A változás a lényeg

Múlt héten megjelent egy magyar felmérés, miszerint az átlagos magyar háztartásban a váratlan kiadásokra 476 ezer forint félretett pénzre lenne szükség, de csak a háztartások 35%-a mondta azt, hogy rendelkezik is ennyi tartalékkal.

Mivel a 476 ezer forint körülbelül egy kétfős háztartás havi nettó átlagbére, ezért azt mondhatjuk, hogy a háztartások harmada rendelkezik egy hónapra elegendő tartalékkal. Még ez is nagyon messze van az ideális minimumtól, a hathavi megélhetésre elegendő vésztartaléktól.

Nagyon sokszor erre a pénzügyi problémára a megoldás nem a még több kereset, hanem az új pénzügyi szokások kialakítása. Sokan esnek abba a hibába, ha nem jönnek ki a bevételeikből, még keményebben kezdenek el dolgozni, viszont ahogy nő a fizetésük, nő a költésük is, így megint csak nem lesz elég a bevétel. Ezért még keményebben dolgoznak.

Ezért segítség sokaknak, ha inkább a pénzügyi szokásaikat változtatják meg.

S változást a kis dolgokkal érdemes kezdeni, mert egy túl radikális változás már az elején elveszi az emberek kedvét a kezdéstől vagy a folytatástól.

Sokan csak gúnyosan nevetnek, mit számít, ha nem iszok meg két kávét munka közben a szomszédos kávézóban, azzal semmivel nem leszek előrébb.

Ők azok, akik nem értik, hogy nem az ezzel megtakarított pénz a lényeg, bár megjegyzem, az sem elhanyagolható. (Látom nálunk reggelente az irodistákat a Starbucks-ban tömött sorokban, majd ebédidőben ugyanezen embereket az éttermi részen s utána újra a kávézóban. Nem tudom, mennyit keresnek, de hogy a fizetésük jelentős részét sokan elköltik munkaidőben, az biztos.)

Nem az a lényeg, mennyit spórolsz meg azzal, hogy nem a munkahelyeden kávézol reggelente. Hanem az, hogy elhatároztad, hogy változni és változtatni fogsz és az első lépést megteszed.

Először a reggeli kávézást pótolod egy olcsóbb megoldással, majd a reggeli szendvicsezést váltod ki azzal, hogy korábban kelsz és otthon reggelizel.

A probléma gyökere

Amikor látod, hogy már meg tudtál spórolni néhány tízezer forintot havonta, egyből meg fog jönni a kedved a komolyabb változtatásokhoz is, legyen szó a bevételi vagy a kiadási oldalról.

Mert a budai házat tényleg nem a kávézásból megtakarított pénzből fogod megvenni. Hanem azért, mert elindultál valahol és kézbe vetted a pénzügyeidet és a kiadások után a bevételi oldalon is elkezdtél tudatosan előre menni.

Ezért ne becsüld le a kicsiny kezdetet. Mert a maratonra sem úgy készülsz fel, hogy első nekifutásra lefutsz egy laza negyven kilométert. Hanem az elhatározással kezded és az első kilométer nyögvenyelős lefutásával.

Akármilyen kicsiben is, de kezdd el még ma a változást és akkor nem leszel azon honfitársaink között, akinek még egyhavi bérének megfelelő tartalék is a lehetetlen küldetés kategóriájába esik.

Havonta csak egy keveset tegyél el

Share

172 hozzászólás

 • Szabolcs
  Poli
  2019-05-16 at 22:11
  “Szamlat meg par fillerert lehet barmelyik taxistol szerezni….. szarragas? Zsugorisag?”

  szerintem ez nem kizárólag viselkedési/erkölcsi, hanem jogi kategória…

 • Zabalint

  De nem is mondtam, hogy egészséges. Egy állításra reagáltam, ami konkrétan hülyeség volt.
 • Zabalint

  Szerintem meg épp az a katasztrófa, hogy olyan szinten elvárt a főzés, hogy az emberek szörnyűlködnek, ha valaki nem főz különösen ha nő az illető. Közben meg látom azokat a párokat, családokat, akik soha sehová nem járnak, mert a főzés és a patikatisztaság az szent otthon.
 • Garbo

  Más számára meg az a fontos, hogy olyan alapanyagokból készült ételt egyen, amit a munkahelyi kifőzdében/ebédeltetőben nem kapsz meg, sőt.
  Nem csak több napig lehet ugyanazt enni, sőt, az otthonról vitt ételt sem kell a monitor előtt megenni. Például ki lehet menni a parkba arra a 20 percre, vagy lemenni a többiekkel, csak nem azt az adalékanyagos, antibiotikumozott, nyomorogva tartott broiler, növekedési hormonos étel tenni “friss” álnéven, hanem valódi élelmiszert. Az sem elhanyagolható, hogy mi jobban főzünk, mint a kifőzdék/rendelős helyek/kantiok/ebédelős helyek 95%-a.


  A minden napi péksütemény reggel nem csak elhízással árt, érdeklődj a hasnyálmirigyednél plusz a tápanyagösszetételnél.

  Nem tudom ki írt róla, de egyen fapadoson műszendvicset, akinek annyi az igénye. Én ennél sokkal jobban szeretek enni, ez még csak nem is anyagi kérdés. 🙂

 • Garbo
  Amúgy pedig: tényleg CSAK szemléletmód kérdése, átlagos keresettől fölfelé, hogy milyen a pénzügyi helyzeted. Egy barátom édesapja a Starbucksot a szegények kávéjának tartja. Van egy monológja arról, hogy akik ott ülnek a kirakatban az 1500 ft-os kávéjukkal, meg akik 1200-ért képesek papírpohárból inni egy kávét rendszeresen, azoknak soha nem lesz semmijük az életben. Nyilván sarkos vélemény, de elhiszem neki (vagyonos cégvezető, nem kis helyen).

  Mi pl. tömegközelkedünk, pedig van kocsi, hasonlóan Bp-re agloból, mint Miklós. Autó van, de ökolábnyom is … Magunk készítette ebédet eszünk, mert jobb. A kenyeret meg én sütöm, mert jó buli. Ez utóbbi “csak” azért szempont, mert ezt a minőséget 1000-1600ft-os áron kapod meg Bp-n. Viszont szép helyen, jól élünk, jól nyaralunk, és haladunk anyagilag is előre.

  Áldozat lenne? Megtagadnánk magunktól valamit? Szegények lennénk? Nem hinném.

 • Garbo

  Most meg foglak lepni: gasztronómiai élmény. Mert FINOM.
  Én pl. csak olyan kávét iszom, ami x helyről jön, y gépen őrölve, z módon lefőzve a hétköznapokban. Imádom. Szeretem a kávés gourmet helyeket is, mert jó felfedezni ezeket, mint egy borkóstoló. Emiatt nem iszom a helyek 85%-ában, mert fölösleges, nem elég jó.

  És igen, lefekszem korábban, nem ébredek álmosan, nem vagyok hajszolt, heti hatszor 8 km-t futok, tehát a fittségemmel sincs baj.

  Másik szerepe: kikapcsolódás a napi hajszában. Reggel 20 perc nyugalom és a nap átgondolása. Nap közben 20 perc lazítás. Ezért IS igaz az ember kávét.

  Te iszol sört/bort/üdítőt? Eszel csokit? Chipset? Mogyorót? Eszel fagyit? És megspórolnál rajta havi 5-10 ezret, ha nem ennéd? Élhetnél nélkülük?

 • Garbo

  Az jó.
  Akkor már csak azt kell megtanulnod, hogyan különítsd el a fillérb…t attól, hogy nem hagyod magad lehúzni, és nem hiszed nagyvonalúságnak a 3 órás repülőúton a túlárazott műanyag szendvics megvételét például.

  Enyhén szólva nem ugyanaz a kettő, de valóban könnyű ebbe a hibába belecsúszni, főleg annak, aki nagyon mélyen is járt már. Csak nem érdemes szerintem.

 • SavingsRate

  Majd valaki kijavít ha hülyeséget írok (3 éve volt ilyen szitu nálunk), de ha jól emlékszem miután megszüntettük a TBSZ-t az államkincstár adott egy ilyen adóigazolás / számlakivonat szerű izét, amin pontosan rajta volt, hogy mennyi volt a kamat. Annak a 15%-a az szja jelenleg. Nekünk akkor nem vonta le a MÁK az adót, de azért ellenőrizd, hogy nálad se vontak semmit, nehogy kétszer adózz.

  Az adóbevallásban meg van egy ilyen rovat ahova ezt be lehet írni.
  170. Kamatból származó jövedelem és adója
  Oda beírtuk az összeget, ennyi. A végén pedig bankkártyával befizettem. Kb. 5 perc volt az egész.

  “hogy kell bevallani visszamenőleg..” rész miatt nekem úgy tűnik mintha túlbonyolítanád. Ahány forinttal többed van most, mint amennyit anno befizettél annyi az adóalap. Ha 1M volt a befizetés, és most 1,1M van a számlán, akkor 100 ezer forint a kamat, ennek 15%-a az szja. Ennyi.

 • gaborr
  jövő év január 31-ig kiállít az államkincstár egy igazolást, hogy megszüntetted a tbsz számládat, és ez alapján X Ft összeg adófizetési kötelezettséged keletkezett. ezt vagy beírod majd a 19SZJA (1953) nyomtatványba, vagy az eSZJA bevallásba automatikusan bekerül. Ezt jövő év május 20-ig befizeted (akár hitelkártyával, és kapsz visszatérítést, és akkor nem 15%, hanem 14% lesz az adókulcs 😉
 • headset
  @KPéter
  “Ha TBSZ számlát idő előtt megszüntetem (Államkincstárnál vezetett, csak állampapír van rajta), hogy kivehessem a pénzt, akkor hogy kell bevallani visszamenőleg az adó részt a kamatból, amit eddig nem vontak?”

  Az adóalap az összes befizetett pénz és a TBSZ számla záráskori értékének különbözete. Nem kötelező az értékpapírokat visszaváltani, átkerülhetnek a normál számlára. Napi árfolyamon járulnak hozzá a számla értékéhez.

  Az adóalapot a számlavezető kiszámítja és igazolást ad. Az adó 15% (3 év után 10%), amit a következő bevallásba kell beleírni. Van erre egy külön sor, de a NAV automatikusan berakja a generált adóbevallásba. Az adót is akkor kell majd befizetni. Vagyis, ha idén szünteted meg a számlát, akkor legkésőbb 2020 május 20-ig.

 • Jóska Pista
  Poli 05-16 at 22:06
  Tényleg? Bezárták a reptéri BK-t? Na szép… Amikor megvolt, akkor sem volt disznóhús benne, a whoppert sem kérhetted baconnel.
  Idióta egy népség, nem is értem civilizált ember mit keres arrafelé.
 • Fox
  Poli
  Tehát azon kívül, hogy nem használod ki, amit a cég adna, még át is vered a saját munkáltatódat. Ráadásul nagy büszkén ide is írod. Gratulálok! Veszed a számlát a taxistól, hogy aztán a cég kifizesse neked a rajta szereplő összeget? Azzal mit csinálsz, ha szabad kérdeznem? Mert ha saját célra használod fel, az bűncselekmény. Te nem szarrágó vagy, hanem féreg.
 • Garázs
  Miklós!
  Az általad leírtakkal sok embernek csak az a problémája, hogy ha hallgatnak rád, akkor azzal elismerik, hogy Neked van igazad,nem nekik! Márpedig ez sokak számára elfogadhatalan. Nehogy már másnak legyen igaza, nekik kell, hogy igazuk legyen!
 • Mopusz
  Poli, Azert ezt a számlaszerzest ne reklámozd ez konkretan nem spórolás hanem lopás és ha cég rájön mindenki szív mert alap hogy busszal is meg lehet oldani.
 • lecso10
  Kedves kávés kommentelők!

  Elsősorban nem pénzügyileg állok értetlenül a szokásotok előtt, bár a 10 év alatti 3-400 ezer forintot nagyon alulbecsültnek érzem. Amennyire jól tudom a legtöbb beülős helyen egy 500-as egy kávé, de nem figyelem igazság szerint.

  Én az értelmét nem látom a szokás felvételének akkor, amikor még nem kávéztatok az életetekben sem. Utána rászoktok, majd minden reggel kávé nélkül egy szenvedés, utána ha mégis van kávé mehettek f.sni, egy délutánnak nekikezdeni kávé nélkül szintén kínszenvedés (ahogy elfigyellek titeket), utána tűz megint a wc-re. Mint az óvodás gyerekek kb.

  Szóval összességében könnyen lehet, hogy több kellemetlenséget okoz a szokás mint amennyi haszna/értelme van, mindezt azért, mert finom. (Nekem ez is fura, mert a sokadik kávé már nem az íze miatt szalad le.) Ezen az alapon amúgy heroinozhatnátok is.

 • vzsolti

  A feltörést követő évben kell május 20-ig bevallani a kamatadót. Év elején küld a pontos összegről a papírt a MÁK. Nem érdemes elsunnyogni, mert ugyanazt az igazolást egy időben megküldi a NAV-nak is!

 • Ért(he)etlen
  13 millióból nem telik hitel nélkül kocsira és felújításokra?
  Hm…
 • Otto

  Már bocs, de te tévedsz. Teljesen jól írta MR X, ezekkel a péksüteményekkel az a legnagyobb gond, hogy nincs bennük semmi hasznos tápanyag, amire a testednek szüksége van (fehérje).
  body.builder.hu/magazin.htm4?url=/taplalkozas/taplalkozas-cikkek/mitol-lesz-szemet-egy-kaja
  Egyébként attól nézhet ki valaki szrul (pettyhüdten, formátlanul, lapos-narancsbőrös fenékkel, 20-as karokkal stb), mert nincs “elhízva”.
  Mielőtt írsz táplálkozási témában, nem ártana képezned magad. Például a fent linkelt oldal cikkeivel és A Sárga kapszula c. ingyenesen letölthető könyv elolvasásával.
 • Zoltan
  Több kommentben leírtátok ki, hogyan spórol. Már rég megfigyeltem valamit: amin egy ember spórol, az a “szomszédjának” pénzbe kerül.
  Pl.: anyósom spórol az autón, nincs neki. Használja az enyémet 🙂
  A szomszéd kétszer viteti el a szemetet egy hónapban. Persze, mert az óvodába hordja a szaros pelenkát.
  És még hány ilyen van. Egyesek spórolgatása másoknak bizony pénzbe kerül.
 • Pili
  Kiszamolo/Hatyuka
  Nem vagyok a felmegoldasok hive, mindenkepp egy normalis epitett medencere gondoltam, hazvasarlas elott allunk, 1 max 2 even belul, es most kezdem begyujteni az infokat. Azert irtam hogy beruhazas/ rezsikoltseg emelkedes/6 honapog legalabb csak a helyet foglalja….. stbstb. Nekem az lenne a terv, hogy ezzel kivaltanam a nyari kanikulaban valo barhova utazgatast, amig jo ido van otthon, ezt hasznalnank, es telen vmikor nov-dec-jan iktatnank be egy nyaralast vmi melegebb helyen.
 • D

  Szerintem ez nem szarrágás vagy zsugoriság, nem is spórolás, hanem nyerészkedés, csalás.
  Akkor lennél korrekt, ha nem számolnád el a cégeddel azt a taxiköltséget, ami nem is történt meg.
  Miért nem viszed a két buszjegyet és a benzinről a számlát és számoltatod el azt? Na ekkor lenne spórolás.

 • pik
  ‘@Tót2: Most ha 8 órás munkaidőt nézzük, akkor amit a képernyő előtt eltölthetsz az maximum 6 óra. Ugye te sem gondolod, hogy effektíve 6 óránál többet lehet dolgozni képernyő előtt? Persze lehet, csak az hosszútávon nem egészséges.’

  Ezen pénzügyi multinál dolgozóként nagyon jót nevettem. A szervezet legalább 1/3-a legalább napi 9 órát dolgozik gép előtt.

 • Lala
  A hiteltörlesztőm kb havi 150e+rezsi+autó kiadások 70-80e . Asszony gyesen, neki minimális bevétele van csak, de ő intézi a lakáskiadást. Nem adjuk ki drágán, úgyhogy nem cserélődnek a bérlők gyakran.
  Egy ismerősöm hasonló cipőben járt, de ő még durvábban, mert külföldőn melózott kb 7e EUR nettóért, de csak úgy bírta megállítani a pénzszórást, hogy külön kasszára ment az asszonnyal nagyon durva veszekedések után. Azóta már megszabadult a hitelétől is.
  Na most én is ilyesmiben gondolkodom, mert kb már 10 éve tart nálunk az, hogy nem marad semmi a hónap végén. Igaz, házat befejeztük meg vettünk egy lakást a gyereknek, de nincs komoly félretett pénzem.
  Ezzel a takarékoskodással nekem az a gondom, hogy nekem konkrét életvezetési minták kellenének, hogy családi ellenszélben hogyan lehet ezt megvalósítani. Értsd, ha csak én akarok takarékoskodni és súlyos veszekedések várhatóak.
 • Kiszamolo
  Még megvan a Burgerking a hurghadai reptéren. Még mindig marha drága, fél óra a sorbanállás és a pénzváltó kurzusuk is nettó lopás.

  De ha a gyerekek éhesek és késik a gép két órát…

 • Poli
  Mopusz:
  Tudom, az internet nevtelensege, es a lubukas nulla eselye tesz engem is ilyen rettentoen batorra!!!
 • jami

  Köszi, örülök, hogy nemcsak nekem akadt meg ezen a szemem. Szóval apu van gyed-en, de leszólja azokat az anyukat, akik nem főznek. Khm, náluk ő főz?

  Én vállalom, hogy nem tudok főzni. Amúgy szoktam, van pár kaja, amit jól tudok – de ez a szint bárkinek elérhető, aki tud olvasni/megnéz pár youtube videót. Apósom tud. A férjem is vmennyire, most tanítgatom a gyerekeket.
  Összességében van, amit azért csinálok, mert a kedvenc kajám, de rém rossz a legtöbb éttermi.
  És igen, a gyerekeknek egészen más sütni – no de az nem a tejbegríz. Amit az enyémek tőlem imádnak: mindenféle palacsinta, teasütik, mézes, almás pite, lángos, bableves, rakott krumpli stb. szint. A bonyolultabb kajákból max. a hortobágyi húsos, úgyhogy nem is motivál semmi a magasabb konyhaművészetetre.

 • Tomek

  Beszűkült aggyal és kétbites módon érvelsz, ezért kár is írni neked, de még egyszer utoljára megpróbálom.

  KI mondta, hogy be kell ülni valahova, ha kávét akarsz inni? Ezt csak TE állítod, és ez NEM igaz!!!
  KI mondta, hogy szenvedés, ha nem kávéval indul a nap, illetve a délután? TE állítod, pedig NEM igaz!!!
  KI mondta, hogy kávé nélkül nem tudok wc-re menni (vagy bármelyik kávét fogyasztó), illetve kávé után azonnal rohanok? TE állítod, és nettó BAROMSÁG!!!

  Kitalálsz hülyeségeket, és tolod izomból… “Mint az óvodás gyerekek kb.”

  Elképesztő figura vagy, téged mutogatni kellene…

 • Kislány a kocsiból
  Nekünk csak egy 150e. Ft-os merev vázas medencénk van ami elég nagy sz..pás. Betonozott placcon műanyak linóleum lapra helyezve is többször előfordult, hogy kijukadt. Ilyenkor a be ragasztása nem egyszerű feladat. Látod, hogy folyik valahol amikor fel töltöd 1/4 részig, ekkor le engeded és kb. 1-3 mm rést kell megkeresned.Arról nem is beszélve, hogy időnként kb. 10-30 percenként érdemes bekapcsolni a keringető szivattyút mert az álló víz “megromlik”. Kell számolni a klór tablettával vagy hipóval is. Mi kút vízből oldjuk meg igy ingyen van, de ha nincs furott kutad pár száz liter víz bele fér.
  Érdemes letakarni vagy lefedni amikor nincs használva mert a por, falevél nem szép látvány amikor össze gyűlik benne.
  Én inkább valami fix medencén gondolkoznék, polikarbonát eltolhatós tetővel. Bár egy ilyen nem a 150e. Ft-os kategória.
 • Zabalint

  Nyilván csak a fehérje hasznos tápanyag. Értem mit akarsz írni de ettől még ebben a megfogalmazásban totálisan baromság.
 • Nacionalista

  Gratulálok, beugrattál. Legtöbbször figyelek, hogy ne etessem a trollt. Azért a kávét amúgy próbáld ki egyszer. Ne aggódj, nem fogsz másnap nyáladzó drogosként ébredni a Hős utcában.

 • Zabalint

  És akkor idemásolom Hammurapi eredeti kommentjét:

  “Ha minden nap peksutemenyt reggelizel akkor bizony 2-3 even belul az egeszegedre is koltened kell, 5-10 ev mulva pedig ennek a tobbszorset (inzulinra es elektromos koverkismotorra), ha csak nem sportolsz heti 3-4 alkalommal. Ha mas nem az egeszeged erjen meg napi 2-300 Forintot.”

  A kommentnek van valóságalapja, mert a túl sok péksőtemény növelheti a B típusú diabétesz kialakulásának az esélyét. Csakhogy így ebben a formában nyilván baromság.

 • Kiszamolo
  Kislány, tetővel együtt az még igen olcsón, félig okosba is olyan 5 milliós kategória, de inkább felette. Tető nélkül a legeslegolcsóbb ajánlat 3,5 millió, de az már másfél millióval olcsóbb volt, mint a következő ajánlat, sok számlát gondolom nem terveztek adni.
 • Gábor
  Egy témát megérdemelne az is, hogy a megtakarítás rövid távú, vagy folyamatos legyen. Hogy kis összegű, vagy végtelen nagyságú legyen.
  Egyáltalán vannak-e határok amikor megtakarításról beszélünk?
  Ha van egy család, amely évi egymilliót takarít meg, az tíz év múlva tízmillió, de vajon a vásárló értéke is annyi lesz 10év múlva a tízmilliónak, mint amennyit a jelenben feltételezünk? Vagy jobban jár ha most költi el és nem halmoz fel ekkora megtakarítást, csak vésztartaléknak való és megáll pld egy milliónál?
  Érdekes kérdések ezek, amikről biztos sokan sokféleképp gondolkodnak.
 • Otto

  Nem írtam, hogy csak a fehérje a hasznos tápanyag, de az például nincs a kakaós csigában, olvass vissza. Ahogy jó zsírok meg lassan felszívódó szénhidrátok sem. Csak cukor meg telített zsírok, mint a legtöbb ilyen feldolgozott ipari hulladékban. Persze, nem kell aszkéta életet élni, nyilván én sem csak csirkemellet eszek zöldséggel meg barnarizzsel. De ha valaki napi rendszerességgel szemetet eszik, annak az lesz a legkisebb problémája pár év múlva, hogy dagadt.
  Szerinted miért küszködnek annyian szív-és érrendszeri problémákkal (vezető halálok!) Magyarországon meg a fejlett világban? De a daganatok egy jó része is a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza.
 • Gauchos

  Több belsőt venni? Pazarlás. Erre van a foltozókészlet. Csak 1 db belső kell tartalékba, hogy terepen is gyorsan lehessen defektet javítani.
 • Otto

  és még egy gondolat ehhez: tipikusan nem azok eszik a kakaós csigát, akik amúgy heti 3-4-szer aktívan sportolnak. Aki igénytelen a testére, az általában a testmozgást meg a táplálkozást is elhanyagolja, aki meg nem, az egyiket sem. A két dolog általában együtt jár. Nem mindig, mint mindenben, ebben is vannak kivételek, de jellemzően ez van, amit leírtam.
 • András

  Jó kérdés ez!

  Egyrészt nem kell aggódni, az emberek nagyrésze marad rabszolga szinten, soha nem fog tudni kimászni az adósságspirálból, lesz aki fizesse a kamataidat! Ezért a kérdés kicsit elméleti.

  Másrészt, ha mindenki előrelátóan élne, akkor jönne el a fenntartható kánaán a világban, amiről sokan áhítóznak: Kamat ugyan nem lenne, de nem lenne szükség folyamatos növekedésre sem, a tárgyakat újra hosszú távra terveznénk, és nem élnénk fel a földet sem. Én bevállalnám ezt a világot a kamatokért cserébe.

 • András
  Ráadásul nem csak sokba kerül a medence, de egy csomót kell dolgozni is vele. Kivéve ha van rá medencésfiú. De az még eggyel magasabb árkategória, meg az asszonyra is veszélyes.

  Nekem egy családi házzal épp elég meló van, nem akarok már hozzá semmi bonyolultat!

 • Peti
  Amíg az illető hölgy egyedülálló; vagy párja van, de őt sem zavarja, hogy nincs otthon főzőcskézés, addig semmi gond. Viszont onnantól kezdve, hogy gyereket vállalnak, majd kizárólag bolti bébiételekkel tömik szegényt, az már gáz. Meg az is, aki 36 évesen nem tud elszakadni anyucitól, és vele, vagy az anyósával készítteti az ebédet. Szerintem ez nem normális dolog. Én róluk írtam…meg a kollégáimról, akiknek a többsége 200 eFt alatt keres, mégis napi szinten vásárolgatják a pizzát, street food kajákat. Utána meg másokra köpködnek, amiért nem boldogulnak az életben.
  A főzés, takarítás egyébként normális esetben (ha nem OCPD-s az illető) nem jelent egész napos elfoglaltságot. Egy egyszerűbb főtt étel 30-40 perc alatt elkészül, és akár 2-3 napra elég. Kíváncsi lennék, hogy akik ilyenkor a “nincs rá időm”-mel érvelnek, azok mennyi ideig lógnak napi szinten a facebook-on…
 • headset
  @Kislány a kocsiból
  “Nekünk csak egy 150e. Ft-os merev vázas medencénk van…többször előfordult, hogy kilyukadt.”

  Néhány 10 ezer forintért lehet kapni 8m széles, UV-álló, átlátszó mezőgazdasági fóliát. Az nagyon erős, nem lyukad ki. A szélét vágás nélkül ráncolva és felhajtva rá lehet rögzíteni a meglevő vázra. A takarás lehet fekete fólia. Az ráadásul melegíti a vizet.

 • Kopter Géza
  Hát, ha hihetünk a visszafogott életvitel koronázatlan királyának, Pénzbajusz úrnak, akkor az otthoni medence az egyik legnagyobb pénztemető.

  mrmoneymustache.com/2018/07/25/the-twenty-dollar-swim/

 • Kopter Géza
  Van egy haverom, mindketten a templom egere mellől törtünk fel, mint a talajvíz. Mostmár van mit a tejbe aprítani, de a Starbucks, és az összes ilyen wannabe pénz(es)embert gyűjtő helyet nem komáljuk. Jobban szeretjük a nem annyira ismert, hivalkodó, ámde minőségi éttermeket, kávézókat, sörözőket. Sajnos szórakózóhelyekből csak egy tűrhető rockbárt ismerek Pozsonyban. Van egy másik, ahol az élőzene hiányát és a túlárazott piákat megpróbálják a pincérnők hiányos öltözetével kompenzálni. Na ez általában tele van csutakrészeg németekkel meg írekkel.
  Nem a környezetemnek élek, azt szeretem, hogy amiért pénzt adok, elsősorban nekem okozzon örömet.
 • Gauchos

  Hülyeséget írtál, mivel az inzulinkezelés az 1-es típusú cukorbetegeknek szükséges. 2-esnél nagyon ritkán kell inzulint beadni. A sok péküsti pedig csak 2-es típusút idézhető elő hosszú távon, az 1-eshez nem sok köze van, mivel annak kialakulása független a táplálkozási szokásoktól. Annyiban igazad van, hogy a sok péksüti valóban egészségtelen, de ezt mindenki tudja.
 • Nane

  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900050.EUM
  Kikerestem neked,
  “4. § * (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces – a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható – szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.”

  Azt hittem kötelező a munkavédelmi oktatás, nekem minden munkába lépés előtt elszokták mondani, az elsőn 16 évesen vettem részt. Ez a jogszabály a képernyős munkavégzésre. Hozzáteszem, nem véletlenül találták ki, mert én nem hiszem el senkinek, hogy effektíve többet lehet dolgozni napi 6 óránál gép előtt hosszútávon. Lehet többet a gép előtt ülni, attól még nem biztos, hogy gyorsabban halad az illető. Most az eseti túlórákat ne számítsuk ide, ami nem gyakori, de hosszútávon nem fenntartható.

 • Pili
  Kislany/kiszamolo
  En is kb erre jutottam, hogy 3.5 M az alja, es a teteje, amennyit akarsz. Na, igy mar vissza is kanyarodtunk a kezdetekhez, hogy megéri-e egyaltalan? Azert 3.5+rezsi-bol jo par evig el lehet jarni nyaralni. De egy uj szempont, ami most jutott eszembe, hogy noveli-e a haz arat? Ha igen mennyivel? Tekintheto-e befektetesnek?
 • Kiszamolo
  Pili, szerintem akkor van értelme, ha gyerekeid vannak, mert azok egész nyári szünetben elvannak a medencében meg egy ugrálóban. Az pedig felbecsülhetetlen, hogy nem neked kell mindig mindenhová elhordani őket, hogy ne unják szénné magukat, mert akkor a te idődnek lőttek egész nyáron. Számold bele azt is, mennyi pénzt nem keresel meg addig, amíg a gyerekkel a játszótéren vagy, vagy valami hasonló helyen.

  Ami biztos, hogy valószínűleg könnyebb eladni/kiadni a házat, ha van medence, de szerintem a teljes bekerülési árat nem fogod visszakapni.

 • Kiszamolo
  Nane, ezt szokták a legtöbben félreérteni.

  Ez a törvény kizárólag a számítógépes adatfelvitelre érvényes, amikor fel sem nézel a gépből egész nap. Akkor kell óránként pihenő és max 6 óra.

  Ha te közben ügyfelekkel foglalkozol, rájuk tekintesz, így már nem csak a képernyőre fókuszálsz megállás nélkül, tehát rád már nem igaz.

  Úgyanígy bármilyen hasonló munkakörben ez nem érvényes.

 • Zabalint

  Tovabbra is értem, miről beszélsz, de teljesen hitelteleníted az egészet, az ilyenekkel:

  “Nem írtam, hogy csak a fehérje a hasznos tápanyag, de az például nincs a kakaós csigában, olvass vissza. ”

  Ezt írtad:

  “hogy nincs bennük semmi hasznos tápanyag, amire a testednek szüksége van (fehérje).”

  Nem azt, hogy pl. fehérje. Egyébként a kakaóscsigában is van fehérje, csak arányaiban túl kevés. Valamint nem csak cukor van benne, hanem nyilván a tésztájában vannak összetettebb szénhidrátok is. Ha azt írod, a kakaóscsiganak vagy más pékszteménynek rossz a tapanyag összetétele, ezért egészségtelen, egyetértek. De te azt írtad, nincsen benne semmi hasznos tápanyag, most meg azt is, hogy nincsen benne fehérje. Ezek meg nyilván hamis állítások.

  A szív- és érrendszeri betegségek meg erősen korrelálnak az elhízással.

 • Zabalint

  A sportolásnál meg erősen sportág függő hogy mi az ideális étrend, már hobbi szinten is.
 • Zabalint

  Nem csak a főzés kérdése, hanem általában ez az a mentalitás, ami miatt el akarunk húzni ebből az országból, hogy itt mindenki jogot formál arra, hogy megmondja, a másik mivel tölti az idejét, hogyan neveli a gyerekét, lásd ha nem főz, akkor milyen rossz anyuka. Míg nincs gyerekünk, addig még el lehet ezt viselni persze.