Beanie Babák Buboréka

Idehaza keveset hallottunk róla, de egy komoly mánia volt a kilencvenes években egy plüss játék gyűjtéséből az Egyesült Államokban.

Az egész főszereplője egy nagykeráron két és fél dolláros, kiskereskedelmi áron áron 5 dolláros plüssjáték-család, amelyet 1993-ban gyerekeknek találtak ki, először kilencféle állatfigura volt elérhető. Fél évvel később újabb húsz terméket mutattak be, köztük a több színben megvásárolható medvéket, majd folyamatosan bővült a kínálat.

Ám hamarosan az anyák eltiltották a gyerekeiket ezektől a játékoktól, mert ők kezdték el gyűjteni azokat. Hamarosan kialakult a közvélekedés, hogy a Beanie babák hosszútávú befektetés: Gigi, az uszkár, Mogyoró, a királykék elefánt vagy Hínár, a vidra olyan mértékben drágul, hogy nehéz követni az árrobbanást. De vigyázni kellett rájuk, ha már levágták róluk a címkét, mindjárt a felét érték csak. Ezért sem adták őket soha gyerek kezébe.

A gyártó cég 1998-ban már évi 1,4 milliárd dollár forgalmat csinált ezekből a “babzsák” babákból, hála a gyűjtőknek, a cég tulajdonosának a vagyona öt év alatt 2,6 milliárd dollárra nőtt.

(Mivel a nagykereskedelmi ár 2,5 dollár volt, könnyen kiszámolható, hogy évi 560 millió(!) darab babát állítottak elő. Tehát ritkának, kis példányszámúnak és különlegesnek egyáltalán nem volt mondható a termék.)

1995-ben a gyártó cég jó érzékkel átpozicionálta a termékét játékból gyűjthető hobbivá. Bejelentette, hogy bizonyos babákat kivon a forgalomból, nyugdíjazza őket, vagyis nem lehet majd mindegyiket folyamatosan kapni. A hír hallatán black friday-re emlékeztető események következtek be: hatalmas sorok a boltok előtt és anyukák egymást ütötték egy-egy utolsó darab plüss játékért.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az első nyugdíjazás kényszerből történt a kínai beszállító ellátási nehézsége miatt, de a reakciókat látva a gyártó rájött, hogy így sokkal több terméket tud eladni.

Ezután a gyártó cég szándékosan nagyon rövid ideig tartott egy-egy szériát a piacon, ráadásul limitált darabszámban (természetesen sok milliós vagy tízmilliós darabszámokra gondoljunk fajtánként), hogy növelje a FOMO érzését és mindenki azonnal venni akarjon az új termékekből, nehogy kimaradjon egy-egy remek vételből és a kivonás utáni azonnali árrobbanás hasznából.

Az egyik könyv, ami a rongybaba-befektetést értékelte és jósolta meg a várható árakat a következő tíz évre, 3 millió példányban kelt el. A Beanie World magazinnak havi egymillió előfizetője volt, de szintén rengetegen olvasták a Beanies&More-t, a Beanie Collector-t vagy a Beanies! Magazine-t. A kilencvenes években az amerikai háztartások 60%-ában legalább egy Beanie figura megtalálható volt. (Persze, voltak olyan eretnekek, ahol egyszerűen gyerekjátéknak használták ezeket a befektetési kincseket.)

1995-ben jelent meg az ebay, ahol minden tizedik eladás ezekhez a babákhoz volt köthető. Az átlagáruk már a kilencvenes évek közepén is 30 dollár volt, lényegesen több, mint a vételáruk, de ezek a “kommersz” darabok voltak. A kilencvenes évek végére nem volt ritka, hogy tízezer dollár felett kelt el egy-egy kisebb példányszámú sorozat tagja.

S száz-háromszáz-ötszáz vagy éppen 5-10 ezer dollárért is megvették ezeket a babákat, bízva benne, hogy hamarosan még többért el fogják tudni adni, hiszen a kínálat véges, de a kereslet dinamikusan növekszik, ez pedig bárki számára egyértelművé teszi, hogy csak felfelé mehet az áruk.

Sokan befektetésnek vették ezeket a játékokat, ebből akarták fedezni a gyerekeik főiskoláját egy évtizeddel később.

Az ebay is nagyban hozzájárult, hogy addig főleg Illinoisra kiterjedő gyűjtési mánia az egész országot megfertőzze.

Az olyan ritka darabok, mint a 253 példányban készült #1 Bear, már az első eladásnál 10 ezer dollárért keltek el.

Amikor már olyan ismert nevek, mint a híres színész, Chris Robinson is húszezer darab babát vettek befektetési céllal, nyilvánvaló lett mindenkinek, hogy ez a jövő befektetése.

Felnőttek vásároltak az üzletekben egyszerre 100-150 fajta babát, hatalmas sorok verődtek össze az üzletek előtt, ha híre ment, hogy új Beanie baba szállítmány érkezik.

A McDonald’s nagyot kockáztatva 100 millió darab Beanie babát rendelt a Happy Meal menü mellé. De gyorsan kiderült, alábecsülték a keresletet, sokszor néhány ember szó szerint százasával rendelte a Happy Meal menüt és félóránként 20-30 telefonhívás érkezett az éttermekbe, hogy milyen figura elérhető éppen. A teljes készlet idő előtt, két hét alatt elfogyott.

A következő kép egy válás tárgyalásán készült 1999-ben, ahol a pár a vagyonát osztja fel a bíróság előtt, mivel nem tudtak megegyezni peren kívül, hogy melyik értékes darab kié legyen. A legnehezebb kérdéssel kezdték, kié legyen Maple, a medve. (Francisé lett.)

1998-1999-ben elemzők kimutatták, hogy a babák további árrobbanás előtt állnak, az alacsony kamatlábak és a tőzsde, illetve az ingatlanpiac túlértékeltsége miatt további növekedés várható az olyan alternatív befektetési lehetőségekben, mint a Beanie babák is.

A Beanies Baby Handbook 1998-ban kiszámolta, melyik játék várhatóan mennyit fog érni 2008-ban: Csíkos, a tigris ezer dollár lesz, Teddy, a lila maci ára valahol 4 és 5 ezer dollár körül várható és így tovább.

Mint minden ilyen dolognál, nem kellett sokat várni, két évvel később már két dollárért adták azokat a babákat, amit előtte több tízezer dollárért és amennyire mindenki babát akart venni két évvel azelőtt, hirtelen senkinek nem kellettek még két dollárért sem ezek a termékek.

Az ember elképed, hogy lehetett ekkora mániát keríteni egy 5 dolláros, évente ötszáz millió példányban gyártott játék köré, de az igazság az, hogy minden hasonló mániában egyetlen egy dolog nem számít: maga a dolog, amire a mánia épül. Amerikaiak millió hitték, hogy megtalálták a szerencséjüket és végre ők is meggazdagodhatnak. Kollektív önhipnózis áldozatai lettek, nem vették észre, hogy csak azért van értéke a babáknak, mert ők maguk, akik benne vannak a mániában, értéket tulajdonítanak neki.

Bárki is mondta nekik, hogy ez a dolog egy lufi, nem hitték el, irigy kutyának gondolták, aki csak azért mond ilyeneket, mert ő kimaradt és most irigyli a szerencséjüket. Így járnak a gyávák, kimaradnak minden jóból és nem értik, hogy ez a jövő. Meg aztán már 1998-ra is megjósolták a károgók az összeomlást, ezzel szemben akkor lőtt csak ki igazán az árfolyam, még jó, hogy nem hallgattak a sok károgóra.

A vég 1999 végén kopogtatott. Amikor a gyártó cég szokás szerint bejelentette, melyik termékeket érinti a szokásos kivonás a piacról, tízezrek ültek az ebay előtt és várták, hogy megugorjanak ezeknek a babáknak az árfolyamai, ahogy eddig is történt.

S az áremelkedés elmaradt, valamiért most nem úgy reagált a piac, mint eddig mindig. Senki nem értette az okokat (már aki szerint nem mánia volt az egész).

Innentől már nem volt megállás, az ötdolláros játékok újra azok lettek, amik voltak: filléres játékok minden további érték nélkül. Hogy hány milliárd dollár lett semmivé, azt nehéz lenne megjósolni, de sokan sokat buktak a dolgon, az biztos. Aki sokat nyert vele (az időben kiszállókon kívül természetesen), a gyártó cég tulajdonosa, ő a 230.-ik leggazdagabb amerikaivá vált a mánia miatt.

(Egyébként vicces módon ma is tele az ebay néha nagyon elszállt áron kínált Beanies Babyvel, de érdemes átállítani a keresést lejárat szerint, az azonnal lejáró 100 hirdetésből háromra érkezett ajánlat, mind 400 forint alatti áron. Ennek ellenére vannak jó páran, akik félmillió forintért vagy még többért felteszik ezeket a játékokat, hiszen a remény hal meg utoljára.)

Akit jobban érdekel a téma, elolvashatja ezt a könyvet. A könyv tele van jó sztorikkal, a “hogyan történt” dolgokkal, de arra, hogy miért történt, nem ad, talán nem is akar választ adni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

90 hozzászólás

 • Imre
  Ismerős, én matchboxokat gyűjtök. Az mindig kérdés, hogy mi a reális ár. Mondjuk egy 70-es évekbeli kisautóért, dobozzal, játszatlan állapotban reálisnak tartok 5-8e Ft-ot.
  DE: láttam olyat, hogy más színű a szélvédő miatt: 80e Ft. Azt már én is túlzásnak tartom.
  Persze itt van gyűjtői piac, ami szolid, de az ilyen túlkapásokat én is viccesnek tartom.
 • Gábor
  0). Legyél Youtube – gyűjts be pár ezer követőt.
  1). Vegyél bele egy altcoinba és mondd el a nézőidnek, hogy nagy emelkedés előtt áll.
  2). (A nézők belevesznek, ettől emelkedik az ára)
  3) Mondd be másnap, hogy látjátok feleim felment egy nap alatt 26%-ot.
  Goto 1.
 • szengerfon
  Azt nem értem, hogy a Lego hogy nem bukott még bele ugyanebbe. Évek óta elképedve figyelem.
 • Hardy
  Arra gondoltam valamelyik nap, hogy az NFT-k esetén a későbbi áremelkedésbe vetett (vak) hit mellett lehet itt egy másik motiváció is: ugyanaz, mint az I Am Rich nevű, hírhedt Iphone applikáció esetén (ami 1000 dollárért kirakott egy gyémántot a telefonra). Tehát hogy egyes emberek ideiglenes státusszimbolumként tekintenek rá: Ők megtehetik, hogy megvegyenek egy értelmetlen, snoop doggot ábrázoló képet 100 ezer dolláérért, és ezzel dicsekedhetnek a társaiknek, nem pedig befektetési célból veszik a későbbi haszon reményében.

  Az eredmény természetesen ugyanaz, vége lesz az őrületnek, és (legjobb esetben egy-két kivétellel) nulla értéke lesz a most drágán megvásárolt NFT-knek, de lehet, hogy a vásárlók egy részét ez nem zavarja annyira, mint hisszük. Vagy igen, és tévedek, mert ez csak tipp.

 • vgaborka
  Mint a google wave meghívól még 2009/10 körül, olyan 150 fontba került az ebay-en, amikor még 1-2 kiváltságos hívhatott meg pár embert.
  Utánna kinyitották mindenkinek, és pár penny lett a meghívó.
  Még utánna bezúzták az egészet.
 • Szabó Gábor
  Hogy tudod ennyire gyűlölni a bitcoint? Csak arra tudok gondolni, hogy végtelen fáj, hogy kimaradtál belőle.

  Ki a fene beszélt bitcoinról? Miből gondolod, hogy nem szándékosan maradtam ki és soha nem is akartam belelépni és most sem akarok? Ezért aztán nem is fáj semmi.

 • Lui
  Bitcoin és társai
 • Tamás
  “hány milliárd dollár lett semmivé” – ezt sosem értettem ezt a megfogalmazás. Miért lett semmivé? Aki legutoljára eladta tízezer dollárért, annál landolt a pénz, tehát nem vált semmivé.
 • Gábor
  Ehhez nem tudok mást hozzá fűzni, minthogy nagyon jó sztori.
  Biztos volt pár szerencsés, aki a vég elött időben eladta, de feltételezem, hogy a többség nem ebbe a csoportba tartozott.
  Végül is minden ami “érték” azt mi emberek tesszük azzá, ez emberiség működésének része és ahogy a történetből is látható, lehet az bármi.
 • Hedwig
  Én Tesla részvényt és Bitcoint gyűjtök.
  A legelején vettem 2-2db-ot aprópénzért, 1 hónapon belül megválok tőlük, mielőtt pukkad az alap nélküli lufi 🙂
  Aztán megint körbenézek 1-2 olcsóságért, hátha..
 • Husz János Puszita
  A tárgyalótermen dobtam egy hátast, ahogy válogatják a plüss macikat. 😀 Ez van, amikor háziasszonyok és unatkozó kollégisták fújják twitter bejegyzések alapján egy termék/cég árfolyamát, mindenféle alapismeret nélkül.

  Mindamellett, ez a lufi nem az a lufi. Az új monetáris mechanizmusban nincs rückwerts, csak előre van egészen a falig, de lehet a csattanás majd csak hosszú évtizedek múlva lesz. Alighanem a nyugdíjak fogják borítani a bilit. A társadalmak öregszenek, a nyugdíjmegtakarítások szépen csendben elértéktelenednek. Oké hogy robotok fognak dolgozni és a jegybank nyomtatja minden hó elején a friss ropogós alapjövedelmet, de ha 1 milliárd embernek nyugdíjba vonuláskor zuhan az életszínvonala, akkor abból fogyasztáscsökkenés lesz. Ahogy ez leesik az embereknek, vissza fogják már előre a fogyasztásukat. Beindul egy lefelé tartó spirál és az az aktívakat is keményen érinteni fogja.

 • xavv
  Szerintetek elképzelhető, hogy ilyen bitcoinos vita ki fog most itt alakulni?
  3…..2…..1……

  :))

 • Péter
  “De ez most teljesen más, ez a jövő pénzügyi technológiája! Különben is Have Fun Staying Poor!” -random BTC fan 🙂
 • BalageHKK
  A McDonalds nagyon erzi ezeket 🙂 itt egy friss:
  polygon.com/2021/2/9/22274841/mcdonalds-pokemon-cards-anniversary-25-scalpers-ebay-prices-resell-happy-meal
 • BalageHKK
  Ja és még az volna a kérdésem, hogy bitcoinból akkor ezeket még nem lehetett megvenni? 🙂
 • Ebay
  Még most is vannak példányok belőlük e-bayen 1.5-2M Ft/db áron, nézzétek meg 🙂
 • TT
  Ez hatalmas! Azt hisszük, hogy ami most történik, az újdonság, pedig ez már mind megtörtént korábban, csak nekünk nem volt róla semmi fogalmunk.
 • BalageHKK
  E szerint az idei cikk szerint a lufi egyes reszei durvan fujodva megmaradtak, van 970.000.$-os Beanie Baby is.
  cosmopolitan.com/lifestyle/g24162108/most-expensive-valuable-beanie-babies-collectible/
 • krisz
  Megnéztem az ebay-en és azért még most is vannak fent ilyen plüss mackók a 200e-500e ft-os sávban.
  Igaz ez csak a meghirdetett ár, a tényleges vételi árakat nem látni ugye, de a nem túlárazott mackók is 8000Ft körül vannak (amit én még mindig soknak tartanék kiadni egy 1500Ft-os plüss mackóért) Úgyhogy nem múlt el teljesen a mánia még ennyi idő után sem.
  Lehet veszek is egyet, hátha 1 év múlva majd eladom csillárdokért…
 • Rob
  A kifutott Lego készleteknél is elég durva a helyzet, még ha ilyen szintű mániáról nincs is szó. Kb. a 2010-es évek elejéig azt láttam Bricklinken (legnagyobb másodpiacként szolgáló oldal) , hogy régebbi készletek nagy részét jobb esetben el lehet adni egy hasonló méretű új készlet áráért, bontatlanok persze többe kerültek. Viszont utóbbi években nagyon megugrott az áruk, sok esetben többszörösére. Ami a legviccesebb, hogy ezért felmerült sokakban, hogy összekukázzák a készleteket, ami az égbe röpítette egyes ritka elemek árát, így történhetett, hogy pl. egy körömnyi tolldísz fekete színben 10000 ft-ba kerül, de nem lepődnék meg, ha 1 év múlva 30000-et adnának érte.
  bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=4502a&idColor=11#T=S&C=11&O={%22color%22:11,%22iconly%22:0}
 • Simon
  Ez most egy cikk volt a bitcoinról?
  Meglátjuk. Tanulságos story az biztos.
 • jani129
  Szuper!!!
  Miklós néha nagyon idegesít, de ez most tök jó lett!!
 • Endre bá
  Ma néztem egy videót a Bitcoin korlátairól. A blockchain rendszer nagyon alacsony szinten limitálja a tranzakciók számát. Ha jelentősen megnőne a felhasználók száma, iszonyúan belassulna a rendszer. Ettől persze még felmehet 100 k$-ra.
 • TT
  Egyébként ebay-en más témában is vannak érdekes dolgok. Szoktam laptop javításhoz keresni alkatrészeket, és van, hogy egy használt, bontott alaplap kínából több ezer euróért van meghirdetve. Többért, mint amennyibe új korában az egész gép kerül. Nekem kicsit úgy tűnik, hogy ezek azért vannak, hogy hátha valami amerikai ráfut és gondolkodás nélkül megveszi.
 • Blend Ahmed
  “Egy kutatás keretében végzet számítások és modellezések alapján, a vizsgált 1987 és 2015 közötti időszakban a LEGO, mint befektetés túlszárnyalt számos amerikai részvényt, kötvényt, de még az államkincstárjegyet és az aranyat is. A tanulmány szerzői, Victoria Dobrynskaya és Julia Kishilova által megalkotott LEGO index alapján tanúbizonyságot vehetünk, hogy ezen befektetési forma, mintegy éves átlagos 11 százalékos hozam (8 százalékos reálhozam) elérésére is képes.”
  alapblog.hu/gyermekkorunk-jatekszere-tobb-mint-szorakozas/
 • Pufók
  BitCoin-ra fut ki a cikk, azt hittem 🙂
 • expect
  Egyébként halkan jegyzem meg, hogy a régi babáknak, amikről a sztoriban igazából szó van, többezer dolláros eladási áraik vannak ma is 🙂 Amiket te néztél azok az “újgenerációsok”. Persze gondolom itt is a ritkaságnak és az állapotnak van értéke. Ajánlom a 130point.com-ot, ott a best offerek valódi ára is látszik (ami a sima ebay historyban 1 bides aukciónak néz ki lejárat után)
 • Feri
  Szuper cikk, köszönjük! Tanulságos és intő figyelmeztetés lehet sokak számára! Viszont szívesen olvastam volna arról is, hogy mi volt a háttérben, mi miatt alakult ki az árrobbanás és mi miatt omlott össze a biznisz?
 • V
  en a Bosch hutoszekreny fagyaszto ajtajahoz kerestem alkatreszt mert eltort a muanyag fogantyu. Akkor talaltam ra a neten egy webshopra ami ilyen mechanikus muanyag alkatreszeket arult, darabjat ilyen 50-80 euroert. Es persze kenytelen vagy megvenni mert enelkul nem csukodik a fagyaszto, es ejjel-nappal mukodne nulla hatasfokkal, a gyarto meg ugyanezt 100 euroert arulja. Akkor kezdtem el gondolkodni rajta hogy nem is hulyeseg ilyeneket lomtalanitaskor gyujteni es ebayen eladni.
 • Guest
  A Lego tényleg elképesztő ámokfutást mutat be az utóbbi időben. Elképesztő, hogy felnőtt emberek azért vesznek műanyag fröccsöntött összerakós játékot, hogy eredeti bontatlan csomagolásban nézegessék a polcon. Inkább vegyenek bitcoint! Azt nem kér a gyerek Karácsonyra! (én meg magyarázhatom neki, hogy sok bolond bácsi miatt nem lehet StarWars-os Legoja…)
 • Nbazs
  “S az áremelkedés elmaradt, valamiért most nem úgy reagált a piac, mint eddig mindig. Senki nem értette az okokat (már aki szerint nem mánia volt az egész).”

  Én sem értem az okokat. Sem annak, amiért kialakult a lufi, sem annak, amiért leeresztett. Pedig igazából ezt lenne jó tudni mi miért történik, ha meg tudnád jósolni miből lesz lufi, és meddig tart ki.

 • Copywriter
  Ó, azok a régi idők, amikor iWIW meghívót adtam el a Vaterán 1000 vagy 5000 forintért. Legalább 3-at 🙂 Több nekem sem volt. Én speciel semmit sem gyűjtök a pénzt kivéve. Gyereknek van vagy 60-70 csomag LEGO-ja, meg kb. 50 Playmobil. Kb. 4 év alatt jött ez a mennyiség össze, részben rokonok, főleg általunk. Nem gyűjtjük, néhányból már hiányoznak apróbb dolgok, de egyáltalán nem baj. A gyerek vetésforgóban veszi elő őket, egy 30000-es legóval több napig eljátszik, mert annyi munkát ad neki a suli mellett. Mostanában már csak havi 1-2 kisebb legót veszünk, hisz mindene megvan, ezek is inkább ilyen kiegészítők, új figura, Batman, építőmunkás, Toy Story, ezek 6000-10000 Ft-osak. Így is lehet, ahogy a gyereket látom, még felnőtt korban is megbecsüli őket. (folyt köv)
 • Copywriter
  (folyt)
  A gyerek a legóit bemutatta YouTube-on, és már sikerült egy konszolidált követőtábort kialakítania. Igaz, hogy havonta 9000 Ft jön be, de volt már havi 35000 Ft is. A gyereknek már van 150000 Ft-ja, de mivel mindene megvan, ezért nem is költi el. Tudom, hogy sok felnőttnek nincs ennyi megtakarítása, de azt akartam, hogy a gyerek lássa, a megéri munkát végezni, mert pénz lesz belőle. A sok-sok Youtube videó felvétele nagy munka volt neki, de szívesen csinálta, most meg apránként csorog neki a jutalom minden hónapban. Ráadásul pár év múlva eléri azt a kort, amikor minden gyerek Youtuebozik meg közösségi médiázik, addigra legalább már lesz egy alap követőtábora. Az egésszel csak azt akartam leírni, hogy lehet okosan is felhalmozni dolgokat, nem gyűjtési célból, hanem játék, mellékesen pedig pénzkeresési célból.
 • Lecskov
  Szengerfon
  “Veszett lelkek….” 🙂
 • Pekka
  Általában igaz minden játékra, hogy túlárazott. Bontatlan puzzle-t adtam el, mert ingyen jutottam hozzá, minden forintja profit volt: bolti árára nem is emlékszem, túl magasat nem akarok írni, de marketplace-en az újat 5500 körül árulják, én meg röhögve adtam el 2500-ért. Még azt is megérte volna, ha az 5500-asra ráírok, hogy vegye meg tőlem 3500-ért, eladja 5500-ért és még így is keres rajta. Közben a bontott, elvileg hiánytalan, még több darabos puzzle 1500 ft, csak hát az nem olyan szép, mint ez. A Lego-bizniszbe én is beszálltam volna, de csak arbitrage-reseller alapon, 500-1000 forintokat nyerve. Nem tudom, mennyire ismert itthon a FunkoPops baba, de Amerikában nagyon mennek, ám behozni elég drága, viszont akit érdekel, megvenné úgy is. De mondom, 10 ezret kéne fizetni, hogy nyerjek 11 ezret, szóval 1000-et, nem ér annyit. Inkább üres borosüvegeket mosok ki és adom el…
 • Nacionalista
  Mi???? Ha nem lenne google azt mondanám kamuzol.

  A lego körül kialakuló hasonló buborék azért cseszi fel az agyam, mert nagyon szívesen vennék lego technicet az eredeti céljára (=játszak vele), de ennyit nem akarok fizetni érte. Azoknak szerintem már az új példányain is 300%-s haszna van a Legonak, a használtak meg sokszor drágábbak a sok gyökér gyűjtő miatt aki ki sem bontja a dobozát.

 • Timba
  Copywriter: szép ez a youtube legós sztori, de ott is van valami nagy átverés, hogy lehetsz jó bármiben, muszáj vagy videóba önteni, mert csak az fizet. Szóval jó ez a munka megtérül szöveg, csak épp ha latinul kutató történész vagy, akkor írhatod blogba a forrásokat, elemzéseket, kutya nem fog neked fizetni, örüj, ha kapsz állami munkát. Menj te is youtube-ra… vannak is ott történészek, de alap az angol. Tehát neked nem elég jó történésznek lenni, kutatni, mellé angolul is tudj, és legalább fizess egy videósnak, ha te nem tanulsz meg vágni. Most azt nem írom, hogy drága kütyük, mert abban nem hiszek, az csak a youtube-os belterjesek sajátja. És mindezt a hirdetések fizetik – ami fb-on is van, de az nem fizet. Tehát ne ott videóz… na, ennyit a munkáról.
 • Zsolti8

  csináltunk mini boomokat. 😀 Volt régen a pokemon kártya és tazó, ment 1-2 évig majd mindenki abbahagyta. Később jött a digimon, de az már gagyi volt. Ez azért iskolai szinten ment, de mi csináltunk ezen belüli miniminit is: gombfoci. Mivel volt otthon, elkezdtem játszani suliban, valakivel, vagy már nem emlékszem, és sikerült bevonni még 2-4 osztálytársam. Egymásra licitálva vettük a játékboltban a csapatokat. Pár hónapja számoltam össze, hogy sikerült valami 20 félét összevásárolni, miközben mennyi is kell játékhoz… 2. Inkább a játékboltosra lennék kíváncsi, mit gondolhatott, hogy 3-4 suttyó gyerek felvásárolja a készletét (tényleg még a zongorista, szegényesebb osztálytársam is vett, mert beszállt a boomba), és vajon elkezdett többet berendelni? Mert akkor az később rá rohadhatott. 1 év alatt abbahagytuk, tényleg egyik napról a másikra. És sok ilyen megmagyarázhatatlan volt

 • lvjtn
  és mekkora a forgalma ezeknek a “milliós” mackóknak?

  az, hogy van pár bolond, aki nem képes leírni a veszteséget és még talál másik pár bolondot, aki ezzel egyet is ért, még, még nem jelenti azt, hogy mindazok, akik “ritkaság” mackókkal rendelkeznek valaha is képesek lennének bukó nélkül értékesíteni a remek “befektetésüket”

  érdemes pl. megnézni a buxot, hány olyan hulladék kisrészvény van, amelyekkel akár napokig nincs kereskedés, de ilyen-olyan pénzügyi fórumokon nagy lelkesen bátorítja egymást az a pár szerencsétlen, aki benne ül, hogy majd jön vmi remek befektető és újra szárnyalni fog a papír… árfolyamtól függetlenül, ha valamivel nincs érdemi kereskedés, az a termék jó eséllyel halott

 • furmint
  Gratulálok, és a gyereked is nagyon hálás lesz még ezért idővel! 🙂
 • usespanner
  Az is buborék, hogy én 1500.-Ft-ért veszek fejfájáscsillapítót (100db), míg más 10db-ot vesz ennyiért.
  A hatóanyag ugyanaz, paracetamol. De erről írt már Miklós is.

  De lehet “artézi” ásványvizet is venni 1400.-Ft-ért, ami pont nem különbözik a (szintén artézi) 50.-Ft-os ásványvizektől.

  Buborék a könyv és DVD vásárlás is, mert ezeket le lehet tölteni ingyen ill. kikölcsönözni és buborék a ruhagyártók 90%-a is.

  Bubi az 5 éves logisztikai diplomám is, amilyen “tudást” meg lehetne szerezni max. 1,5 év alatt.

  Régen asztrológusok, sámánok, papok és imámok szédítették az embereket hamis tudással, most marketingesek, ügynökök és politikusok teszik.

  , ́ !

 • Vladislav
  “Haha, de ostobák voltak akkoriban az emberek!” /ismeretlen alternatív eszközosztályba fektető ember/
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  80-as évek elején egy matchbox ~80 Ft volt.
  Ugyanekkor az átlagfizu mennyi lehetett ? 3000 ?

  arányaiban ugyanott vagy most az 5-8000-es árral

 • jurta
  Az nem fér a fejembe, hogy az aranynál miért nem jön el soha ez a fázis.

  (Tudok az ipari felhasználásról és az ékszerekről is – a kettő együttesen az emberiség töredékét érinti.)

 • Gyulavik
  Ikea mánia. Ikea katalógusegykor ingyen volt volt első Mahyarosrszági példányokért már 5-10 000 ft ot is adnak.
 • Belavoltam
  Ahogy az egyik kollega fentebb megirta a Predikator utan szabadon: nincs uj a nap alatt. Eloszor a holland tulipanoruletre asszocialtam, meg aztan (latom, nem voltam vele egyedul) a bitconra.

  Az $1000-os gyemant kep az iphone-ra kapcsan meg eszembe jutott, ha azt a penzt valami karitativ celra ajanlotta fel az illeto, talan egy fokkal meg az utolso iteletkor is jol johetett volna neki.

  Hiaba, megint az az allatkert az alacsony keritessel tipikus esete.

 • hitel
  Imádom az ilyen érdekes cikkeket.
  🙂
  Viszont egyre jobban elgondolkodom, hogy akkor mivan ha tényleg ez egy új irány?
  Blockchain, NFT…ez az egész kvázi láthatatlan digitális új világ?
  Mivan ha az eddig “tanultakat” dobhatjuk a sutba? Mivan ha az eddigi közgazdasági alapelvek mennek a levesbe?
  Ezeke az eszement “Lufik”… teljesen alaptalanul emelkedő tőzsdék?
  Ha ugyanis nem ez a jövő, akkor a kövi bukás nagyon durva lehet…akár ww3 is lehet?!?!
  ..szóval ezeken gondolkozom és azért próbálok megülni egy egy lovaglást a lufikon..Persze apróval, mert nyuszi vagyok.. 😀
 • Szaky
  Ez tipikusan a 1636-1637 évi holland tulipán őrület!
 • N0MAD
  ” Az nem fér a fejembe, hogy az aranynál miért nem jön el soha ez a fázis.”
  Mert véges, kézzelfogható, használható valamire. Így együtt.
  A (jó minőségű) termőföld is mindig érték volt, meg a lakhely is.
  Aztán nem mindegy, hogy ezért mennyi kagylóhéjat vagy bitet kell adni? Persze nehezebb munkaóra ráfordítást számolni…
 • N0MAD
  Mondjuk elgondolkoztam a digitális ruhák, ékszerek témakörön: amennyire hülyeségnek tűnik, pont annyira életszerű is. Mennyivel nagyobb hülyeség a digitális menő cucc a virtuális térben mint a valóságban? A többiekre hatunk vele, nem magunkra, ha a kapcsolat digitális, akkor digitális termék is megteszi. Aztán oly mindegy, hogy a céges meetingen szoftver rak rám menő öltönyt vagy az avatárom viseli….
  Szoftverfejlesztési ötlet startupoknak: legyen a hangom mély és domináns az online konferencián, a magasságom kalibrálható, az arcom megnyerő és tiszteletet parancsoló (mondjuk azért hasonlítson) bombaüzlet…. 😀

  Ja és slankítson persze 😀