Airbnb átverés

Terjed egy átverés az Airbnb-n, ami sokakat érinthet.

Jelentkezel egy lakásra és a tulajdonos kér, hogy küldjél neki valamit a privát e-mail címére. Kérnek egy igazolvány másolatot vagy útlevél-másolatot, ha tényleg komolyak a szándékaid, ez több nagy cégnél is elvárt, ezért nem feltétlen kelt gyanút.

Innentől kezdve megvan az e-mail címed és a főbb adataid, elkezdik küldözgetni a hamísitott e-maileket a foglaláshoz. A hivatalos @ssl.airbnb.com cím helyett @ssl-airbnb.com vagy hasonló címről teljesen eredetinek kinéző e-maileket kapsz. A pénzt az Airbnb GB Ltd vagy hasonló cégnek kell utalni, ami természetesen csak nevében hasonlít az eredeti cégre.

Ha lebuknak egy ingatlannal, töltik fel a következőt.

A tanulság: soha ne levelezz a tulajjal az Airbnb-n kívül, ha mégis így döntesz, egy másik e-mail címet adj meg és ne add ki az adataidat, hiába fenyeget, hogy akkor nem tudja biztosítani a foglalást.

Share

35 hozzászólás

 • Tamás4
  Most foglaltam két különböző városba. Mindkét foglalásról az express@airbnb.com e-mail címről jött az igazolás, nem a fent említettről. A tulajok is ezen keresztül kommunikálnak. A visszaigazoló e-mail a hivatalos oldalra visz és megmutatja a nyugtát.
 • Elmint
  Hasonló téma. Jól gondolja meg mindenki, hogy mennyit hajlandó egy ismeretlennek előre utalni használt cikk vásárlás esetén. A megbízhatónak látszó profil a hirdetéssel együtt hamar törölhető, a megadott szám nem kapcsolható többé. A csomag pedig sohasem érkezik meg. Persze a csaló tudja, hogy mekkora az az összeg ami miatt nem érdemes feljelentést tenni. A kör bezárult. Vacak dolog a tehetetlenség és beismerni, hogy átvertek még akkor is, ha csak egy napi keresetről van szó. Csak óvatosan!
 • Ilona17
  Szép történet, de ez a 21. század. Az elektronikus pénz korában nem lehet csak úgy lelépni, ugyanis elég gyorsan kattan a bilincs a csalók kezén. Még apró stiklikért is.
  Csak arra tudok bíztatni mindenkit, ésszel nyugodtan használjon minden korrekt világoldalt. Lehetőleg bankkártyával fizessen, és ehhez a végsőkig ragaszkodjon.
  De az utalás sem ördögtől való, rengeteg szálláskereső oldalnál előfordul, hogy utalnod kell a számlájára. Ilyenkor ha baj van, besétálsz a rendőrségre és teszel egy feljelentést.
  Nem gondolkodsz, kitöltöd a feljelentő papírt. És tényleg bízol a .com végű komoly oldalakban.
 • Kiszamolo
  Ilona, igen, feljelented a Panamában bejegyzett céget, amit egy kajmán-szigeteki cég alapított, akinek a tulajdonosa egy virgin-szigeteki cég.

  Egy év után majd kapsz egy papírt, hogy nem jutottak a nyomukra, vagy mire megtalálták a strómant, kiderült, hogy egy hajléktalan.

  A bankkártyás fizetést is pont a hajadra kenheted ugyanezen oknál fogva, a pénz már régen nem lesz meg három hónap múlva, amikor rájössz, hogy átvertek.

  Körülbelül kismillió ilyen átverés van használt autóval, internetes vásárlással és sok minden mással is. Mind komoly -com végű oldalon reklámozza magát.

 • axt
  Nekem a host.airbnb.com-ról jött e-mail, mikor levelezgettem egy szállásadóval.

  Meg vedd figyelembe azt is, mikor egy hajléktalan stróman nevére nyitnak számlát. Még ha be is börtönzik, a pénzt nem kapod vissza tőle.

 • százegy
  Én ezt azért nem értem, mert fizetni az airbnb-n regisztrált kártyával tudsz, az oldalon át. Előre utalsz, az airbnb utalja át teljesítés után a szállásnak. A szerződés automatikusan létrejön, nincs olyan, hogy nem tudja biztosítani. A saját oldaladon van a számla, nem értem, miért utalna bárki kintről idegennek. Óvatosnak kell lenni, az biztos. A másik, soha nem kért tőlem még senki semmilyen irat másolatát, nem is küldeném. Néha rajtuk kívül is van kommunikáció egyeztetés céljából, de semmit nem kérhetnek, érvényes szerződésed van. A másik, soha nem foglalok friss kiadónál, nem minősített lakásra.Remélem, ezért ne mesnek nekem egyesek. xD
 • Tamás4
  @Kiszámoló Arra azért kaphatok választ, hogy az én több visszaigazoló e-mailem miért más e-mail címről érkezett, mint amit te is írtál? Egyébként az AirBnb maga is kér az azonosításhoz hivatalos okmányról képet, másolatot és ezt le is írják az Adatvédelmi szabályzatukban: “Identity Verification Information. To help create and maintain a trusted environment, we may collect identity verification information (such as images of your government issued ID, passport, national ID card, or driving license, as permitted by applicable laws) or other authentication information.”
 • Roland
  “A bankkártyás fizetést is pont a hajadra kenheted ugyanezen oknál fogva, a pénz már régen nem lesz meg három hónap múlva, amikor rájössz, hogy átvertek.” – ez nem teljesen így van, bankkártyáknal létezik a “chargeback”, azaz jelentheted utólag a bankodnak, hogy fizettek valamiért, amit nem kaptál meg. Akar fél évvel a vásárlás után is. Ha a bank igazat ad a bizonyítékok vagy azok hiánya alapján, vissza fogja adni a pénzt.

  Sajnos némelyik bank ezt összeköti azzal hogy kötelező letiltanod a kártyádat is, akkor foglalkoznak csak érdemben az üggyel.

 • János
  Ilona, ahogy te elképzeled. Szolgáltatást és árut is árulunk, EU-ba is (tehát még csak nem is a világ vége), és néha bizony van csalás (bejelenti a paypalnak, hogy nem kapta meg, visszakapja a pénzt, vagy a bankjánál chargebacket indít, stb). Ezekről mindig feljelentést teszünk, de a rendőrség _soha_ nem volt eredményes, egyszerűen amint külföldiül / külföldre kell kommunikálni megáll a tudományuk, vagy nem tudom.
 • Tamas
  Europai unios utlevelekrol masolatot kesziteni torvenybe utkozik, ez alol csak a hivatalos szervek kivetelek (lasd rendorseg).
  aki nem hiszi jarjon utana.
 • Lazybones
  Nem tartozik ide szorosan, de az Airbnb-ről érdemes tudni, hogy az igazolvány adataidat továbbpasszolják egy Jumio nevű cégnek, ami úgy használja az adataidat, ahogy neki tetszik:

  “Jumio may use the Personally-Identifying Information a user submits for any purposes related to Jumio’s business, including, but not limited to providing you with Jumio’s services and personalizing and improving those services for you.”

 • Névtelen
  Én is egy ” német ” oldalról rendeltem kabátot visaval fizettem , aztán kiderült , hogy nemhogy kabát nincsen , de még a kártyámat is cserélhetem. drk-bonn-mitte.de
  Még mindig működik most néztem meg. 🙁
 • Axt
  Senkinek sem ajánlom, hogy az iratai másolatát küldözgesse bárkinek is elektronikusan. Egyrészt senkinek semmi köze hozzá, másrészt az email nem biztonságos kommunikációs csatorna. Ha valahol iratokat kérnek, az nálam felejtős. Foglaltam már airbnb-n szállást, soha nem kértek ilyet tőlem.
 • NAR
  A Transferwise pl. kéri az iratokat (igaz, nem e-mailben, hanem weben). Meg talán mintha a cetelemes számlanyitáshoz is kellett küldeni.
 • Ákos

  A 2017. évi LIII. törvényben (a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról) foglaltak alapján a szolgáltatók is másolnak. Nem opció, kötelező.
  Szolgáltató = 1. § (1) bekezdés a-m pont.
 • Axt
  Pénzintézet még talán rendben is van, amennyiben az a weboldal SSL titkosítással van ellátva. De az email az múlt század, felejtős.
 • Guest
  Egyszer előre utaltam (kis összeget) egy hirdetőnek. Sok cucc volt fent, sajátnak kinéző fotókkal. Csomag nem jött, szám nem kapcsolható, profil törölve. Feljelentést megtettem. 2 év után kaptam egy levelet hogy vádemelés történt. Szerencsére más is feljelentette 🙂 Nem mintha megérné az a pár ezer forint, hogy még a rendőrségre is be kellett menni vallomást tenni(!), de ha mindenki elengedi az ilyet, vígan csinálja tovább. Remélem nem csak felfüggesztett lesz… (bár nyilván igen).
 • pushup
  @Ilona17: hát ezen most felröhögtem. értem, amit gondolsz, meg igazad is lenne, de sajnos ezen a trágyadombon a valóság egész másfelé néz arccal.
  csak egy történet dióhéjban
  a párom egy időben sűrűn vaterázott (vagy jófogás, mindegy). szóval ilyen magyar internetes használtcikk-piac, ahol fizetés csak utalással, utánvéttel, vagy személyesen és a postaköltségen is ölre mennek a népek, hogy ki fizesse …
  no, itt bukott be egy párezer forintos tételt. fel is hagyott az egésszel, de nem gondolta, hogy további energiákat fektetne a dologba. nem úgy egy másik vevő, aki feljelentést tett.
  a feljelentés kapcsán a páromat beidézték tanúnak. volt még több károsult, aki fizetett, de árut nem kapott. megvolt a tettes is.
  tudod mi lett a vége?
  A RENDŐRSÉG BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN MEGSZÜNTETTE AZ ELJÁRÁST, merthogy az elkövető a hirdetést nem csalási szándékkal adta fel … csak hát később úgy alakult
 • ügyvéd
  Off:
  Halucináltam vajon azt, hogy tegnap egy ideig nem piros, hanem kék volt a blog?
  (Ha igen rohanok az orvoshoz… 😀 )
 • Andru
  Tőlem egyszer kértek ilyent, hogy így igazoljam magam, visszaírtam, hogy akkor igazolja nekem cégbírósági kivonattal vagy hivatalos vállalkozói igazolvánnyal, hogy ez egy valós cég. Már utána nem volt olyan fontos. Nekem sem a rendelés 🙂
 • ügyvéd

  Nem hiszem, mert nincs így. Ne terjessz te se faxságokat, ha megkérhetlek!
 • Andru
  @pushup: Úgy alakult? Véletlenül feladott hirdetést mittudomén faliórára meg kávéfőzőre meg nagyharangra, csak véletlenül nem is volt neki ilyen és véletlenül elfelejtette ezt közölni? Megáll az eszem! És úgy alakult szegénynek az élete, hogy csalnia kellett, nem volt más választása? Röhej!
  Lehet, hogy múlt századi technika, de megértem, hogy a sógorasszonyom miért vesz csak olyan helyről, ahol van utánvét. De tényleg!
 • Tibor
  @Ilona17: komoly com vegu oldal : ezt ugye viccnek szantad? 🙂
  semmivel se tart tobbe/dragabba .com vegu domain-t venni mint barmilyen masikat.
 • Ilona17
  Komoly .com végű oldal néven olyan dolgokra gondoltam, amit száőzezrek használnak és ismernek. Például az airbnb, booking.com, lufthansa.com, aliexpress.com. Légyszi ne magyarázdf félre.
  Amúgy gyerekek tényleg jó lenne, ha nem írnátok hülyeségeket, használnátok a bankkártyátokat minden más helyett, és tisztában lennétek a chargeback fogalmával.
 • LSV
  Nálunk szó szerint ugyanígy zárt a rendőrség, csak ott előleget fizettem nyílászárós cégnek (200e ft), meg még 8 ember rajtam kívül (illetve több is de csak ennyien tettünk feljelentést). Emberünk beballagott a rendőrségre mert az ügyvéd cimbije azt tanácsolta neki, és hogy mondja azt hogy ő nagyon bánja, de nincs lehetősége visszafizetni az előleget illetve a terméket átadni/beépíteni mert a gazdasági helyzete nem teszi lehetővé. Kárpótolna de csődbe ment, és semmi sincs a nevén, így hiába próbálkoztunk behajtással (az állam még ott is lehúz, és a drága behajtó még azt sem tudta kideríteni mi van az ember nevén, én vittem a listát…). Éljenek a gerinces ügyvédek és a magyar JOGszolgáltatás (mert igazságszolgáltatás csak a túlvilágon van).
 • Kiszamolo
  Ilona, chargeback elsősorban hitelkártyánál van…

  Másodsorban nem a bank fizeti neked vissza a pénzt, hanem a kérésedre levonja a kereskedőtől az általad fizetett összeget.

  Azonban a jelen esetben addigra a számla már rég tisztára van pucolva, így nincs miből levonni a kért összeget. Vagyis egy fillért sem fogsz viszontlátni.

  A többi stimmel. 🙂

 • ügyvéd
  @Kiszámoló:

  OFF: Tegnap egy ideig tényleg kék volt az oldal vagy menjek orvoshoz??? 😀

 • Anita
  ügyvéd

  Egy ideig tényleg másmilyen volt az oldal
  vagy kollektív hallucináció…

 • Kiszamolo
  Frissítettem a sablont. Na azt nem kellett volna,borult minden.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló:
  Örök hálám!
  Hurrá! Akkor mégsem kell dilidokihoz mennem…….. 😀
 • Hintalow
  Téves információ, chargeback kb bármilyen kártyás tranzakcióra adható. Nem várnak semmit arra sem, hogy le tudják –e vonni a partnertől, ugyanis a január 13-ával életbe léptetett PSD2 direktívák rendelkeznek arról is, hogy az ún „előzetes jóváírást” mennyi idő alatt kell teljesítenie a banknak (~24 órán belül) és ha kifizették a pénzt, onnantól szépen leboxolják a kártyratársaság és a túloldali bank bevonásával a kereskedővel, aki ha valóban átverés, nem igazán fog tudni prezentálni semmit, ami tanúsítja a sikeres teljesítést, sőt valszeg már elő sem tudják keríteni, így a bank szépen benyeli a veszteséget. (ilyenkor szokták kérni a levelezést, melyben nem sikerül az ügyfélnek dűlőre jutni a kereskedővel, de hasonló helyzetben ez sem nagy cucc, mert nem is nagyon válaszolnak)
 • Hintalow
  Ezért én is csak arra tudok bíztatni mindenkit, hogy fizessen kártyával, az esetek jó részében visszakapja így a pénzét ha gebasz van, míg utalásnál, feljelentés stb. annyit ér, mint felkérni egy javasasszonyt, hogy átkozza meg a csalót 
  Sajnos az ilyen esetekben, amit a cikk leír, szinte soha nincsen kártyás fizetési lehetőség, mert egy botegyszerű csalási forma, kb egy mailcím és egy számlaszám kell hozzá, nem fognak mögé céget létrehozni, meg kártyás fizetési felületet…
 • Szilvi

  Sosem szólok hozzá blogokhoz és ezután sem szeretnék, de a chargebacknek javasolnám, hogy kicsit nézz utána.
  Én közel egymillió Ft-ot kaptam vissza egy utazási iroda “csődje” kapcsán néhány évvel ezelőtt, betéti kártyára ugyanúgy jár én is azzal fizettem, és nem a kártyaelfogadótól vagy annak számlájáról kapod vissza, hanem a Te bankod rendezi le a kártyaelfogadó bankjával, ha üres a számla ő állja a cehet.
  Érdemes utána nézni a Mastercard v. Visa vagy Amex bankkártya szabályzata rendelkezik erről, a bankoknak mikor szerződnek velük a kártyájuk használatára, egyúttal automatikusan el kell fogadniuk azt is.
  Meg is kerestem most a Mastercardnak csak a Chargeback Guide-ja 433 oldal.
  Egyébként szerintem nagyon hasznos is lenne egy cikk ebben a témában, tapasztalatom szerint az emberek többsége nem ismeri ezt a lehetőséget…
 • százkettő
  @százegy “fizetni az airbnb-n regisztrált kártyával tudsz, az oldalon át. Előre utalsz, az airbnb utalja át teljesítés után a szállásnak”

  Ismerős ismerőse ezzel szemben meglepve tapasztalta, hogy az airbnb továbbadta a bankkártyaadatait a szolgáltatónak, aki véletlenül valaki más foglalását is ráterhelte. Reklamált, tényleg véletlen volt, visszakapta, happy end. Így volt, nem így volt, nem tudom, nem velem volt.

 • Kalv
  @százkettő
  Én jártam egyszer hasonlóan, de az nem airbnb volt, hanem valamelyik hotel gyűjtő oldal. Megadtam a bankkártya adatokat a weboldalon gondolván, hogy majd ők vonják és utalják. Ehelyett a helyszínen azzal szembesültem, hogy ott vannak az adataim titkos kóddal meg mindennel együtt kinyomtatva egy papíron a recepciósnál.
  Adatvédelem felsőfokon, de végül szerencsére nem lett belőle gond, az a kártya már le is járt azóta.