A probléma gyökere

Amikor több évtizedes sodródás és átgondolatlan pénzszórás után végre elkezdesz foglalkozni tudatosan a pénzügyeiddel, gyakran azzal szembesülsz, hogy bizony vissza kell fognod a költéseidet, mert jóval többet költesz, mint amit megengedhetnél magadnak.

Ez jobbik esetben abban nyilvánul meg, hogy nem, vagy nem eleget teszel félre a keresetedből, rosszabbik esetben pedig különböző hiteleid vannak, ami egyértelmű jele annak, hogy többet költesz a kelleténél.

Azonban gyakran felmerül a kérdés, miből tudnál megspórolni, hiszen első ránézésre minden költésedre szükséged van.

Felmerül például, hogy cappuccinóra rengeteget költesz a munkahelyi büfében. Gyorsan összeadva a napi kétszer négyszáz forintot, mindjárt találtál havi 17.600 Ft-ot, ami egész csinos összeg. Ha ehhez hozzáadod, hogy reggelizni sincs időd otthon, ezért a reggelidet is a büfében veszed meg, újabb 7-8.000 Ft-ot tudnál spórolni.

Igen ám, de reggelizni szükséges, otthon meg nincs időd rá, örülsz, ha ki tudsz reggel kecmeregni az ágyból hét óra alvás után és beérsz autóval a munkahelyedre kilencre, hogy aztán a büfében kezd a munkanapot.

Ezért elhatározod, hogy a reggelit megtartod, a cappuccinókról lemondasz.

Három napig úgy érzed magad, mint akit agyonvertek, egész nap kóvályogsz és semmire sem vagy használható a munkahelyeden. Ez így nem mehet tovább, úgyhogy a cappuccinók is visszakerülnek a fogyasztásodba. Bezárult a kör, most már tényleg fogalmad nincs, hogyan tudnál spórolni.

A baj az, hogy nem a probléma gyökerét kerested meg, hanem csak a hajtását akartad levágni. Ha gyomláltál már valaha kertben, akkor tudod, hogy hiába vágod le a gyomok hajtását a föld felett, ha a gyökerét nem kerested meg, újra és újra elborította a kertedet a gaz.

A fenti esetben a probléma gyökere az, hogy miért csak hét órát alszol, miért csak beesel a munkahelyedre minden nap és miért csak két kávéval tudod végigcsinálni a napot?

Az ok prózai: túl későn fekszel le minden nap. Sokáig vagy fenn éjszaka, lógsz a neten, olvasod a fontosabbnál fontosabb facebook-os bejegyzéseket, bulvárhíreket és mire észbe kapsz, már régen elmúlt éjfél.

Ezért nincs időd otthon megreggelizni, ezért kell legalább két kávé ahhoz, hogy használható legyél, ezért kell autóval járnod dolgozni. Mert nincs erőd felkelni időben.

Határozd el, hogy mostantól este 10-kor lámpaoltás. A sok értéktelen hír és vicces kép megvár holnap is, ami munkát pedig nem tudtál elintézni este 10-ig, az ráér másnap is.

Ha lefekszel időben, akkor reggel hatkor frissen ébredsz, van időd otthon megreggelizni, inni egy kávét fillérekért, felülni a metróra és bemenni dolgozni.

Ha az autót is beleszámolom, legalább havi 50-60 ezret tudsz azon megspórolni, hogy elhatározod, hogy mostantól időben lefekszel.

Egy másik példát is mondjak, az is lehet, hogy szeretsz bevásárolni, ezért hetente 3-4-szer is elmész bevásárolni. Ilyenkor ezer hülyeséget megveszel, amit egyébként nem vennél meg. Ebben az esetben az a megoldás, hogy áttérsz a heti-kétheti nagybevásárlásra és csak az apróságokat veszed meg a sarki boltban, mint friss kenyér és tej. A plázákban történő sétálgatás helyett is találj magadnak valami másik elfoglaltságot, ahol nem versz el annyi pénzt. Te ezen tudsz spórolni súlyos tízezreket.

Tehát amit mondani akarok, amikor vissza akarod vágni a költéseidet, ne csak egy egyszerű fűnyíró-elv alapján hagyj el dolgokat, hanem gondold végig, hogy az életviteled, vagy szokásaid átalakításával vajon nem érnél-e el nagyobb eredményt a megtakarításban. Hiába kezeled a probléma tünetét, amikor a probléma gyökerét kellene megszüntetned.

Ha a fentiekkel kapcsolatban van egy jó sztorid, írd meg a hozzászólásokban a kiszamolo.hu-n.

Erről a témáról már sokat írtam, a régebbi írásokat itt tudod elolvasni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

129 hozzászólás

 • Szalók Dániel
  Nagyon nagy igazságok vannak ebben a cikkben! Az a baj csak, hogy akire vonatkozik, ezt nem fogja felismerni 🙂 Vannak olyan emberek, akik életvitelszerűen b****k el a pénzt, mert nekik JÁR a capuccino a munkahelyen, JÁR a kocsi a seggük alá akkor is, ha nincs rá semmi szükségük, stb. Érdekes módon ugyanezek az emberek lógnak naponta órákat a Facebookon és a többi értelmes oldalon 🙂
 • whave
  usernek ugylatszik, atjott a bejegyzes uzenete, es vegre nem csak a kifogasokat keresi valaki, hanem el tud vonatkoztatni ket konkret peldatol, ugye……….. 🙂
 • NH3CL
  A cikk nem a gyári munkásról szól, aki 3 műszakban dolgozik, hanem azokról akik H-P 8 (9)- 17 óra közt dolgoznak. Irodai meló. Szerezz egyet Te is, kényelmes, tanúsíthatom!
 • Istvan
  Én az első munkahelyemen, egy japán multinál találoztam az 5 Why (5 Miért) filozófiával. Először hülyeségnek tűnt, bosszantó volt, mikor egy hiba után megnéztük az okot, hoztunk rá egy intézkedést, de folyamatosan visszadobták, és az általunk talált ok okozóját akarták megtalálni. Természetesen nem lehet mindig 5 szintig eljutni, de ez a típusú szemlélet tényleg sokszor segített egy probléma valódi okának a megtalálásában.

  Itt meg tudtok nézni egy példát:
  hu.wikipedia.org/wiki/5W

  Ezen is látszik, hogy minden szinten tudunk megoldást, de azok nem segítenek a valódi problémán.

  Egyébként az is egy érdekes dolog, hogy mikor egy megbeszélésen felmerül egy probléma a magyar kollégáktól többnyire azt hallani, hogy ezt miért nem lehet megoldani, a külföldiek pedig a megoldásokat keresik, nem a kifogásokat … 🙂

 • Dörnyei József
  Jó a cikk, azt felejtetted ki belöle, hogy hogyan vegyed rá a feleségedet, hogy ne vegye tele lommal a lakást. Szvsz, a folyó kiadások 90%-át a feleség költi el és többnyire teljesen felesleges dolgokra. 🙂
 • Zsoca
  Kereskedelemben is gyakori a 9:00-ás kezdés (vidéken is).
 • Bea
  Kiegészíteném a cikk vásárlásról szóló részét azzal, hogy bevásárló listával vásárolva nem kerül a kosárba felesleges dolog. Apró, de nagyon hatékony módszer.
 • Janos
  vannak masik cikkek, amik ezzel foglalkoznak:) Amugy a cikkek nagyresze 1 reszproblemara fokuszal:)
 • KXaXa
  Webfejlesztőként dolgozom. 8:45-re kell beérnünk. Pénteken 9-re. De tudok olyan fejlesztő céget, ahol rugalmas munkarend van: 8-10 között érj be valamikor :P.
 • Yuden
  “áttérsz a heti-kétheti nagybevásárlásra és csak az apróságokat veszed meg a sarki boltban”
  Ezzel vitában szállnék, mert a sarki kisbolt valószínűleg másfélszer drágábban adja azt a kenyeret és tejet, amit a bevásárlóközpontban megkapsz olcsóbban. Az elv rendben (ne vásárolj vackokat), de a gyakorlati megvalósítás nem az igazi. Szerintem elhatározás kérdése, hogy összevásárolunk-e mindenféle nem szükséges terméket. Amióta elkezdtem tudatosabban figyelni a pénzügyeim, végig tudok úgy menni egy bevásárló központon, hogy lehet több terméket is megnézek, de végül nem veszem meg, mert átgondolva rájövök,hogy ha épp nem járnék erre, nem is szeretnék ilyet venni. Talán a függőségek leküzdéséhez tudnám hasonlítani: csak elszántság kérdése a dolog.

  (OFF: gratulálok a bloghoz, és kívánom, hogy egyre több emberhez eljusson az írásod, sajnos nagyon ráférne az emberekre egy kis pénzügyi kultúra!)

 • Pete
  Nem ide tartozik, de nagyon érdekelne, hogy mit gondolsz erről:
  index.hu/gazdasag/2013/04/24/nagy_pofont_kapott_az_allam_az_agyonreklamozott_eurokotvennyel/
  különösen ez érdekelne: “ugyanakkor 472,3 millió eurónyit – tehát az első három hónapban eladott érték nagyjából egyharmadát – vissza kellett vásárolnia az államnak”
  Ezt hogy csinálták???
  Ismertető:
  “Törlesztés, visszavásárlás
  A Prémium Euró Magyar Államkötvényt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Euró Magyar Államkötvény névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.”
  Akkor mi van?
  Ki, miért adott vissza? Ha lenne visszaváltás akkor lehetne nyerészkedni az árfolyamon (pl.: ft-ot átváltva megvette valaki 280-on az eurot, most visszaadva eladta 300-as árfolyamnál az eurot és még mondjuk 2%-os ( diszkont mellet is komoly nyerőben van.
 • Zabalint
  A műszakban dolgozó gyári munkás nem 7-kor, hanem 6-kor kezd, az irodai munkás meg vidéken jellemzően 8-kor, Budapesten jellemzően 9-kor.
 • Zabalint
  Főleg a ruhaboltok és egyéb tartós cikk boltok nyitnak 9-kor, de gondolom az nem azt jelenti, hogy 8-ra pontban beesik az eladó.
 • Zabalint
  Erről a cikkről eszembe jutnak még az üdítős automaták, kisboltok, pékségek, stb. Ezek is apróságnak tűnnek, de ha mondjuk valaki tart magánál vizet vagy üdítőt, akkor hosszútávon rengeteget spórol ahhoz képest, mint aki nem és automatából veszi. Ugyanez igaz a nap közbeni esetleges kisebb étkezésekre.
 • Zabalint
  Már volt itt ezen a blogon szó róla, de nekem megér annyit, hogy szökő évente esetleg megveszek valami felesleges dolgot, bár amúgy nem jellemző rám, mint hogy olyan aprólékos dologgal törődjek, mint bevásárló listát írjak. Jó hogy nem mindjárt kettős könyvelést…
 • Csaba
  Én csak egy saját tapasztalatot tudok így hirtelen ezzel kapcsolatban: 7 évvel ezelőtt, amikor összejöttem a feleségemmel, még mindketten dohányoztunk. Aztán a feleségem terhes lett, és egyik napról a másikra letettük a cigit (csak így lehet!), akkor még nem anyagi megfontolásból, hanem hogy a babának ne ártsunk (meg magunknak). Egy mellékes, de nem elhanyagolható dolog viszont, hogy azóta a cigipénzt egy takarékszámlán gyűjtögetjük 🙂 Nem sok, de 12e Ft fixen havonta, ami a hamutartó helyett egy “malacperselyben” landol… Ha cigiznénk, nem hiszem, hogy tudnánk ennyit “csak úgy” félrerakni tudatosan.

  Közben még egy dolog beugrott, a cikkben említett kávépénz: évekig a melóhely büféjében vettem 100 Ft-ért a kávét. 2 éve otthonról hozom, mert a feleségem úgy is főz magának, de a gépünk csak két adagot tud főzni, szóval a “maradékot” hozom magammal kis flaskában! 🙂

 • Stiel
  “… amikor vissza akarod vágni a költéseidet, ne csak egy egyszerű fűnyíró-elv alapján hagyj el dolgokat, hanem gondold végig, hogy az életviteled, vagy szokásaid átalakításával vajon nem érnél-e el nagyobb eredményt a megtakarításban.”

  Ej, ha a magyar állam ezt icipicit is megfogadná…

 • Carrie
  Nem biztos hogy szorosan idevág, de majd aki unja átugorja.
  Régebben rendesen munkahelyen ettem mint általában mindenki, e mellett allergiás/asztmás voltam, csomót költöttem gyógyszerre is.
  Elkezdtem diétázni, bizonyos dolgokat nem eszem, így rögtön kizárva a munkahelyi ebéd, hozom magamnak. Azóta lecsökkent a gyógyszerigény is. (És ne valami nagy dologra gondoljatok, sima pollenallergia.)
  Ugyanígy a bevásárlás is: azzal hogy nem eszem tejet/kenyeret, nem kell naponta boltba rohangálni, sütikét, fincsiséget venni. Piacra járok, aminek az egyetlen hátránya a kp igény, de én gyors voltam, még nyithattam KH zéro-t. 🙂
 • slyderman02
  Szerintem teljesen átjön a cikk mondanivalója.Én egy termelő cégnél dolgozom, folyamatos 4 szakos 8 órás munkarendben,és függetlenül attól, hogy a céges büfében le tudnám vásárolni a cafeteriát, de nem vagyok LUSTA arra, hogy időben felkeljek reggel, és otthon igyam meg a kávémat.
  Abban igazatok van, hogy a sarki kisbolt drágább, mint a multi, de attól ,hogy szükségem van egy kg kenyére, még nem veszem meg az egész boltot, mert hát ha már ott vagyok, akkor de jó lenne ez meg az…Önfegyelem kérdése az egész…
 • Zabalint
  És mi a játékszenvedélyének az oka? 🙂
 • Szalók Dániel
  Hja, a külföldi talál is megoldást, csak szart, a magyar meg egyből átlátja, hogy tényleg nem lehet megoldani az adott dolgot 🙂 Tapasztalat… Főleg a finnek járnak élen a mindenképp-legyen-megoldva-az-már-nem-számít-ha-szar ötletek terén.
 • T T
  Ennyi erővel vehettek volna eurót 280-on és eladhatták volna 300-on, és nem bukják a 2%-ot.
  Nincs ebben semmi spekuláció, inkább csak egy rossz döntés.
 • Kiszamolo
  Már olvashattál róla többször.

  Az miért sívár élet, ha van annyi eszed, hogy van megtakarításod viszont nincs gyomorfekélyed a hiteltörlesztések miatt?

 • vagtazo halottkem
  Szia Kiszamolo!
  Nagyon szeretem a posztjaidat.

  Jozsefnek meg uzenem hogyha nem birod kezelni asszonyod penzszorasat akkor az a te hibád.

 • Csaba
  Ez nagyon igaz. Mármint a kisbolt esete. Mi sokszor régen kis apró vackokért is nagy boltokba jártunk, de ott óhatatlanul és menthetetlenül bekerült a kosárba minden vicik-vacak, amivel kiszúrták a szemünket a sorokban 🙂 Sokszor az önfegyelem ellenére is. A kisboltban meg nincs nagyon semmi, csak ami tényleg kell. Ráadásul a mi kisboltunk (ami a panelházunk aljában van) olyan szuper, hogy a legtöbb dolgot jó áron adják, sőt, van ami jellemzően olcsóbb, mint a hiperekben. Sokszor meg is lepődtünk már ezen, ezért vannak dolgok (pl. kakaópor, mosogatószer), amit direkt a kisboltban veszünk, mert nem 5, hanem akár 50Ft-tal is olcsóbb.
 • Homeropata
  Nem inkább a gyerekek? Erre már bizonyos gyorsétterem láncok is rájöttek.
 • augustulus
  Szóval az élet sava-borsa a kávézás meg a plázázás? Aki máshogy él, annak sivár az élete. Világos.
 • Vakmacska
  Az ótó lassan az egyetlen luxusom de tekintve hogy semmi kedvem elindulni a melóból fél háromkor, hogy négyre a kölkökért odaérjek, ha én vagyok a soros, és kb. havonta 3×8 órát (3 teljes munkanap!) nyerek rajta, hát annyit nem ér a szaros 4 ezres, amit spórolnék a tömközllel, főleg ha a nagyobbik kölöknek is bérletet kéne venni. És igen, semmi kedvem reggel másfél órával korábban kelni, a bruttó 4 perc helyett 30-35 perc alatt a bölcsibe érni, rossz időben egy nyakigsáros kölökkel. Tény és való, de ezerszer kiszámoltam, akkor se akarom és kész. Adósságom nincs, megtakarításom van, bevételem van, éjjel ha fent maradok, akkor meg vasalok, cikket írok, rendet csinálok, gondolkodom, néha hozzájutok egy könyvhöz….de ha szédelgek, akkor lefekszem időben, kávét itthon iszom, bár melóhely is adja ingyér. Mindenki maga tudja, hol bírja megfogni a kiadásait, és miért is akarja.
 • user
  Te ugye csak tévéből láttál kékgallérost?
 • Vakmacska
  Perszehogy:)- amúgy a kismamabérletes időszakban komolyan lehetett volna fogni a közlekedésen – ha hajlandó lettem volna a fent említett havi 3×8 órát eltömegközlekedni, mivel a 4 ezer meg a 18 ezer (kismamabérlet vs autó) közti havi különbség VALÓBAN komoly megtakarítás. Vagy kétszer (már két hónapban, de sose lett teljes hónap belőle) szaladtam neki, főleg október-november táján, aztán szegény MÁV és BKV tett róla, hogy szitkozódva abbahagyjam, pedig az valóban jelentős megtakarítást hozott volna, és mint tudjuk, minden pénznél van több pénz, ami általában jó…és nyomasztott, hogy ennyire nem bírom magam rászánni. Aztán eljött a gyeskorszak vége, és most már fütyörészve vágom magam a tragacsba, hogy ha akarok fogni havonta 4 db ezrest, azt azért ha aaaannyira akarom, megtehetem máshol is.

  Megtakarítani, ésszerűsíteni ugyanis nálunk meg mindenkinél is lehet…mindig van MÉG jobb.

 • HJP
  Bár ilyen egyszerű lenne, hogy elhatározom és pitty-putty elalszom.
 • HJP
  A bevásárlólista bevált és fontos, hogy éhesen nem szabad menni. Akkor mindig összeveszek minden hülyeséget, ami aztán a kukában landol.
 • Miki
  Üdv!
  Nekünk a “minden költést felírunk egy programba” módszer vált be.
  Addig nem annyira figyeltünk a kiadásainkra, kicsit félre-félretettem (Fundamenta pl.), de nem voltam tudatos fogyasztó.
  Ledöbbentünk egy-két hónap költségösszeírás után, és számos pénzelszívó lyukat betömtünk, de még mindig nem eleget.
  – Rengeteget spórolunk, amikor otthonról viszünk kaját a munkahelyre.
  – A cigi végleges letevése elképesztően sok pénzt, tízezreket hagyott nálunk.
  – Nagyon figyelünk a víz- és áramfogyasztás mennyiségére is, persze nem gyertyafénynél olvasunk, de így is sokat lehet faragni.
  – És bár nagy a kísértés, autót lehetőleg csak akkor használunk, amikor kifejezetten szükség van rá. 1 éves fiunkkal is BKV-zunk simán (hordozóval, nem babakocsival).
  – Valamint, ha lehetőség adódik rá, akár kisebb összegeket is le-le kötünk.
  Nekünk többnyire ezek jöttek be.
 • Kiszamolo
  Őszintén fogalmam nincs, min is rugózol reggel óta.

  Csak az az ember, akinek reggel hétre kell menni a gyárba?

  Vagy csak az a munka, ha valaki a szalag mellett csomagolja a dobozos tejeket?

  Képzeld, Budapesten simán megvan, hogy naponta másfél órát utazol a munkába. Ha reggel hétkor tudod leadni a gyereket az oviba, sehogy nem érsz be fél nyolcra dolgozni.

  Ezért aztán a legtöbb helyen 9-kor van kezdés, de képzeld, tovább is maradnak benn.

 • Kiszamolo
  Köszönjük, Vakmacska. 🙂

  Ha nincs adósságod és van megtakarításod, akkor nyilván nem neked szól a cikk. 🙂

 • Darkosia
  Értem én mire megy ki a poszt, meg egyet is szoktam érteni általában, de azért ez túlzottan sarkos. Aki 800 forintot elkávézik naponta, az szimplán hülye. Ha erre csak olyan megoldást képes találni, hogy leáll a napi 2 kávéjáról, majd 3 nap múlva (érthető módon) feladja, az még hülyébb.
  Aki ezen a szinten van, azt felesleges győzködni
  De ugye ha arról lenne poszt hogy napi 2 kávé az napi 100 forint, az egy hónapban már 3000, akkor nehezen lehetne rábeszélni az embereket az életmódváltásra. 🙂
 • Bea
  A sarki bolt lehet hogy dragabb, mint a hipermarket, viszont a kisbolt gyalog letudhato 10 perc alatt, mig a hiper 2-10 km tavolsag, tobbnyire autoval megkozelitve es legalabb 1 ora haztol hazig.
  Persze mindenki maga tudja ezek alapjan eldonteni, hogy megeri neki a kenyeren, tejen par tizforintot sporolni. Mindezt kiegesziti a hiperben megvett nem tervezett cuccok extra koltsege is.
 • Saskal
  Én vidéki vagyok és multinál dolgozom, talán egy kicsit jobb fajtánál. 9-re kell beérni. A napi 8 órát sem nézik meg, csak negyedévenként azt, hogy az adott időszakban a Munkanap x 8 óra megvan e szummában, azaz senkit nem érdekel, mikor és hogyan hoztad össze. Nem húzásként, csak azért van pozitív példa is. Az is igaz, hogy ez is irodai munka. Az otthoni reggelizés elmaradásának okát én évek óta tudom, de mégse tudok rajta változtatni. A céges büfés reggelinél olyan információkat tud meg az ember, amit egyébként soha. Ez értendő a munkával kapcsolatos dolgokra is, nem csak a pletykára.
 • Kiszamolo
  Látom nem értjük. Ez egy példa, hogy van amikor az életvitelünket kell átgondolni, ha spórolni szeretnénk, önmagában még nem segít, ha valamiről lemondunk.

  El tudom képzelni, hogy egy vidéki gyártelep büféjében 80 forint a kávé a termoszból, de Bp-en nagyon sok munkahelyen 400-500 ft egy cappuccino, mindjárt például a feleségem munkahelyén is. A 400 forintos az olcsóbbak közül való, mégis minden reggel tele az összes asztal az étteremben.

 • tgwh
  ,,Az ok prózai: túl későn fekszel le minden nap. Sokáig vagy fenn éjszaka, lógsz a neten, olvasod a fontosabbnál fontosabb facebook-os bejegyzéseket, bulvárhíreket és mire észbe kapsz, már régen elmúlt éjfél.”

  Jó, napi kiszámoló akkor kilőve 😀

  Most komolyan azon kell rugózni 40 hsz-t, hogy 9-kor kezdődik a meló? Amcsi megoldás 😀 Én meg hajnali 4-kor kelek, hogy 5-re beérjek, és várjak a 6 órai munkakezdésre…
  Viszont délután háromkor már otthon vagyok. Én nem bírnék 8-9-kor kezdeni, el van b@szva az egész napod. Jó, városi mókuskeréknek jó, de vidéken ott vannak a kerti munkák, kutya-macska, stb.

  Mi is komolyan elkezdtünk spórolni, egyelőre még mínuszban vagyunk a tervhez képest…
  Szinte semmire sem költök, hogy minél előbb elköltözhessünk… a cél nemes, csak hát Magyarországon ez nem olyan könnyű és természetes, mint máshol…

 • Bence
  Nem értem miért nem jött át néhány mókusnak, hogy ez egy példa.
  Nagyon tetszik, köszönjük szépen.

  Szerintem a spórolás ebben is hasonlít a fogyókúrára, foglalkozunk a témával, utánajárunk, átgondoljuk újra és újra, pont ezek adják a mindennapi motivációnkat.

  És ott vannak a “kövérek” akik leragadnak a részleteknél és sarat dobálnak, ami remélem nem veszi el Kiszámoló kedvét az írástól 🙂

 • Kiszamolo
  Nem tudom, te hová jártál OKJ-s tanfolyamra, én egy főiskolát és egy egyetemet végeztem, igen, ott volt szó Maslow piramisról.

  Ha meg valaki azért vett egy új lakást, mert szerette volna magát egy-két évig gazdagnak érezni, attól még nem lesz gazdag, hogy annak akar látszani, nos ezeknek az embereknek van igazán szükségük az ilyen írásokra.

 • mikve
  Ennél jobban már csak a dohányzóban lehet több infót szerezni.

  Valaki itt írta, hogy sajnálja azt, akinek a kávézás meg a plázázás az élet sava-borsa. Mit mondjak: van akinek megfelel az 1 szobás külvárosi lakás, a BKV, az este 10-kor fekvés a Kisvárdán nyaralás meg a Tesco gazdaságos termékek megvásárlása – cserébe van 500.000 ft megtakarítása. Más meg szereti kiélvezni az életet, még ha sokszor késhegyen is táncol. Az elmaradt élmények, bulik, társasági események, utazások, egy-egy jobb étterem, prémium szolgáltatás elmaradása később már nem biztos, hogy pótolható.

  Egyre inkább az a baj a bloggal, hogy ugyanazt ismételgeted, teljesen hülyének nézve egy bizonyos olvasói csoportot, az ún. átlagembert. Akik szegények nem azért vették fel pl. a devizahitelt, mert tudták mi az, hanem szerették volna a vágyaikat kielégíteni. Tudod, Maslow piramis, ha az OKJ tanfolyamon meséltek róla 🙂

 • Darkosia
  Értem én hogy csak példa, de attól még lehet rossz példa. 🙂
  Pl. nekem a reggeli az valami péksütemény/fornetti valahol 170-180 ft környékén, abból nehéz lenne újabb 7-8 ezret spórolni. Mit eszik az illető, aranyat? 😀
  Nekem meg gyártelepbüfés kávé termoszból. Attól mert a 400-at sokallom 1, azaz egy kávéért még nem leszek mucsai paraszt. Annyiért az ember kap negyed kilót. A példabeli esetben annyi elkávézott pénz mellett vehetne egy kávégépet meg egy termoszt. Kevésbé válogatósaknak ott az instant kávé ami kicsit drágább, de az is kijön kb. 40-60 ft/adagra. Még rosszabb esetben a ház-munka útvonalon vesz egy kávét 200ft alatt, garantáltan nem kell hozzá 100m-nél nagyobb kitérő. Ezekhez elég naponta 5 perccel korábban kelni, életmódváltás nélkül. Ezeket a megoldásokat kb. fél perc alatt az ujjamból szoptam ki, szóval a példabeli emberke ha eddig nem jutott el, akkor menthetetlen.
 • DOKK
  Körbekérdeztem ismerősök között, hogy mennyi a kv a munkahelyükön, 0-120 közötti összegeket mondtak!
  Autó: Nekem 2x5km az utam az 22 nap alatt 220, *6 liter, legyen 15 liter, az jelenleg 8000 Forint. A bérlet 6600.. A napi 1,5 óra megtakarított idő pedig megfizethetetlen.

  Rossz a megközelítés, nem azt kéne nézni, hogy, hogyan tudok pár ezer Forintot megtakarítani, hanem, hogy miként kereshetnék 100 ezrekkel többet.
  Jó barátom itthon keresett 110 ezret, szeret élni így hónap végére mind elment. Most kint melózik osztrákoknál 1700 Eurót kap kézhez, 250 a szállás, 150 a kaja, 200-at elfurikázik, még 200-at elbulizik. Pont leszarja, hogy mennyi maradt hó végére. Ha 1000 Eurót tud félrerakni akkor annyit, ha csak 781-et akkor annyit. A lényeg, hogy a munka mellett él is, nem a centeket számolgatja!
  Szóval a probléma gyökere: Nem keresel eleget.

 • dani
  Nagyon értem, miről van szó… Budáról járok Pestre, reggel fél8ra. Heti átlag egyszer megyek be autóval, azzal bukom az egyébként fizetett bérletemet, de bent vagyok 10 perc alatt, a BKV-s 25-35 helyett. Reggel szoktam inni a szomszéd kv-zóban egy _rendes_ kávét (mert persze van ingyen a munkahelyen, de olyan is…), az napi +300-400ft. Kaját vinni szoktam, azzal megvan a rendelés spórolása.

  Ugyan az írkálós módszer nem nagyon működik, de a listák igen, és egyre inkább “érzem”, hogy hol és mennyi folyik el ilyen kiadásokkal (van megtakarításunk, de ettől még egyáltalán nem érzem feleslegesnek a leírtakat – arra senki nem tett ígéretet, hogy a mostani kényelmes életem akár egy hónap múlva is ilyen lesz).

 • prando
  Ajánolm az Expense managert telefonos progit, én mindent felirok hogy lássam a kiadásainkat. Döbbenetes mire megy el a pénz.

  Az egész blog filozofiájával egyet értek és meg kell hogy mondjam munkatársaim között nagyn sokan gondolkodnak hasonloan. Ami szerintem még nagyon fontos hogy attól mert most jól megy a szekér fel kell készülni hogy mi van akkor ha majd már nem igy lesz. Pl én 1 milliot keresek, de ettől még nagyon megnézem mire költök, fizetésem nagy részét félreteszem mert: lakást akarok venni a gyerekenek, tanittatni akarom őket, állami nyugdijban nem bizok, nem hiszem hogy lesz még egy ilyen munkahelyem majd ha ez megszunik.
  Döbbenetesen látom hogy milyen luxuscikkekre költenek emberek, miközben én 5 honapig rágodom hogy megvegyek e egy Samsung S3-at (kell e nekem egyáltalán) addig a cég portásnak meg a társasházunk takaritojának Iphone5 -je van..

 • Janos
  Szerintem lehetne talalni sok mas peldat… peldaul a tulzott TVnezesi, telefonalasi szokasok, vagy draga kabelTv internetelofizetes, ebedelesi szokasok… Kar azon leragadni, hogy a 400ftos kv az sok… aki netto 4-500 e ftot keres, annak a 400ftos kv kb annyira hat draganak mint a 80 ftos a 80-100e ftot keresoknek… Foleg ha a belvasorban dolgozol, ahol kb mindenhol ezekkel az arakkal talalkozol…
 • Zabalint
  Attól, még hogy a részletekről (is) írnak az emberek, még nem jelenti azt, hogy a lényegi mondanivalót nem értik. Én például sosem arról szoktam írni, amivel egyetértek, hanem arról a részletről, amivel nem. Mert előbbiről minek?
 • Janoka
  A vásárlása az is egy jó megoldás, hogy asszony SMS-ben elküldi mit kell venni, az ember meg kocsival munka után beugrik a boltba. Két előnye is van:
  1. Felesleges dolgokat így nem tud (mit mondjak nem mer :-)) vásárolni az ember, és asszony se fog SMS-ben hülyeségeket vásároltatni. (Komolyan, nagyon jó visszafogó hatása van.)
  2. A bolt pont útba esik hazafelé, ezért nem kell plussz benzint égetni, de mégse az otthon közeli drága / kis választékú kisboltban kell vásárolni.