Havonta csak egy keveset tegyél el

2018-11-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Azt a gondolatot, hogy érdemes félretenni pénzt havonta a szűkösebb időkre még az is elfogadja, aki egyébként nem így csinálja.

Azonban sokak el sem kezdik a megtakarítást, mert túl nagy falatnak tűnik a fizetéshez képest az a pénz, amit szeretnének összegyűjteni.

Egyik ismerősömnek azt mondta az orvos, le kell fogynia. Hidd el, mondta, négy kilót gond nélkül lefogynék. De negyvenet? Annyira esélytelennek látszik, hogy hozzá sem kezdek.

Sokan vannak ugyanígy a pénzügyekben is. Havi 20-30-50 ezerből úgysem érek el sehová, akkor pedig inkább bele sem kezdenek.

Pedig lefogyni négy kilót pont úgy kell, mint lefogyni negyvenet, csak ez utóbbi tízszer addig tart. De ugyanazt kell csinálni és ugyanúgy kell elkezdeni, ebben nincs különbség.

Ha kellően fiatal vagy, nyugodtan kezdd el a megtakarítást havi 20 ezer forinttal. (Ha még ennyit sem tudsz eltenni, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, valószínűleg túl olcsón adtad el a munkaerődet. Ilyenkor érdemes váltani, ha másként nem megy, akár lakóhelyet is.)

Ahogy mész előre az életben, ideális esetben egyre többet keresel. Ha ennek felét az életszínvonalad emelésére, illetve később jelentkező kiadásokra költöd (például a gyerekvállalás miatt nő a kiadásod), akkor is folyamatosan tudod növelni a megtakarításaid értékét. (Főleg, hogy ha már megházasodtál, ketten kevesebbet költötök, mint külön-külön tennétek.)

Két dologra kell csak vigyáznod. Az egyik, hogy ne növeld az életszínvonaladat és az igényeidet együtt a jövedelmeddel, mert akkor soha nem tudsz majd félretenni elég pénzt.

Az életszínvonalad inflációja

A másik, hogy törekedj arra, hogy egész életedben mindig előrébb juss. Ne ülj be a langyos pocsolyába az emberek 95%-ával együtt, akik semmire nem akarják vinni az életben, csak szeretnének maguknak egy langyos pocsolyát, ahol kényelmesen ellehetnek, kicsi az elvárás és a felelősség, kicsi a pénz is, de majd beosztjuk valahogy, mintsem hogy változzunk és változtassunk.

Mindig vizsgáld meg magad. Előrébb tartok, mint három éve? Fejlődtem anyagilag, szellemileg és egyéb területen az elmúlt három évben? Ha nem, akkor bizony megrekedtél, amin érdemes változtatnod.

Kiindulva abból, hogy folyamatosan fejlődsz, nézzük meg, mennyi pénzed lesz 65 éves korodban, ha 22 évesen elteszel havi 20 ezer forintot, majd ennek összegét folyamatosan emeled, ahogy egyre többet keresel.

Induljunk ki abból, hogy havonta csak 20 ezer forintot teszel el 22 évesen, ennek összegét évente(!!!) csak ötezer forinttal növeled. Vagyis 23 évesen 25 ezer forintot teszel el, 24 évesen 30 ezer forintot és így tovább.

Az elért hozam legyen infláció felett 2%. Fontos, hogy soha ne feledkezz el az inflációról, mert egyébként becsapod magad. Cikk itt:

Az az infláció

Nos, nem tűnik lehetetlen küldetésnek a terv teljesítése.

Ha ezt megteszed, 65 évesen 92 millió forint boldog tulajdonosa leszel mai értéken számolva. (Négy százalékos éves inflációval és hat százalékos éves hozammal számolva 492 millió forintod lesz, de ez pont annyit ér, mint ma 92 millió forint. Ezt jelenti az, hogy mai értéken lesz ennyi pénzed.)

Mi történne akkor, ha 8 ezer forinttal növelnéd a megtakarítást?

Ekkor 137 millió forintod lenne mai értéken a nyugdíj küszöbén.

Ekkor még 40 évesen még mindig csak havi 164 ezer forintot tennél el, aminek nem szabadna, hogy gondot okozzon.

(Még egyszer: ha gondot okoz, akkor vagy túl keveset keresel vagy túl sokat költesz vagy egyszerre mindkét dolog fennáll. Ilyenkor érdemes átgondolni az életedet, hogyan tudnál változtatni rajta. Még 40 évesen sem vagy öreg akár egy új szakmához se, hiszen több van még előtted az életben a nyugdíjig, mint mögötted. De erről már sokszor volt szó, olvasd el a régebbi cikkeket erről.)

Ha 28 évesen kezdesz bele, havi 40 ezer forinttal, amit évente 10 ezer forinttal növelsz, akkor is lesz mai értéken 134 millió forintod. Ekkor is havi 160 ezret kell eltenned 40 éves korodban.

Mire elég nyugdíjasként 20 millió forint megtakarítás?

Kiindulva abból, hogy 20 évig élsz még, havi 101 ezer forintot tudsz kivenni 20 millió forintból úgy, hogy a végére teljesen elfogy a megtakarítás.

Ebből következik, hogy 100 millió forint 505 ezer forintos nyugdíjat biztosít a számodra, de még egy 67 millió is elég egy 339 ezer forintos nyugdíjra. (Ha harminc évig fogsz élni 65 éves korod után, akkor 247 ezer forintot élhetsz fel a 67 millióból havonta mai értéken.)

Vagyis ha 22 évesen elraksz havi 20 ezer forintot, amit évente csak ötezer forinttal növelsz, akkor is lesz a legrosszabb esetben havi 350-450 ezer forintos nyugdíj-megtakarításod.

Soknak tűnik kimondva a 92 millió forint, főleg 22 évesen, de amint látod, nem hogy nem lehetetlen, hanem kifejezetten könnyű a megszerzése. Csak oda kell figyelni és komolyan kell venni a dolgot.

S hogy hová tedd félre ezt a pénzt? Csak olyan dologba, aminek az éves költsége nem nagyobb, mint évi egy százalék. Amíg nincs jobb ötleted, tedd a Magyar Államkincstárnál prémium magyar állampapírba. De erről majd máskor bővebben.

Itt találtok egy kalkulátort, amivel lehet számolgatni. Mi lenne ha, havi ennyit vagy annyit tennék el, 25 vagy 52 éves koromtól, évi 1, 2, 3, 4 %-os infláció feletti hozammal. Játssz vele és rájössz, hogy nem is olyan reménytelen a helyzeted, mint amilyennek gondoltad.

Update: a további felesleges nyavalygó hozzászólások elkerülése végett, köszönjük, tudjuk, hogy sokan nem keresnek annyit, hogy eltegyenek 40 évesen 160 ezer forintot. S igen, minimálbérből tényleg nehéz takarékoskodni (azért hívják minimálbérnek). Ezeket felesleges leírnod, köszönjük.

A többieknek, akik esetleg ennél kevesebbet tudnak csak eltenni, de nem csak nyavalyogni akarnak, nekik ott a kalkulátor. Használd egészséggel, írd be, mikor mennyit tudsz vállalni, vagy mennyivel lennél előrébb, ha havi 2-3-5-15 ezerrel többet tennél el.

Minden egyes évhez külön-külön odaírhatod, mennyit tudsz eltenni és azzal tudsz kalkulálni.

Previous Post
Telekom ingyen net

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram