A vagyoni helyzet alakulása az USA-ban

Megjelent a legújabb adat a lakosság vagyoni helyzetéről az Egyesült Államokban, amiből kiderül, hogy melyik réteg mekkora részét birtokolja a teljes vagyonnak, azon belül pedig hogyan oszlik meg a vagyon a különböző eszközosztályokon belül.

(De jó lenne, ha lenne hazai adat is az ilyenekről….)

Hogyan oszlik meg a vagyon a különböző társadalmi rétegek között (felső 1%, alatta lévő 9%, 50-90%, a társadalom alsó fele):

Hogy nézett a vagyoni egyenlőség és a vagyon nagysága (billió dollárban) 20 évvel ezelőtt? (Az infláció 48,5%-kal növelte a vagyon dollárban kifejezett értékét. A többit az eszközosztályok értéknövekedése és a vagyon egyéb növekedése magyarázza.)

Egyes társadalmi osztályok vagyona miből áll össze?

Megéri-e tanulni? Vagyon eloszlása iskolai végzettség szerint 1989-ben:

És 2020-ban:

(A legalább főiskolai végzettségűek aránya az 1989-es 24,4%-ról (férfiak) 35,4%-ra nőtt, a nőknél ugyanezek az értékek 18,1% és 36,6%. Az érettségizettek száma is hasonló arányban nőtt, jelenleg a lakosság 92%-a rendelkezik legalább érettségivel. Ezzel érdemes korrigálni a fenti adatokat, az infláció miatt egy 1989-es dollár 2020-ban 2,09 dollárt ér)

Sok további adat is elérhető még a jelentésben, például a hitelek eloszlása a különböző társadalmi osztályok között, akit érdekel, nézze meg.

Share

64 hozzászólás

 • Mark
  Szerintem is fontos mennyi van a leggazdagabbaknál. Mert pl. ott van Bezos, akinek elképzelhetetlenül nagy a vagyona és ezt folyamatosan növeli, miközben a dolgozói sztrájkolnak, panaszkodnak a munkakörülményekre. Ha a vagyonának (vagy bevételének) csak 1%-áról lemondana azért, hogy jobb körülmények között dolgozzanak az amazon dolgozók, esetleg magasabb bérért, már azzal sokat tenne, de nem, ő nem tesz ilyet, mert kell minden cent. Vagy ha az a top 100 a vagyonának nagyobb részét használná jótékony célra, akkor is sokat segítenének. De a legtöbb nem teszi. Musk aztán persze magyarázza, hogy ő a vagyonát arra költi, hogy a Marsra vigye az embereket, de amit erre költ az a vagyonának csak egy kis része.
 • Ördög
  Minél több pénze van valakinek, annál több kell. Ördögi kör!
 • zzrree
  Az USA…társadalmi katasztrófa..ha nincs munkád = nincs biztosításod kitolnak a kórházból….ne legyen minta….ja aki nagyon gazdag még több örököst tud meghülyíteni az örökölt vagyonnal….
 • Kalv
  Azért azt ne felejtsük el, hogy a felső 1% nem Bill Gatesből és Elon Muskból áll. Ha csak az USA-t nézzük ott van több, mint 3 millió ember aki névtelenül és ki tudja mennyire érdemtelenül éli a gazdag emberek gondtalan életét. Persze tudjuk, hogy a pénz nem boldogít és mindenki a saját szintjén nyomorog, a témában volt itt már jópár cikk.
 • Blend Ahmed
  Részben off-topic, de azért kapcsolódik a vagyonosodáshoz, meggazdagodáshoz.

  “Japán egy igazi sikertörténet volt a második világháború után, egy gazdasági szempontból jelentéktelen országból a világ egyik jelentős gazdasági hatalma lett,”
  Azért a japánok a II. VH előtt sem lehetettek kutyaütők, ha az USA-val összemérhető flottát tudtak összerakni repülőgéphordozóstul és minden egyébbel.

  Most jön az on-topic rész. Más sok meggazdagodási sztorit hallottam, de olyat még nem, hogy mondjuk a világháború után Németország vagy Japán megszállásában részt vevő amerikai katona 1940-valamennyiben egy havi vagy heti zsoldjából fillérekért német vagy japán részvényeket vett (volna), amiből aztán húsz évvel később már lett (volna) csillió-millió dollárja.

 • Blend Ahmed
  “Meg annak fényében is érdekes gondolatmenet, hogy a milliárdosok vannak kikiáltva fő veszélynek, addig az állam a legtöbb fejlett világbeli országban a GDP 50%-át újraosztja. Na, az tényleg veszélyes hatalmi túlsúlyt jelent…”

  Erre mondják azt, hogy vagy bankok uralkodnak vagy a tankok.

 • usespanner
  “Ennek fényében nehezen lesz védhető az előző postok alatti kommentcunami, miszerint az ingatlantulajdonlás a jó befektetés”

  Azt senki nem mondta, hogy a részvénybefektetés többet hoz, mint az ingatlanok kiadása.

  Ráadásul ingatlanok esetében elérhető olcsó hitel, azaz más pénzét használhatod, míg a bankok számomra érthetetlen okból nem adnak 5-10 éves befektetési hitelt, pedig a pénzintézet kockázata nulla.

  Hogy miért jobb nekik a 3%-os lakáshitel folyósítása, mint a befektetési hitel, azt leírhatná valaki, akinek ötlete van..

 • Mankel
  Az a helyzet, hogy nem jó ha túl nagy a tőkekoncátráció mert:
  – egyszerűen kivásároltak minket a népszuverenitásból. Egyszerűen elvesztettetük a polizikusoknál a fizetési versenyt. Megrendezzük a választást a politikus meg kampánytámogatónak felel nem a választónak.
  -trösztösödnek, monopolizálnak megölik a versenyt mindent megvesznek ami innovatív Facebook Amazon Microsoft google és ezek csak a híresebbek. A komplett élelmiszer ipar kb 5-6 cégben összpontosul.
  Ez ellen csak a SKANDINÁV típusú ujraoelsztó rendszerek egyszerűbben jobbak,mint az USA stílusú kaszinó kapitalizmus. (Nem a kommunizmus, meg meszesgödör/éhezés az egyetlen alternatíva). Mondjuk ha cég/ bill gates kaliber lennék én is ezt súlykolnám, ezt nyomná minden egyetem. Meg minden gazdasági szaklap. Vagy minden pénz és hatalom nálam van, mert ha újra kéne osztani valahogy akkor az egyenlő a meszergödörrel meg éhezéssel lesz.
 • N0MAD
  “ Ráadásul ingatlanok esetében elérhető olcsó hitel, azaz más pénzét használhatod, míg a bankok számomra érthetetlen okból nem adnak 5-10 éves befektetési hitelt, pedig a pénzintézet kockázata nulla.
  Hogy miért jobb nekik a 3%-os lakáshitel folyósítása, mint a befektetési hitel, azt leírhatná valaki, akinek ötlete van..”

  Könnyebben behajtható mint egy felszívodott vállalkozás? Csak egy tipp. 😀

 • Bérlő
  Az ábrákon lévő adatok mondják, hogy a részvénybefektetés sokkal többet hoz, mint az ingatlan. A kisebb ingatlanarányú szegmensek vagyona sokkal többet nőtt korábbi saját magához képest, mint a nagyobb ingatlanarányúaké.
  Nyilván azért nagy ennek ellenére az ingatlanarány a szegényebbek között, mert erre érhető el olcsón hitel, egyetértünk. Miért? Így alakítja ki a szabályozást az állam. Az ingatlan volatilitása egy tipikus ingatlanhitel időtávon kisebb, így nominálisan kevesebbet tud esni a fedezeti érték. De főleg nem likvid és az adásvétele is erősen szabályozott, ezért nem tudja az adós gyorsan eladni és meglépni a pénzzel.
 • Blend Ahmed
  “míg a bankok számomra érthetetlen okból nem adnak 5-10 éves befektetési hitelt, pedig a pénzintézet kockázata nulla”

  Te ugye a részvényfedezetű hitelből történő részvényvásárlásra gondolsz, ugye? De akkor a pénzintézet kockázata miért lenne nulla? Ha azalatt az 5-10 év alatt csődbe megy a fedezetül szolgáló részvény, akkor a fedezet is elpárolog. Egy kiadós válságban még a jól diverzifikált ETF-ek is tudnak esni 50-70%-ot.

 • hemond
  A margin számla\tőkáttét pont ilyen hitel. Még könnyebben is hozzáférsz mint az ingatlanhitelhez.
 • L.

  Teljesen rossz a példád. Két konkrét személy viszonyán akarod példázni a vagyoni egyenlőtlenségek kérdését: a te és a leggazdagabb amerikai közötti viszonyra. Ennek semmi értelme nincs. Ebből épp ezért nem is következik az általad levont tanulság, mi szerint “teljesen lényegtelen, mekkorák a vagyoni egyenlőtlenségek”.

  A vagyoni egyenlőtlenségek kérdését egyáltalán nem ilyen viszonyokra értelmezik és kutatják a társadalomtudományok évszázadok óta.

  Az általad tévesen “baloldali politikusoknak” meg “szocializmusnak” hívott jelenségek hátterébe és hatásába is érdemes lenne kicsit beleásnod magad. A jóléti állam (ki)fejlődése, azaz adóból finanszírozott és nagy tömegek számára elérhető közegészségügy, közoktatás, nyugdíjrendszer, stb, azaz ezen “baloldali”, “szocialista” dolgok nélkül máris más lenne a leányzó fekvése.

  Megjegyzem, a vagyonadót épp pl. Gates propagálja régóta.

 • iorgoskimindigénekel

  “Ehhez képest a demokráciákban simán a milliárdos ellen dönt polgári vagy büntetőjogi perben a bíróság”, ha jog szerint nem neki van igaza, míg az elvileg egalitarizmusra törekvő rendszerekben a vezetők vagy érinthetetlenek voltak, vagy a hatalmi harcoktól függően koncepciós perekkel csinálták ki őket.”
  Ha a leghírhedtebb történelem-könyvi példákat hozod, akkor valóban úgy tűnik, hogy most “simán a milliárdos ellen dönt polgári vagy büntetőjogi perben a bíróság”.
  De azért ez ennél komplexebb. A jogállam, mint fennálló struktúra legitimitását éppen a totalitárius rendszerekkel való összevethetősége adja. És mint ilyen, sokkal képlékenyebb dolog, mint hogy kijelenthessük, hogy ez itt így működik. Egyszerűen a tőkeerősebb réteg lobbiereje limitálva van a negatív történelmi példák okán.