az egyenleg. És 1m-RA kell visszamenni.
  Nekem sokkal logikusabb hogy van X HUF a számlán, és onnan megyünk a 0 felé. 0-nál elfogyott, kampó, vége. Apróság, de jobban látszódik, jobban tervezhető (nekem). Nemsoká megszüntetem. Nem okoz gondot, csak furi, logikátlan.
 • AndrewLion
  Sokan írják, hogy biztonságosabb, ha a hitelkeret veszhet el hitelkártya esetén. Nem értem. Nekem bankszámlám, meg egy megtakarítási van mögötte, amin a pár havi vésztartalék csücsül.
  A Bankszámlán mindig csak ~50e- van (+ ha valami nagyobb vásárlást tervezek, előtt 2 perccel több), mert ha nagyobb összeget kell felhasználni, azt ma 5 mp alatt át lehet tenni ezek között ingyé. Így ha ellopják a bankkártyát, még csak nem is a hitelkeret, (ami akár több millió is lehet,) hanem csak azt az 50-et lehet levenni róla az illetékteleneknek. Többet meg nem is fognak tudni. Alapból fapados kártya jár a számlához, de van egy csilivili társkártyánk hozzá, hogy ahol az alap nem lenne jó, lehessen előhúzni ezt. Ránézésre nem látszik ám, hogy erről is csak 50-et tudnak leemelni. 🙂
 • aujjobba

  Kézzel lábbal hadakozol a hitelkártya ellen, nem is teljesen értem miért.
  De elfogadom az érved, ha valaki hetekre/hónapokra kiköltözik az esőerdőbe vagy egy bánya mélyére, akkor valóban nem való neki a hitelkártya, mert lehet nem fogja tudni megnyomni net hiányában a három gombot a telefonján.
 • naa
  “Az Amazon így működik, akik ott értékesítenek, ezt is beleszámolják az üzletmenetbe és olyan így is megéri nekik.
  Ez egy szolgáltatás, amivel élek. Ha annyira nagyon rossz lenne, akkor nem ezzel reklámozzák magukat az eladók.
  Sőt, van olyan, hogy vissza sem kell küldenem az árut, megtarthatom és még a pénzt is visszakapom.”

  Amit csinálsz, az egy potyautas magatartás és nem etikus. A visszaküldés lehetősége arra van kitalálva, hogy ha tényleg nem tetszik, vagy nem jó, visszaküldhesd – és igen, olcsóbb dolgoknál, amikor a visszaküldés drágább lenne mint az áru, visszaküldés nélkül megtérítik inkább.
  Volt idő, amikor az Amazon elkezdett ingyen szállítani Magyarországra is, aztán ez megszűnt. Gondolom az ilyen visszaélések miatt is – már ha nem külföldre szállíttatsz persze (ez is lehetséges, mivel innen a visszaküldés nem két fillér).

 • rmm
  Nincs hitelkartyam. Nekem penzem van.
  Kedves kis tortenet volt. 🙂