Havonta csak egy keveset tegyél el

Azt a gondolatot, hogy érdemes félretenni pénzt havonta a szűkösebb időkre még az is elfogadja, aki egyébként nem így csinálja.

Azonban sokak el sem kezdik a megtakarítást, mert túl nagy falatnak tűnik a fizetéshez képest az a pénz, amit szeretnének összegyűjteni.

Egyik ismerősömnek azt mondta az orvos, le kell fogynia. Hidd el, mondta, négy kilót gond nélkül lefogynék. De negyvenet? Annyira esélytelennek látszik, hogy hozzá sem kezdek.

Sokan vannak ugyanígy a pénzügyekben is. Havi 20-30-50 ezerből úgysem érek el sehová, akkor pedig inkább bele sem kezdenek.

Pedig lefogyni négy kilót pont úgy kell, mint lefogyni negyvenet, csak ez utóbbi tízszer addig tart. De ugyanazt kell csinálni és ugyanúgy kell elkezdeni, ebben nincs különbség.

Ha kellően fiatal vagy, nyugodtan kezdd el a megtakarítást havi 20 ezer forinttal. (Ha még ennyit sem tudsz eltenni, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, valószínűleg túl olcsón adtad el a munkaerődet. Ilyenkor érdemes váltani, ha másként nem megy, akár lakóhelyet is.)

Ahogy mész előre az életben, ideális esetben egyre többet keresel. Ha ennek felét az életszínvonalad emelésére, illetve később jelentkező kiadásokra költöd (például a gyerekvállalás miatt nő a kiadásod), akkor is folyamatosan tudod növelni a megtakarításaid értékét. (Főleg, hogy ha már megházasodtál, ketten kevesebbet költötök, mint külön-külön tennétek.)

Két dologra kell csak vigyáznod. Az egyik, hogy ne növeld az életszínvonaladat és az igényeidet együtt a jövedelmeddel, mert akkor soha nem tudsz majd félretenni elég pénzt.

Az életszínvonalad inflációja

A másik, hogy törekedj arra, hogy egész életedben mindig előrébb juss. Ne ülj be a langyos pocsolyába az emberek 95%-ával együtt, akik semmire nem akarják vinni az életben, csak szeretnének maguknak egy langyos pocsolyát, ahol kényelmesen ellehetnek, kicsi az elvárás és a felelősség, kicsi a pénz is, de majd beosztjuk valahogy, mintsem hogy változzunk és változtassunk.

Mindig vizsgáld meg magad. Előrébb tartok, mint három éve? Fejlődtem anyagilag, szellemileg és egyéb területen az elmúlt három évben? Ha nem, akkor bizony megrekedtél, amin érdemes változtatnod.

Kiindulva abból, hogy folyamatosan fejlődsz, nézzük meg, mennyi pénzed lesz 65 éves korodban, ha 22 évesen elteszel havi 20 ezer forintot, majd ennek összegét folyamatosan emeled, ahogy egyre többet keresel.

Induljunk ki abból, hogy havonta csak 20 ezer forintot teszel el 22 évesen, ennek összegét évente(!!!) csak ötezer forinttal növeled. Vagyis 23 évesen 25 ezer forintot teszel el, 24 évesen 30 ezer forintot és így tovább.

Az elért hozam legyen infláció felett 2%. Fontos, hogy soha ne feledkezz el az inflációról, mert egyébként becsapod magad. Cikk itt:

Az az infláció

Nos, nem tűnik lehetetlen küldetésnek a terv teljesítése.

Ha ezt megteszed, 65 évesen 92 millió forint boldog tulajdonosa leszel mai értéken számolva. (Négy százalékos éves inflációval és hat százalékos éves hozammal számolva 492 millió forintod lesz, de ez pont annyit ér, mint ma 92 millió forint. Ezt jelenti az, hogy mai értéken lesz ennyi pénzed.)

Mi történne akkor, ha 8 ezer forinttal növelnéd a megtakarítást?

Ekkor 137 millió forintod lenne mai értéken a nyugdíj küszöbén.

Ekkor még 40 évesen még mindig csak havi 164 ezer forintot tennél el, aminek nem szabadna, hogy gondot okozzon.

(Még egyszer: ha gondot okoz, akkor vagy túl keveset keresel vagy túl sokat költesz vagy egyszerre mindkét dolog fennáll. Ilyenkor érdemes átgondolni az életedet, hogyan tudnál változtatni rajta. Még 40 évesen sem vagy öreg akár egy új szakmához se, hiszen több van még előtted az életben a nyugdíjig, mint mögötted. De erről már sokszor volt szó, olvasd el a régebbi cikkeket erről.)

Ha 28 évesen kezdesz bele, havi 40 ezer forinttal, amit évente 10 ezer forinttal növelsz, akkor is lesz mai értéken 134 millió forintod. Ekkor is havi 160 ezret kell eltenned 40 éves korodban.

Mire elég nyugdíjasként 20 millió forint megtakarítás?

Kiindulva abból, hogy 20 évig élsz még, havi 101 ezer forintot tudsz kivenni 20 millió forintból úgy, hogy a végére teljesen elfogy a megtakarítás.

Ebből következik, hogy 100 millió forint 505 ezer forintos nyugdíjat biztosít a számodra, de még egy 67 millió is elég egy 339 ezer forintos nyugdíjra. (Ha harminc évig fogsz élni 65 éves korod után, akkor 247 ezer forintot élhetsz fel a 67 millióból havonta mai értéken.)

Vagyis ha 22 évesen elraksz havi 20 ezer forintot, amit évente csak ötezer forinttal növelsz, akkor is lesz a legrosszabb esetben havi 350-450 ezer forintos nyugdíj-megtakarításod.

Soknak tűnik kimondva a 92 millió forint, főleg 22 évesen, de amint látod, nem hogy nem lehetetlen, hanem kifejezetten könnyű a megszerzése. Csak oda kell figyelni és komolyan kell venni a dolgot.

S hogy hová tedd félre ezt a pénzt? Csak olyan dologba, aminek az éves költsége nem nagyobb, mint évi egy százalék. Amíg nincs jobb ötleted, tedd a Magyar Államkincstárnál prémium magyar állampapírba. De erről majd máskor bővebben.

Itt találtok egy kalkulátort, amivel lehet számolgatni. Mi lenne ha, havi ennyit vagy annyit tennék el, 25 vagy 52 éves koromtól, évi 1, 2, 3, 4 %-os infláció feletti hozammal. Játssz vele és rájössz, hogy nem is olyan reménytelen a helyzeted, mint amilyennek gondoltad.

Update: a további felesleges nyavalygó hozzászólások elkerülése végett, köszönjük, tudjuk, hogy sokan nem keresnek annyit, hogy eltegyenek 40 évesen 160 ezer forintot. S igen, minimálbérből tényleg nehéz takarékoskodni (azért hívják minimálbérnek). Ezeket felesleges leírnod, köszönjük.

A többieknek, akik esetleg ennél kevesebbet tudnak csak eltenni, de nem csak nyavalyogni akarnak, nekik ott a kalkulátor. Használd egészséggel, írd be, mikor mennyit tudsz vállalni, vagy mennyivel lennél előrébb, ha havi 2-3-5-15 ezerrel többet tennél el.

Minden egyes évhez külön-külön odaírhatod, mennyit tudsz eltenni és azzal tudsz kalkulálni.

Share

203 hozzászólás

 • Janos
  jo jo, de sajnos ha veszek random 100fo 65 ev feletti magyar nyugdijjast, akkor a nagyreszuk nem tudna elvezni. mert vagy halott, vagy kronikus betegsegben szenved ami miatt vagy egyebkent is alig bir mozogni. 99%-ukra rossz megcsak ranezni is. szoval nem akarok toloszekben milliokat mert nem tudom majd ugy elvezni ahogy tudnam most, vagy csak 40-50 evesen. (33 vagyok)
  nekem ez nem vonzo.
  ahogy az egyik allami nyugdijcelu megtakaritas sem az.
 • Hlaci
  40 évesen 160k hmm, azért nem kevés, merre van a kalkulátor?
 • címkefelhő
  Nagyon hiányolom jobb oldalról a címkefelhőt. Hogy lehet így most megtalálni pl. a „nyugdíj” témájú bejegyzéseket?
  Látom hogy lett (vagy eddig is volt?) „kategória” fül, de jóval kevesebb lett így a választható kategória is.
 • P
  Ez ugyanolyan tanácsnak tűnik, mint a “csináld, amit szeretsz és nem lesznek többé anyagi gondjaid”. Elméletben nagyon szépen hangzik, de a gyakorlatban sajnos nem úgy működik, mint papíron.

  Spórolni és takarékoskodni a bevételek elverése helyett természetesen követendő példa.

 • Tibor
  en mar annak is orulnek ha ki tudnek jonni a fizetesbol anelkul hogy minuszba menjek, nemhogy meg el is tenni belole..
 • Szaky
  A LTP-vel remekül lehetett megtakarítani, mindenkinek. Megszüntették, akkor most miről beszélünk?
 • Kiszamolo
  Tehát János, meg sem próbáljuk, mert másoknak biztos nem megy. Te mennyit keresel? Ugye…
 • Topulation
  A kalkulátorban a D1 mező nincs rögzítve, így az ‘Infláció felett’ oszlop számításánál nem számol a hozammal, erre figyeljetek/javítsátok.
 • Matteo
  Jöttek ám a kifogások azonnal. Meg sem lepődök. A pénzügyeinken lassan (naaaaagyon lassan) képesek vagyunk változtatni, mi, magyarok, most már a gondolkodásmódunkon is kellene.
 • KukoricaJanos
  Nem igazan szoktam szamolni,hogy mennyit teszek felre.Eletszinvonalamat probalom nem elinflalni,igy havi 200-300 mindig szokott maradni. Aztan csak evek mulva dobbenek ra,hogy. ,,basszus mit csinaljak ezzel a penzzel?”:D
 • FeroxX
  “A másik, hogy törekedj arra, hogy egész életedben mindig előrébb juss. Ne ülj be a langyos pocsolyába az emberek 95%-ával együtt, akik semmire nem akarják vinni az életben, csak szeretnének maguknak egy langyos pocsolyát, ahol kényelmesen ellehetnek, kicsi az elvárás és a felelősség, kicsi a pénz is, de majd beosztjuk valahogy, mintsem hogy változzunk és változtassunk.”

  VS (életszínvonal inflációs bejegyzésből)

  “Több időt töltesz a családoddal, mint amennyit tíz éve tudtál eltölteni? A barátokra és a hobbidra több időt tudsz áldozni?
  Nyugodtabb, stresszmentesebb és rendezettebb az életed, mint volt tíz éve?”

  Mert ha a válaszok nem, akkor te nem előrébb, hanem határozottan hátrébb kerülté

 • _Attila_
  Nem kereshet mindenki többet mint az átlag.
  Átlagból vagy az alattiból pedig család mellett 40 évesen se teszel el havi 160-at.

  Szóval szép és jó, meg gondolatébresztő a cikk, aminek gondolom szánta Miklós, de a világ az már csak ilyen gonosz hely. Nem lesz mindenkiből menő vállalkozó, jólfizetett szoftverfejlesztő vagy nagyvállalatnál vezető.

 • Marikanéni
  Szóval mindkét oldalnak van igazsága abban, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet megtakarítani… de a legfőbb gond ott van, hogy már gyerekkorban sincs ott a malacpersely a szobában… Pedig azzal kéne kezdeni, mert ha egy általános iskolás locsolópénzből össze tud gyűjteni évek alatt 100 ezer feletti összeget, akkor nagyobb korában se fogja mondani azt, hogy nem tudok takarékoskodni. Vannak vészhelyzetek, de sokkal több lustaságot látok a környezetemben ennél… sajnos
 • Kiszamolo
  Topu, köszi, javítva
 • Kiszamolo
  Attila, senkinek nem kell megelégedni az átlaggal. Mivel az emberek 95%-a megelégszik vele, szerencsére nem nagy kunszt többet keresni annál.
 • Kiszamolo
  Elképesztő, hogy mennyire képesek sokan nyavalyogni. Még ennyi év után is rá tudok csodálkozni.

  Mennyit tudsz eltenni havonta? Na, azt írd be a kalkulátorba.

  Mennyivel tudnád növelni évente?

  Na, azt is írd be.

  Vagy írd be minden egyes évben, mikor mennyit tudsz eltenni.

  Okoskodás, kifogáskeresés meg panaszkodás helyett mindjárt rájönnél, mit tehetsz meg saját magadért.

  Szívesen, remélem tudtam segíteni.

 • Névtelen
  Amikor en elkezdtem dolgozni 26%-os volt az inflacio.Nem tudom ezt beleszamoltad?Kerestem 5 ezer ft-ot ami akkor jonak szamitott.Ez nem a kökorszakban volt,de akkor minimalis penzt tudtunk felretenni.Utana pedig szültem es otthon maradtam a lanyommal minthogy oriasi penzeket tartalekoljak:-(Persze kesöbb tanultam jobb fizetesert,de ezeknek az összegeknek a közelebe sem volt a megtakaritasomAztan ujra szültem:-)Es tanultam.De mivel nem IT vagy valami sz@rt sem erö foglalkozasom lett igy aztan megnezhetem magam.Es aklor meg nem voltam evekig beteg vagy nem halt meg a ferjem..mert azert ilyenek is törtennek emberekkel.Szoval en a 6 havi megtakaritason kivül es a nyugdijra valo kis összegü megtakaritason kivül semmi ertelmet nem latom az eveken keresztüli mindig többet tegyünk felre cimü temaknak.Nem eletszerü tanacs sajnos:-(
 • Tibor
  : en mar regota mondom hogy meg kene forditani. Igazsagtalan is hogy az egyik ember ket evig nyugdijas a masik meg harminc evig…
  Az elet ELEJEN ugy 18-tol 38 eves korig legyen mindenkinek 20 ev nyugdij, akkor meg lehet elvezni, aztan utana mar ugyse olyan jo, akkor lehet dolgozni amig fel nem fordulunk 🙂
 • jami

  A random 100 65 év feletti azért is van olyan állapotban, amilyenben, mert nem tervezett. Családon belül is látom: pl. van túlsúly, évek, évtizedek óta.Bekopog a cukorbetegség, diéta, fogyás. Lám, tiszta szerencse, hogy cukorbeteg lett.
  Én meg tépem a hajam, hogy lehet, nem is lett volna vagy évekkel később…
  Másik példa: milyen jó, hogy nem kötöttek ltp-t, lám, “elvette” a kormány. Ja, MOST. De már lement volna kb. 4 ciklus megtakarítás…

  Pató Pálok országa.

 • Zabalint
  Most 31 évesen félreteszek annyit havonta, mint a példában egy 40 éves, de biztos vagyok, hogy 40 évesen ennél kevesebbet fogok. Egyszerűen más költségei vannak egy gyerekes családnak, mint egy fiatal párnak, még gyerek nélkül. A sima szakmai fejlődés meg nem nyújt ilyen arányú fizetésemelést, a vezetői karrier vagy a vállalkozás meg nagyon nem az én világom. Viszont a tőkejövedelem arányának növelése fontos célom.
 • szocske
  elsőre azt mondanám szép fogás. Ugyanakkor ha picit is gondolkodik az ember, akkor könnyű rájönni, hogy mindennek megvan az ideje. A legutóbb költségvetéses cikk alatt engem pl. meglepett, hogy milyen sokan beírták, hogy lényegesen kevesebbet dolgozom (és sokan azt is, hogy kevesebbet keresek most) mint 10 éve, de most gyerekeim vannak, szeretnék látni őket felnőni. Nem lepne meg, ha ezek az emberek újabb 10-15 év múlva azt írnák, a gyerekek már iskolások vagy akár némelyik el is költözött otthonról, így újra több időt szán a karrier építésére a jövedelmek növelésére.

  A lényeg, aki egyszer meg tudta csinálni, az máskor is meg tudja majd.
  Bevallom az utóbbi években én is beleültem kicsit a langyosvízbe, mert vannak olyan dolgaim, melyek – számomra – fontosabbak. Azonban munkás életem első éveiben hajtottam keményen, bírtam is, élveztem is, így sikerült egy kis alapra szert tenni.

 • Péter
  Államkincstárról leírást én szívesen olvasnék. Érdekel a kockázatmentes befektetés ezen módja és hogyanok. Mikorra várható esetleg?
 • KovácsJános
  Nekem nem az a probléma, hogy eltegyek, hanem hogy mibe tegyek el, hogy hozzon is, illetve 20-30 év múlva is megőrizze az értékét. Ez a nagy dilemma.

  “Az elért hozam legyen infláció felett 2%.” Ez szép lenne, de 30 éves távon ez mindig teljesülni fog?

 • Kapszlock
  Akkor a károgóknak elmesélek egy rövid történetet:
  2015-ben első felében párommal még Békéscsabán éltünk, én bruttó 155k-t kerestem (nettó 95k körül), párom nettó 105k-t. Mindketten egy banknál dolgoztunk (mindegy, melyik, legyen elég annyi, hogy egyes ügyfelek úgy is hivatkoztak rá, hogy “Pirosótépé”. Tudtuk, hogy ezzel a fizuval nem megyünk a falnak, ezért láttuk, hogy szükséges valamin változtatni, párom el is nyert egy pozit Pesten egy másik banknál nettó 190k-s fizuért. Nem nagyon volt kérdés, elfogadta, költöztünk. Engem a cég átvett a pesti központba, még a fizun is emeltek, kemény bruttó 170k-nál jártam már (nettó 110 környéke).
 • Ákos
  A kétkedőknek:
  Lehetőleg ne másokkal foglalkozz, csak magaddal! Hidd el, sokkal nagyobb százalékban tesznek félre az említett decilis alatt, mint ahányan megtehetnék felette. Nyilván, ha kifogást keresel, akkor megtaláltad az önigazolásodat, de pont ezzel kezdődött a post:
  “De negyvenet? Annyira esélytelennek látszik, hogy hozzá sem kezdek.”

  160 rengeteg pénz, de ha nem teszel félre semmit, akkor pont nullán leszel, amikor szükség lenne rá.
  Legyen 20! Az menni fog, ugye? Ennyi volt az üzenet. Ha nem ment át, akkor a hiba a vevőkészülékben van. 🙁

 • Kapszlock
  Már korábban is olvasója voltam a blognak, ezért mivel így azért könnyebb volt megoldani, beiratkoztam a 6 alkalmas Kiszámoló Akadémiára (reklám helye, de nem fizetett hirdetés ), mindig is úgy gondoltam, hogy hasznomra fog válni. Lement az első alkalom, másnap már mondtam a főnökömnek, hogy fizuemelést akarok, ideje kilépni abból a bizonyos langyos pocsolyából. Persze a fizuemelés azért nem ment csak úgy kérésre, de legyen elég annyi, hogy 1 évvel később már másik pozícióban voltam a cégen belül bruttó +50k-ért (nettóban ekkor jártam olyan 150 körül), párom meg közben elmente egy IT-s céghez szervezőnek, nettó 220-ért.
 • Kapszlock
  2016 őszén elkezdtem a fősikolát gazd.info szakon munka mellett, 2017 májusában felvettek egy IT-s céghez tesztelőnek nettó 210k-ért, ami azért sikerült, mert látták a szakirányú tanulmányokat és a lehetőséget bennem. nem egész 1 év után újra váltottam céget, a jelenlegi helyemen itt vagyok fél éve, és mondjuk úgy, hogy kétszer annyit keresek nettóban, mint 1 évvel előtte. A három évvel azelőttihez képest (azóta már a) feleségem 4.5* annyit keres, mint előtte, én meg majdnem 3.5* annyit, plusz csinálom meló mellett a főiskolát.
  Azt a pár kisebb hitelt, amint volt, felszámoltuk (nekem maradt a diákhitel), de most már az se fog kelleni), tudunk félrerakni pénzt, nem kell félnünk, hogy elfogy a pénz hó végére.

  És Neked mi a kifogásod?

 • Warrior
  Egy dolgot nem szabad elfelejteni: ahogy a posztban is szerepel, ez CSAK a nyugdíjad (kiegészítése).
  Ezen felül ! kellene félretenni lakásra/házra, későbbi felújítására, tartós fogyasztási cikkek pótlására, kocsira, gyerek sulijára, lakására, nyaralóra, világ körüli útra, toronyórára lánccal, stb., a sor tetszés szerint folytatható, nem releváns tételek törlendők 🙂

  Ami a poszt szerint nem lehetetlen, valóban nem az. Sokaknak összejöhet, hogy minden évben 60 ezerrel többet tegyenek félre, mint az előzőben, ha tudatosan állnak a munkához és a pénzügyekhez, még nem is kell kiemelkedően keresni.

  A többivel együtt már elgondolkodtató. Volt már szó erről itt korábban, de lusta vagyok megkeresni a számok miatt a posztot, az egyszerűség kedvéért sztem nyugodtan lehet a duplájával számolni. Na ehhez már valóban tenni kell, előrébb lépni. De gondolom, ez is a kulcsüzenet. 🙂

 • Tibor
  : ott az igazsag, pontosan, gyerekkel csaladdal mar joval nehezebb. Igaz, nalam 28 eves koromban jott az elso gyerek. Mig egyedul eltem sose fogyott el a penzem, amiota el kell tartani a csaladot, sose eleg… pedig most mar egeszpontosan tizszerannyit keresek mint amibol tiz evvel ezelott megeltem. Mert akkor kollegiumi dij volt, most meg parizsi lakber, mert akkor szerdaig ettem a hazait, csutortok-pentek koplalas, pentek este meg mar otthon voltam. (esetleg visszavittem az uvegeket es abbol vettem par zsomlet), stb..
 • Bukta Zoltán
  Örülök,hogy időnként megjelennek ilyen cikkek! A minél előbb elkezdett megtakarítás,költségtudatosság,adókedvezmények kihasználása mind nagyon hasznos tanács és talán örök érvényű! Senkit nem lehet kötelezni arra,hogy spóroljon,de a kifogáskereséstől sem lesz magasabb az életszínvonala senkinek. Köszönöm a sok hasznos cikket,amit eddig itt a kiszámolón olvashattam!
 • Matteo

  Én sem vagyok az a tipikus vállalkozó alkat, de egyre inkább úgy érzem, hogy feküdne nekem, és persze így anyagilag jobban is járnék. Mostanában sokat olvasok vállalkozókról, nézek videókat sikeres vállalkozókról, és ez hatással van rám is. A csodák a konfortzónádon kívül történnek, biztos te is ismered ezt a mondást. Meg egyébként is ezek a korlátok csak a fejünkben léteznek. A vállalkozók, vezetők ugyanolyan emberek, mint bárki más.

 • Nagy Péter
  alapvetően egyetértek a gondolatmenettel, de nézzük egy picit más szemszögből.
  mi van akkor, ha én nem a pénzért dolgozok, hanem azért mert imádom a munkám? (tanár/orvos/szociális munkás stb)
  akkor nem nagyon van lehetőségem minden évben észrevehetően jobban keresni sajnos.

  na meg van egy bizonyos bizonytalansági tényező, nem tudom mit hoz a jövő. mindenki azt mondja úgy fektessem be a pénzem, hogy infláció felett hozzon legalább 1-2%-al. Rendben van, jól hangzik, de mégis hogyan? én személy szerint folyamatosan fejlesztem a pénzügyi tudásomat mégse tudok BIZTONSÁGOS infláció feletti hozamot jelenleg. Most mondhatnátok, hogy prémium állampapír, na de én 5 évre előre nem fogom tudni hogy lesz-e államcsőd vagy valami nagy gebasz, még 3 évre előre se sajnos a mai helyzetben. Amennyiben tudtok ilyen lehetőségeket, kérlek ne tartsátok magatokban

 • Janos
  a megtakarítás téma jó, én csak arról beszéltem, hogy a különböző jövedelmű embereknek más lesz az elérhetetlennek tűnő de mégis elérhető megtakarítás. Van akinek az 1 van akinek a 10 van akinek a 100 millió.

  De megfogalmazhatom máshogy is: van akinek ahhoz ,hogy 100 milliója legyen csak azt kell átalakítania, hogy most mennyit csesz el, másnak meg a teljes életét és életszemléletét. Nem lehetetlen leadni a 40 kilót, csak nem mindegy, hogy valakinek a napi 500ft-osjégkréméről kell lemondania, másnak meg a 20 forintból kihozható olajos lángos helyett kell megoldania, hogy egészségesen táplálkozzon.

 • Sándor
  szerintem nem teljesen jól értelmezed az adatokat, és ezért almát hasonlítasz össze körtével 🙂

  A jövedelmi decilises táblában található adatok a teljes sokaságra, tehát a teljes magyar népességre lettek visszaosztva. Esetünkben ez azt jelenti, hogy 2 felnőtt + 2 gyerek a sokaságból négy főt jelent, tehát rájuk 4 egységnyi jövedelem jutna 🙂 Ahhoz, hogy helyes megoldást kapjunk nem a teljes sokasággal, hanem a sokaságon belül csak a bármilyen jövedelemmel rendelkezőkkel kellett volna visszaosztani az összjövedelmeket.

  A táblánál írt 9,8 millióból a 14 év alattiak száma 1 millió fő, a nyugdíjasoké 2 millió (ők már csak nem tesznek félre nyugdíjra), és még ott van a saját döntésből (!!!) jövedelmet nem kapók, illetve a minimális jövedelemmel rendelkezők száma (14-23 év közötti tanulók, eltartott jövedelem nélküli háztartásbeliek). (folyt.)

 • Eszter
  Kedves Kiszamolo,

  “Ha ezt megteszed, 65 évesen 92 millió forint boldog tulajdonosa leszel mai értéken számolva.”

  65 evesen az nem lesz olyan sok!! Akkori ertek – mai ertek.

  Van valami megnyugtato valasza ezzel kapcsolatban?

  Koszonet

 • Sándor
  Ezzel nem azt mondom, hogy nem elkeserítő a helyzet, de ez a matek így nem jön ki, legalább 1,5-szeres szorzóval kellene dolgoznod ha ezeket a jövedelmeket veszed alapul. Tehát 10%-nál azért magasabb az aránya azoknak akik erre a takarékoskodásra képesek lehetnek.
 • Bálint23
  23 évesen várost és állást váltottam annak érdekében, hogy több legyen a fizetésem. Diplomás munkakörben jelenleg kevesebbet keresek, mint anno a műszakpótlékok miatt (és 3x akkora lett a lakhatási költségem) , de azzal vigasztalom magam, hogy ez a későbbiekben azért kifizetődik az előrelépések miatt. Ezt csak amiatt írtam le, hogy sokszor fiatalon még azt is mérlegelni kell, hogy oké, most jól keresek, de 10 év múlva is lehet, hogy ennyit keres az ember, előrelépés nélkül.

  Viszont a Magyar Államkincstár prémium állampapír mellé, szívesen olvasnék alternatív megoldásokat is, amiket pl. havi 30k-nal érdemes átgondolni.

 • Zabalint

  Egyrészt a nyugdíj nem azért van, hogy gondtalanul élvezd az életet, hanem azért, mert bizonyos életkor felett már jó eséllyel nem vagy képes ugyanakkora teljesítménnyel dolgozni. Másrészt nagyon beteg lenne épp a legaktívabb éveinkben kivonni magunkat a munkaból, szerinted akkor ki tartaná el a társadalmat? Mert valakinek el kellene tartania a lébecoló fiatal “nyugdíjasokat”. Emellett annyi év szórakozás után kinek lenne kedve dolgozni…
 • Piz
  Miklós, ez megint jó volt, nagyot ütött a kamatos kamat példa. Már megint.
  Szerintem jó lenne egy olyan cikk valamikor, amiben arról lenne szó, hogy milyen arányban célszerű megosztani a nettó vagyont vagy egy éppen felépülő megtakarítást pl. magyar államkötvény, ingatlan, részvény stb között. Mindezt mondjuk egy 15/50/150 stb millios összvagyonú háztartásban.
 • Kiszamolo
  Eszter, a mai napi 92 millió forintot fogja érni az akkori mondjuk 210 millió forint. Ezért számolunk csak inflációt meghaladó hozammal.
 • Kiszamolo
  Nagy Péter, egy orvosnak, tanárnak miért ne lehetne magántanítványa vagy magánrendelése és miért ne kérhetne egy 25 év tapasztalattal bíró ember többet, mint egy friss diplomás?
 • Zabalint

  Lakásra nem feltétlenül efölött kell félretenni, ha megveszel egy nagyvárosi lakást az aktív éveidre, azt el lehet adni a nyugdíjas évekre, és venni sokkal olcsóbban kevésbé frekventált helyen.
 • lignac
  Gondolatébresztőnek jó a cikk, viszont az infláció feletti 2% hozam nem biztos, hogy könnyen elérhető hosszú távon, valamint abból indul ki, hogy minden évben növeljük a megtakarított összeget, ami szintén problémás lehet.

  Ha úgy nézzük, hogy ez a kalkuláció csak a nyugdíj célú megtakarítás, akkor már nem olyan könnyű folyamatosan emelni az összeget a kívánt szintig. Emellett szükségünk van autóra-lakásra-egyéb nagyobb értékű berendezésekre – oktatásra, stb.

  Persze értem, hogy mindenkinek magára kell szabni és megnézni, hogy mennyi megtakarítás fér bele, amit folyamatosan félre tud tenni nyugdíj célra, ha havi 5e Ft vagy havi 50e Ft, valamennyi akkor is kell, csak az írás erősen egyszerűsít.

  Mindenesetre köszönjük!

 • Zabalint

  A vezetők és a vállalkozók emberekkel foglalkoznak (egyik a beosztottjaival, a másik az ügyfeleivel) , én meg nem szeretek emberekkel foglalkozni. Az előző munkahelyemen azért mondtam fel, mert az általam szeretett munka helyett nagyrészt diplomáciai jellegű harcokat kellett volna megvívnom. Tudom, hogy nagyon trendy mostanában azt mondani, hogy minden csak rajtad múlik, bármi lehetsz, én viszont azt gondolom, hogy ha az ember olyat csinál, ami taszítja, az nagyon meg tudja mérgezni az életét.
 • Nagy Péter
  biztos vannak akinek lehetőségük nyílik, igazából nem is erre szerettem volna célozni, hanem azokra, akiknek nincs lehetősége és választania kell a pénz és a munka szeretete között. pl egy hajléktalanszálló vezetője, vagy olyanok akik időseket gondoznak, óvónénik stb, ezekben a szakmákban általában nemnagyon van lehetőségük az idővel arányosan a fizetésüket is növelni. El kell dönteniük hogy a pénzt, vagy azt a munkát választják amit szeretnek. Nyilván lehet nekik mondani, hogy hagyj fel a mostani munkáddal és menj el pénzt keresni, na de mire való az élet ha nem arra, hogy élvezzük minden pillanatát és szeressük amit csinálunk? Én lennék a legboldogabb ember ha megtalálnám azt a munkát ahová szeretettel járok be. Addig amíg ez nincs meg, addig a pénz diktál, de ha egyszer megtalálnám foggal körömmel ragaszkodnék hozzá az biztos.
 • Zabalint

  Szerintem a te kérdésedre az a válasz, amit Kiszámoló már valamelyik korábbi cikkében megfogalmazott (aki tudja, linkelje): Először olyan munkat csinál, amit megfizetnek, azzal összeezed egy jelentős tőkét, hogy utána olyat csinálhasson, amit szeret csinálni.
 • Nagy Péter
  igen ebben mondjuk van igazság, csak sajnos ennek hátulütője hogy mire megszerezzük az adott tőkét addigra könnyen elszaladhat mellettük a fél életünk (vagy több).
 • Gauchos
  Nagy Péter
  Ebben egyetértek veled, és a sort még bővíteni lehet: pl. mentők, tűzoltók, rendőrök. Mi lenne az országgal nélkülük? Szerintem ők nem igazán tehetik meg, hogy sztrájkoljanak…
 • szocske
  attól, hogy jelenleg épp egy nyugdíj modelljével van kitöltve a táblázat még nyugodtan használhatod bármi másra.
  pl. az életkort átírhatod 0-18-ra és beírhatod a babakötvény garantált infláció feletti hozamát, így megnézheted, hogy tetszőleges havi befizetés esetén mennyit kap a gyereked életkezdésre tőled.

  mindig mindenki az alapadatokba köt bele, lehet hasznosabb lenne üres táblázatokat megosztani…
  Nemrég egy villanyautós fórumon megosztottam mzsombor napelem megtérülés kalkulátor táblázatát, évekkel ezelőtt készült, akkori árakkal, rögtön mindenki a tizensokéves megtérülésen akadt ki, addig el sem jutottak, hogy a mai napelemárak már mások is lehetnek. 🙁

 • Jenő
  Itt egy kép, hogy milyen valószínűségek vannak, hogy mi fog történni a megtakarításokkal, és veled. A szürke részt érdemes figyelni, ami a halált jelenti az amerikai cenzus adatok szerint:

  engaging-data.com/pages/scripts/deadandbroke/DAB.png

  Innen van: bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=260050