A probléma gyökere

2013-04-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Amikor több évtizedes sodródás és átgondolatlan pénzszórás után végre elkezdesz foglalkozni tudatosan a pénzügyeiddel, gyakran azzal szembesülsz, hogy bizony vissza kell fognod a költéseidet, mert jóval többet költesz, mint amit megengedhetnél magadnak.

Ez jobbik esetben abban nyilvánul meg, hogy nem, vagy nem eleget teszel félre a keresetedből, rosszabbik esetben pedig különböző hiteleid vannak, ami egyértelmű jele annak, hogy többet költesz a kelleténél.

Azonban gyakran felmerül a kérdés, miből tudnál megspórolni, hiszen első ránézésre minden költésedre szükséged van.

Felmerül például, hogy cappuccinóra rengeteget költesz a munkahelyi büfében. Gyorsan összeadva a napi kétszer négyszáz forintot, mindjárt találtál havi 17.600 Ft-ot, ami egész csinos összeg. Ha ehhez hozzáadod, hogy reggelizni sincs időd otthon, ezért a reggelidet is a büfében veszed meg, újabb 7-8.000 Ft-ot tudnál spórolni.

Igen ám, de reggelizni szükséges, otthon meg nincs időd rá, örülsz, ha ki tudsz reggel kecmeregni az ágyból hét óra alvás után és beérsz autóval a munkahelyedre kilencre, hogy aztán a büfében kezd a munkanapot.

Ezért elhatározod, hogy a reggelit megtartod, a cappuccinókról lemondasz.

Három napig úgy érzed magad, mint akit agyonvertek, egész nap kóvályogsz és semmire sem vagy használható a munkahelyeden. Ez így nem mehet tovább, úgyhogy a cappuccinók is visszakerülnek a fogyasztásodba. Bezárult a kör, most már tényleg fogalmad nincs, hogyan tudnál spórolni.

A baj az, hogy nem a probléma gyökerét kerested meg, hanem csak a hajtását akartad levágni. Ha gyomláltál már valaha kertben, akkor tudod, hogy hiába vágod le a gyomok hajtását a föld felett, ha a gyökerét nem kerested meg, újra és újra elborította a kertedet a gaz.

A fenti esetben a probléma gyökere az, hogy miért csak hét órát alszol, miért csak beesel a munkahelyedre minden nap és miért csak két kávéval tudod végigcsinálni a napot?

Az ok prózai: túl későn fekszel le minden nap. Sokáig vagy fenn éjszaka, lógsz a neten, olvasod a fontosabbnál fontosabb facebook-os bejegyzéseket, bulvárhíreket és mire észbe kapsz, már régen elmúlt éjfél.

Ezért nincs időd otthon megreggelizni, ezért kell legalább két kávé ahhoz, hogy használható legyél, ezért kell autóval járnod dolgozni. Mert nincs erőd felkelni időben.

Határozd el, hogy mostantól este 10-kor lámpaoltás. A sok értéktelen hír és vicces kép megvár holnap is, ami munkát pedig nem tudtál elintézni este 10-ig, az ráér másnap is.

Ha lefekszel időben, akkor reggel hatkor frissen ébredsz, van időd otthon megreggelizni, inni egy kávét fillérekért, felülni a metróra és bemenni dolgozni.

Ha az autót is beleszámolom, legalább havi 50-60 ezret tudsz azon megspórolni, hogy elhatározod, hogy mostantól időben lefekszel.

Egy másik példát is mondjak, az is lehet, hogy szeretsz bevásárolni, ezért hetente 3-4-szer is elmész bevásárolni. Ilyenkor ezer hülyeséget megveszel, amit egyébként nem vennél meg. Ebben az esetben az a megoldás, hogy áttérsz a heti-kétheti nagybevásárlásra és csak az apróságokat veszed meg a sarki boltban, mint friss kenyér és tej. A plázákban történő sétálgatás helyett is találj magadnak valami másik elfoglaltságot, ahol nem versz el annyi pénzt. Te ezen tudsz spórolni súlyos tízezreket.

Tehát amit mondani akarok, amikor vissza akarod vágni a költéseidet, ne csak egy egyszerű fűnyíró-elv alapján hagyj el dolgokat, hanem gondold végig, hogy az életviteled, vagy szokásaid átalakításával vajon nem érnél-e el nagyobb eredményt a megtakarításban. Hiába kezeled a probléma tünetét, amikor a probléma gyökerét kellene megszüntetned.

Ha a fentiekkel kapcsolatban van egy jó sztorid, írd meg a hozzászólásokban a kiszamolo.hu-n.

Erről a témáról már sokat írtam, a régebbi írásokat itt tudod elolvasni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram